» »

Vzajemni skladi n-tič

Vzajemni skladi n-tič

Temo vidijo: vsi
««
31 / 34
»»

Mato989 ::

Spura je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Vzajemci so pač toliko bolj enostavni za navadne potrošnike (v smislu kupiš/-ješ in pozabiš za 10, 20 let). In cena za to je pač manjši donos oz. vsi ti stroški, ki jih potem plačuješ bančnikom. Saj to je povsod tako; zakaj npr. ne zgradiš sam SE, boš prihranil najmanj 5000 evrov itn.

Zato ker je zgradit si SE sam neprimerno tezje, kot pa to, da si pri enem brokerju naredis racun in kliknes buy na enem ETFu.



Odvisno koga vprasas

Tako kot je kmetu lazje pridelat hrano na njegovi kmetiji kot vlagat tako je tebi lazje to

Nekomu ki sluzbeno montira SE je tudi lazje ce si jo sam zmontira kot tebi
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

energetik ::

Rihito je izjavil:

energetik je izjavil:

Točno to je razlog, v vzajemce vstopiš v lokalni poslovalnici z osebno in bančno. Če te pobere, pridejo svojci s sklepom o dedovanju in imajo vse.

Če se pri spletnih brokerjih karkoli zalomi, se moraš sam pobrigat v tujini.

Sicer pa tisti ki vlagajo v vzajemce, so vsaj za odtenek bolj pismeni kot tisti z denarjem na TRR.


26 milijard nam stoji, če me spomin ne vara :D, in se moram žal strinjat z zadnjim delom, pa čeprav se to prodaja na račun finančne nepismenosti ljudi. Jaz drugih razlag ne najdem :/
Under performajo napram ETFom, imajo višje stroške, stopnja diverzifikacije pa je na nek način podobna.

Torej bolj psihološki vidik, ne tok finančni? "Ljudje so pač na kumot?"
Honestly jaz si ne predstavljam kako bančni in ostali svetovalci to prodajajo :D Sploh obstaja OBJEKTIVEN argument oziroma PREDNOST vzajemnih napram ETF :D. Recimo, da dobijo v poslovalnico nekoga kot sem jaz xD
Vidika sta po mojem 2 - eden da ljudje ne vedo, da obstajajo spletne borze, ETF-ji;
druga vrsta ljudi pa gleda na "udobnost". Med temi sem tudi jaz. Ni mi treba nikoli nikomur nič poročati; če se mi kaj zgodi, bodo dediči z lahkoto in brez truda prišli do sredstev. Nenazadnje pa imam tudi prednost neobdavčenih prehodov iz/v denarni sklad znotraj krovnega. Torej ko so delniški skladi napihnjeni, prestavim v denarni sklad; ko delniški močno padejo, prestavim nazaj. Brez stroškov in davka.
vires in numeris

Rihito ::

Hja tole zadnje je mogoče res največja prednost. Prenosi v podskladih znotraj krovnega brez nastanka davčne obveznosti.

CoreySteel ::

To smo že večkrat poudarili, da ni nobena prednost. Ne za "izkušene", kaj šele za povprečnega uporabnika.
Udobnost vzajemcev pa pomeni dobesedno na desettisoče evrov manj na koncu po parih desetletjih.
Twitter: @CoreySteel_

Malidelničar ::

Veliko je finančna nerazgledanost, čeprav me sedaj leta 2023 to čudi. Ker veliko milenijcev in z-jevcev je razgledanih, imajo Revolut, N26, InteractiveBrokers račun, delnice, ETF-e in kripta je FUL v Sloveniji. Mlajši z jevci so tu nadmudrili nas strajše milenijce.

Jaz sem imel vzajemce in lahko kot zanimivost opišem mojo osebno zgodbo.

Popravite me, ampak vzajemci so se res na polno pojavili v Sloveniji tam cca. 2001. Ok, Galileo od Kmečke družbe (se še spomni kdo teh cajtov??? Pokojni Matjaž Gantar je takrat oral ledino, Uf, kje je to .... :)) je bil na sceni že od leta 1997 in bilo je nekaj res prvih vlagateljev, ki so lahko naredili lep donos, če so prehiteli ostali folk zakrat za enih 8 let.
Jaz sem dejansko imel sklad od KD-ja, Rastko, tam nekje od cca leta 1999 se mi zdi. Potem pa na polno v vzajemce nekje po 2002. Po priporočilu staršev, žlahte. Saj je bilo res dobronamerno: dejansko je zadeva takrat šla gor, ena redkih zadev v Sloveniji kjer si za takratne čase videl da ti premoženje res lepo raste. Vedeti morate, da so bančne obresti bile višje ja, ampak inflacija tudi. En folk je v teh prvih, zelo osnovnih vzajemcih takrat celo naredil res konkretne donose; dejansko si je takrat marsikdo dejansko kupil del fleta s to investicijo v vzajemca.

