» »

DAB stanje pri nas

DAB stanje pri nas

««
13 / 64
»»

roCkY ::

starfotr je izjavil:

Preko tvojega sistema ne moreš imeti obveščanja v predorih ipd.

In za podatke moraš plačat, ni zastonj podatkov. Kar je velika cokla.

No, saj je vseeno, ti imaš kar želiš, mi imamo kar želimo.

Ponavadi mi gMap predno odpeljem z dvorišča pove recimo: da je zahodna LJ obvoznica zabita (da občasno zapirajo predor Šentvid) in naj se obrnem prek Domžal, če hočem do Rudnika s severnega dela LJ kotla (zadnje leto tega seveda ni bilo).

starfotr ::

Obveščanje v predorih deluje tako, da je po predoru speljan sevalni kabel, v katerem je več različnih zadev (FM, DAB+ bo kmalu ipd.). V normalnih pogojih se oddaja radio, da ga lahko poslušaš med vožnjo v predoru. V izrednih razmerah v predoru se pa pa na vseh oddajnih frekvencah oddaja opozorila in navodila operaterjev avtocestnega omrežja.

Tega ti noben gmaps ne bo naredil.

http://www.sos112.si/slo/tdocs/ujma/200...

roCkY ::

Ne povsem DAB+ tema ampak vseeno še malo posmetimo temo.
To je tehnični del prenosa signalov v predoru. Kot uporabniku pa je bistvo ne priti tja. Če si že not pa seveda signali morajo nekak priti do uporabnika.
Uporabnika sicer zanima servis in ne tehnični del. Hvala za link, preberem...

V praksi mi je gMaps že velikokrat rešil dan.

Kako naj najitreje zvem za zastoj na avtocesti ali drugje in se mu čimbolj optimalno ognem? Aplikacija AMZS je ponavadi počasnejša od gMaps.!? Kje je tu DAB+ v vozilu danes in čez čas? DARS aplikacija ali nekaj podobnega kar se spomnim ni bilo nič od nje.?
Dejstvo je, da androidov lokacijski servis fura zadostno št. uporabnikov in zadeva z le nekajminutno zamudo precej solidno funkcionira. Absolutno pa to ni to kar bi si želeli v končni fazi. Optimum je da "par sekund" po nesreči/začetku del, ki naredijo daljši zastoj,... pozove, da greš iz avtoceste oz, da sploh ne zapelješ nanjo. V smislu da če je zamuda do x minut greš v gužvo, če je več greš na obvoz.

starfotr ::

Še vedno ne razumeš, da je obveščanje v predorih namenjeno tistim, ki se znajdejo v zastoju v predoru, preden prižgejo rdeče luči na vhodu v predor. Torej, tvoja naloga je, da ostaneš v vozilu, ga umakneš na rob in poslušaš navodila po radiu. Če se je treba umaknit iz vozila, pa moraš pustit ključe v vozilu.

Kot sem omenil je poleg javnega dela v sevalnem kablu tudi del komunikacij profesionalnih služb, vendar to ni tema tega.

In to ni namenjeno ljudem, ki so namenjeni na AC ali se peljejo po AC in lahko zavijejo dol z AC ter se izognejo gneči. Za to imamo druge oblike obveščanja, preko PIC.

V baje kratkem času bodo vzpostavili sistem DAB+ za poslušanje radia v predorih, daljših od 500 m. Definitivno je to tehnologija prihodnosti.

OK.d ::

Če nisi na pravi frekvenci te nobeno obvestilo ne doseže.
LPOK.d

Juneau ::

starfotr je izjavil:

Folk še radia ni poslušal preko CATV omrežja, dokler je še bila analogna radijska shema v omrežju. Poslušali so v veliki večini FM. In sedaj mislite, da se bodo ljudje zajebavali s poslušanjem radia preko IP omrežja, preko nešteto različnih linkov in protokolov? Najbrž ne. Še preko IPTV STB ali preko DVB-C sistema preko TV sprejemnika ljudje ne poslušajo.


