Forum » Problemi človeštva » V Jugoslaviji se je živelo bolje
V Jugoslaviji se je živelo bolje
Temo vidijo: vsi
Siso ::
Vse lepo in prou,tisto obdobje je bilo prehodno kot vsako do sedaj in tako naprej.lahko bi pa trajalo vec,bile so pac taksne vibracije u vesolju
Ekipa da te skipa,dobri ste vojaki
Vse lepo in prou,tisto obdobje je bilo prehodno kot vsako do sedaj in tako naprej.lahko bi pa trajalo vec,bile so pac taksne vibracije u vesolju
Ekipa da te skipa,dobri ste vojaki
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Siso ()
The Player ::
danes mladi še predno začnejo delat in pokažejo svoje (ne)znanje že sprašujejo in kalkulirajo koliko bodo plačani.
Sploh ni treba spraševat, ker te bojo itak oni vprašal kok hočeš met.
Noben itak nima pojma kolikšne so plače za določeno delovno mesto kaj šele realni znezki za projekte od katerih podjetja služijo. Potem si logično zmeden in blekneš neko cifro (tu pride sedaj v vlogo pogajanje koliko si sposoben se spogajat za plačo) in potem sledi dvoje:
- si predrag in te zavrnejo
- ali pa si poceni in sprejmeš službo.
Da tudi to se dogaja.
evo povezava:
https://www.linkedin.com/pulse/how-answ...
Drgač je to čisto samoumevno za kapitalističen sistem, s to razliko, da počasi prihaja tudi k nam. Fora je v tem, da veliko ljudi na istih položajih, ki opravljajo isto vrsto dela dobijo različno plačo, glede na to koliko so bili sposobni se spogajat.
r3dkv1c4 ::
Sploh ni treba spraševat, ker te bojo itak oni vprašal kok hočeš met.
Včasih je bil sistem 1:7 pravičen za vse.
Tega ne bo prekosil noben sistem v prihodnosti.
Ni bilo tajkunskih plač, ni bilo nekih oh in sploh svetovanj in podobnega sranja.
Bila so jasno napisana določina in zahteve za okvirje plač in vsak je vedel točno koliko dobi za določeno delovno mesto.
Kaj pa danes, danes je največje sranje, kar so si ga lahko izmislili avtorske pogodbe.
Plače so tako mizerne, da se folku kozla po njih.
In še in še je teh napak v današnjem sistemu...ampak itak nima smisla govorit o tem.
Ker v Sloveniji je pohlep tako velik, da bi ljudje lastno mamo prodali, samo da bi zaslužili.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
Matako ::
Kaj je narobe s tem? After hours v "vojničkom klubu" je bil odličen.
Zaradi njih smo ostali mirno spali, saj smo vedeli, da nam budno čuvajo meje in domovino!
In ko smo že pri tem.. ne vem, ampak slovenski najstniki v osemdesetih smo na celo Jugo gledali kot na neko šalo. Enostavno, ko si primerjal ostali svet, se je zdelo, da je vse skupaj zajebancija z nekimi Milkaplaninc in tonefornezzitof forami in hiperinflacijskim bulšitom - bilo nam je smešno vse od partizanskih bajk, do "bratstvo in jedinstvo" for iz juga iz katerih smo se izdatno delali norca. Brez občutka krivde. Ok, razen mogoče Jajota. :D Tukaj je bilo posledično tudi dosti mogoče neokusnih nacionalističnih for.. ampak večinoma niso bile iz zlobe ampak bolj pod vplivom Alan Ford mentalitete. Hej, nismo bili naciji! Ker tipično so bile v družbi vse sarkastične izjave v srbohrvaščini, po možnosti v intonaciji "oficira" - kasneje se je vse skupaj prevesilo v Nadrealisti fore.
Skratka Juge nihče ni jemal preveč resno na koncu.... ampak nismo vedeli, da bo njen konec še prekleto resen in krvav... Čisto pokvarilo šalo. :(
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
#000000 ::
Ne me smejat, sem delal v času juge v tovarni, res sem delu k budala (študent) dobil cca 4k DEM mesečno.
lahko bi pil in jedel do obnemoglosti, pa bi mi še ostal da neb vedu kam s tem, ampak sem si omislil Gallien Krueger ojačevalc oz, monitor za bas kitaro, ja zadeva je takrat stala v celovcu 3200 DEM, pri nas bi bila ane 8-10k. valjda mi duša ni dala da je ne prešvercam.
Ko pa sem ugotovil da je v celovcu videorekorder hitachi 700-1000 dem pri nas pa playerja nisi mogu dobit izpod 700 dem, sem pustu službo, in šoping v AUT in teraj guske do ljubljane, to so bile take zgodbe s cariniki in miličniki da je za poscat blo včasih.
Mi je en ex ju carinik na ljubelju ko sem se pripeljal v glanc novem Golfu začel jebat, izbaci žvaku momak, seveda ga nisem zastopu "kwab rad ejga" izbaci žvaku mali kad ti kažem, nemoj da te skinem na golo ovde :)
No je pa bla juga za nekaj vedno dobra, šverc komerc je lavfal 100 na uro, v avstrijo po kafe in tehniko, še prej v Bihać ali veliko kladušo po devize, in nazaj v Lj, proano za 35& več kot po kursu, naprej v avstrijo po robo in spet v Lj prodat, keša k blata.
@Matako to ni nič, v bistvi je pomojem ogrevanje, mi smo na karavli zaugal travo pod gas masko :) sve ludo do konca, mejo pa so nam med tem čuvali šiptarji ojojjj
lahko bi pil in jedel do obnemoglosti, pa bi mi še ostal da neb vedu kam s tem, ampak sem si omislil Gallien Krueger ojačevalc oz, monitor za bas kitaro, ja zadeva je takrat stala v celovcu 3200 DEM, pri nas bi bila ane 8-10k. valjda mi duša ni dala da je ne prešvercam.
Ko pa sem ugotovil da je v celovcu videorekorder hitachi 700-1000 dem pri nas pa playerja nisi mogu dobit izpod 700 dem, sem pustu službo, in šoping v AUT in teraj guske do ljubljane, to so bile take zgodbe s cariniki in miličniki da je za poscat blo včasih.
Mi je en ex ju carinik na ljubelju ko sem se pripeljal v glanc novem Golfu začel jebat, izbaci žvaku momak, seveda ga nisem zastopu "kwab rad ejga" izbaci žvaku mali kad ti kažem, nemoj da te skinem na golo ovde :)
No je pa bla juga za nekaj vedno dobra, šverc komerc je lavfal 100 na uro, v avstrijo po kafe in tehniko, še prej v Bihać ali veliko kladušo po devize, in nazaj v Lj, proano za 35& več kot po kursu, naprej v avstrijo po robo in spet v Lj prodat, keša k blata.
@Matako to ni nič, v bistvi je pomojem ogrevanje, mi smo na karavli zaugal travo pod gas masko :) sve ludo do konca, mejo pa so nam med tem čuvali šiptarji ojojjj
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: #000000 ()
Ja saj pravim. Bila jednom jedna juga, više šala nego tuga. :D
Zdaj smo pa v RL, biach! Enkrat moraš odrasti. Sprijaznite se.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
Ja sej smo se, na srečo, ampak eni še vedno klobasajo kako je bilo bolje takrat :) Kar ni res, razen za posvečene, ki pa niti sedaj ne občutijo razlike, tako da za njih je enako ali celo morda še dosti bolje.
