» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
9 / 64
»»

Mato989 ::

Gregor P je izjavil:

... zdaj pišete tako kot da se kredita ne da nikoli več reprogramirati:|

Je a to ena taka tecna varianta
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

trancer01 ::

Tečna in povezana z dodatnimi stroški. Ponovno je treba plačati odobritev kredita, cenilca in lahko še kaj.

bsslo ::

trancer01 je izjavil:

Tečna in povezana z dodatnimi stroški. Ponovno je treba plačati odobritev kredita, cenilca in lahko še kaj.

Še kaj = običajno notar (zaradi vnovičnega vpisa hipoteke).

Tukaj en BBC-jev članek:

The Bank of England predicts the UK economy will grow in the third quarter of 2020, so according to the official definition the recession may already be over.

However, some of the worst effects of the recession, particularly unemployment, are only beginning to appear.
......
The IMF predicts that the world economy will grow next year, too. However no-one knows how strong the recovery will be.
......
But interest rates are already close to zero in many places, and a further cut may not be possible.

Governments around the world are already borrowing huge sums to support their economies, but that borrowing comes at a cost.

Ima kdo kakšen bolj strokovno podkovan vir?

Kvatebrigic ::

Zakaj nabijate neke % kako OM da katera banka? To je brez podatka o višini kredita popolnoma brezvezen podatek. Newsflash: % OM je različen glede na višino kredita. Za manjše zneske se dobi ugodnejšo OM.
To da NLB da 2% fiksne - verjetno za zneske tja do 100k, pri 150k ne bo več 2%...
In ja Intesa Sanpaolo da fiksno na 30 let, le zahtevajo vsaj 30% udeležbe pri stanovanjskem kreditu.

sandmat ::

Kvatebrigic je izjavil:

Zakaj nabijate neke % kako OM da katera banka? To je brez podatka o višini kredita popolnoma brezvezen podatek. Newsflash: % OM je različen glede na višino kredita. Za manjše zneske se dobi ugodnejšo OM.
To da NLB da 2% fiksne - verjetno za zneske tja do 100k, pri 150k ne bo več 2%...
In ja Intesa Sanpaolo da fiksno na 30 let, le zahtevajo vsaj 30% udeležbe pri stanovanjskem kreditu.

NLB 150k 20 let.

trancer01 ::

Pomemben podatek je še, ali s čim pogojujejo takšno obrestno mero. Če moraš skleniti kakšno varčevanje, življenjsko zavarovanje, kaj takega, česar nočeš ali bi lahko ceneje dobil drugje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

genesiss ::

Ima kdo info katera banka uposteva negativni euribor (ga ne omeji na 0)?

WhiteAngel ::

genesiss je izjavil:

Baje SKB.

Invictus ::

trancer01 je izjavil:

Pomemben podatek je še, ali s čim pogojujejo takšno obrestno mero. Če moraš skleniti kakšno varčevanje, življenjsko zavarovanje, kaj takega, česar nočeš ali bi lahko ceneje dobil drugje.

Tega ne smejo več pogojevati...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

WhiteAngel ::

In other news, FED je ravnokar naznanil ničelno (negativno?) obrestno mero naslednjih pet let.

jabe ::

WhiteAngel je izjavil:

genesiss je izjavil:

Baje SKB.

SKB ne odšteva euriborja, ga pa UniCredit.

Lonsarg ::

Sem mal pogledal dejanske ponudbe (pač te online) pa se izkaže da so ravno tiste ki ga odštevajo slabše, ker imajo v zameno za odštevanje večji pribitek in bi moral res leta in leta ostati pod -0.5% da bi kaj profitiral z odštevanjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Pač ne gledaš online. Prejšnji teden sem se sprehajala po bankah. Kredit 12 let, UniCredit mi je ponudil najnižji pribitek, pa se Euribor odšteva. ajde SKB mi ga je pripravljen izenačiti, samo se Euribor ne odšteva. Naslednja je bil NLB, ki je pa že v startu imela pribitek 0,2% višji in se tudi ne odšteva, pa se hotela je da vzamem najdražji paket za TRR. Ostale banke so bile pa samo še dražje, res pa nisem vseh obletala. Obrestne mere na netu nimajo veze z realnostjo, sploh ni za gledat, razen za igrat se malo s kakimi kalkulatorji.

