» »

Finančni začetnik

Finančni začetnik

«
1
2 3 4

Gjurisic ::

Štartal sem z vlaganjem v kd balkan 312. 259 in 123. 800 v kd nova enrgija.
Moj cilj je dolgoročen. Čez 15 let bi črpal denar za nakup manjšega avtomobila (tipo danes clio, punto, corsa in potovanje po evropi in še kje).
Čez 25 let bi imel doživljensko rento 1000 evrov.
Koliko bi moral vložit da bi se moje želje uresničile?
ali so moje želje realne kakšna bi morala biti letna donosnost?
koliko bi moral vlagat na letni ravni in koliko na mesečni?
Ne vem ravno veliko o finančnem trgu interesira me če bi mi kdo imel željo na kratko in jedrnato razložit osnove.
Ali je moje zdajšnje finančno stanje v rdu za takšni želji.
Sprejemam možno izgubo vendar bi dolgoročno rad imel čez 35 let tudi eno konkretno vsoto mord za kakšno posebno željo. :)
zahvaljujem se vam za odgovore

Loki ::

preveri povprecen donos obeh dveh, zmanjsaj ga za par % (realno naj bi bilo 10-12% letno), izvedi obrestno-obrestni racun za 15 let, zmanjsaj za davek (5%) in okvirno vrednost avta (upostevaj, da bodo takrat drazji), nato ponovno izvedi izracun za +10 let.
lahko pa v vse to se vkljucis inflacijo (ne vem koliko je).

sicer pa dvomim, da bos ob tako majhni glavnici imel za dozivljensko (ce bos takrat ~45, potem vsaj 30 let) rento 1000€.
I left my wallet in El Segundo

MaCoFaCo ::

Hiter izračun za konstantna vplačila:

15 let varčevanja po 25.000 SIT/mesec (skupaj vplačano 4.5 mio SIT),
upoštevana letna donosnost 10%,
vrednost na koncu: 10.1 mio SIT (od tega potrebno še plačati davek državi)

25 let varčevanja po 25.000 SIT/mesec (skupaj vplačano 7.5 mio SIT),
upoštevana letna donosnost 10%,
vrednost na koncu: 32.5 mio SIT (od tega potrebno še plačati davek državi)

35 let varčevanja po 25.000 SIT/mesec (skupaj vplačano 10.5 mio SIT),
upoštevana letna donosnost 10%,
vrednost na koncu: 93 mio SIT (od tega potrebno še plačati davek državi)

Logično pa je, da ti zneski zaradi inflacije ne bodo enakovredni današnjim zneskom.
Pri npr. 4% letni inflaciji bi avto, ki stane danes 3 mio SIT, čez 35 let stal 12.1 mio SIT.

paljer ::

Realna obrestna mera, v našem primeru predpostavljena na 10-12%, že vključuje inflacijo, zato je ni potrebno še enkrat odštevati.

kihc ::

A 5% davek se šteje na dobiček ali na vse skupaj? Recimo če vplačaš danes 5.000 €, pa je čez x let to vredno 10.000 pa to prodaš - se ti najbrž šteje 5% od dobička?

Hvala za odgovor
x

Fizikalko ::

paljer, skladi nimajo nikakršnih obrestnih mer, tmveč donos. Ta seveda ne vključuje nikakršne inflacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

jeti51 ::

kihc: od dobička. S tem da si po 20-ih letih davka oproščen. 5% davek pa je za dobo 15-20 let varčevanja.

Fizikalko ::

IMHO se ne bi ravnal po tem, kdaj si česa oproščen. Prvič: razlike so premajhne. Drugič: če bo čez 20 let zakon isti, naj me koklja brcne.

paljer ::

Fizikalko, nism govoril o skladih, temveč o izračunu, ko je nekdo uporabil 10% obrestno mero (realno). Tako da, glej kaj pišem.

