» »

Italijani drugi pokopavajo FM

Italijani drugi pokopavajo FM

veso266 ::

Danes zjutraj kot vsak dan delam svoj jutranji FM Bandscan se malo ustavim na 101.8 da bi poslusal Radio Bella & Monella (I), ki je 58KM stran od mene in slisim tole:
http://downloads.dxing.si/DABCrap/BellA...

Italijansko sicer ne znam ampak ko slisim interferenca pa frekvenca pa navadno ni nič dobro (tudi na Radio Birikina so to rekli pol so pa nehal oddajat (2014), zdej je pa Bella & Monella namesto nje tu)

potem pa tule berem: http://www.worlddab.org/country-informa...
http://radiotoday.co.uk/2017/01/digital...

The North-Italian region of South Tyrol will start its FM switch-off in 2017.


če severna Italija ugasne ne samo da moj rek da lahko s svojo strešno anteno dobim postaje od vseh sosedov + bosna ne bo več veljal tudi lokalni Lattemiele (107.3) in pa Bella & Monella (101.8), pa Company (100.5 in 102.9) in pa Virgin Radio (96.2 in 96.8 (hvalabogu da je ognjišče šlo stran iz 96.8))(BTW: z Rock Radijem si delita slogan) bojo ugasnili (Italija je bila vedno poseben del Ljubljanskega Barja (še posebej pri Brezovici)

potem pa je tu še ena težava kaj se zgodi s primorci če Severna Italija ugasne svoje FM oddajnike? Kar naenkrat dobijo kup prostih frekvenc ki jih kupi Oblak in na njih obesi Radio 1 (uffffff kako ga sovražim (pa ne zaradi programa)), kar na enkrat na FM ne bo nič izbire za poslušat na primorskem in kako se bojo potem primorski otroci naučili Italijansko (včasih so se iz Radia in Televizije)

ne samo da na DABu ni toliko izbire kot na FMu ampak imajo Italijani največ postaj in Frekvenc v evropi prav na FMu (15190 frekvenc je zasedenih: http://fmscan.org/net3.php?r=f&m=m&itu=... (na DABU pa samo 214: http://fmscan.org/net3.php?r=d&m=m&itu=...

KO Severna Italija ugasne FM bo na primorskem na FMu ena velika praznina (če bo vsaj praznina :))

Komentarji in pritožbe so dobrodošle
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Machete ::

Saj Italijane se sliš brez da oddajo po FM valovih. Na dopustu bi morali proti doplačilu ponujati območja brez italijanskih turistov.
Otroci pa itak radija ne poslušajo. TV pa še vedno ostane.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

chort ::

Na primorskem bi se lahko na FM vrnil Radio Tartini, to je dejansko edina postaja, ki jo pogrešam.

veso266 ::

@chort ja to bi bilo fajn sam zdej ga ima Aktual (AKTUAL_O) v svoji Radijski Mreži zla
Why do you need an e signature if everyone can delete it

SaXsIm ::

Ja FM ugašajo zato, ker imajo toliko postaj, da nimajo dovolj frekvenc. In se zato selijo na DAB. In brez skrbi, tam bo postaj še več.
SaXsIm

Matevz96 ::

Ne vem kako je lahko to slaba novica za Primorce, Italijani so sedaj imeli tako močne oddajnike, da si imel srečo, če si ulovil kaj Slovenskega.
#hooldthedoor

veso266 ::

@Matevz96 ja samo kaj si pa dobil od slovenkih postaj (Radio1, Center, Aktual, Capris, Robin) pa se že konča Italijani so saj prinesli malo izbire v naš dolgočasni FM
Why do you need an e signature if everyone can delete it

SaXsIm ::

In kje je problem? Digitalna modulacija bolje izkorišča spekter, zato bo sedaj na voljo še več vsebine. Sicer pa še enkrat, italija tako zelo hiti na DAB zato, ker imajo ogromno povpraševanje radijskih postaj po frekvencah. Kar pomeni, da bo verjetno na DAB na voljo še več radijskih postaj, kot sedaj na FM.
SaXsIm

veso266 ::

