» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
13 / 34
»»

ZaphodBB ::

A sem rekel, da jih je kdo silil. Tako pač banke manipulirajo z ljudmi.
Seveda ne z vami v tej temi, ker imate dovolj denarja in noben ne rabi kredita. Če pa že pa točno veste kako ravnati v takšnih situacijah.
...žal pa niso vsi tako pametni in pač zaupajo nasvetom inštitucij...

Hočeš reči, ignorirajo opozorila o tveganju?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Pithlit ::

shmandi je izjavil:

A ne bi bilo še bolje najprej odplačat glavnico, pa bi polovico obresti sploh ne bi bilo? :)

Absolutno. Tudi to ti povedo ko jemlješ kredit. Meni je gospodična lepo razložila: "če se zgodi da imaš večjo vsotico (recimo 10k€) se ti splača pokrit kredit (oz. del tega) takoj na začetku. Sicer plačaš nekaj malega stroškov ker je treba vse preračunat (če ti uspe to uskladiti s preračunom zaradi spremembe euribor-a je pa zastonj)... ampak bodo obresti manjše ker s tem odplačaš le glavnico. Proti koncu kredita se ti že ne splača ker ne pridobiš nič (so obresti že tolk majhne)."
Life is as complicated as we make it...

GregiB ::

Dajmo nekaj razjasnit, ko takole tepemo prazno slamo... Vsak obrok MORA pokriti vsaj natečene obresti. Kaj od obroka ostane, gre v kritje glavnice. Ker se FO odobrava kredit na trenutne redne prilive, se obračunava linearno, torej po metodi Even Payment.
Zakaj pa pišem, da mora obrok pokriti natečene obresti? Zato, ker bi se sicer obresti stekale v glavnico, ki bi ostala nedotaknjena, in pridemo do (vidi čuda!) obrestno obrestnega računa.
In z even payment metodo se kreditojemalec zaveže, da bo celotno kreditno obdobje imel enak delež prilivov (absolutno, ne relativno) imel obremenjen s kreditom, medtem, ko bi v primeru principal payment metode vsak mesec imel spet prosta sredstva za dodatno zakreditiranje...
Tistim, ki pa pišete o nategovanju banke... Jaz sem ob najemu kredita dobil natančen amortizacijski plan odplačevanja kredita, za referenco pa je bil uporabljen tedanji EURIBor s pripisom, da sem mi obrok na novo obračuna vsakih 6 mesecev po veljavnem EURIBorju. To sem sprejel in ne vem, kje je tu nateg... V kolikor bo šel EURIBor gor, točno vem, kaj me čaka...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

GregiB je izjavil:

V kolikor bo šel EURIBor gor, točno vem, kaj me čaka...

Eni tega ne vejo...

Še tega ne vejo da se razmerje CHF/EUR lahko drastično spremeni iz danes na jutri... zato pa zdaj jokajo. In to kljub temu da so bili na to opozorjeni. Ker me noben ne bo prepričal da so na bankah kar tako tiho (in se odpirajo morebitnim tožbam zaradi tega).

Šimpanz ::

Hecno je da so bili "švicarji" tiho ko smo tisti s krediti v EUR plačevali znatno višje obroke za isto višino kredita. Zdaj pa bi radi da vsi solidarizirajo z njimi. Jaz sem tudi vložil 10k eurov v delnice čez sedem let pa sem komaj polovico ven dobil pa kaj. Sem pač tvegal in izgubil.

damirez ::

Lej nehi... Znatno višje... nehej... S sestro sva vzela kredit isti na isto let. Moj v Švicarjih ni bil niti 10% nižji od njenega. Zelo zelo kmalu je bil moj višji od njenega ZNATNO!
Pač dejstvo je, da so nategnile folk, ker jest bi jutri vzel kredit v frankih, samo ti ga nobena banka ne da...

V švici ti ga da vsaka... če si kreditno sposoben.

sandmat ::

damirez je izjavil:

Lej nehi... Znatno višje... nehej... S sestro sva vzela kredit isti na isto let. Moj v Švicarjih ni bil niti 10% nižji od njenega. Zelo zelo kmalu je bil moj višji od njenega ZNATNO!
Pač dejstvo je, da so nategnile folk, ker jest bi jutri vzel kredit v frankih, samo ti ga nobena banka ne da...

