» »

Biti vegan

Biti vegan

««
11 / 23
»»

Bobr123 ::

NikolormousB je izjavil:

Torej, če se pri krompirju uporabljajo škodljive kemikalije je to problem za meso?


Seveda. Tvoj stejk je v svojem življenju pojedel konkretne količine krompirja (in ostalih "špricanih" rastlin), ki se akumulirajo v maščobnih tkivih.


Glede ne to, da je moj stejk tako šprican in da že 15 let nisem imel problema, da bi moral do zdravnika, je potemtakem to brezpredmetno ali sem Superman?

Še enkrat ponavljam. Jej tisto, kar telesu v določenem trenutku najbolj zapaše (da tukaj hitro umirim vegane,... alkohol, cuker, maščoba, itd. so odvisnosti in ne potrebe. To ne paše telesu, ampak glavi).

99,9% ljudi, ki jih srečam, ima več zdravstvenih težav, kot sem jih sam kdarkoli imel. Pa naj bodo to vegani ali vsejedi.

Nikoli nisem obsojal ne enih ne drugih, če svojih prepričanj ne vsiljujejo drugim. Kar paše tvojemu telesu, mogoče drugemu ne paše. Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bobr123 ()

kingsix ::

Logika @NinjaMig21 je nekako taka:
- krompir se šprica a če ga pojemo mi ni škodljivo
- škropivo je škodljivo, še ga prej poje krava nato pa mi meso krave, ki je jedla tale krompir.

Sounds legit.

pesticidi v sadju/zelenjavi..
https://www.treehugger.com/green-food/d...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Scorpia ::

spyker123 je izjavil:

Dejansko bi najbolj pomagal način življenja pred 50 leti..meso samo enkrat tedensko, ostale dni pa zelenjava oz sadje..že samo to bi zmanjšalo ogljični odstis. Je pa ta problem zelo kompleksen in to ne bomo rešili ne z vegetarijanstvom, veganstvom ali frutarijanstvom..težava je, da se pretirava pri količini zaužite hrane, poglejte samo mladostnike, vsi predebeli, katastrofa..oni se bodo vrteli v začaranem krogu..razočarani nad svojim izgledom bodo še več jedli in smo tam, v obljubljeni deželi Ameriki..


50 let nazaj niso mogli celoletno jesti zelenjavo in sadje. Spomni se, se ne tako dolgo nazaj, ene 20 let, kako siromasne police so bile pri zelenjavi in sadje. Ceprav smo takrat zaostajali na trgu, razviti del sveta ne, ampak 50 let nazaj ni bila tako hitra in razvita mreza transporta.
////

c3p0 ::

Unknown_001 je izjavil:


Kdo driska. Vi ste začel z jokcanjem kako vas vsi šikanirajo ker se znate baje bolj pravilno prehranjevat. Medtem ko vam eni probavamo dopovedat da nikogar v bistvu niti malo ne briga zate vi na vse kriplje branite status žrtve - mučenika ki živi tako plemenito da se mesa pa le nikol več ne bo prtaknu. Baje

Ti bom povedal kdo: Ti in ostali "ogroženi revčki" proti katerim se je ves svet obrnil.


Še enkrat, kdo so to "mi"? Ker sam namreč (še) jem meso, recimo 1x na teden. Se pa vsaj ne pretvarjam, da je ubiti kravo isto kot ubiti korenček in da jim s tem v bistvu delamo uslugo, ker drugače bi te vrste bile izkoreninjene.

Pa da masovna živinoreja nima nekega vpliva na okolje? Ob sočnem steaku jokat, kako je Trump z izstopom iz pariškega sporazuma uničil okolje.

http://gizmodo.com/do-cow-farts-actuall...

Ja, dajmo vsi jest še več mesa, paleo all the way, ker druge možnosti ni, tako pač jemo že vso zgodovino. /sarc

m0LN4r je izjavil:


Sem tako prijazen, da jim se kdaj pravo meso podturim :P


Potem se ne boš pritoževal, ko ti bo kdo za zahvalo podturil svoj masten hrakl?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

kingsix ::

Vegani vedno izpostavljajo metan/krave etc. Nekako pa pozabijo, da riževa polja tudi proizvajajo metan...tam 20% vsega.
Seveda se pa to ne sklada z njihovo agendo.

spyker123 ::

Jaz sem tudi proti industrijski proizvodnji mesa, ampak kaj, če pa ekološka pridelava traja veliko dlje in zavzame veliko več prostora, čeprav bi moralo biti tako..cena bi bila seveda veliko višja, bi se pa s tem omejilo nažiranje z mesom in bi se pridobilo izgubljeno spoštovanje do mesa..živim na vasi, pa že tu se otroci zmrdujejo, če je malo maščobe na robu zrezka. Je pa v ruralnem okolju več tega, da se meso kupuje lokalno, direktno od kmeta; svinja se ustreli, izpusti kri itd..btw jaz osebno porabim vse kose mesa svinje..od glave do parkljev (kisla juha, tlačenka), zato me zaboli, ko vidim, kam gre prehrana..za moje pojme so največji onesnaževalci obdelovalci njiv, zastruplja se zemlja, voda in zrak. Uporabljajo se vedno močnejša škropiva, insekticidi in hormoni. Če ne bomo pazili, bomo ostali brez najpomembnejšega člena verige, čebele...

kingsix ::

Problem je tako industrijska pridelava sadja/zelenjave kot industrijska vzreja živali. Simpl.
Oboje je ok, če se to dela na bolj okolju-prijazen način.

