Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit
ZveeZ ::
Lonsarg ::
Klasične zahteve so 20% ali 30% lastne udeležbe, odvisno od banke.
Za finančno bolje situirane kliente je komot to zbiti na 10% lastne udeležbe.
Za finančno bolje situirane kliente je komot to zbiti na 10% lastne udeležbe.
Baja ::
jaz sem plačal 10k are (~8.5%) in sem računal da bom moral do enih 20% kriti sam (je bilo pripravljeno), pa so mi sami ponudli ves manjko, torej 90%+. plača pa okrog slo povprečja.
mikko ::
jaz sem plačal 10k are (~8.5%) in sem računal da bom moral do enih 20% kriti sam (je bilo pripravljeno), pa so mi sami ponudli ves manjko, torej 90%+. plača pa okrog slo povprečja.
Na kateri banki je bilo to, in katerega leta?
Ali si zastavil se kakšno drugo nepremičnino?
nlb, letos in ne :)
so pa bli glede obrestne striktni, nič popustov.
Na kateri banki je bilo to, in katerega leta?
Ali si zastavil se kakšno drugo nepremičnino?
nlb, letos in ne :)
so pa bli glede obrestne striktni, nič popustov.
Hvala za informacije. Dobivam zelo različne informacije. Tudi glede obrestnih mer @ 2.9%
velikBrokoli je izjavil:
Imaš že ponudbo, kakšen znesek, koliko časa?
Jutri zjutraj zacnem z zbiranjem ponudb...
Ponudila se je neka opcija, zato sem povprašal tukaj :)
velikBrokoli je izjavil:
Kako pol veš, da je 2.9% OM pri NKBM? Trenutni Euribor je okoli 3.7%..
Prijatelj je dobil 2.9% pred 1 mesecem.
velikBrokoli ::
Torej, ko je bil Euribor okoli 4%, je on dobil 1.1% nižjo obrestno mero? Banke z njim delajo minus?
da ni frend dobil euribor + 2,9% :P
drugače pa bi jaz tudi mel tak vip status
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
Ma, dokler ne pove točno kakšen kredit, za koliko časa in kakšen znesek, pa da zalima dejansko ponudbo sem, ne verjamem...
Sem jemal kredit na koncu junija (270k na 20 let) in je bila najnižja OM 3.8% na DH, ampak sem na koncu vzel raje NLB ponudbo pri 3.9% OM z boljšimi pogoji.
Sem jemal kredit na koncu junija (270k na 20 let) in je bila najnižja OM 3.8% na DH, ampak sem na koncu vzel raje NLB ponudbo pri 3.9% OM z boljšimi pogoji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
pred par leti je bil en članek nekje, da se je potalalo za par 10M kreditov po 0%. resda je bil euribor v negativi al pa okrog 0 takrat, ampak mali človek ni prišel niti blizu 0%. sorodnica je v tem času dobila 1,6%. tako da vse te anomalije ki jih beremo/slisimo so verjetno posledice vip statusa.
Jerry000 ::
Si bom kar to temo sposodil za tačas. Odločil sem se za nakup stanovanja, katerega sem si ogledal včeraj. Sedaj pa kup vprašanj, ker nimam pojma, ker nikjer to ne učijo žal.
Kakšni so postopki na mikro nivoju? (to da se zmenima za ceno, plačam aro, dobim kredit mi je jasno)
Ali je potreben kakšen agent, odvetnik, karkoli?
Ali je potrebno notarsko overiti pogodbo za aro?
Kaj je s hipoteko, ki je na stanovanju lastnika?
Kako lahko dobim kredit predno ona zbrise hipoteko na isto stanovanje?
Kakšni so postopki na mikro nivoju? (to da se zmenima za ceno, plačam aro, dobim kredit mi je jasno)
Potreben je samo notar, če boš vzel kredit, bo pri notarju prisoten še nekdo iz banke, ki bo uredil še bančno plombo na stanovanju. To itak banka vse zrihta.
Ne, aro lahko plačaš brez notarja, podpišeš pa neko predpogodbo, kjer je tudi zapisana višina are. Bolj varno je, če aro nakažeš preko bančnega nakazila, z gotovino imaš lahko več težav z dokazovanjem, če bi se kaj zakompliciralo. Ne plačuj are brez kakršnegakoli pisnega dogovora in podpisov iz vseh strani (kupec/prodajalec/agencija če obstaja).
V pogodbi se napiše kdo je trenutni upnik hipoteke in potem dogovori kako se odplača. Tipično se kupec zaveže k tem, da bo hipoteko odplačal in se potem vse to dogovori z bankami in notarji.
