» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
28 / 34
»»

TheBlueOne ::

Wrop je izjavil:

Če imaš enako glavnico in enako ročnost, potem bo pri različni obrestni meri različna mesečna anuiteta. Mesečna razdolžnina bo pri obeh enaka, obresti pa bodo pri 2 % obrestih 2x višje kot pri 1 % obresti.

To sicer drzi, sem samo zelel pokazati razmerje. Je pa se nekaj, kar ne smes pozabi in sicer, da pri variabilni obrestni meri skoraj vedno lahko vplacujes vec.

Iz tega sledi, da v mojem primeru pri fiksni o.m. placas 700€ na mesec, pri variabilni pa 500€ na mesec. Ampak lahko pri variabilni praviloma vseeno vplacujes 700€ in s tem bolj reduciras glavnico na zacetku.

Glede predhodnega odplacevanja so se pri meni strinjali vsi ponudniki pri fleksibilni obrestni meri, kjer lahko 10% naenkrat placam brez, da prej povem banki za vec jih moram obvestiti.

Ce kdo vzema kredit z variabilno o.m., potem je a moj okus skoraj nujno, da se dogovoris za predhodno odplacevanje.

user4683 ::

TheBlueOne je izjavil:

To sicer drzi, sem samo zelel pokazati razmerje. Je pa se nekaj, kar ne smes pozabi in sicer, da pri variabilni obrestni meri skoraj vedno lahko vplacujes vec.

Iz tega sledi, da v mojem primeru pri fiksni o.m. placas 700€ na mesec, pri variabilni pa 500€ na mesec. Ampak lahko pri variabilni praviloma vseeno vplacujes 700€ in s tem bolj reduciras glavnico na zacetku.

Glede predhodnega odplacevanja so se pri meni strinjali vsi ponudniki pri fleksibilni obrestni meri, kjer lahko 10% naenkrat placam brez, da prej povem banki za vec jih moram obvestiti.

Ce kdo vzema kredit z variabilno o.m., potem je a moj okus skoraj nujno, da se dogovoris za predhodno odplacevanje.

Kredit z variabilno obrestno mero lahko po zakonu kadarkoli odplačaš prej (delno ali v celoti), brez dodatnih stroškov. Lahko z višjimi mesečnimi obroki ali poljubnimi naključnimi vplačili. Sam sem tako 10 letni kredit odplačal v dobrih 2 letih, vmesna vplačila so bila tudi precej več kot 10% originalne glavnice. Brez da bi rabil karkoli obveščati banko oziroma se dogovarjati.

Invictus ::

Kako se lahko kredit poplača predčasno, in le te stroški, je bolj stvar banke...

In tu nima veze kako obrestno mero imaš, fiksno ali variabilno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Kako se lahko kredit poplača predčasno, in le te stroški, je bolj stvar banke...

In tu nima veze kako obrestno mero imaš, fiksno ali variabilno...

Smo že navajeni, da nabijaš. Lahko si prebereš 19. člen zakona o potrošniških kreditih, da te slučajno ne nategne še kakšna banka.

user4683 je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Kredit z variabilno obrestno mero lahko po zakonu kadarkoli odplačaš prej (delno ali v celoti), brez dodatnih stroškov. Lahko z višjimi mesečnimi obroki ali poljubnimi naključnimi vplačili. Sam sem tako 10 letni kredit odplačal v dobrih 2 letih, vmesna vplačila so bila tudi precej več kot 10% originalne glavnice. Brez da bi rabil karkoli obveščati banko oziroma se dogovarjati.

Mogoce, bi lahko verjel, ker so vsi ponudili, se pa nisem zanimal, ce je tako po zakonu. Poanta ostaja, da je ta "imaginarno" mala razlika v odstotku dejansko zelo velika in ce imas kaj kapitala na strani in lahko glavnico vedno zmanjsas s tem iznicujes riziko variabilne obrestne mere.

Glede na to, da se danes dobi kredite z variabilno obrestno mero pod 1,5%, kjer ti lahko banke tudi odbijejo negativni euribor, se ga dejansko ne splaca odplacevati, ker ga deloma poje inflacija, s prihranki pa lahko recimo kupis obveznice.