Problem v tej vegi debati je naslednje:
- vegani vedno vzamejo za primer industrijsko vzrejo živali v ZDA (kjer je še bistvno slabše kot v EU). Npr meritve izpusta metana pri kravah so se opravljale na kravah, ki si bile v najslabših možnih pogojih + bile so krave mlekarice, ki jih hranijo z koruzo/žitom, zaradi česar pravzaprav proizvajajo veliko več metana kot sicer. To se je potem posplošilo na vse svetovne krave in od tam potem te razne larifari cifre o živinoreji ter plinih.
- potem predpostavljajo, da bo vsa zelenjava/saje naenkrat nekao bio/eko/organsko
Vedno se torej primerjata dva extrema (eko in extra industrijsko).

Resnica je pač nekje vmes.
Biti vegan in misliti, da z tem rešuješ planet je enako kot če kupiš A+++ varčen hladilnik in misliš kako si sedaj bolj green on tistega, ki je A++. Not as much, as you'd think.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

NikolormousB ::

kingsix je izjavil:

Logika @NinjaMig21 je nekako taka:
- krompir se šprica a če ga pojemo mi ni škodljivo
- škropivo je škodljivo, še ga prej poje krava nato pa mi meso krave, ki je jedla tale krompir.

Sounds legit.


Očitno ti osnove delajo težave. Prav, bom razložil na dolgo in široko.

Za pridelavo ene kalorije iz krompirja moraš posaditi krompir in ga pobrati. Vmes mogoče uporabljaš škropiva, kuriš nafto v traktorju, porabljaš vodo, onesnažuješ podtalnico... Nekaj pesticidov in herbicidov seveda ostane v krompirju, ampak količina je relativno majhna.

Za pridelavo 1 kalorije iz mesa moraš najprej narediti vse, kar zahteva prejšnja točka. To moraš potem nekajkrat ponoviti, da žival zraste. Žival se ves ta čas hrani s tistim špricanim krompirjem.

Zaradi pojava, ki se mu reče bioakumulacija se določene snovi nalagajo v maščobnih tkivih živali (nekateri pesticidi, živo srebro...).

Torej.

1. Za pridelavo živali moraš nujno najprej pridelati njihovo hrano, ki je rastlinskega izvora. Namesto, da zemljo obremeniš enkrat, jo moraš obremeniti 10x.

2. Pri uživanju rastlinske hrane si izpostavljen x količini pesticidov in ostalih potencialno škodljivih snovi. Pri uživanju hrane živalskega izvora si izpostavljen 10x količini pesticidov.


Tvoj argument, da itak kupuješ meso iz bio kmetij je kratkoviden in nevzdržen. Že v Sloveniji, kjer je relativno veliko majhnih kmetij je odstotek ekološko pridelanega mesa nizek, povrhu vsega pa še pada. Skupna količina ekološko pridelanega mesa je zanemarljiva:

http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/5... - Skupna potrošnja v istem letu pa je znašala 231.000 ton (stat.si)


Problem je tako industrijska pridelava sadja/zelenjave kot industrijska vzreja živali. Simpl.


Ne, ni res. Neprimerno večji problem je živinoreja.

- potem predpostavljajo, da bo vsa zelenjava/saje naenkrat nekao bio/eko/organsko


Spet si zmišljuješ.

c3p0 ::

NikolormousB je izjavil:


"Pravega" rastlinojedca? Kaj naj bi točno to bilo? V biologiji izraz "herbivor" označuje tipično vedenje, ne pomeni, da npr. krave ne morejo živeti na mesni hrani (kostna moka anyone?). Vrsta je lahko na določenem področju herbivor, na drugem pa omnivor.


Spremeniti živino v kanibale je nasploh bila odlična ideja.

kingsix ::

NikolormousB je izjavil:


Očitno ti osnove delajo težave. Prav, bom razložil na dolgo in široko.

Za pridelavo ene kalorije iz krompirja moraš posaditi krompir in ga pobrati. Vmes mogoče uporabljaš škropiva, kuriš nafto v traktorju, porabljaš vodo, onesnažuješ podtalnico... Nekaj pesticidov in herbicidov seveda ostane v krompirju, ampak količina je relativno majhna.

Za pridelavo 1 kalorije iz mesa moraš najprej narediti vse, kar zahteva prejšnja točka. To moraš potem nekajkrat ponoviti, da žival zraste. Žival se ves ta čas hrani s tistim špricanim krompirjem.

Zaradi pojava, ki se mu reče bioakumulacija se določene snovi nalagajo v maščobnih tkivih živali (nekateri pesticidi, živo srebro...).

Torej.
1. Za pridelavo živali moraš nujno najprej pridelati njihovo hrano, ki je rastlinskega izvora. Namesto, da zemljo obremeniš enkrat, jo moraš obremeniti 10x.
2. Pri uživanju rastlinske hrane si izpostavljen x količini pesticidov in ostalih potencialno škodljivih snovi. Pri uživanju hrane živalskega izvora si izpostavljen 10x količini pesticidov.


Niti ne. Citiram študijo glede mesa in pesticidov, kar je spet bila na industrijem mesu iz ZDA (k ije ponavljam - veliko slabše oz kateregakoli mesa v Slo):
The levels of contamination of all the residues detected were quite low and well
below the maximum residue levels (MRLs) specified by different national and international
regulatory bodies.