2. Ko govorimo o donosnoti skladov moramo ločiti različne pojme:
Pričakovana in dejanska donosnost. Pričakovana izraža želje vlagateljev oz. zahteve, koliko mora znašati donosnost, da se vlagatelji odpovejo trenutni potrošnji. Vemo pa, da je dejanska donosnost lahko nekaj popolnoma drugega, saj na donosnost vzajemnih skladov v največji meri vplivajo dejanja na finančnih in drugi trgih širom sveta. Zato pri odločitvi ne smemo upoštevati zgolj prejšnih donosov, saj prihodnost ni odsev preteklih dogajanj na teh trgih. V 20. stoletju je glede na raziskave na razvitih finančnih trgih 30 letni donosnost vlaganja v delnice z razpršitvijo ( vzajemni skladi ) okrog 10-12 procentov (nominalno!!)

In fizikalko, če govorimo o realni donosnosti vzajemnih skladov, tudi ta vsebuje popravek za inflacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: paljer ()

Fizikalko ::

Ja, seveda, če govoriš o realni donosnosti. V vseh izračunih, še posebej na kakšnih straneh na to temo, kjer maš kao kalkulatorje donosnosti, pa to NI upoštevano.

Gjurisic ::

Meni osebno se 5 % več ali manj že zdi ena razlika? (ne bog vem kakšna pa vendar?)
Slovenski trg se šele razvija ali lahko pričakujemo še kakšne nove produkte z uvedbo evra?
Kaj menite o enkratnem naložbenem zavarovanju kot BRIC 2 (ni več možnega vstopa) ali AZIJA GARANT itd.
Sam bi rad oblikoval en portofelj in ga ne bi spreminjal le sproti bi ga dopolnjeval?
Kaj se dogaja z davki, če gremo iz sklada iste družbe (recimo iz KD NOVA ENERGIJA v KD VITALNOST).
Ali se davek obračuna le ob izhodu ali tudi ob menjavi? Recimo da bi malo špekuliral?
Koliko skladov naj bi imel vlagatelj v svojem portofelju?
Ali mi lahko poveste kako vlaga agresiven in kako pasiven vlagatelj?Opišite mi profile vlagateljev.:)
RAD BI LE RESNE ODGOVORE

paljer ::

Tako je, na vseh straneh ala www.vzajemci.com so podane nominalne donosnosti, torej brez upoštevanja inflacije. Mislim, da pri menjavi sklada iste DZU ne plačaš davka na kapitalski dobiček, ne me držati za besedo.
Glede agresivni/pasivni vlagatelj ti že ime nakazuje za kaj se gre ( sicer ne vem, če je agresivni, mogoče aktivni). Ok pasivni vloži nekam in pozabi na to naložbo za nekaj let, drugi pač pa stalno spreminja svoj portfelj.
Poleg tega moraš upoštevati svojo naklonjenost tveganjem. Za vzajemne sklade, ki si jih naštel, je pričakovana visoka donosnost poleg tega pa ne smemo izpostaviti tudi visokega tveganja. Le-tega se povprečni investitor ne zaveda!!! Zato je pri vlaganju tudi vprašanje tvoje želje po izpostavljenosti tveganju.
Najbolj tvegane naložbe so v posamezne delnice ( nizka razpršenost), vendar omogoča tudi najvišje donose...poglej malo dogajanje na slovenski borzi zadnji mesec.
Z razprševanjem naložbe v več delnic oz. vlaganjem v vzajemne sklade nižamo tvaganje in navadno s tem tudi donosnost, saj imamo v portfelju več delnic.
Vlagatelji, ki nočejo biti izpostavljeni tveganju, se odločajo tudi za obveznice in instrumente denarnega trga, tu je donosnost nizka in tveganje praktično nično.
Od tebe je odvisno kakšen portfelj boš oblikoval, vendar upoštevaj tudi tveganje ne le pretekle donose, kot to stori večina vlagateljev.
Sam menim, da imajo azijski finančni trgi ( Kitajska, Indija ) v letu 2007 največ potenciala za rast, zato moj portfelj sledi tem ciljem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: paljer ()

Fizikalko ::

>>Meni osebno se 5 % več ali manj že zdi ena razlika? (ne bog vem kakšna pa vendar?)

