» »

Linuxu v Münchnu slabo kaže

1
2
3

nekikr ::

krneki0001 je izjavil:

Ne windows in ne linux nista slaba. Problem je samo v ljudeh, koliko so pripravljeni se prilagoditi.

To velja zame in zate, ki sva povsem nepomembna. Ko imaš opravka s tako veliko računalniki je pa zadaj še kompatibilnost z vsemi ostalimi stvarmi, ki so zadaj nevidne. Pa tudi ta prilagoditev se lahko kar dobro oceni v evrih. Na koncu potem pride do vprašanja ali je bolje iti na nekaj, kar stane x, ali na nekaj kar stane y pri čemer ima vsaka stvar svoje plus in minuse. Glede na volume licensing mi je že od začetka smrdelo, da bodo res toliko prihranili, kot so podporniki migracije govorili.

link_up ::

za uporabnike Linuxa je to samo dobrodoslo, ker posledicno se kar nekaj casa ne bomo izpostavljeni virusom in podobnemu.
In and Out

Nerdor ::

točno to, nihče se ni dodatknil problemov z malware-om, ki so tako prisotni na Windowsih
... for lifetime!

krneki0001 ::

Malware je najmanjši problem. Uporabnik naj bo navaden user, blokiran internet, blokirani USB porti, brez DVD-ja in samo v notranji mreži, kjer pa imaš dober software za detekcijo virusov v mailih.
Itak morajo ti ljudje delat, ne pa brskat po netu. Brskajo po netu naj v svojem prostem času iz svojega telefona ali svojega računalnika.

BigWhale ::

PaX_MaN je izjavil:

O, Linuksašom je spet odletel pisker ker njihovega ološ-ampak-vseen-res-tanartabul OS ne lajkajo vsi.
Sprijaznite se že enkrat: Linux nima za burek!


Linux Jedro je najbolj razsirjeno jedro v galaksiji. Vsi ostali nimajo za burek.

flbroker ::

Pa ja valda, tu se gre samo za provizijo. Nekdo mastno kasira za te migracije sem pa tja. Da se ena delavka v 15ih letih ne more iz MS Worda navadit na Libre Writer je pa tudi pravljica za lahko noc.

Mavrik ::

Joj, a tule res ni nikomur jasno da se tele odločitve delajo na dragih večerjah / golf igriščih / ipd. in da jih ne dela tehnični kader? Še v Sloveniji ima Microsoft na konferenci poseben track samo za "odločevalce", kjer se managerjem prodaja tele rešitve čez popivanje in jedačo na primorskem.

Recimo s HN, kako to izgleda v praksi:

I'm no longer playing that game, so sure.

I was contributing for some time to OpenOffice, and at one point starting working for a systems integrator, specialising in Linux and Open Source solutions. At this time, OSS was just coming out of academia, and enterprise had no interest in all this hippy bullshit. They needed a techie in a suit to come and tell them the how, why, and how much OSS would help and cost. As soon as a client would mention anything related to Linux or OSS to the salesdrone, I would be dragged into the discussion. This was a pretty cool job: lots of very large clients and projects which suited my background (designing and implementing very large scale infrastructure) and interests (Linux, Open Source). I was an active and vocal contributor within the OpenOffice project, recognising it as one of the key enablers for a possible Linux Desktop. Sun sent me increasingly strongly worded requests to "tone things down" - I was pushing hard for the idea of a community council, and Sun didn't like the idea of giving up control. One of the results of this was that I set up OOoForums.org, since we didn't really have a space to freely interact with end-users on the "official" site.

