» »

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit?

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit?

««
7 / 24
»»

celje ::

hvala. jaz bi "imel" cca 200k. nakazilo niti ni problem (cca 3900), vendar nisem preprican ali 200k sploh dajejo "navadni" raji.

bil samo na nkbm (tam odprt racun), najprej vprasam za obrestno: mi zenska pribije 1.9. recem hvala, vstanem in grem. saltam banko v prvi priliki, oziroma, se ta mesec.

jabe ::

Za kaj pa ne bi dali... Če ti se nepremičnino ugodno ocenijo (2x toliko), ga boš dobil kjer češ...

Tody ::

Kredita dobis toliko kolikor lahko das hipoteke. Tvoja hisa more biti vredna od 110 do 130 procent vrednosti kredita odvisno od banke. Torej ce das hipoteko na 400.000 vredno bajto komot dobis 200.000 pogajanja o obrestni meri so pa druga stvar,

celje je izjavil:

hvala. jaz bi "imel" cca 200k. nakazilo niti ni problem (cca 3900), vendar nisem preprican ali 200k sploh dajejo "navadni" raji.

bil samo na nkbm (tam odprt racun), najprej vprasam za obrestno: mi zenska pribije 1.9. recem hvala, vstanem in grem. saltam banko v prvi priliki, oziroma, se ta mesec.

Aja, saltaj banko potem, ko se boš za kredo zmenil. Kaj bi dvakrat to počel...

gansta ::

gcurk je izjavil:

Ta teden na Unicreditu podpisal aneks o spremembi obrestne mere na 1,45% (fiksna na 20 let). Se sploh nismo pogovarjali o poplačilu starega, ker so mi ponudili tako dobre pogoje pri aneksu. Enkratni strošek aneksa je 350 EUR.
Sem pa šel na banko in vprašal kaj se da narediti z znižanjem obrestne mere, saj konkurenca ponuja boljše pogoje. Prej sem imel 1,85 fiksno na 20 let.

Sam nisi pa povedal da placujes poleg se draga zavarovanja, 60+€ na mesec za vsa ta leta kar te bo na koncu prislo OEM krepko nad 2.3%

Lonsarg ::

Ugibam da je sicer ze prej imel isto zavarovanje, ko je imel 1.85%. Ker ce ni so ga res fejst nategnili:)

Namreč kot je meni znano ima Unicredit preko Generalija "pogoj" za znizanje obrestne mere, ampak ta paket je zelo drag (3-4x od preostalih), plus pogoj je da moras placevat celotno dobo kredita. Torej ce imas 20 let, 200.000€ je to zavarovalna vsota... medtem ko lahko pri ostalih, npr. NLB brez problemov reces, zelim zav.vsoto 150.000€

ajaj, ta zavarovanja preko bank so že tako predraga. Pa je to kasko zavarovanje, ki ga plačuješ celo dobo ali pač običajno, ki drži zavarovalno vsoto ves čas enako. slednja so seveda dražja in plačujeh celo dobo, ampak vseeno preko bank predraga.

MisterR ::

gansta je izjavil:

Namreč kot je meni znano ima Unicredit preko Generalija "pogoj" za znizanje obrestne mere, ampak ta paket je zelo drag (3-4x od preostalih), plus pogoj je da moras placevat celotno dobo kredita. Torej ce imas 20 let, 200.000€ je to zavarovalna vsota... medtem ko lahko pri ostalih, npr. NLB brez problemov reces, zelim zav.vsoto 150.000€

NLB pogojuje dobro OM z zavarovanjem Vita.

Ja, nekje je treba nazaj notri dobiti. Ko pride do kreditov, je kot z akcijami. Lažje isto zadevo prodaš, če je znižana za 40% iz 100 na 60, kot za redno ceno 50. Ker čim ni popusta, se sploh ne gleda. Pri kredah pa nabijejo polno enih stvari zraven lahko, samo da je približek nizek. Do tu seže veliki večini, naprej pa ne... Na koncu pa vse skupaj dražje in slabše.

genesiss ::

gcurk je izjavil:

Prihodek: cca 1.700 EUR in obrok prej 574 EUR, sedaj po aneksu 554 EUR. Preostali znesek cca. 105.000 Eur, še 18 let odplačila. Sem pa res zaposlen pri podjetju, ki ima vse pri Unicreditu, tako da mogoče tudi to vpliva.

