» »

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani opravijo Amazona, skoraj vso rast prihodkov v digitalnem oglaševanju v 2016 pa sta pobrala Google in Facebook.

Zato mnogi že pozivajo državne regulatorje in politike, naj razbijejo tehnološke velikane na manjše dele. Podobno, kot so storili z naftarjem Standard Oil pred stoletjem. Vendar zgodba ni tako enostavna. Sama velikost podjetij in njihovi tržni delež sami po sebi niso sporni. In produkti in rešitve teh podjetij so mnogim ljudem olajšali življenje. Le malo Američanov in drugih Zahodnjakov bi se danes odpovedalo Googlovemu iskalniku, Amazonovim popustom in Facebookovemu newsfeedu.

Tudi če pogledamo delovanje podjetij iz vidika protimonopolne zakonodaje, je velikanom težko kaj očitati. Svojih strank (bolj ali manj) ne zavajajo in večina njihovih storitev in rešitev je brezplačnih (no, uporabnik jih plačuje s svojimi podatki, ampak o tem kasneje). Če pa v enačbo konkurence vzamemo še off-line podjetja, ki tekmujejo z njimi (recimo ob bok Amazonu dodamo vse standardne trgovce, kot je Walmart), situacija na trgu (navidezno?) postane še manj problematična. Da sposobnosti startupov, kot je recimo Snapchat, da mešajo štrene velikanom, sploh ne omenjamo.

Glavna težava je torej moč, ki jo ta podjetja dobijo z zbranimi podatki. Zato je star način gledanja na konkurenco, ki je nastal v času zlate ere naftarjev, danes bolj ali manj neuporaben.

Digitalna sled

Zakaj? Zaradi pametnih naprav in interneta so danes podatki na voljo v absurdnih količinah, predstavljajo skoraj vsak aspekt življenja človeka ali podjetja in posledično imajo ogromno vrednost. Ni pomembo ali doma gledate televizijo, tečete v naravi ali pa le sedite v svojem avtomobilu v gužvi, vsaka aktivnost danes pusti digitalno sled.

Na drugi strani podjetja razvijajo zmogljive rešitve iz področja umetne inteligence, ki znajo iz podatkov ustvariti dodano vrednost. Recimo algoritmi lahko danes že predvidijo, kdaj bo nekdo na spletu res pripravljen nekaj kupiti, ali motor določenega letala potrebuje servis in ali je določena oseba v nevarnosti zaradi srčno-žilnih bolezni. Moč podatkov kaže tudi dejstvo, da se danes dva industrijska velikana, ameriški General Electric in nemški Siemens, že predstavljata kot podatkovni podjetji.

In ta absurdna količina podatkov danes močno spreminja samo naravo konkurence in konkurenčnosti. Tehnološki velikani so vedno izkoriščali efekt dobrega glasu (t.i. network effect): več uporabnikov ko pridobi Facebook, bolj bo njegova platforma zanimiva za druge ljudi. Če v enačbo dodamo še zbrane podatke, efekt postane še bolj učinkovit. Najbolj enostaven primer je izpopolnjevanje produkta glede na menjene in uporabo obstoječih uporabnikov in posledično z rastjo dodane vrednosti storitve podjetje privablja nove uporabnike. V praksi, več podatkov ko zbere Tesla od samovozečih vozil, bolj bo njihov sistem izpopolnjen. Prav podatki so eden izmed razlogov, da je Tesla danes na borzi vreden več kot vsi ostali ameriški avtomobilski proizvajalci. Čeprav je recimo Tesla v prvem letošnjem četrtletju prodal le 25 tisoč vozil, General Motor pa 2,3 milijona.

Konec ere starupov?