Res je. Mogoče nekaj mladih posluša radijske postaje na telefonu in računalniku, malce starejši zagotovo ne. Klasičen hišni radio je in bo ostal No. 1. Tudi v avtomobilu je bolj praktičen avtoradio z DAB+ kot pa neke internetne radijske postaje.

J.McLane ::

Morda, ampak za praktičnost ni kriv sam način oddajanja, ampak naprave.

Glede podatkov pa HD IPTV vleče neprimerno več podatkov, v avtu lahko nonstop poslušaš internetni radio pa boš kvečjemu skuril 1GB na mesec.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

starfotr ::

OK.d je izjavil:

Če nisi na pravi frekvenci te nobeno obvestilo ne doseže.


Obvestila v primeru nesreče se oddajajo na vseh frekvencah FM in na vseh postajah DAB+.

OK.d ::

To bi bilo izvedljivo tudi preko mobilnega omrežja - eCall-a, kateri je pri nas še bolj v ..ti kot dab.
LPOK.d

Juneau ::

Na AKOS-u še kar praznujejo božič in silvestrovo? Očitno so plačani, da nič ne delajo.
Že lani bi moral biti razpis za širitev R2 vzhod in zahod. Oni pa v zimskem spanju.

veso266 ::

k da bo kaj razlike, tko kot pri DVB-T bo (Slovenija bi bila čisto vredu z analogno televizijo po številu postaj in kvalititei ki jo na DVB-T ponujajo), še manj postaj kot prej

saj se vidi kakšno je sedaj stanje, ena postaja, ki ni na FM (Odprti Radio), na FM pa je še vedno več postaj, male postaje se ne bodo premikale, samo ugasnile bodo, če se jih bo z izklopom FM sililo v spremembe

Vse kar bodo s DAB naredili je da bodo postaje prisilili, da bodo od nekoga odvisne (od operaterja Multiplexa, če bo operater reku, tebe pa nemaramo, te bo po lastni volji vrgel ven), multiplexov z eno samo postajo pa verjetno ne bo

Radio more biti decentriliziran in robusten medij in z FM je tako (vsaka postaja ima svoj oddajnik in z njim dela kar hoče, če je signala manj se postajo še vedno da slišati, pa tako pri pri DAB ko je tišina po neki meji)
Why do you need an e signature if everyone can delete it

Okapi ::

Niso ključni oddajniki, temveč sprejemniki. Na internetu ima lahko vsak svojo "radijsko" postajo. Ko bo v avtu vsak uporabljal internet, bosta šla tako FM kot DAB v pozabo.

Furbo ::

Seveda, tako kot ima vsak doma internet in imamo vsi doma internet radije?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

V bistvu jih imamo, samo vsi ne uporabljajo peceja doma kot radijskega sprejemnika. Kot sem rekel, stvar je v sprejemnikih, ne oddajnikih.

Drugače pa, koliko jih doma uporablja radijski sprejemnik? Po mojem čedalje manj, zadeva hitro izumira. Radio živi zaradi poslušanja v avtu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Matko ::

Kdaj so Avstrijci pojačali svoj DAB?

V SLO se lovi še R2

starfotr ::

Komercialne radijske postaje imajo možnost narediti svoj multipleks. In si tako zagotoviti neodvisnost od RTV. Saj imajo razne mreže pri nas v lasti skoraj vse postaje, so v preteklosti kupili vse male postaje, da so si zavotovili biznis in frekvence. Kar je bila zelo velika škoda, z osiromašenjem raznolikosti in poneumljanjem ljudi.

Radio je bil večkrat na preizkušnji. Tudi, ko je prišla TV so rekli, da bo radio umrl. Pa ni. In ne bo. Prej bo šla linearna TV po gobe, kot RA.

Žal je zaščitno razmerje komercialnih postaj povsem neprimerno za uporabo med vožnjo. Zato bodo še mnogo let furali vzporedno FM.