Za navadno rajo pa sta bila obe sistema bolj kilava, v bistvu je bilo v slo najbolje prec po 91 oz. med 93 in 2000 pol je začelo it vse v krac.
Za navadno rajo pa sta bila obe sistema bolj kilava, v bistvu je bilo v slo najbolje prec po 91 oz. med 93 in 2000 pol je začelo it vse v krac.
Ja sej smo se, na srečo, ampak eni še vedno klobasajo kako je bilo bolje takrat :) Kar ni res, razen za posvečene, ki pa niti sedaj ne občutijo razlike, tako da za njih je enako ali celo morda še dosti bolje.
No realno je bilo v Sloveniji najbolje nekje okoli 2000. Leta 1993 smo imeli največjo nezaposlenost - ja, prijatelji, _večjo_ kot danes! Jamrali smo pa pol manj. Razen na Valu 202 je en lik stalno najedal vsak jeben dan s pozdravom "dobro jutro revščina" in zgodnjim jugo-nostalgičnim tarnanjem. Na srečo so ga utišali zvoki Bjork in kasneje Spice Girls na istem kanalu.
Slovenija je v bistvu presenetljivo hitro začela sanirati začetni res _velik_ šok ob izgubi večine trga - v manj kot desetletju. . In začela izvažati zares, ne zganjati neko klirinško "neuvrščeno" menjavo ovac in olj, ki ni imela veze z resno ekonomijo. Marsikdo je takrat napovedoval, da bomo v par letih gotovi - pa nismo bili. Definitivno dosežek, ki ga SFRJ ne bi bila bila sposobna _nikoli_, če hočete en primer.
Kaj dela odsotnost jamrarije, a?
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
driver_x ::
sheeshkar ::
No realno je bilo v Sloveniji najbolje nekje okoli 2000. Leta 1993 smo imeli največjo nezaposlenost - ja, prijatelji, _večjo_ kot danes! Jamrali smo pa pol manj. Razen na Valu 202 je en lik stalno najedal vsak jeben dan s pozdravom "dobro jutro revščina" in zgodnjim jugo-nostalgičnim tarnanjem. Na srečo so ga utišali zvoki Bjork in kasneje Spice Girls na istem kanalu.
Slovenija v bistvu presenetljivo hitro začela sanirati začetni šok ob izgubi večine trga - v manj kot desetletju. In začela izvažati zares, ne zganjati neke "nuvrščeno" menjavo ovac in olj. Definitivno dosežek, ki ga SFRJ ne bi bila bila sposobna, če hočete en primer.
Kaj dela odsotnost jamrarije, a?
Lahko gremo še dlje in si predstavljajmo, kako bomo čez 30 let nostalgično gledali na obdobje po osamosvojitvi (tole bom seveda storil v slogu današnjih jugonostalgikov, povsem selektivno in samo pozitivno):
"Oh, kako je blo fajn v začetku 90ih. Končno smo se osvobodili totalitarizma in vstopili v moderen svet. Takrat je v Sloveniji vladala neka posebna energija, bili smo polni upanja za prihodnost. Po začetnem šoku smo se hitro pobrali in počasi, a vztrajno smo dohitevali zahodne države. Najbolj smo se veselili fantastičnih uspehoov naših športnikov, od uvrstitve na EURO in Svetovno prvenstvo naših nogometašev, srebrne medalje na Evropskem prvenstvu naših rokometašev, do fenomenalnih zmag Tine Maze. V začetku tisočletja smo vsi nestrpno čakali na vstop v EU, po katerem se nam je odprl nov svet. Imeli smo največjo gospodarsko rast v zgodovini, najmanjšo brezposelnost po 2.SV in ljudje so na polno kupovali nepremičnine. Imeli smo zastonj zdravstvo in šolstvo, na faks je šlo skoraj 80% srednješolcev. Politikom smo se lahko odkrito smejali in svobodno protestirali proti vsemu, kar nam ni odgovarjalo. Lokali so bili polni mladih in starih, pivo je teklo v potokih. Tudi povprečen delavec si je lahko vsaj enkrat na leto privoščil potovanje v najbolj oddaljene kraje kot so Malezija, Tajska in Avstralija. Trgovine so bile polne izdelkov tako domačih, kot tujih proizvajalcev in nakupovalni izleti v tujino niso bili več potrebni. Če se kaj ni dobilo, si preprosto naročil preko interneta. Aja, internet! Imeli smo eno izmed najbolj razvitih internetnih in mobilnih omrežij na svetu. Še brezdomci so imeli svoje telefone. Na TVju si imel na stotine programov in nikoli ti ni bilo dolgčas. Nihče nas ni silil v vojsko, saj je ta bila poklicna. Če si imel idejo za biznis, si odprl s.p., plačeval smešno nizke davke in služil lepe denarce. Naši nacionalni šampioni so na borzi dosegali rekordne vrednosti. Bla, bla, bla, kdor ni živel v teh časih naj bo tiho in naj neha provocirati, ker nima pojma!"
Drugače pa če realno, neobremenjeno gledamo nazaj s tistim kar vemo _zdaj_ sta v bistvu Jugo zadnjih njenih dvajset let obstoja držala nad vodo samo dva lika:
1 - jugoslovanski gasterbajter, ki je nosil konvertibilni keš in 2 - ameriški davkoplačevalec, ki je pisal čeke. Enega za drugim.
Resno.
Namesto tistih zajebanih bronastih partizanov s stisnenimi pestmi bi takrat morali postavljati spomenike Mujotu iz Vakufa in Mikeu iz Springfielda - z eno roko objeta okrog ram, z drugo kažoča fakiča.
Ok, mogoče se doda še turista Hansa iz Bielefelda, ki je vozil vlakca na "Hey baby (whoa ha)" poleti na neki istrski terasi. On je tudi pomagal - ostali smo bili v glavnem (ekonomski) statisti. Vsi od graničarjev s kišto Uniona, preko iraških gradbenikov do nas mularije.
1 - jugoslovanski gasterbajter, ki je nosil konvertibilni keš in 2 - ameriški davkoplačevalec, ki je pisal čeke. Enega za drugim.
Resno.
Namesto tistih zajebanih bronastih partizanov s stisnenimi pestmi bi takrat morali postavljati spomenike Mujotu iz Vakufa in Mikeu iz Springfielda - z eno roko objeta okrog ram, z drugo kažoča fakiča.