No jaz sem za takratne čase glede na plače itd. (to je bil še čas tolarjev) kar konkretno vstopil noter, vse študentske prihranke in zaslužke, denar od babic, vse je šlo v investicijo. Imel sem ene 5 skladov se mi zdi. Bil sem prav ponosen sam nase ker sem znal diverzificirat :) Fora je, da takrat je bil to v Sloveniji skoraj FOMO. Na starih spletnih forumih je folk pisal, kako mu vse raste v skladih, kako vse gre gor. Na ljubljanskih trolah in plakatih so oglaševali vzajemce POVSOD, 'vlagajte', 'vzajemci', 'Vaša priložnost!', 'Izberite naše sklade', 'Skladi najboljših upravljalcev'. Sama sreča, da v Balkan vzajemce nisem vstopil nikoli, folk je pa na polno vlagal tja (češ, ja mi Slovenci poznamo Balkan, to bo biznis, ker so 'frontier/untapped market'). Kolikor se spominjam je folk brez problema vrgel not tudi do 100.000 EUR in še čez, eni so imeli res velike vsote tam noter. Smešno mi je ko gledam nazaj, kako so finančni svetovalci kazali tiste 'hockey stick' grafe, to smo gledali, kot da smo odkrili Ameriko :) Glede stroškov upravljanja nekako nismo imeli pojma, svetovalec nam je to predstavil, da on zadevo upravlja 'in our best interest' :)

No potem pa 2008. KOLAPS. CLUSTERFUCK TOTALEN. Mislim, da smo že pozabili obdobje jesen 2008 - december 2009/januar 2010. Vse dol, vse padalo, firme v krču, prijateljica od sosede od sosedovega strica govorila, da bo konec sveta. Vsi so govorili, da je potrebno nabaviti kos njive, konzerve in kalašnikovko. Žlahta potegnila denar ven. In seveda jaz v strahu tudi naredil največjo napačno potezo, ki sem jo lahko, tam nekje sredi 2009 ko je bilo res v Sloveniji že hudo, ko smo gledali objokane obraze delavcev in jeznega Semoliča iz tedna v teden, potegnem vse ven razen enega sklada. Ta vzajemec potem prodam cca 10 let po krizi z pozitivno nulo. Seveda se potem ko je bil konkreten dip in ko je bilo najbolj ugodno, NE dotaknem več vzajemcev in delnic niti s palico ne. Hja tako je, ko se za merjenje sentimenta trga človek zanaša na 24ur, Preverjeno in Dnevnik nacionalke :)

Torej moja izkušnja z vzajemci je takšna, da so me na banki takrat, kljub dobrim namenom staršev, prijateljev, ki so mi to svetovali, lepo nadmudrili. Dejansko sem šel s FOMO-tom gor in nato v "apokalipsi" prodal. Izpeljal sem učbeniški 'buy high - sell low' ob tem, da je bilo kar nekaj stroškov upravljanja in nato samo ena prodaja z pozitivno nulo in simboličnim dobičkom nekaj flaš piva in štruce kruha.

Kakšne so pa vaše izkušnje?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Gregor P ::

Najlepša hvala za opis tvoje izkušnje. Bi jih morali priložiti v kakšno knjigo o ekonomiji oz. financah v srednješolske, če ne kar OŠ učbenike.:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Meee ::

hja zanimivo, tudi moj fotr se je opekel, prav z balkanskimi skladi. Ker so mu to eni uspešni prijatelji svetovali seveda :D

Ampak a bi bila zgoda bistveno drugačna, če bi imel denar v ETFih? isto bi lahko nabavil ko je bil na trgu pohlep in prodal ko je bila panika. Tu nima veze a so vzajemni ali ETF, največja jeba je to da smo preveč "pametni" in mislimo, da bomo uspešno "tajmal d market", čeprav to nikoli pametna ideja in le redko komu uspe. Folk seveda nabavlja ko gre zadeva gor (in pričakuje da bo še in še šla gor), nato pa zapaničari, ko gre dol. Vedno je za večino vlagatelje najbolš, da avtomatiziraš cel proces in lepo vlagaš mesečno kar si lahko privoščiš in se ne ukvarjaš s tem kaj se dogaja na trgu. Na dolgi rok (tu govorimo o vsaj 15+ letih) boš vedno krepko v plusu. Razen, če res pride do konca sveta in atomske vojne, ampak takrat bo kaj se dogaja z našimi delnicami še naš najmanjši problem:)

dunda ::

Razpršenost naložb? Zakaj vse (ali večino) v vzajemce?
https://www.kacnje.eu

Gregor P ::

Ker je to vse kar imaš8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

energetik ::

dunda je izjavil:

Razpršenost naložb? Zakaj vse (ali večino) v vzajemce?
Ker vzajemci niso 1 vzajemec. Imaš pokrite skoraj vse panoge in skoraj vso geografijo. Enako kot pri ETFih.
Itak pa velja povsem enaka zgodba buy high, sell low tudi pri ETFih. Bistveno je da delaš kontra kot množica in kot pravijo živci. Šele potrm pridejo tiste razlike v poštev, ki jih nekdo omenja zaradi upravljalskih stroškov...
vires in numeris

Lonsarg ::

Marsikdo se je opekel pri balkanskih skladih ja, poznam recimo enega ki zaradi tega nikoli več v življenju ne misli vlagat kamorkoli in ima vse na banki v denarju.

