» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
27 / 34
»»

Mato989 ::

jb_j je izjavil:

Najbrž nihče, ki pri banki vzame 20+letni kredit.
Ne pričakuje takšnih ekstremnih sprememb, pri plačilu kredita za stanovanja.

Ker banka, ni nikoli bila stavnica,
sodišče je reklo drugače, in pritrdilo bankam. (glede CHF varčevalcev)

Danes.

Kdorkoli vzme kredit na 10+ let in pričakuje da bo vse ravna črta ali 1% nihanje max je ali delusional ali baba Vanga ali pa vidi v prihodnost... tu je glih razlika med mano še kom in tistimi ki tako mislite... jaz ne vem kaj bo čez 2 meseca, eni bi pa kar pričakovali neke sanjske scenarije =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jb_j ::

Mato989 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Danes.

Kdorkoli vzme kredit na 10+ let in pričakuje da bo vse ravna črta ali 1% nihanje max je ali delusional ali baba Vanga ali pa vidi v prihodnost... tu je glih razlika med mano še kom in tistimi ki tako mislite... jaz ne vem kaj bo čez 2 meseca, eni bi pa kar pričakovali neke sanjske scenarije =)

Vpraši 70% dolgoročnih kreditojemalcev, ki imajo zraven EURIBOR.

Če jih je manj. Prosim za popravek. Ta številka je huda. (nimam dejanskih podatkov, samo ko gledam vse kredite, je zraven EURIBOR)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

jb_j je izjavil:

Mato989 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Danes.

Jah saj vem, sanjači, zato pa nimam kredita... kredit je smrt za povprečnega človeka, sploh ko z njim kupiš nekaj kar ne raste hitreje kot inflacija + ne prinaša profita nazaj...

Hkrati je kredit ustvaril pohlevne delavce =)

Ampak še vedno je od vseh kreditov najslabši tisti s tujo valuto... ker v že tako variabilno zadevo in dolgoročno nepredvidljivost dodamo še 1 spremenljivko... in če si končal srednjo šolo in tega ne veš bi ti morali vzeti opravilno sposobnost takoj CSD pa ti dodeli upravljalca tvojega lajfa.

Mato989 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Mato989 je izjavil:

jb_j je izjavil:

Danes.

Jah saj vem, sanjači, zato pa nimam kredita... kredit je smrt za povprečnega človeka, sploh ko z njim kupiš nekaj kar ne raste hitreje kot inflacija + ne prinaša profita nazaj...

Hkrati je kredit ustvaril pohlevne delavce =)

Ampak še vedno je od vseh kreditov najslabši tisti s tujo valuto... ker v že tako variabilno zadevo in dolgoročno nepredvidljivost dodamo še 1 spremenljivko... in če si končal srednjo šolo in tega ne veš bi ti morali vzeti opravilno sposobnost takoj CSD pa ti dodeli upravljalca tvojega lajfa.

Kredit bi moral biti zaupanja vredno posojilo. S strani banke.

Ne pa, kot stavnica.
Kakor je sodišče odločilo, da je pravilno.

Zgodovina sprememb…

Pa saj je... samo problem je ko si se odločil za napačen kredit =) Taki kateremu si sam dodal brez prisile dodatno spremenljivko... saj je bilo zaupanja vredno, namreč točno tako kot je bilo napisano se drži... nihče ne krši pogodb! Sposodil si si CHF, vračaš CHF, to da pa banka CHF manipulira ali neha manipulirat pa ni v domeni bank...

Če si lani dal 1 milijon DOLARJEV v venezuelski bolivar imaš danes 4$ od oka... je kriva za to Abanka ker te o tem ni podučila ali sam?

Mato989 je izjavil:

Pa saj je... samo problem je ko si se odločil za napačen kredit =) Taki kateremu si sam dodal brez prisile dodatno spremenljivko... saj je bilo zaupanja vredno, namreč točno tako kot je bilo napisano se drži... nihče ne krši pogodb! Sposodil si si CHF, vračaš CHF, to da pa banka CHF manipulira ali neha manipulirat pa ni v domeni bank...

