Forum » Problemi človeštva » Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Srbohrvaščina in nova Jugoslavija
Temo vidijo: vsi
Scaramouche3 ::
Da se ne boš vžgal. A 1918 je šla Slovenija stran od nacijev?
Kaj bi ostali in šli stran malo preden je Hitler prišel na oblast? Smeha...Seveda bi nas izkoristili za vojake in še vedno bi bili konjušari!
Še vedno vprašanje,ki ga nočeš odgovoriti, bi se danes priključil Avstrijcem in tako kot smo bili pod njimi pred 1918, dal slovenski jezik stran?
AgJ1 ::
Scaramouche3 je izjavil:
Kaj bi ostali in šli stran malo preden je Hitler prišel na oblast? Smeha...Seveda bi nas izkoristili za vojake in še vedno bi bili konjušari!
Še vedno vprašanje,ki ga nočeš odgovoriti, bi se danes priključil Avstrijcem in tako kot smo bili pod njimi pred 1918, dal slovenski jezik stran?
1. To so naredili tudi tako kot je bilo. A potem je bil tudi Vuk Karadžić konjušar na Dunaju? Nisem vedel.
2. Danes se ne bi priključeval nikomur. Kateri slovenski jezik? Spakedranščino s širokim L in vedno novimi srbskimi besedami?
Scaramouche3 je izjavil:
1. To so naredili tudi tako kot je bilo. A potem je bil tudi Vuk Karadžić konjušar na Dunaju? Nisem vedel. Sicer ti je pa nekdo povedal, kakšna je danes “konjušarska” scena na Dunaju. Ni slovenska.
2. Danes se ne bi priključeval nikomur. Kateri slovenski jezik? Spakedranščino s širokim L in vedno novimi srbskimi besedami?
Lahko me tudi banate iz tega foruma.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AgJ1 ()
1. To so naredili tudi tako kot je bilo. A potem je bil tudi Vuk Karadžić konjušar na Dunaju? Nisem vedel.
Vsi so bili, Slovenci in Srbi... Ko ti jezik vzamejo si konjušar!
Vedno novimi srbskimi? Največji problem mladih je angleščina, ki jo govorijo na cesti pol/pol s slovenskim jezikom.
Seveda to je stvar ko rastejo na telefonu in je angleščina primarni jezik.
Ti še vedno živiš v preteklosti in biješ bitke z duhovi!
Tebi bo SLO kulturo vzela mobi kultura podcastov,glasbe,filmov in igric, vse v angleškem jeziku!
Scaramouche3 je izjavil:
Vsi so bili, Slovenci in Srbi... Ko ti jezik vzamejo si konjušar!
Vedno novimi srbskimi? Največji problem mladih je angleščina, ki jo govorijo na cesti pol/pol s slovenskim jezikom.
Seveda to je stvar ko rastejo na telefonu in je angleščina primarni jezik.
Ti še vedno živiš v preteklosti in biješ bitke z duhovi!
Tebi bo SLO kulturo vzela mobi kultura podcastov,glasbe,filmov in igric, vse v angleškem jeziku!
Me ne skrbi angleščina. Noben me pri tem ne bo poskusil anektirat kot 51. zvezno državo z idejo, da Slovenci kot narod nismo nikoli obstajali. So predaleč.
Ja, ko ti vzamejo jezik, ni fino. Srbi so že poskusili to naredit administrativno v jugi (skupna jedra, uradni jezik, napisi na železniških postajah in vlakih v jugi, uradni jezik v JLA…). Angleži in Američani nikoli.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Me ne skrbi angleščina. Noben me pri tem ne bo poskusil anektirat kot 51. zvezno državo z idejo, da Slovenci kot narod nismo nikoli obstajali. So predaleč.
Pa bi te morala, zato Francozi in Nemci sinhronizirajo filme, ker nočejo da mladi govorijo angleško več kot svoj jezik.
Popularna kultura zahoda je kultura angleško govorečih filmov, glasbe in vseh ostalih medijskih vsebin.
EXYU, se pa po drugi generaciji ustalijo v Slovence.
Če pa že želiš očistiti svoj jezik, ga očisti germanizmov. Cajt,kuhna,šraufenciger,kangla,štihati,šparati itd...
Veliko tega je ostalo,pa ni slovensko, pa ko govorim z ljudmi se ne zavedajo ,sploh ''zavedni'' Slovenci..
Koliko ljudi po šoli uporablja slovenski jezik dnevno več časa kot uporablja vsebina ne telefonu?
Zelo malo.Imamo veliko introvertiranih ljudi in Slovenci niso kot južnjaki,da se radi družijo...
Jezik moraš uporabljati, drugače počasi izgine!
Scaramouche3 je izjavil:
Pa bi te morala, zato Francozi in Nemci sinhronizirajo filme, ker nočejo da mladi govorijo angleško več kot svoj jezik.
Popularna kultura zahoda je kultura angleško govorečih filmov, glasbe in vseh ostalih medijskih vsebin.
EXYU, se pa po drugi generaciji ustalijo v Slovence.
Če pa že želiš očistiti svoj jezik, ga očisti germanizmov. Cajt,kuhna,šraufenciger,kangla,štihati,šparati itd...