@SaXsIm pa naj imajo DAB kot podaljšek (noja pri nas ima DAB manj postaj kot FM) tako kot mi (nove postaje bi lahko po nižji ceni oddajale na DABu)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

SaXsIm ::

Frekvence niso zastonj in ni jih neomejeno. Sicer pa bomo tudi mi postopoma zmanjšali oddajanje na FM.
SaXsIm

veso266 ::

@SaXsIm ja še to se manjka da izgubimo lokalne postaje ki so samo na FM (Radio Laser 105.2, Radio Top 106.8, Radio Slovenske Gorice 96.4, Radio SRAKA 94.6, itd), če se pa že gremo to potem pa naj bo RADIO 1 prvi ki naredi FM Switchover (50 novih frekvenc za 50 novih postaj ali pa še bolje za 50 novih E Skipov, TROPOtov, MSjev ki sedaj čez RADIO 1 niso imeli možnosti), najprej naj Radijske mreže isklopijo, potem Radio Ognjišče, ostalo pa naj kar pri miru pustijo
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Matevz96 ::

Ko bo prehod bo prehod za vse! če bodo te mikro postaje želele preživeti bodo prešle na digitalen signal, kar bo za njih še bolje, ker je na DAB več prostora kot na FM
#hooldthedoor

veso266 ::

@Matevz96 preživele na DABu (pa vsak mesec najemnino MUXu plačevali), s tem da sploh ne bojo mogli kontrolirati svojih poslusalcev (mi mamo DAB MuX po celi državi lokalna postaja je pa samo za Maribor (pri FMmu si pač imel manjši oddajnik in si nato izmeril pokritost in je blo to to, nobene najemnine za oddajnik nisi rabil plačat, pa še oddajnik je bil tvoj na tvojem lastnem stolpu, pa antene si lahko obrnil kamor si hotel lahko si jih polariziral vertikalno ali pa horizontalno (no ja Frekvenco je treba) kako je pa pri dabu? (če MUX ugasne si uničen, ker te noben več ne bo mogu poslusat (odštejemo Internetne streame)

BTW: updam da tega novega pretsednika od RAI strela užge da se že enkrat neha s to DAB traparijo (pa glih v Italiji je bil FM Band najbolje izkoriščen (tam so sicer postaje v mrežah ampak ne v takšnem prevelikem obsegu kot pri nas
Why do you need an e signature if everyone can delete it

matobeli ::

To da se italjani, kot je nekdo že ugotovil, spokajo iz FM je super novica. Nekaj pred črnim kalom sploh ne moreš več ujet nacionalnega radia.

Sej ne da imajo slabo glasbo, ampak ko govorijo je to kot da bi... Italjane poslušal. Torej slabo v več pogledih.

SaXsIm ::

Ja veso266, ker oddajnik je pa zastonj. In ne porablja elektrike. In se nikoli nič ne pokvari. Po drugi strani RTVSLO zveze in oddajniki imajo opremo, ki so jo dobili zastonj, vzdrževanje ni potrebno, elektrika je pa zastonj.

Primerjaj si recimo v katerem primeru je lažje (in ceneje) pričeti z oddajanjem radijskega programa. Pri analognem radiu, kjer rabiš kupiti oddajnik (in imaš visoke začetne stroške) ali pri DAB, kjer zakupiš pasovno širino v MUX-u in je to to.

DAB je "here to stay," ker analogni radio pač nima kapacitet za potrebe trga. Prej kot se boš s tem sprijaznil, lažje ti bo. Če boš pa recimo investiral v DAB+ sprejemnik, pa boš lahko užival vse prednosti digitalnega oddajanja.
SaXsIm

Cveto ::

Točno tako. V nemčiji (z veseljem) poslušam njihove radijske postaje, prav tako v avstriji in na hrvaškem. V Italiji pa poslušam MP3, saj tisto njihovo flancanje ni za poslušat.

veso266 ::

@SaXsIm DAB+ Radijo imam že od 2014 in preden je bil DAB v sloveniji sem z njim na strunjanski križ hodil DAB lovit

