» »

Dednost, okolje, samodejavnost

Dednost, okolje, samodejavnost

Bajo1 ::

Vceraj smo debatirali ob pivu katera od teh komponent, ki dolocajo cloveka, ima najvecjo vlogo. O zgradbi mozgan oziroma vplivu dednosti na razmisljanje in s tem samodejavnost cloveka se ne vemo prav veliko (ali pac?), zato po moje ne moremo trditi, da ima nek clovek genetsko determinirano, da bo v zivljenju nagnjen h kriminalnim dejanjem, seveda pa tega tudi ne moremo zanikati. Pri nekaterih je dednost res imela najvecjo vlogo- dedne bolezni, umsko prizadeti, pri katerih se tako spodbudno okolje ne bo doseglo rezultata- samo po moje moramo gledati na problem s stalisca povprecnega cloveka, vecine. Menim, da na samodejavnost cloveka v zreli dobi bolj kot geni vpliva okolje; v fazi primarne socializacije osebek sprejema iz druzinskega
okolja temeljne vrednote, norme, vedenjske vzorce, nauci se logicnega misljenja, nastane torej nek mainframe osebnosti in razvijejo se dolocene sposobnosti, kar ima vse vpliv na samodejavnost v prihodnje. Jaz torej dajem prednost okolju, saj ima najvecjo vlogo v otrostvu pri izoblikovanju temeljev clovekove osebnosti.
Kaj menite vi?

whatson ::

govoriš tako, kot če bi bral učbenik za sociologijo... :D
ne res... prav imaš da okolje naredi človeka... ampak če imaš nekaj v krvi (kriminal,.. .etc) je večja možnost da se (v skrajnih primerih) "ukvarjaš" z tisto zadevo.
sicer pa: izjeme ne potrjujejo pravil... vsakogar JE izoblikovalo okolje...

Thomas ::

Primer, ki ga navaja Dawkins:

Higienske čebele.

Higienske so čebele, ki znajo uničiti svoje ličinke, okužene z nekim posebnim parazitom. Ko zaznajo okužbo, "odvijejo pokrovček", ki ščiti ličinko in jo izvlečejo ter vržejo ven iz panja.

"Navadne" - nehigienske čebele tega ne znajo. Križali so dva soja čebel. (Kako križati čebele je svoja znanost,katero pustimo ob strani).

25% čebel je okužene ličinke znalo odpreti pokrov in vreči okuženo ličinko ven

25% jih je znalo samo odšraufat pokrov

50% pa je pustilo okuženo ličinko kar pri miru.

Potem so Gregor Mendlovi učenci prišli na misel, da bi sami odvili pokrovček okuženih ličink - in dodatnih 25% čebel je iz odprte celice izvleklo obsojeno ličinko ven na dež.

Torej dva gena imajo čebele - enega za odšraufat drugega za izvleči vir okužbe iz panja.

Po njih se slepo ravnajo.

Kaj pa ljudje?

Zelo drugače. V njihovih možganih je mnogo več informacije, kot se jih sploh da natlačiti v njihove gene. Zato so bili možgani evolucijsko sploh izumljeni. Procesi v možganih, so za naše delovanje dosti pomembnejši od genetsko pogojenih navodil, ki jih najpogosteje sploh ni. Dawkins razlaga v tem smislu: Kot bi geni rekli možganom: - Delajte, kar mislite, da je najboljše za nas, ker mi na taki frekvenci odločitev, ne znamo operirati! Toda genov človek več ne uboga čisto dosledno. Zmeraj manj. Vendar še zmeraj - geni nas determinirajo v osnovi. Drugotni nosilci informacije - memi pa nas delajo, kar smo.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

