» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
23 / 47
»»

Lonsarg ::

GregiB je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ampak statisticno gledano je cez celo zgodovino zadnjih 50 let bolj profitiral nekdo, ki je vzel variabilno, kot nekdo ki je vzel fiksno 3.5%, ne glede na izbrani trenutek.


Ne vem, od kod vlečeš te zaključke... namreč...


EURIbor se je začel uporabljati 1.1.1999, kot "zlitje" medbančnih obrestnih mer večih evropskih držav... Se je pa vodilo "povprečje" že od 1994... in...

Povprečna EURIbor obrestna mera med 1994 in 1999 je bila 5,38%
Povprečna EURIbor obrestna mera med 1999 in 1.1.2009 (ko je udarila globalna finančna kriza, a vključujoč DotCom krizo) je bila 3,41%
Povprečna EURIbor obrestna mera po izbruhu finančne krize v 2008 pa je bila 0,27%...

Za dodatno referenco... Povprečje britanskega LIBORJ je bilo v obdobju 1984 do 2009 4,78%

O kterih "zadnjih 50 let" je torej govora?

Sicer pa... če greš danes na banko in ti ta ponudi EURIbor(6m) + 1,6% marže, si že zdajle na 3,1%... Fed za naslednji mesec napoveduje 1% zvišanje državne obrestne mere... se bo verjetno tud poznalo, ne?
Ko sem omenil 50 let sem imel v mislih Ameriko Ce je ti EU je pac 25 let, ampak zakljucek je enak.

Ce bos svoja 3 povprecja za EURIBOR ruknil skupaj ko si jih loceno povedal bo okoli 2% povprecje.

Drugace pa ce odprem prvi google zadetek dobim za 25 let 3.8% fiksno vs variabilno z 1% pribitkom. V naslednjih 25 letih odplacevanja pac ne bo EURIBOR povprecje nad 2.8%(kar s pribitkom nanese 3.8), skoraj gotovo bo celo vmes enkrat spet negativen na tako dolgo obdobje.

user4683 ::

Ta "skoraj gotovo" je zelo pogumna trditev. Sploh glede na to, da se 5 let nazaj nihce iz bancnega sveta ni zares verjel da je v praksi lahko negativen.

Lonsarg ::

Ta skoraj gotovo glede nagativnega ni tako bistven, tudi ce se motim.

Bistveno je da bo povprecje skoraj gotovo pod 2.8%. V worst case scenariju da bo malenkost visje, bo pa to koreliralo z visjo inflacijo, tak da malce vecji obrok ne bo bolel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

destroyer2k ::

Lonsarg je izjavil:

Drugace pa ce odprem prvi google zadetek dobim za 25 let 3.8% fiksno vs variabilno z 1% pribitkom. V naslednjih 25 letih odplacevanja pac ne bo EURIBOR povprecje nad 2.8%(kar s pribitkom nanese 3.8), skoraj gotovo bo celo vmes enkrat spet negativen na tako dolgo obdobje.


Če jaz isto naredimo dobim pribitek variabilne 1,95% (NLB). In če euribor pade na nižjo vrednost lahko na banki se dogovoriš za nov izračun obrestne mere vendar moraš nekaj plačati pri unicredit je bilo 350€. Ali pa vzameš nov kredit pri drugi banki če v obstoječi ne približajo ponudbo drugim bankam.

GregiB ::

Lonsarg je izjavil:

Bistveno je da bo povprecje skoraj gotovo pod 2.8%.


Pa od kod to vlečeš, majke ti??? Pod 3% je šel Angleški LIBOR samo med trajanjem naftne krize, med trajanjem DotCom krize in zdaj, po 2009.. Sicer je v "normalnih" časih bil vedno več, kar je popolnoma jasno, saj so že praktično obveznice yieldale več, se bankam sploh ne bi splačalo devat kreditov... In zdaj si ti svoje 2,2% povprečje obesil na to, da je EURIbor bil praktično celo desetletje negativen, kar je popolni unikum. NIKOLI se še ni zgodilo in praviš, da se verjetno bo... Nikoli pred 2009 medbančne obresti niso bile za neko srednjeročno obdobje kreditiranja pod 3% in ti praviš, da bo gotovo pod 2,8%. Pa daj navedi en ekonomsko podprt argument...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GregiB ::

Še malo v info... od tega tedna dalje so ameriški hipotekarni krediti na nivojih obresti pred letom 2009 ( > 6%)
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Lonsarg ::

Hm malo sirse gledam zdaj grafe in imas res prav, so povprecja visje. Zgleda sem se res prevec centriral na zadnjih 20 let in sem do napacnih zakljuckov prisel.