Veliko tega je ostalo,pa ni slovensko, pa ko govorim z ljudmi se ne zavedajo ,sploh ''zavedni'' Slovenci..
Koliko ljudi po šoli uporablja slovenski jezik dnevno več časa kot uporablja vsebina ne telefonu?
Zelo malo.Imamo veliko introvertiranih ljudi in Slovenci niso kot južnjaki,da se radi družijo...
Jezik moraš uporabljati, drugače počasi izgine!
Pa me ne skrbi, niti malo. Niti me ne motijo germanizmi. A tebe motijo turcizmi v srbskem jeziku (čarape, boja, čiča, čoban, čekič, ćilim, delija, galama, jastuk, jok, komšija, makaze…etc.)?
Angleščina je prihodnost, če nismo butasti. Če smo, potem bo kaj drugega.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Pa me ne skrbi, niti malo. Niti me ne motijo germanizmi. A tebe motijo turcizmi v srbskem jeziku (čarape, boja, čiča, čoban, čekič, ćilim, delija, galama, jastuk, jok, komšija, makaze…etc.)?
Jaz ne živim v Srbiji, če pa bi in bi se šel nacionalista, bi jih ven vrgel! Tako da če se greš nekoga ki ima rad svoj jezik in kulturo, potem moraš biti dosleden!
In točno to ne vidim pri nacionalistih tukaj ali v Srbiji, samo veliko agresije do tujcev, malo pa realnega kulturnega zavedanja...
Scaramouche3 je izjavil:
Jaz ne živim v Srbiji, če pa bi in bi se šel nacionalista, bi jih ven vrgel! Tako da če se greš nekoga ki ima rad svoj jezik in kulturo, potem moraš biti dosleden!
In točno to ne vidim pri nacionalistih tukaj ali v Srbiji, samo veliko agresije do tujcev, malo pa realnega kulturnega zavedanja...
A veš kaj je slovenski izraz za kontejner? Vsebovalnik. Se ne prime in se nikoli ne bo, ker se original prime prej, predno izumijo slovensko besedo.
In zato lahko samo sanjaš o tem, da bomo zmagali proti angleščini.
Se mi pa Nemci ne naseljujejo v državo, zato se ne bom obremenjeval z nemškimi popačenkami. Niso aktualni problem.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
A veš kaj je slovenski izraz za kontejner? Vsebovalnik. Se ne prime in se nikoli ne bo, ker se original prime prej, predno izumijo slovensko besedo.
In zato lahko samo sanjaš o tem, da bomo zmagali proti angleščini.
Se mi pa Nemci ne naseljujejo v državo, zato se ne bom obremenjeval z nemškimi popačenkami. Niso aktualni problem.
Govoril sem s Slovencem srbskega porekla, ima ć spremenjen v č in je bolj obremenjen s tem kot ti!
Rekel je da ne uporablja besede kot CD ampak zgoščenka!
Kar se prime je stvar uporabe!
Danes se ne uporablja beseda maher ali indjanc kot se včasih ali recimo ''ja pa jade'' ...
Nemci se ti ne naseljujejo, bo pa balkanski kotel kmalu izpraznjen, bo bo za dela, ki jih avtohtoni nočejo uporabljati, moralo vzeti iz Afrike,Azije in Arabije.
Še kolcalo se vam bo po EXYU populaciji ko dobite pravi multi kulti, Švedske in Anglije!
sparklyslo ::
Scaramouche3 je izjavil:
Ti jaz odgovorim: Morali bi ostati samostojni. Tako bi se izognili Srbizaciji in raznim Miloševičem po eni strani in Hajderjem po drugi strani.
Aja, iz gospodarsko ekonomskega vidika, pa ni vprašanja, kje bi nam bilo bolje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sparklyslo ()
sparklyslo je izjavil:
Ti jaz odgovorim: Morali bi ostati samostojni. Tako bi se izognili Srbizaciji in raznim Miloševičem po eni strani in Hajderjem po drugi strani.
Nisi odgovoril, ker moje vprašanje ni ali Srbija ali Avstrija, ampak kaj bi danes naredil! Spet izgovor, samo da se pljuva po Srbom, ki je bila za Slovenijo tako dobra da je naredila največji tehnološki preskok!
Avstrijci nikoli nebi dovolili,da bi se prvi računalnik v Evropi naredil v Sloveniji, kaj šele dovolili to kar je parlament v Srbiji, dati denar za vse to!
sparklyslo ::
Scaramouche3 je izjavil:
2sparklyslo je izjavil:
Nisi odgovoril, ker moje vprašanje ni ali Srbija ali Avstrija, ampak kaj bi danes naredil! Spet izgovor, samo da se pljuva po Srbom, ki je bila za Slovenijo tako dobra da je naredila največji tehnološki preskok!
Avstrijci nikoli nebi dovolili,da bi se prvi računalnik v Evropi naredil v Sloveniji, kaj šele dovolili to kar je parlament v Srbiji, dati denar za vse to!
Danes je jasno. Povezujemo se z zahodom, zato smo tudi del EU in NATA. Ne vem, kaj bi se povezoval s Srbijo. A da bi se vozili v Zastavah?
sparklyslo je izjavil:
Danes je jasno. Povezujemo se z zahodom, zato smo tudi del EU in NATA. Ne vem, kaj bi se povezoval s Srbijo. A da bi se vozili v Zastavah?