No, sedalje moram Thomasu delno pritrditi. Torej, tudi sam sem mnenja, da so geni pač oblika organizacije, ki je na eni stopnji nižje, kot možgani. Namesto da bi tok evolucije tekel skozi resnične preizkuse, teče skozi virtualne simulacije v možganih, kar drastično skrajša čas formiranja novega objekta v človekovem dojemanju. Skratka, geni skrbijo za primarne procese, kot so razmnoževanje, rast itd, možgani, zavest pa za kulturo. Vendar pa se sam tega ne oklepam strogo. Skeptičen sem zaradi večih razlogov. Prvič, ne poznamo ne zgradbe možganov, ne strukture delovanja genov, da bi lahko karkoli resno trdili. Prav tako še ne vemo, ali je naša zavest res le in samo produkt možganov. Tule dopuščam malodane vse možnosti (tudi simbiozo z energetskim bitjem iz drugih dimenzij), sem pa mnenja, da nas bo še mnogo stvari presenetilo. Nadalje, nisem tako prepričan, da so memi celota kulture.Memi gotovo niso prvinsko izkustvo, prav tako ne popolno čustvovanje itd. Mesec dni nazaj sem bral knjigo dr. Gregorja Tomca Šesti čut, kjer je sicer tudi za moje pojme nekaj napak, ampak memski teoriji je kar dobro ugovarjal. Dober članek na to temo je še v Scientific Americanu... um, enem lanskih...

torej, še odgovor: okolica mnogo bolj vpliva na nas, kot pa genska predispozcija. S tem imam v mislih konkretno vedenje, medtem, ko pa je sam režim vedenja po mojem mnenju odvisen od obeh dejavnikov v primerljivi meri.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

andrej ::

moje izkusnje pravijo, da ima okolje zelo velik vpliv na tvoj razvoj, vendar pa si ti tisti, ki mas "zadnjo besedo". Genska zastova ti samo doloca nekaksne meje, nikakor pa ni zagotovilo, da bo res s tebe nekaj.
Osebno mislim, da ima v otrostvu okolje najvecjo vlogo. Recimo, pri nas smo navajeni, da damo otroka pri 7 letih v solo, kjer se nauci pisat, itd. Recimo drugje pri taksni starosti morajo otroci delat - zal ampak se vedno res. Spet drugje mas freake, kjer 14 grejo na fax, pri za 18 leto pa planirajo 3 doktorate. Genska zasnova ima vpliv, vendar je okolje tisto, ki ima v mladih letih najvecji vpliv.
Ko pa enkrat odrastes in se zacnes zavedat sveta in samega sebe si ti tisti, ki dolocas kaj bo s teboj. Poznamo primere, kje se je "genijem" (ki so pri 14 naredili fax) pri 18 enostavno vtrgalo in so sli delat kar k McDonaldsu. Mas pa tudi primere ljudi, ki prej v soli niso bli kaj prida, vendar so potem naredili izjemno kariero. "Ce dolga obdobja prezivljas skopaj z negativno razmisljajocimi ljudmi, se bos navezal njihove naravnanosti. Druzenje z negativnimi ljudmi je kot druzenje z uranom. Krajse ozarcenje za nekaj trenutkov clovek prezivi, nenhnega ozarcenja pa ne..."
Ne glede od kod si in kaksne gene mas, vecji del zivljenja si dolocas sam. Kot sem prebral v eni knjigi:
"Kadar ni nobenega upanja za prihodnost, ni nobene moci v sedanjosti."

Thomas ::

Aggressor

Dr. Gregor Tomc ... ponavlja nekatere "anti Dawkins argumente".

Jest ga ne jemljem resno niti 1%. Človek pač ne razume. Tako kot nekateri ne morejo razumeti Darwina ... pa bluzijo z Danikenom.

Pusti tole družbo! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Koci ::

Bajo jaz pa okolju in lastni dejavnosti


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Azijski sršeni

Oddelek: Problemi človeštva
4615334 (12741) Aston_11
»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17938753 (31315) A. Smith
»

Problemi s sosedovimi čebelami

Oddelek: Loža
449072 (5982) GrofMonte
»

čebele pol pa mi!

Oddelek: Loža
495012 (2934) Vice
»

Psihoanaliza, Freud... (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
618722 (7867) Tr0n

Več podobnih tem