» »

Delniske opcije, obdavcitev

Delniske opcije, obdavcitev

user4683 ::

Pozdravljeni

ima kdo izkusnje z delniskimi opcijami, ki jih je fizicni osebi podelila tuja druzba (iz ZDA)? Imam moznost izkoristiti te opcije in jih nekaj prodati, zato iscem izkusnje s prve roke oziroma ce kdo pozna dobrega davcnega svetovalca, ki se spozna na to podrocje.

kostollany ::

Zdravo

Pri nas te zadeve ureja Zakon o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (ZDDOIFI).

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Obdavčitve so v 14. členu.

Malo si preberi.

Se pa uporablja osnova za izračun (prodajna cena - 1%) - (nabavna cena + 1%) = dobiček ali izguba, zato ne biti presenečen, će kupiš opcijo in jo za isti denar prodaš oz. z dobičkom, ki je manjši kot 2%, je tvoja davčna obveznost negativna (po izračunu si ustvaril izgubo).

Sicer pa telefon v roke in pokliči FURS. To kar ti jaz razlagam je iz leta 2015 ko sem še trgoval z opcijami, mogoče se je kaj vmes spremenilo.

Lp

tomazic89 ::

A je opcije sploh mozno prodati, ce se niso amortizirane oz "vested"?

Ugibam, da si z "imam moznost izkoristiti" misil, da jih imas pravico odkupiti. Imam nekaj izkusenj. Long story short:
ce je odkupna cena tvoje opcije 10usd, trenutna vrednost delnice pa 20 usd, bos ob nakupu ustvaril 10usd cistega dobicka, od katerega bos placal drzavi 41% (torej 4.1usd) - to placas takoj, ne glede a bos delnico prodal ali obdrzal.
Ce bos delnico takoj tudi prodal.. je to to: placas 10 po komadu, dobis ven 15.9usd
Ce je ne bos prodal in cena naraste na 30 usd in jo takrat prodas. Si ustvaril se 10 usd dobicka, od katerega placas 25%. torej 2.5usd drzavi. V tem primeru si placal 10usd, ven dobil pa 23.4usd.

Ce je cena padla... welll bad luck.. tistih 41% ti drzava ne bo dala nazaj.

Tako je na hitro.. ce te zanima kaj bolj podrobno, lahk na pvt.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Iz kje si dobil teh 41%? V zakonu, ki ga je prilepil kostollany je najvisja stopnja 40% ampak samo v primeru, da jih odsvojis v manj kot enem letu od pridobitve. Ce pravilno razumem zakon, je datum "pridobitve financnega instrumenta" takrat, ko so mi bile opcije "podarjene" (to je bilo pred dobrimi 3 leti).

Delnice bom hkrati tudi takoj prodal, tako da davka na kapitalski dobicek (ki ga omenjas v drugem delu odgovora) v tem primeru ne bo.

Opcije so vested, vrednost je precej narasla, tako da minus zagotovo ne bo. Bom za sigurno vprasal se FURS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

tomazic89 ::

afaik. Ko bos ti opcijo odkupil, ta sele takrat postane financni instrument. In ce je razlika v ceni od opcije in trenutno vrednostjo bos v trenutku ustvaril cisti dobicek, od katerega gre 40% drzavi (ne vem zakaj sem imel 41 v glavi). Trust me on this one.. ampak ja, preveri se furs, ampak pomoje bo prezahteven task za njih najti odgovor.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Ne pravim, da se motis (ceprav upam, da se in da je davek 25%:)) ampak... Jaz ne odkupujem opcij (te ze imam). Kupil bom delnice (po ceni zagotovljeni v opcijski pogodbi).

tomazic89 ::

Vem.. sem imel isto. Imas 'vested' opcije, ki so tvoje, katere bos 'exercise'-al. Takrat bos ustvaril cisti dobicek. Sadly, je to 40% obdavceno.

