» »

Kabelski internet cenejši kot ADSL

Kabelski internet cenejši kot ADSL

1
2
3

^White^ ::

Kot prvo mam ADSL. Kabelska bi me takrat, ko sem to vzel prisla 100K + 60K modem glede na to, da so vsi uporabniki ta kabel kurcali po dolgem in poces (downtime, lag, slabi prenosi itd.).
Ja kaj naj pol nardim? Kabel vzamem mogoce?:) Za TV se pa ne sekiram sej je itak satelit.

Treba se je vprasati, KJE se dolocena resitev bolj splaca. Cene ADSLja so enotne po celi sloveniji, isto je tudi s kvaliteto oz. hitrostjo. Drugo je pri kablu, kjer so prvi razlicne cene, da ti kabelsko in net napeljejo, drugic pa je razlicna kvaliteta neta. Nekje so pac kvalitetni kabelski ponudniki in se mogoce kabel bolj splaca, drugod je pa podn in se bolj verjetno splaca ADSL. Sploh pa se js ne sekiram za +/- 1K sit na mesec. Od tistih 500 sit dodatne narocnine za ISDN me ne bo pobral. Sploh pa sm zadovoljen, ker ima ADSL zelo malo izpadov.

Soprano ::

LouD:

jaz doma nimam več stacionarnega priključka. Za tisti denar si že polovico GSM pogovorov plačam =)

In niti slučajno nisem edini. Na Telekomu je prava panika zaradi velikega števila mesečnih odjav stacionarnih priključkov...

Soprano

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

^White^ ::

Jah sej ce nimas doma ze neke male firme niti nimas kaj nucat prikljucka. Sploh pa se zdej ko samo cene nabijajo.

para! ::

Ah, vse vas tako moti ta ISDN priključek. Jaz si ne morem niti predstavljat, da bi ne imel ISDNja. Kljub uporabnosti GSM aparatov.
Death before dishonor!

para! ::

Sicer pa sem se približno šest mesecev nazaj spraševal, ali naj se naročim na kabelski internet ali na ADSL. Takrat je bila najvišja (kolikor vem tudi edina) hitrost ADSLja 512/128kbps. Za ADSL sem se odločil predvsem na podlagi izkušenj znancev, ki živijo blizu mene in s kablom niso zadovoljni.

Veliko govora je o ceni, kjer gre za mesečno naročnino in stroške priključka (ISDN + ADSL). Zanimivo je le to, da nihče ne omeni hitrosti prenosa.

Naj vam na mojem primeru dokažem, da je zame (in še za marsikoga) ADSL dosti cenejši glede na zmogljivosti povezave.

Uporabljam študentski komfortni paket (2.048/384 kbit/s). Mesečna naročnina znaša natanko 7.740,00 SIT. Kmalu imam namen vzeti Prestižni+ paket (4096/768* kbit/s), kar me bo, kot dijaka, na mesec stalo 12.440,00 SIT.

Amis.net bi mi za njihovo najhitrejšo kabelsko povezavo (1024/256 kbp/s) zaračunal 9.000,00 SIT. Še enkrat preberite zgornji odstavek, kjer sem omenil, da za študentski komfortni paket plačujem 7.740,00 SIT. Cena je nižja, hitrost je dvakrat višja.

Poleg tega se nekateri, prej kot k ceni, bolj nagibamo k hitrost povezave. Nikjer nisem zasledil, da bi kateri koli kabelski ISP ponujal višje hitrosti v smeri k uporabniku, kot 1Mb/s.

Stroški priklopa? Marsikdo ne potrebuje ISDN priključka, ampak če že imaš analogni priključek, je naročnina za ISDN minimalno višja. ISDN priključek stane okoli 30.000 SIT, kar ni tak strošek, če upoštevamo, da so cene ADSL paketov z visokimi zmogljivostmi toliko nižje. Dolgoročno se strošek za ISDN izenači.

In ne, ne mislim, da kabel deluje slabše kot ADSL. Ponekod je temu res tako, ampak verjamem, da so v zadnjem času odpravili večino težav in zdaj deluje normalno. Ampak ADSL ima eno prednost: znatno višje hitrosti.

Lp

:)
Death before dishonor!

AtaStrumf ::

Samo en komentar za tiste, ki čakajo da bojo lahko dobil ADSL brez ISDN: That aint never not gonna happen :D! Zakaj? Ker valda se hoče Telekom znebit VSEH analognih priključkov in kompletno prešaltat na digitalne centrale in pomoje ko dosežejo neko kritično točko bojo ISDN talal zastonj, samo da popucajo še ostanek analognih priključkov, ker je za njih valda ceneje vzrdževat en kot pa dva sistema.