Ok, mogoče se doda še turista Hansa iz Bielefelda, ki je vozil vlakca na "Hey baby (whoa ha)" poleti na neki istrski terasi. On je tudi pomagal - ostali smo bili v glavnem (ekonomski) statisti. Vsi od graničarjev s kišto Uniona, preko iraških gradbenikov do nas mularije.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
-valvoline- ::
Eh, v bistvu razlike ni, noben noce delat vsi pa bi imeli. Malo vec sodobne tehnologije danes in to je to. Je pa definitivno veliko vec drzavnih parazitov in lenuhov danes kot pa vcasih ceprav smo kao v kapitalizmu,ampak zgolj na papirju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
Matako, se strinjam. Kot Mariborčan lahko rečem, da je bilo zame obdobje tam 93-95 najbolj trdo. V Mariboru se je vse sesulo, resnih pa neresnih služb ni (več) bilo.... Po letu 95 pa ko raketa , ki je zame dosegla zenit kakih deset let kasneje. Ko je šla moja firma v stečaj, sem imel okoli 300 DEM plače....Da bom deset let kasneje premjemal več kot dest krat toliko, si nisem upal niti sanjati... Je pa klima v tistem obsdobju (93 do 95 mislim) bila, kljub temu, bistveno bolj pozitivno naravnana, kot je danes, se mi zdi...
Ali je bilo življenje v Jugi boljše... Kaj pa vem... Bil sem lad junc takrat, so me s(k)rbele čisto druge stvari takrat... Hja, naj si vsak, ki je Jugo doživel, sam da odgovor....
LP
Jože
Matako, se strinjam. Kot Mariborčan lahko rečem, da je bilo zame obdobje tam 93-95 najbolj trdo. V Mariboru se je vse sesulo, resnih pa neresnih služb ni (več) bilo.... Po letu 95 pa ko raketa , ki je zame dosegla zenit kakih deset let kasneje. Ko je šla moja firma v stečaj, sem imel okoli 300 DEM plače....Da bom deset let kasneje premjemal več kot dest krat toliko, si nisem upal niti sanjati... Je pa klima v tistem obsdobju (93 do 95 mislim) bila, kljub temu, bistveno bolj pozitivno naravnana, kot je danes, se mi zdi...
Ali je bilo življenje v Jugi boljše... Kaj pa vem... Bil sem lad junc takrat, so me s(k)rbele čisto druge stvari takrat... Hja, naj si vsak, ki je Jugo doživel, sam da odgovor....
LP
Jože
lexios ::
In ko smo že pri tem.. ne vem, ampak slovenski najstniki v osemdesetih smo na celo Jugo gledali kot na neko šalo. Enostavno, ko si primerjal ostali svet, se je zdelo, da je vse skupaj zajebancija
Tko kot danes gledajo na Slovenijo! Pa ne zgolj najstniki...
Govora je bilo o tem, da je bila Juga zapufana in bankrotirana država še preden je bilo to uradno vsem jasno. Sam vprašam, a resno mislite, da je s Slovenijo danes kaj drugače?
Govora je bilo o gastarabajterstvu, odpiranju mej in zaposlovanju preko mere, umetno, zgolj da se je statistično nižalo brezposelnost. Govora je bilo o tem kako poslednično zaposljeni niso nič delali! Sam vprašam, a resno mislite, da je danes kaj drugače? Na območju bivše SFRJ je gastarbajterstvo danes še vedno nuja! V JU imamo še vedno kup odvečno zaposljenih. Dela se še vedno en k., še manj, kot se je! Poleg tega nihče za nič ne odgovarja! Invictius, pej dopoldne v kak kafič ali supermarket v kakšnem večjem mestu pogledat kako in kaj se dela al pa na občino ali kak javni zavod. Industrije imamo bistveno manj kot jo je premogla Slovenija v času SFRJ! Ljudje so bistveno bolj razvajeni in vajeni manj delat! V času SFRJ so bili ljudje vajeni garati, danes bi se 80% komentatorjev tule usralo, če bi morali poprijeti za delo kot so ga bili vajeni ljudje na podeželju pred 30-imi in več leti!
Govora je bilo o tem, kdo je plačal kredite in gradnje nepremičnin? Kot da vas briga! Tako, kot vas briga kdo bo plačal današnje vzdrževanje socialne države, kreditiranje za vzdrževanje statusa, privatizacijo, dokapitalizacije bank in propadle državne projekte? Pa ajde, da vidim junake, ki pri 25-ih letih danes zidajo hišo!?
Govora je bilo o infrastrukturi, ki se ni zgradila v času Juge! Mogoče je avtor te bedarije kak kekec iz Ljubljane ali drugega večjega mesta, kjer so v zadnjih letih zgradili kak "osvetljen" rondo, s slapom in spomenikom na sredi! Ostali del Slovenije pa bi najbrž še danes ostal kolovoz! O vzdrževanju teh cest niti nimam komentarja! Sam vprašam, koliko bolnišnic, univerz, javnih zavodov pa potrebujemo na teh borih 20274 km^2! Mogoče toliko kot je občin?
Skratka, kaj je bolje? Tehnološki napredek, ki je marsikatero stvaro olajšal! Globalizacija! In odprte meje za neproblematičen pretok blaga in ljudi! Res je, marsikdo živi precej bolje kot je v SFRJ, lopovi, svinje pri koritu in par srečnežev, ki so bili ob pravem času na pravem mestu s pravo idejo, kjer gre zasluga nedvomno "menjavi" sistema, ki je to omogočil! Marsikdo pa živi en k. bolje! Mentaliteta je ista, vseskup je le še večji jebi veter...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
Ja Juga ko Juga, sicer mi je zelo toplo pri srcu ko se spomnim časov (predvsem teenage) ko mi ni blo treba druzga k mat al pa fotra nafehtat za kak dinar, ampak takrat se spomnim recimo če je mel vsak od 5-8 kolegov po 100 dinarjev je bla bogatija, se je lahko BP. šlo v kako lokalno gostilno brez bojazni da nam bo zmankalo dnara, če pa smo šli v trgovino pa mislm da nam dve 3 gajbe piva in kak sendvič + polni tanki na šterkah in avtomatikih nico ušli.
Danes je sicer zadeva precej dražja in za tak event manj kot 150 eur ne vem le bi blo dosti.
ampak ko so nas dobili miličniki takrat smo obavezno vsak dobil kak šamar ali dva, in niti pod razno nisi pomislil da bi se kam pritožil, v bistvu ti to na pamet ni padlo, ker je bilo zakoreninjeno v tebi da bodo tastari najebal kasneje, sploh če so bili abervezniki brez vez.
MOjga fotra je ustavla patrulja, in je napihu k vinska klet, je pršu dam, popil ene pol litra vode in hopla na kolo, h kolegu ki je bil connected za udbo ipd.
Naslednje jutro so miličniki sami prinesli njegovo vozniško na dvorišče, in se obenem opravičili ker so tovariša na nujni vožnji motili ter nam vsem zaželeli lep dan.
evo glava je bolela od korupcije, vse se je dalo poštimat, samo prave ljudi si moral poznat, kar je v bistvu današnja situacija. Ok odvzema ti sicer ne morejo več rešit, ampak z lahkoto preko vez narediš katrokoli kategorijo samo veze in malo cekinov pa gre.
V bistvu je stanje enako, kot je bilo leta 85, samo malo bolj fancy in več keša se vrti, ljudje so enaki, cilji pa tudi.