Medtem, ko se v zelenjavi in sadju kar naprej pojavljajo vrednosti višje od dovoljene.
Večino pesticidov so kompleksne organske molekule, ki niso topoltno stabilne in se z topolotno obdelavo tudi uničijo (tam 35-50%).
Sadje/zelenjavo pa jemo večinoma surovo in ne topotno obdelano.

NikolormousB je izjavil:

Tvoj argument, da itak kupuješ meso iz bio kmetij je kratkoviden in nevzdržen. Že v Sloveniji, kjer je relativno veliko majhnih kmetij je odstotek ekološko pridelanega mesa nizek, povrhu vsega pa še pada. Skupna količina ekološko pridelanega mesa je zanemarljiva:

http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/5... - Skupna potrošnja v istem letu pa je znašala 231.000 ton (stat.si)


Zakaj nevzdržen? Ker ljudje ne kupujejo eko? Npr methane culprint krav se lahko bistevno zniža le z boljšo krmo, niti ni potrebe po bio/eko.
If we add dried seaweed to 2 percent of sheep and cattle feed, we could cut methane emissions by more than 70 percent, scientists have found.


NikolormousB je izjavil:


Problem je tako industrijska pridelava sadja/zelenjave kot industrijska vzreja živali. Simpl.

Ne, ni res. Neprimerno večji problem je živinoreja.


beri zgoraj. Vse se da!

NikolormousB je izjavil:


- potem predpostavljajo, da bo vsa zelenjava/saje naenkrat nekao bio/eko/organsko


Spet si zmišljuješ.


Niti ne..celo debato tukaj je govora točno o industrijski reji živali, bolj specifično zgodbice iz ZDA.

c3p0 ::

-valvoline- je izjavil:


Eskimi pac nimajo izbire, in so vezani na meso. Mi mamo moznost izbirat, zal smo prevec navezani na okus mesa in mlecnih izdelkov. Sploh pa ce se kej spece na zaru, res ne vem kako vegiji zdrzijo k zadisi po pecenju :)


Eskimi jejo bio ribe, divji ulov, izredno bogate z omega-3, kurijo ketone, mokre sanje vsakega paleo hipsterja. Zato živijo izredno dolgo življenje, so narod stoletnikov. Aja, niso. :)

kingsix ::

Pri eskimih je velik problem tudi alkohol.
Pri inuitih/ekimih se ne govori o smrtnosti. Ampak se povdarja kako nimajo (oz. bolje rečeno niso imeli) srčno-žilnih bolezni ter diabetesa. Oboje je v zadnjih 30 letih v izredno močni porasti v zahodni družbi.

c3p0 ::

jype je izjavil:


To drži - če bi posebno salamo izdelovali iz žuželk, bi imela enak okus, trpljenja višje razvitih sesalcev bi bilo pa znatno manj.


To že počno, npr. na Nizozemskem je vsaj ena taka farma. Na zelo majhni površini, vertikalno, z malo vložka in nizkim vplivom na okolje, se da pridelati kvalitetne in okusne beljakovine iz raznih ličink.

c3p0 ::

-valvoline- je izjavil:

Pa majonezo tudi crtat, kaj se nam ostane, samo kruh brez okusa :)


Majoneza okusa ne dobi iz rumenjaka (ki je le sredstvo za emulziranje), ampak iz gorčice, kisa. En problem manj.

kingsix ::

Ja, treba pazit, da te velika hranljiva vrednost rumenjaka ne ubije.

Raje narediš to takole..bolj naravno:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Spajky ::

... treba je napravit kot pri cigaretah (tok prepovedi) ;) ... na koncu prideš do pakirane mesne hrane z grozljivimi slikicami gor :)) ...
(saj mesojedcev ne bo odvrnilo, ma potencialne nove pa kao ja) ....

...Pol pa naredit še video klip in slikice z obešeno za noge in brez glave ono Lila kravo - da se že malo deco indoktrinira ;) ... da jim ne pade na pamet več zrezke jest ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

NikolormousB ::

Niti ne. Citiram študijo glede mesa in pesticidov, kar je spet bila na industrijem mesu iz ZDA (k ije ponavljam - veliko slabše oz kateregakoli mesa v Slo):


Link plz.
Zakaj nevzdržen? Ker ljudje ne kupujejo eko? Npr methane culprint krav se lahko bistevno zniža le z boljšo krmo, niti ni potrebe po bio/eko.


Zato, ker drugače ni možno proizvesti niti približno dovolj mesa za trenutne potrebe.

beri zgoraj. Vse se da!


Ne, ne da se vsega. Metan je le en izmed problemov. 70% zmanjšanje kravjih prdcev ne bo naredilo bistvene razlike.

Niti ne..celo debato tukaj je govora točno o industrijski reji živali, bolj specifično zgodbice iz ZDA.


Spet si zmišljuješ. Govora je o živinoreji nasploh. Intenzivna živinoreja je definitivno najbolj problematična, zato se o tem tudi največ govori.

Raje narediš to takole..bolj naravno:


Tako kot tole, a ne?

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

kingsix je izjavil:

Ja, treba pazit, da te velika hranljiva vrednost rumenjaka ne ubije.

Raje narediš to takole..bolj naravno:


Brez skrbi, en rumenjak na recimo pol litra majoneze, je še najmanjši problem.

