» »

Fitnes ?

Fitnes ?

Temo vidijo: vsi

Xserces ::

Jst porabim ~1,5h za fitnes. 2 mišični skupini na dan. Sem pa 4x na teden na fitnesu.

In kar je najpomembneje, še vedno UŽIVAM v treningu. Če bom nehal uživat, bom tudi nehal trenirat.

Če ni volje se sploh ne loti tega.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Xserces ()

deyvid ::

nitramcek je izjavil:

Kot prvo, fokusirati se na en del telesa je velika napaka.
Saj trening nog, še posebej squat (počepi) močno spodbuja Testosteron, kateri je odgovoren za rast mišic.
Se pravi, če redno izpuščaš treninge nog, se ti bo poznalo tudi na zgornjem delu telesa, saj ne boš mogel toliko napredovati. Da ne govorim o čudnem izgledu.
To seveda pomeni na daljši rok treninga. Kar je tudi smisel bodybuildinga. Ne gre nič v parih mesecih.

Glede dolžine in pogostosti treningov. Ena ura treninga je dovolj. Jaz naredim v tem času trening za dve mišični skupini. Kajti mišične rezerve se izpraznijo po uri trdega treninga. Kar delaš več, je večji minus kot plus. Če seveda delaš za maso.

Vsako mišico delaš enkrat na teden. Takrat jo narediš kvalitetno in to je to.
Sploh pa ne delat rok večkrat na teden. To je nesmisel. Roke delajo pri skoraj vseh vajah. Se pravi, da jih delaš pasivno že itak vsak trening. Enkrat aktivno je zato zadosti za njih.

Sam sem delal dobre tri leta po 50 serij. Dve mišične skupine na trening. Se pravi 25 serij za vsako.
In to vsak dan! Dokler nisem bil čist na koncu z močmi že v začetku treninga. Potem sem si vzel dan fraj in spet jovo na novo.
Ni bilo nobenega napredka. Seveda sem ojačal, ampak na teži nisem pridobival. Šele, ko sem začel zmanjševati treninge se je premaknilo.

Sedaj delam 3 x na teden, sem star 40 let in izgledam bolje kot 15 let nazaj ko sem treniral non stop.
Imam manj telesne maščobe in se mi dosti bolje vidi mišični tonus.

Na trenigu sem 100% pri stvari. Ko naredim eno serijo, sem z mislimi že pri naslednji.
Delam manjše teže kot nekoč, vendar neprimerno bolj kvalitetno.

In kar je najpomembneje, še vedno UŽIVAM v treningu. Če bom nehal uživat, bom tudi nehal trenirat.


Ja to vem da nesmem spuščat nog seveda bi jih delal samo računam vsaj 1 na teden res intenzivnega treninga

BigWhale ::

deyvid je izjavil:

Ja to vem da nesmem spuščat nog seveda bi jih delal samo računam vsaj 1 na teden res intenzivnega treninga



Tole je primer pravilno citiranega posta. Tvoj zgornji primer, je pa primer zanic citiranega posta. :)

thramos ::

OrkAA je izjavil:

Jaz zadnjih nekaj mesecev hodim na fitnes in sem, ko sem zacenjal, pregledal precej literature. Na koncu sem se odlocil, da bom sledil enem fajn blogu, ki obravnava zelo sirok spekter nasvetov okrog fitnesa.

http://www.aworkoutroutine.com/the-ulti...

Gor se najde nasvete glede prehrane, vrste vadb, pogostosti vadbe, rotiranje vaj, da se misice med vadbami odpocijejo. Dotakne se tudi poskodb, ki jih v fitnesu zlahka dobis, sploh ce si zacetnik ali pa nagnjen h pretiravanju. Dobro je, ker se tip res potrudi razlozit ZAKAJ daje dolocen nasvet. Toplo priporocam.


