» »

Psihoanaliza, Freud...

Psihoanaliza, Freud...

1
2
»

Thomas ::

No, mogoče bo koga zanimalo, da pri hijenah imajo kontrolo nad penetracijo samice, ki imajo ene take ogromne "obrambne" klitorise, ki disejblajo spolne organe samcev. Pri hijenah so potem samice tudi šefice. Popoln matriarhat.

Antropologi pa pravijo, da pri ljudeh je bila dolgo enakopravnost, kljub objektivni telesni premoči moških. Ne vem. Antropologov ne jemljem povsem resno, lahko pa da imajo prav.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Jah, saj imaš polno plemen, kjer ženske določajo kaj se bo kdaj delalo. Moški samo izpolnjujejo ukaze.

Thomas ::

Tudi Egipčanke in Rimljanke so bile dokaj enakopravne. "Se bojim", da je to, kateri spol (trenutno) dominira, pri ljudeh zelo nepomembno. Čisti pragmatizem ki pomaga preživeti, to določa. Stvar nečimrnosti pa je, če si zavoljen/zadovoljna s trenutno vlogo tvojega spola. Stvar podnebja, načinov pridobivanja hrane ipd.

V resnici se noben moški ne bori za prevlado svojega spola, pač pa za proliferacijo genov. Ženske prav tako. Le da smo tako mogočni, da si nekatere luksuze in sprijenosti pa lahko - vsaj navidez - kar privoščimo. Celo spolne "vojne" in podobne cirkuse.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Potem se pa lahko sprašujemo naprej, kako samice pri hijenah ali jeleni nad košutami res "vladajo". To je samo človeška perspektiva, za nobeno vladanje tukaj ne gre. Tvoj spol je tvoja danost. Ena od kart, ki si jih dobil(a) pri veliki partiji pokra. Blizu optimalne strategije so že zevoluirale (kot tale, ki mi že cel dan laufa na računalniku, na katerega tipkam (Critticall debuging, se ve)) - in zdaj jih lahko (karte) samo uporabljaš. Pa bodi moški ali ženska. Biti feministka je samo ena od socialnih iger, del strategije, če si Homo Sapienka in podrejanje glavni samici, če si hijenski samček.

EDINO ... je Dawkins pisal o računanju, kdo med socialnimi žuželkami (čebelami) kolo vodi. Je to matica, delavke ali troti? Ugotovitev je mogoče za koga presenetljiva - če se prebije čez komplicirana sorodstvena razmerja čebel. Delavke "regulirajo" in svoj genofond kopirajo uspešneje od matic in trotov. Pa bi marsikdo reku, da so matice vladarke, ali pa troti, ki nič ne delajo. Figo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Pri tej debati vidim dve težavi; Marjan se preveč obeša na Freudovo obsedenost s sexom (katera je marsikje zgrešena, komentar morda kasneje), Thomas pa se preveč obeša na "sodobno znanost", katera postavlja v ospredje gene in meme. Ne vem, ampak tukaj vidim zgolj ponavljanje besed drugih, namesto lastnega razmišljanja in dognanj. V marsičem so, po mojem mnenju, obe tezi precej zgrešeni.

Pa še nekaj glede teh Freudovih stopenj starosti; a to vse traja od 1. do 9. leta?? Ja hudiča no, ni se mi zdelo, da do devetega leta postane otrok že tako seksualno razvit in osveščen. Popoln lapsus, IMHO. :))

Marjan ::

Ne, IceMan. Pri tej starosti se _začne_ pri otroku omenjena faza.

Tr0n ::

Pred nekaj casa sem na Discovery gledal oddajo, kjer so dojencku kazali slike zensk oz. punc. Lepsa je bila zenska (v cisto komercialnem smislu, recimo kak model) bolj mocan odziv je dojencek pokazal, kot pa recimo pri kaksni starejsi nagubani zenski. Koliko ima to veze z dednostjo in psiho pa ne vem :).

undefined ::

> Pred nekaj casa sem na Discovery gledal oddajo, kjer so dojencku kazali slike zensk oz. punc. Lepsa je bila zenska (v cisto komercialnem smislu, recimo kak model) bolj mocan odziv je dojencek pokazal, kot pa recimo pri kaksni starejsi nagubani zenski. Koliko ima to veze z dednostjo in psiho pa ne vem :).

Ja, dojenčki so hudi sex friki. Takih je največ pimpov. >:D

Marjan ::

Na videz je tvoja izjava zajebantska, sem že skoraj šel brisat tvoj post.

Ampak, ko pomislimo bolje - seveda, v otroku se tako zgodaj že razvijejo spolne želje, fantazije. Potem jih mora pa skozi nadalnje življenje _zatirati_, nekateri so v to prisiljeni bolj, drugi manj.

Iz iz teh samozatiranj in potlačevanj svojih želja se izrodijo kompleksi in frustracije v posamezniku, ki se lahko izražajo na zelo čudne načine.

To so psihoanalitična dejstva.

Tr0n ::

No, jaz sem tukaj bolj razmisljal v stilu dedovanja. 50/50 od starsev in iz tega se razvije instinkt za prezivetje in ostale, ze vnaprej dolocene zadeve. Torej otrok ima vec moznosti za prezivetje, ce odrasca pri bolj zdravi, vitalni materi, ki to dokazuje s svojim mladostnim videzom.

undefined ::

> Torej otrok ima vec moznosti za prezivetje, ce odrasca pri bolj zdravi, vitalni materi, ki to dokazuje s svojim mladostnim videzom.

Huh? Kaj ti tukaj podpiraš, Ojdipov sindrom? ;)

Tr0n ::

Taksna je bila razlaga tega poiskusa.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobrota (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1629014 (7333) Saladin
»

Zaljubljenost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1139685 (6346) 3p
»

Tehnokracija, vaše mnenje ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
583576 (2805) Brane2
»

"Resnica v svoji biti" - o sexu in ljubezni (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
777552 (6259) Thomas

Več podobnih tem