» »

Začetnišk vprašanja Mac

Začetnišk vprašanja Mac

Phoebus ::

Sem novopečeni mac user in imam že nekaj vprašanj :)

- ali je kak način da spremenim keymap na klasični slovenski (predvsem oglati in yaviti oklepaji, pa afna...nekdo je moral bit pošteno zakajen ko se je izmislil tako bližnjice). Tudi z in y bi dal na slovensko mesto

- Rabil bi: top programerski editor (c, php, java), mailer (navajen sem na Evolution ki zna tudi barvati!!)...lahko bi pogooglal, pa bom dodal še to ko že sprašujem- kje so ostali programerski in nasploh uporabni znaki (večje, manjše? home, end, page up, page down?)

mte ::

Glede razporeda tipk - Jonas je nekje objavil neke popravke (ne vem sicer če je 100% enak kot pri oknih), osebno pa sem se navadil na applov razpored in mi je čez nekaj časa postal precej bolj fajn, predvsem zato ker ima razporeditev bolj podobno angleški. Zdaj nimam nobenih problemov s šaltanjem med okni slo, okni ang in mac tipkovnicami.
Za lažje navajanje si sicer lahko v System preferences/International/Input menu vklopiš Keyboard Viewer, ki ga prikličeš preko zastavice zraven ure in ti dejansko prikaže cel razpored na tipkovnici ter se odziva na pritisnjene option, cmd, shift in kombinacijo teh tipk.

Top programerski editor - mnenja so različna, meni osebno ni boljšega kot TextMate. Je pa to samo napredni tekstovni editor, verjetno boš bolj zadovoljen s kakim XCode (priložen na inštalacijskem dvdju zraven maca) ali Eclipse, v kolikor rabiš kompleten IDE.

Mail.app za e-pošto tudi podpira barvanje, vendar je zadeva mogoče malo bolj skrita.

Skratka, kup uporabnih programov dobiš že zraven, pri Applu to ni tako kot recimo neuporabni Windows Media Player, Internet Explorer ali pa Outlook Express, ki jih dobiš zraven pri Oknih in redko komu dobro služijo.

lp

Bahula ::

Vse in še več zveš na www.jabuk.si
Intel C2D E6400, P5W DH Deluxe, 2x512 MB DDR2 800Mhz GOODRAM pro,
HITACHI 250 GB SATA2, GIGABYTE 7800GT, ENERMAX Liberty 620W, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bahula ()

Gandalfar ::

- programerski editor - TextMate je super zadeva
- Coda je tudi kul

Mail.app je super, Thunderbird je pa samo srednje neuporaben.

Za znakce si instaliraj tipkovnico "keyboard layout" pa poglej kje se ti nahajajo. Naceloma pa programiramo v US keyboard :)

Phoebus ::

hmmm....mislim da bo letel gor ubuntu (dualboot) ker po 6h urah uporabe (ko ponavadi tolk spoznaš os da nehaš preklinjat) lahko tudi naj narediš :-)
Kaj so mislili da niso naredili home/end/pageup/pagedown tipk? Seveda, vse bodo rešili shortcuti, podobno kot shift+alt+2 za afno 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

Gandalfar ::

en mesec rabis da se iz linuxa navadis na OS X.

mte ::

Phoebus: si pa res vztrajen, bravo :)
Če si mislil, da se boš v šestih urah dovolj spoznal s sistemom, si se močno precenil. Da začneš dobro izkoriščati razne bližnjice, se spoznaš z unix konzolo in veš kdaj jo je bolje uporabiti kot GUI ipd. rabiš vsaj 6 MESECEV, ne ur.
Ni mi jasno, kaj bi bilo narobe s shift+alt+2 za afno. Na "običajni" ANG tipkovnici je bližnjica shift+2, ker pa se razne zavite in oglate oklepaje na mac slo tipkovnici dobi z istimi komandami kot pri ANG tipkovnici (plus da držiš še alt zraven), je pač tudi tu alt zraven. Meni je logično, pa tudi na ostalo sem se precej hitro navadil (par dni).
lp

Phoebus ::

mte: sem unix uporabnik (linux od slacka 1.x, kasneje praktično vsi distroti) in terminal/unix zame ni tuj.. itak mislim imel dualboot (tako da mac ostane gor za "spoznavanje"), ampak jaz rabim računalnik za delo...in ga bom zgleda moral spoznavati v prostem času, ker so preveč "poenostavili" reči da bi jih razumel na prvo :)

Sem sicer uporabnik obeh ostalih večjih OS, še prej tudi kakega drugega umrlega (beos, amiga), tako da sem se navajen vsest, 1 uro občudovat candy, par urc spoznavat sam sistem in začet delat.