@Cveto to samo Severni Italijani skoz čvekajo (ko si enkrat v južni Italiji je čisto druga zgodba)
včasih je TROPO prinesel PLAY Studio na 99.2, 99.0 (98.9 pa nisem dobu zaradi VAL 202), tam je bilo večino glasbe (nažalost več na obstaja in ima frekvence sedaj Radio Birikina

tu imaš pa še Modena City na 91.2, pa povej kolk čvekanja je (razen novic pa oglasov)
http://downloads.dxing.si/DABCrap/Moden...
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Cveto ::

Možno ja. V italiji sem bil najjužneje v Riminiju.

SaXsIm ::

In kaj je potem problem? Danes ti tehnologija omogoča marsikaj, če imaš čas za zabavo hoditi naokoli, pa loviti radio, lahko poiščeš tudi online stream, kjer bo kvaliteta zagotovo najboljša. To, da italijanske radijske postaje oddajajo s takšno močjo, da motijo spekter v Sloveniji, je tako ali tako nesprejemljivo. Ko se že greš zagovornika slovenskih radijskih postaj - za frekvence morajo vsi plačati. Italijanski radiji, ki nesejo preko meje, v Sloveniji ne plačujejo ničesar.

Glede posnetka pa - shit happens. DAB je pač v testni fazi, takšne zadeve se zgodijo. A misliš, da se na analognem FM radiu nikoli nič ne zgodi?
SaXsIm

veso266 ::

@SaXsIm ja sam je bolje da frekvence zasedajo italijani kot pa da bi vse Radio1, pa ziher tud Ognjišče pobral


Glede posnetka pa - shit happens. DAB je pač v testni fazi, takšne zadeve se zgodijo. A misliš, da se na analognem FM radiu nikoli nič ne zgodi?


kaj misliš s tem povedat saj Radio Modena City še obstaja samo PLAYa ni več

kar se pa na FMu dogaja se pa najbolje pri nas vidi (beri: Radijska mreža)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

SaXsIm ::

?
SaXsIm

...:TOMI:... ::

Odlična novica! Upam da bodo naredili kakovostno mrežo DAB, z veliko MUXi in da ne bodo spet težave zaradi njih zaradi nespoštovanja mednarodnih dogovorov glede rabe frekvenčnega spektra.

Poleg tega upam, da bodo pri nas končno spregledali na agenciji, radijskih postajah in na RTV oddajniki in zveze, da bodo zvišali bitrate, saj so komercialne postaje katastrofalne v našem DAB+ sistemu, medtem, ko imajo postaje RTV zelo dober zvok, brez težav. In upam, da ne bodo delali istih napak, kot mi.

Celotna mreža DAB, ki je trenutno pri nas je stala samo 500 000 eur, minimalna mesečna naročnina pa je cca. 1500 eur brez DDV za eno radijsko postajo. Vsekakor se to zelo izplača za RTV na dolgi rok.
Tomi

SaXsIm ::

Če to primerjaš s stroškom FM oddajnika, to ni skoraj nič. Bolj se mi zdi problem v tem, da se pri nas radijske postaje zanašajo na "večnost" FM, pa so na DAB zgolj prisotni, za kvaliteto pa se jim jebe. HE-AAC je že pri 64kbps bitrateu super zadeva, dosti boljša, kot je trenutno analogen FM radio pri optimalnemu signalu.
SaXsIm

veso266 ::

@...:TOMI:... ja sam pri FMu si saj lahko nekaj poslusal če pa se italijani spet ne bojo držali mednarodnih dogovorov (poglej kako je pri televiziji) pa boš na dabu slišal samo pokanje in skakanje audia (hmm poslusas na glas radio potem pa zvok crkne se strezniš pa pride zvok nazaj in te kap zadane), poleg tega večina DAB radijev sploh ne podpira ročnega iskanja multiplexa (kaj šele kakšnega signal metra) (MAZDA tebe gledam)