One not-so-fine-day I'm called into HR. VP's present. Heavy meeting. No warning. My employer had a strong and profitable relationship/partnership with Sun, we were selling big Sun iron into enterprise to the tune of millions per year, and Sun complained about my behaviour to my employer. I was told in no uncertain terms that if I wanted to stay happy at my job, I would do as I was told by Sun via backchannels. If not, I'd lose my job. Having a family to take care of, I dropped out of the whole scene the same day. (this is now about 12 or 13 years ago)

I left this company not long after, and did a project to deploy Linux Desktops with OpenOffice not long after. A Government dept, about 100 seats if I remember correctly. New building, new pc's for everyone, and we sold it as "A new version of windows". We spent a long time making KDE look like windows, and made sure everything worked. It was awesome, it cost a fraction, and the users loved it. I was hired by a sympathetic client who specifically wanted this. There were upper management changes during the project, and the new head let me know that my services were no longer required, since he was flown to Seattle by MS (from Europe) and they "explained" to him that MS was the way to go. I pointed to my (extremely solid) contract, and let him know he could do what he wanted after delivery. I was subjected to significant pressures for the duration of the project, and it really wasn't a lot of fun. A week after operational delivery, IBM and MS waltzed in, blitzed everything, and that was that.

Frustrating business....


Vir z malo več komentarji

Nikogar, ampak res nikogar, v tej verigi ne briga kako dober je v resnici software dokler se pobaše denar. V Munchnu je nekdo probal pobasati denar pa je pri tem bil pri tem tako tehnično nesposoben da je Microsoft uspel to izkoristiti za PR kampanijo in ponovno sebe poriniti noter v te rešitve. Če ne bi bili tako požrešni da so hoteli denar pobasat še za razvoj svoje Linux distribucije (in ostalega softwara, ki je bil totalno drekav ker se je jasno hotelo razvijalce plačati čimmanj) bi jim clo uspelo.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

ginekk ::

Linux zagovorniki oziroma bolje rečeno anti-MS struja, kaj bi pa vi ŠE ponudili namesto MS?

Linux je v redu, če vse začneš iz nič, a čisto nikoli ni tako. Na desktopu je potrebno poganjat stare aplikacije, potrebno je bit združljiv s podpornimi zadevami, potrebno je novo izobraževanje uporabnikov, itd. Že pri prvi zahtevi se največkrat zatakne.

Največja računalniška firma na svetu - IBM - ima pri svojih internih uporabnikih, zaposlenih, manjšinjski delež Linuxa (pri čemer so na voljo skrbno pripravljene inštalacijske setupe z iOS, Linux in MS). Mnogo hardcore geekov raje izbere iOS kot Linux za svoje vsakdanje delo.

krneki0001 ::

Ne vlečt IBM-a zraven. IBM ima celo svoj linux, ki dela na mainframeu. In tam je vseeno, kaj imaš za en OS na svojem računalniku, ker itak delaš vse v "konzoli" 3270.

WhiteAngel ::

Pismo, sem mislil, da je desktop v zadnjih letih končno postal mrtev za "poslovne aplikacije" in se je preselilo vse na web. Očitno sem se motil ...

dronyx ::

Sam sicer nisem nek velik pristaš Microsofta ampak se mi pa zdi, da katerikoli šef oziroma odločevalec na področju informatike nekoliko večjega sistema s par tisoč ali nekaj 10 tisoč PC se odloči za Linux kot deskotop je zame velik avanturist! Nekaj, kar ima zgolj par % tržni delež je preprosto eksotika, ki si jo resna firma ali državna administracija težko privošči, ne glede na kalkulacije v ozadju. Poleg tega te pa lahko vedno raztrgajo, če gre kaj hudo narobe (in možnosti za to so precejšnje). Sam sem že imel opravka s primerki, ki so zagovarjali Linux v smislu, zakaj bi plačeval za nekaj, kar je "zastonj", samo cena ure teh istih primerkov je bila krepko čez 50 EUR. Če mi prodajate nekaj, kar je zastonj, zakaj pa vi ne delate zastonj? A, to seveda pa ne... Nekaj drugega pa je na področju strežnikov, ampak kot je bilo v tej temi nekje že omenjeno se tam večina odloči za "plačljive" distribucije, kjer si s tem zagotoviš podporo, popravke itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

konspirator ::

krneki0001 je izjavil:

Invictus je izjavil:

filip007 je izjavil:

Čuden izgovor imajo, organizacija in opravljanje, potem bi pa Redhat vzeli, če svoje rešitve niso bile zadosti dobre.

Redhat stane letno toliko kot Windows ;).