Podatki pa varujejo podjetja pred konkurenco še na drugačen način. Večni argument, ko beseda nanese na konkurenco v tech industriji, so starupi in njihova sposobnost disrupcije. Večina tehnoloških velikanov ima res korenine v romantični garažni zgodovini startupov, vendar bodo danes le redki lahko ponovili njihove zgodbe o uspehu. Glavni razlog je, da zaradi njihove nadvlade v digitalnem svetu, danes le redko kdo lahko v popolni tajnosti razvije revolucionarno tehnologijo. Velikani pač nadzorujejo vse: Google vidi, kaj ljudje iščejo na spletu, Fcaebook, kaj ljudje delijo in Amazon, kaj kupujejo. Velikani imajo v lasti digitalne trgovine za aplikacije, operacijske sisteme in posojajo svoje strojne zmogljivosti startupom. Kot so zapisali v The Economistu, tehnološki velikani imajo danes božji pogled nad dogajanjem v tech sektorju in tudi izven njega. Posledično velikani tudi vidijo, kdaj kakšen startup pričenja galopirati med uporabniki in postaja prava nevarnost. Mnogi so se tako leta 2014 smejali Marku Zuckerbergu, ko je za WhatsApp odštel takrat neverjetnih 22 milijard dolarjev. Danes večina analitikov gleda Snapchat in hvali Facebook, kako je pred 3 leti z nakupom uspešno uspel uničiti konkurenta.

Princ na belem konju

Kaj lahko regulatorji sploh naredijo? Razbitje Googla na pet manjših delov nima smisla. Prej ali slej bi eden izmed delov zaradi network efekta spret postal dominanten igralec na trgu. Potreben je nov pristop in The Economist je predstavil dve ideji.

Tržni regulatorji morajo počasi sprejeti miselnost 21. stoletja. Primer: ko obravnavajo morebitno združitev dveh podjetij, morajo poleg same velikosti podjetij in njunih tržnih deležev vzeti v zakup tudi baze podatkov in kaj bi lahko podjetji z združitvijo teh dosegli. Tudi sama cena združevanja je pomembna. Ko je Facebook odštel 22 milijard za podjetje, ki ni ustvarjalo prihodkov, bi morali zazvoniti rdeči alarmi. Očitno se je nekaj spremenilo na trgu in v gospodarstvu.

Drugi ideja je dati več moči samim uporabnikom, ki so vir vseh podatkov. Transparentnost je ključna. Podjetja bi morala uporabnikom razkriti, katere podatke o njih imajo, in koliko so zaslužili s prodajo teh podatkov. Veliko lahko na tem področju naredijo vlade z dobrim zgledom. Podatke, ki jih zbira in hrani država, bi lahko prosto delili z javnostjo in tako omogočili rojstvo novih idej, poslovnih modelov in rešitev.

Resetiranje protimonopolne zakonodaje bo dolgotrajen in zapleten postopek. Vendar, če države ne želijo, da podatkovni ekonomiji vlada le par podjetij, bodo morale hitro ukrepati.

56 komentarjev

«
1
2

smihael ::

Podatki bodo vredni natanko tako dolgo dokler bodo imele nadzor nad drzavami razne obvescevalne agencije in dokler bo ekonomija temeljila na oglasevanju namesto na proizvodnji. Oglasevalski baloncek bo tudi enkrat pocil in potem bodo vsi te podatki precej malo vredni, koncerni pa se bojo vrnili k klasicni industrijski spionazi.

jlpktnst ::

Potrebno je:
* garantirati zasebnost
* ubiti prodajo osebnih podatkov
* ubit data mining na osebnih podatkih
* nevtralen internet

dronyx ::

v The Economistu, tehnološki velikani imajo danes božji pogled nad dogajanjem v tech sektorju in tudi izven njega.


To drži. Podjetja kot so google ali facebook bodo pokupila vse kar bo izgledalo kolikor toliko obetavno, tako da se niti ne more razviti do stopnje, ko bi lahko njim konkuriralo. To je praktično stanje nekakšnega tehnološkega komunizma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

[D]emon ::

Tron ? Prestol.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

shotalick ::

Dober članek.

PARTyZAN ::


Tron.

mtosev ::

lepo da so progresirali proč od nafte. napredek je
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: SaXsIm ()

otago ::

Konec ere starTupov...popravte :)

gus5 ::

dronyx je izjavil:

Podjetja kot so google ali facebook bodo pokupila vse kar bo izgledalo kolikor toliko obetavno, tako da se niti ne more razviti do stopnje, ko bi lahko njim konkuriralo. To je praktično stanje nekakšnega tehnološkega komunizma.
V komunizmu bi bili zajeti podatki skupna (ali vsaj državna) last. To, kar spremljamo zdaj, bolj spominja na neke vrste IT-fevdalizem, v katerem si podatke sveta deli nekaj velikih fevdalcev. Ljudje so (deloma tudi po lastni krivdi) razlaščeni zasebnosti. A obetajo se hujše tegobe. V prihodnje bo vse manj stvari moč posedovati z nakupom, saj bo mogoč le nakup licenčnin (= plačilo za uporabo licenc). Korporacije, ki proizvajajo programsko opremo, ki je sestavni del vse večjega števila naprav (tako prostočasnih kot proizvodnih, npr. avtomobilov), bojo kupcem/uporabnikom v imenu zaščite (lastnih) avtorskih pravic enostavno odrekle pravico do posedovanja kupljenih izdelkov, imeli jih bojo lahko le v uporabi.