Analogno TV smo ukinili, ker smo naredili prostor za LTE/4G/5G/xG.

DAB+ smo uvedli zaradi tega, ker je potrebno manj energije za omrežje, Izboljšanje kakovosti (ob pogojih, da se ne špara), izboljšanje pokrotosti, uvajanje dodatnih storitev, spektralna učinkovitost ipd. Frekvence na FM bodo nezasedene, če ugasnejo FM.

Okapi ::

starfotr je izjavil:

Radio je bil večkrat na preizkušnji. Tudi, ko je prišla TV so rekli, da bo radio umrl. Pa ni. In ne bo. Prej bo šla linearna TV po gobe, kot RA.
Kaj je radio? Oddajanje na določenih radijskih frekvencah, ali govorna/glasbena vsebina, neodvisna od frekvence oziroma medija prenosa?

Prednost klasičnega radia je, da je prenos podatkov za poslušalce brezplačen, prenos (radijskih) podatkov po interentu oziroma mobilnem omrežju pa ne čisto, oziroma ne za vse.

Alexius Heristalski ::

Lahko kar mirno rečeš, da prenos podatkov po internetu absolutno ni brezplačen. Če odjaviš internetno naročnino, bo "radio" nehal igrati.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Okapi ::

Saj v resnici je treba tudi za radi plačevati naročnino. 3,77 evra mesečno, če se zlažeš in rečeš, da nimaš ne televizorja, ne interneta in ne pametnega telefona.

starfotr ::

DAB+ je še vedno na voljo brez interneta. Kaj tu ni jasno?

Radio se pač spreminja. Ukinili smo že domžalski oddajnik, čas je, da počasi ukinemo tudi FM.

Han ::

Skrajni čas je za dvig bitrate kvalitete komercialnih postaj. ;((

OK.d ::

Ja se strinjam, ker tole ni ne tič ne miš.
LPOK.d

Miki N ::

Navdušenje radijskih postaj nad odklopom analognega oddajanja je precej manjše kot je bil to primer pri TV. Vsi ti difuzijski modeli so pod pritiskom spreminjanja navad, samo pri TV je bil prehod na digitalno vsebino mogoče vseeno neka priložnost ponujati "digitalne pakete" in na splošno širiti ponudbo - pri radiu je precej manj maneverskega prostora. Ironično eni najbolj prestrašenih glede tega so državne postaje (recimo BBC in vrstniki) - in imaš zanimivo situacijo kjer en del državnih krvosesov navija za, drugi proti. :D

Recimo, da bodo poslušalci v avtih ostali kolikor zvesti in recimo tudi, da če kdo nabija spletnega Veseljaka preko telefona namesto DAB je to recimo s stališča distributerja vseeno ... ampak ravno argument za velike investicije v DAB pa to ni. Dejansko, koliko se to danes v resnici še izplača?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Okapi ::

starfotr je izjavil:

DAB+ je še vedno na voljo brez interneta. Kaj tu ni jasno?

Radio se pač spreminja. Ukinili smo že domžalski oddajnik, čas je, da počasi ukinemo tudi FM.

Saj, ampak tudi DAB je v bistvu odveč. Oziroma bo sčasoma postal odveč. Ker ni nobene posebne potrebe, da se ista informacija prenaša po dveh kanalih (če vsi že itak uporabljajo en kanal - v našem primeru internet prek mobilnega omrežja). V bistvu bi bilo celo bolj logično, oziroma smiselno, da FM ostane kot alternativa digitalnemu prenosu prek interneta in mobilnega omrežja, in se DAB ukine.