Jap.
Premalo ljudi dojema da Red Hat ni samo še ena linux distribucija. RedHat je nudenje podpore bazirane na linux sistemu. Software je pa vključen v to ceno. Torej je stvar identična enterprise licenci microsofta. Tam plačaš podporo in dobiš ves software zraven v paketu.


Tako:
Red Hat offers Linux support for companies. That is what you pay for. You get the software with it.

Others, like Debian, Slackware to name some, aren't created by companies, but by individuals or community-groups. They let you download the software for free.

In za ceno MS licenc bi dobili podpore vrh glave..Ali se motim in je MS rešitev cenejša ?
--

pegasus ::

@dronyx: Tako "eksotiko" smo si v "resni firmi" (ki ji IT niti ni primarna vloga) privoščili že pred 16 leti. Worked just fine, dokler se ni zamenjalo vodstvo, vmešala politika in sledilo je kot lahko bereš nekaj postov gor. Been there, done that, survived.

dronyx ::

@pegasus: Tudi če vse analize pokažejo, da je zadeva uspela, da so prihranki, da vse deluje enako ali bolje te kljub vsemu raztrgajo, če drugače ne zato, ker nek vplivni posameznik dokazuje, da če bi ostali na Microsoftu se mu ne bi dogajalo, da ima težave z...neko banalno zadevo...Linux kot desktop je preprosto zaradi tako majhnega tržnega deleža kot rečeno ekostika in odločitev Munchna za odprtokodne rešitve je bila pogumna poteza.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

PaX_MaN ::

BigWhale je izjavil:

Linux Jedro je najbolj razsirjeno jedro v galaksiji. Vsi ostali nimajo za burek.

Ne gre za množičnost, temveč kvaliteto.

krneki0001 ::

konspirator je izjavil:

In za ceno MS licenc bi dobili podpore vrh glave..Ali se motim in je MS rešitev cenejša ?


Kakor MS zadnje čase spušča cene enterprise paketom, bi rekel da sta z red hatom že nekje tam tam. Leta 2009 je bilo po izračunu nekje približno 34% v prid linuxa na serverskem delu.

konspirator ::

PaX_MaN je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Linux Jedro je najbolj razsirjeno jedro v galaksiji. Vsi ostali nimajo za burek.

Ne gre za množičnost, temveč kvaliteto.

A win OS je kvaliteta ?
--

nevone ::

Problem ni v tem, kateri software je kvaliteten, ker zagotovo sta tako Windows kot Linux za nekoga najboljša rešitev. Problem je, da gre prepriranje okoli tega, kdo bo dominanten, čeprav je prostora za oba, pa še za koga.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

krneki0001 ::

Čakaj, to pa ne drži čisto. Dominanten na desktopih je windows namreč že zadnjih N let. Torej tukaj sploh ni vprašanja več.

Bolj gre za drugo stvar. Danes se v javni upravi nobena stvar ne dela brez provizije. In zelo očitno je MS pripravljen več plačat.

PaX_MaN ::

konspirator je izjavil:

A win OS je kvaliteta ?

Absolutno. Zato naš JU ne gre na FOSS.

BigWhale ::

PaX_MaN je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Linux Jedro je najbolj razsirjeno jedro v galaksiji. Vsi ostali nimajo za burek.

Ne gre za množičnost, temveč kvaliteto.


To, da je najbolj mnozicen pomeni, da je najbolj uspesen in kvaliteten. Tko so mene ucili, ko so mi razlagali, da je Windows najbolj razsirjen desktop. Sigurno zaradi kvalitete. Zih!

MrStein ::

Ni tako.
Jaz sem podkupljen, da uporabljam Windows.
Žena tudi.
Takisto sosedje.
In sorodniki.
In znanci.
In sodelavci.

Vsi smo podkupljeni.

*se odpelje na srečanje lastnikov Rolls-Royce-ov, s sorodniki in znanci*

--

Stavim da se noben ne zaveda podobnosti te "debate" s povprečno temo o munhoksu ali ploščati zemlji.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

nevone ::

Čakaj, to pa ne drži čisto. Dominanten na desktopih je windows namreč že zadnjih N let. Torej tukaj sploh ni vprašanja več.