Spet stran z debate, govorili smo kaj bi bilo bolje da smo ostali 1918 pod Avstrijci ali pa v Jugi.
Danes je jasno da je bolje pod zahodom.
Samo nismo o tem govorili!
Če bi ostali pod Avstrijci, bi bili del nacistične Nemčije in stigmo ki jo nebi odpravili tisočletja!
V Jugi je bila Slovenija zelo uspešna! Denar odškodnine je šel v gradnjo najbolj napredne države Juge!
In to ko jo je vodila Srbija, kar danes seveda nebi odobraval..
Samo ne moreš skriti napredka, ki je bil narejen takrat! Avstrijci nebi dovolili kaj takega, ker so tudi Slovencem takrat vzeli jezik, kar Srbi niso!
Scaramouche3 je izjavil:
sparklyslo je izjavil:
Spet stran z debate, govorili smo kaj bi bilo bolje da smo ostali 1918 pod Avstrijci ali pa v Jugi.
Če bi ostali pod Avstrijci, bi bili del nacistične Nemčije in stigmo ki jo nebi odpravili tisočletja!
V Jugi je bila Slovenija zelo uspešna! Denar odškodnine je šel v gradnjo najbolj napredne države Juge!
Samo ne moreš skriti napredka, ki je bil narejen takrat! Avstrijci nebi dovolili kaj takega, ker so tudi Slovencem takrat vzeli jezik, kar Srbi niso!
LOL, Germani nam 700 let niso vzeli jezika. 1918 bi bilo zagotovo boljše ostati v Avstriji.
Stigma nacizma? Nekako nisem opazil, da bi kdo razmišljal o tem, ko se je hodilo v šoping v Avstrijo v času jugo raja.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Scaramouche3 je izjavil:
sparklyslo je izjavil:
LOL, Germani nam 700 let niso vzeli jezika. 1918 bi bilo zagotovo boljše ostati v Avstriji.
Stigma nacizma? Nekako nisem opazil, da bi kdo razmišljal o tem, ko se je hodilo v šoping v Avstrijo v času jugo raja.
V Sloveniji je bil do 1918 uraden jezik nemščina, glede nacizma, Avstrijci in Nemci ko hodijo po svetu so kar lepo opomnjeni kaj so njihovi delali in to bodo plačevali še stoletja!
To da je najbolj znani Avstrijec Hitler, je štampiljka, ki bi jo dobili mi če bi bili pod njimi.
In še vedno bi nas gledali kot poceni delovno silo, nikakor te nebi s slovenskimi priimki sprejeli kot svoje.
Nima šoping veze s tem, gre se za to da imamo mi čisto vest, in nam noben ne more očitati kolonialne ali nacistične preteklosti.
Slovenija ima zaradi tega pravico da svojo državo zaščiti pred masovnimi migracijami,oni tega nimajo in ko hočejo zapreti meje jim takoj nacizem očitajo.
miha98 ::
sparklyslo je izjavil:
Scaramouche3 je izjavil:
2sparklyslo je izjavil:
Ne. Šli bi zase, da bi pridobili novo ozemlje in Jadran. Seveda pa bi se lahko šli tega, ko bi sami bili dovolj ekonomsko močni, da bi z vlaganji naredili standard kot v Sloveniji. To ni nič novega v Nemčiji so to naredili že pred desetletji. jug Nemčije torej Bavarska je bila sploh slabo razvita in je sever torej Berlin dal miljarde , da je bavarska danes recimo - skoraj enaka Berlinu oz. severu Nemčije. Mislim, da bi že samo z Hrvaško imeli ogromno dela saj je Hrvaška z izjemo Zagreba in okoliških mest ter obale poleti dejansko prazna. (Slavonija itd.) Pa tudi to, da lahko prodajaš stvari na EU trgu. To je vse res. Vendar pa vsi vemo, da je vseeno lažje prodajati v lastni državi in v lastnem jeziku kot pa v tujino.... Ni isto a ne.. ? Ne razumem enih ko trdijo, da imamo z Čehi pa Slovaki ter Poljaki več skupnega kot pa Hrvati pa Bosanci. Kam greš na morje vsako leto? na Češko? Kanali na TV so češki? A je to? Ko greš delat v Nemčijo s kom se družiš? Slovaki? Ne vem eni očitno ne vedo od kod dejansko izviramo.... Bilokuda Juga svuda... :D
V Sloveniji je bil do 1918 uraden jezik nemščina
...in smo se manj pospešeno potujčili v 700 letih pod Nemci kod v zadnjih 15 letih.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
V Sloveniji je bil do 1918 uraden jezik nemščina
...in smo se manj pospešeno potujčili v 700 letih pod Nemci kod v zadnjih 15 letih.
Slovenija je imela v 90ih največji prirast exyu populacije, torej okoli 90000 pa je teh ki danes ne znajo slovenski jezik zelo malo,razen tistih ki so prišli par let nazaj, se ukvarjajo z fizičnim delom in se avtohtoni z njimi ne družijo, torej nimajo s kom vaditi.
Prej bi rekel,da jo zamenjuje angleščina..sploh pri mladih ki so odrasli na telefonih in to je praktično tam 15 let ko so res popularni ratali...mogoče imaš prav, telefon je nadomestil uporabo angleščine nad slovenskim jezikom,saj se mlade populacije več družijo na omrežjih kot v živo!