če smo že tako punktni, koliko je znatno v ordinalni lestvici napram 10%? :P

sicer pa te nihče ni silil se nategnit, par folka je v familiji jemalo kredite 10 let nazaj in so VSI govorili o morebitnih tveganjih. Ne bluzit da te je kdo nategnil, če lastne sestre nisi znal vprašat. In tako kot je rekla Pithilt - kredit lahko še vedno dobiš v švicarjih, to ni imaginarna valuta, ki obstaja samo v deželi Nije. Pejt na banko pa dvigni keš v frankih. Magari vzami kredit v evrih in zamenjaj v franke. trenutni trendi kažejo, da bi se ti to celo splačalo.

Aja, vse delaš na lastno odgovornost. Da ne boš v prihodnjih letih po s-t jamral, da sem te jaz nategnil.

pirat ::

Dajmo pojasniti tole:

1) Banki je načeloma vseeno ali je tvoj kredit v EUR ali CHF.
Zanjo je to nevtralno, ker je njena pozicija (kar se valutnega tveganja tiče) zaprta. Edina razlika (ki pa niti pod razno ni materialno pomembna) je ta, da ti:
- banka zaradi praviloma nekoliko nižjega LIBOR-ja (ki je osnova za CHF kredit) lahko da za kakšno stotinko višjo maržo na obrestnem pribitku in tega ne boš opazil, vendar se
- banka obenem izpostavi višjemu kreditnemu tveganju (večje je tveganje, da je kreditojemalec precenil svojo sposobnost vračanja kredita, saj se dodatno izpostavlja valutnemu tveganju, ki ga v prihodnosti lahko finančno podre).

2) kaj dejansko pomeni kredit v CHF (oz. potek v praksi...)
Kreditojemalec pride v banko in želi posojilo. Vsi kreditojemalci so potrebovali izplačilo v EUR (npr. 100.000 EUR za nakup stanovanja). Recimo dejanski podatki na trgu za začetek januar 2007:
tečaj EURCHF=1,61
EURIBOR=3,61%
LIBOR=2,20%
posojilo na 20 let, klasično mesečno odplačevanje posojila, banka ti določi pribitek 2,50%

Možnost je bila najem (recimo podatki za januar 2007):
- posojila 100.000 EUR, po obrestni meri EURIBOR + 2,50%
- posojilo v višini 161.000 CHF po obrestni meri LIBOR + 2,50

v obeh primerih si kot fizična ocena dobil izplačano 100.000 EUR, s katerimi si si kupil stanovanje.
V obeh primerih bo banka služila obrestni pribitek v višini 2,50% letno od danega posojila.
Razlika je samo za fizično osebo (kreditojemalca) v višini obroka.
Če gre za klasično anuitetno posojilo na 20 let (240 obrokov) je pri danih pogojih (skupna obrestna mera v CHF=4,70%, skupna obrestna mera v EUR pa 6,11%) začetni mesečni obrok znašal:
- pri EUR posojilu cca. 722 EUR
- pri CHF posojilu cca. 1.036 CHF (kar je preračunano po tečaju 1,61 ki veljal ob odobritvi pomenilo 643 EUR...)

Ko je kreditojemalec videl razliko med 722 EUR mesečnega obroka (za EUR posojilo) in 643 EUR obroka (za CHF posojilo) ga je predmetno preslepilo na način, da je dejansko pričel verjeti, da je višina obroka pri CHF kreditu enaka 643 EUR... Pa ni! Višina obroka je ves čas pogodbe enaka 1.036 CHF in to je tisto, kar je kreditojemalec v pogodbi dejansko podpisal..., ko je potem tečaj EURCHF narastel (recimo do današnjega nivoja 1,02) se v EUR preračunani obrok spremeni v 1.015 EUR. Sprememba je posledica valutnega tveganja, kar se tiče banke in obrestne mere se ves čas ni spreminjalo absolutno nič. Banka je na svoji strani ves čas svoj kredit vrednotila v višini 1.036 CHF mesečno...