pegasus ::

Torej so ekonomisti končno odkrili pogon ekonomije, ki ga ne bo zmanjkalo. Nove podatke ves čas ustvarjamo, z eksponentno hitrostjo rasti ...

Čakamo, da ekonomisti pogruntajo, kako s podatki nahraniti ljudi in poganjati transport. Rešitev pričakujemo, preden poginemo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

111111111111 ::

No, no, no.

Omenimo nekaj zgodb, ki so držale primat: Nokia, Blackberry, Netscape, Internet explorer, Intel, x86, ...

Nihče, nihče ni nepremagljiv. :) Google je izrinil bing, altavisto, matkurjo itd...

Apple je prehitel Microsoft.

Amazonu grozi Alibaba.

Ni vse tako črno belo.

mtosev ::

jaz mam idejo za vse tiste kateri nimajo radi daj jim prodajajo podatke/kažejo oglase. FB in drugi naj lepo ponudijo obcijo med plačilom za neuporano podatkov in free uporabo katera vključuje uporabo tvojih podatkov.
tako bodo vsi srečni.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: SaXsIm ()

MaterVola ::

trón -a m (o) neknj. ljud. prestol

dronyx ::

gus5 je izjavil:

V komunizmu bi bili zajeti podatki skupna (ali vsaj državna) last.

Kot "komunizem" sem imel v mislih enoumje, ki ne dovoli konkurence, ne v smislu "državne lastnine".

jacal ::

dronyx je izjavil:

Kot "komunizem" sem imel v mislih enoumje, ki ne dovoli konkurence, ne v smislu "državne lastnine".


Redukcija enoumja na "komunizem" je najpogosteje rabljena ideološka finta, ki naj bi odvrnila pozornost od drugačnih oblik enoumja.

Jupito ::

Podatki so toksično gorivo, ki poganja internet.

Evo, nova fronta je odprta. Zdaj se lahko za 5 minut nehate vsajati v moj ropotajoči, z emisijami bogat hobi. Internet laufa na človeškem olju, izpusti in žrtve so grozljivi!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

korenje3 ::

vrednosti teh ameriških podjetij so naphinjenje. napihnila jih je borza.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

ZaphodBB ::

dronyx je izjavil:

gus5 je izjavil:

V komunizmu bi bili zajeti podatki skupna (ali vsaj državna) last.

Kot "komunizem" sem imel v mislih enoumje, ki ne dovoli konkurence, ne v smislu "državne lastnine".

Torej si mislil totalitarizem.

Drugače je pa Economist postal beden pamflet in jaz njegovim člankom zaupam bolj malo.

Ja, res vsi poskušajo zaslužit z osebnimi podatki - ker njihovi preostali poslovni modeli ne delujejo. Ko bodo oglaševalci dojeli, da vsi obračajo ene in iste podatke bo cela zadeva postala nezanimiva.

Brezveze.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

jype ::

ZaphodBB> Drugače je pa Economist postal beden pamflet

Aha:

ZaphodBB> Torej si mislil totalitarizem.



QED.

Lonsarg ::

Edina dobra regulacija je postavljanje skupnih čimbolj enostavnih pravil/standardov, ki spodbujajo konkurenco.

Googlu in Facebooku zmanjšaš moč Gmaila in fbChata tako, da narediš standard za komunikacijo, ki omogoča prenoslivost številke/emaila.

Proizvajalec OSov z Stori(Apple, Google, Microsoft) zmanjšaš vpliv tako, da razen varnostnih pomiselkov ne morejo drugih pravil za zavrnitev aplikacij imeti, dovoljen mora biti tudi zunanji biling, da se ustvari konkurenčni pritisk na čimmanjše provizije.

