Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit

Lonsarg ::
Pri NLB vidim na njihovi spletni strani da piše kot pogoj B2 ALI pa poraba pod določeno številko. Torej celo določeni ki so C morda pridejo skozi. Skratka B2 očitno je zadostni pogoj.
Mimogrede moje 50let staro stanovanje ki sem ga obnovil z rekurperacijo ter ima novo fasado ima energetsko izkaznico B1. To sicer v praksi ne drži glede na položnice ki jih plačujem :) Ampak menda formula tako pokaže zaradi rekurperacije :) Skratka rekurperacija je očitno "hack" kako dobiti boljšo energetsko izkaznico.
Mimogrede moje 50let staro stanovanje ki sem ga obnovil z rekurperacijo ter ima novo fasado ima energetsko izkaznico B1. To sicer v praksi ne drži glede na položnice ki jih plačujem :) Ampak menda formula tako pokaže zaradi rekurperacije :) Skratka rekurperacija je očitno "hack" kako dobiti boljšo energetsko izkaznico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

kuglvinkl ::
Pri NLB vidim na njihovi spletni strani da piše kot pogoj B2 ALI pa poraba pod določeno številko. Torej celo določeni ki so C morda pridejo skozi. Skratka B2 očitno je zadostni pogoj.
Meni so tudi to predlagali, oz. napisali, če bi imel rekuperacijo, bi bila hiša pasivna.
Your focus determines your reallity

MrStein ::
Ampak zgolj na papirju?
Ali se dejansko toliko pozna?
Ali se dejansko toliko pozna?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

To je sam teorija na papirju ker primerjajo 4krat na dan rocno zracenje vs rekurperacija brez rocnega zracenja. V praksi pa noben 4krat na dan ne zraci. Tak da v praksi je sam bolj svez luft pri isti porabi (se vedno velik plus).
Zgodovina sprememb…

MrStein ::
Pa še kdo okna odpre kljub rekuperaciji...
Pa vhodna vrata?
Pa vhodna vrata?
Motiti se je človeško.

billy ::
Pri rekuperaciji ni potrebno več nič odpirat...oz ko odpreš je pravi šok, ko zunaj smrdi po kurjenju na trda goriva, not pa je vedno "enak" zrak.

Ascendor ::
Dokler se ti filtri ne zabašejo.
"Vidiš, dokler nimaš umazanih očal"
Le kaj je rešitev...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ascendor ()

Pri rekuperaciji ni potrebno več nič odpirat...oz ko odpreš je pravi šok, ko zunaj smrdi po kurjenju na trda goriva, not pa je vedno "enak" zrak.Sj ni to bil point, point je da formula pokaze vecjo varcnost ker predvidevajo da ce ni rekurperacije pa kar naprej odpiras, v praksi pa tudi ce je ni odpres enkrat in enkrat odpiranja vs stalno krozenje rekurperacija pa ni vec razlike v porabi v praksi. No za zeleni kredit se vseeno splaca imet rekurperacijo da se nizja stevilka pokaze na energetski :)

Ja v praksi bo enako grajena bajta, brez zračenja, porabila manj energije, ker vseeno rekuperator kuri kakih 100W
ampak živet v taki je pa drugo...če je sicer ogromna prostornina in malo ljudi, gre tudi brez luftanja.
ampak živet v taki je pa drugo...če je sicer ogromna prostornina in malo ljudi, gre tudi brez luftanja.

bm1973 ::
Super, investirati v rekuperacijo 10k EUR, da dobiš 0,1 % boljšo obrestno mero? In v cel kup, iz umetnih materialov narejenih "eko" zadev?
Včasih je dobro narediti kalkulacijo in ne investirat cel kup denarja v neke "varčne" zadeve, ker se nikoli ne izplačajo (ROI)...
Kolega zmetal cel kup denarja, v izolacijo, rekuperacijo, itn, dal še več kot je potrebno/predpisano/logično, na koncu v to investiral tam 60k, daj je dobil ven 11k subvencije...
Samo za to, da se pol lahko hvališ kako malo pokuriš...
Včasih je dobro narediti kalkulacijo in ne investirat cel kup denarja v neke "varčne" zadeve, ker se nikoli ne izplačajo (ROI)...
Kolega zmetal cel kup denarja, v izolacijo, rekuperacijo, itn, dal še več kot je potrebno/predpisano/logično, na koncu v to investiral tam 60k, daj je dobil ven 11k subvencije...
Samo za to, da se pol lahko hvališ kako malo pokuriš...