Ja na koncu je vse od dejanske ponudbe odvisno, ce nekdo odsteva pri istem pribitku je to res win, ce nekdo odsteva pa ima zato 0.2 vecji pribitek je to ze slabse dolgorocno kljub temu da zgleda na zacetku obrestna manjsa ker je trenutno euribor - 0.5%.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

In na vse to mora bančni uslužbenec jasno opozoriti stranko.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

zavoljo debate - kaj je dolgoročno? 10 let, 15 let, 20 let? Ne provociram, samo sprašujem, ker vedno se uporablja ta beseda, pojasni pa ne. je recimo moj 12 letni kratkoročen ali dolgoročen?

k120l ::

Zdravo, ima kdo naročino na finance in bi lahko podelil tale članek: https://www.finance.si/8966688/Kako-vis...

LP,

Likalnik ::

jabe je izjavil:

zavoljo debate - kaj je dolgoročno? 10 let, 15 let, 20 let? Ne provociram, samo sprašujem, ker vedno se uporablja ta beseda, pojasni pa ne. je recimo moj 12 letni kratkoročen ali dolgoročen?

Meni je bilo v banki rečeno, da je nekako kar je 10+ let dolgoročno...kratkoročni pa do 10 let....ampak to je tako...nenapisano pravilo...oziroma fiksna obrestna mera nad dobo 10 let....spremenljiva pa do 10 let

Greg91 ::

Ima morda kdo informacijo iz prve roke, katere banke dajo hipotekarni kredit brez pogodbe za nedoločen čas?

Bizkit45 ::

Greg91 je izjavil:

Ima morda kdo informacijo iz prve roke, katere banke dajo hipotekarni kredit brez pogodbe za nedoločen čas?

To se mi zdi ti bo vsaka banka dala, ampak se bo pred tem dodobra zaščitila. Se pravi, da ti bodo dali manjši procent, kot običajnih 80% vrednosti nepremičnine. Pač individualno se boste pogovarjali. Ampak ne bodi presenečen, če ti bodo zaradi rizika želeli ponuditi samo 20% kredita in hipoteko ;) če imaš ostalih 80% našparanih ti bodo z veseljem ponudili kredit ;)

Greg91 ::

Iz preverjenih virov, lahko za vsaj eno banko povem, da o ne želijo niti slišati o pogodbi za določen čas, ne glede nea višino samoudeležbe ;((. Ja verjamem, da obstajajo banke, ki so pripravljene dati 20% kredita glede na vrednost nepremičnine, ampak če bi imel 80% lastnih sredstev pol tudi za preostalih 20% ne bi potreboval banke. :)) Kakšen bolj razumen odstotek bi morda vseeno pričakoval. Očitno banke še vedno živijo v času bivše juge.

Greg91 je izjavil:

Jaz ti lahko povem da sem na novi kbm vzel kredit 38.5k na dobo 25 let pa me sploh niso vprasali za pogodbo
O zaposlitvi... Res pa je da je bila moja udelezba pri stanovanju 50%...

Sicer sem pogodbo za ndc imel ampak nobene kopije nisem odnesel tja samo vprasal me je referent od kdaj sem na tej firmi zaposlen in sem povedal da dobro leto.

Okapi ::

Greg91 je izjavil:

Iz preverjenih virov, lahko za vsaj eno banko povem, da o ne želijo niti slišati o pogodbi za določen čas, ne glede nea višino samoudeležbe ;((. Ja verjamem, da obstajajo banke, ki so pripravljene dati 20% kredita glede na vrednost nepremičnine, ampak če bi imel 80% lastnih sredstev pol tudi za preostalih 20% ne bi potreboval banke. :)) Kakšen bolj razumen odstotek bi morda vseeno pričakoval. Očitno banke še vedno živijo v času bivše juge.

Ne preveč verjeti "preverjenim" virom. Ja, če imaš minimalca in pogodbo za določen čas, se s tabo ne bodo pretirano ukvarjali. Če imaš pa že nekaj let po 3000+ evrov mesečnih dohodkov, si lahko tudi brezposeln, pa ti bodo (morda) dali posojilo. Pri vseh bankah individualno presojajo stvari, glede na to, kako jim predstaviš svoje vire prihodkov.

OZZY ::

Mato989 je izjavil:

Greg91 je izjavil:

Jaz ti lahko povem da sem na novi kbm vzel kredit 38.5k na dobo 25 let pa me sploh niso vprasali za pogodbo

Sicer sem pogodbo za ndc imel ampak nobene kopije nisem odnesel tja samo vprasal me je referent od kdaj sem na tej firmi zaposlen in sem povedal da dobro leto.