3) Kaj pomeni zaprta pozicija banke ?
Zaprta pozicija banke pomeni, da je banka v tistem trenutku, ko je tebi odobrila kredit v CHF, tudi najela svoje vire (oz. odprla obveznost na svoji strani) v CHF. Sprememba tečaja EURCHF je zanjo nevtralna. Ona od tebe zahteva znesek v protivrednosti 1.036 CHF in na drugi strani je ona dolžna na medbančnem trgu drugim znesek v CHF in oboje se giblje v isto smer... Zaslužek banke je le razlika med pribitkom 2,50% ki so ga zaračunali tebi kot fizični osebi, ter pribitkom, ki ga je morala banka plačati za CHF vir na medbančnem trgu..

lp

thramos ::

Banke ne dobivajo denarja samo na medbančnem trgu in donosnost kredita ni odvisna samo od pribitka.

Ja, lahko zakomplicirava še s pasivnimi obrestnimi merami, pa prihodki od transakcijskega bančništva, itd., ampak glede na napisano v tej temi kjer ima marsikdo resne težave že z razumevanjem osnovnega koncepta valutnega tveganja, jaz debate ne bi širil. Je pa iz primera tudi lepo razvidno, da se tak kreditojemalec v obeh primerih odpre obrestnemu tveganju (tveganje rasti EURIBOR ali LIBOR obrestne mere), samo v enem primeru pa se odpre valutnemu tveganju... in ključno je naslednje: obrestno tveganje ti poveča samo znesek obresti, valutno tveganja pa ti poveča kar vrednost celotne glavnice kredita !

in slovenske banke, ki so odobravale kredite v CHF, so vse te franke težko dobile kje drugje kot pa na medbančnem trgu. Depozitov v CHF je bilo zanemarljivo.

To me zanima. Ali so res franke dobile ali so zgolj dali evre, da frankov ni bilo v igri nikjer, razen v pogodbi?

noraguta ::

damirez je izjavil:

To me zanima. Ali so res franke dobile ali so zgolj dali evre, da frankov ni bilo v igri nikjer, razen v pogodbi?

vseeno kaj? dali so evre oni so vložili po svoji presoji, so pa dolžni servisirat kredit po pogodbi. simpl.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

perci ::

damirez je izjavil:

Si predstavljaš, kaj bi se lahko zgodilo, če tega ne bi storile? Lahko bi CHF padel in bi banke na polno pušile. Pa niso. In popolnoma nič se danes ne pritožujejo, ker je šel CHF dol.

Unilseptij ::

pirat je izjavil:

Dajmo pojasniti tole:

1) Banki je načeloma vseeno ali je tvoj kredit v EUR ali CHF.
Zanjo je to nevtralno, ker je njena pozicija (kar se valutnega tveganja tiče) zaprta. Edina razlika (ki pa niti pod razno ni materialno pomembna) je ta, da ti:
- banka zaradi praviloma nekoliko nižjega LIBOR-ja (ki je osnova za CHF kredit) lahko da za kakšno stotinko višjo maržo na obrestnem pribitku in tega ne boš opazil, vendar se
- banka obenem izpostavi višjemu kreditnemu tveganju (večje je tveganje, da je kreditojemalec precenil svojo sposobnost vračanja kredita, saj se dodatno izpostavlja valutnemu tveganju, ki ga v prihodnosti lahko finančno podre).

2) kaj dejansko pomeni kredit v CHF (oz. potek v praksi...)
Kreditojemalec pride v banko in želi posojilo. Vsi kreditojemalci so potrebovali izplačilo v EUR (npr. 100.000 EUR za nakup stanovanja). Recimo dejanski podatki na trgu za začetek januar 2007:
tečaj EURCHF=1,61
EURIBOR=3,61%
LIBOR=2,20%
posojilo na 20 let, klasično mesečno odplačevanje posojila, banka ti določi pribitek 2,50%

Možnost je bila najem (recimo podatki za januar 2007):
- posojila 100.000 EUR, po obrestni meri EURIBOR + 2,50%
- posojilo v višini 161.000 CHF po obrestni meri LIBOR + 2,50

v obeh primerih si kot fizična ocena dobil izplačano 100.000 EUR, s katerimi si si kupil stanovanje.
V obeh primerih bo banka služila obrestni pribitek v višini 2,50% letno od danega posojila.
Razlika je samo za fizično osebo (kreditojemalca) v višini obroka.
Če gre za klasično anuitetno posojilo na 20 let (240 obrokov) je pri danih pogojih (skupna obrestna mera v CHF=4,70%, skupna obrestna mera v EUR pa 6,11%) začetni mesečni obrok znašal:
- pri EUR posojilu cca. 722 EUR
- pri CHF posojilu cca. 1.036 CHF (kar je preračunano po tečaju 1,61 ki veljal ob odobritvi pomenilo 643 EUR...)