Tak da sem res precej prenizko rekel mejo. Bolj prava meja nad katero raje vzames variabilno bi najbrz bila kakih 5% ali se celo malo vec.

Twixz ::

Likalnik je izjavil:

Twixz je izjavil:

Zdaj, ker se ne spoznam na kredite tako dobro, rabim nasvet za sledeči primer (za lažje razumevanje bom uporabil imena Miha in Mojca :)) ):

Par, ki planira skupaj živeti v stanovanju ki je v lasti Miha (preko notarja vse urejeno), rabi kredit. Cca. 30.000€. Za adaptacijo.
Miha ima zaposlitev za določen čas do konca novembra (napovedano potem za nedoločen čas) in odplačuje še 4 mesece obstoječega (potrošniškega) kredita - govorimo o 240€ na mesec + vlaga v adaptacijo stanovanja precejšen del svojih prihodkov. Mesečnega priliva ima cca. 1400-1500€ (potni in malica).
Mojca ima zaposlitev za nedoločen čas in ima mesečnega priliva cca. 1000€ (potni in malica). Nima kreditov ali ostalih posebnih stroškov. Mogoče velja omeniti, da oba vlagata v adaptacijo in našparanega nimata nič, ker sta ves denar, ki je ostal, zmetala v stanovanje.
Hipoteka načeloma ne pride v poštev, ker je Miha lastnik stanovanja v večstanovanjski hiši njegovih staršev in starša se s hipoteko ne strinjata.

S kreditom se nekaj ekstra ne mudi, bi bilo pa fajn to naredit čimprej glede na vso to s*anje, ki se dogaja.
Kaj predlagate? Jaz niti ne vem, če lahko da Miha npr. svoje stanovanje v hipoteko, ko dobi za nedoločen čas ali je bolje vzet kredit z Mojco za poroka ali ne? Potrošniški najbrž ne pride v poštev, bi pa to odplačala v največ 7 letih (raje 5).


Zakaj bi Miha (*opomba jaz sem Miha in sem vzel 30k € stanovanjskega kredita) vzel kredit in ga zavaroval s hipoteko....lahko vzameš prav tako stanovanjski kredit in ga zavaruješ preko zavarovalnice....30k€ ni tako veliko, da zavarovalnica ne bi tega sprejela....jaz sem tako naredil in ni bilo težav.
Ampak...na koncu prideš na isto...se pravi izguba hiše...če vzameš zavarovanje preko zavarovalnice ali pa hipoteko...če ne moreš plačevati obrokov tudi, če imaš zavarovano preko zavarovalnice moraš pač njim vrniti...če ne boš imel se ti v najslabšem možnem primeru tudi spravijo na hišo...tako, da starše potolaži, da nima veze kako je kredit zavarovan...če ne moreš plačevati ti hišo vzamejo (seveda govorimo o najslabši možni varianti).

pozanimaj se kakšna je fiksna obrestna mera (kolikor vem so že 3%...oziroma nekje sploh niso več na voljo) pa si preračunaj ali se ti splača ali ne...sicer pa...ne vem kje si bil toliko časa....da boš imel za obnoviti stanovanje najverjetneje veš že celo leto...še dva meseca nazaj si lahko dobil fiksno obrestno mero pod 2%


Miha je menjal dead end službo za minimalca in so ga za*ebali v novi, ker mu niso dali za stalno, zdaj mora pa čakat do konc novembra da dobi. Prej je bil priliv problem, zdaj je problem ker nima za stalno. Zdaj pa išče opcije, razmišlja tudi o potrošniškem sam se men ne zdi pametno, nevem pa kako bi mu svetoval, sem bil v dost podobni situaciji samo sem mel to srečo da sem imel za nedoločen čas in je šlo dost bolj enostavno (čeprav sem tule tulil kako ne gre :)) ).
Celotna nepremičnina je ocenjena na cca. 200k.

Ku*c, življenje te uči :)

edi123 ::

Imam stanovanjski kredit in bom v roku tedna ali dveh porabil vsega tako, da bo šel v odplačevanje. Pa me zanima če je kakšna opcija če bi prosil banko, da bi se odplačevanje začelo s kakšnimi tremi meseci zakasnitve? Ker bi mi zelo prav prišel denar še pri opremi hiše, kateri bo šel naslednji mesec za obrok kredita. Je komu to ratalo ali ni šans?