Okapi ::

Miki N je izjavil:

Recimo, da bodo poslušalci v avtih ostali kolikor zvesti in recimo tudi, da če kdo nabija spletnega Veseljaka preko telefona namesto DAB je to recimo s stališča distributerja vseeno ... ampak ravno argument za velike investicije v DAB pa to ni. Dejansko, koliko se to danes v resnici še izplača?
V bistvu je DAB ena vmesna faza med analognim oddajanjem na frekvencah FM, in digitalnim oddajanjem na internetu, iz časov, ko je bil prenos podatkov prek mobilnega omrežja še razmeroma drag in bi se več ur predvajanja muzike na dan poznalo na računu. Ampak preden bi se DAB tako razširil, da bi lahko odklopili FM, bodo že vsi lahko poslušali glasbo prek mobilnega omrežja, ne da bi se to poznalo na računu. In bo tako DAB povsem odveč.

Sicer se pa lahko vprašamo, kdo (in kje) pri nas uporablja DAB? Doma ga praktično nihče ne. Tudi recimo na delu, za muziko v pisarni, ali delavnici, ali kafiču, ga praktično nihče ne uporablja. Kaj pa zunaj, na pikniku recimo, ali na plaži, kot alternativa klasičnemu "tranzistorju"? Nihče. Tudi nihče DAB ne uporablja za poslušanje radijskih postaj s slušalkami, recimo na vlaku, ali med kolesarjenjem, rekreaciji...

Ostane samo še avto. Kdo uporablja DAB v avtu? Samo dve skupini ljudi - tisti, ki kupijo avto, ki ima DAB že vgrajen, in tehnični zanesenjaki, ki kupijo digitalni sprejemnik, ker pač radi sledijo tehničnim novostim in se jim zdi, da bo sprejem boljši (morda ne v smislu kakovosti zvoka, ampak motenj) kot pri FM.

Če bi narediti raziskavo, koliko ljudi pri nas dejansko posluša DAB, bi bili po mojem rezultati porazni - v smislu stroškov, ki jih je država porabila za to.

starfotr ::

Han je izjavil:

Skrajni čas je za dvig bitrate kvalitete komercialnih postaj. ;((


Žal ne bo šlo, razen, če naredijo še kak multipleks, ki bo identičen kot je R1. Komercialne postaje pač cvilijo glede kakovosti in ne bodo se odpovedali taki pokritosti za take male pare. Imeli so možnost zakupit R1, pa ga niso. Bilo pa prošlo. Sedaj, ko je vse zasedeno, jokajo. Zdi se mi, da bodo raje počakali, da crkne kaka postaja ali pa jo bodo kupili in s tem bitrate v multipleksu. Isto, kot se je dogajalo z FM frekvencami.

EEP 4A, 24 kbit/s in MONO je SRAMOTA.


Uknitev DAB :))

...in samo internet za vse. Za backup pa FM. Priceless nasvet.

Okapi ::

starfotr je izjavil:

Uknitev DAB :))

...in samo internet za vse. Za backup pa FM. Priceless nasvet.
Poskusi argumentirati, zakaj to ni bolj logično od ukinitve FM in imeti DAB + mobilno omrežje/internet.

Če zanemarimo naročnino oziroma strošek prenosa podatkov, katera je tehnološka prednost DAB pred 5G?

matobeli ::

Navaden radio čisto prav pride. Če ne drugega ko lokalno vasico veter/sneg odreže od civilizacije z vsemi telefoni in elektriko skupaj. Un jeben tranzistor na dve AA pa lahk nabija pa nabija. Ampak to je na nivoju zaklonišča.

Ker dejansko poslušam radio in sem poiskusil več načinov lahko rečem da je edino DAB+ trenutno primeren za slo območje.
Internet radio pada ven, ker se menja bazna, dobiš klic, šlampast narjen app,... treba je resetirat. FM je itak obupen, sploh ko si enkrat na dosegu italjanskih oddajnikov.

Veliko radijskih postaj ima sicer slabo kvaliteto, ampak dvomim da bodo to lahko rešili samo z dvigom bitrejta.

Tistih par, ki se jih celo da poslušati, pa deluje z bistveno manj šuma, ob enaki kvaliteti kot prej.