Preveri na FURSU, ampak dvomim, da se je v dveh letih kaj spremenilo. Fora je, da ko bos ti kupil delnico nisi tvegal nic. Ves za kako ceno jo kupis in koliko je trenutno vredna (velik vec) == cisti dobicek (oz dobicek brez tveganja) == 40%.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

OK so mi na FURSU na žalost potrdili tvojo razlago.

Fora je, da kdaj so bile opcije podeljene nima nobene veze, kot sem zmotno mislil, ampak je pomembno samo kdaj si jih izvršil (dobil delnice) in te delnice prodal. Ko se to zgodi v manj kot enem letu je davek 40%.

Za povrh pa te opalijo še za davek na kapitalski dobiček (25%) od razlike v vrednosti delnice ob pridobitvi in odsvojitvi - v tem primeru je razlika 0, saj se pridobitev in prodaja zgodi isti dan, po isti ceni.

Oh well... bolje 60% kot 0 :)

Invictus ::

Saj je logično.

Delnice si dobil kot nagrado, in to je tvoj dohodek, ki pade pod dohodnino, ko jih prodaš.

Je pa zabavno, da se zraven tlači še kapitalski dobiček, ki je seveda 25% od 0 zaslužka. Ampak papirjem je treba zadostiti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

user4683 ::

Ja, kot sem rekel - zmotno sem v to mojo logiko mešal datum pridobitve opcij. Kar je povsem neumno, sedaj ko malo bolj pomislim :)

Either way te opalijo za precej več kot 25%, pri opcijah/delnicah podjetja z neko zdravo (hitro rastjo). Če bi recimo opcije izvršil (dobil delnice) pred npr 2 letoma, po valuaciji pol nižji od trenutne, bi pod črto plačal skoraj točno 40% (25% od odtujitve delnic + 25% kapitalski dobiček na razliko vrednost 2 leti nazaj in trenutno).

Tilen ::

Invictus je izjavil:

Je pa zabavno, da se zraven tlači še kapitalski dobiček, ki je seveda 25% od 0 zaslužka. Ampak papirjem je treba zadostiti.

Logično, če ne bi takoj prodal in bi prodal z dobičkom, bi se od tudi od tega odvedel davek.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

user4683 ::

Končno dobil odgovor s FURSa (in nekaj dni za tem še enak zaključek od davčnega svetovalca).

V bistvu smo si v tej temi tole narobe predstavljali... Zakon o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov tukaj nima (skoraj) nobene veze, saj bo osnova za ta davek 0EUR (financni instrument niso opcije ampak sele delnice, te pa bodo v istem trenutku, ko jih dobim, tudi prodane naprej).

Opcijsko nagrajevanje se šteje v dohodnino iz delovnega razmerja kot boniteta in je obdavčeno po dohodninski lestvici (torej tistih 40-50%, odvisno od višine dohodka itd). Lep catch pa je, da kljub nazivu (dohodnina iz delovnega razmerja), ni nujno, da gre vedno za delovno razmerje. Ker je to dohodek, ki mi ga bo izplačal "drugi delodajalec" (ki sploh ni delodajalec, vendar ga davkarija vseeno tako kategorizira), ni obdavčeno po dohodninski lestvici ampak s stopnjo 25% (4.2 točka.

V isto kategorijo dohodka (bonitete) šteje recimo tudi uporaba službenega vozila - na internetu je cel kup vprašanj in odgovorov o uporabi vozila nezaposlenih v podjetju -> 25% od vrednosti (ok, pri avtu, ki ni boniteta izplačana v denarju, se vrednost najprej pomnoži z 1.333 in od tega plača 25%).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

user4683 ::

No, to da ZDDOIFI nima veze s tem problemom smo že prej razčistili, tako da je nova informacija zgolj to, da imam srečo, da nisem zaposlen v podjetju, ki mi je opcije podelilo in bo posledično obdavčitev samo 25% :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Etoro in Edavki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23784680 (2463) wajdouc
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547144432 (9135) Thomxy
»

Obdavčitev kripovalut - kako spraviti na minimum? (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
993169154 (79640) CaqKa
»

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
507149085 (113231) Aquafriend
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750242 (38912) Gjurisic

Več podobnih tem