Sam opažam "modernost" širokega L med mladino. Nima veze z angleščino ampak z agresivnim propagiranjem te mentalitete, ki je na tapeti kot slaba celo v Srbiji.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
BCSman ::
Ce luzerski slovenski starsi niso sposobni otrokom privzgojiti gnusa in odpora do balkanizma, je za pustit naravi da naredi svoje in sprejeti da bo narod opankaniziran in siptariziran.
solatko ::
AgJ1 - Na žalost smo bili res in to se nam pozna še danes, če se primerjamo s skandinavskimi narodi, ki te katoliške cokle niso imeli. Kar se tiče stranišč, so bila še v 70-ih letih v marskikateri gostilni I, A in pri nas čučavci, šele z obnovo so dali angleška. Čučavci so bili bolj praktični za čiščenje, ker so pač uporabniki večkrat školjko falil in je bila potrebna za očiščenje roka, za čučavac pa samo šlauf. V stanovanjih pa so bila povsod, kjer je bila urejena kanalizacija, montirana angleška stranišča, tudi na yugu. A slovenski turbo folk je pa kaj boljši? In prevladuje na vseh lokalnih postajah ali pa dalmatinski melos. Ne slišim ravno pogosto madžarske ali avstrijske glasbe. Primitivci v črnih bemflih niso ravno reprezentativni predstavniki svojega ljudstva. Poznam pač veliko visokošolanih "južnjakov", ki se obnašajo precej bolj civilizirano, kot večina klenih, avtohtonih slovenskih kmetavzov. Nisi bil veliko v Italiji, bi videl, kaj pomeni svinjarija na in ob cestah.
Leta 1918 smo postali gospodarji na svoji zemlji, če pa smo imeli slabe politike pa to le pomeni, da je imel Cankar še kako prav. Ravno to hlapčevstvo smo pridobili v sožitju z germani, saj se nismo kaj dosti upirali, kar ne velja konkretno za Srbe. Danes imamo novega gospodarja in enake mlačne politike brez jajc, kot v prejšnjih stoletjih, v kratkem času samostojnosti pa smo dokazali veliko mero destruktivnosti.
Leta 1918 smo postali gospodarji na svoji zemlji, če pa smo imeli slabe politike pa to le pomeni, da je imel Cankar še kako prav. Ravno to hlapčevstvo smo pridobili v sožitju z germani, saj se nismo kaj dosti upirali, kar ne velja konkretno za Srbe. Danes imamo novega gospodarja in enake mlačne politike brez jajc, kot v prejšnjih stoletjih, v kratkem času samostojnosti pa smo dokazali veliko mero destruktivnosti.
Delo krepa človeka
Mogoce bos prisel k pameti, ko bo pristala v taki novici:
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/visj...
https://www.rtvslo.si/crna-kronika/visj...
Sam opažam "modernost" širokega L med mladino. Nima veze z angleščino ampak z agresivnim propagiranjem te mentalitete, ki je na tapeti kot slaba celo v Srbiji.
Če v Sloveniji nočete avtohtoni delati določenih del, se seveda s takimi nočete družiti, morate pričakovati,da se ne bodo morali takoj vklopiti.
Prvo, tudi moraš dobiti podatke koliko let so tukaj.Jaz ne poznam ene osebe iz moje soseske, ki je tukaj rojena in ima naglas. Jih je pa kar nekaj ki so se preselili leta nazaj in bodo očitno kot Arnold, za vedno to imeli..
Da vas pa motijo taki, s katerimi se ne družite, je paranoično!
Imate pa srečo da smo slovanska država, ker drugače bi raje šli tam kjer je več denarja!
V Ameriki imaš cele soseske kjer ne znajo angleško ampak samo špansko, če pa je vaš problem naglas, bi rekel da se raje ubadate z nemčizmi in spreminjanjem slovnice Primorcev, ko naš Golob je Holob....večji problem!
Slopek ::
Scaramouche nimaš ravno prav. Današnji mulci, ki so druga generacija rojena v Sloveniji niti v osnovni šoli noče govoriti slovensko. Ne verjameš? Greš lahko na Jesenice preverit.
Leta 1980 so za sestri prav tako rojeni v SLO., mislili, da sta nemi in potem izvedeli, da fotr ni pustil govoriti slovensko. Imaš vse sorte ljudi.
Misliš, da se tretja generacija opredeljuje za Slovence? Mogoče res mala manjšina, vsi ostali pa...Jaz bi jim enostavno vzel vse bonitete državljana Republike Slovenije.
Leta 1980 so za sestri prav tako rojeni v SLO., mislili, da sta nemi in potem izvedeli, da fotr ni pustil govoriti slovensko. Imaš vse sorte ljudi.
Misliš, da se tretja generacija opredeljuje za Slovence? Mogoče res mala manjšina, vsi ostali pa...Jaz bi jim enostavno vzel vse bonitete državljana Republike Slovenije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Slopek ()
fikus_ ::
Ce luzerski slovenski starsi niso sposobni otrokom privzgojiti gnusa in odpora do balkanizma, je za pustit naravi da naredi svoje in sprejeti da bo narod opankaniziran in siptariziran.