Na prvi pogled v redu razložene zadeve. V zvezi s temo lepo razloži, zakaj je "klasični" trening z mišično skupino enkrat na teden manj učinkovit kot mišična skupina dvakrat oz. trikrat na teden.

lebdim ::

jaz osebno zelo rad kombiniram trening v fitnesu in odbojko, saj me enoličnost ubija. recimo, ne predstavljam si, da bi hodil pol leta samo v fitnes, ker bi znorel od dolgčasa (torej samo vadba za roke in noge, hrbet ter nič drugega). oz. ne predstavljam si, da bi se ukvarjal samo s fitnesom. potrebujem različnost, zato zelo rad trening združim z igro odbojke. tudi odbojka zelo pripomore h kondiciji, odvisno kako intenzivno se je lotiš. če se res igra prava igra, se veliko naskačeš in natečeš, sploh če si podajalec, tako kot jaz največkrat, ker nisem toliko visok ... imam zgolj 170 cm, in sem eden manjših ...

opazil sem recimo tudi pri teku v srednji šoli, ko smo tekli cooperjev test. profesor mi ga je dal dvakrat delati na kolesu, dvakrat pa odteči. ampak sem ga prosil, če ne na atletski stezi, ampak v naravi ... saj mogoče je to samo psihološki izgovor, ampak sem opazil, da sem cooperjev test odtekel precej lažje, če je bilo razgibano in ne enolično, kar bi v primeru samo ukvarjanje s fitnesom zagotovo bilo ...

kaj se ne naveličate ves čas pumpati bicepsa, al pa dvigovat uteži, ki jih komaj držite v roki, ali pa delat kvihte za triceps ... meni osebno je to zelo dolgočasno vsak drug dan to delat. no ja, čeprav jaz se bolj osredotočam na trening nog, ravno za potrebe odbojke (boljši odriv, vertikalni in navpični odriv, ipd...)

PurpleMoo ::

@lebdim

Ne, ker mi je vsak trening izziv, da premagam samo sebe - če mi uspe opraviti celotno vajo pod večjo obremenitvijo kot prejšnjič, je to zame zmaga :)

Sicer se odbojke ne bi branila igrat, ampak sem dosti preveč lesena za kakšne skupinske športe. Oziroma vsaj tako je bilo pred leti, ko sem še hodila v srednjo šolo ...

oemdzi ::

No bodimo pošteni, kolikokrat pa višaš težo v fitnesu ? Saj ja nimajo gramskih uteži, da vsakič dodaš 100g :)) Razen če si fenomen in sedaj po 50 obiskih kvihtaš 50kilske uteži za bicepse :))
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

thramos ::

Stremiš k temu, da vsakiš zvišaš težo ali pa povečaš število ponovitev, ... V praksi so seveda tudi obdobja stagnacije, ampak če trajajo predolgo (več treningov zapored) ponavadi počneš nekaj narobe. Pa govorim o rekreativcih, ne o zmagovalcih Mr. Olympia.

lebdim ::

dejansko mi je zelo zanimivo opazovati druge ljudi v fitnesu. pa daleč od tega, da bi me v resnici za njih zanimalo. predvsem mi je zanimiva psihologija treninga za fante. ampak, zanimivo mi je predvsem to, kako imajo sploh kakšni fantje precej neenakomerno postavo (torej precej neenakomerno razporejeno zgradbo roke-noge). eni so npr. zgoraj ful nabildani, ful močni v roke, prsa, biceps, a ko jih pogledaš v noge, imajo noge piškave. in potem taki še delajo vaje za zgornji del telesa. to mi je nerazumljivo. in taki se potem delajo glavne frajerje, ki mislijo, da so v fitnesu glavni in potem dvigujejo uteži, težke npr. 30 kg, ki jih drugače komaj držijo v rokah, in potem jih mečejo po tleh ... ne vem, zame je to pretiravanje.

razumem da je tudi fitnes šport, in nekateri se ukvarjajo samo s fitnesom, ampak kot sem rekel v prejšnjem postu: mene enoličnost zelo dolgočasi, rad imam razgibano vse skupaj. meni je idealna kombinacija 1 ura odbojke in 1 ura treninga v fitnesu 2-3x na teden.