B12 shota pa ne rabi nihče z urejeno prehrano, vegan ali vsejedec. Mesojedcev v naši vrsti praktično ni, ne bi preživeli.

Vsejedci moramo sicer manj pazit na vire prehrane kot vegiji, ker so pitanje z vitaminskimi in drugimi dodatki opravili že na farmah. Tu je en SLO dealer teh pripravkov: http://www.agrovit.si/si/dsm/
Bon appetit.

kingsix ::

Tukaj je npr ena študija:
http://www.ijset.net/journal/850.pdf
Analiza 40 vzorcev mesa.

in..
https://www.researchgate.net/publicatio...

Imam še več, ampak trenutno ne morem v Mendeley, kjer imam vse citate in vire.. Prebranih & shranjenih več tisoč glede prehrane etc.
Btw. da se razume: sam jem kar veliko mesa in živalskih izdelkov, pa tudi veliko zelenjave (sploh zelene) - več kot marsikateri vegan.
Npr včeraj sem skoz dan pojedel 600g špinače, 500g brokolija in ene 250g borovnic. Trenutno vse kupujem zamrznjeno od naturete.
Zamrznjeno sadje/zelenjava je (v večini primerov) boljša od sveže - glede tega si preberite zakaj&kako. Se mi ne da razlagat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

NikolormousB ::

Tukaj je npr ena študija:
http://www.ijset.net/journal/850.pdf
Analiza 40 vzorcev mesa.

in..
https://www.researchgate.net/publicatio...


Sem pričakoval študijo, ki bo primerjala količine rastlinske in živalske hrane. Brez tega bom rekel, da je tale citat bullshit:

Medtem, ko se v zelenjavi in sadju kar naprej pojavljajo vrednosti višje od dovoljene.

kingsix ::

Aja... kaj razni odpoklici jagod ti niso znani..

anyways:
npr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Among the samples with residues, 25 % (25) of the samples contained pesticide residues below the CU-MRLs whereas 28 % (23) displayed values above safety limits (CU-MRLs)


Potem..
The Agri-Food and Veterinary Authority of Singapore (AVA) sampled about 8,000 consignments of imported vegetables and fruit for pesticides last year.
About 3 to 5 per cent were rejected for containing too much pesticides, a rate that has remained constant over the years, said the AVA.


Z tem, da je težava tudi z limiti, ki so npr v ZDA ektremno visoki..
"Some liken pesticide tolerances to a 500 m.p.h. speed limit. If the rules of the road are so loose that it's impossible to violate them, then nobody can feel safe."
For instance, there is no legal limit on the number of different pesticides allowed on food. The effects of these chemical cocktails are unknown, but concern is warranted, especially since adults and children alike are exposed to low doses for a lifetime.

The tolerance levels also fail to take into account more recent research showing such chemicals may be toxic even at very low levels. The CHAMACOS Study is among those showing that very small amounts of pesticides may be harmful. Children born in Salinas Valley, California, an agricultural mecca, were followed through age 12 to assess what impact the pesticides had on their development.8 Mothers' exposure to organophosphates during pregnancy was associated with:
Shorter duration of pregnancy
Poorer neonatal reflexes
Lower IQ and poorer cognitive functioning in children
Increased risk of attention problems in children


Pa še UK:
https://www.just-food.com/news/pesticid...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

D3m ::

NikolormousB je izjavil:

Pa majonezo tudi crtat, kaj se nam ostane, samo kruh brez okusa :)


Niti ne.



Ja... 100g krompirja nam da cele 4% dnevne potrebe po železu, 0% Vitamina B12, 3% Vitamina K...da niti ne govorimo o sami obsorbciji le teh. Aja dobiš pa tam skoraj 20g praznih kalorij.


Si se potrudil cherry pickat tistih par hranil, ki jih krompir nima, ampak jih enostavno nadomestimo, če zraven poješ skledo solate ali skodelico brokolija?

Btw, krompir nima praznih kalorij.

Pri gojenju pa se sploh ne uporabljajo pesticidi, kemična gnojila in drugi agenti za večji doprinos.


Seveda se. Ravno zato je pridelava mesa tako sporna. V okolje se spusti bistveno več svinjarije, poleg tega pa je bistveno več pride hrano (bioakumulacija pa te fore).


LOL.

Ovseno mleko



P.S.

Oves lahko pomolzeš a veš.
|HP EliteBook|R5 6650U|

NikolormousB ::

Aja... kaj razni odpoklici jagod ti niso znani..


Znani so mi tudi razni odpoklici mesa. Your point? Da občasno na trg pride hrana, ki mogoče ne ustreza zakonsko določenim kriterijem?

Super, ampak ne govorimo o tem.

Oves lahko pomolzeš a veš.


Besede imajo lahko več pomenov, a veš.

mléko -a s (e) 2. navadno s prilastkom mleku podobna tekočina: iz drevesa se je cedilo gosto mleko / očistiti si obraz s čistilnim mlekom; kokosovo mleko užitna tekočina v kokosovem orehu...


reeves ::

kingsix :: danes, 09:57:05

Medtem, ko se v zelenjavi in sadju kar naprej pojavljajo vrednosti višje od dovoljene.
Večino pesticidov so kompleksne organske molekule, ki niso topoltno stabilne in se z topolotno obdelavo tudi uničijo (tam 35-50%).
Sadje/zelenjavo pa jemo večinoma surovo in ne topotno obdelano.