Bizkit45 ::

mislim da se to da, da ni tako nemogoča rešitev. poznam folk k je zamrznil za eno leto v obdobju korone. ni pa potrebno pisati, da ta "ugodnost" stane neki cvenka (to mora bit jasno) in jim boš v celotnem obdobju odpačal nek mali delež več. jaz bi rekel da za dobo 3 mesecev niti ne veliko več. Sploh če te to reši pri opremi hiše do te točke da se lahko vseliš - zanemarljivo.

kriptobog ::

edi123 je izjavil:

Imam stanovanjski kredit in bom v roku tedna ali dveh porabil vsega tako, da bo šel v odplačevanje. Pa me zanima če je kakšna opcija če bi prosil banko, da bi se odplačevanje začelo s kakšnimi tremi meseci zakasnitve? Ker bi mi zelo prav prišel denar še pri opremi hiše, kateri bo šel naslednji mesec za obrok kredita. Je komu to ratalo ali ni šans?


Sem takrat isto zelel pa so na banki rekli, da ne, da je edina opcija moratorij, kar pa za seboj potegne kar nekaj stroskov.

Jerry000 ::

Kaj pa je moratorij?

kriptobog ::

Zamrznitev kredita za dolocen cas. Ampak te hitro stane jurcka.

Bizkit45 ::

verjetno ni isto ali zamrzneš 500k kredit za 1 leto ali pa 30k kredit za 3m (izmislil sem si številke). ne mormo kar rečt "jurčka" - klic na banko, ali pa en sestanek, reši vse uganke.

Lonsarg ::

Načeloma te zmrznitev stane toliko kolikor je pač obresti za čas zmrznitve. Po domače če imaš obrestno mero 2% (letno) in zmrzneš za 6 mesecev te bo koštalo 1% (od preostalega neplačanega deleža). No plus še kak pribitek si bodo najbrž vzeli.

Samo malo sem skeptičen če bo to banka dovolila, ker načeloma od tega nimajo profita. Vem da to dovolijo če si v finančnih težavah (ker se izogibajo nepremičninam), dvomim pa da to dovolijo kar tako. Ampak hej, ne škodi vprašat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

GregiB ::

Če boš šel na banko z vlogo za moratorij na odplačevanje kredita, boš moral najverjetno plačati administrativne stroške in stroške odobritve, kar verjetno ne bo zanemarljivo, potem pa boš moral za časa trajanja moratorija mesečno odplačevati interkalarne obresti, ki bodo najverjetneje enake obrestni meri, ki jo imaš sklenjeno za kredit.
Primer... če vzameš kredit 50.000 za obdobje 15 let z letno obrestno mero 4% je redni mesečni obrok 370€ (prvi obrok je 167€ obresti in 203€ glavnice). Če imaš moratorij, znašajo interkalarne obresti mesečno 167€ na mesec, kolikor so tudi obresti pri prvem obroku (od 180-ih). Torej mesečno "prišparaš" 200€, v treh mesecih 600€, kredit pa v obliki obresti preplačaš dodatni 500€ oz. 1% (3 x interkalarne obresti)
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

svecka ::

edi123 je izjavil:

Imam stanovanjski kredit in bom v roku tedna ali dveh porabil vsega tako, da bo šel v odplačevanje. Pa me zanima če je kakšna opcija če bi prosil banko, da bi se odplačevanje začelo s kakšnimi tremi meseci zakasnitve? Ker bi mi zelo prav prišel denar še pri opremi hiše, kateri bo šel naslednji mesec za obrok kredita. Je komu to ratalo ali ni šans?


V času korone ko niso bili tako veliki penali za zamrznitev, si kazensko imel stroške min 3 mesečnih obrokov za 1 leto mirovanja. Se ne splača.

borut_p ::

pokliči na banko in vprašaj ane ... med tem ko si pisal post na slo-tech, bi lahko poklical svojo skrbnico in dobil pravi odgovor.

Verjetno pa lahko skleneš aneks z novim datumom začetka odplačevanja ... na mesec boš plačeval dodatne interkalarne obresti in to je to

Rok50 ::

Pozdravljeni,

Zanima me, kakšno najugodnejšo fiksno obrestno mero na 20 let ste dobili v tem mesecu (po povišanju ECB obrestne mere za 75 bazičnih točk) in pri kateri banki.

Hvala.

teslam2 ::

wtf se enga obroka ni placu pa bi ze rad moratorij

vzam se en kredit potem za opremo, ce si ne znas zracunat kolk rabis za bajto

kriptobog ::

teslam2 je izjavil:

wtf se enga obroka ni placu pa bi ze rad moratorij

vzam se en kredit potem za opremo, ce si ne znas zracunat kolk rabis za bajto


Verjetno je ze max obrok nabil da je prisel do bajte.