Zakaj že? Kaze da imaš hude travme in te že beseda Jugoslavija razburja.
YU je preteklost, tako je preteklost, kako se je živelo tedaj. Zmanjkuje ljudi, ki so dejansko občutili življenje v YU. Človeški možgani imajo zanimivo lastnost, da v večini primerkov pozabijo na slabe stvari, dobre si pa zapomnijo.
Kdor se je tedaj znašel, je dobro živel, podobno velja sedaj. Kdor je bil povprečen, je povprečen tudi sedaj. Kdor je jamral, jamra tudi sedaj, pri nekaterih so močno prisotni tudi predsodki.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ne vem od kod jugoslavijo vleces, govorim o letu 2023. Tako kot se nepovratno unicuje slovenski narod zadnjih 10 let, se ga ni unicilo v 40 letih jugoslavije. Sedaj definitivno ne bi plebiscit imel takega rezultata, saj se Slovencev ni za 65% populacije.
Scaramouche3 je izjavil:
Če v Sloveniji nočete avtohtoni delati določenih del, se seveda s takimi nočete družiti, morate pričakovati,da se ne bodo morali takoj vklopiti.
Prvo, tudi moraš dobiti podatke koliko let so tukaj.Jaz ne poznam ene osebe iz moje soseske, ki je tukaj rojena in ima naglas. Jih je pa kar nekaj ki so se preselili leta nazaj in bodo očitno kot Arnold, za vedno to imeli..
Imate pa srečo da smo slovanska država, ker drugače bi raje šli tam kjer je več denarja!
V Ameriki imaš cele soseske kjer ne znajo angleško ampak samo špansko, če pa je vaš problem naglas, bi rekel da se raje ubadate z nemčizmi in spreminjanjem slovnice Primorcev, ko naš Golob je Holob....večji problem!
Nisi razumel. Mene niti slučajno ne moti če priseljenci slabše govorijo slovensko, to je logično, ker slovenščina ni nek svetovni jezik, ki bi se ga prej učili in se ga učijo tukaj sproti.
Ljudje, ki se priselijo in so se pripravljeni potruditi, so super, vsi poznamo kakšnega in lahko vidimo, kako se njihova slovenščina izboljšuje.
Ne maram prepotentnežev, ki ne kažejo nobene motivacije in tolčejo srbščino še po 20 letih bivanja v Sloveniji.
In na kozlanje mi grejo pičke od Slovencev, ki sami začenjajo s širokim L. Ker nimajo grama ponosa in samozavesti.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Ne maram prepotentnežev, ki ne kažejo nobene motivacije in tolčejo srbščino še po 20 letih bivanja v Sloveniji.
In na kozlanje mi grejo pičke od Slovencev, ki sami začenjajo s širokim L. Ker nimajo grama ponosa in samozavesti.
Če bi se ti preselil v Nemčijo in bi se pogovarjal z svojo ženo na ulici še 20 let kasneje slovensko, je to kaj narobe? Seveda ne, motijo te pa taki ki to delajo tukaj..patetično.
Jaz imam sosesko polno 2gen Srbov in niso taki, medtem so pa naši starši bili, je pa res da je bilo takrat vsiljeno da so se v vojski pogovarjali srbo-hrvaško..
Navaditi se boš moral ali pa dvigni Janšo v generala in vržite vse ven, ker drugače ne boš zdržal tiste 2 sekunde, ko to slišiš...
Raje vzami migracije iz Afrike,Arabije in Azije. Mislim da vam bo bolje, vidi se na Švedskem in v Angliji...
Sem Slovenec, ampak slovenska slovnica zna biti prav posebno nadležna.
Zadnji čas je zaradi afere s coca colo večkrat omenjena Reka in nisem mogel verjeti, da se po naše reče na Reki in ne v Reki, pa čeprav je po Hrvaško v, oziroma u. Tudi angleško je in Reka. Samo Slovenci smo sposobni izumiti nekaj novega. Kot, da bi Hrvatje govorili, da oni idu na Ljubljanu.
Kdo te bolanije določa me zanima?
Zadnji čas je zaradi afere s coca colo večkrat omenjena Reka in nisem mogel verjeti, da se po naše reče na Reki in ne v Reki, pa čeprav je po Hrvaško v, oziroma u. Tudi angleško je in Reka. Samo Slovenci smo sposobni izumiti nekaj novega. Kot, da bi Hrvatje govorili, da oni idu na Ljubljanu.
Scaramouche3 je izjavil:
Če bi se ti preselil v Nemčijo in bi se pogovarjal z svojo ženo na ulici še 20 let kasneje slovensko, je to kaj narobe? Seveda ne, motijo te pa taki ki to delajo tukaj..patetično.
Jaz imam sosesko polno 2gen Srbov in niso taki, medtem so pa naši starši bili, je pa res da je bilo takrat vsiljeno da so se v vojski pogovarjali srbo-hrvaško..
Navaditi se boš moral ali pa dvigni Janšo v generala in vržite vse ven, ker drugače ne boš zdržal tiste 2 sekunde, ko to slišiš...
Raje vzami migracije iz Afrike,Arabije in Azije. Mislim da vam bo bolje, vidi se na Švedskem in v Angliji...