Ali si slučajno potrdil kakšen dokument v službi glede plače itd??? Za tak znesek si moral sigurno to prinesti, saj si vzel hipotekarni kredit. Po navadi je na takem dokumentu tudi točka zaposlitev, ki jo izpolni delodajalec. Tako da refent iz tam pobere podatek o zaposlitvi za NDČ ali določen čas. Zato te tudi ni vprašal.
Go with the flow.

Furb ::

Preden obiscem banko. Pri starsih bi si zelel v mansardi urediti stanovanje. Cela etaza je gola, pravtako je potrebna menjava strehe, nova fasada,.. Nisem lastnik nepremicnine, tudi stalni naslov je drugacen.
Kaksno soglasje potrebujem?

MadMen ::

Najprej uredite lastniške odnose, tebi nobena banka ne bo dala kredita, če ne boš lastnik določenega dela nepremičnine. No, verjetno se da urediti, če sta starša sopodpisnika kredita in se uredi hipoteka na hišo.

OZZY je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Greg91 je izjavil:

Ali si slučajno potrdil kakšen dokument v službi glede plače itd??? Za tak znesek si moral sigurno to prinesti, saj si vzel hipotekarni kredit. Po navadi je na takem dokumentu tudi točka zaposlitev, ki jo izpolni delodajalec. Tako da refent iz tam pobere podatek o zaposlitvi za NDČ ali določen čas. Zato te tudi ni vprašal.

Ves da se najbolj ne spomnim... Lahko pogledam mam vse v mapi

Novembra sva podpisala stanovanjsko kredo zaradi poplacila stare, ki je bila bistveno bolj neugodna. Menjala sva banko. Originalov sploh nikdar prinesla nisva. Po mailu sva skenirala vso dokumentacijo in rekla naj povedo,kdaj lahko tudi prineseva, korona cajti pa to. Se zdaj imam doma. Ker ni šlo vse v mail, sem preko oblaka poslala še linke do potrdila delodajalca in plačilnih list. Dva dni pred podpisom pogodbe me kliče bančnik, da sicer vse OK, te papirje pa mora imeti, če lahko še enkrat pošljem. Takrat mi je povedal, da zaradi varnostnih razlogov nimajo dostopa do oblakov. Na podlagi česa so kredo odobrili - pitaj boga. Bila je sicer ustrezna cenitev in pa vedenje, da je ena banka prej že dala bolj neugoden višji kredit z višjo anuiteto in da bržkone vse ok. Do takrat pa na besedo verjeli očitno. Nasploh je bila izkušnja, kako sva zdele kredit jemala nadrealna v primerjavi s prvič. Pogovori čisto drugače tekli.

Furb je izjavil:

Preden obiscem banko. Pri starsih bi si zelel v mansardi urediti stanovanje. Cela etaza je gola, prav tako je potrebna menjava strehe, nova fasada,.. Nisem lastnik nepremicnine, tudi stalni naslov je drugacen.

Najprej preveri, če je možno urediti etažno lastnino.

Pa prepiši etažo nase. Veliko folka se je zajebalo, ko je pri starših uredilo svoje stanovanje, brez rešenih lastniških zadev.

Če starši ne bodo za, ne delaj tega...

Če gre za kredit dovolj visok, ki se ga ne bo dalo zavarovati preko zavarovalnice, bo nedvomno potrebna hipoteka, ki jo bosta mogla podpisati starša. Če pa že urejas stanovanje zgoraj, naprej etazirajte, naredite dve stanovanji, in gre pod hipoteko morebiti lahko samo zgornje, ne glede na to kdo je lastnik. Če gre vse v maloro ste ob pol bajte, ampak starša imata še vedno streho nad glavo

Seveda pa je odvisno še od tega, ali OPPN na vašem območju sploh dovoljuje dvostanovanjsko hišo.

V vsakem primeru se bosta pa morala starša strinjat, podpisat kako darilno ali še bolje, izročilno pogodbo, itn...

Če bosta komplicirala, je bolje iti na svoje v sobo... Če ne bosta hotela, ne investiraj niti centa. Sploh, če imaš še kake brate in sestre, ki se bodo potem borili za dediščino...