Tudi za Googlov Search bi pametne glave kaj se zmislile, ta je malce težji oreh sicer.

jype ::

Azgard> Edina dobra regulacija je postavljanje skupnih čimbolj enostavnih pravil/standardov, ki spodbujajo konkurenco.

Ja, ampak točno to regulacijo trenutno republikanci v ZDA zopet umikajo.

Azgard> Googlu in Facebooku zmanjšaš moč Gmaila in fbChata tako, da narediš standard za komunikacijo, ki omogoča prenoslivost številke/emaila.

Ne, ne moreš: To storiš tako, da zagroziš z zelo visoko kaznijo, če standardnega postopka za prenosljivost uporabnik ne more izvesti v razumnem času.

Azgard> Proizvajalec OSov z Stori(Apple, Google, Microsoft) zmanjšaš vpliv tako, da razen varnostnih pomiselkov ne morejo drugih pravil za zavrnitev aplikacij imeti, dovoljen mora biti tudi zunanji biling, da se ustvari konkurenčni pritisk na čimmanjše provizije.

Tudi tega nimamo: Applov ekosistem je skrajno netransparenten, a kljub temu eden najuspešnejših na trgu.

Azgard> Tudi za Googlov Search bi pametne glave kaj se zmislile, ta je malce težji oreh sicer.

V resnici ni: Dokler imajo prevladujoč tržni delež na tem trgu, se jih lahko obravnava drugače kot vse ostale. Možnosti za zlorabo takšnega položaja so prevelike, da bi jim lahko verjeli na besedo in dodatna transparentnost, ki se jo od njih v takem primeru zahteva, je nizka cena za to, da tak položaj vzdržujejo - če ga nočejo, pa komot spustijo koga drugega zraven.

D3m ::

Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu


What?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Horejšio ::

Kr neki. Itak bo prišla nevidna roka trga dela in vse spet točno tako kot mora biti :)

ZaphodBB ::

jype je izjavil:

ZaphodBB> Drugače je pa Economist postal beden pamflet

Aha:

ZaphodBB> Torej si mislil totalitarizem.



QED.

Kakšno naključje, da si se ravno ti oglasil.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

jype ::

ZaphodBB> Kakšno naključje, da si se ravno ti oglasil.

Jaz sem tvoj non-evil alter ego. Expect me.

codeMonkey ::

Mogoče se trenutno res vrti več denarja v tem poslu, vseeno pa je nafta pomembnejša. Informacije so koristne, če se kaj zakuha na globalni sceni, nafta in ostale surovine so pa nujne.

D3m je izjavil:

Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu


What?


Sem moral pogledati originalni naslov, da sem razumel - avtor je prevedel valuable resource v najpomembnejša surovina. Na žalost surovina nima tako širokega pomena kot resource - lahko predstavlja nafto, ne pa informacije. Tudi namesto valuable bi bila nekako cenjena primernejša beseda od najpomembnejša.

ABX ::

jlpktnst je izjavil:

Potrebno je:
* garantirati zasebnost
* ubiti prodajo osebnih podatkov
* ubit data mining na osebnih podatkih
* nevtralen internet


EU je edina ki še hodi proti pravi smeri, vsi ostali ne vem no. Ve še kdo za koga?
Problem je, da tu ni nobenega finančnega ali političnega bonusa. Tako da samo morala lahko premika zadevo v idelno smer.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

vostok_1 ::

Podatki pa varujejo podjetja pred konkurenco še na drugačen način. Večni argument, ko beseda nanese na konkurenco v tech industriji, so starupi in njihova sposobnost disrupcije. Večina tehnoloških velikanov ima res korenine v romantični garažni zgodovini startupov, vendar bodo danes le redki lahko ponovili njihove zgodbe o uspehu. Glavni razlog je, da zaradi njihove nadvlade v digitalnem svetu, danes le redko kdo lahko v popolni tajnosti razvije revolucionarno tehnologijo. Velikani pač nadzorujejo vse: Google vidi, kaj ljudje iščejo na spletu, Fcaebook, kaj ljudje delijo in Amazon, kaj kupujejo. Velikani imajo v lasti digitalne trgovine za aplikacije, operacijske sisteme in posojajo svoje strojne zmogljivosti startupom. Kot so zapisali v The Economistu, tehnološki velikani imajo danes božji pogled nad dogajanjem v tech sektorju in tudi izven njega. Posledično velikani tudi vidijo, kdaj kakšen startup pričenja galopirati med uporabniki in postaja prava nevarnost. Mnogi so se tako leta 2014 smejali Marku Zuckerbergu, ko je za WhatsApp odštel takrat neverjetnih 22 milijard dolarjev. Danes večina analitikov gleda Snapchat in hvali Facebook, kako je pred 3 leti z nakupom uspešno uspel uničiti konkurenta.