@SaXsIm FM bo ostal dokler bojo postaje tako hotele samo poglej Murski Val na 648khz (postaje so počasi prešle na FM iz AM in nič se ni hitelo) ne pa zdej pri DABU ko se neke Switchoverje dela (če je že na žalost to treba naj se naredi kot to postaje same hočejo (najprej ena postaja, potem druga in počasi vse (ali pa tudi ne)

naš dab ni za nič primerjat je preveč zanič (kvaliteta zvoka komercialnih postaj je pa odvisna verjetno kdor več plača ima boljšo in boljše zaščitno razmerje)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: veso266 ()

...:TOMI:... ::

Vem, da je 1500 malo. Vem pa tudi, da je, v primerjavi s samo investicijo v omrežje, kar drago.

R1 mix je bil 500 000 eur. Noter gre 20 postaj. 20x1500 je to 30 k na mesec. 17 mesecev in so stroški investicije pokriti. Potem samo se vzdrževanje...

Trenutno je 8 komercialnih in 4 RTV postaje. To pomeni, da če samo komercialne financirajo investicijo, to pomeni 42 mesecev...

Skratka, glede na te podatke, je DAB tudi drag. Poleg tega ima DAB manjši doseg, ker ni toliko sprejemnikov, je tudi problem, ker ni pokrito vse, kar pokriva FM.
Tomi

nikolahodin ::

veso266 je izjavil:

@...:TOMI:... ja sam pri FMu si saj lahko nekaj poslusal če pa se italijani spet ne bojo držali mednarodnih dogovorov (poglej kako je pri televiziji) pa boš na dabu slišal samo pokanje in skakanje audia (hmm poslusas na glas radio potem pa zvok crkne se strezniš pa pride zvok nazaj in te kap zadane), poleg tega večina DAB radijev sploh ne podpira ročnega iskanja multiplexa (kaj šele kakšnega signal metra) (MAZDA tebe gledam)

@SaXsIm FM bo ostal dokler bojo postaje tako hotele samo poglej Murski Val na 648khz (postaje so počasi prešle na FM iz AM in nič se ni hitelo) ne pa zdej pri DABU ko se neke Switchoverje dela (če je že na žalost to treba naj se naredi kot to postaje same hočejo (najprej ena postaja, potem druga in počasi vse (ali pa tudi ne)

naš dab ni za nič primerjat je preveč zanič (kvaliteta zvoka komercialnih postaj je pa odvisna verjetno kdor več plača ima boljšo in boljše zaščitno razmerje)


Murski Val na je še zmeraj na 648khz. Me pa zanima kaj bojo italjani naredili za Am radijskimi frekvencami.

HotBurek ::

Še eden marketinški nateg (isto kot IT in cloud).

Pred kratkim sem poslušal glasbo iz watkins copicat naprave. Kar je analogno, je in bo vedno "boljše" (vsaj, kar se izkušnje tiče).

Škoda, da marketingarji posiljujejo s temi migracijami v "novi boljši digitalni svet", kjer kvaliteta ne šteje, zgolj dobiček.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Furbo ::

veso266 je izjavil:

KO Severna Italija ugasne FM bo na primorskem na FMu ena velika praznina (če bo vsaj praznina :))

Komentarji in pritožbe so dobrodošle

Kupiš si ustrezen radio sprejemnik, če ti to toliko pomeni? Kje je problem?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

...:TOMI:... ::

Digitalni svet je čisto ok, samo ne sme se ga izmaličit, kot to delajo sedaj.

Torej, treba je vsaki postaji dati dovolj prostora, da se "prosto giblje" in ne da je čisto vse na meji. Ker potem so pa res problemi in vsi bodo rekli, da je bil star FM res boljši.

Tudi DVB-T pri nas so tako uničiki. Noter so spuščali kanale s tako kompresijo, da je bilo videti, kot bi snemal s kalkulatorjem. Obljubljali so pa MPEG4 FULL HD. Sedaj so muxi prazni in DVB-T je klinično mrtev.
Tomi

Furbo ::

Jap, celo državo so prislili v menjavo sprejemnikov za brezveze, glede na stanje danes, bi lahko tedaj kar ugasnili oddajnike.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

RC37 ::

Glede na to, da je pri nas DVT-T zanič (se strinjam) me zanima, kako je možno iz SLO gledat DVB-T kanale sosednjih držav, ki majo to razvito? Ali rabiš kako 20m široko anteno ali je treba kaj drugega? Ker pri nas je itak tudi na kablu SD signal ker je tok slab kabl.