Ja, ampak sedaj si nekateri Linuksači prizadevajo, da bi ga nadomestili, čeprav je on ravno z odprtostjo do povprečnega uporabnika dosegel to dominanco in si jo na nek način prislužil.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

cekr ::

Zakrknjeni Linuxaši ne razumete postranskih stroškov. Jih sploh ne vidite.
Uporabniki imajo računalnike doma. In zelo dvomim, da ima kdo gor Linux.
Že s tem, ko se nek uradnik usede za računalnik, kjer je domač, je že velika prednost.
S tem odpadejo šolanja, kasneje pa ob problemih, marsikdo zna rešit. Bi to uspelo na Linuxu? Pozabi.
Sploh ne razumete, kako je psihično naporno, če te nekaj cel šiht ubija.

Pri nas v firmi smo se(in se še) tudi igrali z Linuxom.
Vendar nikomur v firmi ne bom težil, da naj dela z nekaj, kar mu ni.
Če bi nekdo želel katero koli distribucijo, ima prosto pot. Toda delo ne sme trpeti,
Win/Office licenca je zelo poceni.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

tony1 ::

MrStein je izjavil:

Ni tako.
Jaz sem podkupljen, da uporabljam Windows.
Žena tudi.
Takisto sosedje.
In sorodniki.
In znanci.
In sodelavci.

Vsi smo podkupljeni.


Vsa moja žlahta, ki mi nosi zje6ane Win laptope, dobi nazaj Ubuntu. Vse kar jih zanima, je le, če je ikona za FF tam kot je bila prej. In je. Tako sem prišparal že nebroj živcev. 8-)

RRjem se tako mirne duše odpovem :D

cekr je izjavil:

Zakrknjeni Linuxaši ne razumete postranskih stroškov. Jih sploh ne vidite.
Uporabniki imajo računalnike doma. In zelo dvomim, da ima kdo gor Linux.
Že s tem, ko se nek uradnik usede za računalnik, kjer je domač, je že velika prednost.
S tem odpadejo šolanja, kasneje pa ob problemih, marsikdo zna rešit. Bi to uspelo na Linuxu? Pozabi.


Uporabnike se da rešiti z nekajdnevnim šolanjem.

Je pa, kot povsod v življenju, najpomembnejši OSI Layer 8: politika. Če se ta spremeni, potem spremembe... ne bo.

Nadebudnik ::

Škoda, da ima kapital zadnjo besedo pri skoraj čisto vsem. UNIX je v svojih nederjih svetlobna leta pred okni. Verjamem, da bi s polovičnim vložkom (najverjetneje manj), ki ga bodo zapravili za Microsoftov produkt, imeli precej boljšo Linux uporabno izkušnjo. Na sploh ne vem kako so jim lahko sistemi delovali počasneje kot prej na oknih. Deluje mi tole kot en Black PR, namesto, da bi se izpostavile prednosti Linuxa.

krneki0001 ::

Nadebudnik je izjavil:

Škoda, da ima kapital zadnjo besedo pri skoraj čisto vsem. UNIX je v svojih nederjih svetlobna leta pred okni. Verjamem, da bi s polovičnim vložkom (najverjetneje manj), ki ga bodo zapravili za Microsoftov produkt, imeli precej boljšo Linux uporabno izkušnjo. Na sploh ne vem kako so jim lahko sistemi delovali počasneje kot prej na oknih. Deluje mi tole kot en Black PR, namesto, da bi se izpostavile prednosti Linuxa.


Bil je to linux nekoč. Danes je ubuntu na stopnji windows xp.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: paket ()

sdklfjafoijd ::

Ljudje smo zanimivi. Saj tudi jaz sem bil skeptičen do električne zobne ščetke dokler nisem poskusil. Nevem pa ne zakaj sem zagovarjal negativno mnenje.
Uporabniška izkušnja na delovnem mestu je ponavadi le iz uporabniških programov. Jasno je kakšna industrija stoji za uporabniškimi programi v MS sistemi kjer je že sama integracija in podpora produktov med sabo res tako kot..na stopnji XP.
Mogoče se tkaj splača pomisliti na citrix oziroma 365 rešitve, ki jih tudi sam z veseljem uporabljam, da zapolnim tudi to verzel...zelo dobrih office programov... itd.