Zgodovina sprememb…
Overitev je dodatna varovalka, tak da čeprav ni obvezno je za boljšo varnost dobro tudi že pogodbo za aro overiti. Če si ultra previden celo vztrajaš da aro zadrži notar (je nakazana na notarjev račun) in sploh kupcu ni nakazana do realizacije pogodbe. Pač odvisno od tega koliko te je strah :)
V primeru da ni agenta v igri je dobro da ima vsaka stran svojega odvetnika, recimo prodajalceč odvetnik sestavi pogodbo, kupčev odvetnik pa dodatno preveri. V primeru da je agent v igri potrebe po ekstra odvetniku ni (če si ultra paranoik oziroma če ne zaupaš sam sebi da si dobro razumel člene v pogodbi plačaš magari za kak hiter dodaten pregled).
V primeru da ni agenta v igri je dobro da ima vsaka stran svojega odvetnika, recimo prodajalceč odvetnik sestavi pogodbo, kupčev odvetnik pa dodatno preveri. V primeru da je agent v igri potrebe po ekstra odvetniku ni (če si ultra paranoik oziroma če ne zaupaš sam sebi da si dobro razumel člene v pogodbi plačaš magari za kak hiter dodaten pregled).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Če boš vzel kredit, bodo itak odvetniki tvoje banke preverili pogodbo in ti potrdili ustreznost. Ni potrebe po odvetniku, razen, če misliš brez kredita kupit.
Pri ari ni še banke zraven. Za glavno pogodbo se pa lahko res lahko na banko računa če vzameš kredit, da bodo dobro vse preverili in seveda tudi sodelovali pri sestavi pogodbe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Torej glede na to da se na te zadeve ne spoznam, je dovolj samo notar, ki overi to pogodbo za prodajo oziroma z aro vred? Strah...strah me je tolk da me ne bo noben nategnu ker pač, prvič kupujem in ne poznam vseh postopkov :)
Torej če strnem po neki časovnici:
Ko se s prodajalcem zmeniva za neko končno ceno, jaz zapišem pogodbo za aro katero lahko overim pri notarju za večjo varnost, ali pa preskočim notarja.
Ko je dokument podpisan iz obeh strani (moje in prodajalčeve) se naredi nakazilo na TRR.
Ko je to storjeno, se potem gre od banke do banke v iskanju najboljše ponudbe za kredit.
V tem času vzporedno prodajalec sestavi pogodbo za prodajo. Pogodbo nesem k notarju da to overi, preveri da je vse ok (s tem tudi bančni odvetnik) in če je vse ok, se kredit nakaže
Je tako ali sem kaj kiksnil? Ali se v pogodbi tudi zapiše, kolikšen del gre prodajalcu in kolikšen del gre banki prodajalca (da se odstrani/poplača hipoteka)?
Ko se s prodajalcem zmeniva za neko končno ceno, jaz zapišem pogodbo za aro katero lahko overim pri notarju za večjo varnost, ali pa preskočim notarja.
Ko je dokument podpisan iz obeh strani (moje in prodajalčeve) se naredi nakazilo na TRR.
Ko je to storjeno, se potem gre od banke do banke v iskanju najboljše ponudbe za kredit.
V tem času vzporedno prodajalec sestavi pogodbo za prodajo. Pogodbo nesem k notarju da to overi, preveri da je vse ok (s tem tudi bančni odvetnik) in če je vse ok, se kredit nakaže
Je tako ali sem kaj kiksnil? Ali se v pogodbi tudi zapiše, kolikšen del gre prodajalcu in kolikšen del gre banki prodajalca (da se odstrani/poplača hipoteka)?
urli ::
Torej glede na to da se na te zadeve ne spoznam, je dovolj samo notar, ki overi to pogodbo za prodajo oziroma z aro vred? Strah...strah me je tolk da me ne bo noben nategnu ker pač, prvič kupujem in ne poznam vseh postopkov :)
Ne kompliciraj. Vse naj uredi notar. Vključno s sestavo kupoprodajne pogodbe z aro. Vanjo se zapiše vse, dogovorjena cena, ara, koliko boš plačal ti, koliko banka, kdaj... doda se tudi člen, kjer se zapiše, da mora biti preostanek plačan v roku recimo dveh mesecev. Sicer pa če ti do takrat ne bi uspelo dobiti kredita, se lahko naredi nov aneks. Če odstopiš, pač kupec obdrži ara, če odstopi on, dobiš dvojno aro. Še enkrat, naj vse uredit notar, ti se sam zmeni z njim za termin, ki se ga udeližita ti in prodajalec. Pa notarju podatke posreduj že prej. Tako, da ne sprašuj vec tu gor... pravi naslov za tvoja vprašanja je NOTAR, da ne boš naredil kakšne kozlarije.