V praksi je pa šlo za napako slabe razpršenosti, ker po nobeni definiciji balkanski skladi niso bili kaj dosti razpršena zadeva. To napako se da replicirat tako pri vzajemcih in ETFjih, ker imaš pri obeh tudi take nerazpršene, je pa res da dandanes je precej več zavedanja v dobro razpršenosti in so nerazpršeni razervirani za špekulante. Dvomim da še kak svetovalec laikom kaj nerazpršenega ponuja, ali pač?

@energetik, sell low, buy high je špekulantska mantra. Če si dolgoročni vlagalec (kar je naprimer edino smiselno za laika) te to ne gane ampak lepo sproti dokupuješ in držiš. In tle 1-2% letno v prid EFTjem lahko kar nekaj nanese.

Kar manjka na Slovenskem trgu je nek simplificiran brokerski račun, ki je poceni (recimo 5EUR mesečno itd) ima simplificirano ponudbo in predvsem poenostavljen vmesnik in predvsem da ga ponuja Slo banka in da je birokracija za poročanje urejena. To bi bilo nekaj kar bi pomoje prepričalo marsikoga ki ima trenutno vzajemni sklad.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

dunda ::

energetik je izjavil:

dunda je izjavil:

Razpršenost naložb? Zakaj vse (ali večino) v vzajemce?
Ker vzajemci niso 1 vzajemec. Imaš pokrite skoraj vse panoge in skoraj vso geografijo. Enako kot pri ETFih.
Itak pa velja povsem enaka zgodba buy high, sell low tudi pri ETFih. Bistveno je da delaš kontra kot množica in kot pravijo živci. Šele potrm pridejo tiste razlike v poštev, ki jih nekdo omenja zaradi upravljalskih stroškov...


To razumem. Ampak sam vseeno ne bi nikoli vseh jajc dal v isto košaro, pa čeprav je ta košara pestro naložena.
Zame so vzajemci pač en način poskušanja plemenitenja denarja (varčevanja ...). In notri gre pač en del. Lahko sicer relativno velik del, ampak nikakor ne vse.
https://www.kacnje.eu

nejc_nejc ::

Vsi, ki nonstop premetavate denar sem in tja, dajte realno cifro povedat za ta trenutek, po recimo 10 letih.

energetik ::

Lonsarg je izjavil:


Kar manjka na Slovenskem trgu je nek simplificiran brokerski račun, ki je poceni (recimo 5EUR mesečno itd) ima simplificirano ponudbo in predvsem poenostavljen vmesnik in predvsem da ga ponuja Slo banka in da je birokracija za poročanje urejena. To bi bilo nekaj kar bi pomoje prepričalo marsikoga ki ima trenutno vzajemni sklad.
Se popolnoma strinjam.
Pa okoli 10-20 ETF na izbiro, panoge, geografija, pa en za zlato, srebro, nepremičnine. Se takoj prestavim.
vires in numeris

Gregor P ::

Ok sam zakaj bi si banke&co to naredile?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Lonsarg ::

Banka ki bi to naredila bi lahko kradla stranke drugi banki. Tak da ce bi konkurenca bila dovolj dobra in dobre vodje podjetij bi pricakoval da se to zgodi. Sploh kak BKS Bank ki ze ponujaj elektronske brokerske racune bi lahko zgolj vmesnik in ponudbo prenovili pa kaj takega ponudili. Ampak ja ni nekih inovativnih direktorjenv slo ocitno.

Malidelničar ::

Lonsarg je izjavil:

Banka ki bi to naredila bi lahko kradla stranke drugi banki. Tak da ce bi konkurenca bila dovolj dobra in dobre vodje podjetij bi pricakoval da se to zgodi. Sploh kak BKS Bank ki ze ponujaj elektronske brokerske racune bi lahko zgolj vmesnik in ponudbo prenovili pa kaj takega ponudili. Ampak ja ni nekih inovativnih direktorjenv slo ocitno.