ZaphodBB ::

oemdzi je izjavil:

No bodimo pošteni, kolikokrat pa višaš težo v fitnesu ? Saj ja nimajo gramskih uteži, da vsakič dodaš 100g :)) Razen če si fenomen in sedaj po 50 obiskih kvihtaš 50kilske uteži za bicepse :))

Obstajajo režimi treninga, ki predvidevajo da vsak trening dodaš neko težo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

m0LN4r ::

Heh od 30kg pa že nisi tko nabildan, da bi se moral sekirat zaradi postave :) Razen če si mislil na eno roko z 30kg.
Poglej še moj bivši trening, na prejšnji strani detajlirano.

Drugače pa je vse odvisno od cilja. V fitnesu je tudi en kup šminkerjev. (telefonski klic - ogledalo - ročka)

Jaz imam tudi 500g kolute. Ni hec :)

Pač imaš tri vrste ljudi, ki hodijo v fitnes.
Tisti, ki hodijo in imajo neke cilje pa predstavo o tem kaj delajo in se tudi trudijo, da te cilje dosežejo.

Pa maš tiste, ki so vmes. Naprimer jaz. Nočem bit bodibilder al Mr.Universe, ampak vseeno treniram tako, kot je treba.

In ja imaš take, ki pač hodijo, ker hodijo. (razkazovanje in želja po hitrem hujšanju/napumpanju) ->teh je največ, bi lahko rekli večina
- Po več kot pol leta mirovanja, se stavim, da imam še vedno več moči in kondicije od takih.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zheegec ::

No kakšna je sedaj situacija z OP? že trenira?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

deyvid ::

Zheegec je izjavil:

No kakšna je sedaj situacija z OP? že trenira?


Do zdaj sem delal doma drugače pa jutri se bom prijavil v fitnes.

Looooooka ::

Ne upoštevaj treningov s forumov.Nihče od nas ne ve kako zgledaš. Mogoče maš že v štartu širši hrbet kot vsi hrusti po 5ih letih. Enako velja za vse ostale mišične skupine.
Enako velja za prehrano in "diete". Koga briga kaj požre tvoj sosed. Mogoče je pozabil povedat, da ob tem prdi 12 ur na dan. Mogoče tvoje telo kakšno zadevo slabše prebavlja.
Če maš resne cilje in se ti ne da vzet par let časa(da sam porajtaš kaj najbolje deluje na tvojem telesu) potem je "najcenejše" to, da greš na uvodni trening ali pa si za par treningov najameš trenerja(takega z izkušnjami ne takega, ki se je 10 let špikal zdaj pa daje nasvete o vnosu OH,vitaminov in beljakovin).
Ta ti bo v 2, 3 tednih tudi razložil kako slediti pravilnemu vnosu, vajam glede na željene cilje.
Cifre z interneta so pa bolj tko..."dick measuring contest".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

PurpleMoo ::

@Loooka
Če ne bi želel naših nasvetov, ne bi odprl teme na forumu.

deyvid ::

Zdaj pa mislim da bo dojsti z team threadom :) Dobil sem veliko pomoči hvala vam usem.Zdaj pa mislim da bi bilo lepo če admin zapre temo.

jype ::

Čaka, da js še kej prpomnem.

Vitez ::

oemdzi je izjavil:

No bodimo pošteni, kolikokrat pa višaš težo v fitnesu ? Saj ja nimajo gramskih uteži, da vsakič dodaš 100g :)) Razen če si fenomen in sedaj po 50 obiskih kvihtaš 50kilske uteži za bicepse :))


Ko sem jaz začel, sem težo dodajal tedensko. Začel sem z malo težo, iz previdnosti, da se mi kaj ne zjebe. Piotem mi je šlo strmo navzgor. Ko dosežeš neko mejo, pa gre gor zelo počasi.