Cokolesnik ::

AtaStrumf: konkurenca bi tvoje stališče krepko spremenila in bi Telekom podobno kot Mobitel ob prihodu Simobila marsikaj spremenil, pred prihodom konkurence povsem nepričakovanega (v sanjah uresničljivega).
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

To že, toda ker je začelo število stacionarnih tel. priključkov padati je zelo mala možnost da bi se katerokoli podjetje podalo na to področje.

Jeebs ::

Hehe, ta je pa dobra, da si moraš sam jarek skopat da ti not napeljejo žico! >:D Mislm ta je pa res totano kruta! BTW, neki sm se začel spraševat... Ko nekateri pravite, da je CATV še vedno bolj ''uporabna'' od ISDN... Hm... Kaj pa naprimer SATV? A niso vsaj tisti osnovni kompleti za satelitsko še vedno ceneje od priključnine za CATV? Ker če je to res, vsaj jst v tem spet vidm en plus za ADSL.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

BigWhale ::

> Hehe, ta je pa dobra, da si moraš sam jarek skopat da ti not
> napeljejo žico! Mislm ta je pa res totano kruta! BTW, neki sm
> se začel spraševat... Ko nekateri pravite, da je CATV

Deset, petnajst let nazaj so to vsi poceli, ki so hoteli imeti navaden telefon... ;>

--
BigW!

Jeebs ::

In kaj ima 15 let nazaj povezave s sedanjostjo? Si hotel s tem povedati, da je Telesmeh™ firma, ki se ravna po 15 let starih ''običajih''?:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

^White^ ::

Mal mimo: zej ko mas na siolu lahko 4 maile - ce hoces, da ti dodaten mail odprejo, je dovolj, da jim po mailu zamoris, al je treba fax?

iration ::

Fax ali analogno pismo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Jeebs ::

Analogno pismo? :D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

BigWhale ::

Ja analogno...

Saj ves, papir in svincnik...

Hm, tista bela sumeca stvar, ki precej dobro gori in tista palicica, ki za seboj pusca temno sivo sled...


--
BigW!

Gre^gor ::

Heheh pocas bomo ratal tolk odvisni od racunalnikov, da se pisat ne bomo znal, ce se bo kej pokvarl :D.

tx-z ::

kaj pa od arnesa? --najhirejši pr telemachu 1024/256 stane 6.500,00..
arnes pa drgač ponuja tut 2048/256 za 9.100,00 SIT..ne vem če je to to ampak mislm da če je je cenej..
tx-z

marek ::

Alo vsi,
Vedno pozabi vecina omeniti, da za kabelski dostop tudi placujes narocnino in sicer tisto za kabelski TV. Ne vem kak je v LJ, ampak v MB moras placevati za kabelski TV ok 2000 SIT, brez kabelske TV narocnine pa tudi ni mogoce meti kabelski internet.
Pri KKS online npr. je za 1 MB 7100 SIT in za 2 MB 9100 SIT in to je Arnes paket. Pri ADSL pa je za studentski paket 1MB 5900 SIT in za 2MB 7740 SIT.
Pa narocnina na ISDN je priblizno 800 SIT ali nekako tak drazja od tiste za nabvadni telefon.
Torej po mojem mnenju je ADSL v tem primeru cenejsi, pa se bolj stabilen in boljse linke majo do tujine 933 MB ima SIOL.

Kaj menite ?

lp
MArko

DSmidgy ::

Jaz imam kabelski internet preko SiOL-a (kabelski ponudnik je pa Telemach Gorenjska). Stvar je pa taka: pingi od 150ms do 3000ms (med vikendi zvečer). Ping timeouti tudi 35%. Uplod je 3KB/s do 8KB/s (največkrat 4KB/s). Plačujem 8000sit/mes, v pogodbi pa nimam napisanih dejanskih vrednosti prenosa. In kličem kaj je narobe - pridejo pogledat. In reče da je signal vredu in da je treba verjetno modem zamenjat. Najbolše bi blo it na Perftech ker potem zastonj modem dobim. Ker sem med tednom v LJ in ne uporabljam toliko interneta doma sem rekel da bom kar počakal na ADSL. Tale teden sem pa iz LJ pingal še kolega iz iste vasi (v bližnjem mestu vse uredu dela) in je imel iste pinge kot jaz. A po njihovem je potem rešitev da vsi modeme zamenjamo (ali pa gremo na Perftech)? A bi imelo kaj učinka če na SiOL pišem in zahtevam da mi odbijejo del plačilne obveznosti? Teta stanuje v isti vasi pa je njen ponudnik direktno Telemach (so šele začeli s tem) in pačuje za 1024KB/s, dela pa samo 50KB/s - zanimivo ane - zmerjeno dopoldne. In potem so iz strani www.g-kabel.si hitro umaknili speedtest - zgleda je bilo preveč pritožb. Pomoje bi kkšno stvar mogla že inšpekcija rečt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Jakka ::

Dej prosim povej ker modem boš menju za katerega ker modemov je kr neki in razlike so očitne.