Odvisno je samo kake veze si imel tadaj in sedaj, če si obdržal stare ti ni hudga.
raja pa kot raja, vedno bo jamrala
Danes je sicer zadeva precej dražja in za tak event manj kot 150 eur ne vem le bi blo dosti.
ampak ko so nas dobili miličniki takrat smo obavezno vsak dobil kak šamar ali dva, in niti pod razno nisi pomislil da bi se kam pritožil, v bistvu ti to na pamet ni padlo, ker je bilo zakoreninjeno v tebi da bodo tastari najebal kasneje, sploh če so bili abervezniki brez vez.
MOjga fotra je ustavla patrulja, in je napihu k vinska klet, je pršu dam, popil ene pol litra vode in hopla na kolo, h kolegu ki je bil connected za udbo ipd.
Naslednje jutro so miličniki sami prinesli njegovo vozniško na dvorišče, in se obenem opravičili ker so tovariša na nujni vožnji motili ter nam vsem zaželeli lep dan.
evo glava je bolela od korupcije, vse se je dalo poštimat, samo prave ljudi si moral poznat, kar je v bistvu današnja situacija. Ok odvzema ti sicer ne morejo več rešit, ampak z lahkoto preko vez narediš katrokoli kategorijo samo veze in malo cekinov pa gre.
V bistvu je stanje enako, kot je bilo leta 85, samo malo bolj fancy in več keša se vrti, ljudje so enaki, cilji pa tudi.
Odvisno je samo kake veze si imel tadaj in sedaj, če si obdržal stare ti ni hudga.
raja pa kot raja, vedno bo jamrala
Nissan_GTR ::
A je kdo iz KR? A se kdo spomne delavskega doma oz "delavca", kjer se je vrtela metal in punk glasba?
Za JS in JU se nic ni spremenilo, Juga in sistem *ljuljaj vratu uzimaj platu* se vedno zivi...
Le stevilo omenjenih drzavnih parazitov se je v 20ih letih potrojilo.
Le stevilo omenjenih drzavnih parazitov se je v 20ih letih potrojilo.
Zgodovina sprememb…
perci ::
Se ne strinjam. Če govoriš o državnih parazitih kot o uradnikih, ki ne delajo oz. premalo delajo, se je njihovo število zmanjšalo.
PrihajaNodi ::
In ko smo že pri tem.. ne vem, ampak slovenski najstniki v osemdesetih smo na celo Jugo gledali kot na neko šalo. Enostavno, ko si primerjal ostali svet, se je zdelo, da je vse skupaj zajebancija
Govora je bilo o tem, da je bila Juga zapufana in bankrotirana država še preden je bilo to uradno vsem jasno. Sam vprašam, a resno mislite, da je s Slovenijo danes kaj drugače?
Govora je bilo o gastarabajterstvu, odpiranju mej in zaposlovanju preko mere, umetno, zgolj da se je statistično nižalo brezposelnost. Govora je bilo o tem kako poslednično zaposljeni niso nič delali! Sam vprašam, a resno mislite, da je danes kaj drugače? Na območju bivše SFRJ je gastarbajterstvo danes še vedno nuja! V JU imamo še vedno kup odvečno zaposljenih. Dela se še vedno en k., še manj, kot se je! Poleg tega nihče za nič ne odgovarja! Invictius, pej dopoldne v kak kafič ali supermarket v kakšnem večjem mestu pogledat kako in kaj se dela al pa na občino ali kak javni zavod. Industrije imamo bistveno manj kot jo je premogla Slovenija v času SFRJ! Ljudje so bistveno bolj razvajeni in vajeni manj delat! V času SFRJ so bili ljudje vajeni garati, danes bi se 80% komentatorjev tule usralo, če bi morali poprijeti za delo kot so ga bili vajeni ljudje na podeželju pred 30-imi in več leti!
Govora je bilo o tem, kdo je plačal kredite in gradnje nepremičnin? Kot da vas briga! Tako, kot vas briga kdo bo plačal današnje vzdrževanje socialne države, kreditiranje za vzdrževanje statusa, privatizacijo, dokapitalizacije bank in propadle državne projekte? Pa ajde, da vidim junake, ki pri 25-ih letih danes zidajo hišo!?
Govora je bilo o infrastrukturi, ki se ni zgradila v času Juge! Mogoče je avtor te bedarije kak kekec iz Ljubljane ali drugega večjega mesta, kjer so v zadnjih letih zgradili kak "osvetljen" rondo, s slapom in spomenikom na sredi! Ostali del Slovenije pa bi najbrž še danes ostal kolovoz! O vzdrževanju teh cest niti nimam komentarja! Sam vprašam, koliko bolnišnic, univerz, javnih zavodov pa potrebujemo na teh borih 20274 km^2! Mogoče toliko kot je občin?
Skratka, kaj je bolje? Tehnološki napredek, ki je marsikatero stvaro olajšal! Globalizacija! In odprte meje za neproblematičen pretok blaga in ljudi! Res je, marsikdo živi precej bolje kot je v SFRJ, lopovi, svinje pri koritu in par srečnežev, ki so bili ob pravem času na pravem mestu s pravo idejo, kjer gre zasluga nedvomno "menjavi" sistema, ki je to omogočil! Marsikdo pa živi en k. bolje! Mentaliteta je ista, vseskup je le še večji jebi veter...
Hm tko za primerjavo v Jugi oziroma po koncu ko je naša kura še nekako stala so med počitnicami pobirali krompir za 500 sit na h danes 2EUR. Kje pa danes dijaki sploh lahko dobijo delo? Na pumpi za 2EUR? Fenomenalno daleč smo se premaknili.
Se ne strinjam. Če govoriš o državnih parazitih kot o uradnikih, ki ne delajo oz. premalo delajo, se je njihovo število zmanjšalo.
Čakej malo samo iz leta 2007 na leto 2011 iz 154.400 na 160.159
Pa spet, kaj se je spremenilo da se je številka tako povčeala? Nam gre toliko bolje? Se je nataliteta povečala?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Sj pravim, dejte mal bolj realno pogledat na situacijo - in govorim o stanju danes, ne leta 2000!
Zaprt trg, spodbuda "domačim" izdelkom in vzdrževanje cen je imelo svoje slabosti in prednosti. Je pa smešno, da govoriš o izgubi trga v času, ko so se odprle meje! Izgubili smo zgolj del trga zaradi krize na Balkanu, odpru pa se je veliko večji trg! Ampak me resno zanima, kaj Slovenija "zares" na precej večjem trgu izvaža danes? Delovno silo?
Trgovina? Super, sicer pa nič posebnega, še posebno ob slovenskih maržah, inflaciji in uvedbi EURA!
Res, je! Problem je tudi če si ali sta v JS ali JU zaposljena ata pa mama in nisi sposoben realno ocenit situacije!
Slovenija v bistvu presenetljivo hitro začela sanirati začetni šok ob izgubi večine trga - v manj kot desetletju. In začela izvažati zares, ne zganjati neke "nuvrščeno" menjavo ovac in olj.
Zaprt trg, spodbuda "domačim" izdelkom in vzdrževanje cen je imelo svoje slabosti in prednosti. Je pa smešno, da govoriš o izgubi trga v času, ko so se odprle meje! Izgubili smo zgolj del trga zaradi krize na Balkanu, odpru pa se je veliko večji trg! Ampak me resno zanima, kaj Slovenija "zares" na precej večjem trgu izvaža danes? Delovno silo?