Tydek ::

Jej naravno najboljše kar ti lahko priporočam. 6-7 obrokov na dan si prištimaj potem pa mogoče kakšne dodatke... so kar v trendu zdaj ti "dodatki", se ne splača, če nimaš poštimanih prvo obrokov...

oemdzi ::

6-7 obrokov dnevno je čisti mit, ki ga prodajalci športne prehrane kar radi forsirajo, ker je jasno, da tisti ki bo jedel 7x dnevno bo ponavadi posegel po njihovih nadomestkih obrokov. Imaš celo profi bodybuilderje, ki jedo 2x dnevno in še to samo 6 ur dnevno, imenuje se intermediate fasting 18/6.

Ne rečem, da je 6-7x dnevno jesti slabo, sploh če ti znese, jaz sem po pol leta obupal, ker je preveč fiksno in nikoli se nisem najedel vsaj približno do "sitega".
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

PurpleMoo ::

oemdzi je izjavil:

6-7 obrokov dnevno je čisti mit, ki ga prodajalci športne prehrane kar radi forsirajo, ker je jasno, da tisti ki bo jedel 7x dnevno bo ponavadi posegel po njihovih nadomestkih obrokov. Imaš celo profi bodybuilderje, ki jedo 2x dnevno in še to samo 6 ur dnevno, imenuje se intermediate fasting 18/6.

Ne rečem, da je 6-7x dnevno jesti slabo, sploh če ti znese, jaz sem po pol leta obupal, ker je preveč fiksno in nikoli se nisem najedel vsaj približno do "sitega".


Popravek: intermittent fasting.

In ja, čisto vseeno je, kdaj ješ in koliko obrokov na dan, važno je samo, da poješ nekaj z ogljikovimi hidrati pol urce pred treningom, da imaš nekaj (dodatne) energije.

Na koncu so važne samo kalorije ven, kalorije notri, in pa seveda dovolj velik vnos beljakovin.

Vitez ::

Prvo je važno, kaj je cilj. Če je cilj hujšanje, bi jaz hidrate ven vrgel. Predvsem mislim škrob in enostavne OH iz sladkorja. Če imaš namen izgubit fat in oblikovat telo, potem po moje ne moreš zgreši, če za glavni dnevni obrok ješ meso in zelenjavo. Pri mesu bi s ejaz fokusiral na puranje, piščančje in na ribe.

In OH pred treningom jaz definitivno ne bi jedel, sploh če je cilj izguba maščobe. Kvečemu po res intezivnem treningu.

To je moje laično mnenje, ki ga nikomur ne vsiljujem..

Mogoče še en nasvet. Če koga v fitnesu sprašujete o hrani, vprašajte enega, ki dobro zgleda. Tipov z lampi, tudi če drugače zgledajo suhi, jaz ne bi ničesar spraševal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vitez ()

Unknown_001 ::

Vitez je izjavil:

Prvo je važno, kaj je cilj. Če je cilj hujšanje, bi jaz hidrate ven vrgel. Predvsem mislim škrob in enostavne OH iz sladkorja. Če imaš namen izgubit fat in oblikovat telo, potem po moje ne moreš zgreši, če za glavni dnevni obrok ješ meso in zelenjavo. Pri mesu bi s ejaz fokusiral na puranje, piščančje in na ribe.

In OH pred treningom jaz definitivno ne bi jedel, sploh če je cilj izguba maščobe. Kvečemu po res intezivnem treningu.


Oprosti ampak to je nesmisel. Izogibanje OH naredi več škode kot koristi. Res je, da je od pravih OH treba ločiti enostavne sladkorje, in se nasploh izogibati preveč predelanih živil, saj je tudi glikemični indeks živil pomemben in predelana živila imajo le ta precej visok. Posledično (zaradi vzburjenega delovanja trebušne slinavke) se OH hitreje delijo na preprostejše sladkorje ki se zaradi presežka preskladiščijo v špeh.