PS: zakaj moramo bit Slovenci vedno "poskusni zajčki" za te zadeve da pol šele pri nas napako odkrijejo, da so lahko drugi svetlobna leta pred nami medtem ko pri nas nimajo dnarja za tiste napake odpravt?

Furbo ::

Mi smo bolj med zadnjimi vedno, nismo poiskusni zajčki, ampak se iz napak drugih zajčkov nič ne naučimo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

otago ::

Nismo vedno med zadnjimi. V Slo se je gradilo telefonsko omrezje, nato kabelsko, nato optika. Eni so preskocili kabelsko. Tudi pri mobilni telefoniji smo sli v vsako novo tehnologijo (tudi ce z zaostankom). Nekatere drzave so preskocile "Vista" nadgradnje/resitve. Verjetno je povezano tudi z birokacijo. Da se spelje en velik projekt traja x let, vmes se pojavi ze nova, cenejsa, boljsa tehnologija.

miranpozar ::

chort je izjavil:

Na primorskem bi se lahko na FM vrnil Radio Tartini, to je dejansko edina postaja, ki jo pogrešam.


Če pogrešaš Radio Tartini, probaj poslušat tega:
http://bertallot.com

Res da ne boš slišal kozlarij od Joži&Božija, je pa tip še vedno živ na Facebooku, če te zanima ;)

LP od bivšega tehnika iz Radia Tartini Piran. Long live music!
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

chort ::

ha, Miran care, zdej si mi prav polepšal dan! Joži&Boži je bil eden vrhuncev, zdi se mi da je to in Tartini kot institucija (libico sem vidil...) fino zaznamovalo en lep del obalnih (takrat še) mulcev. Da ne govorimo o širjenju glasbenih obzorij, ga ni bilo boljšega kot sedet zvečer na jadrnici in poslušat kak underground acid jazz. Vrhunsko!

Parkrat sem se vam tudi osebno valjal po studiu. Med drugim nekje na mojih diskih še živi del Tartinijevega arhiva glasbe, takrat sem namreč imel čez studio GimKP in hodil naokrog z 3.5" HDD polnim muzike v žepu. Brez ohišja seveda.
Long live music indeed!

markasaso12 ::

Pozdravljeni zanima me ali mogočee gdo ve gdaj se bo pa pri nas v Sloveniji ugasnil popolnoma UkW FM?

ToniT ::

Kolikor vem, še to ni določeno.

Okapi ::

Ko je že ravno tema obujena, kakšno je stanje po štirih letih od napovedanega pokopavanja FM v Italiji?

veso266 ::

@Okapi, na našem delu (saj to kar jaz sprejemam iz Venezie vse po starem)
Na Tirolskem tudi vse po starem (celo šel tja smučat pred korono), nekaj so sicer začeli: https://www.ras.bz.it/web/uploads/2017/...

ampak nasrečo nič hujšega

Nevem kako je na švicarskem delu ampak

saj pravm, zaenkrat nič hujšega in upam da so s to norostjo nehal

Tisti oglas: https://anonfiles.com/3eR0F9x6u6/BellAe...

na začetku pa še vedno nevem kaj pomeni
Why do you need an e signature if everyone can delete it


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DAB stanje pri nas (strani: 1 2 3 461 62 63 64 )

Oddelek: Zvok in slika
3168412765 (461) Juneau
»

Kateri digitalni radio tuner - DAB komponenta ali druga rešitev ob ukinitvi analogneg (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5410903 (6550) Juneau
»

Kateri DAB + radio vmesnik/tuner?

Oddelek: Zvok in slika
147184 (5936) nokia6310
»

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7328190 (24282) CyberPunk
»

Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?

Oddelek: Zvok in slika
4611963 (10320) Scorpia

Več podobnih tem