Ni moj namen, da nasprotujem mnenju koga ampak, da je jasno to, kar marsikomu ni in sicer dejanska razlika med obrestnimi merami in maneverski prostor, ki ga imajo kreditojemalci.

Omenjam, ker ko sem sel skozi komentarje in dobil obcutek, da marsikomu ni jasno kaj se dejnako dogaja z glavnico, se posebej, ko dodas valutne spekulacije in se posebej, ko dodas primer CHF, ki ni enoznacen.

windigo ::

perci je izjavil:

Banka ne rabi dat kredita, da se gre valutne špekulacije. Lahko kupi CHF-je čisto enostavno brez tega, da da Janezu 300 jurjev kredita.

1. Bankam je z rastjo EURIBOR tja do 5% kreditni posel precej padel, da je sploh še kdo vzel so morale precej spuščati marže.
2. Banke več zaslužijo s krediti kot pa s plačilnim prometom. Je pa seveda tudi bolj tvegano. Zmanjšan obseg kreditov udari po bilančni vsoti in po zaslužkih.
3. Da bi povečale obseg kreditnih poslov so ponudili bolj ugodne kredite, to jim je omogočila naraščajoča razlika med EURIBOR/CHFLIBOR
4. Če so banke morda špekulirale (po mojem vse sicer niso, kakšna pa morda tudi, ampak zraven pa nisem bil, da bi karkoli vedel) da je CHF podcenjen, je nakup CHF in izdaja kreditov v CHF pokritje, ki ni samo zastonj, ampak je v stilu krojačka hlačka več muh na en mah.
5. Če pa so špekulirale na tak način, potem valutno tveganje gotovo ni bilo zadosti dobro predstavljeno tudi kreditojemalcem.

user4683 je izjavil:

Smo že navajeni, da nabijaš. Lahko si prebereš 19. člen zakona o potrošniških kreditih, da te slučajno ne nategne še kakšna banka.

To nima veze s predčasniom odplačilom kredita...

Nabijaš ti...

Pozabljaš na

3) Ugovore iz prejšnjega odstavka lahko potrošnik uveljavlja proti dajalcu kredita samo, če jih je pred tem uveljavljal proti prodajalcu blaga ali izvajalcu storitve.

Za predčasno odplačilo kredita poglej raje 22. člen...

In notri so stroški...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pardon, nimam pojma zakaj sem napisal 19 in ne 22. Pravi je, kot si ugotovil, 22. člen. In ja, so stroški, piše pa tudi tole:
Nadomestila za predčasno odplačilo dajalec kredita ne sme zahtevati, če:
...
3. se predčasno odplačilo opravi v obdobju, za katero ni določena fiksna kreditna obrestna mera;
...

Edit: Že vem zakaj sem napisal 19. člen. Ker je bilo "predčasno poplačilo kredita" v prejšnji verziji zakona (ZpotK-1) v 19. členu, v ZpotK-2 leta 2016 pa so ga prestavili v 22. člen. Mae culpa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

ZaphodBB ::

TheBlueOne je izjavil:

MH0 je izjavil:

perci je izjavil:

Seveda so v neenakopravnem položaju, zato je treba strankam razložiti tveganja posameznih poslov.

Ali se jih nekdo želi zavedati...je pa drugo.

Ali nekdo vidi boljši biznis v CHF pa tretje? Vse iz tega izpeljano pa četrto? Ni to samo črno bela situacija.

V takih trenutkih, kjer ima vsak argumente in meni, da ima prav, bi bilo fino, ce bi bilo podrocje regulirano in ce bi imeli insitucije, ki bi presojale in se ukvarjale le s tem.... :D

Hmm pa res... Mogoče bi tako institucijo lahko imenovali "Centralna Banka" ali pa ... "Banka Slovenije"!!!
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

gruntfürmich ::

TheBlueOne je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

jb_j je izjavil:

samo ko gledam vse kredite, je zraven EURIBOR
to je velika laž.
VEDNO je možna fixna obrestna mera (za stanovanjski dolgoročni kredit), le da se vsakemu zdi totalno neprivlačna zaradi visokega procenta, da raje špekulira z evriborjem v smislu 'sj bo šlo skozi'...