Po letu 95 pa ko raketa , ki je zame dosegla zenit kakih deset let kasneje. Ko je šla moja firma v stečaj, sem imel okoli 300 DEM plače....Da bom deset let kasneje premjemal več kot dest krat toliko, si nisem upal niti sanjati... Je pa klima v tistem obsdobju (93 do 95 mislim) bila, kljub temu, bistveno bolj pozitivno naravnana, kot je danes, se mi zdi...
Trgovina? Super, sicer pa nič posebnega, še posebno ob slovenskih maržah, inflaciji in uvedbi EURA!
Ja, verjamem, da je problem, če ne ločiš med državno upravo in javnim sektorjem.
Res, je! Problem je tudi če si ali sta v JS ali JU zaposljena ata pa mama in nisi sposoben realno ocenit situacije!
Zgodovina sprememb…
Poznam par ljudi, ki pri 1200-1600eurov neto v šolstvu stalno jamrajo, da so plačani premalo! Menim da so res, ampak žal Slovenija ni Š od Švice! Bo potrebno snet mavrična očala! Da o razmerju delavcev na število režijcev ali razmerju plač ne govorim!
Okapi ::
Sj pravim, dejte mal bolj realno pogledat na situacijo - in govorim o stanju danes, ne leta 2000!
Slovenija v bistvu presenetljivo hitro začela sanirati začetni šok ob izgubi večine trga - v manj kot desetletju. In začela izvažati zares, ne zganjati neke "nuvrščeno" menjavo ovac in olj.
Zaprt trg, spodbuda "domačim" izdelkom in vzdrževanje cen je imelo svoje slabosti in prednosti. Je pa smešno, da govoriš o izgubi trga v času, ko so se odprle meje! Izgubili smo zgolj del trga zaradi krize na Balkanu, odpru pa se je veliko večji trg! Ampak me resno zanima, kaj Slovenija
Ampak v Jugoslaviji je res veliko večino slovenskega trga predstavljala... Jugoslavija. Veliko večino. Nekateri me bodo seveda takoj spomnili na še jugoslovnska "podjetja uspešna v svetu" - težava je, da lahko hkrati lep kos teh svetskih podjetij tudi naštejejo. Dokler jih vse poznaš imaš problem ;) In ni bilo samo, da si obrnil kamijone iz juga na sever, čez odprto mejo - celotna proizvodnja je bila prilagojena jugoslovanskemu trgu.
Nakar je prišla ena manjša neprijetnost, zaradi katere smo izgubili ves ta trg: vojna na Balkanu. Neprijetna zadevca.
Kaj izvažamo? Izdelke in storitve. Poguglaj. Delovno silo pa je izvažala SFRJ - 20% vse delovne sile celo. Dejansko je bil to njen glavni izvoz, če odšteješ klirinški bulšit.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
Ne! Takrat je bilo drugače. Dobil si posojilo, lahko si ustvaril hišo, danes boš do konca življenja mamin sinko. Ko ne boš imel več za vzdrževanje hiše boš odšel na cesto, ker ljudje ne bodo imeli več niti za najemnine.
Še enkrat, če v Jugi nisi bil len se je dobilo službo, ker so le te bile, prav tako si lahko ustvaril dom. Ajde pa naštejmno nekaj podjetij ki niso mešale zraka:
ETA, Fructal, IUV, Lek, Helios, Tam, Litostroj, Iskra, SCT...Danes? Addeco, Addeco...
Bili smo ponosni na to kar smo imeli, človek je čutil ponos ko je odšel na delo, pripadnost... Danes? Strah kdaj bo odpuščen in kdaj ga bo "fasal" od direktorja tipa Šešok.
Dejte no nehat s sranjem kako smo bili zapufani, bla bla bla. Danes smo tudi in za koliko 20 miljard? Obresti na slo. obveznice so 6%...In to da narod od tega nima A od kreditov ki jih ima naša kura, ki bi morala že kdaj že v bankrot.
Ampak v Jugoslaviji je res veliko večino slovenskega trga predstavljala... Jugoslavija. Veliko večino. Nekateri me bodo seveda takoj spomnili na še jugoslovnska "podjetja uspešna v svetu" - težava je, da lahko hkrati lep kos teh svetskih podjetij tudi naštejejo. Dokler jih vse poznaš imaš problem ;) In ni bilo samo, da si obrnil kamijone iz juga na sever, čez odprto mejo - celotna proizvodnja je bila prilagojena jugoslovanskemu trgu.
Nakar je prišla ena manjša neprijetnost, zaradi katere smo izgubili ves ta trg: vojna na Balkanu. Neprijetna zadevca.
Kaj izvažamo? Izdelke in storitve. Poguglaj. Delovno silo pa je izvažala SFRJ - 20% vse delovne sile celo. Dejansko je bil to njen glavni izvoz, če odšteješ klirinški bulšit.
Nevem kaj ti govoriš, ampak vse kar govoriš je eno samo natolcevanje. Podjetij kot so Fructal, Lek se ne naredi kar čez noč, smo jih pa čez noč uničili. Aja sori izvažamo pa jake storitve in izdelke, pri čemer bi vsak najraje preselil firmo v AU.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
PrihajaNodi je izjavil:
Ne! Takrat je bilo drugače. Dobil si posojilo, lahko si ustvaril hišo, danes boš do konca življenja mamin sinko. Ko ne boš imel več za vzdrževanje hiše boš odšel na cesto, ker ljudje ne bodo imeli več niti za najemnine.
Tudi dans lahko dobiš kredit in zgradiš hišo. Ali bolje, kupiš celo zgrajeno, kr so tako poceni. Seveda ne v centru Ljubljane. Ampak mamini sinki bodo ostali mamini sinki ...
PrihajaNodi je izjavil:
Še enkrat, če v Jugi nisi bil len se je dobilo službo, ker so le te bile, prav tako si lahko ustvaril dom. Ajde pa naštejmno nekaj podjetij ki niso mešale zraka:
ETA, Fructal, IUV, Lek, Helios, Tam, Litostroj, Iskra, SCT...Danes? Addeco, Addeco...
Bili smo ponosni na to kar smo imeli, človek je čutil ponos ko je odšel na delo, pripadnost... Danes? Strah kdaj bo odpuščen in kdaj ga bo "fasal" od direktorja tipa Šešok.
Bi rekel da je mladina danes precej lena. Zakaj pa vsa obrtniška dela opravljajo naši južni bratje? Kar dobi slovenskega pečarja, malarja, vodovodarja. Saj jih, ampak to je generacija, rojena še v Jugi. Mladina danes tega ne dela, ker študira neuporabne študije.
PrihajaNodi je izjavil:
Nevem kaj ti govoriš, ampak vse kar govoriš je eno samo natolcevanje. Podjetij kot so Fructal, Lek se ne naredi kar čez noč, smo jih pa čez noč uničili. Aja sori izvažamo pa jake storitve in izdelke, pri čemer bi vsak najraje preselil firmo v AU.