NovakJ ::
No jaz ne bi plačeval are preden nisem 100% da bom dobil kredit. Pridi na banko najprej in dobi odobritev za kredit preden aro nakazujes.
Aro nakazi ko podpišete kupoprodajno pogodbo kjer je notri tudi definirana ara ter roki za plačilo, kaj se zgodi če vsaka stranka odstopi od pogodbe itd...
Se to ob podpisu pogodbe in plačilu are lahko preko notarja vpišeš neko plombo v zemljiško knjigo da prodajalec ne more prodati hiše se komu.
Aro nakazi ko podpišete kupoprodajno pogodbo kjer je notri tudi definirana ara ter roki za plačilo, kaj se zgodi če vsaka stranka odstopi od pogodbe itd...
Se to ob podpisu pogodbe in plačilu are lahko preko notarja vpišeš neko plombo v zemljiško knjigo da prodajalec ne more prodati hiše se komu.
urli ::
No jaz ne bi plačeval are preden nisem 100% da bom dobil kredit. Pridi na banko najprej in dobi odobritev za kredit preden aro nakazujes.
Jasno je, da se mora prej pozanimati, če kredit sploh lahko dobi ampak to je informativno in... saj to je verjetno ze naredil? Upam... ampak to je, se enkrat, informativno za dejansko odobritev kredita potrebuješ že ovirjeno kupoprodajno pogodbo, cenitev nepremičnine, dejanske finančne prilive pa še dosti drugi stvari... in ti bi vse to preden bi plačal aro? Ti pa si optimist oz. se nikoli nisi vzel hipotekarnega kredita Niso banke dobrodelne ustanove, sploh pa ne za navadne smrtnike.
Še enkrat, pravi naslov je NOTAR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()
Mato989 ::
Se vidi da nikol nisi kupoval... ne morš dobit odobritev kredita dokler nimaš vsega zrihtanega...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Fury ::
Seveda lahko dobi od banke predodobritev, pac nezavezujoco, ampak vseeno. Komot to recejo za v naprej, nope, ne bo slo ker XY.
ZELO POMEMBMNO - PREDEN PLACAS ARO, DOBI OD PRODAJALCA UPORABNO DOVOLJENJE, KER DUGACE NE BO KREDITA.
V pogodbi za aro naj pise, da ti ga je prodajalec dolzan dati, drugace ti mora vrniti dvojno aro.
Skratka, notar najbolj ziher. Oni to gledajo 100x na dan.
ZELO POMEMBMNO - PREDEN PLACAS ARO, DOBI OD PRODAJALCA UPORABNO DOVOLJENJE, KER DUGACE NE BO KREDITA.
V pogodbi za aro naj pise, da ti ga je prodajalec dolzan dati, drugace ti mora vrniti dvojno aro.
Invictus ::
V pogodbo se lahko da člen, da se ara vrne, če kredit ni odobren.
Ker gre za višjo silo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Seveda lahko dobi od banke predodobritev, pac nezavezujoco, ampak vseeno. Komot to recejo za v naprej, nope, ne bo slo ker XY.
To ne daje nobene garancije da bo potem dobil odobren kredit...
Ko sem jaz jemal kredit so mi tudi rekli da dobim kredit 3 mesece prej, pol pa je zmes banka SLO spremenila zahteve in sem ga najebal...
Kredit bom dobil, ker je manjši znesek. Kreditna sposobnost ne bo nikakršen problem, edino najt ugoden kredit (fiksna OM).
No, seveda sprašujem tukaj, nas v šoli niso učili tega in ne vem kakšni so postopki in hakelci. Torej, ko se z prodajalcem zmenim za ceno, iščem notarja in bo on me usmerjal naprej oziroma, se naredi pogodba za aro
No, seveda sprašujem tukaj, nas v šoli niso učili tega in ne vem kakšni so postopki in hakelci. Torej, ko se z prodajalcem zmenim za ceno, iščem notarja in bo on me usmerjal naprej oziroma, se naredi pogodba za aro
billy ::
Ne, idi na banko ter se tam zmeni, banka bo potem uredila vse "sama", oz preko svojih notarjev.
ne vem če ti bo banka uredila predpogodbo in pogodbo.
kot ti je že nekdo napisal, najdi si pravnika/notarja, ki ti bo pripravil vse potrebno. če ne druga zato, da se ara nakaze notarju, ta pa jo nakaze prodajalcu ko je posel zakljucen.
kot ti je že nekdo napisal, najdi si pravnika/notarja, ki ti bo pripravil vse potrebno. če ne druga zato, da se ara nakaze notarju, ta pa jo nakaze prodajalcu ko je posel zakljucen.
bizgech ::
Kakšne pa so možnosti v kolikor v času odplačevanja kredita izgubiš zaposlitev? Recimo, da si vsaj 3 mesece brez dela.