Moram priznati, da je tudi mene presenetilo, ampak izgleda da je res nekaj na tem:
https://www.wsj.com/articles/SB10001424...
http://www.cbsnews.com/news/cdc-leafy-g...
http://indianapublicmedia.org/eartheats...

kingsix ::

@NinjaMig21 ..daj beri malo naprej..sem ti podal več primerov.
O tem najdeš VELIKO člankov.

Da ne bo vse črno:
Menim da sami pesticidi le niso tak problem - tako ne v mesu kot ne v sadju/zelenjavi. O tem debatiram, ker je v to smer šel sam dizkurz.
Treba je jesti SEZONSKO in čimbolj domestično sadje/zelenjavo. Z tem pa seveda in na žalost našo dieto kar zelo omejimo.

Dokazano ima manj pesticidov zamrznjena zalenjava/sadje. V prejšnjem postu sem povdaril da jem npr sedaj skoraj le-to.
Polek tega pa je v včeini primerov zamrznjena hrana pobrana že zrela in ne dozoreva po tovornjakih etc. Zato vsebuje tudi več vitaminov oz. hranljivih snovi!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

NikolormousB ::

@NinjaMig21 ..daj beri malo naprej..sem ti podal več primerov.
O tem najdeš VELIKO člankov.


Ampak ne govorimo o tem, a ne? Ti si izpostavil problem pesticidov v krompirju in namignil, da meso teh problemov nima pa sem prosil za kakšno resno primerjavo.

Menim da sami pesticidi le niso tak problem - tako ne v mesu kot ne v sadju/zelenjavi.


Prej si nekaj paničaril glede tega:

Pri gojenju pa se sploh ne uporabljajo pesticidi, kemična gnojila in drugi agenti za večji doprinos.
TOP NOTCH ! rofl


Do vpliva na okolje pa sploh nisva uspela priti.

kingsix ::

@NinjaMig21, kot vidim imaš veliko navado delnega citiranja in jemanja iz konteksta. Grda navada. NOT COOL BRUH.

Pozabil si na ta del:
Treba je jesti SEZONSKO in čimbolj domestično sadje/zelenjavo. Z tem pa seveda in na žalost našo dieto kar zelo omejimo.


..in tudi če ješ domestično meso od lokalnih kmetov, več takih težav z ne-vem-čem-vse-vegani-izpostavljate ni.

Izpostavil sem te reči, ker se skoz obravnava le problematika vzreje živine. A nihče pa ne omeni tudi probleme pri sadju in zelenjavi.
Še sedaj mi nihče ni odg. glede metana in riževih polj. Se kar prezira.

Pa še npr.:
There, a study by Cranfield University, commissioned by the environmental group WWF, reported that many meat substitutes are produced from soy, chickpeas and lentils, But these crops can't be grown in Britain. The report found a switch to these substitutes would result in more foreign land being cultivated, and raise the risk of forests being destroyed to create farmland. It also found meat substitutes tended to be highly processed and involved energy-intensive production methods.


pa še..
http://wwf.panda.org/what_we_do/footpri...

Vse to vegani enostavno prezrejo. NORO.
Z živinorejo je vse narobe, a pri vegi-friendly hrani pa je vse super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

tikitoki ::

vostok_1 je izjavil:

?

Ne. Veganstvo eksplicitno opravičuje svoj obstoj na podlagi trpljenja živali. Vegetarjanstvo je on the other hand bistveno bolj pragmatično.
Pri veganstvu je ultimativni izvirni greh uboj živali. Pri vegetarjanstvu pa nehumano ravnanje.
Mesojedci morajo namenoma ubiti žival z lastnimi rokami, kar neizogibno privede do moralnih vprašanj. Vegetarjanci pa lahko uživajo živalske pridelke in jim ni potrebno si mazat roke s krvjo. Njihova moralna dolžnost je zagotovit čimbolj primerno življenje živali do eventuelne naravne smrti.

Zato je vegetarijanstvo IMO, dokaj smiseln koncept. Iz več vidikov.
Dobiš visoko koncentrirano hrano živalskega porekla, ampak ob enem nisi primoran jih redno klat oz. nikoli.
Vegetarijanstvo, vsaj tko kot ga jaz pojmjem, je bolj podobno simbiozi človeka in živali (you know what i mean). Mesna prehrana pa je intrinzično plenilsko razmerje.
Vsaj iz tega vidika so recimo bili nekoč ljudje "bolj moralni". Meso so uživali zlo poredko, sicer ne po lastni volji. Živalske pridelke/stranske produkte pa dokaj redno. Glavnica pa je bila rastrinskega izvora.