Da bi samo zato še pet let vztrajal v skladu, četudi bi morda sicer zamenjal? Nikakor. Jaz sem na davke ne oziram - je pametno upravljanje (tudi s skladi) daleč pred tem.

Fizikalko ::

>>Mislim, da pri menjavi sklada iste DZU ne plačaš davka na kapitalski dobiček, ne me držati za besedo.

O, pa še kako plačaš.

Buldožer ::

Najprej ena tabela za izračun donosov, tako če vplačujete v enkratnem znesku kot, če vplačujete kot anuitete. Gleda se future value, nato pa znesek posamezne anuitete ali pa enkaratnega vplačila množi z faktorjem, ki ga prebereš iz tabele.

Sicer pa je najbolj važna zadeva zmanjšanje tveganja, to pa se stori z razprševanjem, kar pomeni da vložiš v par različnih skaldov(ki že sami razpršijo tveganje), ki imajo najboljše obete, po možnosti pa naj bodo njihovi dosnosi glede na razmere v gospodarstvu čim bolj obratno sorazmerni. Ne vem, če sem zadnje napisal najbolj razumljivo, zato primer: vložiš tako v naftna podjetja, kot v proizvajalce hibridnih avtomobilov, oz. sklade, ki vlagajo v naftna podjetja in v sklade, ki vlagajo v proizvajalce hibridnih avtomobilov. Karikeram.
To je teorija.

Bol za Gorana napisano, ostali najbrž že veste, če se z tem ukvarjate.

Sicer je pa trenutni bum borza v Bajna Luki.

Moram pa priznat, da poznam le teorijo, saj za prakso zaenkrat še nimam sredstev.
Več glav več ve. No, ni nujno!

ALTbla ::

a 15-20 let bos ustrajal da davek spravis na 5%, potem pa ni sans da pocakas da se ga znebis? vsakih 5 let davek pada za 5%, torej je po tvoje nesmiselno sploh cakati.. me zanima kolkose bi ti splacalo premetavat okol sklade, drzava pa da ti jemlje 20% vsakic.. ah ja..

ql000 ::

Če se hočeš izogniti davkom se splača vlagati v izvedene finančne inštrumente, npr. kak indexni sklad ali pa kaj podobnega. O teh zadevah se je pričelo govoriti tudi v Sloveniji, predvsem zaradi oderuških davkov. Kar se tiče davčne zakonodaje zadeve ne delujejo recipročno, kar pomeni, da če ti vlagaš 15 let in v teh 15.ih letih velja nek davčni zakon v 16.tem letu pa uvedejo nov davčni zakon, država odbije za kapitalske dobičke prvih 15 let po starem zakonu, denar, ki je bil vlagan od 16.-ega leta naprej pa po novem zakonu. Jaz bi rekel predvsem je pomembno začeti čimprej. Pa seveda razpršenost premoženja naj bo čim večja.

Moj osebni predlog do leta 2011 so vrednostni papirji posebni ID: NF1N (Nacionalna finančna družba), ... poglej na ljse.si - tečajnica. Ti papirji se morajo do leta 2011 preoblikovati v vzajmene sklade, na dan preoblikovanja bo vrednost VEP enaka knjigovodski vrednosti ID-eja. Kjnigovodska vrednost ID-jev v zadnjem cajtu kar raste predvsem zaradi bikovskega trenda na naši borzi, za katero moram omenit, ne velja več, da je v razvoju oz., da je mlada, kar pa lahko rečemo za ve bolj popularne, vendar zelo tvegane balkanske borze. Če zaključim zgodbo z ID-i, jaz stavim na NF1N, zakaj si malo prebri statistike, borzna poročila,... gradiva je na netu na tone. Mogoče bi ti na tem mestu priporočil še portal finančna-točka, tam imaš knjižnjico, članke, pa seveda dnevne obiske finance-on.net ter ljse, brez tega ne bo šlo, če se boš šel aktivnega vlagatelja.