Ko je kreditojemalec videl razliko med 722 EUR mesečnega obroka (za EUR posojilo) in 643 EUR obroka (za CHF posojilo) ga je predmetno preslepilo na način, da je dejansko pričel verjeti, da je višina obroka pri CHF kreditu enaka 643 EUR... Pa ni! Višina obroka je ves čas pogodbe enaka 1.036 CHF in to je tisto, kar je kreditojemalec v pogodbi dejansko podpisal..., ko je potem tečaj EURCHF narastel (recimo do današnjega nivoja 1,02) se v EUR preračunani obrok spremeni v 1.015 EUR. Sprememba je posledica valutnega tveganja, kar se tiče banke in obrestne mere se ves čas ni spreminjalo absolutno nič. Banka je na svoji strani ves čas svoj kredit vrednotila v višini 1.036 CHF mesečno...

3) Kaj pomeni zaprta pozicija banke ?
Zaprta pozicija banke pomeni, da je banka v tistem trenutku, ko je tebi odobrila kredit v CHF, tudi najela svoje vire (oz. odprla obveznost na svoji strani) v CHF. Sprememba tečaja EURCHF je zanjo nevtralna. Ona od tebe zahteva znesek v protivrednosti 1.036 CHF in na drugi strani je ona dolžna na medbančnem trgu drugim znesek v CHF in oboje se giblje v isto smer... Zaslužek banke je le razlika med pribitkom 2,50% ki so ga zaračunali tebi kot fizični osebi, ter pribitkom, ki ga je morala banka plačati za CHF vir na medbančnem trgu..

lp

Sem že pokazal, da to ni čisto res. Bankin pribitek se obračuna v CHF, plačam pa ga v EUR in ostane banki. Če torej banka po tvojem doda 2,50 % pribitka na LIBOR (recimo, da je banka denar dobila po LIBOR + 0 %) pri znesku 161.000 CHF, potem je to letno 4025 CHF, kar je pri tvojem izhodiščnem tečaju 1,61 EUR/CHF enako 2500 EUR. Če tečaj naraste na 1,02 iz tvojega primera, pa to pomeni 3946 EUR letno samo iz naslova pribitka, za katerega banka ne kupi frankov ampak jih lepo pobaše v žep. Razlika je na letnem nivoju kar 1446 EUR ali neverjetnih 58 % glede na izhodiščnih 2500 EUR. Tako, da je banki še kako v interesu, da frank raste.

Pa spet nisi upošteval, da LIBOR/EURIBOR nista kar naravni danosti, ampak ju določajo ravno te iste banke, ki kreditirajo. Tako, da nič ne pomaga... zadeva je nateg in to je vse.

Zgodovina sprememb…

toplakd ::

Zakaj bi bil nateg. Saj imaš vedno možnost da plačaš v CHF in bo višina pribitka enaka kot pri dan.

Unilseptij je izjavil:

zadeva je nateg in to je vse.

Kredit je že po definicij 'nateg'. Ne vem pa kdo te sili da ga vzameš... sploh ob dejstvu da veš v kaj se spuščaš.

krediti so bili predvsem nateg ker niso upoštevali rizika, na koncu če si hotel 2007-2009 kaj kupiti si se moral zakreditirat ker so bili krediti poceni in sicer nisi bil konkurenčen oz nisi imel zadosti sredstev. v kaki obliki si jih jemal je pa bolj stvar sreče .

Master_X ::

Krediti 2007-2008 definitivno niso bili poceni. So se pa pocenili 2009 ja. Hec je bil v tem, da je CHF LIBOR bil za približno dve odstotni točki nižji od EURIBOR. In zato so bili CHF krediti privlačnejši a ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Master_X ()

Master_X je izjavil:

Krediti 2007-2008 definitivno niso bili poceni. So se pa pocenili 2009 ja. Hec je bil v tem, da je CHF LIBOR bil za približno dve odstotni točki nižji od EURIBOR. In zato so bili CHF krediti privlačnejši a ne.

dobil si jih dok si rekel keks. obrestne mere so pa tam tam. ampak keš si je bilo poceni sposodit.