Firme niso uničene, ampak prodane. BTW. v Lek tuji lastnik vlaga veliko več kot je Lek kdajkoli sam. Če ne bi bil tisti kretenski Dolenc Kovačič, direktor Krke, tako vasezaverovan aloholik, bi bila kombinacija Leka in Krke najmočnejši farmacevt v Rusiji. Pa ni bil zato ...
Je pa res da je Pahor uspel uničiti cel gradbeni sektor. Oz. vlada pod njegovim vodstvom ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Eh ja... včasih prav pogrešam jypeta - ta bi dal nostalgo-nergačem vetra!
Jaz sem bolj za dile. Kaj če se tako zmenimo: rečemo, da je bilo v Jugi veliko dobrega? Kaj veliko, skoraj vse!
Ampak gospodarstvo pa pač _res_ ne. Jbg.
Bi bilo to sprejemljivo? Vprašam!
Pa saj tudi ni neke logike drugače - ker če bi bilo pa _še_ to super-truper, potem bi imeli pravo pravcato Utopijo. Carstvo, u kojem caruje drugarstvo...
Jaz sem bolj za dile. Kaj če se tako zmenimo: rečemo, da je bilo v Jugi veliko dobrega? Kaj veliko, skoraj vse!
Ampak gospodarstvo pa pač _res_ ne. Jbg.
Bi bilo to sprejemljivo? Vprašam!
Pa saj tudi ni neke logike drugače - ker če bi bilo pa _še_ to super-truper, potem bi imeli pravo pravcato Utopijo. Carstvo, u kojem caruje drugarstvo...
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
Ceprav je takrat biv socijalizem, je delavec v tovarni ki je ustvarjal dodano vrednost zase in drzavo v povprecju zasluzil vec kot povprecen drzavni parazit. Delavec v Tamu je zasluzil vec kot ucitelj npr. Kaj pa danes? Kaksen je to sistem kjer pisarniska podgana v JS z dodano vrednost -100% zasluzi vec ku nekdo ki gara po 12 ur na dan?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: perci ()
PrihajaNodi je izjavil:
Tudi dans lahko dobiš kredit in zgradiš hišo. Ali bolje, kupiš celo zgrajeno, kr so tako poceni. Seveda ne v centru Ljubljane. Ampak mamini sinki bodo ostali mamini sinki ...
PrihajaNodi je izjavil:
Bi rekel da je mladina danes precej lena. Zakaj pa vsa obrtniška dela opravljajo naši južni bratje? Kar dobi slovenskega pečarja, malarja, vodovodarja. Saj jih, ampak to je generacija, rojena še v Jugi. Mladina danes tega ne dela, ker študira neuporabne študije.
PrihajaNodi je izjavil:
Firme niso uničene, ampak prodane. BTW. v Lek tuji lastnik vlaga veliko več kot je Lek kdajkoli sam. Če ne bi bil tisti kretenski Dolenc Kovačič, direktor Krke, tako vasezaverovan aloholik, bi bila kombinacija Leka in Krke najmočnejši farmacevt v Rusiji. Pa ni bil zato ...
Je pa res da je Pahor uspel uničiti cel gradbeni sektor. Oz. vlada pod njegovim vodstvom ...
Mladina je upraviceno lena, saj najvecji lenuhi v drzavi majo najboljse sluzbe in place. kak doug bo tole se trajalo bomo vidl.
Zgodovina sprememb…
GTX970 ::
Invictus
Južni bratje so razvrednotili delo obrtnikov, to je problem.Se jih masovno uvaža (dandanes predvsem šiptarje), ki obvladujejo Slo gradbeništvo.Bosanci so šli Njemačko ali domov.
Južni bratje so razvrednotili delo obrtnikov, to je problem.Se jih masovno uvaža (dandanes predvsem šiptarje), ki obvladujejo Slo gradbeništvo.Bosanci so šli Njemačko ali domov.
-valvoline- je izjavil:
Mladina je upraviceno lena, saj najvecji lenuhi v drzavi majo najboljse sluzbe in place. kak doug bo tole se trajalo bomo vidl.
Če je upravičleno lena, naj pol ne jamra na forumih, ampak nekaj naredi.
Izgovarjanje pač na druge ne izboljša prav veliko tvojega stanja. ALi kot pravijo Američani "put your money/time/work where your mouth is".
PrihajaNodi je izjavil:
Si bil zadnje čase kaj na banki in povpraševal za kredit za granjo hiše? Ali mogoče poznaš cel kup mladcev med 25 in 30, ki na kredit gradijo hiše? Danes to ni več možno niti v lastni režiji! Amapk ok, potvojem so preleni! Par postov prej pa si razlagal, kako se danes dela več oz. se včasih ni delalo nič.
Dej mi povej kje in kolikšna je kupnina od teh prodanih (in ne uničenih) firm!
Kaj izvažamo? Izdelke in storitve.
Res je! Imeli smo dokaj zaprt sistem, z umetno vzdrževanimi cenami, nakar se je trg zaradi krize na Blakanu in odprtja mej sesul, večina proizvodnje pa ob odprtju meja ni bila sposobna konkurirati zahodu. Lahko bi se prilagodila in pridobila 10x večji trg, pa se niso! Tudi zato ker je na oblast prišla baby boom generacija, ki nikoli ni trpela bistvenega pomanjkanja, vajena dobrot bivšega sistema, z mentaliteto "Hej hej hej Balkano mi samo uzivamo brigu ne vidimo sve je laganini. Hej hej hej kako cemo ma pusti lako cemo!" in podjetja izčrpala do konca!
Katere izdelke že izvažamo? Lek, Krka, Iskra, Helios, TKK in še par cvet kot so Akrapovič, Pipistrel, Bisol pa se konča. Heh, storitve, ja, haha! Težava je, da hkrati lep kos teh svetskih podjetij danes niti ne moreš našteti, ker so daleč od svetskih! Imamo podjetja, ki se preko subvencij komaj držijo nad vodo, podjetja s sedežem v tujini in del "para-državnih podjetij" ustanovljenih še v času SFRJ!
Par postov nazaj se hvalite s tem, da danes študira 80% dijakov, pol pa tule sprašuješ takšne neumnosti!
Si bil zadnje čase kaj na banki in povpraševal za kredit za granjo hiše? Ali mogoče poznaš cel kup mladcev med 25 in 30, ki na kredit gradijo hiše? Danes to ni več možno niti v lastni režiji! Amapk ok, potvojem so preleni! Par postov prej pa si razlagal, kako se danes dela več oz. se včasih ni delalo nič.
Včasih so imeli mladci 25-30 let že 5-10 let delovne dobe. Danes je nimajo nič.
Vprašaj se zakaj! Mogoče zaradi študentskega dela, razsula v gospodarstvu in pomanjkanja prostih delovnih mest? Al naj po tvojem vsi mladci pri 25-ih odprejo s.p. in konkurirajo šiptajrem pri polaganju ploščic in beljenju stanovanj?