Zadnji stavek zgoraj - unicredit ima z nekaterimi podjetji dogovor in če si tam zaposlen ti znižajo obrestno mero za -0.7. Tisto kar izračuna spletni kalkulator - 0.7, brez dodatnih pogojev in pogajanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: genesiss ()

celje ::

Bajta ocenjena na 370 (ne bancni cenilec). Dogovorjena prodajna cena 320. 120 "gotovina". 200 bi imel posojila. To naceloma potem gre skozi?

Ce dam vec pologa, mi manj ostane za moje "predelave" bajte.

Kaksna ponudba je v teh casih ok? Obrestna do 1.7? Na kaksne zadeve biti pozoren pri banki?

Hvala

celje je izjavil:

Bajta ocenjena na 370 (ne bancni cenilec). Dogovorjena prodajna cena 320. 120 "gotovina". 200 bi imel posojila. To naceloma potem gre skozi?

Ce dam vec pologa, mi manj ostane za moje "predelave" bajte.

Kaksna ponudba je v teh casih ok? Obrestna do 1.7? Na kaksne zadeve biti pozoren pri banki?

Hvala

Da gre skozi, pri bankah bi dobil brez nekaj posebnih odobritev do 80% cenitvene vrednosti, torej 296k€; Zdaj pa samo še vprašanje kakšne dohodke imaš, da ti odobrijo 200k€

Saj je napisal - 3900€. Ne bi smelo biti problema

Likalnik ::

Sem bil v petek na Gorenjski banki...kjer že imam stanovanjski kredit...in me je zanimalo ali je kakšna možnost dobiti boljšo OM ker naj bi bile sedaj ugodne...trenutno imam fiksno 2,3% na 15 let za 60kEUR.
in so mi rekli, da aneksa k obstoječi pogodbi ni mogoče dobiti, da oni ne poslujejo na ta način...ampak, da lahko obstoječi kredit zaprem oziroma poplačam in odprem novi kredit z boljšo OM.
Kar pomeni, da bi moral nositi vse stroške še enkrat (cenilec, zaprtje/odprtje hipoteke, odobritev kredita, notar, itd)...plus penali za predčasno poplačan kredit 1%.

Uglavnem...čudno se mi zdi, da ni možnosti samo spremembe OM oziroma aneksa k pogodbi...kot vidim po vaših komentarjih druge banke to imajo?
Ker, če bi se spravil zapirati obstoječi kredit...bi potem še banko zamenjal...ker Gorenjska banka je poraz...vsaj ko te enkrat dobijo k sebi...so totalno nefleksibilni...ko pa iščeš na novo kredit...in da te dobijo ti pa vse ponudijo in obljubijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

UniCredit mi je aneks naredila leta 2018. lansko jesen pa ni hotela več. Zdaj sem pa na Sparkasse.

Wrop ::

Normalno, da se nič ne da, če pa bi jim odžiral €, pri nižji OM.
Greš na drugo banko kjer vprašaš za pogoje za kredit. Nato pa izračunaš stroške/prihranke, če zamenjaš banko in greš na GB kjer ti ali znižajo obrestno mero ali pa zapreš račun.
Zamenjati banko pa res ni tak bav bav.

@Wrop te čisto zastopim in mi je logično, če mi odobrijo nižjo OM gredo sebi v škodo....če grem v menjavo banke in posledično vse na novo...načeloma ne prišparam nič tudi če dobim OM 1,5% (vsaj tako so mi pred meseci naračunali na Banki Koper)....kar se mi splača je edino, če mi obstoječa banka zniža OM...kar pa vidimo, da se ne da.

Izračunaj sam. Če imaš tako kredo, kjer se ne izide (in bodi brez skrbi, da banka točno ve, kaj je zunaj na voljo in kaj se tebi še izide), potem boš težko kaj konkretnega dobil. Pač kar ostane je, da iz inata menjas, če si na istem, pa da jih to malo spodbudi, da vsaj malo znižajo.

Wrop ::

Sicer ne vem, zakaj si vzel fiksno OB za 15 let kredita. Je pa razlike med fiksno in spremenljivo OB na GB po njihovemu kalkulatorju cca 3000 €. Če si bolj na začetku odplačevanja, dvomim, da se ti ne bi splačalo. Pribitek pri sprejemljivi OB je pri online kalkulatorjih že 1,6 %. Torej mora biti razlika še večja. Pa če ti ista banka refinancira kredit, ti ne rabi računati cenilca če enkrat, pa za stroške odobritve se lahko izpogajaš na polovico. Seveda, da ti bodo rekli, da niso fleksibilni, dokler jih ne začneš upogibati.
Koliko imaš še glavnice in mesecev do konca?