DSmidgy ::

Nebom nč menou - bom počakou na ADSL. Mam NeMo-ta. Kerga majo pa na Perftechu pa ne vem, vem da je DOCSIS - mogoče Thompson.

Wox ::

Tukaj v Prekmurju so stvari precej drugačne kot tam pri vas. Za nas prekmurce je ADSL pravzaprav pravi čudež tehnike. Kakšen kabel? Kabelsko televizijo imamo sicer v Murski Soboti že več kot 10 let. Tudi v skoraj vsaki večji vasi obstaja. A kabelski internet je v naši regiji neznanka. Dolga leta smo bili vsi na analogni telefoniji (po možnosti s PCM). Kdor je imel hitrost večjo od 10kbit/s je bil pravi frajer. Nato je prišel ISDN in mislil sem, da sem v sedmih nebesih. Računi so se gibali od 20 do 30K SIT na mesec. Sedaj imam ADSL 2Mbit/s in 10K SIT na mesec. Padel sem v nirvano.

Cuoresportivo ::

jaz bom tak rekel: kar se tiče telesmeha ne vem kaj dosti, sem drugače pri kks online naročnik. Iskreno ga tud tu suport ful serje. Mel sem hin mdem in mi niso ravno verjeli, čeprav sem jim dovolj strokovno povedal vse. Potem so sami videli in se prijazno opravičli in mi dali nov modem. Od takrat net šopa 100 /h. Suport je pa res malo out, pa tud čakalne dobe so dolge, sploh pri oni akciji novoletni ko je bila priključnina za 13000 sit. Takrat se je čakalo tud po 4 mesece.
Kar se tiče cen, mislim , da so še vedno predragi oz za ta denar bi lahko ponujali več. Imam 512/128 in plačujem 7735 sit+ catv nariočnina(? sit). Že odkar vem za kabl, sem trdil da bom to imel, ko bom šel iz analognega neta na kablskega . Telekom je prava mafia, sploh zdaj ko non stop nekaj višajo cene. Zato smo tud odjavli telefonski priključek, ker je postal preprosto neugoden. Počasi bo prišel na cenovno raven gsm-a, kar je neugodno, glede na to kaj vse nudi mobilna telefonija in kaj stacionarna telefonija. Za ta denar kaj so ga dali moji starši pred leti za ta priključek, bi lahko ponujali malce več. Zdaj pa jim voda teče v grlo, ko se marsikdo odloči za enako potezo, da odjavi priključek. Ko potegnemo črto, pridemo na isto, vsak ponudnik ima svoje + in -. Mi uporabniki pač lahko upamo na boljše cene oz bolj ugodne.:D :\
lep pozdrav(best regards)

Deathlike M Tito ::

zdravo!
tle sm nou :D , jah vidm d vicina ljudi nema kej prevec rt kabla, sam tle v Postojni je zdeva dost drgacna kut pr telesmehu.
druzinski paket ki znasa 9.900 SIT z DDVjem 1Mb (kao neomejen:| ) slaba lastnost, je pac sam ena in to kar dost moteca to je omejen cas od 8:00-16:00 - zaradi podjetij katerih uporabljajo kablski internet ( 500 mb prometa v mesecu imamo zastojn naslednji mb se placuje dodatno ).
drgac use dela ok. 1Mb linja dela stalno do max res da so kaksni ispadi (teh je zlo malo!) ampak o tem smo se isti dan obvasceni po mejlu ali pa na nasem forumu kjer se pogovarjamo z samim operaterskim osebjem. ce ima pa kdo probleme in zelje pa lahko poklice na mobilni ali staticni tel ali pa ima pogovor na stiri oka.
za use lastnike paketou, od najcenejsih (omejenih) do najdrazjih (kao neomejenih ), ki bi radi igrali igre preko interneta, je postavljen game server kjer je mogoce igrati nemejeno casa oz. neomejeno kolicino prometa ( pri nas se steje samo promet ne glede na cas).
kar se tice modemov ko so spreminjali hitrost iz 516Kb na 1Mb so usem strankam zamenjali modeme zastojn.

tku d nej se folk udloci za kaj rabi intrenet in kulku ga bo rabu!
PS
ščž-je nism pisu ker jih nism vajn :D
do what i say not what ive done!