Veš kaj je “patetično”? Tvoji iz riti potegnjeni izmišljeni scenariji. Boli mene nekaj, kako se ljudje med sabo pogovarjajo, ampak me pa iritira, če me nekdo, ki 20 letživi tukaj, ogovarja po srbsko.
Sem Slovenec, ampak slovenska slovnica zna biti prav posebno nadležna.
Sej, ane? Dejmo še dvojino ukinit, “moja sestra in jaz, mi smo šLi”, ane? Sej Angleži tudi nimajo dvojine. Pa ukinimo spol za predmete, a ni logično, stol nima pimpeka, ane? Pa ko smo že pri temu, dejmo ukinit še sklanjanje, tega tudi angleščina nima.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
Veš kaj je “patetično”? Tvoji iz riti potegnjeni izmišljeni scenariji. Boli mene nekaj, kako se ljudje med sabo pogovarjajo, ampak me pa iritira, če me nekdo, ki 20 letživi tukaj, ogovarja po srbsko.
Ti si očitno zelo majhna oseba, nimaš moči in motijo te tako male nepotrebne stvari. Moji scenariji niso kar tako. Preseli se v Malmo ali v Luton, pa pridi nazaj za 5 let in da te vidimo da se pritožuješ za tako majhne stvari.
Ko Slovenija dobi take migracije se ponoči ne boš več sprehajal, skrbel boš o terorizmu in da sploh ne slišiš slovensko v ogromnih verskih soseskah. Zdaj pa slišiš to tukaj in tam pa si že nervozen..
Kot drugo, taki ljudje nimajo možnosti kaj veliko narediti in se dvigniti po socialni in monetarni lestvici, so že tako omejeni, ker so pač preponosni se jezik naučiti.
Ti si očitno zelo majhna oseba, nimaš moči in motijo te tako male nepotrebne stvari.
Mi očita nekdo, ki ga moti šraufenciger.
Moji scenariji niso kar tako. Preseli se v Malmo ali v Luton, pa pridi nazaj za 5 let in da te vidimo da se pritožuješ za tako majhne stvari.
Kaj, a te moti, ker se mož in žena v Lutonu med sabo pogovarjata v jeziku, ki ni angleški?
Ko Slovenija dobi take migracije se ponoči ne boš več sprehajal, skrbel boš o terorizmu in da sploh ne slišiš slovensko v ogromnih verskih soseskah. Zdaj pa slišiš to tukaj in tam pa si že nervozen..
Na srečo nisem iz Ljubljane, do takrat, ko bo to aktualno v mojem kraju, bom že zdavnaj preselil familijo v tujino.
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
AgJ1, govorim o konkretnem primeru. Zakaj imamo samo Slovenci na Reki, če je za vse ostala v Reki? Res znamo iz enostavnih stvari, narediti nekaj prav po naše posebnega? Če taka bebavost določa pravila slovnice, se ni za čuditi, če je nihče ne jebe. Tudi sam govorim in pišem da grem v Reko, če tako pravijo tudi domačini.
estons ::
AgJ1, govorim o konkretnem primeru. Zakaj imamo samo Slovenci na Reki, če je za vse ostala v Reki? Res znamo iz enostavnih stvari, narediti nekaj prav po naše posebnega? Če taka bebavost določa pravila slovnice, se ni za čuditi, če je nihče ne jebe. Tudi sam govorim in pišem da grem v Reko, če tako pravijo tudi domačini.
Poznam osebo z Reke, ki se je preselila v Slovenijo, se naučila slovensko, ugotovila, da se po slovenskih slovničnih pravilih reče "na Reki" in tako reče, ko govori slovensko. Ko govori hrvaško, pa uporablja hrvaška slovnična pravila. Oseba je mimogrede visoko izobražena in uspešna po standardih in ene in druge države. Zanimivo, a ne.
Poznam osebo z Reke, ki se je preselila v Slovenijo, se naučila slovensko, ugotovila, da se po slovenskih slovničnih pravilih reče "na Reki" in tako reče, ko govori slovensko. Ko govori hrvaško, pa uporablja hrvaška slovnična pravila. Oseba je mimogrede visoko izobražena in uspešna po standardih in ene in druge države. Zanimivo, a ne.
Kaj pa je v tem zanimivega? Da se človek prilagaja okolju maksimalno? Slovenska slovnica zna biti butasta, ker na vsak način hoče biti drugačna in posebna. Ker če je tako, se lahko Hrvatje spomnijo, da se reče na Ljubljano, ampak niso tolk butasti, da bi spreminjali, kar je že postavljeno. To dela Slovenec, ki se trudi biti ekstra poseben, v vsej njegovi majhnosti.
Zgodovina sprememb…
gozdar1 ::
Mene predvsem mot, da veliko priseljencev , tudi 2 ali 3 gen pljuva po slovaniji in poveličuje staro domovino.
Miki N ::
Kaj pa je v tem zanimivega? Da se človek prilagaja okolju maksimalno? Slovenska slovnica zna biti butasta, ker na vsak način hoče biti drugačna in posebna. Ker če je tako, se lahko Hrvatje spomnijo, da se reče na Ljubljano, ampak niso tolk butasti, da bi spreminjali, kar je že postavljeno. To dela Slovenec, ki se trudi biti ekstra poseben, v vsej njegovi majhnosti.