Imam tudi doma v hifiju DAB+, tko da lahko primerjam ARS na FM in DAB+ preden se kdo vtakne v kvaliteto poslušanja na avtoradiju :P

Furbo ::

Okapi je izjavil:

starfotr je izjavil:

Uknitev DAB :))

...in samo internet za vse. Za backup pa FM. Priceless nasvet.
Poskusi argumentirati, zakaj to ni bolj logično od ukinitve FM in imeti DAB + mobilno omrežje/internet.

Če zanemarimo naročnino oziroma strošek prenosa podatkov, katera je tehnološka prednost DAB pred 5G?

Nese v vsako vasico, medtem ko je moj signal v hiši 3G. Nobenega LTE in tako dalje.
Prav tako slavni FM signal prinese samo val 202, prvi in ognjišče, skratka podn postaje.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

starfotr ::

Če bi želeli neko rešitev za hude/krizne čase, bi lahko kot back up imeli domžalski oddajnik na polno moč. Samo nihče ne bi rad poslušal samo ene postaje in v nikakvi kakovosti.

Pa še v primeru vojne ga lahko z lahkoto onesposobijo, pa smo v temi.

Čeprav, če se karkoli zgodi GPSu, so vsa omrežja SFN v enem dnevu dol, ker nimajo interne časovne reference, pač pa se zanašajo na GPS clock.

Alexius Heristalski ::

No, vidiš. FM je boljši. :-)
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Scorpy84 ::

Za dab in dvb prvic slisim, da bi uporabljali gps ali katero drugo obliko za sinhronizacijo, ker lahko vse to zemeljsko z antenami, ki se zacuda med seboj vsi oddajniki, repetitorji en prek drugega zracno vidijo in tudi tako prenasajo signal televizije/radia in kjer so tudi veliko mesecev ulagali v teste, da so signale uskladili na razlicnih tockah sprejema.

mtosev ::

Mi poslušamo val 202 preko dab in se dobro sliši. Redko pa pade tudi signal. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

starfotr ::

GPS se uporablja tudi v mobilnih baznih postajah. Vendar sedaj ne več oziroma vse manj, ker je GPS premalo zanesljiv. Zato imajo telkoti svojo časovno referenco in tudi svojo distrubucijo PTP, naš največji prodaja signal tudi drugemu največjemu pri nas.

V 1 dnevu smo v temi pri DAB+, če pade GPS. RTV bi moral poskrbeti za svoj interni časovno referenčni signal, distribuiran preko mikrovalovne mreže. Tako bi se robustnost omrežja povečala.

roCkY ::

Še malo offtopic ampak novo temo odpirat ne vidim smisla.
Sprejemniki imajo možnost sprejema GPS, Galileo, Glonass.
Ali "GPS" v realnosti lahko sploh pade razen v najslabšem scenariju, ko vsi izklopijo? Zakaj in v kakšni situaciji bi izklopili vsi oz. vsi imeli tako velike težave, da bi vsi sistemi padli mi pa bi veselo živeli dalje in pogrešali te zadeve?

matobeli ::

Seveda lahko pade, ali na SW nivoju ali pa na HW nivoju, recimo da bi nas zadel kakšen velik roj malo večjega kamna iz vesolja ki bi satelitski prostor tako zelo onesnažil da bi bilo praktično nemogoče met karkoli tam zgoraj.

Kaj bi blo brez je težko rečt, ker navadni ljudje vidimo samo google maps, seveda pa to ni primarna uporaba GPSa.

starfotr ::

Signal iz vesolja je zelo šibek. In se zlahka izgubi. Da ne omenjam namernega jammanja, če so kake vojaške vaje ali kaki pomembni obiski ipd.

GPS ni edini. So pa sprejemniki večinoma na bazi GPS in ne vseh ostalih. Tudi, če so, so še vedno isti problemi v ozadju. Kot pravim, rešitev je lastna časovna referenca in lastna distribucija preko protokola PTP. V tujini je vedno več opuščanja GPSa in se poslužujejo omenjenih rešitev.