Točno to sem že par let nazaj razmišljal.
Vsak projekt praktično po delih predstaviš ko brskaš po spletu.
Vidijo kako teorijo bereš, kaj nabavljaš, kako pomoč iščeš. Plus še če maš kak "legalen" spyware, bog ti zna kaj vse lahko vidijo.

Zaradi posteritete i say, nuke the earth.

Vse, vse....VSE, kaže da padamo v neko oligarhično/totalitaristično pašto, iz katere vprašanje kako bomo izšli.

Nevone, žal mi je, ampak i stand by my statement. I'm rather be a bit more free and bit less fed that vice-versa.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

vostok_1 ::

PS. Dejansko bomo doživeli neko kapitalistično verzjo central-komiteja. And as nature dictates, the free market will kill itself.
To je končni, neizbežni cilj kapitalizma.

Da ne bom tako suhoparen. Tu mate še malo glasbene spremljave:

There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Horejšio ::

Ekonomist ki se je rodil 1818 je rekel tole:

Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will even tually lead to communism.

Haha :)

Magic1 ::

Horejšio je izjavil:

Ekonomist ki se je rodil 1818 je rekel tole:

Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will even tually lead to communism.

Haha :)

Na svetu imaš miljone ekonomistov, skupaj ziher napovejo vsak trenutek vse možno dogodke v prihodnosti. Samo 99.99999..% je še vedno lahko napačnih.
Magic

Horejšio ::

Kaj pa je znanost ? Je Ekonomija znanost ?

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Znanost definira nekaj kar je bilo zadostikrat dokazano in nikoli 100% ovrženo.
Magic

nevone ::

Točno to sem že par let nazaj razmišljal.
Vsak projekt praktično po delih predstaviš ko brskaš po spletu.
Vidijo kako teorijo bereš, kaj nabavljaš, kako pomoč iščeš. Plus še če maš kak "legalen" spyware, bog ti zna kaj vse lahko vidijo.

Zaradi posteritete i say, nuke the earth.

Vse, vse....VSE, kaže da padamo v neko oligarhično/totalitaristično pašto, iz katere vprašanje kako bomo izšli.

Zdaj pa realno povej, kakšno škodo utrpijo ljudje, ki so aktivni preko interneta in se jim ta na podlagi njihovega delovanja prilagaja.

Nevone, žal mi je, ampak i stand by my statement. I'm rather be a bit more free and bit less fed that vice-versa.

Ja, ja, to da si pripravljen žrtvovati nekaj za svobodo (ki je nimaš v nobenem primeru, dokler nimaš vsakega atoma pod nadzorom), je zgolj želja po svobodi in nikakor strinjanju z odrekanjem.

o+ nevone

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

PrihajaNodi ::

Zdaj pa realno povej, kakšno škodo utrpijo ljudje, ki so aktivni preko interneta in se jim ta na podlagi njihovega delovanja prilagaja.


Svobodo. Psiholosko manipuliranjebs podatki. Trdi komunizem ni potreben, da zves kaj si clovek misli. Samo "farmivel". Izguba najosnovnejsega cloveskega bistva - pravica do zasebnost.

Ja, ja, to da si pripravljen žrtvovati nekaj za svobodo (ki je nimaš v nobenem primeru, dokler nimaš vsakega atoma pod nadzorom), je zgolj želja po svobodi in nikakor strinjanju z odrekanjem.


No, ni se ti ravno treba spuscati na sub atomski nivo da ti je jasno da lahko Marko Zuckenberg kupi tebe, tvojo ledvico, otroka, moza. Denar dela cudeze.

Zgodovina sprememb…

trenerkar ::

vostok_1 je izjavil:


Točno to sem že par let nazaj razmišljal.
Vsak projekt praktično po delih predstaviš ko brskaš po spletu.
Vidijo kako teorijo bereš, kaj nabavljaš, kako pomoč iščeš. Plus še če maš kak "legalen" spyware, bog ti zna kaj vse lahko vidijo.