Samo še eno majhno opozorilo: v človeški naravi je, da človek začne z nekimi ambicijami, planiranjem,... samo pazi, da te razne zgodbe o divje rastočih balkanskih borzah ne potegnejo preveč. Jaz osebno bi se na Balkan upal dat mx. 10% finančnega premoženja v vrednostnih papirjih. Na Balkanu so grozni dobički, in analogno ustrezna tveganja. Vedet moraš, da zaradi zakonodaje in mentalitete na balkanu določeni regulativni organi ne delujejo dovolj dobro ali pa sploh ne delujejo, Balkan zahteva dosledno dnevno spremljanje, da človek pravi čas odreagira, drugače "piši kuči propalo je!".

Gjurisic ::

Torej zanima me kam naj bi vlagal naprej ,
torej se na davke ne oziram,
kaj pa na vstopno provizijo?
V sloveniji imamo le 2 sklada ki sta naravnana na indijo,
medtem ko raifeisen ponuja en sklad samo se mi zdi da je minimumum 1000 isto za NLB B.R.I.C.
Za kitajsko pa ne vem.
Koliko skladov ti omogoči razpršitev? Ponekod svetujejo 3 sklade(triglav) , morningstar če se ne motim od 7 do 9, spet drugi 6.
Če se ne motim večja razpršenpst ni nujno večja varnost ali dobiček,
lahko je tudi obratno.
SKRATKA KAM NAJ VLOŽIM NASLEDNJIH 50.000:)
Kakšne portfelje imaste vi in če mi lahko poveste kakšen naj bi bil moj portofelj.
CiILJAM DOLGOROČNO, manjši del premoženja 10 15 % bi riskiral pa čeprav je možna izguba, 5 %bi imel za kakšne korekcije!
Ali se kdo od vas ukvarja z kakšnim poslom ki prinaša denar in bi se ga tudi jaz udeležil.:))

VLJUDNO PROSIM ZA IZČRPNE ODGOVORE

PaX_MaN ::


Ali se kdo od vas ukvarja z kakšnim poslom ki prinaša denar in bi se ga tudi jaz udeležil.


Temu se reče služba.

LoneWolf ::

Goran, bluzis. Na veliko. Lepo, da se zanimas za financno prihodnost, ampak tako, kot si se ti tega zdajle lotil, nima nic skupnega z realnostjo, to je bolj srednjesolska vaja iz obrestnega racuna. Stvari v zivljenju tecejo malce drugace in se precej bolj spreminjajo, kot bi bilo tebi vsec.
Trenutno operiras z nekaj sto tisocaki in sanjas o renti, verjetno mesecni, 1000 EUR. 8-O Za tole si s kapitalom prekratek za priblizno faktor 1000. Pricakovat od borze, da bo zapolnila tole luknjo v 25 letih ni prevec realno. Ce imas taksno sreco, da se ti poklopijo vsa financna tveganja potrebna za tak donos, lahko svojo porcijo srece na precej krajsi rok izkoristis na loteriji.

Za zacetek si preberi kaksno knjigo o osebnih financah, resno. Pri 18-ih s tako majhnim kapitalom hodit na borzo ni prevec smiselno, razen za ucenje in nabiranje izkusenj. Tvoj financna prihodnost ni na borzi, pri teh letih je v tebi. Zdaj bos dalec najvec naredil za svoj bodoci kapital, ce bos pridobil znanja in sposobnosti, ki ti bodo prinesla kvalitetno zaposlitev cez 10 let, in s tem kvalitetne dohodke. Najvisji dohodki izobrazenega posameznika se pricakujejo nekje med 30 in 40 letom starosti, takrat je pravi cas za masivna vlaganja in plemenitenje kapitala. Prej te caka se postavljanje na lastne noge, nakup stanovanja, vzpostavljanje druzine etc. Tudi za to bos rabil kapital, na precej krajsi rok. Za zacetek si uredi neko financno podlago, sredstva, ki so pri roki, ko jih potrebujes. Vsak bi moral imet vsaj za pol leta, ce ne za eno leto prihrankov, nalozenih tako, da so enostavno dosegljivi. Ko poskrbis za osnovo, gres naprej na bolj tvegane in dolgorocne nalozbe. Se enkrat pa, v teh letih je delec najboljsa nalozba v samega vase, nobena borza ti ne bo prinesla taksnega donosa, ko si ga lahko ustvaris sam.