Jerry000 ::

Malo offtopic, a je kakšna omejitev z leti? Recimo če imaš 35 let ne dobiš kredita za 30 let. Ma vsaka banka svoje omejitve glede let ali je to kaj splošno?

S fiksno ti ga sedaj več ali manj dajejo na 20 let.

Jerry000 ::

gansta je izjavil:

S fiksno ti ga sedaj več ali manj dajejo na 20 let.

Na unicredit ga na 30 dajo. Ampak me vseeno zanima če je kakšna omejitev glede na leta starosti. Se kaj gleda recimo da se 30 letniku mudi kredit če želi met za 30 let ker je omejitev 60let? Ne znam drugače vprašat

Mislim da pri tej starosti za banko se ni problema, boš pa imel posledično višjo premijo za življensko zavarovanje...

Wrop je izjavil:

Sicer ne vem, zakaj si vzel fiksno OB za 15 let kredita. Je pa razlike med fiksno in spremenljivo OB na GB po njihovemu kalkulatorju cca 3000 EUR. Če si bolj na začetku odplačevanja, dvomim, da se ti ne bi splačalo. Pribitek pri sprejemljivi OB je pri online kalkulatorjih že 1,6 %. Torej mora biti razlika še večja. Pa če ti ista banka refinancira kredit, ti ne rabi računati cenilca če enkrat, pa za stroške odobritve se lahko izpogajaš na polovico. Seveda, da ti bodo rekli, da niso fleksibilni, dokler jih ne začneš upogibati.
Koliko imaš še glavnice in mesecev do konca?

Fiksno sem vzel zaradi dobe 15 let...takrat je bilo rečeno, da se spremenljiva najbolj splača do 10 let....pa načeloma mi ni problem tudi kaj več plačati pa, da sem miren s fiksno OM.

trenutno imam še za odplačati 56kEUR in 166 mesecev... obrok je 394EUR.

kot si napisal...jih bom šel še malo masirati kaj se lahko naredi glede mojega kredita

Zgodovina sprememb…

Baje imajo nekatere banke v drobnem tisku, da se lahko tudi fiksna obrestna mera spremeni!

ja sem bil pozoren na to...in v mojem primeru tega ni....baje pa, da se to res lahko zgodi....sicer ne poznam nobenga ampak...biti je treba pozoren na za drobni tisk

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Načeloma banke NERADE dajejo kredite ki se končajo PO 65 letu, ker to je leto ko načeloma greš v penzijo in se ti prihodki drastično zmanjšajo...

To vem iz prve roke.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

SasoS ::

Likalnik je izjavil:

Fiksno sem vzel zaradi dobe 15 let...takrat je bilo rečeno, da se spremenljiva najbolj splača do 10 let....pa načeloma mi ni problem tudi kaj več plačati pa, da sem miren s fiksno OM.

Potem pa plačuj in bodi miren :D
To da obresti padajo se je videlo že 8 let nazaj...če si hotu bit miren, potem imaš zdaj to kar si hotel...zdaj bi pa hotel nižjo OM? You can't have your cake and eat it too.

Saj plačujem in sem miren...ter mirno spim....ampak...glede na to, da gre očitno fiksna OM lahko še nižje...zakaj ne?

gtx970op ::

Kolega je prej imel 2,6 fiksne in zdaj dobil 1,7 fiksno... Ampak je moral najprej pridobiti konkurenčno ponudbo iz druge banke in so mu potem brez problema dali na njegovi banki spremenjeno fiksno obrestno mero.

papak ::

NLB danes: za spremembo obrestne mere moraš vzet en dodaten produkt npr. varčevanje v skladih (pa še to ti pomežiknejo, da lahko hitro zaključiš s tem).

No z enim produktom prideš nekje na OM, ki jih trenutno ponujajo za nove kredite brez pogajanj, ki je bistveno ugodnejša od tistih izpred par let, ko sva vzela kredit.

Če pa vzameš dva produkta, pa prideš še bistveno nižje.

Midva imava vsak svoj kredit, pa bova spremenila OM na kreditu od partnerke, ki ima večji kredit (jaz pa leasing).

Vmes sva dobila otroka in bo en produkt osebni račun za tamalga, drugi produkt pa za minimalno 40€ na mesec v sklade tudi za tamalga, ker je brez vstopnih stroškov, pa tko sva mislila nekaj odpreti zanj. Aneks pride pa okol 400€.