Torej kruha, testenin, riža in krompirja se ni potrebno ogniti če je slednje normalno pripravljeno za uživanje. Slednji so izjemno pomembni za vzdrževanje zalog glikogena v mišicah na katerega je vezana tudi voda in dosti prispeva to tudi k telesni teži (celo 5 kg- na to foro delujejo hitra hujšanja in ravno zato se je ta mit obdržal). Glikogen je primarni vir energije v mišicah in če bo nekdo šel lačen na trening bo ta trening strašansko zanič izveden ker ne bo moči oz. goriva za celice + hitra dehidracija in v najslabšem primeru lahko ti lahko ob intenzivnem naporu postane slabo če še ne piješ zraven. Pobje ne se hecat s tem. Telo bo potem prilagodilo metabolizem na skladiščenje vkolikor bo deficit vira hrane za celice in potem se vse proti obrne.

Malo razmislite glede tega. Pri prehrani je dovolj odpovedati se alkoholu (predvsem pivu), sladkim pijačam ki dvignejo sladkor da začneš jest ko svinja, in nasploh tovarniško predleani hrani (ala hitro cvrtje, dodajanje nevemkakšnih maščob za ojačanje okusa...).
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Unknown_001 ::

ps.

A veste da telo za izvajanje gibov izkoristi le 13% prejete energije?
Vse ostalo gre v vzdrževanje vitalnih funkcij in vzdrževanje temperature, tako da se splača razmislit o šparanju na ogrevanju bajte >:D.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Matija82 ::

Unknown_001 je izjavil:

Glikogen je primarni vir energije v mišicah in če bo nekdo šel lačen na trening bo ta trening strašansko zanič izveden ker ne bo moči


Saj štekam da hočeš pomagat ampak dajmo se izognit takim izjavam, ki prvo kot prvo niso resnične, drugo kot drugo pa škodijo vsem začetnikom, ko bodo zdaj vsi panični kaj vse bo šlo narobe, če bodo šli "lačni" (koncept je psihološki) v fitnes.

Noben ni umrl
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2083...

jype ::

Matija82> Noben ni umrl

Vietnamci so pa samo s pestjo OH na dan premagal ZDA.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: thramos ()

PurpleMoo ::

@Vitez:
Slab nasvet. Popolnoma vseeno je, kakšne vrste hrane daš v telo. Pri hujšanju je samo pomembno to, da porabiš več energije (kalorij), kot je pridobiš s hrano. Lahko se redno prehranjuješ v McDonald's-u, ali pri lokalnem burek-štantu. Seveda taka hrana ni uravnotežena, kar se tiče makrohranil, ampak bistvo je tam.

@Raptor F16:
Ne bo res. 13% energije telo porabi ob zelo kratkih naporih, tam do štirih sekund. Pri naporu, ki traja dlje časa (recimo 4-minutni intenzivni tek), pa telo porablja tudi do 80% energije. Če temu ne bi bilo tako, bi človek že zdavnaj izumrl.

@Matija82:
Trening lahko opraviš brez predhodnega obroka, ampak je odvisno od tega, kdaj se trening izvaja. Recimo, če je to zvečer, bo najverjetneje dosti težje izvajati naporen trening brez predhodnega obroka, kot pa recimo zjutraj, ne? :) To so zapisali tudi v študiji, poleg tega, da so subjekti imeli zelo visok vnos maščob.

thramos ::

Pa še kalorični presežek so imeli. V takšnih okoliščinah (ko so zaloge glikogena praktično vedno polne) je timing obroka pred treningom veliko manj pomemben. No, v praksi tudi ob suficitu večina kakšne omembe vredne razlike (razen psihološke, občutka lakote) ne bo videla.

Aquinas ::

Ljudje, ki prakticirajo IF dokazujejo, da to kar ješ pol ure pred treningom nima veze. Najbolj je važno kako ješ in SPIŠ prejšnji dan.

