» »

Ali se samo meni zdi da je "tech" postal dolgočasen?

Ali se samo meni zdi da je "tech" postal dolgočasen?

Tero ::

V Los Angelese pravkar poteka CES. Malo gledam kaj bi naj prinesla prihodnost za "navadne ljudi" Se pravi izdelki za množično uporabo. Kje so inovacije. Kakšna bo evolucija in mogoče kakšna revolucija? Pa opažam da je vse tako tako.... meh. Nič takega ne vidim da bi rekel: "Vau! To bi pa jaz imel doma". Celo življenje sem veliki tehnološki navdušenec, a zadnje leta opažam da postaja tech nekako dolgočasen. Nevem ali zgolj zaradi mojega subjektivnega mnenja ker se pač staram, ali je dejansko tako. Res je tudi da od množične uporabe pametnih telefonov ne potrebujemo več "miljon" napravic in se nekako v ospredje podaja storitve ki pa jih je težje prikazati na sejmu.


Kaj imamo?

Govorni asistenti. (poznate dejansko koga ko bi to uporabljal za vsakdanjo uporabo IRL? Da ne omenim da je še vedno večino ljudem povsem nesprejemljivo se pogovarjat z neživim objektom. Pa seveda uporaba slovenščine je še zelo daleč.
VR že obstaja nekaj časa. Pričakoval bi da bo dozorel. Da bo bolj splošno uporabljan. Da bo cenejši. Da bo to privzet način za gaming. A ni. Zakaj ne?
V sloveniji ima že vsak doma ima 1080p TV in 4K je že nekako postal standard za bolj napredne uporabnike. A sam imam tv iz leta 2012 in niti približno ne vidim potrebe po nakupo nove.
"internet stvari" Hmja. Odkrito povedano me je malo strah tega. Vse priklopljeno na "navadna" podjetja katerim pač zaupamo. Tukaj bo po mojem mnenju se morala spremenit zakonodaja o shranjeanju in uporabi vseh teh informacij o ljudeh.
PC. Huh smešna tema. Še lani sem uporabljal laptop iz 2013. Se pravi 5 let star pc z katerim sem lahko počel "vse". Dejansko so procesorji in grafični čipi in pravzaprav ves hardware presegli potrebe softwera ozimroma software bloata :) Nek povprečen uporabnik enostavno ne potrebuje "ziljon" jeder in podobnih for. PC platforma umira..Moorov zakon je praktično mrtev.
smartphone: Skoraj 11 let je minilo od iphone ki je prinesel totalno revolucijo. Hardware je vse boljši in boljši. Smartphone je postal dejansko tisti pravi osebni računalnik z katerim smo ves čas in je postal platforma za vse storitve. Stvar je dozorela in mogoče z tem postala dolgočasna :) Sam imam nizkocenovni telefon in popolnoma zadovolji vse moje potrebe.
pametne ure? Ni to samo neki glupi modni krik ki pa ga dejansko noben ne uporablja? Nevem ne vidim potrebe po tem. Vse kaj lahko dela ura lahko dela moj smartphone.
gaming konzole? ok imamo 4k, v večini smo opustili fizične medije. Ampak je pa tudi to to. Verjamem da bodo tudi konzole sčasoma se povsem umaknile smartphone platofrmi oziroma naslednjiku te platfforme
AI je še precej daleč in sploh nevem kako bi ga umestil v consumer zadeve.

Se pravi kaj bo prinesla prihodnost? Nevem a sam RES ne vidim nič exciting. Nič česa bi se veselil. Ničesar kar bi spremenilo moje življenje. Mi ga olajšalo, oziroma mi izboljšalo moj "entertainment".
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

AlphaOne ::

Se podpisem pod tole.

Eno je vrjetno tudi to, da se staramo in tehnikalije niso vec tako zabavne.

Nekje do 17.-20. leta je clovek navdusen nad vsem novim, potem zacne krivulja padati.