Če si lani dal 1 milijon DOLARJEV v venezuelski bolivar imaš danes 4$ od oka... je kriva za to Abanka ker te o tem ni podučila ali sam?

Nope, sodišče je odločilo drugače,
dolgoročni krediti v evropi so stavnica.
In banka ne odgovarja za stave.

Čeprav bi imela banka dobiček tudi v primeru reprograma kredita.
Na glavnico ali pri obrestnih merah.

Dejstva.

Pać.

Banke so v času najema kredita, plačale vse nakupe, kreditojemalcev.
(in 1 mesec kasneje ni nobenih špekulacij, razen s strani banke)
glede obrestnih mer. (oz. še večji nateg, glede glavnice)

Če razumeš.

Zgodovina sprememb…

pa da grem nazaj na stran bank.

Kreditojemalci, še vedno niso poplačali vseh stroškov delovanja banke.
Prodaja njihovih stanovanj, ni bila zastonj,
kar dobro ve banka, ker je dobila denar.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Moj sorodnik je leta 2007 proti koncu jemal kredit... s tem kar so mu naračunali v EURO bi si lahko takrat kupil tam od oka eno 2-3 sobno stanovanje okol 70m2 mogoče 80m2, ampak on je vzel kredit v CHF in kupil vrstno hišico z 160m2... danes joka.

Povej zakaj bi moral kdorkoli drug razen on sam bit odgovoren za to dejanje?

Sevda je banka odgovorna.

V EUR ni dobil kredita, v CHF ga pa je. Se ti ne zdi da je tukaj nekaj narobe?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Moj sorodnik je leta 2007 proti koncu jemal kredit... s tem kar so mu naračunali v EURO bi si lahko takrat kupil tam od oka eno 2-3 sobno stanovanje okol 70m2 mogoče 80m2, ampak on je vzel kredit v CHF in kupil vrstno hišico z 160m2... danes joka.

Povej zakaj bi moral kdorkoli drug razen on sam bit odgovoren za to dejanje?

Sevda je banka odgovorna.

V EUR ni dobil kredita, v CHF ga pa je. Se ti ne zdi da je tukaj nekaj narobe?

Hec je ravno v tem da bi dobil v obeh valutah kredit samo on je hoto lepo bajto namesto se zadovoljit z fletom 2 ali 3 sobnim... In je vzel chf... Imel je na voljo cca 25% nizji euro kredit pa je gamblal

MH0 ::

Mato989 je izjavil:

MH0 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

MH0 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Še danes se spomnim kako je deda odplačal 50% manj kredita kot ga je najel zaradi hiperinflacije...

In zdaj kdo kje kriči, da vrni to, kar so morali nenazanje drugi poplačati?

Bistvo je tu, da je on tvega in se mu je izšlo in je izpadel dobro in sposobno, frankovci pa ne... ampak tako on kot CHF kreditojemalci so se obojni zavestno in opravilno sposobni za to odločili!!!

Obojni so tvegali, ampak enkrat gre drugič ne. In kriv ni noben tretji niti ne bi smel tretji za to plačevat =)

Neprestano omenjaš opravilno sposobnost in to, da naj morda celo ti karkoli poplačaš tem, ki so kupili kredit vezan na CHF. Prvo zveni precej sovražno, drugo pa je laž, razen, če se uresniči scenarij kjer bo država kriva. Odločila pa bodo sodišča, ne ti in ne jaz.

Seveda bo odločilo sodišče, deloma že je... ampak kako vam ni jasno da če se ugodi združenju Frank to pomeni da so vsi ki so takrat jemali kredite v EURO bili debili, ker njih sodišče ne bo reševalo, ker jih ne rabi ker so pazljivo sklepali pogodbe, čeprav bi tudi oni vzeli pogodbo na CHF, pa NISO!

Vsi ki ste za združenje Frank in njihovi argumentaciji pomislite kako se pa počutijo tisti ki so takrat trezno razmišljali in se odpovedali višjemu kreditu in boljšemu stanovanju ali večji hiši v zameno za bolj varen manj nepredvidljiv kredit z 1 spremenljivko (valutno nihanje) manj...