Jeebs ::

DSmidgy: Jah če si na kablu je modem pač tvoj problem. In kot si verjetno že opazil iz raznih drugih mnenj, boš moral v primeru da boš ostal na kablu pač nekje dobiti (kupiti) DOCSIS modem.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

DSmidgy ::

Jeba1: Ne vem če je moj problem. Jaz sem podpisal pogodbo za nemoteno delovanje. Modem sem kupil pri njih. In to da v moji vasi NOBENEMU NORMALNO NE DELA ne vem če je to problem od posameznika - v bližnjem mestu deluje dokaj normalno. Modema pa ne mislim menjat ker bom imel tako pri adslju popust - ker sem na siolu in na siolu si lahko samo z nemo modemom. Adlja pri nas še ni.

flipflop ::

cuoresportivo: mogoče bodo letos tudi dvignili hitrost,dobr bi že blo.

P.S. A je telemach res tk v k**** al je tuki mal preveč ljudi z ADSL-jem,ki so slišali da telemach sux?:\

Soprano ::

Vsaka tehnologija ima pač svoje prednosti in svoje slabosti.

Da tudi ADSL ni tako oh-in-sploh pa se da (med drugim) videti
tudi na tej povezavi

Soprano

DSmidgy ::

To je lahko zato, ker imajo vsi TVje ipd. prižgano (tudi sosedje) in moti signal. Je pa to ponavadi individualna težava. Pri kabelskem internetu smo pa na udari VSI uporabniki.

Če bi jest vse izpade pisal bi me benal zaradi predolgega posta (včasih so tudi po 10x na dan - od 5 do 45min). Ugan kolkrat mi rata kej posnet - zato sem pa mogu GetRight naštimat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Mavrik ::

Vihranik: zato pa ker ni kabla dela ADSL toliko bolje.:D Imam ga nekaj mesecev in nisem imel še enega problema.

AtaStrumf ::

Jaz sem zgleda med res redkimi, ki nima nobenih negativnih izkušenj z kablom na Telemachu in upam, da tako tudi ostane, ker imam z Amis-om pogodbo za 3 leta 8-O, ker sem plačal samo 2 SIT :D. Tud kolega tukaj blizu mene LJ-Bežigrad ima isto Kabel na Amis-u preko telemach-a al pa mogoče nekoga drugega in isto non stop leti 120/30 kbps, torej na robu teoretičnih zmožnosti za 1 mbit/256 kbit in NOBENIH prekinitev.

Skor ne morem verjeti, da sva edina, tako da ne vem kje ste vsi ostali ?!? Če bi tole temo prebral predn sem nabavil kabel, ga 100%-no ne bi, samo kot sedaj vidim bi mi bilo lahko žal, tako da se odločajte glede na iskušnje ljudi blizu vas (tako kot sem se jaz npr. pozanimal pri tem kolegu) in ne glede na izkušnje ljudi iz čist drugega konca Slovenije.

Naj mi nekdo pove kako izmerim ping do SiOL-a ipd., da izmerim še to da vidim kak je, ker recimo v on-line špilih imam ZELO pogosto najnižji ping med vsemi in le-ta se giblje tam okoli 50-60.

Tr0n ::

Hmm, v command prompthu "ping -t www.siol.net". Malo pustis pa prekines z CTRL+C.

AtaStrumf ::

ping -t www.siol.net:

 -t www.siol.net.jpg

-t www.siol.net.jpg



Zelo različni rezultati, tako da ne vem kaj naj bi upošteval, samo to je med intenzivnim DL in UL, tako da bom ponovil ko dobim dol FLT-VCB.bin :D.

Gre^gor ::

Ce ne delas nic nej bi zadeva nekak tkole zgledala.

Tr0n ::

Pri ADSLju pa nekje med 13 in 16.

TyKee ::

Je mozno kakršno koli kontaktiranje z avtorji ki so naredili test med SiOL ADSL in Telemach Kabel? Rad bi jih nekaj majhnega vprašal... upam da bodo pripravljeni odgovorit.

Če kdo pozna avtorje tega test-a bi ga prosil če lahko priskrbi email. Hvala!