Jaz sem pri BKS-u in zanimivo, da v to ne gredo. Za SLO delnice so zelo v redu, podpora je tekoča itd. Zmanjka pa pri stroških za tuje delnice in ETF-e.
Ne vem pa kako je pri Iliriki - ima kdo info?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

gruntfürmich ::

Malidelničar je izjavil:

sklad od KD-ja, Rastko, tam nekje od cca leta 1999 se mi zdi. Potem pa na polno v vzajemce nekje po 2002...

dejansko so bila tista leta v teh dveh skladih (rastko in galileo), pa tudi balkan - DO KRIZE, nekaj najboljšega kar se ti je zgodilo v življenju glede financ.
ker takšni donosi ko so se takrat zgodili s temi slovenskimi skladi so 'one in a life time'.

glavni problem ki pa ga jaz skos opozarjam pa je da skladi NE skrbijo za tvoje premoženje. za to moraš skrbeti sam.
oni ne prodajo delnic ko se zazna kriza, oni pustijo da propade. boli njih kita. zdaj, če bi imeli svetovne ETF-e, potem bi zadeve še pile vodo, ker pa so vlagali v propadle balkanske zadeve, pa so ljudje praktično vse izgubili.

zato moraš vedno kadar vlagaš preko posrednikov, vprašat kaj naredijo ko se pojavi kriza.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pingme ::

Malidelničar je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Banka ki bi to naredila bi lahko kradla stranke drugi banki. Tak da ce bi konkurenca bila dovolj dobra in dobre vodje podjetij bi pricakoval da se to zgodi. Sploh kak BKS Bank ki ze ponujaj elektronske brokerske racune bi lahko zgolj vmesnik in ponudbo prenovili pa kaj takega ponudili. Ampak ja ni nekih inovativnih direktorjenv slo ocitno.

Jaz sem pri BKS-u in zanimivo, da v to ne gredo. Za SLO delnice so zelo v redu, podpora je tekoča itd. Zmanjka pa pri stroških za tuje delnice in ETF-e.
Ne vem pa kako je pri Iliriki - ima kdo info?

Imam Iliriko, ampak so gor samo SLO delnice.
Za tujino je zelo drago, pa ne zgolj nakup, ampak tudi samo vzdrževanje stanja (v odstotkih).
Poleg tega računajo vsako malenkost, recimo prejem dividend (v odstotkih z min/max absolutno omejitvijo), split delnic (ie. korporativna dejanja), ...
Za SLO pač požrem, saj ni neke velike izbire, sploh če želiš imeti vse online (poleg Ilirike še BKS), za tujino pa definitivno IBKR.
Ilirika ima sicer tudi možnost online odpiranja računa, mobilni app je pa bolj ali manj wrapper za webview.

pingme ::

gruntfürmich je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sklad od KD-ja, Rastko, tam nekje od cca leta 1999 se mi zdi. Potem pa na polno v vzajemce nekje po 2002...

dejansko so bila tista leta v teh dveh skladih (rastko in galileo), pa tudi balkan - DO KRIZE, nekaj najboljšega kar se ti je zgodilo v življenju glede financ.
ker takšni donosi ko so se takrat zgodili s temi slovenskimi skladi so 'one in a life time'.

glavni problem ki pa ga jaz skos opozarjam pa je da skladi NE skrbijo za tvoje premoženje. za to moraš skrbeti sam.
oni ne prodajo delnic ko se zazna kriza, oni pustijo da propade. boli njih kita. zdaj, če bi imeli svetovne ETF-e, potem bi zadeve še pile vodo, ker pa so vlagali v propadle balkanske zadeve, pa so ljudje praktično vse izgubili.

zato moraš vedno kadar vlagaš preko posrednikov, vprašat kaj naredijo ko se pojavi kriza.

Ni tako enostavno. V prospektu je natančno določeno kaj in kako lahko kupujejo, kje in koliko.
Ponavadi v prospektu recimo piše, da ima sklad najmanj 85% sredstev naloženih v delnice iz te in te regije (če si kupil omejenega na regijo).
Torej tudi če bi bili neki hudi strokovnjaki in bi napovedali padec, delnic enostavno ne smejo prodati oz. imajo lahko največ 15% v drugih oblikah (denar, obveznice, drugi skladi).

Sparkxl ::

nejc_nejc je izjavil:

Vsi, ki nonstop premetavate denar sem in tja, dajte realno cifro povedat za ta trenutek, po recimo 10 letih.


Če ti to povemo, se boš še večjega reveža počutil, zato raje ne

GregiB ::

Malidelničar je izjavil:

Torej moja izkušnja z vzajemci je takšna, da so me na banki takrat, kljub dobrim namenom staršev, prijateljev, ki so mi to svetovali, lepo nadmudrili. Dejansko sem šel s FOMO-tom gor in nato v "apokalipsi" prodal. Izpeljal sem učbeniški 'buy high - sell low' ob tem, da je bilo kar nekaj stroškov upravljanja in nato samo ena prodaja z pozitivno nulo in simboličnim dobičkom nekaj flaš piva in štruce kruha.