Se vam dejansko zdi FER, da se špekulantom omogoči olajšanje kreditne pogodbe v zameno za to da plužimo pot proti dejstvu da država skrbi za vse?

Kako pa se počutijo vrstniki tvojega dedka, ki niso "kockali s krediti"? Kako se počutijo tisti, ki niso dobili stanovanj "zastonj" po jazbinšku? Tvoja argumentacija temelji zgolj na emocijah. Sodišče ne bo odločalo na podlagi tega. In mimogrede, če je sodišče zdaj sprejelo neko odločitev, ki jo ZBS vesi na veliki zvon, še to ne izniči vseh drugih odločitev o katerih ZBS modro molči.

Se tebi zdi zelo narobe, če se tebe osebno pozove k odgovornosti za zmerjanje s špekulanti, opravilno nesposobnimi, itd.? Meni niti ne.

Mato989 je izjavil:

Odvisno na kak način je dotična banka to prodala. Če bi to "vsilila" omikam, bi bila kriva. Če veliko omikam, je potrebna sistemska rešitev. Zelo vplašljiva je tudi tista prodaja nkbm delnic, če že moraš nonstop vpletati delnice.

MH0 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Odvisno na kak način je dotična banka to prodala. Če bi to "vsilila" omikam, bi bila kriva. Če veliko omikam, je potrebna sistemska rešitev. Zelo vplašljiva je tudi tista prodaja nkbm delnic, če že moraš nonstop vpletati delnice.

Mene niso v nobeni banki nagovarjali na vzem kredita, ko sem prišel dvignit keš... torej vsiljevali že niso =) Tako kot oni ki hodijo od vrat to vrat.

Mato989 je izjavil:

Hec je ravno v tem da bi dobil v obeh valutah kredit samo on je hoto lepo bajto namesto se zadovoljit z fletom 2 ali 3 sobnim... In je vzel chf... Imel je na voljo cca 25% nizji euro kredit pa je gamblal

Sploh ti ne potegne...

V EUR ni bil kreditno sposoben, v CHF pa je bil, za nakup hiše ?!?!?!

Če banke niso vedele, da se bo tečaj spremenil, sem jaz tud papež...

Kako pa se počutijo vrstniki tvojega dedka, ki niso "kockali s krediti"? Kako se počutijo tisti, ki niso dobili stanovanj "zastonj" po jazbinšku? Tvoja argumentacija temelji zgolj na emocijah. Sodišče ne bo odločalo na podlagi tega. In mimogrede, če je sodišče zdaj sprejelo neko odločitev, ki jo ZBS vesi na veliki zvon, še to ne izniči vseh drugih odločitev o katerih ZBS modro molči.

Se tebi zdi zelo narobe, če se tebe osebno pozove k odgovornosti za zmerjanje s špekulanti, opravilno nesposobnimi, itd.? Meni niti ne.

Kako se počutijo? Zajebali so, jebat ga, ampak prikazuješ svobodno voljo ki se izide ali ne... bistvo je v tem, da so frankovčani in moj dedek špekulirali, njemu je ratalo, njim pa kot kaže ne, in zdaj bi radi krivdo zvalili stran od sebe.

Point je v tem, da če so nekaj na 30 let podpisali brez dovolj dobrega posvetovanja in razmisleka so krivi sami za svojo nesposobnost pri odločitvah. Boli ker je 30 let dolga doba, in znesek velik ampak povprečen Janez se dostikrat enako najebe, samo zdaj ko je pa več denarja v igri bi pa radi da drugi krijejo njihovo kockanje

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sploh ti ne potegne...

Tako je in kaj zdaj? Saj tudi pri špekulantih kdo postane ČUDEŽNO kreditno sposoben ko prej ni bil ne v EURO ne v CHF...

Potegne ne tebi, Frankovčani so hotli več denarja ki ga v lokalni valuti niso bili sposobni met in banka je njihove prošnje uslišala in jim naprtila rizik ki so ga podpisali... Nihče jih pa ni silil, če pa dokaže kdo da je uslužbenec s pištolo silil koga v podpis valutnega tveganja pa kar ime referenta prosim

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Tudi to ali je kdo koga silil naj presojajo sodišča ali parlament. Tisti najbrž razumejo, da meja ni pištola.

