» »

Sodba v imenu Ljudstva - next steps

Sodba v imenu Ljudstva - next steps

Vladislav ::

Zdravo,
danes sem dobil "Sodbo v imenu Ljudstva", katera po vsej verjetnosti še ni pravnomočna saj nič ne piše. Možna je pritožba tožeče stranke v 15 dneh od prejete sodbe.
Sodba je potekala pri Okrožnem sodišču v Celju, sedaj pa me zanima, kaj se zgodi v primeru, da tožeča stranka odda pritožbo v tem roku?
Glede na to, da je sodba zaključena v mojo/našo prid, to kaj pomeni? Pomeni že če se ne pritoži, kaj če se?

Se vsa zadeva zopet odpre ter skoraj prične od začetka pri vrhovnem sodišču in se naprej tožarimo ali kakšen je naslednji korak?
Ali se pritožba šteje kot "odobreno" - "neodobreno" ?

Sem eden od treh toženih strank. Odvetniška pisarna danes ne dela več, tako da iz tam ne morem dobiti odgovorov.

Kaj dejansko pomeni, "Sodba v imenu Ljudstva"? Google mi ne poda nikakršne razlage ...

Samuel ::

A niso vse sodbe sodišč v imenu ljudstva?
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Vladislav ::

Ja nevem :)

GrX ::

@Vladislav Ja kva zga pa biksal ej? Mogoče povprašaj na forumu http://www.pravniki.info/, ki je bolj specializirano za to področje..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

MadMicka ::

"Sodba v imenu ljudstva" pomeni isto kot "sodba". Pač zakonodaja dejansko uporablja ta izraz.

Kar se tiče pritožbe, je zadeva preprosta. Če se v 15 dneh ne pritožijo, sodba velja in mora nasprotna stran povrniti stroške postopka. Če pa se pritožijo, pa je potrebno počakati na sodbo oz. odločbo višjega sodišča.

Vladislav ::

Hvala za odgovor. Torej ta sodba še ne pomeni nič v kolikor se tožeča stranka pritoži? V kolikor se ne, v roku oziroma po roku 15 dni prejmemo pravnomočno sodbo?

#000000 ::

Aja pa pri pritožbi je treba plačat takso, če taksa ni plačana se pritožba zavrže, ni pa za vsako pritožbo takse.

MadMicka ::

Ta sodba pomeni veliko, namreč v večini primerov pritožbe niso uspešne. Tako da tudi če bo pritožba imaš več šans, da zmagaš, kot da izgubiš, tako po statistiki :)

Ko mine rok za pritožbo 15 dni, ta sodba velja in jo lahko odneseš na sodišče, kjer ti gor dajo žig, da je sodba pravnomočna in izvršljiva.

S tem, da teh 15 dni pritožbenega roka se lahko zavleče za dober mesec dni. Namreč, nasprotna stran lahko recimo vloži pritožbo zadnji 15 dan, jo pošlje priporočeno po pošti, nato sodišče pošlje tej stranki nalog za plačilo sodne takse (v večini primerov), nato je še rok za plačilo takse 15 dni, tako da če v roku dobrega meseca dni nič ne dobiš, pomeni, da je zadeva končana. Že prej pa lahko preveriš na sodišču, če je bila pritožba vložena.

Vladislav ::

Aha hvala, mi je jasno glede teh rokov ter taks.

V kolikor, da je pritožba uspešna na vrhovnem sodišču. Kaj se potem zgodi? Zopet pregled vseh dokazov, priponk, ... ter seveda obravnave? Torej zopet dodatnih cca. 2 let?

Aston_11 ::

Vladislav je izjavil:

Aha hvala, mi je jasno glede teh rokov ter taks.

V kolikor, da je pritožba uspešna na vrhovnem sodišču. Kaj se potem zgodi? Zopet pregled vseh dokazov, priponk, ... ter seveda obravnave? Torej zopet dodatnih cca. 2 let?

Na višjem, ne na vrhovnem. Na vrhovno gredo revizije in zahteve za varstvo zakonitosti, pritožbe pa ne. Možno je, da višje sodišče 1) ugodi pritožbi in spremeni sodbo, ali 2) ugodi in razveljavi sodbo in vrne v zadevo na prvo stopnjo v ponovno odločanje, ali 3) zavrne pritožbo.

V primeru 2. sodišče 1. stopnje naredi, kar mu je višje sodišče naročilo, kar pomeni vsaj še en narok, ki je lahko takšen, da se zgolj navije uro, ali pa zasliši še kakšno pričo ali pa kaj tretjega. Koliko časa več se porabi, je težko reči, lahko leto, lahko dve, lahko dva meseca itd., potem pa spet pot na višje, kjer pa se v drugem krogu ponavadi stvar zaključi.

Vladislav je izjavil:

Kaj dejansko pomeni, "Sodba v imenu Ljudstva"? Google mi ne poda nikakršne razlage ...


To pomeni:
Izdaja in razglasitev sodbe
321. člen
Sodba se izda in razglasi v imenu ljudstva.
Kadar se opravi glavna obravnava pred senatom, izdajo sodbo predsednik senata in člani senata, ki so sodelovali na naroku, na katerem je bila glavna obravnava končana. Takoj po koncu glavne obravnave izda senat sodbo, ki jo razglasi predsednik senata.
V bolj zapletenih zadevah lahko sodišče odloči, da bo sodbo izdalo pisno. V takem primeru se sodba ne razglasi, temveč se vroči strankam v tridesetih dneh od dneva, ko je bila glavna obravnava končana.
V primeru iz drugega odstavka 291. člena tega zakona izda sodišče sodbo in jo vroči strankam najpozneje v tridesetih dneh od dneva, ko prejme spise, listine, druge podatke oziroma zapisnik. Ta sodba se ne razglasi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Vladislav ::

Super, hvala. Sedaj mi še bolj jasno kot mi odvetnik razlaga :)
Torej je nad vsem še višje sodišče, katero potrdi izrečeno sodbo.
So tri opcije, v koliko časa pa odgovori višje sodišče? Če ima tožeča stranka 15 dni časa za prevzem pošte (verjetno jo je že ali jo bo jutri) ter 15 dni časa za odgovor. Torej skupaj max. 30 dni. Koliko časa pa traja da odloči višje sodišče?

P.S. Sem mislil višje ja, sem googlal pa je povsod pisalo vrhovno sodišče :)

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prizivno sodišče spremenilo lastno odločitev, Samsung Applu spet dolguje 120 milijono

Oddelek: Novice / Tožbe
106063 (4998) Markoff
»

Instrukcijski roki

Oddelek: Novice / NWO
2811537 (7582) St235
»

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16038209 (33768) St235

Še ena "zmota" našega nezmotljivega sodstva ali politika v sodstvu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12920878 (16677) kuglvinkl
»

Kdaj je sodba pravnomočna

Oddelek: Loža
115271 (4918) St235

Več podobnih tem