Scorpy84 ::

starfotr je izjavil:

Signal iz vesolja je zelo šibek. In se zlahka izgubi. Da ne omenjam namernega jammanja, če so kake vojaške vaje ali kaki pomembni obiski ipd.

GPS ni edini. So pa sprejemniki večinoma na bazi GPS in ne vseh ostalih. Tudi, če so, so še vedno isti problemi v ozadju. Kot pravim, rešitev je lastna časovna referenca in lastna distribucija preko protokola PTP. V tujini je vedno več opuščanja GPSa in se poslužujejo omenjenih rešitev.


No ja, s tapravo anteno dobis zelo mocen signal. Zdaj ce mislis samo na gps, ga z anteno dobim v pritlicju z dvonadstropno hiso + mansarda. Sicer pa iz vesolja dobit signal npr. na telefon, res da nosi samo osnovne podatke, ne moremo rect, da je signal sibek.

Juneau ::

Matko je izjavil:

Kdaj so Avstrijci pojačali svoj DAB?

V SLO se lovi še R2


Niso nič pojačali. V Sloveniji se lovi le njihov MUX 1. Mux 2 je pa le na Dunaju z ožjo okolico.

Juneau ::

Okapi je izjavil:

V bistvu jih imamo, samo vsi ne uporabljajo peceja doma kot radijskega sprejemnika. Kot sem rekel, stvar je v sprejemnikih, ne oddajnikih.

Drugače pa, koliko jih doma uporablja radijski sprejemnik? Po mojem čedalje manj, zadeva hitro izumira. Radio živi zaradi poslušanja v avtu.


Jaz ne poznam nobenega, ki bi imel doma internetni radio, prav tako ne, da bi sedel za računalnikom in poslušal radio prek streama. Poznam pa veliko ljudi, ki so že kupili DAB+ sprejemnik ali pa ga nameravajo v kratkem. Prav tako DAB+ avtoradie zamenjujejo s starimi.

Tako, da so te tvoje teze, da bo DAB+ izumrl oziroma je le prehodni so iz trte izvite. Klasičnega radia ne bo izpodrinil noben internet. Tako kot ni do zdaj FM-a, tudi ne bo DAB+

Okapi ::

Jaz ti pa ne verjamem. In kaj zdaj?

matobeli ::

V jok pa na drevo!

Eve, enega ki sedi za za mizo in posluša radio stream prek PCja.

Juneau ::

matobeli je izjavil:

V jok pa na drevo!

Eve, enega ki sedi za za mizo in posluša radio stream prek PCja.


:)

Juneau ::

Han je izjavil:

Skrajni čas je za dvig bitrate kvalitete komercialnih postaj. ;((


Ne bo šlo. Vsaj za zdaj ne. Za tako "kvaliteto" zvoka se pa "zahvalite" AKOS-u. ker so dovolili z razpisom, da lahko radijske postaje leta 2021 v digitalnem MUX-u oddajajo s 24 kbps in v MONO tehniki. Ja, leta 2021 nekatere radijske postaje v Sloveniji oddajajo v MONO tehniki.

Scorpy84 ::

Meni je pa zanimivo, da odkar imam dsp v avtu, me niti mono ne moti vec poslusati. Neverjetno je, kaj take male skatle zmorejo, le poslusam ne ker jih skos neki prekinja, ker imajo nizko zascito. Iz fm pa nikakor ne spravi dober zvok, ce si v blizini oddajnika se gre, drugace se vsak sum slisi, pa tudi bassi nikakor pri nobenih nastavitvah ne igrajo lepo.

Furbo ::

Raje imam Dab+ mono, kot pa FM stereo. Slednji ne lovi in hrešči. Kdo od nas pa ni kdaj izklopil stereo, da je potem približno ok lovil radio?

Seveda bi bila boljša kvaliteta super in ne zagovarjam slabe, ampak najprej mora biti osnova, torej, da vsaj nekaj loviš in poslušaš kot človek.

Stereo? Kaj pa imaš od njega doma, vsak ima zvočnike 20 cm narazen, audiofil pa ne bo poslušal prek radia.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

matobeli ::

Stereo v avtu slišiš kar precej dobro.