Popolnoma izogibati se OH je nekaj popolnoma drugega, kot trening na tešče.

deyvid ::

Okej torej prvo kot prvo bi rad javil ja sem začel z workoutom ampak sem tudi ugotovil da nisem naret za "fitnes" saj je moj prijatelj zacel delati izpit za avto in
se mu neda hoditi v fitnes "sam pa tudi nimam motivacije" Zato sem se spravil na "bar a.k.a štange" in se mi zdi zelo zanimivo delam že 2 tedna in moč se mi je
zelo povečala "prehrano imam enako oz. malo povečan vnost kalorij" Pač naredim teh 5 ponovitev "od dipov do dvigovanja telesa oz. dvigovanje traktor gume in sem konec
traja pa workout tudi okoli 1 uro do 2. različno kakšen tempo imam.In se počutim veliko bolje in upažan čisto malo razlike ampak sem srečen :) Do zdaj nisem jemal kakšnih
gejnerjov oz. proteinov ampak bom s časom.Vsem hvala za pomoč "sploh nism pričakoval tako velike debate ".

vaščan ::

Nisem bral teme povem pa samo tole. Probal sem fitnes ampak za kratek čas. Potem pa sem probal drugo reč ki je pomoje 100x boljše od vsakega fitnesa.
Najprej klasične vaje vse s vojo lastno težo da se mišice navadijo obremenitev in se malo otrdijo sklece, trebušnjaki, klimberji, vojaške, počepi, pull ups, dispiji vaje za stabilizacijo kakšni šprinti ter bicikel mal za kondicijo.
Potem pa počasi dodajat kilograme deadlift, globoki počepi s utežmi Front Squat Back Squat, obteženi pull ups chin ups, Military Press. Ko to počneš par mesecev in se dobro prehranjuješ postaneš dobesedno žvau.
In nato začneš dodajat še olimpisko clean and jerk ter snatch seveda najprej samo s prazno štango za tehniko in potem dodajat kile zadeva je nora za splošno moč eksplozivnost ter gibljivost sploh snatch.
Vaše ravnotežje postane noro boljše motorika gibljivost vse ulgavnem. V fitnesu postaneš zategnen tip s mišicami. S temi vajami ki sem naštel pa postaneš močen k bik fit hiter uglavnem vse.

En primer recimo olimpiskega dvigovalca kaj je explozivnost ter moč
kako se to trenira
Pa probajte če imate šanso dvignit 100+kg utež nad glavo boste vidl kako močen moraš bit za te hece. Recimo v drugem videu na začetku ko se rob igra s 110kg front squat ter clean tip je žvau to je tko težko da si ne morš predstavlat idino če probaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vaščan ()

Unknown_001 ::

@Vaščan

Pohvalno, si eden redkih, ki mu je dejansko pomembna moč, ravnotežje in kondicija in ne to, da bi po ulici šetal ko neka napihnjena šunka. To je tisti pravi trening, ne pa neke fore na mašinah z vzvodi pa škripci.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

PurpleMoo ::

@vaščan
Ne vem sicer, kaj si ti počel na 'fitnesu', vendar v fitnesu, katerega jaz obiskujem, povečini izvajamo vaje, kot so počepi, deadlifti, vpadni koraki, bench pressi, ipd., skratka, različne vaje s palico in prostimi utežmi.

@Raptor F16
Vsako orodje ima svoj namen, naprave za trening so tam predvsem za začetnike, in za utrjevanje mišic, ki so težavne in jih je težje aktivirati s prostimi utežmi (recimo prešibek biceps femoris ali vastus medialis).

Zgodovina sprememb…

vaščan ::

To je drugač ti delaš tam serije enkrat se lotiš nog drug dan roke itd ponavljaš isto vajo s utežmi recimo 10 ponovitev pavza 3 serije sej ne rečem uredu za mišično maso ali definicijo ali kar koli že počnejo v fitnesu vsaj jaz sem gledal vsak je rekel danes imam joške in rame jutri noge itd. Kar jaz počnem je pa daleč od fitnesa. Pravim probaj naredi nekaj tapravih cleanov s tem da se jih najprej naučiš ter nekaj snatchev če imaš gibljivost za to. Kakšen clean and jerk nekaj muscle upov s tem da če ne gre najprej ojačaš s pull upi in recimo 100 vojaških pa malo boksat v vrečo kakšen dan tabato vaje po lastni izbiri vključit v trening ter podobne vaje. Vidiš da je to čisto nekaj drugega kot vsak dan v fitnesu trenirat določeno skupino mišic. Sej ne rečem vrjetno ni faleno da greš kakšen dan v fitness ampak menim da je veliko bolje kakšen crossfit ali kaj podobnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vaščan ()

PurpleMoo ::

Primerjava bodybuildinga s crossfitom je, kot, da bi primerjal jabolka in pomaranče.