Zaradi posteritete i say, nuke the earth.

Vse, vse....VSE, kaže da padamo v neko oligarhično/totalitaristično pašto, iz katere vprašanje kako bomo izšli.

Nevone, žal mi je, ampak i stand by my statement. I'm rather be a bit more free and bit less fed that vice-versa.


Tudi jaz. Zadeva je sploh zanimiva, ko na google patents preverjaš če patent za določeno stvar že obstaja...

Sicer pa je takole, v vseh naravnih sistemih. Večji kot je sistem, katerega del si, večja je varnost in bolj deterministična je tvoja prihodnost(dokler se strinjaš z normami sistema in ga ne ogrožaš), seveda pa se z velikostjo zmanjšuje svoboda in vpliv posameznika.
Stvar je dobro opisana tukaj: http://cyber.eserver.org/unabom.txt
Pisatelj je odlično zadel tudi, kako je vsako odstopanje v mišlenju/zaznavanju označeno za psihološko bolezen če le ta ni v skladu z največjim sistemom (globalnim ekonomskim sistemom), oziroma vsaj posredno ne generira gospodarske rasti.
Zanimivo je kako tako okolje ustvarijo ljudje brez, da bi se tega zavedali, podobno kot npr. termiti ustvarijo neverjetne tvorbe brez da bi se posameznik zavedal(posnetek na 8:40 in kot skupek nevronov lahko tvori zavest, brez velikega vpliva posameznega nevrona.

Zgodovina sprememb…

gozdar1 ::

Koliko nafte je potrebno za izdelavo enega računalnika?

PrihajaNodi ::

Pisatelj je odlično zadel tudi, kako je vsako odstopanje v mišlenju/zaznavanju označeno za psihološko bolezen če le ta ni v skladu z največjim sistemom


Tocno. Samo pomisli da si najstnik in brez FB. Bos moral vloziti veliko vec truda za sex kot tvoji vrstniki, ce ne bos kar devica do konca zivljenja.

trenerkar ::

PrihajaNodi je izjavil:

Pisatelj je odlično zadel tudi, kako je vsako odstopanje v mišlenju/zaznavanju označeno za psihološko bolezen če le ta ni v skladu z največjim sistemom


Tocno. Samo pomisli da si najstnik in brez FB. Bos moral vloziti veliko vec truda za sex kot tvoji vrstniki, ce ne bos kar devica do konca zivljenja.

Ne vem če si me razumel in tudi dvomim, da drži kar si napisal.

PrihajaNodi ::

trenerkar je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Pisatelj je odlično zadel tudi, kako je vsako odstopanje v mišlenju/zaznavanju označeno za psihološko bolezen če le ta ni v skladu z največjim sistemom


Tocno. Samo pomisli da si najstnik in brez FB. Bos moral vloziti veliko vec truda za sex kot tvoji vrstniki, ce ne bos kar devica do konca zivljenja.

Ne vem če si me razumel in tudi dvomim, da drži kar si napisal.


Bodis si star preko 30 bodisi v zadnjih letih nisi hodil veliko zurat.

WhiteAngel ::

Podjetja, ki se futrajo izkljucno z oglasevanjem (google, FB), enostavno ustavis z razvojem brskalnika, ki blokira njune reklame. EU bi lahko financirala ekipo, ki bi za osnovo vzela FF ali, ironicno, Chromium, in notri integrirala in sproti prilagajala mehanizme za blokiranje reklam. Tudi p0rn mode bi bil lahko privzeto vklopljen.

Gregor P ::

Delati nekaj birokratsko "nas silo" običajno stane ogromno denarja, na koncu pa ni želenega efekta.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Spajky ::

Od kdaj so pa podatki surovina? Potem je tudi vaš denar na banki (cifra) surovina ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

PrihajaNodi ::

Spajky je izjavil:

Od kdaj so pa podatki surovina? Potem je tudi vaš denar na banki (cifra) surovina ...



Saj je. Bistvo tega je da se v njo verjame. Večje kot je povpraševanje po njej višja je njena cena.

jype ::

Gregor P> Delati nekaj birokratsko "nas silo" običajno stane ogromno denarja, na koncu pa ni želenega efekta.

SEPA nas ne stane ogromno denarja, pa več kot le želeni efekt daje.