JamesBond ::

Naj mi nekdo zračuna, koliko pa kam vlagati, da bom lahko čez 10 let vozil RS4-ko :D Da bom risal črno črto z enega konca mesta na drugega in se rogal policajem, pa v službo bom prišel v 5 minutah OH YeAH!

bobby ::

Kar se tiče davkov pri prodaji točk iz sklada, kot je omenil da ima pri KD in varčevanje za avto,..

V primeru, da vzajemni sklad zaračunava izstopno provizijo, nam jo zaračuna na dan, ko nam družba za upravljanje iz vzajemnega sklada izplača zahtevani znesek. Ker se prejem sredstev iz vzajemnega sklada šteje za prejete dobičke, ki so posledica prodaje vrednostnih papirjev, je dobro upoštevati, da bomo prejeti znesek dolžni prikazati v dohodninski napovedi in od njega plačati 25% davek na kapitalski dobiček, razen v primeru, da so od pristopa k vzajemnim skladom pa do prodaje točk vzajemnega sklada minila najmanj tri leta. Prodaja pred potekom dobe treh let se namreč šteje pri nas za špekulacijo z vrednostnimi papirji. Kar se tiče davčne zakonodaje je Slovenija ena izmed držav, ki so za vlagatelje najmanj ugodne.

torej na kratko, davka se NE PLAČA, če imaš denar več kot 3 leta v skaldu. tam pa velja FIFO zadeva.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

LoneWolf ::

Bobby, tole si potegnil iz naftalina in ze dolgo ne velja vec. Danes imamo drugacno davcno zakonodajo.

Fizikalko ::

Davek SE plača in to 20%. Basta.

Gjurisic ::

LoneWolf mislm, da ti malo bluziš če ti živiš pri starih TI NI POTREBNA GOTOVINA, ki bi jo potreboval.
Zakaj bi blo z mano kaj narobe če že zdaj skrbim za svojo FINANČNO PRIHODNOST:)
Taki komentarji se mi zdijo nesmiselni, da se začne varčevat pri 30 40.Prej, ko štartaš bolje bo.
Če se ne motim 1. 5 let poberejo 20 % in se manjš vsakih 5 let za 5%.

Buldožer ::

Koliko skladov ti omogoči razpršitev?



tveganje je merjeno na ordinatni osi

Kot vidiš se tveganje nekaj časa močno zmanšuje, nato pa morš razmišlat, a so večji administrativni stroški dodatne naložbe ali dodatno zmanjšanje tveganja.
Več glav več ve. No, ni nujno!

LoneWolf ::

če ti živiš pri starih TI NI POTREBNA GOTOVINA

Komentar ni potreben.

že zdaj skrbim za svojo FINANČNO PRIHODNOST

Z vlaganjem v KD Balkan?
Mogoce pa tole ni res slaba ideja. Ocitno rabis en trd pristanek, pojem borznega tveganja ti se ni prisel do zivega. Bolje zdaj, dokler se ni prevec denarja not, in ti mamica se daje kosilo na mizo. Brez te varnostne mreze bi lahko bil s tako strategijo cez par let se klosar.

Gjurisic ::

Ja sej kaj ima veze če lahko izgubim, če lahko bajno tudi dobim?
Trd pristanek raje prej, kot prepozno.
Poglej razlika je med nekom ki mora nekoga preskrbovat nekoga in pri nekomu, ki ga nekdo drugi preskrbuje?
Povej mi si ti pesimist ali pozitivec. Ali j e tvoje razmišljanje takšno da si že na nuli, pa si ne moreš privoščit tveganja.
Pustimo stat zdaj ali je prav da jaz sploh varčujem ali ne ;( INTERESIRAJO ME SAMO NASVETI

jeti51 ::

IMHO se ne bi ravnal po tem, kdaj si česa oproščen. Prvič: razlike so premajhne. Drugič: če bo čez 20 let zakon isti, naj me koklja brcne.