Moja izkušnja je skoraj identična z razliko, da sem vse prihranke (kot zaposlen - začetnik, ni blo boh ve kaj) ruknil v KD Galileo leta 1994. Še zdaj se spomnim, da sem prve "točke" kupoval po cca. 1€ (v SITih, seveda). Vsak mesec sem DCA-jal, kolikor sem si lahko privoščil. Do 2008 sem s kapitalskimi dobički "zaslužil" za precej dober avto višjega srednjega razreda, a cilj je bil zbrati čim več do trenutka, ko se z gospo odločiva za nakup nepremičnine. No... odločila sva se v 2010... Ja... ko sem vse točke prodal, verjeli ali ne, sem imel točno toliko, kot sem vlagal... pa za 2 pici in 3 pire...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

gruntfürmich ::

pingme je izjavil:

Ni tako enostavno...
morda res ni, ampak kot uporabniku teh skladov pa se ti vseeno zdi malo debilno, da vse skupaj propade, oni pa nikome ništa in samo vlečejo upravljalske stroške...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik ::

Kot uporabnik imaš prospekt sklada, kjer točno piše, kateremu indeksu poskuša slediti vzajemc. Mene bi motilo, če bi kupil Kitajski vzajemc, oni bi ga pa počasi neopazno preoblikovali v Latinsko Ameriko npr.

Če bi to šlo v to smer, potem bi lahko imeli samo 1 vzajemc, ki ga dinamično prilagajajo in je optimum od optimuma.
vires in numeris

Gregor P ::

Vsekakor ti sami ne bodo kar tako povedali, da je čas za prodajo (pred propadom).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Spura ::

Mato989 je izjavil:


Tako kot je kmetu lazje pridelat hrano na njegovi kmetiji kot vlagat tako je tebi lazje to

Nekomu ki sluzbeno montira SE je tudi lazje ce si jo sam zmontira kot tebi

Ja, res dobri primeri.... folku, ki se poklicno ukvarja z X, je enostavno narest X... pa ti si genij, kje spis da te ne ukradejo?

nejc_nejc ::

Sparkxl je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Vsi, ki nonstop premetavate denar sem in tja, dajte realno cifro povedat za ta trenutek, po recimo 10 letih.


Če ti to povemo, se boš še večjega reveža počutil, zato raje ne

Povej v %

Sparkxl ::

Ne povem

nejc_nejc ::

Pol pa nč.

Spura ::

GregiB je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Torej moja izkušnja z vzajemci je takšna, da so me na banki takrat, kljub dobrim namenom staršev, prijateljev, ki so mi to svetovali, lepo nadmudrili. Dejansko sem šel s FOMO-tom gor in nato v "apokalipsi" prodal. Izpeljal sem učbeniški 'buy high - sell low' ob tem, da je bilo kar nekaj stroškov upravljanja in nato samo ena prodaja z pozitivno nulo in simboličnim dobičkom nekaj flaš piva in štruce kruha.


Moja izkušnja je skoraj identična z razliko, da sem vse prihranke (kot zaposlen - začetnik, ni blo boh ve kaj) ruknil v KD Galileo leta 1994. Še zdaj se spomnim, da sem prve "točke" kupoval po cca. 1EUR (v SITih, seveda). Vsak mesec sem DCA-jal, kolikor sem si lahko privoščil. Do 2008 sem s kapitalskimi dobički "zaslužil" za precej dober avto višjega srednjega razreda, a cilj je bil zbrati čim več do trenutka, ko se z gospo odločiva za nakup nepremičnine. No... odločila sva se v 2010... Ja... ko sem vse točke prodal, verjeli ali ne, sem imel točno toliko, kot sem vlagal... pa za 2 pici in 3 pire...

Slab cajt za prodajo, pa tut to da so te 16 let strigli po 2.5% na leto je veliko pripomoglo. Zdej je 2.05%, prej so pa imeli verjetno vec, ker je tudi konkurenca imela vec. Aja pa 3% ti racunajo vstopnih, hehe.

Da ti bo jasno koliko so ti pobrali, recimo da si vlagal po 100 eur na mesec in da je v 16 letih v povprecju bla borza gor 5% na leto:

Investirano: 19200
Borza: 29152
Sklad z 2.5% stroskov: 22862
Sklad z 2% stroskov: 23842

Torej od tvojega kapitala so lepo pobrali 2/3 prihodkov, ti si dobil samo 1/3. Ampak recimo ti si prodal ko je bila slaba situacija, recimo da je bil v tvojih 16 letih dosezen donos borze samo 1% na leto, v poprecju.

Investirano: 19200
Borza: 20821
Sklad z 2.5%: 16532
Sklad z 2%: 17196

Skratka, v tej situaciji je veliko hujse, lepo so si postregli s 4 jurji, ti si pa lepo minus dubu.

Ne kupovat teh nategunov. Edit: pozabu upostevat nategunske vstopne stroske.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

Mato989 ::

Spura je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Tako kot je kmetu lazje pridelat hrano na njegovi kmetiji kot vlagat tako je tebi lazje to

Nekomu ki sluzbeno montira SE je tudi lazje ce si jo sam zmontira kot tebi

Ja, res dobri primeri.... folku, ki se poklicno ukvarja z X, je enostavno narest X... pa ti si genij, kje spis da te ne ukradejo?