ZaphodBB ::

Holy fuck. Jaz sem res mislil, da je Invictus nekoliko bolj finančno pismen...

Also:
Ljudje so dobili evre v vsakem primeru. CHF tečaj je bil podlaga za računanje. Tudi banke za te kredite niso kupovale CHF, ker jim ni bilo treba.
Ni nobene fore, ker če bi šel tečaj CHF EURO na 2 franka, bi banka kar samovoljno spremenila kredit v evrskega zaradi "višje sile".

Če pogledaš letake iz tistih let, boš videl kako so oglaševali CHF kredit za varen.
Banka je tolk kriva, kolikor ni nazorne razložila da gre lahko glavnica gor za 50% in ker se hkrati je sama pred tem tveganjem zavarovala, obstaja utemeljen sum zavajanja.

Lahko edino rečeš, da so kreditojemalci preveč zaupali bankam oz. so se pustili lepo nategnit.

Daj nehaj no. Ko banka izda kredit v tuji valuti tudi kupi potrebno količino tuje valute oz. opcije s katerimi zavaruje svojo pozicijo. Komercialne banke se res ne grejo deviznih špekulacij. Imajo dovolj dela že z zamejevanjem tveganja kreditojemalcev.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Wrop ::

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sploh ti ne potegne...

Enim ne potegne, da vsaka banka izračuna koliko je nekdo kreditno sposoben po trenutnih pogojih. Privzame da boš imel v 20 letih vsaj X razpoložljivega dohodka, nato pa se vsota razdeli na glavnico Y in obresti Z. Ker sta bili v EUR in CHF različni obrestni meri, je v 20 letih bil tudi Z precej različen. Beri za EUR je bil Z večji. Če je bil X enak, neglede na valuto, pomeni da si dobil različno višino glavnice Y. Torej v CHF, si bil zaradi manjših obresti bolj kreditno sposoben - dobil si višjo glavnico, kot v EUR.
Saj to ni nobena znanstvena fantastika. Zadostuje že srednješolska izobrazba. Eni so raje vzeli manjšo glavnico v EUR, plačali višje obresti in precej manj tvegali. Frankovci so potrebovali višjo glavnico, da so si lahko kupili svojo sanjsko vilo, pri tem pa več tvegali, ampak koga je to takrat brigalo, saj valutni tečaj se za njih ne spreminja. Dokler je šlo v njihovo korist je bilo vse kul, so bili finančni strokovnjaki, kot se je stvar obrnila, so bili pretentani s strani bank.

Wrop kje je popis teh nepremičnin? Da še jaz pogledam.

ZaphodBB je izjavil:

Daj nehaj no. Ko banka izda kredit v tuji valuti tudi kupi potrebno količino tuje valute oz. opcije s katerimi zavaruje svojo pozicijo. Komercialne banke se res ne grejo deviznih špekulacij. Imajo dovolj dela že z zamejevanjem tveganja kreditojemalcev.

Ne, ni res. SCela zahodna Evropa, sploh UK in ISlandija, so se šli devizne in kreditne špekulacije. Kaj se je zgodilo tam, se ve ...

Samo kreditno vrednost so napisali v CHF. Saj frankovci niso dobili CHF na račune, ampak tolarje in EUR...

Se vidi da slabo misliš in poznaš problematiko iz Slovenskih novic...

Wrop je izjavil:

Enim ne potegne, da vsaka banka izračuna koliko je nekdo kreditno sposoben po trenutnih pogojih. Privzame da boš imel v 20 letih vsaj X razpoložljivega dohodka, nato pa se vsota razdeli na glavnico Y in obresti Z. Ker sta bili v EUR in CHF različni obrestni meri, je v 20 letih bil tudi Z precej različen. Beri za EUR je bil Z večji. Če je bil X enak, neglede na valuto, pomeni da si dobil različno višino glavnice Y. Torej v CHF, si bil zaradi manjših obresti bolj kreditno sposoben - dobil si višjo glavnico, kot v EUR.
Saj to ni nobena znanstvena fantastika. Zadostuje že srednješolska izobrazba. Eni so raje vzeli manjšo glavnico v EUR, plačali višje obresti in precej manj tvegali. Frankovci so potrebovali višjo glavnico, da so si lahko kupili svojo sanjsko vilo, pri tem pa več tvegali, ampak koga je to takrat brigalo, saj valutni tečaj se za njih ne spreminja. Dokler je šlo v njihovo korist je bilo vse kul, so bili finančni strokovnjaki, kot se je stvar obrnila, so bili pretentani s strani bank.