Če bi imela iber več za odplačati, bi pa še jaz spremenil, ampak nimava tolk, pa tud ne rabim dodatnih produktov (dod. pokojninsko npr. preko delodajalca), pa ne bi bilo toliko učinka.

Tako da če ste šli najprej štalca pol pa kravca, se da na tamalga še mal dobit.

Nismo pa vsi finančni geniji, pa žvet je tud treba...

matobeli ::

Otrok je zgolj 250eur manj obroka. Toliko o tem kolk so "dragoceni" za banke :))

papak je izjavil:

NLB danes: za spremembo obrestne mere moraš vzet en dodaten produkt npr. varčevanje v skladih (pa še to ti pomežiknejo, da lahko hitro zaključiš s tem).

No z enim produktom prideš nekje na OM, ki jih trenutno ponujajo za nove kredite brez pogajanj, ki je bistveno ugodnejša od tistih izpred par let, ko sva vzela kredit.

Če pa vzameš dva produkta, pa prideš še bistveno nižje.

Midva imava vsak svoj kredit, pa bova spremenila OM na kreditu od partnerke, ki ima večji kredit (jaz pa leasing).

Vmes sva dobila otroka in bo en produkt osebni račun za tamalga, drugi produkt pa za minimalno 40EUR na mesec v sklade tudi za tamalga, ker je brez vstopnih stroškov, pa tko sva mislila nekaj odpreti zanj. Aneks pride pa okol 400EUR.

Če bi imela iber več za odplačati, bi pa še jaz spremenil, ampak nimava tolk, pa tud ne rabim dodatnih produktov (dod. pokojninsko npr. preko delodajalca), pa ne bi bilo toliko učinka.

Tako da če ste šli najprej štalca pol pa kravca, se da na tamalga še mal dobit.

Nismo pa vsi finančni geniji, pa žvet je tud treba...

O kaki OM je govora, pod 1.55% s fiksno? A življenskega pa zavarovanje nepremičnine ti pa ni "vsiljevala", ali zgolj en produkt (sklad, življensko, dodaten račun...)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gansta ()

gcurk ::

gansta je izjavil:

gcurk je izjavil:

Ta teden na Unicreditu podpisal aneks o spremembi obrestne mere na 1,45% (fiksna na 20 let). Se sploh nismo pogovarjali o poplačilu starega, ker so mi ponudili tako dobre pogoje pri aneksu. Enkratni strošek aneksa je 350 EUR.
Sem pa šel na banko in vprašal kaj se da narediti z znižanjem obrestne mere, saj konkurenca ponuja boljše pogoje. Prej sem imel 1,85 fiksno na 20 let.

Sam nisi pa povedal da placujes poleg se draga zavarovanja, 60+€ na mesec za vsa ta leta kar te bo na koncu prislo OEM krepko nad 2.3%

Nisem tega povedal, ker tega nimam pri banki. Plačujem življenjsko zavarovanje za čas kredita v višini 130.000 EUR za primer smrti s padajočo zavarovalno osnovo pri Wiener Städische. Letna premija cca 110 EUR. To zavarovanje je Unicredit sprejela in sem ga vinkuliral v njihovo korist. Pač sem se dobro spogajal.

Lahko mi pa izračunaš koliko me sedaj pride OEM. :)

Ja navadno je ta eden izmed "paketov" za znizevanje obrestne mere ravno zivljensko, katerega imas ti pri kolegih od Sparkasseja :)..

Unicredit kot vem, ima to preko Generalija :)

PrimoZ_ ::

Kar sem jaz malo spraševal naokoli, ne dobim nikjer tako dobre ponudbe, da bi se mi splačalo menjati trenutni kredit z 1,6 EOM, ki sem ga vzel lani.
Pa čeprav so nekateri pisali da se baje da dobiti 1,2 ampak jaz očitno ne.
Oz. bi približek tega dobil na Unicredit ampak z upoštevanjem negativnega EURIBOR, ki je trenutno na okoli -0,5%. Samo potem sem pa že raje na sedanji banki kjer mi euribor upoštevajo kot 0% in imam vseeno 1,6 EOM.

beweiss ::

Ali kdo ve a tudi upokojencem dajo stanovanjski kredit?

beweiss je izjavil:

Načeloma ne, če pa že pa mikro zneski razen če maš mladega poroka...