Se strinjam. Kihcu sem samo razložil, kakšno je stanje danes.
Mimogrede, Fizikalko, si si pogledaj kaj Nikkei zadnje čase in ga primerjal z vrednostjo takrat junija, ko si odprl tisto temo?:) (dobro, tole je sicer offtopic...)

Fizikalko ::

Ja, ja, seveda. Večino svetovnih indeksov spremljam vsak dan. Svoje naložbe na Japonskem sem pa pustil (nisem nič prodal). IMHO bo 2007 nasplošno bolj švoh in je v tem primeru Japonska zelo varna naložba.

Gjurisic ::

Hm bi lahko kdo odgovoril na moje komente,
vprašanja?
KAJ DA KUPIM NIKELJ?:\

zee ::

nikelj? če že, potem kupi zlato.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

SleepLess ::

Če dobro razumem imas 50.000 sit za vlozit in ti bi rad vlagal ta denar v sklade oz. kupoval žlahtne kovine. In potem zasluzil nevem kake denarce...

Moj nasvet je, da se spravi delat med vikendi v kako gostilno ali kaj podobnega, si bos zasluzil v kakem letu enih 30x kot pa ce bi vlagal v bilokaj taksen majhen vlozek. Pa bos morda potem imel malo vec denarja pa probaj tisto vlozit. Ne z glavo skozi zid :)

//EDIT: Aja da nebo offtopic, kupi naprimer zlato ja oz. zdaj ko se ni nekih velikih denarjev v igri probaj kupiti kaksne zelo "tvegane" delnice od kaksnega mladega podjetja pa ti morda uspe zasluzit kaj.

Zgodovina sprememb…

ql000 ::

@Goran: LoneWolf ti je natrosil kar nekaj življenjskih izkušenj. Moj predlog je, da jih upoštevaš. Pred cajtom sem bral zanimiv članek v katerem je avtorica ugotavljala na podlagi nekih podatkov, da več kot 60% mladih ljudi, ki so zreli, da gredo od doma in si ustvarijo svoje življenje, dejansko čepi doma pri tastarih. Predvsem zaradi standarda.

Jaz izhajam iz zelo dobro situirane družine, lahko bi bil doma, bajta je kot grad, denar ni bil nikoli problem. Samo nič ni pa bolj nagrajajoče, ko greš na svoje, sam ali pa z potencialnim partnerjem, standard pade in se moraš začeti sam borit. Ko pride prva poštena plača, ki si si jo sam pridelal ti garantiram se nosiš kot pav. To je tudi potem denar, ki ga vlagaš. Na začetku boš začel vlagati denar ranga 10k SIT, z dobro investicijo v svoje znanje, motivacijo, čustveni inteligenco lahko v doglednem času prideš na bolj ustrezen nivo vlaganja. Začni z majhnimi koraki. Če pa ravno vstrajaš pri borzi pa osebno priporočam GBD (Gorenjska borzno posredniška družba), ki ima najnižje provizije pri nakupu vrednostnih papirjev, kar pomeni, da se lahko špilaš tudi z nakupom za par kilo SIT. Če pa nameravaš vlagati v vzajemce, se bo pa šele z količino denarja v portfelju in časom nekaj poznalo.

Moja osebna izbira za npr. naslednjih 5 let bi bil KD Russia, za 30 letno vlaganje pa MP Water. Zakaj tako pa najdi.si in finančna-točka.

SleepLess ::

En sicer offtopic vprasanje, ampak vseeno me zanima. Se ukvarja kdo kaj z Forexom (trgovanje z valutami) ? In je mogoce uspesen pri tem?