Miki N ::

Ne vem kako je pri nas ampak pri DAB+ se dosti uporablja tudi tisti "joint stereo" bullshit. Stereo na sociali. ;) Čeprav mislim, da pri nizkih prenosih podatkov je mogoče še celo koristen.

Saj to je še dodatna dilema... glede na to, da je večina glasbe posneta izrazito (in dostikrat prisilno pretirano) stereofonično je po mojem na neki točki bolje imeti (joint) stereo kot visok bitrate, ker kot rečeno dosti muzike se sliši preprosto čudno monoauralno ...

Ja ampak drugače pa definitivno mono v 21. stoletju? Definitivno korak nazaj, tukaj ni debate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Okapi ::

Ena off-topic zanimivost o stereu, čisto tako, ker pač vem zanjo.;) Pravzaprav dve.

Marsikdo ne ve, da je obstajal "radio" pred radiem. Se pravi, poročila z novicami in glasbeni prenosi, še preden so leta 1920 začeli oddajati prvi radijski oddajniki. Namreč, telefonska omrežja so začeli graditi že kakšnih 30 let prej, in ponekod so ponujali novičarske in glasbene storitve - poklical si določeno številko in so ti prebrali sveže novice, ali predvajali glasbo. Prvi tak sistem so imeli v Budimpešti, leta 1893.
Telefon H%C3%ADrmond%C3%B3 @ Wikipedia

Three decades before the development of radio broadcasting, the Telefon Hírmondó was the first service to electronically deliver a wide range of spoken and musical programming to a diverse audience.


Predvsem sem pa hotel omeniti, v navezi z debato o stereu, da je bil prvi stereofonski prenos glasbe prav tako še pred radijskimi prenosi (in 80 let pred prvimi radijskimi postajami, ki so oddajale v steru).

Leta 1881 so po telefonu (oziroma dveh telefonskih linijah) prenašali glasbo iz pariške opere, v stereofonski obliki - na vsako uho si dal eno telefonsko slušalko. Takrat sicer še poskusno, od leta 1890 pa je teatrofon, ko se je temu reklo, začel delovati redno.



Th%C3%A9%C3%A2trophone @ Wikipedia

Še nauk - "radio" je obstajal pred radiem, in bo obstajal še naprej, tudi ko bodo enkrat ukinili radio (FM, DAB).;)

Juneau ::

Furbo je izjavil:

Raje imam Dab+ mono, kot pa FM stereo. Slednji ne lovi in hrešči. Kdo od nas pa ni kdaj izklopil stereo, da je potem približno ok lovil radio?

Seveda bi bila boljša kvaliteta super in ne zagovarjam slabe, ampak najprej mora biti osnova, torej, da vsaj nekaj loviš in poslušaš kot človek.

Stereo? Kaj pa imaš od njega doma, vsak ima zvočnike 20 cm narazen, audiofil pa ne bo poslušal prek radia.


MONO zvok je sprejemljiv le za kakšne novice in prometne informacije.

Poslušati glasbo v MONO ali STEREO je pa kot dan in noč. Pri STEREO se slišijo detajli, ki se jih pri MONO ne.
Zakaj misliš, da ima vsak zvočnik vsaj kakšen meter žice za priklop? Verjetno ne zato, da ju postaviš skupaj.
««
13 / 64
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Frekvence radijskih postaj

Oddelek: Loža
354306 (2728) Scorpy84
»

Italijani drugi pokopavajo FM

Oddelek: Zvok in slika
386169 (2564) veso266
»

Kateri DAB + radio vmesnik/tuner?

Oddelek: Zvok in slika
147184 (5936) nokia6310
»

Norvežani kot prvi pokopavajo analogni radio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7328190 (24282) CyberPunk
»

Zakaj imajo Radijske postaje več frekvenc?

Oddelek: Zvok in slika
4611963 (10320) Scorpia

Več podobnih tem