Se posebaj redko so jih uzivali eskimi.

tikitoki ::

Dejv je izjavil:

še ne tako dolgo nazaj so ljudje večinoma jedli samo rastlinsko hrano, meso je pa blo samo ob praznikih na mizi. pa so bli velik bolj zdravi pa dlje živeli, tud umirali dost bolj humano kot danes (zaspali v spanju). danes ob nezdravem življenskem slogu (meso trikrat na dan, premalo gibanja, droga itd.). Veganska prehrana človeku veliko bolj prija in telo lažje prebavi, iz nje absorbira veliko hranil ipd. da se pa iz tega dela neko religiozno gibanje je pa tud že nevarno in skrajnost. moramo pa se zavedati da duhovna komponenta je zanemarjena danes, ne dela se nič ne boljših človeških odnosih itd. kaj ti pomaga bit vegan furat nek zdrav življenski slog, če pa ljudi obsojaš, se kregaš z drugačimi mislečimi, boš na koncu ravno zarad tega zbolu. človekova primarna prehrana je rastlinskega izvora, živalsko nej bi konzumiral redko oz v skrajni sili.
biti vegan ali ne se pa more človek sam odločiti, naj posluša svoje telo kaj potrebuje in jej kar ti paše, ne sekirej se pa bodi z ostalimi ljudmi kul. kar se tiče tebe je tvoja stvar, kar drugi mislijo se pa ne obremenjuj (sto ljudi sto čudi)


Seveda, ko so ljudje lovili in nabirali jagodicevje, korenikem,.... res ni lov predstavljal pomembnega vira prehrane. Hunter and gatherer koncept so si izmislili grdi mesojedi, da bi opravicili svojo zlo slo po mesu.
Sploh pa imas se dandanes ostanke primitivnih plemen in je cisto jasno, da jim lov in meso niso tuji.

Seveda pa ti mesas par tisocletij nase zgodovine, z vec stotisocletjei nasega obstoja.

NikolormousB ::

Izpostavil sem te reči, ker se skoz obravnava le problematika vzreje živine. A nihče pa ne omeni tudi probleme pri sadju in zelenjavi.
Še sedaj mi nihče ni odg. glede metana in riževih polj. Se kar prezira.


Zato, ker je problemi pridelave rastlinske hrane nekaj velikostnih razredov manjši.

Metan, ki ga spuščajo v zrak riževa polja je zanemarljiv problem v primerjavi z neučinkovito in umazano živinorejo.



Iz tega grafa je razvidno, da je prispevek metana od živinoreje cca. 3x večji kot prispevek riževih bolj. S tem, da je količina kalorij, ki jih zagotavlja riž neprimerno večja kot količina kalorij iz živalskih produktov.

http://whatsyourimpact.org/greenhouse-g...


Vse to vegani enostavno prezrejo. NORO.
Z živinorejo je vse narobe, a pri vegi-friendly hrani pa je vse super.


Mogoče pa samo znajo brati, in pridejo na isti strani do tega podatka:

Approximately 75% of soybean is used for animal feed.


http://wwf.panda.org/what_we_do/footpri...

kingsix ::

ja ampak nekako če vsi nehamo jesti in vzrejati meso, bomo pač jedli za potrebe beljakovin soyo in problem ostaja - v tem primeru se bo porabilo pač bistevno več soye za nas. Polek tega je soyo potrebno sprocesirat, da jo lahko konzumiramo. Potreben je prevoz, saj kot piše tudi v tvojem viru:
The US, Brazil, Argentina and China produce 85% of the world's soy (2011)

Je v EU le-te bore malo.

Glede živinoreje so že ugotovili kako znižat metan za 70%, medtem, ko so za riževa polja ugotovili, da se methane-footprint viša. Tale problem je lahko rešen in za to ne rabimo pustiti mesa.

S tem, da je količina kalorij, ki jih zagotavlja riž neprimerno večja kot količina kalorij iz živalskih produktov.

Daj poglej si prosim nutritional profile riža.. ne kvasi neumnosti.
http://nutritiondata.self.com/facts/cer...
http://nutritiondata.self.com/facts/pou...
http://nutritiondata.self.com/facts/por...

kaj je za človeka essential? protein and fat. Kaj ima riž? za nas prazne kalorije. Ne seri.

K0l1br1 ::

Intermezzo: v pečici imam 3 vrste mesa, naredili bomo riž kot prilogo in doma narejeno govejo župco iz pašenega goveda. Solata z vrta. Mislim, da bo ok.

SimplyMiha ::

Mlad krompir, pečena piščančja bedrca in zelena solata. Njam.

reeves ::

Čevapi, pa domača solata od babice iz Sinje Gorice, blizu Kemisa :))

kingsix ::

Aja zdj mamo kaj je kdo jedel:
- zjutraj 8 (domačih) jajc
- zdaj pa bodo na sporedu goveji burgerji (sam zamlel domačo govedino - kombinacija stegna/podpleča/hrbta) in pire iz cvetače/brokolija z zeliščnim maslom ter kurkumo

NikolormousB ::

ja ampak nekako če vsi nehamo jesti in vzrejati meso, bomo pač jedli za potrebe beljakovin soyo in problem ostaja - v tem primeru se bo porabilo pač bistevno več soye za nas. Polek tega je soyo potrebno sprocesirat, da jo lahko konzumiramo. Potreben je prevoz, saj kot piše tudi v tvojem viru:


Beljakovin je v rastlinski hrani dovolj. Nasploh, ne samo v soji. Glede na to, da je živinoreja bistveno bolj potratna, bi se lahko skupna proizvodnja rastlinske hrane cca. razpolovila. Škodljivi vplivi na okolje bi vpadli še precej bolj.

Glede živinoreje so že ugotovili kako znižat metan za 70%, medtem, ko so za riževa polja ugotovili, da se methane-footprint viša. Tale problem je lahko rešen in za to ne rabimo pustiti mesa.


Mogoče so ugotovili, ampak nihče tega ne implementira. Čudno.