GregiB ::

BTW... EURIbor(6m) že na krepkih 1,74%... and rising...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

billy ::

In 1,74% je panično visoko ali kaj?

trancer01 ::

Folk ne ve, da je bil pred 15 leti EURIBOR več kot 5 %.

maticb492 ::

Družinski kolega, ki je zaslužil miljone, tudi preko nepremičnin, je rekel da je pod 4% obresti dobra investicija.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maticb492 ()

billy ::

Me pa zanima kaj je zdaj s tisto "tožbo" proti slo banke, ki niso negativnega euriborja upoštevale?

Gregor P ::

... to kot z vsako tožbo v Sloveniji, vlekla se bo nekaj let preden bo kdorkoli karkoli razrešil ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

OZZY ::

svecka je izjavil:

edi123 je izjavil:

Imam stanovanjski kredit in bom v roku tedna ali dveh porabil vsega tako, da bo šel v odplačevanje. Pa me zanima če je kakšna opcija če bi prosil banko, da bi se odplačevanje začelo s kakšnimi tremi meseci zakasnitve? Ker bi mi zelo prav prišel denar še pri opremi hiše, kateri bo šel naslednji mesec za obrok kredita. Je komu to ratalo ali ni šans?


V času korone ko niso bili tako veliki penali za zamrznitev, si kazensko imel stroške min 3 mesečnih obrokov za 1 leto mirovanja. Se ne splača.


Taki reprogrami se delajo, če pride do finančnih težav. Pri tebi tega ni. Če pa bi šli v tole pa so zate stroški lahko visoki - pa še plačati bi jih moral takoj ob odobritvi. Če imaš hipoteko to pomeni po navadi tudi notarski strošek, saj pride do spremembe pogojev. Če želiš obdržati zapadlost kredita pa je odvisno od banke. Ampak to pomeni, da se ti poveča obrok in morajo na novo izračunati tvojo kreditno sposobnost itd... Ampak kot rečeno. To se dela če pride do finančnih težav.

Za tvoj primer se vzame limit ali pa se ga poveča.
Go with the flow.

Bizkit45 ::

vse kar navajate je drži. Ampak ali res ni najboljša opcija klic na banko? mogoče ga presenetijo in z minimalnimi stroški prestavijo njegovo prvo anuiteto? Kaj pa veš kolk mu gredo na roko. btw, to kar on navaja so zame tudi finančne težave? mogoče ne takšne kot izguba službe, ipd., ampak še vedno težave..

GregiB ::

billy je izjavil:

In 1,74% je panično visoko ali kaj?


Ni, seveda ne... Nisem pa prepričan, da se folk zaveda, da je tistemu, ki je npr. pred mesecem dni vzel kredit za 200.000 na 20 let šel strošek obresti gor za cca. 40.000€ skozi celotno obdobje kreditiranja...

Če se ponovi scenarij iz "dobrih starih časov", in bo EURIbor zrasel na povprečno 3,5%, to pomeni, da bo nekdo, ki ima kredit na 20 let z obrestno mero npr. EURIbor + 1,6% namesto obroka pred dvema mesecema v višini 975€ imel mesečni obrok v višini 1.330€...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

billy ::

GregiB je izjavil:

billy je izjavil:

In 1,74% je panično visoko ali kaj?


Ni, seveda ne... Nisem pa prepričan, da se folk zaveda, da je tistemu, ki je npr. pred mesecem dni vzel kredit za 200.000 na 20 let šel strošek obresti gor za cca. 40.000€ skozi celotno obdobje kreditiranja...

Če se ponovi scenarij iz "dobrih starih časov", in bo EURIbor zrasel na povprečno 3,5%, to pomeni, da bo nekdo, ki ima kredit na 20 let z obrestno mero npr. EURIbor + 1,6% namesto obroka pred dvema mesecema v višini 975€ imel mesečni obrok v višini 1.330€...


Saj obstaja reprogramiranje kreditov in ce euribor res ne bo vec ugoden, in bo ugodno "nekaj" drugega, bo pac folk sel tja.
Ce pa bo euribor edina oblika kredita, pa bo pac tak clovek na istem, kot vsi ostali, ki bodo takrat vzeli...ker kreditiralo se bo vedno, ne bo se nehalo zaradi 3% euriborja. Bodo pa sle cene nepremicnin spet gor.

OZZY ::

Bizkit45 je izjavil:

vse kar navajate je drži. Ampak ali res ni najboljša opcija klic na banko? mogoče ga presenetijo in z minimalnimi stroški prestavijo njegovo prvo anuiteto? Kaj pa veš kolk mu gredo na roko. btw, to kar on navaja so zame tudi finančne težave? mogoče ne takšne kot izguba službe, ipd., ampak še vedno težave..


Finančna težava je nezmožnost odplačila kredita zaradi izgube službe, dolgotrajne bolniške itd. Pri njemu ni tako, saj želi kupiti še nekaj notranje opreme.. Jah.. bo pa mal šparal pa kasnje kupil določeno zadevo.