Pa dobro "na Reki" je že zelo stara raba. Reka je sploh poseben primer, ker je bilo mesto zgodovinsko gledano kar močno povezano s slovenskimi ozemlji, ki so bili nekako neko zaledje s pomembnimi poti na sever. Folk je dosti hodil sem ter tja iz naših krajev ... na Reko. ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
Aja seveda, to je iz časov, ko smo bili še veliki ;)
Pa kaj pa vem, jaz bi rekel bolj iz časov ko Reka še ni bila od nobenega od nas - ali pa od vseh, če hočeš in je bilo to pomembna destinacija.
No ok, pa tudi čisto etimološko je ime mesta prav reka kot reka (tudi v italijanščini). In pač podobno kot greš "na morje", greš tudi "na reko" ... ni ravno logika, samo tako se pač reče.
Mene predvsem mot, da veliko priseljencev , tudi 2 ali 3 gen pljuva po slovaniji in poveličuje staro domovino.
To je pa tipičen primer večine migrantov, ko hoče spreminjati mačehovsko deželo v domačo. Ampak smo že ugotovili, da v takih primerih je zaželjeno, da ostanejo doma.
Aja seveda, to je iz časov, ko smo bili še veliki ;)
Pa kaj pa vem, jaz bi rekel bolj iz časov ko Reka še ni bila od nobenega od nas - ali pa od vseh, če hočeš in je bilo to pomembna destinacija.
No ok, pa tudi čisto etimološko je ime mesta prav reka kot reka (tudi v italijanščini). In pač podobno kot greš "na morje", greš tudi "na reko" ... ni ravno logika, samo tako se pač reče.
Jaz vse to vem in razumem. Pravim le, da imajo domačini to postavljeno, določeno, ampak mi pa po svoje. To je moj Point.
Zgodovina sprememb…
Jaz vse to vem in razumem. Pravim le, da imajo domačini to postavljeno, ampak mi pa po svoje. To je moj Point.
Moj point je pa ta, da smo bili takrat vsi "domačini" teh krajev - za začetek, to mesto ima različna imena v slovenščini, italijanščini in hrvaščini in lokalnem istrskem narečju. Še Avstrijci so rekli včasih Fluss .. ko je bila še njihova.
In ker je to v resnici stvarno ime predelano v zemljepisno lastno ime ... se pač avtomatično veže na "primerne" zaimke v vsakem jeziku, logiš.
Skratka, tako je, ne bit siten. Pa pejt kdaj na Reko na kafe, saj v bistvu je zanimivo mesto.
Zgodovina sprememb…
Hehe vem, da mal sem siten, ja. Ampak ravno berem, da ti predlogi itak niso slovnično "zacementirani" in je oboje lahko pravilno. Tako, kot v Ptuju ali na Ptuju.
Bil sem pa že večkrat v Reki, ja. Hkrati sem bil tudi na Reki. Kakor za koga, hehe.
Bil sem pa že večkrat v Reki, ja. Hkrati sem bil tudi na Reki. Kakor za koga, hehe.
Ja to je res, samo po mojem je to tudi posledica "lokalnih" jezikov in narečij. Glede Reke je bolj uganka, zakaj za vraga so vsi naredili tak velik dil iz tega, da teče ena reka (R(j)ečina?) čez Reko - mislim, WTF, kot da so edini.
Zgodovina sprememb…
Mi očita nekdo, ki ga moti šraufenciger.
Jaz nisem začel s tem da me motijo male stvari govora, to je očitno tvoj problem,jaz sem ti samo dal enačbo, ki pravi da če te moti tuj jezik, si prvo svojega popravi!
Kaj, a te moti, ker se mož in žena v Lutonu med sabo pogovarjata v jeziku, ki ni angleški?
Ne ampak da si ti tak, in da če bi živel tam in se s svojimi pogovarjal po 20 letih slovensko, to nebi smel biti kriminal? In ko bi našel takega kot ti, ki ti to očita, bi ponorel, tukaj se pa enako obnašaš!
Na srečo nisem iz Ljubljane, do takrat, ko bo to aktualno v mojem kraju, bom že zdavnaj preselil familijo v tujino.
Hvala povedal si vse, jaz pa sem in taki kot ti, bodo nam pametovali nam koliko se govori srbščina v vsakodnevnem jeziku?
Slišim jo vse manj, da boš pa ti kredibilen vir, ko si se z gmajne pojavil po letih tukaj, kjer seveda vsak dan na gmajni govorite popačeno slovenščino, zdaj te pa triggera en model je več kot patetično.
Preseli se zdaj in poročaj kako je v večjih državah, kjer imajo resničen problem sosesk kjer je kriminal nevzdržen,govorijo arabsko povsod, ljudje se bojijo ponoči hoditi ven, pa primerjaj to s Slovenijo ki ima tukaj pa tam kak primer.
Ne ampak da si ti tak, in da če bi živel tam in se s svojimi pogovarjal po 20 letih slovensko, to nebi smel biti kriminal? In ko bi našel takega kot ti, ki ti to očita, bi ponorel, tukaj se pa enako obnašaš!
Zdaj ne vem, morda si nepismen in nisi razumel mojega posta, kjer sem napisal, da me to ne moti. Bolj verjetno pa zgolj butasto najedaš z debilizimi.