Tudi, če znižajo izpuste metana za 70% (na trenutno raven riževih polj) bodo emisije na kalorijo še vedno bistveno večje kot pri rižu. Poleg tega pa ostanejo ostali toplogredni plini, ki nastajajo pri obdelovanju, ostane obremenitev vodnih virov, ostane obremenitev cca. 75% večjih površin zemlje.

Še eno področje, ki ga zagovorniki klanja pogosto pozabljate je pa onesnaženost okolja z antibiotiki. Cca. 3/4 vseh antibiotikov porabljenih na svetu se porabi ravno v živinoreji. Kako misliš, da to vpliva na razvoj odpornosti proti antibiotikom?

kaj je za človeka essential? protein and fat. Kaj ima riž? za nas prazne kalorije. Ne seri.


Ok, vidim, da imaš precej pomešane pojme že v osnovi. Ni problema, bilo že 1000x obdelano, ampak vseeno. Večina organizacij, ki se ukvarjajo s prehrano priporoča cca. 0,8g proteinov na kilogram telesne teže. Pri 70 kilogramskem človeku to pomeni 56g oz. 224 kalorij iz proteinov oz. cca 10% njegovega kaloričnega vnosa.

Riž ima že sam po sebi 8% kalorij iz beljakovin. Pri polnozrnati moki je ta odstotek okoli 15%, pri zeleni zelenjavi do 20%, pri stročnicah okoli 25%.

Maščobe, razen omega 3 in 6 za ljudi niso esencialne (hence the name).

jype ::

NinjaMig21> Večina organizacij, ki se ukvarjajo s prehrano priporoča cca. 0,8g proteinov na kilogram telesne teže.

On je fitnesač, potrebuje vsaj štirikrat več. Patološka rast mišic ni mogoča brez prenažiranja z beljakovinami.

kingsix ::

še naprej navajaš le vegi-pseudo-znanost. Še kar naprej navajaš kar neke cifre.

Dajmo sedaj resno pogledat.
United States Environmental Protection Agency :
https://www.epa.gov/ghgemissions/source...

Agrikultura ima vsega skupaj 9% vseh emisij.

UN je dal takrat ven napačne cifre, so se kasneje popravili... seveda vegani popravka niso videli, ker so bili zasedeni z drkanjem na originalno ter napačno poročilo.
http://www.telegraph.co.uk/news/earth/e...

Torej se sedaj strinjaš, da si se z tem motil:
S tem, da je količina kalorij, ki jih zagotavlja riž neprimerno večja kot količina kalorij iz živalskih produktov.

Tole sva ovrgla.
Pa ne gre se le glede kalorij in beljakovin/maščob - gre se tudi na mikrohranila, ki jih je v hrani, ki sem ti podal neprimerno več. Skratka - agrikultura se definitivno nebi razpolovila - v tem ni nikakršne logike.

Maščobe so potrebne - omega 3 iz rastlinskih virov ni ekvavilentna omega 3 iz živalskih virov.

um torej, da jaz dobim potrebne proteine (kot se priporoča) iz riža. morm le tega pojest 2,7kg (koliko je to kuhanega? ene 5kg? ROFL)...no ali pa 300g zrezka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

jype ::

kingsix> Maščobe so potrebne - omega 3 iz rastlinskih virov ni ekvavilentna omega 3 iz živalskih virov.

V rdečem mesu je manj omega 3 kislin kot v kiviju. Just saying.

NikolormousB ::

UN je dal takrat ven napačne cifre, so se kasneje popravili... seveda vegani popravka niso videli, ker so bili zasedeni z drkanjem na originalno ter napačno poročilo.


Ti se pogovarjaš sam s sabo? Kdo je omenjal skupne emisije? Pogovarjamo se razliki med pridelavo mesa in rastlin.

Si se pa seveda spet obesil le na toplogredne pline. Ostale oblike onesnaževanja ignoriraš.

Tole sva ovrgla.
Pa ne gre se le glede kalorij in beljakovin/maščob - gre se tudi na mikrohranila, ki jih je v hrani, ki sem ti podal neprimerno več.


Kaj sva ovrgla? Pa katerih mikrohranil je v piščancu več? Fitokemikalij? Vitamina C? Spet cherrypicking. Ja, enih stvari je v mesu več, drugih je v zelenjavi več. Pod črto je zadeva jasna. Veganska hrana je po mnenju stroke primerna za ljudi na vseh stopnjah razvoja.

Skratka - agrikultura se definitivno nebi razpolovila - v tem ni nikakršne logike.


Kako ni logike? Na eni strani imaš potratno in neučinkovito prakso živinoreje, kjer najprej vzgojiš polje žita, da lahko z njim nafutraš krave in na koncu zakolješ kravo. Pri tem gre 80% ali več energije iz žita v nič.

V drugem primeru žito zmelješ v moko, spečeš kruh in poješ.

Druga varjanta je bistveno manj potratna, razen, če uspeš najti krave, ki živijo od zraka.

Maščobe so potrebne - omega 3 iz rastlinskih virov ni ekvavilentna omega 3 iz živalskih virov.


Ja in? Vprašanje je, ali so količine omega 3 zadostne. Odgovor je DA.

um torej, da jaz dobim potrebne proteine (kot se priporoča) iz riža. morm le tega pojest 2,7kg (koliko je to kuhanega? ene 5kg? ROFL)...no ali pa 300g zrezka.


Podatek, ki si ga dal zgoraj je za kuhan riž.