Unilseptij je izjavil:

... zadeva je nateg in to je vse.
Prosim opiši mi, kako bi taista zadeva bila nateg, da bi tečaj CHF zanihal v pri varčevalcem? Pa prosim, ne piši, da so banke leta 2007 vedele, kaj se bo zgodilo 15.1.2015...

Tisti, ki mislite, da banke služijo pri kreditojemalcih na račun tečajnih razlik, se raje vprašte, zakaj banka preprosto ne kupuje poceni švicarjev (takrat ko so poceni) in jih drago prodaja (ko so dragi)? Zakaj mora to narediti v obliki kredita, če pa lahko to zelo enostavno (in še z vzvodom) naredi na denarnem trgu?

Zato, ker mora biti neka zarota zadaj, ne? In, če ni zarote, potem si je treba pogledat v oči in si priznat, da ste ravnali lahkomiselno in da ste si sami krivi za švicarske kredite. To pa ne gre. Zato sigurno je zarota. Ne more drugač bit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Unilseptij > Če tečaj naraste na 1,02 iz tvojega primera, pa to pomeni 3946 EUR letno samo iz naslova pribitka, za katerega banka ne kupi frankov ampak jih lepo pobaše v žep.
Ne smeši se več. Pribitek banke v višini 2,50% letno pri glavnici 161.000 CHF znaša 4.025 CHF. Razumeš, v CHF. Ne vem zakaj vseskozi tole preračunavaš v EUR in iščeš neke zarote.

Unilseptij > LIBOR/EURIBOR nista kar naravni danosti, ampak ju določajo ravno te iste banke, ki kreditirajo.
LIBOR in EURIBOR se določata na trgu kot posledica povpraševanja in ponudbe po denarju. Če misliš, da tukaj SLO banke lahko kaj vplivajo se precej motiš.

Bom pa zaključil z debato, vidim da si sveto prepričan v svoj prav.

perci je izjavil:

Tisti, ki mislite, da banke služijo pri kreditojemalcih na račun tečajnih razlik, se raje vprašte, zakaj banka preprosto ne kupuje poceni švicarjev (takrat ko so poceni) in jih drago prodaja (ko so dragi)? Zakaj mora to narediti v obliki kredita, če pa lahko to zelo enostavno (in še z vzvodom) naredi na denarnem trgu?

Saj to počnejo. Z valutami, vrednostnimi papirji, obveznicami ...

LIBOR in EURIBOR se določata na trgu kot posledica povpraševanja in ponudbe po denarju. Če misliš, da tukaj SLO banke lahko kaj vplivajo se precej motiš.

The Libor scandal was a series of fraudulent actions connected to the Libor (London Interbank Offered Rate) and also the resulting investigation and reaction.

Kar pa nima kaj dosti veze s slovenskimi kreditojemalci v frankih. Če so bili ustrezno seznanjeni s tveganji (in glede na informacije so bili) ...

thramos je izjavil:

perci je izjavil:

Saj to počnejo. Z valutami, vrednostnimi papirji, obveznicami ...

Moj point je, da ne rabijo tvojih kreditov v CHF, da bi to počeli. Lahko to bolj ugodno, z manjšimi provizijami in tečajnimi razlikami počnejo na druge načine.

Kaj je pa tvoj point?

Da govoriš o stvareh, o katerih imaš bolj malo pojma, rad bi pa izpadel pameten.

St235 ::

Daj ne bluzi in raje pojasni zakaj bi se banke zajebavala z krediti, če bi bil njihov namen trgovanje na denarnem trgu, ki ga opisuješ?

Vprašaj banke. Ali hočeš povedat, da ne trgujejo z valutami (in še čem)?

Kdo trdi da banke ne trgujejo z valutami? Daj vsaj preberi preden pišeš. Gre se za to, da banke NE rabijo kreditov zato, da trgujejo z valutami in je brezvezno nabijanje kako so banke pri izdajanju KREDITOV v švicarjih ustvarjale dobičke z valutnim trgovanem.

Zapri gobezdalo in se nauči brat. Odgovoril sem na neumnost, da banke ne trgujejo z valutami. Kar ni res in zato ne more potrjevati, da naj banke ne bi bile izpostavljene spremembam vrednosti valute. Zakaj pa se banke zajebavajo s čimerkoli je vprašanje za njih in kot sem že napisal so donosnosti poslov veliko kompleksnejše kot zgolj pribitki na referenčne obrestne mere.