Razlika v končnem znesku kredita pa 100% ??

Kdo je tu nor?!?!?!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

MH0 je izjavil:

Vprašaj frankovce kaj so kupovali in kaj bi si lahko privoščili, če ne bi prevzeli valutnega tveganja.

Invictus je izjavil:

Razlika v končnem znesku kredita pa 100% ??

Kdo je tu nor?!?!?!

Sigurno si boš plačal manj obresti v CHF, ker je LIBOR nižji, kot bi obresti v EUR, kjer je EURIBOR višji.

Nor je tisti, ki joka, ker se mu valutno tveganje ni izšlo. Mar bi varčeval evrski denar v CHF in bi se ti vsi klanjali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Wrop ()

ginekk ::

ZaphodBB je izjavil:

Nehaj ti, že enostavni podatki iz SISBONA demantirajo tvoje nakladanje, ker je tam lepo razvidno da so se banke vseh CHF pozicij znebile do 2010-2011 in kljub temu še danes ti krediti obstajajo.

(sploh pa nisi bili krediti izdani v tuji valuti, to bi ti lahko bilo že do zdaj jasno. Izgleda si tudi finančno nepismen)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Wrop je izjavil:

MH0 je izjavil:

Vprašaj frankovce kaj so kupovali in kaj bi si lahko privoščili, če ne bi prevzeli valutnega tveganja.

Torej podtikaš sanjske vile?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MH0 ()

perci ::

ginekk je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Nehaj ti, že enostavni podatki iz SISBONA demantirajo tvoje nakladanje, ker je tam lepo razvidno da so se banke vseh CHF pozicij znebile do 2010-2011 in kljub temu še danes ti krediti obstajajo.

(sploh pa nisi bili krediti izdani v tuji valuti, to bi ti lahko bilo že do zdaj jasno. Izgleda si tudi finančno nepismen)

Banka ne rabi dat kredita, da se gre valutne špekulacije. Lahko kupi CHF-je čisto enostavno brez tega, da da Janezu 300 jurjev kredita.

Tudi ti lahko to komot narediš na forexu in ne rabiš dajat nobenih kreditov za to.

Ja perci ampak tam bo tudi izgubljala. Če je pa tako, kot pravijo, da v primeru CHF kreditov sploh niso bile izpostavljene v CHF, pa lahko naredijo samo plus. (Prosim ne mi dati primera, ko nekdo hišo skuri,...)

Ja, šur. Take stvari grejo na sodišču kar čez. Gladko, ane.

To ni višja sila, kot si predstavljajo pravni analfabeti, kot je Invictus.

Dej povej kak primer, ko so človeku samovoljno pretvorili kredit iz LIBOR na EURIBOR zaradi rasti švicarja. To frankovci samo racionalizirajo, ker vedo, da so zajebali bigtime.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Lej jaz ne vem kaj od tega je res in kaj ne.
Kaj misliš s "Take stvari grejo na sodišču kar čez"?

Ja, banka nima nobene podlage za samovoljno pretvorbo LIBOR kredita v EURIBOR kredit. Če bi to naredila, bi kreditojemalci zlahka iztožili razliko na sodišču.

ginekk je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Seveda niso bili izdani CHF na računu ker je itak kreditojemalec RABIL EURE, in mu je bilo tako ljubše... vi bi jamrali tudi če bi tebi banka dala ekvivalent v CHFjih in bi jih morali vračat... tu ni to problem, problem je v tem ker so se kreditojemalci nategnili in je švicarska banka nehala financirat njihove prevelike kredite za katere niso bili sposobni brez mahinacije tiskanja frankov in držanja vrednosti!