Rekuperacija, centralna, je nekje 3-5k €...
Ne gre se toliko za izkoristek, kot za komot. Vedno je svež luft, ne rabiš se ukvarjat z zračenjem...napredni sistemi pa se avtomatsko prilagajajo glede na co2 v prostorih, uporabo nape...
Ne gre se toliko za izkoristek, kot za komot. Vedno je svež luft, ne rabiš se ukvarjat z zračenjem...napredni sistemi pa se avtomatsko prilagajajo glede na co2 v prostorih, uporabo nape...

Tody ::
Rekuperacija v novih hišah je potrebna ker so zrakotesne... Moja zdaj virno izklaplja rekuperacijo ker sosedje kurjo (ja menjamo filtre) in je zjutraj zrak čisto zanič. Vrjetno noben še ni umru od postanega zraka ampak...

No ja, sam sem mnenja, da čim manj novodobnega električnega sranja v hišo.
Tako teh novodobnih rešitev za boljše življenje, kot neke "pameti"...
Me zanima kdaj bo prvi projekt AI hiše... Da ti gradbeniki malo izkoristijo AI buzzword, in pač nategnejo nekaj folka....
Tako teh novodobnih rešitev za boljše življenje, kot neke "pameti"...
Me zanima kdaj bo prvi projekt AI hiše... Da ti gradbeniki malo izkoristijo AI buzzword, in pač nategnejo nekaj folka....

Saj "pametna hiša" pojem je že kar nekaj let v uporabi...
Bo pa zdaj to postalo bolj zanimivo/uporabno ko bo hiša znala prilagajati porabo glede na časovne bloke...mislim da deye že nekaj takega pripravlja...seveda je tukaj obvezna SE in baterija.
Bo pa zdaj to postalo bolj zanimivo/uporabno ko bo hiša znala prilagajati porabo glede na časovne bloke...mislim da deye že nekaj takega pripravlja...seveda je tukaj obvezna SE in baterija.

Ja...ampak počasi bodo obvezne take zadeve pri novogradnjah...kot je že nekaj let obvezna fasada, ipd.

tony1 ::
Hm...ob rekuperaciji vohaš zunanji luft? potem je nekaj narobe s filtri...
Tudi sam imam podobno slabe izkušenj v bloku (Helioseva prezračevalna naprava, ki morda uspe sfiltrirati le cvetni prah, dima pa seveda ne). Katero rekuperacijo imaš, koliko filtrov ima in kako veliki so?
Rekuperacija v novih hišah je potrebna ker so zrakotesne... Moja zdaj virno izklaplja rekuperacijo ker sosedje kurjo (ja menjamo filtre) in je zjutraj zrak čisto zanič. Vrjetno noben še ni umru od postanega zraka ampak...
Vprašanje je, kakšni filtri bi morali to biti. Morda veliki toliko kot cela rekuperacijska naprava...
Sicer pa je to čisto OK strategija (prodajalci prezračevalnih naprav bodo seveda skočili v luft, da boš dobil žabe v ceveh prezračevalne naprave), vendar je treba samo bolj paziti na vlago v spalnici (spremljaj % vlage z merilnikom, zjutraj oz. takrat ko je zunanji zrak čist, prezrači).
Od zaprtega zraka v spalnici do jutra ne bo nihče umrl (čeprav bodo prodajalci prezr. naprav trdili drugače). Po kmečki logiki je bolj škodljivo dihanje od dima umazanega zraka...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Lahko tudi naročiš boljši filter? Glej da je vsaj F7:
Anti-odor filter: F7 class filter with activated carbon fiber. Captures allergens, mold spores, and combustion particles (smog) but also volatile particles (odor).
https://cleanfilter.eu/
v spalnici je problem "co2" ki, če ga je preveč, negativno vpliva na kvaliteto spanja.
In če imaš zaprto okno, zaprta vrata (ker bi pač rad imel mir z ženo pred otroki) se bo co2 hitro povišal...
Anti-odor filter: F7 class filter with activated carbon fiber. Captures allergens, mold spores, and combustion particles (smog) but also volatile particles (odor).
https://cleanfilter.eu/
v spalnici je problem "co2" ki, če ga je preveč, negativno vpliva na kvaliteto spanja.
In če imaš zaprto okno, zaprta vrata (ker bi pač rad imel mir z ženo pred otroki) se bo co2 hitro povišal...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: billy ()