Za to, da urediš zgornjo etažo, ne rabiš nobenih dovoljenj. Lahko kar začneš. Razen seveda, če boš delal kako frčado. Potem rabiš...

slloty ::

Pozdrav! Zanima me naslednje. Ali se da prit do kredita cca. 130k v primeru da partner ni še redno zaposlen ima pa uradno nase pisano nepremičnino, katere še ne želi prodajat? Torej eden bi del tega zneska lahko dobil ker izpolnjuje vse pogoje nekje polovičnega zneska druga oseba pa kot je opisano zgoraj. Kako je s tem v takem primeru?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: slloty ()

Okapi ::

To ti bodo lahko povedali samo na banki. Vse je odvisno od prihodkov, vrednosti nepremičnine...

Greš na banko, opišeš stanje in ti bodo povedali, kaj se da narediti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

OK. To je namen kmalu storit. Malo opisa oseb, ki so v podobi situaciji bili v kratkem, bi bilo fino slišat.

Zgodovina sprememb…

prvo je plača in njena stabilnost. potem dolgo nič, potem ostala zavarovanja. Če ima službo, po možnosti v JS, kjer je upravičeno pričakovati, da bo delala tam še naprej (pogodba za določen čas gre v pogodbo za nedoločen čas), potem ni problema. Če je za določen čas "karikiram" kelnarca v neki gostilni trenutno na čakanju zaradi razmer, potem pa je odgovor bržkone drugačen. Moraš vedeti, da banka si najbolj želi, da stranka poplačuje anuitete. Ostalo je res samo za zavarovanje.

Kaj pa ce tisti ki je redno zaposlen vzame cel kredit polni znesek v zavarovanje pa se doda hipoteko. To bi slo BP ne?

Zgodovina sprememb…

Si napisal, da eden lahko dobi samo pol na svojo plačo. Če lahko celega, problema sploh ni.

slloty je izjavil:

Kaj pa ce tisti ki je redno zaposlen vzame cel kredit polni znesek v zavarovanje pa se doda hipoteko. To bi slo BP ne?

Če si KS ni problema. Hipoteko lahko vzamejo v zavarovanje od kogarkoli, ki to podpiše in se s tem strinja. S tem, da je vrednost hipoteke ustrezna.
Drugo pa je ali ti dajo še kake druge pogoje za zavarovanje poleg hipoteke. Odvisno od vsake stranke posebej.
Go with the flow.

johanblond ::

genesiss je izjavil:

Po mojih informacijah (ki so lahko nepopolne) imajo starejši krediti klavzulo o upoštvanju Euribora brez kakšnih podobnih dikcij npr EURIBOR + FIKSNI PRIBITEK X,Y % (in če je Euribor negativen (kar je te dni je), je efektivna obrestna mera nižja od pribitka).

Novejši krediti pa imajo v pogodbi napisano da EURIBOR "ne more biti negativen", recimo:
Uporablja se dejanska vrednost EURIBOR-ja, ko je ta večja ali enaka 0 (nič), v kolikor pa je dejanska vrednost EURIBOR-ja negativna, pa se uporabi vrednost EURIBOR-ja 0 (nič).

Tako, da če ima kdo kredit z negativnim euriborom je to bolj stvar "starosti kredita" kot pa stvar banke.

Ni to nobeno pravilo, unicredit ima glede na spletni kalkulator trenutno "starejšo" formulo in upoštevajo minus. Najbrž to delajo iz marketingškega razloga, ker vsaj glede na spletni kalkulator ponujajo VEČJI pribitek od konkurence ampak z upoštevanjem negativne vrednosti izpade boljša/ista ponudba. V bistvu pa je ponudba če euribor količkaj zraste, tudi če zgolj na nič, precej slabša.