Naj raje zaprosi za povišanje limita na OR - po možnosti z kako mesečno redukcijo zneska. Je najceneje in najbolj elegantno.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

GregiB ::

billy je izjavil:

Saj obstaja reprogramiranje kreditov in ce euribor res ne bo vec ugoden, in bo ugodno "nekaj" drugega, bo pac folk sel tja.

Heh... problem s reporogrami je ta, da imajo "novi" kreditni pogoji ponavadi že vračunane ekonomske učinke EURIbor in ko nekdo rešuje preobleme s financiranjem, rešitve niso nič boljše, kot status quo. Ko gre gor EURIbor, gredo gor tudi ponujene fiksne obrestne mere...

billy je izjavil:

...ker kreditiralo se bo vedno, ne bo se nehalo zaradi 3% euriborja. Bodo pa sle cene nepremicnin spet gor.

No ja, tole je malo skregano s ekonomsko logiko... Ko gredo obresti gor se povpraševanje po financiranju praviloma zniža. Posledično se zmanjša povpraševanje po večjih investicijah, posledično trg večjih investicij začne padati... Ponavadi nepremičninski trg še najbolj...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Borut76 ::

Malo prebiram teme na forumu, stanovanjski krediti in trenutno finančno stanje v svetu,..
Ne bi rad jamral, pa vendarle mislim da je tukaj dovolj pametnih ljudi, ki imajo mogoče kakšno idejo za katero sam nisem dovolj pameten,..

Torej z ženo sva tri leta nazaj kupila nepremičnino oz. že skoraj ruševino. Takrat sva si malo zamislila časovnico in do sedaj je šlo vse po planu, danes pa stojiva pred ogromnim zidom.
Ko sva kupovala parcelo in hišo sva bila "skoraj" kreditno nesposobna, na srečo smo se dogovorili za zelo vredu ceno in vzel sem stanovanjski kredit, še 7 let pa bo odplačan, gre za malo denarja.

Potem sva dala delati projektno dokumentacijo in se šla februarja letos pozanimati za kredit. Takrat bi nama kredit, bolj kot ne, že v žep zatlačili na banki, kar naenkrat je vse kazalo kot da sva bogataša in kreditno ful sposobna.
Sedaj poleti sva pridobila gradbeno dovoljenje, saj lahko kredit za gradnjo vzameš šele po pridobljenem GD. Vmes sva izvedela da bova v pomladi 23 postala starša in sedaj se res mudi po kredit, ker če ga ne dobiva prej
to pomeni, da bova zopet kreditno nesposobna. Za gradnjo za vselitev rabiva vsaj 150k, oba bolj kot ne na minimalcu, vsak dela po 10ur na dan, žena bo šla kmalu na porodniško, jaz pri tem delavniku ne vidim opcije za dodatno službo, možnost da bi se plača pri tej povečala tudi pri mnenjavi delodajalca pa skoraj ni, mogoče 100€ več.

Sedaj smo dogovorjeni da se zopet dobimo na banki, po telefonu pa takoj javi, da je fiksna samo do 10 let!! Spremenljiva je pa tako, malo nesigurno, saj človek ne ve kaj se lahko zgodi v 25 letih. Po tem
dogovoru se bova odločila, ali kredit vzeti sedaj ali počakati, ampak kako dolgo, mgoče kdo ve?
Človek pač dela kolikor lahko, trudi se za neko optimalno življenje, računa kdaj imeti otroke (no sedaj samo 1, drugega mogoče čez 10 let, plan je bil sicer takoj za tem, ampak kaj ko sam sebi pljuvaš v skledo), da se bo dalo preživeti...
V glavnem spomladi se pač preselimo v 32 m2 stanovanje pa bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega in kdaj bomo lahko živeli v hiši. Loto, Viking, Eurojackpot, bitkonji?

Bizkit45 ::

Težko je ostati pozitiven, ko bereš tale zapis. Za tvoje dobro, upam na najboljše.
Ko se preselite v stanovanje, a to govorimo še dodatna najemnina ali ste lastniki?

Gregor P ::

Opcija 1 je, da preveriš še, kako je na ostalih bankah.
Opcija 2, ki velja za vse kredite, pa je, da pač sedaj sprejmeš kredit pod "slabšimi pogoji" in ga kasneje reprogramiraš. Če se citiram:

Gregor P je izjavil:

Tudi mene sicer moti, da moraš kot komitent neke lastne banke, kjer si stranka že več let, dejansko sam poskrbeti za vse in obenem biti tudi pogajalsko vešč posla ter biti več kot le informiran potrošnik.