Pazi če se boš zagnal in v dobri veri vzel karbonskega:
Activated carbon filter has shorter servicing time (~3 months) and used only for supply air filtration, therefore they are not sold or used in sets.
On the extract air side you should use F7 filter. F7 filter can be used on the extract side can be used 2-3 times longer.
Torej če želiš karbonskega ki bo efektiven, boš moral menjati na 3 mesece ... nezavisi od umazanij v zraku, ker pač v tem času "naravno" poide oglje na filtru in več nima take lastnosti. Poleg tega pa ima, mislim da, manjšo prepustnost in boš moral nastaviti ventilatorje na višjo moč.
Torej kaj takega pride v poštev v res "heavy duty" pogojih...mogoče pa ga vzameš samo za čez zimo, ko sosed res konkretno kuri koruzo, gume, ipd? ostali leto pa potem F7?
ali pa ti bo F7 že dovolj...poiskusi :)
Activated carbon filter has shorter servicing time (~3 months) and used only for supply air filtration, therefore they are not sold or used in sets.
On the extract air side you should use F7 filter. F7 filter can be used on the extract side can be used 2-3 times longer.
Torej če želiš karbonskega ki bo efektiven, boš moral menjati na 3 mesece ... nezavisi od umazanij v zraku, ker pač v tem času "naravno" poide oglje na filtru in več nima take lastnosti. Poleg tega pa ima, mislim da, manjšo prepustnost in boš moral nastaviti ventilatorje na višjo moč.
Torej kaj takega pride v poštev v res "heavy duty" pogojih...mogoče pa ga vzameš samo za čez zimo, ko sosed res konkretno kuri koruzo, gume, ipd? ostali leto pa potem F7?
ali pa ti bo F7 že dovolj...poiskusi :)

Samo kot opozorilo, ne vem če je to res... meni je po enem letu rekuperator crknil, tako da se je vodo začela nabirat notri in je bilo toliko vode notri da se je ventilator začel vrteti v vodi.
Serviser je rekel da nimajo dobrih izkušenj s temi filtri https://cleanfilter.eu/ ... Še enkrat ne vem če je to to.
Anaway original od Zhenderja F7 ne pomagajo ostalih pa nimajo. Tudi za oglje filter noben ne jamči da ne bo nič smrdel, stanejo pa 2x več plus še kako napravo znajo prodat zdraven.
Serviser je rekel da nimajo dobrih izkušenj s temi filtri https://cleanfilter.eu/ ... Še enkrat ne vem če je to to.
Anaway original od Zhenderja F7 ne pomagajo ostalih pa nimajo. Tudi za oglje filter noben ne jamči da ne bo nič smrdel, stanejo pa 2x več plus še kako napravo znajo prodat zdraven.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()

Zakaj pa bi bila voda not kot posledica filtra?
Če bi bilo to res, bi jaz sigurno omenil to tem na cleanfilter, piše da so certificirani in ne vem kaj vse...
Če bi bilo to res, bi jaz sigurno omenil to tem na cleanfilter, piše da so certificirani in ne vem kaj vse...

velikBrokoli ::
Jaz imam v helios rekuperatorju F7 filter, stane okoli 40e in se ga menja na 6 mescev. Res pa da nimam poleg nobenih sosedov, ki bi močno kurili na drva. Dobim jurja subvencije nazaj za rekuperacijo, ampak tukaj se ne gre za zeleno agendo, ampak je rekuperator preprosto luksuz. Zakaj bi odpiral okna in luftal enkrat na dve uri (večina tega itak ne počne in imajo zanič zrak notri, ker premalo luftajo), če lahko rekuperator frišn zrak notr dovaja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()

V rekuperatorju se je nabirala vlaga, zdaj a so krivi filtri al ne ni znal noben dokazat, ko smo zamenjal filtre nazaj pa se ta zadeva že 3 leta ni več pojavila...