Gjurisic ::

Ja vglavnem sem probal živet sam.
Predolga zgodba.
V šOLO ne morem ravno it saj grem za BOLNIČARJA.
SAMO ker mi stari ne pustijo dihat noben žur in skratka PEKELSKRATKA SITUACIJA JE BILA TAKA DA ME POL LETA NI BILO DOMA
Za it še plus 2 bi potreboval 400.000 za en letnik kar je malo visoka vsota in da jaz samo delam in grem v šolo brez življenja ne gre.
Jasno mi je kaj pomenijo starši.
Tako da imam v planu prišparat poleg prišparanega še za šolo v denarju samo ne morem ker če mam keš na računu
BI SVINJE KAR NEKI DELALI Z MOJIM KEŠEM. Se zavedam da ni prav da rečem starim svinje ampak je kar je.
TAKO DA OD MOJE ŠOLE NI NIČ!:(
TAKO DA IMAM V PLANU DA BI VSAJ UŽIVAL V PENZIJI ČE NE GRE DRUGAČE :\
To kar sem napisal zgoraj, da želim kupit avto pa dopust je bilo lih tako sej ne da ne ampak se lahko moje želje še spremenijo.
Samo sem hotel neko pozornost, da bi mi |O FOLK POMAGAL PA ŠE BOŽIČ PA NIČ;( ;( :\ |O :)
Na mesec dobim socialno in zdaj bom dobil stroške prevoza čez kak mesec ali dva.
Delam vozniški, vendar sem se odloču da keš samo šparam ker mi druge ni.
SKRATKA ČIM MANJ PORABIM
Za boljši jutri se moraš odpovedat življenju danes.
NE MI GOVORIT DA SEM NEUMEN KER ŠPARAM ŽE ZDAJ!!!!!!!:'(






Pa želim vam vesel BOŽIČ.
Hvala za pomoč pa čeprav je borna.
Imam 312 v KD balkan in 125 (ne vem točno koliko) v KD vitalnost.

Loki ::

obstaja tudi ena moznost, da ti zavod za zaposlovanje placa tista dva letnika solanja, izredno.
starsi pa, enkrat ko si polnoleten nimajo vec dostopa do kesa na tvojem racunu, razen ce si jim to sam odobril (obstajajo pa sicer drugi nacini izsiljevanja tebe)

ne vem sicer, kako imate doma in kje si bil tega pol leta, ampak ce bi se malo prilizoval nasploh (pospravljal po bajti....) in nekaj casa ne hodil na zure, bi ti verjetno podprla solanje. pa se jamras, da bos s triletno imel 100k place in bos pri njiju cel lajf.;(
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Samuel ::

no ne napadat fanta, saj v osnovi ima prav, je pa res, da rabiš večje zneske za željene cilje.

sam sem prejsnji teden vplačal KD Balkan in KD Russijo, tok da lahko skupaj drživa pesti 8-)

Fizikalko ::

Bojim se, da se na Balkanu bliža ena fletna korekcija... Zima IMHO ne bo ravno rožnata.

ql000 ::

Zadnjič sem slišal eno varijanto kako se izognit davkom: odpreš trgovalni račun v Avstriji. Tam kapitalskih dobičkov iz nsalova vrednostnih papirjev ne obdavčujejo, poleg tega pa je Avstrija edina država poleg Švice, ki podatkov o kapitalskih dobičkih fizičnih oseb, ki niso rezidenti ene ali druge države ne posredujejo naprej. Kar pomeni, da slovenski DURS ne bo dobil informacije, razen, če seveda človek sam ne prijavi kapitalskega dobička. Jaz sem se malo pozanimal o tej zadevi in me skrbi samo en aspekt in sicer pri nas davčni prekršek zastara po petih letih, kaj če npr. Avstrijci pa v tem času spremenijo zakonodajo?

Fizikalko ::

Hkrati z računom v Avstriji moraš tudi vlagat v TUJE sklade ali delnice. Vsi skladi, registrirani v SLO, IMHO sporočajo davčni vse transakcije.