Ah ja spomini, kako je bilo fajn prvič spoznat unix sistem, z kurjo kožo ustvarjat v glavi pred prsti in... kompajlat vsako sranje in iztisnat zadnje cikle, drmat kernel z Con Kolivasom in... mnja. Danes je vse bolj z lahkoto, ampak na dobrihtemeljih da se ti ob problemu le zasvetijo oči haha. Saj ne rečem, v službi pač morem obvladat tudi alternativo in nam prov dobro služi ( nimam več lasov ).

Sej vsakemu svoje služi. Imam prijatelje ki se tudi meni smejijo, ker sem bolj zahteven kot njihov XBOX ali pa TV.

Jarno ::

BigWhale je izjavil:

PaX_MaN je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Linux Jedro je najbolj razsirjeno jedro v galaksiji. Vsi ostali nimajo za burek.

Ne gre za množičnost, temveč kvaliteto.


To, da je najbolj mnozicen pomeni, da je najbolj uspesen in kvaliteten. Tko so mene ucili, ko so mi razlagali, da je Windows najbolj razsirjen desktop. Sigurno zaradi kvalitete. Zih!


Ne strinjam se z vsemi odločitvami MS-ja, a Windows je dejansko najbolj podprt in preštudiran OS. Še najboljši špil, ki sem ga na linuxu poganjal je Progres Quest.
Dokler ne bodo popravili, izpilili in nagradili splošne uporabniške izkušnje (gre, Android khm) desktop distribucij ne mislim hvaliti po forumih.

bMozart ::

MrStein: "Stavim da se noben ne zaveda podobnosti te "debate" s povprečno temo o munhoksu ali ploščati zemlji."

Izgubil bi stavo, ko sem včeraj to opazil sem šel raje spat, kot da bi naprej komentiral ;)


Anyways Mavrik je kar dobro napisal kako to gre. Kar me malo preseneča je koliko ljudi v tej debati tega ne vidi. Ko 2x pomislim, pa tudi to ne. :)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

bMozart ::

pegasus:

Pravilno vprašanje je ali boš orodja prilagodil delovnemu procesu ali boš delovni proces prilagodil orodju."


Tale stavek bi blo treba dati v okvir in na steno.
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

techfreak :) ::

Jarno je izjavil:

Ne strinjam se z vsemi odločitvami MS-ja, a Windows je dejansko najbolj podprt in preštudiran OS.
Prestudiran v kaksnem smislu? Glede na odprtost GNU/Linux bi verjel da je dosti bolj prestudiran kot pa zaprti Windows.

BlaY0 ::

mtosev je izjavil:

namestil win 10 73let stari gospi pa nič ne jamra, da ji win 10 ni ok. prej je imela visto.

Če bi ji Linux pa bi al kaj?

Enkrat sem na Simbioz@ eventu na pol računalnikov namestil Windows, na pol pa Linux. Vsi so hoteli delati na Linuxu, ker so bile ikonce na default desktopu večje pa lepše...

krneki0001 ::

Jst sm jim pa samo printscreen desktopa naredil in ga dal za ozadje, potem pa ikone zbrisal in umiral od smeha zraven, ko so se matral pritiskat na ikone.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: estons ()

Jarno ::

techfreak :) je izjavil:

Jarno je izjavil:

Ne strinjam se z vsemi odločitvami MS-ja, a Windows je dejansko najbolj podprt in preštudiran OS.
Prestudiran v kaksnem smislu? Glede na odprtost GNU/Linux bi verjel da je dosti bolj prestudiran kot pa zaprti Windows.

Baza programerjev v okolju Windows je ogromna. Zaprtost kode ni ovira, da ne bi znali spisati katerekoli smiselne aplikacije/igre.
Dvomim, da moraš poznati in razumeti 15+ milijonov vrstic kode zadnjega kernela, da lahko začneš svojo programersko kariero.