Ko bo ceneni mobile data roaming po EU postal realnost, bo to za ogromno ljudi, predvsem iz nižje razvitih regij EU, izjemno dobrodošlo, ker bodo lažje poslovali tam, kjer je na voljo več denarja.

Da šengenskega območja sploh ne omenjamo: Njegov pozitivni doprinos se meri v milijardah evrov na dan, ki so ustvarjene, ali pa niso izgubljene, zaradi odprtih mej med državami članicami.

Zakaj bi torej po tvoje evropska iniciativa za zaščito potrošnikov pred ameriško zlorabo zasebnosti, ki jo je uzakonil Trump, stala preveč in prinesla premalo?

Gregor P ::

WhiteAngel je izjavil:

Podjetja, ki se futrajo izkljucno z oglasevanjem (google, FB), enostavno ustavis z razvojem brskalnika, ki blokira njune reklame. EU bi lahko financirala ekipo, ki bi za osnovo vzela FF ali, ironicno, Chromium, in notri integrirala in sproti prilagajala mehanizme za blokiranje reklam. Tudi p0rn mode bi bil lahko privzeto vklopljen.

jype je izjavil:

Zakaj bi torej po tvoje evropska iniciativa za zaščito potrošnikov pred ameriško zlorabo zasebnosti, ki jo je uzakonil Trump, stala preveč in prinesla premalo?
... spomni se, zakaj si začel uporabljati Google, Facebook (in kasneje morda tudi prenehal) ... zdaj pa simuliraj na to, da bi Evropska komisija izdala nek potrošniku "prijazen" brskalnik, iskalnik (brez kakršnekoli zasebne tehnologije Googla, FB&Co, temveč bi morala razviti lastno, ali pa jo odkupiti in prilagoditi) ... koliko bi to stalo (ker prej omenjena sta bila na svojem začetku dokaj poceni, danes pa je za njima več kot desetletje razvoja in vloženih milijard) ter kdo bi to sploh uporabljal (kot politično orodje EU)?

EU dejansko ni tako potratna kot meni večina, a kljub temu bi razvoj tega projekta moral biti dražji od tega, kar že imamo na trgu. Plus, da je dokaj fašistično, da ti oni narekujejo, kaj je dobro, da ti gledaš; vsekakor pa ne sme biti nič iz Trumpove ZDA:8) ... tovrstna "cenzura" tudi ni zastonj ... poleg pa še načrtno nesorazmerno omejujejo trg oglaševanje in širše ekonomsko svobodo (če že, bi sam rajši imel neko evropsko agencijo, ki bi preverjala resničnost dejstev v reklamah in bi oglaševalci morali jasno označiti stopnjo resničnosti/zavajanja, na zbirni strani agencije pa bi lahko našli vse relevantne podatke v reklami npr. v videu so namesto čokolade uporabili motorno olje, umazana in čista rjuha nista isti ipd.; kar seveda tudi zavira kreativo oglaševalcev).

Sam bi takšno "politično orodje" EU morda uporabljal kot neko vzporedno preverjanje dejstev (če bi imel preveč časa).

Ampak na koncu gre najbrž predvsem zato, kako močan je interes v ozadju, da to kaj takšnega sploh pride:
- SEPA; močan interes praktično vseh deležnikov (znižanje stroškov evropske ekonomije in lažje premikanje kapitala v regiji)
- ceneni mobile data roaming, močan interes ljudi in s tem tudi politikov, predvsem pa tako hudo nesorazmerno izkoriščanje telekomunikacijskih operaterjev, da tega preprosto ni bilo več možno politično javno zagovarjati
- šengensko območje: močan interes praktično vseh deležnikov (torej tudi izjemno pozitiven za gospodarstvo)

Vsi ti projekti torej dejansko so koristni za večino deležnikov (le pri roamingu bo nekaj oderuških deležnikov prikrajšanih).

... in ponovno, če sedaj to apliciramo na neko posebno spletno orodje EU za filtriranje informacij?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

jype ::

Gregor P> ... spomni se, zakaj si začel uporabljati Google, Facebook

Facebooka nikoli, Google pa uporabljam še vedno: O meni vedo več, kot bi si želel, a manj, kot sem še pripravljen sprejeti. Ko uporaba z minimalno ohranitvijo zasebnosti ne bo več mogoča, bom poskrbel, da storitve ne bom več uporabljal, ali pa bom sprogramiral rešitev, ki bo zagotavljala varno uporabo.