Saj si ti začel kaj je neprimerno težje... vsakomur je nekaj neprimerno lažje kot komu drugemu kajne?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Spura ::

Mato989 je izjavil:

Spura je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Tako kot je kmetu lazje pridelat hrano na njegovi kmetiji kot vlagat tako je tebi lazje to

Nekomu ki sluzbeno montira SE je tudi lazje ce si jo sam zmontira kot tebi

Ja, res dobri primeri.... folku, ki se poklicno ukvarja z X, je enostavno narest X... pa ti si genij, kje spis da te ne ukradejo?


Saj si ti začel kaj je neprimerno težje... vsakomur je nekaj neprimerno lažje kot komu drugemu kajne?

Zato pa razpravljamo o 99% ljudi, ki niti niti stock brokerji niti postavljalci SE. In za njih je bistveno lazje en ETF kupit kot pa postavit SE. Tko, da to relativiziranje je povsem neupraviceno.

Mato989 ::

Spura je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Spura je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Tako kot je kmetu lazje pridelat hrano na njegovi kmetiji kot vlagat tako je tebi lazje to

Nekomu ki sluzbeno montira SE je tudi lazje ce si jo sam zmontira kot tebi

Ja, res dobri primeri.... folku, ki se poklicno ukvarja z X, je enostavno narest X... pa ti si genij, kje spis da te ne ukradejo?


Saj si ti začel kaj je neprimerno težje... vsakomur je nekaj neprimerno lažje kot komu drugemu kajne?

Zato pa razpravljamo o 99% ljudi, ki niti niti stock brokerji niti postavljalci SE. In za njih je bistveno lazje en ETF kupit kot pa postavit SE. Tko, da to relativiziranje je povsem neupraviceno.


Kaj pa vem, poznam kar nekaj nepismenih 35 letnikov in štromarjev ki verjamem da bi prej porihtali SE sami kot pa uredili accounte in vse ostalo... bi prej bli poscamani...

V osnovi pa drži, še vedno pa je to pač relativno overall...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Bi dali skoraj vse kar imate viška v recimo degiro, ali v katergakoli drugega posrednika? Jaz ne. Lahko je stokrat regulirano, na tvoje ime in ne vem kaj, ne.
To je vse super dokler je super. Ampak v 30ih letih se marsikaj zgodi.

Malidelničar ::

gruntfürmich je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

sklad od KD-ja, Rastko, tam nekje od cca leta 1999 se mi zdi. Potem pa na polno v vzajemce nekje po 2002...

dejansko so bila tista leta v teh dveh skladih (rastko in galileo), pa tudi balkan - DO KRIZE, nekaj najboljšega kar se ti je zgodilo v življenju glede financ.
ker takšni donosi ko so se takrat zgodili s temi slovenskimi skladi so 'one in a life time'.

glavni problem ki pa ga jaz skos opozarjam pa je da skladi NE skrbijo za tvoje premoženje. za to moraš skrbeti sam.
oni ne prodajo delnic ko se zazna kriza, oni pustijo da propade. boli njih kita. zdaj, če bi imeli svetovne ETF-e, potem bi zadeve še pile vodo, ker pa so vlagali v propadle balkanske zadeve, pa so ljudje praktično vse izgubili.

zato moraš vedno kadar vlagaš preko posrednikov, vprašat kaj naredijo ko se pojavi kriza.


Ja to 100% drži, nisem mislil sedaj 'dissat' vzajemcev kar počez. Kar nekaj ljudi je dejansko prodalo v 2007 in 2008 in so nekako med 'pionirji' market timinga v SLO :) In kot pišeš, pomemben je bil dovolj zgoden vstop: pri meni je bilo leto vstopa v večino skladov za nekaj let prepozna, sploh ker sem kupoval kar visoko glede na vrednost točk (VEP) še v letih 2006-2008.
Glede na nepismene Slovence vseeno mislim, da so v končni fazi vzajemci bili plus, ker so Slovencem dali misliti glede financ. Napaka pa je bila, ker je vse šlo v FOMO - nasploh se to v SLO rado dogaja. In potem so šli ljudje v drugo skrajnost: Finance so objavile grafe prilivov in odlivov v vzajemce in dejansko so astronomski prilivi šle 2004-2008, potem astronomski odlivi 2008-2010 in še enkrat 2012, potem pa rast prilivov šele v 2018/2019, ko je bila vsa rast trgov že mimo :)

To kar pišeš, kako je potrebno za premoženje skrbeti samostojno, t.j. vsak sam: tu vidim opcijo, da bi dobili počasi enega resnega playerja, ki bi omogočal normalno gradite delniških portfeljev - in tu ključno mislim tudi s tujimi delnicami - in to za nizke, normalne stroške, tako kot v tujini (TD Ameritrade, M1 Finance, Charles Schwab kot so v ZDA). I nda bi se to podprlo z enim modelom tretjega pokojninskega stebra.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