Če dolgo časa odplačuješ kredit je vse možno. Sploh pa se veliko govori o recesiji.
Če dolgo časa odplačuješ kredit je vse možno. Sploh pa se veliko govori o recesiji.
Kakšne pa so možnosti v kolikor v času odplačevanja kredita izgubiš zaposlitev? Recimo, da si vsaj 3 mesece brez dela.
Kakšna basic vprašanja... verjetno bi odgovor našel z googlanjem ali klic banke... imaš moratorije na odplačevanje ipd...
billy ::
Ampak pazite...v času moratorija se plačuje samo obresti, glavnica pa ostaja, oz nekaj takega?
ssokec ::
V lanskem letu kupoval nepremičnino s kreditom, povprašal banko s katerim lokalnim notarjem sodelujejo glede hipoteke in pri istem notarju uredil tudi kupopradajno pogodbo. Strošek kupoprodajne pogodbe sva delila 50/50 s prodajalcem. Strošek hipoteke in pripadojočih storitev je bil 100% moj strošek.
Banka zahteva pred odobritvijo nekaj dokumentov kateri se ti zdijo nepotrebni, npr. energetska izkaznica (veljavna je 10 let) in uporabno dovoljenje tudi če gre za starejši objekt (v mojem primeru 1987). Da smo iz občinskega arhiva pridobili uporabno dovoljenje je trajalo cca. 14 dni.
Plačilo are je bilo izvedeno prek TRR-ja na dan podpisa pogodbe.
Glede na to kakšni so uradni postopki pri nas se čudim, da je še malo prodaj stanovanj večim kupcem hkrati.
Lp!
Banka zahteva pred odobritvijo nekaj dokumentov kateri se ti zdijo nepotrebni, npr. energetska izkaznica (veljavna je 10 let) in uporabno dovoljenje tudi če gre za starejši objekt (v mojem primeru 1987). Da smo iz občinskega arhiva pridobili uporabno dovoljenje je trajalo cca. 14 dni.
Plačilo are je bilo izvedeno prek TRR-ja na dan podpisa pogodbe.
Glede na to kakšni so uradni postopki pri nas se čudim, da je še malo prodaj stanovanj večim kupcem hkrati.
Lp!
3p ::
Trenutno je fiksna obrestna mere pri večini bank nižja od euribor + pribitka. Očitno banke računajo, da euribor ne bo več (dolgo) v teh višavah.
Če pa dobiš trenutno 2,9% pa je res superugodno...
https://www.zps.si/kalkulatorji/primerj...
Trenutno je fiksna obrestna mere pri večini bank nižja od euribor + pribitka. Očitno banke računajo, da euribor ne bo več (dolgo) v teh višavah.
Če pa dobiš trenutno 2,9% pa je res superugodno...
https://www.zps.si/kalkulatorji/primerj...
Ma 2.9% OM trenutno nikjer ne dobiš v Sloveniji, dam roko v ogenj... to je spet klasično slotech nabijanje, ko je od nekoga "frend" dobil tako ponudbo. Pa naj jo sem zalima.
Okapi ::
Kako je pa dandanes z leasingom, kjer na koncu odkupiš nepremičnino?
V bistvo enako kot posojilo, samo da je do konca odplačevanja napremičnina last banke. Malo bolj tvegano za "najemnika", ampak po drugi strani so lahko pogoji za odobritev ugodnejši. Vsaj pred 20+ leti, ko sem jaz kupil stanovanje, je bilo tako. Kot samozaposlen nisem mogel dobiti dovolj posojila, ker moji prihodki niso bili redna "plača", kot leasing je pa šlo brez problemov. Obresti so bile bolj ali manj enake.