Hvala povedal si vse, jaz pa sem
Nikoli ne bi uganil, poročaj kako bo, ko se zgodi tvoj črni scenarij. Pa ne preveč jokat, ko pridejo Albanci, Slovenci se bomo zabavali ob tem - je bilo zabavno, ko so se velenjski multi kulti levajzarji pritoževali čez njih, leto ali dve prej pa pljuvali po hudobnih nacionalističnih Slovencih
Dont give a fk.
Dont give a fk.
Zgodovina sprememb…
miha98 ::
Scaramouche3 je izjavil:
Nisi razumel. Mene niti slučajno ne moti če priseljenci slabše govorijo slovensko, to je logično, ker slovenščina ni nek svetovni jezik, ki bi se ga prej učili in se ga učijo tukaj sproti.
Ljudje, ki se priselijo in so se pripravljeni potruditi, so super, vsi poznamo kakšnega in lahko vidimo, kako se njihova slovenščina izboljšuje.
Malo je težko bit ponosen , da si slovenec , če živiš v državi ki nima perspektive. Slabe plače, manjka služb, te ki so so pa dobesedno vredne en pičkim dim in še bi lahko našteval v nedogled... Kamorkoli se obrnem sama revščina pa nima veze ali je to Maribor, Ljubljana ali Žabjek pri Novem mestu.
Zdaj ne vem, morda si nepismen in nisi razumel mojega posta, kjer sem napisal, da me to ne moti. Bolj verjetno pa zgolj butasto najedaš z debilizimi.
Tvoji posti delujejo bolj kot tisti ameriški pregovor would not bust a grapefruit in a street fight.
Samo pogledamo tvoje poste in vidimo ta te točno to moti, rad bi neko Slovenijo kjer še tisti, ki so komaj sem prišli obvladajo slovensko takoj.
Ko pa zdaj vemo da is iz spodnjega Dupleka, pa redko vidiš civilizacijo, medtem pa govoriš, da nekdo ki je tukaj desetletja pa ne zna jezika, vemo da govoriš na pamet.
Jaz ne poznam več eno osebo, ki je taka, razen generacije mojega očeta. Vsi ki so tukaj rojeni govorijo v moji soseski slovensko in to brez naglasa!
Bodi srečen da je to največ kar te lahko moti, sprejmi dejstvo, da ti in tvoji avtohtoni nočete delati nizkih del in mora to delati raja iz Juge. Če bi Slovenija bila nemško govoreča država, nebi mogli dobiti poceni kadra, ker bi vsi raje šli bolj severno, saj bi imeli boljše plače!
Tako pa zaradi podobnosti slovanskega jezika ostanejo tukaj. Super za nas in tebe!
Ni treba tolko olepsavat in nabijat v prazno, z balkanizacijo se bo zivljenje v Sloveniji drasticno poslabsalo, tako kot je ze slabo v njihovih maticnih drzavah, da morajo riniti sem. In z juga ne hodijo sem zaradi dobrodelnosti do nas, ampak zaradi lastnih koristi.
Seveda pridejo zaradi lastne koristi. Prav tako se z njimi okorišča nekdo v Sloveniji. Ni težko ugotoviti, da se z njimi ne okorišča širša populacija, ki zaradi katerih koli migracij že, samo bolj trpi.
Vemo zakaj je bilo tako v Jugoslaviji, vprašanje pa je, zakaj je še vedno tako in čemu služi uvoz Albancev? Jaz pravim, da je to načrtno delo globalistične zalege. Nihče me ne bo prepričal, da je njihova domena gradbeništvo in peka kruha, ker to znamo tudi Slovenci. Zakaj pa tega ne počnemo in smo se načrtno umaknili iz določenih branž je pa spet drugo vprašanje in spet ne verjamem v to, da smo Slovenci za ta dela prefini, ali preveč sposobni. To miselnost, vam vcepljajo vladajoči in mnogi v to verjamejo. Na žalost se bo s takim razmišljanjem potrebno pripraviti na še večji kulturni šok, saj je balkanski bazen prazen, z izjemo Albancev. Škoda.
Vemo zakaj je bilo tako v Jugoslaviji, vprašanje pa je, zakaj je še vedno tako in čemu služi uvoz Albancev? Jaz pravim, da je to načrtno delo globalistične zalege. Nihče me ne bo prepričal, da je njihova domena gradbeništvo in peka kruha, ker to znamo tudi Slovenci. Zakaj pa tega ne počnemo in smo se načrtno umaknili iz določenih branž je pa spet drugo vprašanje in spet ne verjamem v to, da smo Slovenci za ta dela prefini, ali preveč sposobni. To miselnost, vam vcepljajo vladajoči in mnogi v to verjamejo. Na žalost se bo s takim razmišljanjem potrebno pripraviti na še večji kulturni šok, saj je balkanski bazen prazen, z izjemo Albancev. Škoda.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sedam pomfrija (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 17767 (4889) | Utk |
» | Srbohrvaščina v Sloveniji danes in nekoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17341 (14446) | VelkBla |
⊘ | Republika Srpska (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 59580 (54271) | bluefish |
» | Sojenje Karadžiću (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 21730 (14547) | perci |