Zgodovina sprememb…
[
Katere izdelke že izvažamo? Lek, Krka, Iskra, Helios, TKK in še par cvet kot so Akrapovič, Pipistrel, Bisol pa se konča. Heh, storitve, ja, haha! Težava je, da hkrati lep kos teh svetskih podjetij danes niti ne moreš našteti, ker so daleč od svetskih! Imamo podjetja, ki se preko subvencij komaj držijo nad vodo, podjetja s sedežem v tujini in del "para-državnih podjetij" ustanovljenih še v času SFRJ!
Kako potem razložiš zunanjetrgovinski presežek _kljub_ masi uvožene robe in _kljub_ temu, da večino hrane uvozimo. Juga je po drugi strani kljub vsej svoji domači proizvodnji in kmetijstvu furala velik, vedno večajoč se menjalni deficit. Sploh ne vem, če ga kdaj ni imela. Pa tukaj sploh še ne štejem prešvercane robe, ker pač nihče ne ve.
Nekaj tukaj ne gre skupaj v ljudski modrosti, da smo imeli takrat same svetske firme za razliko od zdaj. Dafuq?
Pa dobro, kar je bilo je bilo. Kaj pa moj "dil" zgoraj? Kaj praviš? Hej vse pa tudi ni moglo biti idealno v Jugi. Pa itak ni vse v denarju! Prijateljstvo, joie-de-vivre, zajebancija - to je bil Jugin forte, ne biznis. :D
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
Ta zunanje trgovski presežek v večini firm zgleda tko, da na vsake par mesecev odpuščajo in ko je povpraševanje večje najemajo nove delavce preko državnih subvencij. Poleg tega je trg danes 10x večji! BDP tudi? Ali kako razložiš dolg, ki bo presegel 80% BDP! Res neki ne štima - nismo jih mel, jih pa nimamo niti dns!
Vse nikoli ni bilo idealno!
Zgodovina sprememb…
Ta zunanje trgovski presežek v večini firm zgleda tko, da na vsake par mesecev odpuščajo in ko je povpraševanje večje najemajo nove delavce preko državnih subvencij. Ali kako razložiš dolg, ki bo presegel 80% BDP! Res neki ne štima - nismo jih mel, jih pa nimamo niti dns!
Ja dobro samo res ne razumem kako je lahko Juga imela tak deficit, ko smo imel take svetovne izvozne ase? Pazi - to pomeni, da smo kao ogromno izvažali... ampak uvoziti smo morali pa še veliko več. Samo kaj? Vozilo (nafta) se je manj, jedlo se domač futer, v štacuni nisem videl dosti tujih izdelkov... z vzhodnimi državami smo se šli v glavnem kliring, kar se že po definiciji ne šteje v deficit (ker je poravnava). Ok, nekaj je bilo uvoza hrane in strojev iz ZDA in EC -s tem da hujša mašinerija tipa JE Krško spet niso bili v tej statistiki, ker je šlo spet za palamudenje s posojili oz. "kooperacijami".
Resno se vprašam ker ne vem: zakaj dafuq smo imeli takrat tak primankljaj? Ker potem, ko je šla Juga rakom žvižgat smo ga očitno zlahka ukinili.
Po mojem je varianta samo še ta, da takrat v resnici praktično nismo izvažali ničesar pomembnega. Za prav keš.
Ampak mene zanima "dil". Bi tebi ustrezal? Se mi zdi dobro izhodišče. Mogoče postanemo še prijatelji! :D
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
-valvoline- je izjavil:
Če je upravičleno lena, naj pol ne jamra na forumih, ampak nekaj naredi.
Izgovarjanje pač na druge ne izboljša prav veliko tvojega stanja. ALi kot pravijo Američani "put your money/time/work where your mouth is".
Sej delajo na tem, vsi so diplomirani druznoslovci v cakanju na svoj drzavnoparazitski stolcek.
Ce bi mel tapravi kapitalizem in sistem ponudba-povprasevanje place v javnem sektorju bi se gibale okrog minimalca.
Zgodovina sprememb…
Spajky ::
Problem je IMHO v tem, da si današnja mladina (večina) "boji" umazat roke ... najraje bi za kompom sedeli ... obrtniški poklici pa niso zanimivi, pa so jih zasedli "prišleki" . Pol pa kvalitetnega obrtnika (če se sam ne znajdeš) za nenavito ceno iščeš ko blesav z lupo in čakaš, da se te uspe usmilit ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
PrihajaNodi je izjavil:
Dej mi povej kje in kolikšna je kupnina od teh prodanih (in ne uničenih) firm!
Kaj izvažamo? Izdelke in storitve.
Res je! Imeli smo dokaj zaprt sistem, z umetno vzdrževanimi cenami, nakar se je trg zaradi krize na Blakanu in odprtja mej sesul, večina proizvodnje pa ob odprtju meja ni bila sposobna konkurirati zahodu. Lahko bi se prilagodila in pridobila 10x večji trg, pa se niso! Tudi zato ker je na oblast prišla baby boom generacija, ki nikoli ni trpela bistvenega pomanjkanja, vajena dobrot bivšega sistema, z mentaliteto "Hej hej hej Balkano mi samo uzivamo brigu ne vidimo sve je laganini. Hej hej hej kako cemo ma pusti lako cemo!" in podjetja izčrpala do konca!
Par postov nazaj se hvalite s tem, da danes študira 80% dijakov, pol pa tule sprašuješ takšne neumnosti!
Hvala da si napisal tole in privarčeval moj trud, Invictus vedno enake neumnosti piše, toliko časa da ne zaklenejo teme.
Sicer pa Helios in Lek nista več naša. Je pa možno da bodo Helios zdaj, zdaj preselili.
Problem je IMHO v tem, da si današnja mladina (večina) "boji" umazat roke ... najraje bi za kompom sedeli ... obrtniški poklici pa niso zanimivi, pa so jih zasedli "prišleki" . Pol pa kvalitetnega obrtnika (če se sam ne znajdeš) za nenavito ceno iščeš ko blesav z lupo in čakaš, da se te uspe usmilit ...
Jao še ena cvetka idiotskega razmišljanja. Poglej si malo bonitetne ocene podjetij objavljene na Zavodu za zaposlovanje in opazill bos da bi jih bilo potrebno kar nekaj pozapreti, ne pa da iščejo nov kader s subvencijami in sp. ji.
Si razmišljal o poklicu vladnega svetovalca ali delaš nekje v javnem sektorju kjer je vse varno.
Zgodovina sprememb…
Pozdrav
Da ni del problema deficita tudi to, da je vse, kar so v Jugi izdelala in potem tudi v Jugi prodala slovenska podjetja pravzaprav prodaja na notranjem trgu. Danes pa je vse, kar gre preko mej, izvoz, tudi tisto, kar se proda v bivše bratske republike (predvidevam, da je tega veliko manj, kot je bilo v jugočasih).
Če se pa spomnim, kam so izvažala mariborska podjetja v času Jugoslavije, bi rekel, da je edini igralec na globalnem trgu takrat Metalna, TAM je prodajal v "bratske" neuvrščene države predvsem preko meddržavnih dogovorov. Glede tega smo celo mi, v Elektrokovini, bili boljši, saj smo celo izvažali elektromotorje v BRD in sicer Weishauptu za gorilce. Mariborska Livarna je bila usmerjena večinoma na jugoslovanski trg, je pa nekaj delala tudi po naročilu za zahodne firme. Od velike mariborsjke tekstilne industrije je na zahod izvažala Svila, ki se je specializirala za posebne vrste blaga in je potem od vseh tekstilnih tovarn še najdalje zdržala....
