» »

Word - "Zaviti narekovaji"

Word - "Zaviti narekovaji"

Krusell ::

Pozdravljeni!

Uporabljam Word 2010 in bi potreboval sledečo rešitev.

Namesto enojnih revnih narekovajev 'x' in dvojnih "x" bi potreboval zavite: PRIMER: http://practicaltypography.com/straight...

Nočem tudi chevronov »x«.

Lahko jih sicer dobim, vendar moram spremeniti Word jezik v ANG, v samopopravki nastavim smart quote, besedilo spremenim v ANG in zamenjam .... Vendar je to precej neposrečen proces.

Rešitve? (p.s. keyboard shurtcut vem da obstaja vendar ni to to).

Enkrat vem, da mi je že uspelo, vendar sem pozabil.

lp, T.

rogi2010 ::

Napiši normalno pa naredi macro ki ti jih zamenja? Ko imaš narejen macro imas vse zamenjano z enim klikom.

rogi2010 ::

Problem zna biti ker je " povsod isti, zaviti so pa različni glede na spredaj ali zadaj ^^ Bi se pa dalo rešiti da iščeš / menjaš "nekaj s sprednim in nekaj" z zadnjim.

Rešitev sem implementiral na preprostješi način:

Zavitim narekovajim sem določil keyboard bližnjice. Vse že vnsene ravne narekovaje "" sem potem samo zamenjal z novo določenimi simboli/zavitimi narekovaji v Find/replace.

Pri tipkanju pa sedaj uporabljam nove bližnjice.

lp!

one too many ::

Krusell pišeš v angleščini? Potem so "tile narekovaji" pravilni. Sklepam, pa da hočeš ,,slovenske", zato je nastavitev na angleški jezik res nesmiselna.
Kaj je narobe s francoskimi narekovaji? So čisto po pravopisu (nikakor pa ne angleški!). Tudi "ravni narekovaji" so pravilni, ne rečem pa, da so lepi.

Hm, LaTeX ima tako, da spremeni ,, v ,, in `` v ". Morda si nastavi takšen auto-correct. Morda je ,, malo zoprno, če boš kje ponesreči napisal dve vejici. No, tudi dvakrat pritisniti AltGr+7 ni ravno udobno.

Edit: Vidim, da narekovaji ne grejo gladko skozi, ampak mislim, da je razumljivo.

Zgodovina sprememb…

Pišem v ANG in SLO. Gre se predvsem za tipografska pravila: http://practicaltypography.com/straight... , ki so odvisna od založbe, pisave, sloga itd. Ni nujno, da vsaka pisava podpira zavite oklepaje. Ni nujno, da vsaka založba uporablja isto pisavo/slog.

Pišem strokovne članke.

Zato so tudi tako "preproste" stvari zelo pomembne. Tudi če pišem v SLO je pomembno kakšne znake uporabljaš. Čevroni namreč precejkrat niso zaželjeni. Pri tisku so pomembnejši zaviti narekovaji, saj so lažje berljivi in bolj vidni. Tipografsko pravilni, ne pa nujno pravopsini, četudi ta to dopušča.

Pri tem vprašanju me je zanima predvsem Word saj ga največ uporabljam. Pri LibreOfficu lahko sam nastaviš kaj boš uporabljal (ravne ali zavite), Latex ima malo morje opcij, je pa zahtevnejši za uporabo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17630226 (18627) Phantomeye
»

Font: matematični simboli

Oddelek: Pomoč in nasveti
314343 (4041) Mavrik
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47136831 (25078) Okapi
»

Kako zgleda slovenski narekovaj?

Oddelek: Programska oprema
347337 (6781) ender
»

Začetnišk vprašanja Mac

Oddelek: Operacijski sistemi
173681 (3355) Phoebus

Več podobnih tem