Torej nabijaš v tri dni in ne razumeš o čem teče debata? Next please.

pirat je izjavil:

Ne vem zakaj vseskozi tole preračunavaš v EUR in iščeš neke zarote.

Zato ker vedno in povsod dela izključno z evri. V evrih dobiva plačo, v evrih plačuje, v evrih gleda cene, c evrih se mu sline cedijo po najljubšem avtu...

Razen kredita, kredit je pa v frankih. In pol mora on te franke preračunat v evre zato da sploh zastopi kolk je dolžan vsak mesec.

In to je tisto kar 'švicarjem' ne gre v glavo in jih posledično tepe. EUR pač ni CHF. In dokler preračunavaš se ti zdi da si kar naenkrat dolžan več al pa manj... pa si v resnici dolžan še vedno glih tolk frankov kolikor so ti na začetku rekli. Ampak ker se zastopi le evre... je pa tko kot je.

To velja zate in percija, samo vajini poizkusi izpasti pametni izpadejo ... precej zabavno.

sandmat ::

thramos je izjavil:

To velja zate in percija, samo vajini poizkusi izpasti pametni izpadejo ... precej zabavno.

daj prosim preberi kaj folk piše in nehaj trollat.

Najlažje je odgovornost prenašati na druge in hliniti zavedenost namesto neumnosti.

Mislim pa da bi forum potreboval nove oznake. Poleg Persona rudis in persona non grata, bi lahko dodali še Persona CHF :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Go-ahead ::

Z Wikipedie:

Libor manipulation to lower rate
Hi Guys, We got a big position in 3m libor for the next 3 days. Can we please keep the lib or fixing at 5.39 for the next few days. It would really help. We do not want it to fix any higher than that. Tks a lot.

""
Barclays Bank trader in New York to submitter,
13 September 2006[23]

Pa še enkrat

Libor manipulation to raise rate
Pls go for 5.36 libor again, very important that the setting comes as high as possible ... thanks.

""
Barclays Bank trader in New York to submitter,
29 July 2007[23]

Pa še en komentar:
Libor fixing a banking cartel
It's just amazing how Libor fixing can make you that much money or lose if opposite. It's a cartel now in London.

""
RBS trader in Singapore to Deutsche Bank trader,
19 August 2007[73]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Go-ahead ()

sandmat je izjavil:

daj prosim preberi kaj folk piše in nehaj trollat.

Sej berem. Argumentirat, da se banke pri kreditih ne izpostavljajo valutnim tveganjem s tem, da banke ne trgujejo z valutami je neumnost. Argumentirat poštenost bank s sklicevanjem na način določanja referenčnih obrestnih mer še večja.

Pa še enkrat, sploh ne zagovarjam nikakršnih zarot in menim, da gre v praktično vseh primerih slovenskih kreditojemalcev za lahkomiselnost. Ampak če pametnjakoviči trosijo neumnosti ...

Očitno ne bereš, če si iz perciejvega posta potegnil ta zaključek. Preberi še kak post višje, sploh tiste nebuloze kako so banke pri kreditih v CHF špekulirale z valutami in ustvarjale dobičke na podlagi valutnih tveganj pri izdajanju kreditov, pa nasledjič mogoče ne boš mimo streljal.

thramos - prosim citat, kdaj sem rekel, da banke ne trgujejo z valutami.

Hvala.

Ok, prehitro sem prebral, se posipam s pepelom.

Še vedno pa ni to noben dokaz, da banke pri kreditih ne delajo z valutnimi tveganji.

Jezus, misliš, da se kreditni sektor v bankah ukvarja z naložbami? No, se ne.

Banke se lahko ukvarjajo z valutnimi tveganji ne glede na to, ali ti vzameš kredit v CHF ali ne. Prav dol jim visi v kateri valuti ga vzameš. Vsi ti vaši krediti so pokriti z nakupi frankov.

Valutne špekulacije se gredo z drugim denarjem, ne s tem od kreditov.

Pa da ne bo kdo mislil, da banke to delajo kej zlo špekulativno. Zelo so konzervativne pri tem. Pozicije so odprte na nivoju minut, mogoče ur.