Ampak vsekakor je npr. reprogramiranje starega hipotekarnega kredita za obdobje 20-25 let z recimo takrat variabilno 2,8% obrestno mero (sedaj najbrž okoli 2,3%) lahko odlična investicija, če recimo uspeš s poplačilom zmanjšati obdobje plačevanja vsaj za polovico (pri enaki mesečni obročni obremenitvi) in pri pri tem recimo zmanjšati obrestno mero na fiksno 1,4%, ob tem pa odpade tudi hipoteka, ker je že toliko manjši znesek (ker ne potrebuje takšnega zavarovanja in sta poroka dovolj, ali pa neka zavarovalna vsota okoli 500,- evrov, če nimaš porokov - banka se vedno trudi najti dodatne stroške za svoje komitente in pa neke njihove bančne produkte:'(). To sem sedaj podal dejansko realen primer.

... in s tem praktično tudi sčasoma prideš na tisto 10-letno omejitev:

Borut76 je izjavil:

Sedaj smo dogovorjeni da se zopet dobimo na banki, po telefonu pa takoj javi, da je fiksna samo do 10 let!!
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

kriptobog ::

Rabis banki nujno povedati, da pricakujes otroka? Ce otroka nimas ko se sklepa pogodba, ga seveda ne bodo steli.
Moram pa reci, da sta zelo pogumna, da sta s takimi placami se lotila takega projekta. Ce en izgubi sluzbo imata ze velik problem z odplacevanjem...
Drugace pa sprejmes trenutne pogoje in ko so ugodnejsi, reprogramiras.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kriptobog ()

velikBrokoli ::

kriptobog je izjavil:

Rabis banki nujno povedati, da pricakujes otroka? Ce otroka nimas ko se sklepa pogodba, ga seveda ne bodo steli.
Moram pa reci, da sta zelo pogumna, da sta s takimi placami se lotila takega projekta. Ce en izgubi sluzbo imata ze velik problem z odplacevanjem...
Drugace pa sprejmes trenutne pogoje in ko so ugodnejsi, reprogramiras.


Po neuradnih informacijah (kolega iz banke) tega niti ne preverjajo, če rečeš, da nimaš otrok, je to to... ne bi pa seveda tega priporočal, ker ta omejitev ni brez razloga, otroci niso zastonj :) sploh če sta oba na minimalcu.

Mato989 ::

Borut76 je izjavil:

Malo prebiram teme na forumu, stanovanjski krediti in trenutno finančno stanje v svetu,..
Ne bi rad jamral, pa vendarle mislim da je tukaj dovolj pametnih ljudi, ki imajo mogoče kakšno idejo za katero sam nisem dovolj pameten,..

Torej z ženo sva tri leta nazaj kupila nepremičnino oz. že skoraj ruševino. Takrat sva si malo zamislila časovnico in do sedaj je šlo vse po planu, danes pa stojiva pred ogromnim zidom.
Ko sva kupovala parcelo in hišo sva bila "skoraj" kreditno nesposobna, na srečo smo se dogovorili za zelo vredu ceno in vzel sem stanovanjski kredit, še 7 let pa bo odplačan, gre za malo denarja.

Potem sva dala delati projektno dokumentacijo in se šla februarja letos pozanimati za kredit. Takrat bi nama kredit, bolj kot ne, že v žep zatlačili na banki, kar naenkrat je vse kazalo kot da sva bogataša in kreditno ful sposobna.
Sedaj poleti sva pridobila gradbeno dovoljenje, saj lahko kredit za gradnjo vzameš šele po pridobljenem GD. Vmes sva izvedela da bova v pomladi 23 postala starša in sedaj se res mudi po kredit, ker če ga ne dobiva prej
to pomeni, da bova zopet kreditno nesposobna. Za gradnjo za vselitev rabiva vsaj 150k, oba bolj kot ne na minimalcu, vsak dela po 10ur na dan, žena bo šla kmalu na porodniško, jaz pri tem delavniku ne vidim opcije za dodatno službo, možnost da bi se plača pri tej povečala tudi pri mnenjavi delodajalca pa skoraj ni, mogoče 100€ več.

Sedaj smo dogovorjeni da se zopet dobimo na banki, po telefonu pa takoj javi, da je fiksna samo do 10 let!! Spremenljiva je pa tako, malo nesigurno, saj človek ne ve kaj se lahko zgodi v 25 letih. Po tem
dogovoru se bova odločila, ali kredit vzeti sedaj ali počakati, ampak kako dolgo, mgoče kdo ve?
Človek pač dela kolikor lahko, trudi se za neko optimalno življenje, računa kdaj imeti otroke (no sedaj samo 1, drugega mogoče čez 10 let, plan je bil sicer takoj za tem, ampak kaj ko sam sebi pljuvaš v skledo), da se bo dalo preživeti...
V glavnem spomladi se pač preselimo v 32 m2 stanovanje pa bomo videli kaj se bo izcimilo iz tega in kdaj bomo lahko živeli v hiši. Loto, Viking, Eurojackpot, bitkonji?