V bistvo enako kot posojilo, samo da je do konca odplačevanja napremičnina last banke. Malo bolj tvegano za "najemnika", ampak po drugi strani so lahko pogoji za odobritev ugodnejši. Vsaj pred 20+ leti, ko sem jaz kupil stanovanje, je bilo tako. Kot samozaposlen nisem mogel dobiti dovolj posojila, ker moji prihodki niso bili redna "plača", kot leasing je pa šlo brez problemov. Obresti so bile bolj ali manj enake.
Ne spomnim se da bi to bilo na voljo ko sem jaz jemal 2019...
jabe ::
Seveda je bilo... samo je treba reči. Načeloma to nobenega ne zanima. Že pri avtu ne, kaj šele pri nepremičnini. Hočejo svoje ime gor, če plačuje...
hunter01 ::
Včeraj slučajno na banki in na sosednem "okencu" zaposlena razlaga gospodu (40+- let), da z njegovo plačo in otroki ne more dobiti niti manjšega potrošniškega kredita, kaj šele stanovanjskega.
Ob tem spet pridemo do večnega vprašanja - kje sedaj živi in kako lahko plačuje najemnino, za kredit pa "nima" dovolj.
Ob tem spet pridemo do večnega vprašanja - kje sedaj živi in kako lahko plačuje najemnino, za kredit pa "nima" dovolj.
kriptobog ::
Včeraj slučajno na banki in na sosednem "okencu" zaposlena razlaga gospodu (40+- let), da z njegovo plačo in otroki ne more dobiti niti manjšega potrošniškega kredita, kaj šele stanovanjskega.
Banka ne bo tvegala. Saj ni njihova dolznost da talajo kredite vsem. Valda se bodo zavarovali.
Ti ne razumeš, da nima veze kje živiš, banka mu pač na tako plačo ne želi (ali ne sme) dat kredita, ker je rizičen... to ne pomeni da ne more on vseeno sklenit najemnine... ampak ker je preveč rizičen mu kredita ne dajo, case closed.
sodelavec in njegova žena ter dva otroka so na istem. kredita ne dobijo niti za garsonjero, ampak za najem pa morajo imeti 600e.
kriptobog ::
Recimo, da plačujejo 600e najemnine, potem za 600e obroka kredita lahko danes dobiš kredit za približno 125k/30 let (s 25k lastnih sredstev) oz. nepremičnino za 150k.
Za to družina z dvema otrokoma potrebuje vsaj ~2365 EUR prihodkov (upoštevana dva otroka, minimalni življenjski stroški x2, ki so 745eur po osebi trenutno).
Banke v te prihodke upoštevajo neto plačo (vključno z dodatki, malica, prevoz..) in regres. Lansko leto je bil minimalni regres okoli 1200 eur. Minimalna plača je trenutno 878 eur neto, temu dodamo še 100 eur za malico in 100 eur za prevoz.
Torej ima nekdo na minimalcu: 878 (placa) + 100 (malica) + 100 (prevoz) + 100 (regres) = 1178 eur prihodkov
Dvočlanska družina ima torej 2356 eur prihodkov. Torej bi šel 125k kredit skoraj skozi, morda bi šlo skozi za 120k kredita in 30k lastnih sredstev.
Pa to je izračun za familijo z dvema otrokoma in staršema, ki sta oba na minimalcu. Daleč od idealnega, v LJ sigurno ne bojo kupovali stanovanja, kje drugje pa bi lahko. S povprečno plačo bi šlo veliko lažje.
Za to družina z dvema otrokoma potrebuje vsaj ~2365 EUR prihodkov (upoštevana dva otroka, minimalni življenjski stroški x2, ki so 745eur po osebi trenutno).
Banke v te prihodke upoštevajo neto plačo (vključno z dodatki, malica, prevoz..) in regres. Lansko leto je bil minimalni regres okoli 1200 eur. Minimalna plača je trenutno 878 eur neto, temu dodamo še 100 eur za malico in 100 eur za prevoz.
Torej ima nekdo na minimalcu: 878 (placa) + 100 (malica) + 100 (prevoz) + 100 (regres) = 1178 eur prihodkov
Dvočlanska družina ima torej 2356 eur prihodkov. Torej bi šel 125k kredit skoraj skozi, morda bi šlo skozi za 120k kredita in 30k lastnih sredstev.
Pa to je izračun za familijo z dvema otrokoma in staršema, ki sta oba na minimalcu. Daleč od idealnega, v LJ sigurno ne bojo kupovali stanovanja, kje drugje pa bi lahko. S povprečno plačo bi šlo veliko lažje.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 216176 (38302) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 73475 (19823) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21831 (13494) | gansta |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 14223 (6987) | Invictus |
» | Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18550 (16086) | 3p |