Kje imas dolgorocni kredit, ki ima cez celo obdobje fiksno obrestno mero? Praviloma je omejena na 10 ali 15 let, razlika med variabilno in fiksno obrestno mero pa je vec kot odstotek.

delavska in abanka imata res fixen samo 10 let, nlb pa kot kaže normalnih 30 let:
https://www.delavska-hranilnica.si/oseb...
https://www.abanka.si/krediti/stanovanj...
http://j.mp/27B4mjT
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

jb_j je izjavil:

samo ko gledam vse kredite, je zraven EURIBOR
to je velika laž.
VEDNO je možna fixna obrestna mera (za stanovanjski dolgoročni kredit), le da se vsakemu zdi totalno neprivlačna zaradi visokega procenta, da raje špekulira z evriborjem v smislu 'sj bo šlo skozi'...

Kje imas dolgorocni kredit, ki ima cez celo obdobje fiksno obrestno mero? Praviloma je omejena na 10 ali 15 let, razlika med variabilno in fiksno obrestno mero pa je vec kot odstotek.

delavska in abanka imata res fixen samo 10 let, nlb pa kot kaže normalnih 30 let:
https://www.delavska-hranilnica.si/oseb...
https://www.abanka.si/krediti/stanovanj...
http://j.mp/27B4mjT

Ja sem pogledal, pa je pri obrestih pisalo pri 360 mesecih 5,6%!!!!! Tu ni nic normalnega.

TheBlueOne je izjavil:

Ja sem pogledal, pa je pri obrestih pisalo pri 360 mesecih 5,6%!!!!! Tu ni nic normalnega.
seveda. drago je.
zato pa je bolje špekulirati z evriborjem ali še bolje s švicarji!
in posledice so...?

Zgodovina sprememb…

Vsi pametni tukaj, po možnosti tisti, ki niso nikoli kupovali stanovanja in jemali kreditov.

Ko so ponujali CHF, si preprosto dobil za malo večjo anuiteto 2x večji kredit. Kdo ga ne bi vzel? Sploh če iščeš svojo prvo nepremičnino...

In nisi po defaultu mamin sinko pod kiklo...

GregiB ::

Invictus je izjavil:

Ko so ponujali CHF, si preprosto dobil za malo večjo anuiteto 2x večji kredit. Kdo ga ne bi vzel? Sploh če iščeš svojo prvo nepremičnino...

Jaz... po nekajletnem varčevanju sem k prihrankom vzel kredit v EUR in bil 2 leti tarča posmeha "franko"-kolegov...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Wrop ::

Dobili so 2x večjo anuiteto in 2x večjo glavnico izraženo v eur. Dobili so kar so iskali. Tokrat se ni izšlo. Tistim pred njimi, so lepo prihranili.

Invictus je izjavil:

Vsi pametni tukaj, po možnosti tisti, ki niso nikoli kupovali stanovanja in jemali kreditov.

že 9 let podnajemnik in še vedno mi ni nerodno, čeprav bi večina storila drugače. kljub temu da bi dobil kredit za karkoli...

Invictus je izjavil:

Tak genij kot si ti bi lahko vložil še v hedge. Veš kako bi se lahko potem v svojem stilu posmehoval zarukanim slovencem, ki ne vedo kako se zavaruje taka tveganja?

Mato989 ::

Invictus je izjavil:

Glede na to kakšne urne postavke služiš me čudi da si potreboval kredit =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

gruntfürmich je izjavil:

Invictus je izjavil:

že 9 let podnajemnik in še vedno mi ni nerodno, čeprav bi večina storila drugače. kljub temu da bi dobil kredit za karkoli...

Kaj pol pametuješ okoli kreditov, če nimaš pojma...

Mato989 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Glede na to kakšne urne postavke služiš me čudi da si potreboval kredit =)

Saj ga ne, ampak gotovine se ne znebiš kar tako...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

perci ::

Invictus ne vzame kredita zato, ker ga rabi ampak zato, ker ga lahko. Tako kot Chuck Norris.

Utk ::

Kolkrat je ta chuck norris sral po ostalih tu kako so funkcionalno in splosno nepismeni, nazadnje se pa vseeno izkazalo, niti ne prvic, da je sam isti. Sej isti je tudi gleda vsega drugega kar ima za povedat o drugih...