Mene najbolj zanima sledeče:

1. Na podlagi katere logike sta se 2 z minimalcema odločila gradit bajto?
2. Na podlagi katere logike sta se 2 z minimalcem odločila sproducirat otroka pred vselitvijo v lastno nepremičnino (ok če teče biološka razumem)
3. Kje trenutno živita (najem, pri starih???)
4. Koliko na mesec prihranita TRENUTNO
5. Kaj točno je izobrazba da ne moreš računat na več kot minimalno plačo oz več kot 100EUR nad minimalcem? (če imaš osnovno šolo pol razumljivo ampak karkoli drugega pač ne... moj znanec ima osnovno šolo in se je izučil za picopeka in tip ima s.p. in služi mesečno 2,4k na s.p. ni baš bogastvo ampak za nekoga z osnovno je to vrhunsko, ima boljšo plačo kot jaz, so pa pogoji in ure dela dosti slabši)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Najbrž sta na minimalcu bolj "pogovorno" kot dobesedno, ker če bi bila, ne bi bila kreditno sposobna za kaj več kot rabljeno dacio.

Mato989 ::

Utk je izjavil:

Najbrž sta na minimalcu bolj "pogovorno" kot dobesedno, ker če bi bila, ne bi bila kreditno sposobna za kaj več kot rabljeno dacio.


Lahko imata minimalca ali par evrov preko, max malico in max regres... to ti kar nabije nekaj kreditne sposobnosti... ne sicer 150k ampak max regres je 2k to je kaj 170e/mesec + max malica je 160/mesec (8e na dan) torej če si na minimalcu z max malico in max regresom si kreditno sposoben 330e ANUITETE... če šteješ pri obema enako je to 660E anuitete? Koliko je to na 25 let?

Tudi če štejemo staro malico 120/mesec je to vseeno cca. 550e anuitete
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

Utk ::

Še zmeraj ni za 150 jurjev, ali pa zelo na tesno. Če en otrok to sesuje v prah, pa itak nista niti blizu 550 evrov na mesec.

kriptobog ::

velikBrokoli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Rabis banki nujno povedati, da pricakujes otroka? Ce otroka nimas ko se sklepa pogodba, ga seveda ne bodo steli.
Moram pa reci, da sta zelo pogumna, da sta s takimi placami se lotila takega projekta. Ce en izgubi sluzbo imata ze velik problem z odplacevanjem...
Drugace pa sprejmes trenutne pogoje in ko so ugodnejsi, reprogramiras.


Po neuradnih informacijah (kolega iz banke) tega niti ne preverjajo, če rečeš, da nimaš otrok, je to to... ne bi pa seveda tega priporočal, ker ta omejitev ni brez razloga, otroci niso zastonj :) sploh če sta oba na minimalcu.


To itak, ampak ce zamolcis da pricakujes, ko podpisujes pogodbo pa verjetno ne krsis nicesar?

Okapi ::

Borut76 je izjavil:


Sedaj smo dogovorjeni da se zopet dobimo na banki, po telefonu pa takoj javi, da je fiksna samo do 10 let!! Spremenljiva je pa tako, malo nesigurno, saj človek ne ve kaj se lahko zgodi v 25 letih.

Spremenljiva obrestna mera ni noben poseben bavbav. V skrajnem primeru, če ne bo šlo drugače, pa čez nekaj let zgrajeno novo hišo prodaš. Kar boš danes sezidal za 150 jurjev, boš čez nekaj let lahko prodal za 250 jurjev. OK, mogoče malo pretiravam, ampak v minusu pa sigurno ne boš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kriptobog ::

Okapi je izjavil:

Borut76 je izjavil:


Sedaj smo dogovorjeni da se zopet dobimo na banki, po telefonu pa takoj javi, da je fiksna samo do 10 let!! Spremenljiva je pa tako, malo nesigurno, saj človek ne ve kaj se lahko zgodi v 25 letih.

Spremenljiva obrestna mera ni noben poseben bavbav. V skrajnem primeru, če ne bo šlo drugače, pa čez nekaj let zgrajeno novo hišo prodaš. Kar boš danes sezidal za 150 jurjev, boš čez nekaj let lahko prodal za 250 jurjev. OK, mogoče malo pretiravam, ampak v minusu pa sigurno ne boš.