Pri meni se je isto dogajalo, nakar sem presaltal na filozofijo - je za moj okus dosti bolj zanimiva in zabavna, pa se slovenci imamo enega izmed najvecjih intelekutalnih genijev - slavoja zizka.

hojnikb ::

staraš se
#brezpodpisa

shadeX ::

Se pravi kaj bo prinesla prihodnost? Nevem a sam RES ne vidim nič exciting. Nič česa bi se veselil. Ničesar kar bi spremenilo moje življenje. Mi ga olajšalo, oziroma mi izboljšalo moj "entertainment".



Arctander ::

Mogoče je za del tega krivo tudi to, da so tehnični izdelki vedno bolj 'zaprti', ne moreš več nič sam šraufati po njih, jih modificirati, jim natakniti kakšen dodatek, ki si ga sam naredil. Včasih smo lotali, šraufali, delali razne 'mode', popravljali, ko je kaj crknilo ...

Ja, danes imaš RPi, Arduino, itd., ampak tukaj rabiš že precej specifičnega znanja, če hočeš kaj narediti sam. Ni dovolj, da so ti jasne osnove elektronike, znati moraš še programirat ali vsaj napisat kakšno skripto, poznati networking ... skratka, vedno bolj kompleksne so stvari in brez veliko znanja z različnih področij težko sam kaj narediš.

Tudi cela industrija je šla v to smer, da naj bo uporabnik samo uporabnik in naj uporablja izdelek tako, kot so si oni zamislili. Naj čim manj razmišlja s svojo glavo, čim manj sprašuje, čim bolj mu je treba onemogočiti, da bi lahko sam kaj naredil.

Mene še vedno drži, da bi sam kaj ustvarjal, šraufal ... ampak brez programiranja, ki ni moje področje, ne moreš skoraj nič. Tako sem se vrgel bolj v avte in mizarjenje.

Vsaj jaz sem tak, da še vedno uživam, ko počasi nekaj ustvarjam, ko nekaj naredim sam, ko kakšno stvar 'pohekam' oz. uporabim na drugačen način, kot si je zamislil proizvajalec. Vidim, da je pri današnji mladini tega vse manj. Pri njih je vse na instant. Biti mora instant gratification. Ni potrpljenja, ni pripravljenosti na odrekanje, na večkratno poskušanje, če ne gre v prvo.

Še fotografija, ki je bila vedno moj priljubljen hobi me je malo minila, ker je z vsemi instagrami, filtri in socialnimi omrežji postala samo še en poligon za instantno gratifikacijo.

Cervantes ::

Meni je S-T še vedno čisto zabaven, tudi s tehničnega aspekta.
Kudos Mateju, ki se (včasih, no) z novičkami kar potrudi.
Me pa sicer navdušujejo pro-USA (oz. vstavi poljubno) opranoglavci, ki so prepričani, da je svet črnobel, in da so za vse krivi Rusi (oz. vstavi poljubno).
Med prvimi grem pogledat na net.
Fredi!

kuall ::

tehnikalije so ena od najboljših stvari današnjega sveta. posebej zdej ko se je ai končno začel razvijat. res se stvari precej ponavljajo, ampak v umetni inteligenci je še polno zanimivih stvari za odkriti.

novosti me ne ganejo toliko ampak se mi vseeno zdi dobro, da so drugi čimbolj navdušeni nad njimi in da kupujejo vedno najnovejše in najdražje stvari, tako vlagajo v razvoj.

staraš se in nimaš domišljije, kaj vse še prihaja.

gus5 ::

Tero je izjavil:

V Los Angelese pravkar poteka CES.
Če je 'tech' dolgočasen, je morda to zato, ker aplikativne raziskave zaostajajo za bazičnimi. Ker zasebni kapital vlaga zelo malo v bazične in le nekaj več v aplikativne, bo 'tech' dolgočasen toliko časa, dokler države ne bojo namenile več sredstev za obe področji raziskav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jutri izide GTA 5, nekateri ga že imajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
5428150 (21235) __Devil__
»

A je smartphone res tako potreben za življenje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
12615362 (10747) cegu
»

Inteligenca/pamet itd... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
847988 (6053) Šmorn
»

Mac OS X desetletnica

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
186343 (5551) Ginginova
»

Zakaj kemija? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12512005 (10174) Fizikalko

Več podobnih tem