Ne vem. Naj tisti, ki je to trdil, pokaže pogodbo s takšno klavzulo. Zagotovo bi takšna določba še povečala asimetrijo.

Mato989 je izjavil:

ginekk je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Seveda niso bili izdani CHF na računu ker je itak kreditojemalec RABIL EURE, in mu je bilo tako ljubše... vi bi jamrali tudi če bi tebi banka dala ekvivalent v CHFjih in bi jih morali vračat... tu ni to problem, problem je v tem ker so se kreditojemalci nategnili in je švicarska banka nehala financirat njihove prevelike kredite za katere niso bili sposobni brez mahinacije tiskanja frankov in držanja vrednosti!

To, da dejansko ni bilo transakcije v CHF bo za kreditojemalce pozitivno pri morebitni ničnosti pogodbe. Ostalo kar si povedal pa ni vredno komentarja.

Zgodovina sprememb…

ferdov ::

V resnici banke te kredite so zapirale z viri iz CHF. Še bolj pogosto, so vire dobile že prej in so potem dejansko bile "prisiljene" plasirati ta sredstva kot CHF kredite, da so svoje valutno tveganje izničile.
In da, res so to v večini delale avstrijske banke, ki so se pač naloudale s CHF na medbančnem trgu.

grandioso74 ::

Wrop je izjavil:

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sploh ti ne potegne...

Zelo dobro napisano.
Človek je sam svoj največji sovražnik.

MH0 je izjavil:

Ne vem. Naj tisti, ki je to trdil, pokaže pogodbo s takšno klavzulo. Zagotovo bi takšna določba še povečala asimetrijo.

Mato989 je izjavil:

ginekk je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

To, da dejansko ni bilo transakcije v CHF bo za kreditojemalce pozitivno pri morebitni ničnosti pogodbe. Ostalo kar si povedal pa ni vredno komentarja.

Ne bo, ker so se s pogodbo tudi strinjali za izplačilo v EURIh... ko boš doumel da je bil to nateg in da so od tega hoteli PROFITIRAT objni tako banke ki so lahko podelile več kreditov ki drugače ne bi mogle, kot kreditojemalci ki so lahko dobili kredit ki ga drugače NE BI MOGLI DOBIT v 90%, takrat boš razumel da so obojni poizkusili, ampak ker so se slednji ušteli je pa zdaj vse drugo krivo samo njihovo kreditiranje in sposobnost kritičnega mišljenja ne.

Mato989 je izjavil:

Jaz pravim, da banki sploh ni bilo treba imet CHF. Nobena, niti ena samcata ni do zdaj transparentno pokazala, kako je šel tok CHF ob dajanju takih kreditov.
In kreditne pogodbe so bile spisane tako, da jim res ni bilo treba imet enega samega CHFja.

Ti pa živiš v isti romantični naivnosti, da so se banke zadolžile v CHF. No enako tako naivni - oz. opravilno nesposobni - so bili kreditojemalci.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Na hudo nedotakljivost kaže tudi dunajski primer kjer je sodišče odločilo, da ni sodne instance, ki bi presojala dejanja SNB. Konkretno v primeru, ko je guverner SNB dva dni pred odpravo ukrepov vzdrževanja tečaja na tiskovki zatrjeval, da ne odstopijo od vzdrževanja tečaja pri 1,2.

Zgodovina sprememb…

ginekk je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jaz pravim, da banki sploh ni bilo treba imet CHF. Nobena, niti ena samcata ni do zdaj transparentno pokazala, kako je šel tok CHF ob dajanju takih kreditov.
In kreditne pogodbe so bile spisane tako, da jim res ni bilo treba imet enega samega CHFja.

Ti pa živiš v isti romantični naivnost, da so se banke zadolžile v CHF. No enako tako naivni - oz. opravilno nesposobni - so bili kreditojemalci.

Point je v tem, da je pogodba bila zapisana s CHF zato ker so tako kreditojemalci dobili VIŠJO GLAVNICO oz. po domače višji kredit... ne zato ker so banke to želele... to so želeli in sprejeli kreditojemalci...