Gregor P> zdaj pa simuliraj na to, da bi Evropska komisija izdala nek potrošniku "prijazen" brskalnik, iskalnik (brez kakršnekoli zasebne tehnologije Googla, FB&Co, temveč bi morala razviti lastno, ali pa jo odkupiti in prilagoditi) ... koliko bi to stalo (ker prej omenjena sta bila na svojem začetku dokaj poceni, danes pa je za njima več kot desetletje razvoja in vloženih milijard) ter kdo bi to sploh uporabljal (kot politično orodje EU)?

Vse, kar mora EU storiti, je financirati razvoj tehnologije, ki velikanom otežuje poslovanje v EU, ne da bi poskrbeli za podatke. Evropski trg je dovolj velik, da Evropska komisija to zlahka stori.

Gregor P> EU dejansko ni tako potratna kot meni večina, a kljub temu bi razvoj tega projekta moral biti dražji od tega, kar že imamo na trgu. Plus, da je dokaj fašistično, da ti oni narekujejo, kaj je dobro, da ti gledaš;

Ne, to je slaba rešitev: EU mora poskrbeti, da se ponudniki storitev prilagodijo vrednotam EU, ko gre za zasebnost, ne pa ustvarjati konkurenco (to lahko storiš ti!).

Gregor P> ... in ponovno, če sedaj to apliciramo na neko posebno spletno orodje EU za filtriranje informacij?

Ne gre za nobeno "posebno orodje za filtriranje informacij", temveč za brskalnik, ki celoten EU trg s kriptografsko močjo zmeša v očeh tistega, ki bi rad te podatke uporabljal. To je seveda izvedljivo le do neke mere: Če si prijavljen v Google račun, ko Google uporabljaš za iskanje, potem s tem efektivno prostovoljno Googlu daješ vpogled v svoje intimno življenje - če pa nisi, je pa možnosti več - od tega, da v nasprotju s trenutno evropsko zakonodajo izluščijo tvojo identiteto iz metapodatkov, pa vse do tega, da se jim sanja ne, kdo in od kod si (pri čemer projekti EU, ki ne bi bili niti približno dragi, lahko obilno pomagajo).

V resnici mora EU podpreti zgolj iniciative, kakršna je https://github.com/Eloston/ungoogled-ch...

Gregor P ::

Države EU oz. sama Evropska unija radi financirajo različne projekte, zakaj bi potem zaupal temu?:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

vostok_1 ::

nevone je izjavil:

Točno to sem že par let nazaj razmišljal.
Vsak projekt praktično po delih predstaviš ko brskaš po spletu.
Vidijo kako teorijo bereš, kaj nabavljaš, kako pomoč iščeš. Plus še če maš kak "legalen" spyware, bog ti zna kaj vse lahko vidijo.

Zaradi posteritete i say, nuke the earth.

Vse, vse....VSE, kaže da padamo v neko oligarhično/totalitaristično pašto, iz katere vprašanje kako bomo izšli.

Zdaj pa realno povej, kakšno škodo utrpijo ljudje, ki so aktivni preko interneta in se jim ta na podlagi njihovega delovanja prilagaja.

Nevone, žal mi je, ampak i stand by my statement. I'm rather be a bit more free and bit less fed that vice-versa.

Ja, ja, to da si pripravljen žrtvovati nekaj za svobodo (ki je nimaš v nobenem primeru, dokler nimaš vsakega atoma pod nadzorom), je zgolj želja po svobodi in nikakor strinjanju z odrekanjem.

o+ nevone

o+ nevone


Kakšno škodo utrpijo piščanci/teleta/prašiči, ki jim avtomatski dispenzer hrane vedno postreže še preden so lačni?


Svoboda je kot heinsenbergov princip nedoločenosti. The nearer you get, the less you have it..
Kontrolirat vsak atom v vesolju apriori pomeni, da ni več naključja ali proste entalpije, razen tiste, ki jo itak ne moreš ujet.

There's no ultimate choice or path. Just a random preference or decision.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svetovni gospodarski forum: umetna inteligenca bo destabilizirala finančni sistem

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
156803 (5112) pivmik
»

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5618151 (16008) PrihajaNodi
»

Ameriški tehnološki velikani imajo na računih milijarde (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5326211 (23579) gruntfürmich

Več podobnih tem