Poleg tega je zanimiva ugotovitev, da Windows oblikuje ogromno izbranih in dobro plačanih strokovnjakov. Approves.
Proti Linuxu drugače nimam kaj dosti, poganjajo moj router, za WP pa tudi ne maram slišati.

Moti me pa, ko postaja očitno, da je na delu idealizem in aktivizem. Če je zadaj firma in kdo služi s solidnimi in preizkušenimi storitvami, potem nimam nič proti.

BlaY0 ::

Jarno je izjavil:


Baza programerjev v okolju Windows je ogromna. Zaprtost kode ni ovira, da ne bi znali spisati katerekoli smiselne aplikacije/igre.

Po moje jih tukaj rešuje samo Microsoft Store (ideja je bila pač skopirana od "nekod"). Brez tega bi bila za 95% folka danes muka...

Poldi112 ::

Jarno je izjavil:

techfreak :) je izjavil:

Jarno je izjavil:

Ne strinjam se z vsemi odločitvami MS-ja, a Windows je dejansko najbolj podprt in preštudiran OS.
Prestudiran v kaksnem smislu? Glede na odprtost GNU/Linux bi verjel da je dosti bolj prestudiran kot pa zaprti Windows.

Baza programerjev v okolju Windows je ogromna. Zaprtost kode ni ovira, da ne bi znali spisati katerekoli smiselne aplikacije/igre.
Dvomim, da moraš poznati in razumeti 15+ milijonov vrstic kode zadnjega kernela, da lahko začneš svojo programersko kariero.

Poleg tega je zanimiva ugotovitev, da Windows oblikuje ogromno izbranih in dobro plačanih strokovnjakov. Approves.
Proti Linuxu drugače nimam kaj dosti, poganjajo moj router, za WP pa tudi ne maram slišati.

Moti me pa, ko postaja očitno, da je na delu idealizem in aktivizem. Če je zadaj firma in kdo služi s solidnimi in preizkušenimi storitvami, potem nimam nič proti.


Kakšen idealizem? To so zgolj predsodki win tabora, ki si domišlja kako nasprotni tabor razmišlja. Kot že ničkolikrat rečeno, šlo je za politično odločitev. Ne vem če kdo iz našega linux tabora dejansko zagovarja stališče, da so win neprimerna platforma za javno upravo. Močno dvomim. Je pa precej takih, ki svoje težave z vzdrževanjem poljubne linux distribucije preslikajo na "tajnica si ne bo znala nastavit scannerja". Kjer jasno ignorirajo, da to ni njeno delo in ne bo prišla v to situacijo, v kolikor ima spodobno zaledno službo.

Glede ogromno izbranih strokovnjakov, ki oblikujejo windows - kapo dol za metro. Al pa mogoče smernice narekujejo marketingarji, ampak ne, to ne more biti... :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jarno ::

No, z Metrom, UWP-jem in Windows store se tudi sam ne strinjam preveč, da je Windows Phone "crknil" sem tudi vesel. Ampak tudi Linux ima cvetke. Npr. so si nekje v Lubuntu-ju izbrisali panel, kar predstavlja veliko neprijetnost pri uporabi. Obnoviti se ga da preko terminala z ukazom:
cp /usr/share/lxpanel/profile/Lubuntu/panels/panel ~/.config/lxpanel/Lubuntu/panels
lxpanelctl restart

Trivialno.
Dokler ne bodo naredili sistema kot se za 2017 šika, ga ne mislim hvaliti po forumih ali ga komurkoli priporočiti.

Poldi112 ::

Nihče te ne sili. Ampak tvoja izkušnja, da špili slabo delajo, ni ravno relevantna za ta primer.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

HotBurek ::

Windows 10 ti lepo zbira vse podatke, maile, slike, dokumente, analizira tvoje navade.... Priklopiš telefon, in lepo poskenira telefon za podatki, ki jih še nimajo. MS te podatke lepo masovno zbira, obdeluje in ti na 1000 in 1 način servira oglase za koakolo in mkdonalds. Isto razni outlook.com, gmail.com; zastonj storitev, preko katere kradejo naše podatke.