Z zrezkom si na 0% RDA ogljikovih hidratov, 0% RDA vlaknin in tako dalje.

Definitivno je bolj vzdržno jesti riž.

NikolormousB ::

Pa, če se že gremo take brezvezne primerjave.

Lahko poješ 300g fižola. Dobiš enako količino beljakovin kot z govejim zrezkom, konkretno kočičino vlaknin, energijo iz OHjev (ki jo telo potrebuje), shitload mikronutrientov... Za praktično vsako živilo živalskega izvora najdeš boljšo rastlinsko alternativo.

Sicer pa nihče ne zagovarja jedilnika, ki je sestavljen iz enega živila. Za zdravo življenje je potrebna raznolika hrana s katero zagotoviš čim širši spekter makro in mikrohranil.

Bobr123 ::

kingsix pusti ti ovce da blejajo, tako al tako jih noben ne jemlje več resno ^^ ninja prideš na en zrezek?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bobr123 ()

Unknown_001 ::

Bobr123 je izjavil:

kingsix pusti ti ovce da blejajo, tako al tako jih noben ne jemlje več resno ^^ ninja prideš na en zrezek?


Lahk bi kak piknik organiziral...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

jype ::

Ježeštana, a tako težko se je sprijazniti s tem, da je vaše početje nemoralno?

RejZoR ::

NikolormousB je izjavil:

Izpostavil sem te reči, ker se skoz obravnava le problematika vzreje živine. A nihče pa ne omeni tudi probleme pri sadju in zelenjavi.
Še sedaj mi nihče ni odg. glede metana in riževih polj. Se kar prezira.


Zato, ker je problemi pridelave rastlinske hrane nekaj velikostnih razredov manjši.

Metan, ki ga spuščajo v zrak riževa polja je zanemarljiv problem v primerjavi z neučinkovito in umazano živinorejo.



Iz tega grafa je razvidno, da je prispevek metana od živinoreje cca. 3x večji kot prispevek riževih bolj. S tem, da je količina kalorij, ki jih zagotavlja riž neprimerno večja kot količina kalorij iz živalskih produktov.

http://whatsyourimpact.org/greenhouse-g...


Vse to vegani enostavno prezrejo. NORO.
Z živinorejo je vse narobe, a pri vegi-friendly hrani pa je vse super.


Mogoče pa samo znajo brati, in pridejo na isti strani do tega podatka:

Approximately 75% of soybean is used for animal feed.


http://wwf.panda.org/what_we_do/footpri...


Ker neskončna polja zelenjave za katere posekajo hektarje gozdov pa seveda niso problematična. Pa ko nanje zlivajo tisoče litrov pesticidov tud ne. Sam kravce so zlobne ker prdijo mal metana.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

RejZoR> Ker neskončna polja zelenjave za katere posekajo hektarje gozdov pa seveda niso problematična.

A ti rad mal nakladaš? Gozdove sekajo zato, da imajo silažo za živinorejo, ne pa zelenjavo za ljudi.

Okapi ::

NikolormousB je izjavil:

Pa, če se že gremo take brezvezne primerjave.

Lahko poješ 300g fižola. Dobiš enako količino beljakovin kot z govejim zrezkom, konkretno kočičino vlaknin, energijo iz OHjev (ki jo telo potrebuje), shitload mikronutrientov... Za praktično vsako živilo živalskega izvora najdeš boljšo rastlinsko alternativo.

Sicer pa nihče ne zagovarja jedilnika, ki je sestavljen iz enega živila. Za zdravo življenje je potrebna raznolika hrana s katero zagotoviš čim širši spekter makro in mikrohranil.
Meni se prav smilite tisti, ki jeste samo zato, da lahko živite, in se odrekate enemu od večjih užitkov civilizacije.



Okapi ::

jype je izjavil:

RejZoR> Ker neskončna polja zelenjave za katere posekajo hektarje gozdov pa seveda niso problematična.

A ti rad mal nakladaš? Gozdove sekajo zato, da imajo silažo za živinorejo, ne pa zelenjavo za ljudi.

Malo nakladaš ti. Večino hrane za govedo pridelajo tam, kjer gozdovi ne rastejo, ker ni dovolj dežja. Kar sicer ne pomeni, da savane in prerije in stepe lahko uničujemo, ampak tudi ekstenzivna živinoreja je lahko čisto dobičkonosna.


Pridelava mesa je lahko čisto vzdržna, ekološko gledano, sicer pa naravi več škode povzročajo tisti, ki imajo otroke, kot tisti, ki jedo meso.

jype ::

Okapi je izjavil:

Večino hrane za govedo pridelajo tam, kjer gozdovi ne rastejo, ker ni dovolj dežja.


Pri industrijski pridelavi mesa živali hranijo s kostno moko in silažo.

Okapi je izjavil:

Pridelava mesa je lahko čisto vzdržna, ekološko gledano, sicer pa naravi več škode povzročajo tisti, ki imajo otroke, kot tisti, ki jedo meso.


Samo v primeru, da otroci uživajo preveč mesa.

Okapi ::

Pač nimaš dosti pojma. Govedo preživi s tistim, kar zraste v stepi. Vegan tam umre od lakote ali pomanjkanja hranil, ker brez zalivanja njegova zelenjava tam ne uspeva.

««
11 / 23
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16735904 (30963) Netrunner
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969141527 (108480) razerznak
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38198173 (84973) Smrekar1

Več podobnih tem