Naprimer, ko sem tole pisal sem prišel do sledečega problema- kako grem naprej ali nazaj za eno besedo? (ctrl + left/right)?

PS: ne, ni mi logično da rabim 3 tipke za afno :)
PPS: kako spremenim delovanje funkcijskih tipk da bodo default funkcijske in FN+F multimedijske?

mte ::

Naprej/nazaj greš z alt+puščica.

Obnašanje F tipk nastaviš, kdo bi si mislil, v System Preferences/Keyboard & Mouse :)

Jaz tudi uporabljam računalnik za delo in nisem rabil dosti sponavanja, da sem opravil na macu precej več dela kot bi ga opravil v istem času z okni, linuxom ali kakim bsdjem. Z vsemi imam sicer določene izkušnje, tako da ne trdim, da je osx primeren za vsako uporabo in za vsakega uporabnika in je precej odvisno tudi od dela ki ga nekdo opravlja. No, zahvala za boljši izkoristek časa gre predvsem pametno izbranim bližnjicam, katerih sem se sicer moral privaditi ter ODLIČNIM programom, ki so na voljo.

Sam naprimer za delo nujno potrebujem tudi nekaj Windows-only programov, za kar imam nameščena virtualna okna (glej Parallels) in mi je to precej bolj priročno kot če bi imel dualboot ali celo ločeno mašino.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

borchi ::

> tako da sem se navajen vsest, 1 uro občudovat candy, par urc spoznavat sam sistem in začet delat

očitno boš moral malo revidirati tole tvoje prepričanje...

> > PPS: kako spremenim delovanje funkcijskih tipk da bodo default funkcijske in FN+F multimedijske?

Preferences - Keyboard & Mouse (kaj si pa delal med tistimi parimi urcami, ko si se spoznaval s sistemom?!)

> PS: ne, ni mi logično da rabim 3 tipke za afno :)

lahko imaš tudi samo dve. magari eno. samo pravi layout si moraš naredit. če se ti pa ne da samemu tega delat, pa poslušaj kaj ti pravi mte v njegovem prvem postu.
l'jga

al3s ::

Za slovensko tipkovnico se strinjam da so nekatere bliznjice v k...zato ti za programiranje priporocam da si das layout na amerisko tipkovnico rabil bos neki casa da se navadis ampak je potem veliko lazje.
Za vse bliznice si lahko odpres Keyboard viewer (System preferences -> international -> input menu -> keyboard viewer oziroma click na zastavico -> open international). Ta viewer ti tocno pokaze na kje so kateri znaki ko stisnes shift, alt...

al3s ::

Ce imas gmail pa si dej gor gmail notifier in ne rabis nobenega mail programa. Razen ce bi rad offline bral posto...

jukoz ::

Phoebus se strinjam s tabo, mac tipkovnica je en drek.

Phoebus ::

No, tipkalo sem si zrihtal, na shortcute se navajam...mogoče pa bo, ampak še par dni ne bom delal na njem dokler se ne navadim, bom še na starem :)
Se že piflam: http://support.apple.com/kb/HT1343

Gandalfar ::

pa quicksilver si zrihtaj

jukoz ::

Če hočeš met mac tipkovnico vsaj pribljižno uporabno rabiš tole:
http://doublecommand.sourceforge.net/
No, vsaj na mac notebookih...

opeter ::

Priporočam še Default Folders X. Trenutno ravno v akciji znotraj paketa MacUpdate Promo Bundle Winter 2008
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Phoebus ::

Še to me zanima...a se da pri mail.app naštimat da za današnje maile na piše "Today + ura" ampak samo ura da bo vzelo manj prostora? Sem si sicer naštimal stolpce (tri-column-view) s pluginom ker na wide screen gledat preview pod spiskom mailov je tudi malo...smešno :)

--edit, pa še to zakaj so nekateri maili v spisku "beli" tako da jih ne vidim dokler ne kliknem nanje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imac in slovenska tipkovnica

Oddelek: Pomoč in nasveti
126104 (5864) bauci
»

Apple Macbook pro

Oddelek: Pomoč in nasveti
201929 (1600) kduh
»

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19624127 (19515) madmitch
»

Nov slovenski razpored na tipkovnicah (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
47135284 (23531) Okapi
»

Nujno mac os problem

Oddelek: Operacijski sistemi
263830 (3445) Adrijan0

Več podobnih tem