Gjurisic ::

Pol leta sem bil v Londonu.
NE JAMRAM DA BOM MEL 100.000 PLAČE IN PRI NJIH NE BOM BIL CEL LIFE:\
SAMO imam željo da kdo komentira in pove kak nasvet.
Žural nisem nikoli. Recimo en žur v 3 mesecih.
Zavod mi že plača 2 leti za bolničarja a nimam v planu met 2o in nikoli žurat in vse kar gre zraven?
Imam še 2 brata tako da prilizovanje ne pride v poštev, ker bom na koncu dell še z njih?:\
Korekcija pa kaj če jaz švrljam malo v ta sklad KD MALO V UNI SE MI davek obračuna od datuma v stopa v 1.SKLAD in ne še zraven davki za prestop.
Sicer sem že dal denar iz KD NOVA ENERGIJA v KD BALKAN.
Pa kaj me čaka kakšen davek da me ne bo čez 25 let doletu šok 5 % davka tam 20% tam.
Pa povejte vi meni od kje vam ideja da vlagam v AVSTRIJI;( :O
HALO HALO

ql000 ::

Pa noben ni rekel, da vlagaš v Avstriji. Jaz sem napisal finto, ki ti lahko pride prav ali pa tudi ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

Gjurisic ::

Ja no mene interesirajo finte, ki pridejo meni prav
Sicer nimam nič proti fintam, ki mi lahko pridejo prav kasneje v lifu.

Samuel ::

glej, Balkan ni samo bivša Juga.. sta tudi Romunija in Bolgarija, ki vstopata v EU s 1.1.2007. Tako da gre za precej sirsi trg, za tiste, ki niste doma pri teh stvareh. Poglejte si malo strukturo nalaganja. Sam mislim, da bosta ta dva trga doživela podoben boom kot slovenija pred leti, le da bo še hitrejši.

sicer pa, živi bili pa videli

Gjurisic ::

Ja sej imam v planu vlagt v druge sklade ne več v KD balkan.
Jutri bom doplačal še 20.000 v KD vitalnost.
Dobro lahko me kdo ustavi ampak upam, da ne.
Pa dejte kaj odgovorit n postavljena vprašanja.
komenti zgoraj lepo prosim!!!!!:\ :\ ;)

d0rK ::

Ker kolosalen brezveznik.:))


Uzivou bi v penziji...Uh ja, to so tista zlata leta...Letnik gimnazije na Univerzumu je 250k in ne 400k.
Je sola za odrasle, lahka zravn mirno delas, In ko koncas se lahka lepo na fax vpises.

Skratka, ce bi hotu bi lahka sou delat solo..Ampak se ti ocitno ne da.

@LOL ::

Jah z 20k na mesec ne boš veliko profitiral. Tukaj se v tako majhnem denimo letnem znesku donosnost ne pozna kaj prida. Sam vem da ne bi vlagal v sklade če ne bi imel odveč vsaj 50k sit (na mesec seveda). Ker ostalo je bolj brez veze.
Tisto o uživanju v penziji je brez veze. Kaj boš takrat ko boš star 60 let. Res pravo življenje je takrat ko si mlad pa zdrav ne pa pri 60 ali še več. Dej ti raje razmišljaj da boš čim lepš živel do takrat... Ne vem no sam tako razmišljanje je meni zlo pesimistično sploh če to razmišlja nekdo ki je star okrog 20 let. Sej je prav da se zavedamo posledic staranja samo da so pa takrat najlepša leta NOT. Sicer pa kot ti je Dork povedal..
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Gjurisic ::

Nisem dal 20.000 šparat prevelika gužva na banki.
Torej meniš da je bolje da dam 20 na stran in šele ko se mi nabere 50.000 dam šparat?

Fizikalko ::

Če ne drugega, je meni malo smešno, da delaš to preko šalterja na banki. Nakazilo te tako stane namreč 430 SIT, kar je daleč prevelik delež samega vložka.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčevanje v vzajemnih skladih: DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9514534 (1779) Malidelničar
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926062 (16291) Mr_Globus
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210478 (9108) Cr00k
»

Varcevanje financ

Oddelek: Problemi človeštva
383064 (2123) GregiB
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493930 (2484) Uporabnik

Več podobnih tem