Spura je izjavil:



Da ti bo jasno koliko so ti pobrali,


Spura... ne vem, kje si ti bil v obdobju 1994 in 2008, a KD Galileo je v tem obdobju veljal za enega po donosih najuspešnejših skladov... NA SVETU! Nekako se nisem glih počutil nategnjenega, saj je šla točka sklada v teh 14 letih gor za 1.700%. Tudi po zlomu 2008 sem leta 2010 ob prodaji imel za začetne vložke do leta 2004 in obdobje 2009-2010 dobičke. Je pač res, da mi je izguba na vložke v obdobju 2004-2009 vse to pobrala.
Tako da, pljuvaj po prvh slovenskih skladih kolikor hočeš, a tisti, ki so pobrali ven pred 2008 (pa ne pravim, da so predvideli zlom, zgolj rabili denar) lahko Matjažu Gantarju postavijo spomenik.
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

energetik ::

Utk je izjavil:

Bi dali skoraj vse kar imate viška v recimo degiro, ali v katergakoli drugega posrednika? Jaz ne. Lahko je stokrat regulirano, na tvoje ime in ne vem kaj, ne.
To je vse super dokler je super. Ampak v 30ih letih se marsikaj zgodi.
Točno tole. Da dam vse viške na IBKR, degiro itd. - to je zame dolgoročno, 20, 30 let. Bo takrat res še vse špilalo? Bo sploh še vedno EU, ali bodo sredstva še na varnem? Bodo svojci lahko dokazali, da je tisto premoženje na moje ime, če se mi kaj zgodi? Menim da bom še vedno lažje urejal zadeve v domači državi, karkoli se že zgodi, zato vzajemci. Kot rečeno pa takoj prešaltam na ETF, če kakšna SLO banka tukaj ponudi poceni brokerski račun.

Sicer pa sem veliko bolj miren z BTC na Ledgerju. Ne glede na države, unije, konflikte, dokler laufa internet, jih imam na dosegu roke. Svojci pa edino kar morajo vedeti je, kje je cryptosteel s seedom. Ne rabijo nobenih helpdeskov, posrednikov, dokazil.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

J.McLane ::

GregiB je izjavil:

Spura je izjavil:



Da ti bo jasno koliko so ti pobrali,


Spura... ne vem, kje si ti bil v obdobju 1994 in 2008, a KD Galileo je v tem obdobju veljal za enega po donosih najuspešnejših skladov... NA SVETU! Nekako se nisem glih počutil nategnjenega, saj je šla točka sklada v teh 14 letih gor za 1.700%. Tudi po zlomu 2008 sem leta 2010 ob prodaji imel za začetne vložke do leta 2004 in obdobje 2009-2010 dobičke. Je pač res, da mi je izguba na vložke v obdobju 2004-2009 vse to pobrala.
Tako da, pljuvaj po prvh slovenskih skladih kolikor hočeš, a tisti, ki so pobrali ven pred 2008 (pa ne pravim, da so predvideli zlom, zgolj rabili denar) lahko Matjažu Gantarju postavijo spomenik.


To je bilo zaradi pump & dumb balkanskih delnic. Veliko več vlagateljev se je v teh regijah opeklo kot pa jih je kaj potegnilo iz tega.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Lonsarg ::

energetik je izjavil:

Točno tole. Da dam vse viške na IBKR, degiro itd. - to je zame dolgoročno, 20, 30 let. Bo takrat res še vse špilalo? Bo sploh še vedno EU, ali bodo sredstva še na varnem? Bodo svojci lahko dokazali, da je tisto premoženje na moje ime, če se mi kaj zgodi? Menim da bom še vedno lažje urejal zadeve v domači državi, karkoli se že zgodi, zato vzajemci. Kot rečeno pa takoj prešaltam na ETF, če kakšna SLO banka tukaj ponudi poceni brokerski račun.

Sicer pa sem veliko bolj miren z BTC na Ledgerju. Ne glede na države, unije, konflikte, dokler laufa internet, jih imam na dosegu roke. Svojci pa edino kar morajo vedeti je, kje je cryptosteel s seedom. Ne rabijo nobenih helpdeskov, posrednikov, dokazil.
Jaz pa razmišljam da je več šans da propade vzajemni sklad ali cela slovenska država kot da propade IBKR (pustmo detajle da tudi propad ne pomeni da si nujno brez sredstev). IBKR imam tudi posredno preko CapTrader, tak da kar se fizičnega kontakta tiče se lahko zapeljem v Nemčijo (Captrader je v nemčiji), pa tudi nastavil sem ženo za kontakt v primeru da gre kaj narobe. Birokracije bi bilo seveda več, ampak sama zanesljivost pa ni pomoje nič manjša če Slovenec deduje preko Nemške firme ali Slovenske.