Takšno početje bi morali zablokirat že v omrežju Evrope. Ali pa imet moj-mail.eu v okviru EU only. EU bi lahko finacnira lastni IT razvoj. Podpirajmo lokalno ;)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HotBurek ()

Jarno ::

Poldi112 je izjavil:

Nihče te ne sili. Ampak tvoja izkušnja, da špili slabo delajo, ni ravno relevantna za ta primer.

Točno tako, nikogar ni potrebno siliti, tudi ne mestne uprave mesta München.
Sem že omenil, da če imajo za MS programsko opremo denar naše obubožane občine in se nihče ne zgraža, potem tudi v njihovem primeru ni potrebno pretiravati.

EU bi lahko finacnira lastni IT razvoj. Podpirajmo lokalno ;)

Se absolutno strinjam, lahko je tudi Linux based. Pomembno je, da so v krovni organizaciji ljudje s pravo vizijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jarno ()

ginekk ::

krneki0001 je izjavil:

Ne vlečt IBM-a zraven. IBM ima celo svoj linux, ki dela na mainframeu. In tam je vseeno, kaj imaš za en OS na svojem računalniku, ker itak delaš vse v "konzoli" 3270.


Zakaj ne? Kvečjemu je tvoj odgovor povsem iz konteksta. Govorim ti kaj najraje porabljajo IBMovci kot svoje vsakdanje orodje, ti pa potem ven privlečeš mainframe. Lahko si prepričan, da nihče ne uporablja mainframe za delovni računalnik (a hkrati s pomočjo raznih frontend aplikacij, ki tečejo bolj ali manj uspešno na iOS/MS/LInux uporabljajo kup podpornih aplikacij, ki tečejo na mainframu). IBMovcev je par sto tisoč.

nevone ::

Je pa precej takih, ki svoje težave z vzdrževanjem poljubne linux distribucije preslikajo na "tajnica si ne bo znala nastavit scannerja"


Če greš malo prebirat stare teme tu na slo-techu boš videl ogromno zapisov, koliko ima Windows težav in kako se z Linuxom to ne more dogajat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

nevone je izjavil:

Ja, ampak sedaj si nekateri Linuksači prizadevajo, da bi ga nadomestili, čeprav je on ravno z odprtostjo do povprečnega uporabnika dosegel to dominanco in si jo na nek način prislužil.


Kar se odprtosti tice je pa Windows resnicno slab primer. Dominanca na desktopu se ni osvajala z odprtostjo ampak s polno precej premisljene taktike, ki je bila veckrat pod drobnogledom raznih proti monopolnih preiskav.

Microsoft se je v odprtost podal sele po odhodu Gatesa in Ballmerja.

nevone ::

Microsoft se je v odprtost podal sele po odhodu Gatesa in Ballmerja.


Gates je povprečnemu ali podpovprečnemu uporabniku omogočil, da je prišel v stik z uporabo računalnika. Nekateri so tako zagovedni, da mislijo, da je to samo domena tistih, ki znajo vse sami nastavit tako da deluje in da sploh lahko kaj delajo. No vsaj bili so. Na srečo jih Windows sili v to, da se prilagajajo uporabnikom, tudi tistim, ki nimajo doktorata iz računalništva.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Invictus ::

BigWhale je izjavil:


Kar se odprtosti tice je pa Windows resnicno slab primer. Dominanca na desktopu se ni osvajala z odprtostjo ampak s polno precej premisljene taktike, ki je bila veckrat pod drobnogledom raznih proti monopolnih preiskav.

Microsoft še danes ni odprt...

Na desktopu je pa zmagal, ker je imel samo en vmesnik tako za uporabnike, kot za programerje.

Če pogledaš Linux, je pred 15 leti praktično vsak dan prišla ven nova, kao boljša knjižnica za programiranje v X-Windowsih. Danes obstajata samo še Gtk in Qt. Še vedno dve, med seboj nezdružljivi zadevi. Pa če že vzamemo v zakup, da imaš podvojene knjižnice različnih standardov na mašini, kaj pa združljivost za nazaj? Spremenijo cel API, ker se nekemu geeku zdi, da zna bolje ?!?! In poruši cel ekosistem zaradi lastnega ega? Ti pa plačuj programerje da prepišejo program na nov API...