AnromendaVis ::
Imam naslednji vprašanji glede temeljne obrestne mere ECB-ja in naših bank.
Ali ima kdo izkušnje kako je bilo pri prejšnjih znižanjih obrestne mere? Jaz takrat žal še nisem spremljal ponudbe stanovanjskih kreditov, zato ne poznam trenda naših bank.
- Kako hitro se običajno naše banke banke odzovejo na znižano temeljno obrestno mero ECB-ja in jo znižajo tudi same? Kolikor sem bral, nova obrestna mera stopi v veljavo 5.2.2025.
- Če ECB zniža obrestne mere za 0,25%, ali enako storijo tudi naše banke ali znižajo za manj kot to?
Ali ima kdo izkušnje kako je bilo pri prejšnjih znižanjih obrestne mere? Jaz takrat žal še nisem spremljal ponudbe stanovanjskih kreditov, zato ne poznam trenda naših bank.

Banke imajo obrestne mere glede na spekulacijo gibanja Euriborja (in tudi drugih stvari, recimo zaloge lastnega denarja za posojo itd) v prihodnosti, ne na trenutno vrednost.
Za trenutno ponudbo so ze vkalkulirali bodoce padce euriborja ki se se niso zgodili ampak so skoraj gotovi (vsaj 2 se spekulira da sta skoraj gotova), ce se bo napoved spremenila v smeri vec padcev zna se malenkost pasti, sicer pa morda celo ne.
Cisto mozen scenarij je, ce se napoved da se zacetek 2026 zacne euribor spet dvigat ne spremeni, da bodo letos poleti zaceli ze vnaprej spekuliral in obrestno mero ze kaj dvignili.
Za trenutno ponudbo so ze vkalkulirali bodoce padce euriborja ki se se niso zgodili ampak so skoraj gotovi (vsaj 2 se spekulira da sta skoraj gotova), ce se bo napoved spremenila v smeri vec padcev zna se malenkost pasti, sicer pa morda celo ne.
Cisto mozen scenarij je, ce se napoved da se zacetek 2026 zacne euribor spet dvigat ne spremeni, da bodo letos poleti zaceli ze vnaprej spekuliral in obrestno mero ze kaj dvignili.
Zgodovina sprememb…

a NLB ima zeleni kredit kje zajet v inf izračunih? na njihovi strani sta samo dva primera na 10 in 20 let, slednji z zneskom 100k. Mene pa bi zanimali višji zneski.

Pa še to me zanima...
Kaj spada pod izraz ustrezna energetska izkaznica?
Ustrezna energetska izkaznica nepremičnine, ki se financira po pogojih Zelenega kredita mora biti v energetskem razredu od A1, A2, B1 do B2 ali mora imeti primarno energijo:
a. manjšo od 81 kWh/m2 na leto, če je bila zgrajena pred 1.1.2021
b. manjšo od 67,5 kWh/m2 na leto, če je bila zgrajena od 1.1.2021 dalje.
Torej bi lahko nekako na hitro človek izračunal ustreznost, če bi pogledal na števec toplotne črpalke, koliko se je porabilo v enem letu? za točko a torej cca 12 MWh v primeru 150 kvadratov?
Kaj spada pod izraz ustrezna energetska izkaznica?
Ustrezna energetska izkaznica nepremičnine, ki se financira po pogojih Zelenega kredita mora biti v energetskem razredu od A1, A2, B1 do B2 ali mora imeti primarno energijo:
Torej bi lahko nekako na hitro človek izračunal ustreznost, če bi pogledal na števec toplotne črpalke, koliko se je porabilo v enem letu? za točko a torej cca 12 MWh v primeru 150 kvadratov?

Oni gledajo porabo iz energetske izkaznice, ne iz poloznice/stevcev. Na energetski pise namrec oboje, tako v katerem razredu je kot tudi koliko primarne energije porabi. Energetska izkaznica je itak predpogoj za prodajo nepremicnine.
Obrestne mera praviloma niso odvisne od visine kredita, znajo za vecje zneske v teoriji ponudit celo boljso na pogajanju (ker imajo iste fiksne stroske).
Obrestne mera praviloma niso odvisne od visine kredita, znajo za vecje zneske v teoriji ponudit celo boljso na pogajanju (ker imajo iste fiksne stroske).

