» »

Kateri DAB + radio vmesnik/tuner?

Kateri DAB + radio vmesnik/tuner?

nokia6310 ::

Pozdravljeni. Ne potrebujem komponente, še manj raznih stolpov ali podobnega z možnostjo sprejema DAB+. Zanima me rabim vmesnik ki bi mi na analognem tunerju deloval kot digitalni radio. Vem da to obstaja samo ne vem točno kako se imenuje niti kje se da kaj pametnega in kvalitetnega dobit. Recimo tole je zanimiva zadeva. Čeprav ne vem, če je to točno to kar iščem.
http://www.electronic-star.si/auna-iAda...
Navodila so pa tu:
http://media.elektronik-star.de/images/...

nokia6310 ::

A nihče nima nobene pametne ideje?

SaXsIm ::

To ni to. Ti bi rad DAB sprejemnik, demodulator in dekoder na eni strani, na drugi pa FM modulator in oddajnik. Ne bom rekel, da ne obstaja, ampak je precej bolj enostavno samo vzeti DAB sprejemnik z audio izhodom ter ga vključiti na ojačevalnik. Kar pa ta naprava na tvoji povezavi je.
SaXsIm

nokia6310 ::

Če bi imel tako kot si predlagal, bi potem lahko sprejemal dab na fm-u. Ampak rešitev ki si jo omenil, bo seveda bolj praktična in enostavna zame. Kje pa se dobi dab tuner komponento?

Recimo Rotel t 11.

Zgodovina sprememb…

SaXsIm ::

Ja saj to si napisal že v prvem postu, da bi rad na analognem tunerju sprejemal DAB. Tuner je radijski sprejemnik oz del tega, ki nastavlja resonančno frekvenco antene, in za sprejemanje digitalnega radia s pomočjo analognega tunerja rabiš en sprejemnik in en oddajnik.

Za to, kar si nazadnje napisal, je tvoja linkana zadeva povsem ok. Se pravi, sprejemnik z digitalnim dekoderjem ter audio izhodom, ki ga priključiš na svoj ojačevalnik.
SaXsIm

Spc ::

Kupiš star računalnik, recimo prenosnik za 50€ na bolhi.
Uporabiš ta ključek:
http://www.ebay.co.uk/itm/USB-2-0-Digit...

Na koncu dobiš to:
 

mailer ::

Ponudba DAB+ sprejemnikov z neko vsaj minimalno močjo do 100€ je več ali manj porazna. Našel sem edino PHILIPS AE5220B (6W) in dokaj všečen Philips AJB3552 (1,5W). Kje se da to videt in poslušat?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

...:TOMI:... ::

Kje je sploh fora, da zelis prekonvertat na FM?
Tomi

veso266 ::

@nokia6310 priporočam ti Hama DIT2000M ima DAB in tudi internetni radio pa še prek telefona jo lahko kontroleraš

@spc rtl-sdr je mogoče dober za slovenski MUX za dxing je pa kup dreka (airspy vs rtl-sdr je kot noč in dan )
Moj spisek sprejemnikov po uporabnosti za dxing
1. Sony XDR-F1HD (edina slabost je da jih več ne delajo in ni sdr)
2. AirSpy R2
3. Ključki z rtl-sdr čipovjem (v vseh pogledih zanič)

HAMO bi dal pa pred rtl-sdr in za airspy
Why do you need an e signature if everyone can delete it

nokia6310 ::

Pozdravljeni, Obujam staro temo. pred dvema dnevoma je Telemach ukinil analogni radijski signal preko fm frekvenc. Je na področju dab sprejemnikov mogoče že kaj novega? Nekaj zanimivih tunerjev sem sicer našel. Ne vem pa kako je kaj z izkušnjami pri nas. Rabiš pri sprejemu dab signala nujno zunanjo anteno?

REcimo tole. 1. http://www.bolha.com/avdio-in-video/avd...
2. http://www.bolha.com/avdio-in-video/avd...
drugače pa se mi dopade po opisu Roberts Revival iStream Še link do njaboljših review-jev.
http://www.trustedreviews.com/guide/bes...