Tudi v primeru hujših zadev kot je vojna ne vidim zakaj bi vzajemni sklad bil bolj ziher od IBKR. Tveganje sem pa zmanjšal tudi tako, da pač nimam vse tam ampak je še en račun z Etherum na ločeni borzi in še ena nepremičnina (postopno jo kupljem z kreditom), tak da je neka razpršenost. Pa tudi 1. in 2. pokojninski steber, čeprav prisilni, pač bo neki prinesel, tak da je še tisto neka dodatna razpršenost.

Ampak ja brokerski račun v tujini planiram načeloma do upokojitve, takrat si bom vse nekam bližje premaknil najbrž, zgolj zaradi birokracije, ne zaradi zanesljivosti/varnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

energetik ::

DZU ponavadi ne propade, saj dobijo dovolj provizij. Če že propade upravljalska družba, praktično vedno prevzame njene vzajemce konkurenca in laufajo naprej.
No, jaz sem se za probo registriral na IBKR in me je vrglo na Hungary. Torej v primeru hujših težav bi verjetno moral komunicirati z Mađari.
vires in numeris

Lonsarg ::

Ce se registriras preko Captrader si pravno gledano pri njih, torej Nemcija. Tehnicno gledano si pa pri IBKR ker so zgolj reseller za IBKR, tudi IBKR aplikacije uporabljas kot da bi bil pri IBKR. Tak da meni je bilo to najbolj vsec, no pa se takrat ko sem delal racun je Captrader bil brez stroska vodenja, direkt IBKR pa je se imel stroske, kar so kasneje ukinili.

Sparkxl ::

Mislim wtf kaka prepričanja so to :))) ibrk totalni riziko, slovenija pa najbolj varna in stabilna oaza na svetu...jokam od smeha :)

Če bi jaz moral it izbirat bi rekel da prej slo crkne kot pa ibkr in podobni, ki imajo pod palcem za večkratnik slo letnega proračuna.

Kar pa se ibkr tiče in da te pobere...ob registraciji določiš osebe, ki te zastopajo v tem primeru. Torej zakaj že je en balkanski sklad tu v prednosti?

Sem se pa dobro nasmejal :)

energetik ::

Ker dedič samo dostavi sklep o dedovanju v lokalno poslovalnico, pa je to to.
Tudi če registriram drugo osebo na IBKR, bo ta oseba v mojem primeru raje vse skup pustila kot da se bo šla ukvarjat z birokracijo v tujini, če se bo sploh spomnila kje imam to, kje so gesla ipd.
No, ne vem, morda preveč kompliciram.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Masayoshi ::

Lol, enako pri ibkr dostaviš sklep o dedovanju in to je to. Ja, dedič bo še imel strošek uradnega prevoda, uuuuuuu.....

Pa kakšna gesla pa ne vem kaj. Kje ti živiš???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Masayoshi ()

Utk ::

Sparkxl je izjavil:

Mislim wtf kaka prepričanja so to :))) ibrk totalni riziko, slovenija pa najbolj varna in stabilna oaza na svetu...jokam od smeha :)

Če bi jaz moral it izbirat bi rekel da prej slo crkne kot pa ibkr in podobni, ki imajo pod palcem za večkratnik slo letnega proračuna.

Kar pa se ibkr tiče in da te pobere...ob registraciji določiš osebe, ki te zastopajo v tem primeru. Torej zakaj že je en balkanski sklad tu v prednosti?

Sem se pa dobro nasmejal :)

Normalno, sej niti slovenskim skladom, bankam, zavarovalnicam, itd, ne bi zaupal vse kar imam. V vsaki krizi se je izkazalo, da je nekdo ostal brez vsega, ali pa skoraj vsega.
Razpršit je treba, na vse možne načine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

CrniPanter ::

Iz tega namena imam bancne racune v vecih drzavah in pri vecih bankah in investicije pri vecih brokerjih. Nekaj malega stroska ekstra je, samo kar se mene tiče je vredno.

user4683 ::

Kaj to imate vec 100k na bancnih racunih, da vas to skrbi?

CrniPanter ::

Vec 100e!

Utk ::

user4683 je izjavil:

Kaj to imate vec 100k na bancnih racunih, da vas to skrbi?

Če se gremo neko resno šparanje do penziona v odobju 30 let, to mora bit več sto jurjev. In nima veze kje imaš 100 jurjev, v kriptu, banki, skladih, domačih, tujih, vse ima svoja tveganja.

user4683 ::

V bistvu ima precej veze kje imas denar. Vprasal
sem pa specificno za bancni racun. Ker nekdo, ki 30 let "varcuje" na bancnem racunu je izpostavljen precej vecjemu tveganju, kot temu, da ne bo moral do sredstev. Inflaciji.
««
31 / 34
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
752181587 (4806) onka
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547144697 (9400) Thomxy
»

Optimizacija portfelja

Oddelek: Loža
222496 (1237) Skull_
»

Davek na akumulirane ETF-je (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513659 (9511) zelenizmaj

Več podobnih tem