Saj tudi če se niso zadolžile v CHF to nima veze, bistveno je da so kreditojemalci s tem ko so se zadolžili v kao CHFjih dobili dostop do LIBORJA... to je bil ves smisel zadolževanja v frankih... nihče ni rabil frankov, ne banke ne kreditojemalci, oni so samo rabili LIBOR da so lahko zmahinirali sami sebi večji kredit.

Mato989 je izjavil:

Point je v tem, da je pogodba bila zapisana s CHF zato ker so tako kreditojemalci dobili VIŠJO GLAVNICO oz. po domače višji kredit... ne zato ker so banke to želele... to so želeli in sprejeli kreditojemalci...

Saj tudi če se niso zadolžile v CHF to nima veze, bistveno je da so kreditojemalci s tem ko so se zadolžili v kao CHFjih dobili dostop do LIBORJA... to je bil ves smisel zadolževanja v frankih... nihče ni rabil frankov, ne banke ne kreditojemalci, oni so samo rabili LIBOR da so lahko zmahinirali sami sebi večji kredit.

Tvoja trditev pade, ker obstajajo kreditojemalci ki bi lahko vzeli EURIBOR, ki se niso zadolžili do skrajne meje in ki so celo predčasno preplačali kredit, da se znebijo zanke okoli vratu.

Ja banka je rabila LIBOR da je bil kredit bolj privlačen v primerjavi z EURIBOR in jih je lahko tako več prodala. Rast franka je bila samo še češnjica na torti.

Ko govoriš o mahinacijah. Primerjaj pribitke pri kreditih in potem jih primerjaj še s tistimi iz sosednje avstrije. Potem boš tudi videl, kdo ima škarje in platno v rokah in morda boš razumel, da to vpliva na kreditno sposobnost, ki jo omenjaš.

MH0 je izjavil:

Wrop je izjavil:

MH0 je izjavil:

Torej podtikaš sanjske vile?

Verjetno nekaterim tudi. Vsaj tistim, ki so kupovali garsonjere, pa niso dobili želenega kredita v EUR, dobili pa so ga v CHF. Pa še mogoče tistim, ki so kupovali enosobno stanovanje.

ginekk je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Tvoja trditev pade, ker obstajajo kreditojemalci ki bi lahko vzeli EURIBOR, ki se niso zadolžili do skrajne meje in ki so celo predčasno preplačali kredit, da se znebijo zanke okoli vratu.

Ja banka je rabila LIBOR da je bil kredit bolj privlačen v primerjavi z EURIBOR in jih je lahko tako več prodala. Rast franka je bila samo še češnjica na torti.

Poglej tisto so pa špekulirali... ostali kot moj sorodnik pa so pač hoteli višjo glavnico za večji luksuz bajto.

Imaš par vrst frankovskih kreditojemalcev

1. tisti ki brez LIBORJA sploh ne bi dobili kredita.
2. tisti ki bi brez LIBORJa dobili kredit pa so hoteli višjo glavnico za boljšo nepremičnino
3. Tisti ki so vzeli kratkoročnega in so špekulirali ali tudi predčasno odplačali ker pač lahko...

zadnjih je manjšina, prvih večina... kar nekaj pa tudi drugih.

Bistvo vsega je bil LIBOR... brez tega bi bilo kreditov manj (banke so valda hotle dat kredit in so se znajdle) in kreditojemalci bi bili manj srečni takrat (zdaj so še manj ker so silili z glavo skozi zdi)

Ampak nehajte se fokusirat na CHF... bistvo kredita v 90% je bil LIBOR in višina glavnice, ne pa CHF na računih =)

MH0 je izjavil:

Ko govoriš o mahinacijah. Primerjaj pribitke pri kreditih in potem jih primerjaj še s tistimi iz sosednje avstrije. Potem boš tudi videl, kdo ima škarje in platno v rokah in morda boš razumel, da to vpliva na kreditno sposobnost, ki jo omenjaš.

Pribitki so zelo odvisni od države. Hitra statistika
Mi zavidamo pribitke Avstrijcem, oni pa Nemcem.