Ce si z odplacevanjem na meji, potem je hitro bav bav.

Borut76 ::

Uf uf ste hitri:)

Opcija 1 je, da preveriš še, kako je na ostalih bankah.
Opcija 2, ki velja za vse kredite, pa je, da pač sedaj sprejmeš kredit pod "slabšimi pogoji" in ga kasneje reprogramiraš.


Rabis banki nujno povedati, da pricakujes otroka? Ce otroka nimas ko se sklepa pogodba, ga seveda ne bodo steli.
Moram pa reci, da sta zelo pogumna, da sta s takimi placami se lotila takega projekta. Ce en izgubi sluzbo imata ze velik problem z odplacevanjem...
Drugace pa sprejmes trenutne pogoje in ko so ugodnejsi, reprogramiras


Da to bi bila odlična možnost, pa ti ga kasneje reprogramirajo če s tem banka manj dobi?

Mene najbolj zanima sledeče:

1. Na podlagi katere logike sta se 2 z minimalcema odločila gradit bajto?
2. Na podlagi katere logike sta se 2 z minimalcem odločila sproducirat otroka pred vselitvijo v lastno nepremičnino (ok če teče biološka razumem)
3. Kje trenutno živita (najem, pri starih???)
4. Koliko na mesec prihranita TRENUTNO
5. Kaj točno je izobrazba da ne moreš računat na več kot minimalno plačo oz več kot 100EUR nad minimalcem? (če imaš osnovno šolo pol razumljivo ampak karkoli drugega pač ne... moj znanec ima osnovno šolo in se je izučil za picopeka in tip ima s.p. in služi mesečno 2,4k na s.p. ni baš bogastvo ampak za nekoga z osnovno je to vrhunsko, ima boljšo plačo kot jaz, so pa pogoji in ure dela dosti slabši)


1. Ker drugače ne gre, malo lahko sam narediš, določene stvari pa je pač potrebno kupit
2. Selitev v stanovanje je bilo predvideno v času, drugače pa ja, malo je trajalo,..
3. Pri starših, potem greva do njenih v manjše stanovanje ki se je prej oddajalo v najem
4. Do 600€ (950€ neto komplet z prevozom malico, žena 1000€ z prevozom+malica)
5. Saj to je žalostno, 7. stopnja, zaposlen v firmi, če želim več, morajo tudi stranke za načrte plačati več -> ain´t gonna happen


Hvala za vse predloge, mogoče bi res vzela za 25 s spremenljivo in povprašala če ga lahko kasneje preprogramiramo,...če bo šlo. Namen je tudi, da bi po izselitvi iz stanovanja potem
sama oddajala v najem, po dogovoru z njenimi starši, kar bi zelo pomagalo pri kritju stroška kredita.

kriptobog ::

5.) Izobrazba pomeni tocno nic. Oz. pomeni da bos dobil nek minimum, ostalo pa zasluzis z znanjem. Bo treba pac iskati novo sluzbo.

Invictus ::

Kredit se vedno da reprogramirati, samo ni zastonj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

velikBrokoli ::

kriptobog je izjavil:

5.) Izobrazba pomeni tocno nic. Oz. pomeni da bos dobil nek minimum, ostalo pa zasluzis z znanjem. Bo treba pac iskati novo sluzbo.


Razen, če je v javnem sektorju :D

GregiB ::

Okapi je izjavil:

Kar boš danes sezidal za 150 jurjev, boš čez nekaj let lahko prodal za 250 jurjev. OK, mogoče malo pretiravam, ampak v minusu pa sigurno ne boš.


Prosim, ne trosi nebuloz... Leta 2008 se je v ZDA zgodilo to... točno to. Housing market crash... Zakaj, ker se je kredite dajalo kreditno nesposobnim kreditojemalcem, ki so. potem, ko je šel mortgage payment čez tržno vrednost nepremičnine ključe bajt enostavno nesli na banke, kar je sprožilo spiralo in houring balonček je ne počil... razgnalo ga je.
Si bom dovolil napisat, kar očitno drugi nočete... pri Borut77 gre za finančno neodgovorno ravnanje, saj se spušča v finančno nevzdržno situacijo. Če bi mu jaz moral svetovati, bi mu svetoval, naj vse skupaj proda... Podrtijo, grunt in projektno dokumentacijo nekomu, ki lahko "projekt" do konca financira... Ker Borut77 z ženo in prihajajočim otrokom tega... ne bo zmogel
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
««
23 / 47
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167198014 (20140) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29466795 (13143) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6019955 (11618) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

Oddelek: Loža
4713431 (6195) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7416674 (14210) 3p

Več podobnih tem