Kdo se bo potem zafrkaval s podporo softvera?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

dice7 ::

uio je izjavil:

Če ma vsej polovico uporabnikov 5+ let stare računalnike bo prov zanimivo gledat kako bodo win 10 štekal :D *(še posebno z vgrajenimi grafičnimi kot so ponavadi taki sistemi)

Win10 dela cisto lepo na vseh sistemih, kjer tudi win7 tece lepo. In win7 je 8 let star os

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

s1m0n ::

Moram priznat, da sem se vedno "zajebaval" pri postavitvi kakšne linux distribucije. Nikoli ni delovalo od prve a, ko prideš mimo dela in pika.

Problem je velikokrat bil kako in kje najt rešitev in čas, ki si ga s tem zapravil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

Poldi112 ::

Invictus je izjavil:

BigWhale je izjavil:


Kar se odprtosti tice je pa Windows resnicno slab primer. Dominanca na desktopu se ni osvajala z odprtostjo ampak s polno precej premisljene taktike, ki je bila veckrat pod drobnogledom raznih proti monopolnih preiskav.

Microsoft še danes ni odprt...

Na desktopu je pa zmagal, ker je imel samo en vmesnik tako za uporabnike, kot za programerje.

Če pogledaš Linux, je pred 15 leti praktično vsak dan prišla ven nova, kao boljša knjižnica za programiranje v X-Windowsih. Danes obstajata samo še Gtk in Qt. Še vedno dve, med seboj nezdružljivi zadevi. Pa če že vzamemo v zakup, da imaš podvojene knjižnice različnih standardov na mašini, kaj pa združljivost za nazaj? Spremenijo cel API, ker se nekemu geeku zdi, da zna bolje ?!?! In poruši cel ekosistem zaradi lastnega ega? Ti pa plačuj programerje da prepišejo program na nov API...

Kdo se bo potem zafrkaval s podporo softvera?


Pa kaj potem, če sta med seboj nezdružljivi? Na vsaki linux distribuciji mi bo tekel tako gtk kot qt program. Plus da sicer nisem programer, ampak afaik imaš tudi na win več api-jev. Še qt je na win. In tole rušenje ekosistema se mi zdi tudi smešno pretiravanje. Mislim, če mi stari programi iz win9x niso delali na 2k in uni iz xp dostikrat niso delali v 7 - v čem je to tako drugače od qt (razen tega, da vse odprtokodne aplikacije avtomatično delajo)? Za razliko od kakšnega Active-X sranja, ki je bilo tako zelo popularno pred leti. Ali pa silverlight?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

andrejus ::

Res ne razumem, a so na tem forumu samo otroci a so tudi starejši. Čeprav včasih so ti starejši ITjevci kot rdeča kapica, živijo v svojem svetu in ne vidijo volka pa četudi je oblečen v babico.

Valda nikogar ne birga kaj je boljše in kaj ne. Tisti, ki boljše lobira, da ne rečem podkupuje, tisti dobi pogodbo.

Jaz ne vem kako je v Minchnu ampka da ima Microsoft za SAP boljšo infrastrukturo je bosa. Največji SAP sistemi tečejo na linuxu, Aiaxu in podobnih IBMjovih sistemih. Tega je cel kup. GUI (za končnega uporabnika) je za Win boljši, ker za linux teče v javi in je šit narejen. Itak se za UI sedaj uporablja WebDynpro ker je web. Seveda je Win SAPovih inštalacij več, ker ni prav dosti linux adminov naokoli. Tudi v Nemčiji ne.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec ere Linuxa v Münchnu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11432321 (26750) nekikr
»

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
23778956 (72167) xmetallic
»

Linuxu v Münchnu slabo kaže (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14037181 (31263) MrStein
»

München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
28786867 (63401) johnnyyy
»

Münchenski mestni svetniki ne znajo uporabljati Linuxa (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
20170809 (61451) Ghost7

Več podobnih tem