Predvidoma naj bi stanovanjski kredit ki ga vzameš na banki bil odplačan do 65tega leta kar je leto ko se predvideva da greš v penzijo... dvomim pa da je to zakonsko določeno.

Morda bi šlo, če zavaruje s hipoteko...

kriptobog ::

beweiss je izjavil:

Ja. Samo je odvisno od visine pokojnine in visine lastnih sredstev.

Mati in partner sta takoj ob upokojitvi vzela 60k, 60k sta imela pa svojih. Je bilo pa nekaj pogajanj in neko dodatno zavarovanje.

Shegevara ::

gansta je izjavil:

Res me zanima logika, po kateri je to bankam sploh kakršenkoli problem.

V najslabšem primeru kreditojemalec poplača kredit brez zapletov. V najboljšem (finančno-gledano) pa oseba umre, banka pa dobi hipoteko, ki je seveda več vredna, kot je pa vrednost kredita.

Samo nekaj bistveno vrednejšega je treba zastaviti. Ne razumem katera razumna banka bi se branila takega posla?

Lonsarg ::

Večina bank pač hoče, da jim procentualno gledano gre 99.9% kreditov skozi brez da bi se jim bilo treba zafrkvavat z preprodajo nepremičnine ali pa z mesečnimi do letnimi dednimi postopki. Če so med kreditojemalci tudi taki ki so starejši od 65 let kadarkoli v odplačilni dobi, bi jim to pač podrlo ta plan.

No morda katera banka ne, večina pa jih očitno tako razmišlja. Najbrž zato ker bi jim ta dodatna zafrkancija prinesla premalo dodatnega dobička iz strani kreditov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

gtx970op ::

Shegevara je izjavil:

gansta je izjavil:

Res me zanima logika, po kateri je to bankam sploh kakršenkoli problem.

V najslabšem primeru kreditojemalec poplača kredit brez zapletov. V najboljšem (finančno-gledano) pa oseba umre, banka pa dobi hipoteko, ki je seveda več vredna, kot je pa vrednost kredita.

Samo nekaj bistveno vrednejšega je treba zastaviti. Ne razumem katera razumna banka bi se branila takega posla?

V najslabšem primeru recimo oče umre mati pa z dvema otrokoma ostane v hiši in nemore odplačevati kredita. Zavarovanja pa niso imeli sklenjenega.

Pol pa mora banka izselit familijo, kar pa v marsikaterem primeru ni enostavno.

EDIT: Aja zdaj vidim da se zadeva nanaša na upokojence - pardon :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gtx970op ()

Shegevara ::

Ok razumem... Tl:dr Ne da se jim jajcat za tistih nekaj jurjev izkopička.

V osnovi nobeni banki ni za preprodajat flete da poplača kredit... hipotekarna zastava je bolj kot ultimativna zadnja opcija

sandmat ::

Mato989 je izjavil:

V osnovi nobeni banki ni za preprodajat flete da poplača kredit... hipotekarna zastava je bolj kot ultimativna zadnja opcija

Izjema je addiko.
Slednji ti dajo bolano visoko obrestno mero (2.3 pribitka) in financirajo do 90% vrednosti nepremičnine. Sem povpraševal na drugih bankah kaj je poanta, pa nikomur ni jasno. Po mnenju drugih s tem pridobiš izključno rizične stranke (ki ne dobijo drugje kredita + nimajo svojega vložka dovolj visokega).

To je 10% razlike napram ostalim...

sleby ::

Kupujem stanovanje, kaksne se kaj da dobit fiksne obrestne mere trenutno? Na 25 let imam zaenkrat najbolj ugodno ponudbo 1.9%.. brez Vita sranja in podobno.

sm1x ::

Tudi mene zanima, kako je trenutno z obrestnimi merami. Lani sem vzel pri GB 80.000€ kredita za 15 let, fiksna obrestna mera 2.3% za prenovo stanovanja. Stanovanje sem komplet prenovil, sem super zadovoljen, ampak to je to. A lahko nekako dobim drugje stanovanjski kredit z manjšo obrestno mero, čeprav nimam nič več za prenavljat? :D Verjetno ne bo šlo skozi ...
««
7 / 24
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 452 53 54 55 )

Oddelek: Loža
2744463050 (4167) Lonsarg
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473141 (19489) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021731 (13394) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714184 (6948) Invictus
»

Stanovanjski kredit kje najugodnejša obrestna mera? (strani: 1 2 )

5912983 (10356) Invictus

Več podobnih tem