Zgodovina sprememb…

XS!D3 ::

Če imaš dostop do interneta, je IMHO internetni radio dosti boljša opcija kot DAB.

nokia6310 ::

Če nebi mel dostopa do interneta verjetno tudi tega posta nebi pisal. Zanimiva zadeva je tudi tole. http://www.bolha.com/avdio-in-video/avd... sploh po specifikacijah. Zakaj je internetni radio boljši od dab-a? Kaj pa razlika v beatrate-u na dab-u in dvbt-ju? Vem da se pri T2 kar konkretno sliši vsaj na nekaterih postajah kod bi bila prevelika kompresija. Če ma pa kdo še kake izkušnje pa so le te dobrodošle.

Han ::

Internetni radio je boljši zato, ker je "signal" vedno dober in ker imaš na voljo bistveno več postaj. Tudi vzorčenje je ponavadi boljše kot na DAB.

Če imaš pametni telefon ali tablico, je najbolj praktična "igračka", ki staremu avdio sistemu doda internetni radio, Chromecast Audio.

XS!D3 ::

nokia6310 je izjavil:

Če nebi mel dostopa do interneta verjetno tudi tega posta nebi pisal. Zanimiva zadeva je tudi tole. http://www.bolha.com/avdio-in-video/avd... sploh po specifikacijah. Zakaj je internetni radio boljši od dab-a? Kaj pa razlika v beatrate-u na dab-u in dvbt-ju? Vem da se pri T2 kar konkretno sliši vsaj na nekaterih postajah kod bi bila prevelika kompresija. Če ma pa kdo še kake izkušnje pa so le te dobrodošle.

Mišljeno je bilo seveda za lokacijo, kjer se bo radio poslušalo. Mogoče je tebi samoumvno, da imaš dostop do interneta z zadostno pasovno širino ter količino prenosa vedno in povsod. Lahko bi pa komot kupoval radio tudi za kako starejšo osebo, ki fiksnega interneta nima in ga samo za potrebe radia vrjetno tudi ne misli met (pa ravno starejši ponavadi FM radio največ poslušajo). Ali pa v končni fazi za kak vikend, kjer se internet uporablja zgolj občasno npr. preko telefona in internetni radio najbrž ne bo najbol praktična zadeva.

Zakaj se mi zdi internetni radio boljša opcija kot DAB? V večini primerov boš dobil boljšo kvaliteto in bistveno večji nabor postaj. Poleg tega ne rabiš dodatnih anten in DAB tunerja. Internetni radio ti podpira praktično vsak novejši receiver in tudi marsikater drug radio, ki DABa racimo nima, v končni fazi pa tudi vsak telefon/tablica/PC/smartTV/mediabox/itd.

Na DVB-T v sloveniji radijskih kanalov, kolikor vem, ni. Razen če misliš DVB-C na Telemachovi kabelski....

nokia6310 ::

XS!D3, ja mislim postaje na Telemachovi kabelski ja. Pa tko so ta dab hvalili da bo boljši kot cd. No realnost je žal drugačna. Je kdo preverjal razliko v kvaliteti med t2 in Telemachom? Mora bit podobno je pa res, da je tudi od sprejemnika do sprejemnika čeprav je le ta digitalen opazna razlika.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DAB stanje pri nas (strani: 1 2 3 461 62 63 64 )

Oddelek: Zvok in slika
3194424515 (514) humaxboy
»

Dab + radijski sprejemnik za normalno ceno

Oddelek: Loža
377382 (5429) OvCa77
»

Telemach ukinja vse analogne radijske kanale

Oddelek: Pomoč in nasveti
409441 (7042) mat xxl
»

Kakšno ozvočenje za filme v sobi?

Oddelek: Zvok in slika
365266 (4205) neo5468
»

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7328385 (24477) CyberPunk

Več podobnih tem