Za MB gospodarstvo je dejstvo, da ga je razpad jugoslovanskega trga spravil na kolena, na velikem, svetovnem trgu se pa nismo znašli in sedaj je, kar je....
LP
Jože
Da ni del problema deficita tudi to, da je vse, kar so v Jugi izdelala in potem tudi v Jugi prodala slovenska podjetja pravzaprav prodaja na notranjem trgu. Danes pa je vse, kar gre preko mej, izvoz, tudi tisto, kar se proda v bivše bratske republike (predvidevam, da je tega veliko manj, kot je bilo v jugočasih).
Če se pa spomnim, kam so izvažala mariborska podjetja v času Jugoslavije, bi rekel, da je edini igralec na globalnem trgu takrat Metalna, TAM je prodajal v "bratske" neuvrščene države predvsem preko meddržavnih dogovorov. Glede tega smo celo mi, v Elektrokovini, bili boljši, saj smo celo izvažali elektromotorje v BRD in sicer Weishauptu za gorilce. Mariborska Livarna je bila usmerjena večinoma na jugoslovanski trg, je pa nekaj delala tudi po naročilu za zahodne firme. Od velike mariborsjke tekstilne industrije je na zahod izvažala Svila, ki se je specializirala za posebne vrste blaga in je potem od vseh tekstilnih tovarn še najdalje zdržala....
Za MB gospodarstvo je dejstvo, da ga je razpad jugoslovanskega trga spravil na kolena, na velikem, svetovnem trgu se pa nismo znašli in sedaj je, kar je....
LP
Jože
Barbarpapa2 je izjavil:
Pozdrav
LP
Jože
No pa ni samo to, TAM je izvažal tudi v Rusijo, potem je bilo še podjetje Svilanit, ki je bila res ena A znamka. Dejansko marketing v jugi ni bil potreben saj se je vedelo kaj je kvaliteta in od kje prihaja. Po razpadu pa poplava tujih in cenenih izdelkov in požrešnošt lastnih menedžerjev.
Zgodovina sprememb…
noraguta ::
Dej uizi stem. Po osmih urah šihta je šel delavec v jugi še za šest ur res delat popoldne ker je bil dovolj spočit. Danes je marsikje podobno, le da se gre na bicikelj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Pozdrav
Ja, TAM je izvažal v takratno Sovjetsko Zvezo, ampak je vse to bil kliring. Juga je uvažala veliko vojaške tehnike iz SSSR in je bilo plačilo preko kliringa zelo dobrodošlo...
LP
Jože
Ja, TAM je izvažal v takratno Sovjetsko Zvezo, ampak je vse to bil kliring. Juga je uvažala veliko vojaške tehnike iz SSSR in je bilo plačilo preko kliringa zelo dobrodošlo...
LP
Jože
Matako, deficita po razpadu Juge nismo "z lahkoto" skenclali, Slovenija je na območju bivše Juge danes edina država s suficitom!
Problem razpada in dolga Juge delno tiči v interesih USA in tečaju dolarja, ki je na začetku jemanja kreditov dolgo znašal 1 dolar cca 1.5 marke, po prihodu Regana na oblast pa hitro narastel na 4 marke. Obresti so drastično narasle! Glavni vir izvoza in deviz Juge je bil denominiran v markah, dolg pa v dolarjih.
Juga je v 70-ih precej vlagala v razvoj in industrijo, od tod zadolževanje, cena tega kapitala je bila v začetku dobra. Po letu 1979 pa se je v USA zgodil preobrat, tako v zunanjetrgovski politiki kot monetarni politiki. Leta 1981 so obresti narasle na 17%, dolg pa eksponentno na 20 milijard dolarjev. Nominalni dolg se je več kot podvojil, v markah pa početveril! Sledi hiperinflacija, devalvacija dinarja in leta 1983 bankrot.
Sicer se strinjam, da ekonomija cele Jugoslavije ni temeljija na industriji (t.i. svetskih podjetjih), ki so delno poslovala z izgubo izključno z zadolževanjem, temveč na devizah in turizmu! Razlog za deficit Slovenije je bil predvsem zaprt - notranji trg. Imeli smo sicer par firm, ki so v 80-ih preko meddržavnih dogovorov izvažale v tujino, po odprtju meja pa je šla v letih 1991-1995 večina teh firm v stečaj... Ne strinjam pa se z mnenjem, da je ekonomija Slovenije danes bistveno drugačna! Svetskih podjetij tudi danes nimamo in ekonomija Slovenije danes še zdaleč ne temelji na industriji!
Problem razpada in dolga Juge delno tiči v interesih USA in tečaju dolarja, ki je na začetku jemanja kreditov dolgo znašal 1 dolar cca 1.5 marke, po prihodu Regana na oblast pa hitro narastel na 4 marke. Obresti so drastično narasle! Glavni vir izvoza in deviz Juge je bil denominiran v markah, dolg pa v dolarjih.
Juga je v 70-ih precej vlagala v razvoj in industrijo, od tod zadolževanje, cena tega kapitala je bila v začetku dobra. Po letu 1979 pa se je v USA zgodil preobrat, tako v zunanjetrgovski politiki kot monetarni politiki. Leta 1981 so obresti narasle na 17%, dolg pa eksponentno na 20 milijard dolarjev. Nominalni dolg se je več kot podvojil, v markah pa početveril! Sledi hiperinflacija, devalvacija dinarja in leta 1983 bankrot.
Sicer se strinjam, da ekonomija cele Jugoslavije ni temeljija na industriji (t.i. svetskih podjetjih), ki so delno poslovala z izgubo izključno z zadolževanjem, temveč na devizah in turizmu! Razlog za deficit Slovenije je bil predvsem zaprt - notranji trg. Imeli smo sicer par firm, ki so v 80-ih preko meddržavnih dogovorov izvažale v tujino, po odprtju meja pa je šla v letih 1991-1995 večina teh firm v stečaj... Ne strinjam pa se z mnenjem, da je ekonomija Slovenije danes bistveno drugačna! Svetskih podjetij tudi danes nimamo in ekonomija Slovenije danes še zdaleč ne temelji na industriji!
Pozdrav
LP
Jože
Torej ni bilo tako črno. Danes pa bil lahko izvoz v Rusko Federacijo naših izdelkov in uvoz nafte iz RF preko kliringa, hipotetično če bi Juga seveda obstala. Tako se moramo pa hecati z Brusljem kaj on reče in mi tako plešemo. Aja ste vedeli da ima Bruselj 20.000 uradnikov in 23.000 lobistov....Noro
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 21653 (13616) | 2dark |
» | Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v WisconsinuOddelek: Novice / Rezultati | 17605 (14349) | FireSnake |
» | Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Problemi človeštva | 98457 (84139) | Karaya 52 |
» | odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20716 (18469) | Matako |