Unknown_001 ::

perci je izjavil:

Invictus ne vzame kredita zato, ker ga rabi ampak zato, ker ga lahko. Tako kot Chuck Norris.

In Soviet Russia. You don't get the loan. The loan gets you !
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Invictusovi krediti se sami odplacajo.

Invictusovemu CHF kreditu si v banki niso upali dvigniti obroka, ko je sel frank gor.

Invictusovega kredita banka ne more izterjati. Invictus izterja banko.

Invictus je prebral in razumel pogodbo, samo banka jo je narobe napisala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Frank je poskočil samo zato, da bo tudi Invictus lahko deležen bailouta.

pero50 ::

Če ima invictus 1 frank, Janez pa 1€ ima invictus več denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pero50 ()

nekikr ::

Zdaj se mora it pa Invictus samo še Mariji na Brezje prikazat, pa so šale zaokrožene :)

Invictus ne rabi zavarovati kredita s hipoteko. Banka da hipoteko njemu.

Invictus dobi fiksno obrestno mero tudi na 30 let.

Afera LIBOR je bil zgolj Invictus, ki se je boril za CHF kreditojemalce izključno z močjo volje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

andromedar ::

perci je izjavil:

Ne, BANKA dobi fiksno obrestno mero za njegov kredit.
Eh?

andromedar je izjavil:

perci je izjavil:

Ne, BANKA dobi fiksno obrestno mero za njegov kredit.

Haha, lepa.

MH0 ::

Invictus se bo zadnji smejal.

invictus

invictus

verjetno bi tudi invictus pasal v ta naslonjač...

MH0 je izjavil:

Čez pol leta, ko bom v novi hiši, če ne bo prodajalec kaj zabluzil...

jb_j ::

Banke bi lahko švicarske kredite vzele v zakup. (za dobro ime bank)

V primeru negativnih obresti, kot se je zgodilo v jugoslaviji, bi jim pa določle obvezen reprogram kredita.
(mislim, da je večina kreditojemalcev sigurna, da ne bodo plačale manj kot so vzele)
Jebiga, to je bla zadnja zapuščina Tita! Posmrtna, ta je dobra, v dobro ljudi!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

FTad ::

Invictus je izjavil:

MH0 je izjavil:

Čez pol leta, ko bom v novi hiši, če ne bo prodajalec kaj zabluzil...

Cemu tako dolgo cakanje?

Ker je lastnik še v noter...

In ker traja do 2 meseca, da se uredijo vsi papirji z davčno.

Zadnje čase baje davčna kar vleče postopke...

bullshit

Invictus je izjavil:

In ker traja do 2 meseca, da se uredijo vsi papirji z davčno.

Zadnje čase baje davčna kar vleče postopke...

Predlagam da greš tam in jim rečeš, da ti zaslužiš 10 jurjev na mesec. Aja, pardon, sigurno si jim že.

Invictusu Furs ne odmeri davka. Invictus sam pove, koliko bo placal.

St235 ::

V bistvu Invictus FURSU odmeri koliko mu morajo plačat, da jim sploh obrazce pošle.

MH0 ::

A vama pa ni treba fursu poročati? Ajd za percija še razumem. Lakotnik ti si tudi njihov?

poweroff ::

Invictus je davek.
sudo poweroff

Evropska centrala banka si denar sposoja pri Invictusu.

Begabt

Wrop ::

Evropska centralna banka je predala vse tiskalnike za € Invictusu, ker vedo da bo, če ga bodo zasrbeli prsti, vzel raje švicarske franke.

Invictus ne jamra glede kredita, on gre v Nemčijo in zasluži tolk, da ga vrne. Tako kot v tistem vicu ko dva oropata poštarski kombi, potem pa en 5 let zapravlja denar, drug pa 5 let plačuje položnice kolk zmore.

poweroff ::

Invictus je najdonosnejša valuta, ki ne rabi obrestne mere.
sudo poweroff

Invictus si sposodi pri banki in nato posodi drugi banki z višjo obrestno mero.

Begabt

Invictus ne zasluzi 100,000 evrov na leto, ECB zasluzi pol invictiusa na leto.
««
28 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 454 55 56 57 )

Oddelek: Loža
2818472961 (2173) billy
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473709 (20057) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714238 (7002) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418660 (16196) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317802 (3779) samotest

Več podobnih tem