Napiše obrestno mero 1.65%, pod detajli pa piše da je to -0.55EURIBOR + 2.2% pribitka. Če bi ponujali upoštevanje negativnega brez da v zameno imajo večji pribitek bi bila pa druga zgodba... vsekakor je za povprašat vse in se izpogajat

Zgodovina sprememb…

Unicredit ima še vedno odbitke, ampak so zaradi tega postali povsem nekonkurenčni s spremenljivo OM, s katero se nočejo več ubadati. To da jasno vedeti, kam banke mislijo, da bo šel trend.
na začetku septembra mi je unicredit ponudil spremenljivo 1,3 + 3M EURIBOR (euribor se odšteva), seveda zagrabila v momentu. po 2-3 tednih, ko je cenilec svoje naredil in vsi papirji bili zbrani ter bančnik prišel z dopusta, pa so se premislili. Imela sem že prej tam kredit s FOM, ki pa sem ga želela poplačati z novim, saj je bil bistveno bolj neugoden. Hoteli so mi vsiliti fix 1,85% pa da ne plačam pogodbene kazni 1%. Spremenljiva obrestna mera? ta, ki je na internetu, zame žal ni več nobene "akcije" za SOM. Še vedno pa se držijo tega, da se euribor odšteva.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Pa še n ekaj je potrebno upoštevati pri teh kreditih z fix Om ali Euribor. Pri Euribor lahko kadarkoli poplačaš brez stroškov, medtem ko ti pri fix OM stroške lahko računajo. Zneski, ko ti dodatno računajo poplačilo, pa so različno nastavljeni, gre pa na preostanek glavnice.
Go with the flow.

Likalnik ::

Do 10.000EUR na leto lahko pokriješ kredit brez stroškov.....če hočeš predčasno poplačati fix OM...vsaj tako so meni rekli, ko sem vzel FOM.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Jap, nočejo, da predčasno odplačaš. Že zaradi tega sem sam vzem SOM.

Vedno je 1% glavnice, razen v zadnjem letu je nekaj manj. To je zakonski maximum in se ga vsi držijo. Kot je ugotovil tudi soforumaš v sosednji temi, ki zdaj zmerja Sparkasse z nateguni. izjema so delna poplačila do 10000EUR/12 mesecev. Da vse to sprovedejo, pa te stane max polovica stroškov odobritve. V tej točki pa se najde (in med njimi tudi sparkasse, zakamuflirajo pa to kot "ampak je pa cenilec vključen in nimate nobenih drugih stroškov, ki se jih potem drugi izmišljujejo" ipd) elemente nategunstva, ker v stroške odobritve zakamuflirajo vse, tudi cenilca. In potem so stroški odobritve namesto recimo 250 evrov, 600EUR. in "kazen"pri predčasnem poplačilu torej 300EUR namesto 125EUR. Tukaj recimo unicredit ima eno prednost, dostikrat se odreče stroškom odobritve in je potemtakem pri predčasnem poplačilu to zastonj.

Zgodovina sprememb…

Unicredit ti tudi ne zaračunava stroška cenitve, ampak ti samo da seznam pooblaščenih cenilcev. Potem pa se zmeni sam...

moj point. stroški odobritve so nič, cenitev je tvoj strošek in se s tem ne bavi. polovični stroški odobritve pri predčasnem poplačilu krede so polovica od nič. Meni jo je sicer pa na koncu plačal, potem ko so se nazaj potegnili. jaz naj cenilca plačujem, oni pa potem, da zdaj pa ne bi...

kaka druga banka, npr, pa 700EUR stroški odobritve, kjer je zajet tudi cenilec (in vse to oni zrihtajo in se tebi ni treba nič sploh s tem dodatno ukvarjati) --> predčasno poplačilo kredita je polovica od 700EUR = 350EUR.

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

Furb je izjavil:

Preden obiscem banko. Pri starsih bi si zelel v mansardi urediti stanovanje. Cela etaza je gola, pravtako je potrebna menjava strehe, nova fasada,.. Nisem lastnik nepremicnine, tudi stalni naslov je drugacen.

In zakaj bi vlagal v hiso, ki ni tvoja in celo obstajajo dedici, ki bodo po smrti tvojih starsev upravičeni do izplacila?

Uredi solastništvo in dedovanje. Nato pa dalje.

Gregor P ::

To kar sta povedala Invictus pa IL_DIAVOLO je eden najboljših nasvetov, ki ti jih lahko kdo da na temo vzemanja kredita za objekte z neurejenimi lastniškimi razmerji. V Sloveniji je "morje" dolgoletnih tožb samo zaradi tega, ker prej tega niso uredili.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Cenejše predčasno preplačilo pri sprejemljivi ni vredno omembe, ker gre za drobiž glede na denar, ki ga dejansko lahko prišparaš z predčasnim poplačilom. No vsaj od kar so zakonsko omejili te stroške, prej je bilo to malce drugače. Glejte druge stvari ko se odločate o tem katera obrestna mera ne tega.
««
9 / 64
»»