Ja, ampak če izkaznice ni, piše da je baje možna brezplačna izldeava pri njih? ampak da se ne zaletava človek "na suho", bi bilo fajn tako čez palec vedet kako in kaj...
Ja, ampak jaz ne znam izračunat recimo za 150k na 20 let višino obroka ob 2.8 OM.
Ja, ampak jaz ne znam izračunat recimo za 150k na 20 let višino obroka ob 2.8 OM.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: billy ()

To so pa visoke cifre, imam bajto pod točko b, pa je stara bajta... Sicer izolirana, pa vseeno...
Sam imam porabo tam 7,5MWh letno...

hvala, točno to sem rabil!
pomeni čakamo da padejo OM na 2 :)
To se pa ne bo zgodilo v normalnih okoliscinah, to je scenarij ki se bo odvil le ce bo tako hudo ekonomsko da gremo spet v noro tiskanje denarja in posledicno sprozimo nov vecji inflacijski val.
Trenutna spekulacija je da bo Euribor padal do 2% in se nato spet dvigal, fiksne obrestne mere pa so vedno malo visje od najnizjega euriborja, trenutna pomudba bank je ze bolj ali manj vkalkulirala to da bo padel do 2% ali vsaj do 2.25.
Ja, ampak če izkaznice ni, piše da je baje možna brezplačna izldeava pri njih? ampak da se ne zaletava človek "na suho", bi bilo fajn tako čez palec vedet kako in laj.Energetska izkaznica sicer stane 120EUR tak da ni to tak denar in je pravilno da jo lastnik da izdelat se predno objavi oglas za prodajo. Marsikdo jo sicer res ne.
Tisti 0.1% razlike zeleni/nezeleni pa upam da ne bo faktor pri odlociti za nakup, kupis kar ti je vsec glede budgeta in vsega ane..
Zgodovina sprememb…

Ne ne, gre se za "reprogramiranje" kredita...ki je trenutno žal pri euribor + 2 (ja...zamujeno pred leti ko je bila fiksna 1.8 )

To pa kar v fiksno reprogramiraj, ce je le dovolj velik kredit da ti pokrije strosek novega kredita, ker za tako reprogramiranje ti bodo racunal kot da je nov kredit.

Vsekakor, znesek je cca 150k, bajta bi po moji oceni morala biti "eko"; 16cm fasade, SE, rekuperator, TČ, talno gretje...
A ta zeleni kredit ima samo nlb? malo mi je čudno, ker pred leti je veljala za najmanj ugodno kar se tiče teh kreditov, zdaj pa naenkrat top?
A ta zeleni kredit ima samo nlb? malo mi je čudno, ker pred leti je veljala za najmanj ugodno kar se tiče teh kreditov, zdaj pa naenkrat top?

Jaz bi ne glede na ta "zeleni" marketing preveril tudi drugje ponudbo, tudi če nimajo "zelenega" morda izenačijo. NLB in Delavska Hranilnica drugače ponujajo zelenega, ampak jaz osebno bi še na OTP vseeno šel po ponudbo, morda še kam. NLB in OTP mislim da imata oba brez stroškov sklepanje kredita (vsaj en mesec nazaj sta še imela brez), to se tudi pozna pri kalkulaciji.
NLB je leta nazaj morda res bil manj konkurenčen, sam so zdaj zgleda spremenil politiko.
NLB je leta nazaj morda res bil manj konkurenčen, sam so zdaj zgleda spremenil politiko.
Zgodovina sprememb…

foofighter ::
Jaz sem bil konec novembra na vseh bankah. fiksna 20 let. Večina jih ni hotela slišati za fiksno pod 3%. Eni so ponujali neke kombinacije 10 let fiksne pod malenkost pod 3 %, potem pa 10 let variabilne...
Razen NLB. 2,7% zeleni.
In glede na ponujeno tukaj, so 2,7 % s težkim srcem ponudili tudi na DBS.
Kot je nekdo pisal že na prejšnji strani, 2,6 % bi še šlo, pod to pa takrat ni bilo možnosti.
Razen NLB. 2,7% zeleni.
In glede na ponujeno tukaj, so 2,7 % s težkim srcem ponudili tudi na DBS.
Kot je nekdo pisal že na prejšnji strani, 2,6 % bi še šlo, pod to pa takrat ni bilo možnosti.

Vsekakor, znesek je cca 150k, bajta bi po moji oceni morala biti "eko"; 16cm fasade, SE, rekuperator, TČ, talno gretje...
16 dm fasade je premalo, a ni sedaj 18cm pri eko skladu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Cosmo ::
Gorenjska banka zdaj nudi 2,6 % FOM na 20 let.
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cosmo ()

16 dm fasade je premalo, a ni sedaj 18cm pri eko skladu?
Ja bajta pred 2021 zgrajena, za tiste velja drugačna energetska, kot za novejše - tako piše na nlb zeleni kredit info straneh