Cokolesnik ::

Avtor primerjave v Financah je Andrej Brglez.
Kontakt: finance@finance-on.net.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

TyKee ::

Ne.. mislil sem na revijo Connect (se opravičujem ker nisem napisal v prejšnjem postu/sem pozabil napisat :=) hehe)

Lp.

Gre^gor ::

Tr0n: sej to je na ADSLju.

Jakka ::

AtaStrumf: smo že trije :D
Men tut prov kul dela, samo da nism na amisu ampak na telemachu. :D

Cuoresportivo ::

stirje. men dela super zadnje čase.včasih ful presega dejansko hitrost.
lep pozdrav(best regards)

Payk ::

Jest sm tudi na Amisu preko Telemacha in tudi brez problemov. Dela na polno, prekimitve pa so bile morda dve u pol leta. :)

V-i-p ::

včasih ful presega dejansko hitrost.


Kako že gre tisto? V 5 litrsko kanto ne moreš stlačiti 10 litrov bencina :D.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

flipflop ::

Dejansko so hitrosti prenosa včasih hitrejše od tiste,ki jo plačuješ.Pa ne gre za kakšno napako.Meni je recimo do sedaj največ odstopalo od hitrosti,ko mi je vleklo čez 300kB/s in to kar nekaj časa,je pa v resnici vleklo s to hitrostjo,ker je filmček bil takoj dol.

Včeraj mi je pa recimo vleklo 153 kB/s,trajalo pa je kakšnih 10 minut,potem se je umirilo. Mam pa hitrost 512/64:\

MadMax ::

Uau!
Trajalo je celih 10 minut!:D

Le glej, da ne bo teh 10 minut posebna postavka na računu...;)

flipflop ::

Če nimaš pametnega komentarja se drugič vzdrži. Da je trajalo 10 minut sem napisal zato,da ne bi slučajno takšen jacka$$ kot si ti začel da je proc preobremenjen in da je narobe pisalo,oziroma kaj podobnega.;(

MadMax ::

Eh, ti se kar tolaži...
Večina je na strani ADSL, vsak pa naj si sam preračuna, kaj se mu bolj splača.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Gre^gor ::

Nic jasno?:) Probejmo se vzdrzat ksnih prepirov, ker cene se bo tale topic spremenu v dsl vs. cable war, kar pa je dokaj pogosto...

Tr0n ::

Gre^gor: Hmm, res? Kje se fizicno nahajas in kaksen paket imas?

Gre^gor ::

Tr0n: Kranj, paket mam pa osnoven za fizicne osebe (se prav 1024/256). Js sm mel ze od zacetkov ADSLja pri nas nizke pinge pa se sam nevem zakaj. Baje, da je fora na centrali?
Vcasih, ko sem se kak spil poganjal na mojem mlincku sem prvic opazil te razlike. Kaksno leto dni nazaj smo se trije spravili amatersko spilat Q nekam v tujino (vsi smo imeli dsl; eden je bil iz LJ, drugi iz MB se mi zdi). In opazil sem, da sem imel stalno za vsaj 5ms nizji ping od unih dveh. Pol smo probal se pri nas, kjer so ble razlike mal manjse. Pol sem se zacel bolj poglabljat v to in se videl, da sem imel ful manjsi ping od ostalih userjev, ko imam download zafilan. Samo zdaj to ni vec tako, zdaj je manjsi samo se ko mam idle povezavo. Mogoce je siol ze bolj zafilan al kaj jas vem. Tko da pojma nimam, kako in zakaj je to, vem samo, da imam ful sreco, kar se pinga tice. Pa tudi ADSLja nasploh. Zdaj v dvajsetih mesecih ni bilo na centrali ene pizdarije s strojno opremo ali pa preobremenitvijo... Ker na dolocenih lokacijah naprimer se je folk nekaj pritozeval, da traja, preden centrale nadgradijo (posledicno lag zvecer). Pa nekje so imel po defaultu do siola 70 pinga, ker je bla neka pizdarija na centrali. To mi je lokalni serviser rekel, da nekaj iskra modemi jebejo, ker baje nek cip pozabli not dat in se morajo potem na siolu prilagajat. No js nevem, kako je to z modemi, sam imam tegale cisto osnovnega Siemensa s stirimi luckami in deluje super :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gre^gor ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL ali cabel? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
534366 (3386) cbelica
»

ADSL ali kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
614494 (3673) marjanX
»

Kabelski internet cenejši kot ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
548442 (8442) Skubi
»

Osebno zadovoljstvo: ADSL ali KABL ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1017521 (5722) Narcos Satanicos
»

siol ADSL (reakcija kablasov) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1379365 (6424) AlienRex

Več podobnih tem