Zato, sorry, 30 letnih špekulacij se pač ne gredo, če pa se to kera banka gre, je treba njihovo vodstvo takoj zapret. Pa ne zaradi tega, ker bi služile na folku, ampak ker je to tako tveganje, da ga BSI ne sme dovolit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Najboljše bi bilo če se vse te švicarske kredite prenese na slabo banko, kreditojemalcem pa se vrnejo že plačani obroki,
pa vsakemu še 2 vikend karti za terme Banovci za nagrado. Lako tudi terme Čatež če je komu bližje.

Čaki! Grem mojga prev v švicarje konvertirat, pol pa naj se kar prenesejo. Karte za toplice šenkam.

perci je izjavil:

Banke se lahko ukvarjajo z valutnimi tveganji ne glede na to, ali ti vzameš kredit v CHF ali ne. Prav dol jim visi v kateri valuti ga vzameš. Vsi ti vaši krediti so pokriti z nakupi frankov.

Valutne špekulacije se gredo z drugim denarjem, ne s tem od kreditov.

Pa da ne bo kdo mislil, da banke to delajo kej zlo špekulativno. Zelo so konzervativne pri tem. Pozicije so odprte na nivoju minut, mogoče ur.

Zato, sorry, 30 letnih špekulacij se pač ne gredo, če pa se to kera banka gre, je treba njihovo vodstvo takoj zapret. Pa ne zaradi tega, ker bi služile na folku, ampak ker je to tako tveganje, da ga BSI ne sme dovolit.

Zakaj potem vse banke v letnih poročilih, pot točko v smislu "upravljanje valutnih tveganj" navajajo "kredite in terjatve"? Zakaj se znajdejo v letnih poročil stavki kot "Skupina je v letu 2013 izkazovala izpostavljenost valutnemu tveganju iz naslova dolge valutne bilančne pozicije v drugih valutah v višini 3169 tisoč evrov"?

thramos je izjavil:

Zakaj potem vse banke v letnih poročilih, pot točko v smislu "upravljanje valutnih tveganj" navajajo "kredite in terjatve"? Zakaj se znajdejo v letnih poročil stavki kot "Skupina je v letu 2013 izkazovala izpostavljenost valutnemu tveganju iz naslova dolge valutne bilančne pozicije v drugih valutah v višini 3169 tisoč evrov"?

Predvidevam, da je to zaradi tega, ker banke med drugim ponujajo tudi bančne garancije podjetjem, ki poslujejo s poslovnimi partnerji izven EUR območja, valutno tveganje z naslova garancije pa prenesejo v valutno tveganje dolgih pozicij (nakup terminskih pogodb)... Dvomim, da ima to kaj veze s Francko iz Dupleka, ki je kupila hišo na švicarje

Možno. Ampak med valutnimi tveganji vodijo tudi "krediti strankam, ki niso banke". V CHF.

Buggy ::

Kaj zdej CHF kreditojemalci...ste ze konvertiral in ali sploh boste? CHF zdej ze par dni lepo pada... od prejsnega tedna, ko se je zagnala panika pa do zdej, imam ze 20€ nizji obrok :D

Jest sem ga poplačal...

Po pravici povedano pričakujem, da bo CHF počasi zlezel na nivo med 1,05 do 1,1 CHF za 1EUR, potem pa bo pridobival kot rezultat dodatnega padanja EURa, kot rezultat Draghijevega tiskanja. Zelo namreč dvomim, da bo dodatno tiskanje EUR konkretno doprineslo k izvitju iz deflacijske spirale, saj osebno ne vidim problema na ponudbeni strani ampak povpraševalski. Praktično vsako 2 gospodinjstvo ima koga pod streho, ki je brezposelen, brez (višjih) prilivov... vse več je tistih, ki za širšo potrošnjo enostavno... nimajo... deflacija

Sem pa zdajle spet malo bral skupino na FB. Vsi nekako vidijo "odrešitev" v konverziji kredita po tečaju na datum najetja kredita... Razmišljam, da bi lahko ustanovili še društvo EUR kreditojemalcev in terjali, da se nam za nazaj povrne razlika med EURIbor in LIBor CHF... Je kakšna razlika?
««
13 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 455 56 57 58 )

Oddelek: Loža
2866479058 (120) Lonsarg
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473912 (20260) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714259 (7023) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418702 (16238) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317818 (3795) samotest

Več podobnih tem