Unilseptij ::

Ja, bistvo vsega je bil nizek LIBOR, ki je te kredite delal privlačne. In LIBOR so manipulirale banke (Libor scandal @ Wikipedia ). In tudi o tem bi morala teči debata na sodišču, v smislu ali so banke to vedele oziroma bi morale vedeti.

Mogoče. Samo LIBOR ni problem pri teh CHF kreditih. Delal jih je samo bolj privlačne proti kreditom v EUR z EURIBOR. Največje tveganje je valutno tveganje in tu je največji problem za CHF kreditojemalce.

jype ::

ZaphodBB je izjavil:

Holy fuck. Jaz sem res mislil, da je Invictus nekoliko bolj finančno pismen...
Vemo, ja, zato pa tvojega pisanja ne jemljemo resno.

zmaugy ::

Tole je pravno mnenje BMZ in Ribičiča, če ga morda kdo še ni videl. Me je lani zanimalo in sem si ga prebral, precej zanimiva reč, bistvo pa je, da naj bi bili posojilojemalci in banke v neenakopravnem položaju glede vedenja o tveganosti posla:

http://www.zdruzenje-frank.si/wp-conten...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Seveda so v neenakopravnem položaju, zato je treba strankam razložiti tveganja posameznih poslov.

Ali se jih nekdo želi zavedati...je pa drugo.

perci je izjavil:

Seveda so v neenakopravnem položaju, zato je treba strankam razložiti tveganja posameznih poslov.

Ali nekdo vidi boljši biznis v CHF pa tretje? Vse iz tega izpeljano pa četrto? Ni to samo črno bela situacija.

TheBlueOne ::

MH0 je izjavil:

perci je izjavil:

Ali nekdo vidi boljši biznis v CHF pa tretje? Vse iz tega izpeljano pa četrto? Ni to samo črno bela situacija.

V takih trenutkih, kjer ima vsak argumente in meni, da ima prav, bi bilo fino, ce bi bilo podrocje regulirano in ce bi imeli insitucije, ki bi presojale in se ukvarjale le s tem.... :D

gruntfürmich ::

jb_j je izjavil:

samo ko gledam vse kredite, je zraven EURIBOR
to je velika laž.
VEDNO je možna fixna obrestna mera (za stanovanjski dolgoročni kredit), le da se vsakemu zdi totalno neprivlačna zaradi visokega procenta, da raje špekulira z evriborjem v smislu 'sj bo šlo skozi'...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

gruntfürmich je izjavil:

jb_j je izjavil:

samo ko gledam vse kredite, je zraven EURIBOR
to je velika laž.
VEDNO je možna fixna obrestna mera (za stanovanjski dolgoročni kredit), le da se vsakemu zdi totalno neprivlačna zaradi visokega procenta, da raje špekulira z evriborjem v smislu 'sj bo šlo skozi'...

Kje imas dolgorocni kredit, ki ima cez celo obdobje fiksno obrestno mero? Praviloma je omejena na 10 ali 15 let, razlika med variabilno in fiksno obrestno mero pa je vec kot odstotek.

Tako da banka vecinoma stavi, da euribor v deset do petnajst letih ne bo sel cez 1,5%, kar je maloverjetno.

Dodam se, da imas na zacetku najvec obresti, ker je glavnica cela. Recimo pri 200.000EUR in obrestno mero 1% bi placal prvo leto ca. 2000EUR obresti, pri 2% pa 4000EUR obresti.

Pomeni, da ce imas recimo obrok 500EUR prvo leto galvnico pri 1% zmanjsal za 6000EUR-2000EUR=4000EUR,
Pri 2% pa 6000EUR -4000EUR = 2000EUR

Tako da ravno na zacetku ta odstotek pomeni izjemno veliko!

Zgodovina sprememb…

Če imaš enako glavnico in enako ročnost, potem bo pri različni obrestni meri različna mesečna anuiteta. Mesečna razdolžnina bo pri obeh enaka, obresti pa bodo pri 2 % obrestih 2x višje kot pri 1 % obresti.
««
27 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 454 55 56 57 )

Oddelek: Loža
2818473023 (2235) billy
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473719 (20067) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714238 (7002) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418661 (16197) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317803 (3780) samotest

Več podobnih tem