Izvajanje vaj je povsem drugačno - pri crossfitu je tako, da opravljaš vaje z lastno težo tako, da se gleda, koliko jih lahko max. opraviš, pri dvigovanju uteži pa, da dvigneš določeno težo z določenimi ponovitvami kar se da hitro.
Pri bodybuildingu se osredotoča predvsem na obseg giba, s tem, da se postopoma prilagajata tako obremenitev, kot ponovitve.

Čisto odvisno je od posameznikovih želja in ciljev, kaj bo izvajal. Obe veji služita različnim ciljem, bodybuilding je primeren za definicijo in mišično maso, crossfit pa za mišično in kardiovaskularno vzdržljivost. Tu bi še omenila powerlifting, ki je pa še ena veja, katera se usmerja samo in izključno v mišično moč - dvigniti čim več z majhnimi ponovitvami (ali celo samo en dvig).

S tem, da me pri crossfitu moti to, da se pri treningu (ponavadi) ne nadzoruje posameznikove drže pri dvigovanju bremen in lahko hitro pride do poškodbe (sploh pri večjih bremenih). Seveda se je tudi pri bodybuildingu možno poškodovati (in to hitro), vendar se, bolj kot karkoli drugega, poudarja pravilno držo in izvedbo vaj (v izogib poškodbam).

Zgodovina sprememb…

vaščan ::

Povsod se poudarja pravilno držo in pravilno izvajanje vaj crosfit bodybuildinga ali katerikoli drug šport kjer se uporablja dodatna teža od posameznika pa je odvisno koliko se tega drži.
Vsak se sam odloči kaj mu sede ampak fino je da malo probaš. Jaz sem preprobal ogromno športov že od malega na žalost sem šele pred kratkim sprobal olimpijsko dviganje in moram reči da je to to the ultimate šport za mene malo ga mešam s tabato in crossfitom za splošno kondicijo drugače pa vsakemu ki bi rad začel trenirat s dodatno težo ala fitnes priporočam da sproba olimpijsko dviganje. Ko dvigneš nad glavo svojo lastno težo je to en tak res dober občutek ki potem vleče in nočeš nehat dokler ne dvigneš tolk kokr tale hehe

Aquinas ::

Pri nas velika večina fitnesov na žalost nima pogojev za oli dvigovanje uteži. Pojavlja se pa vedno več crossfit telovadnic, ki pa imajo oderuške cene.

thramos ::

Crossfit je draga licenčna vadba s pripadajočim posiljenim marketingom. In posledično skupnostjo, ki s promoviranjem same sebe meji na sekto oz. gre z roko v roki s crapom od Herbalife. Sam trening v primerjavi s drugimi vadbami ni nič posebnega ... če koga premakne s kavča super, vsekakor pa je hype pretiran.

Za kakšen tip vadbe se odločiš je pa itak odvisno od tega, kolikor truda želiš vložit (recimo OL veliko več kot fitnes) in ciljev (resnici na ljubo je večini dovolj, da malo lepše izgleda brez majice). Kot pa je že omenila PurpleMoo se da v fitnesu s kompleksnimi vajami naredit marsikaj.

c3p0 ::

Točno tako, prave vaje (bench press, deadlift, squats, pull-ups...), čim več prostih uteži, dodaš še kak tek in je fitnes studio čisto OK. Za ceno enoletne članarine, si lahko opremiš domač fitnes, če le imaš dovolj prostora, in delaš vse naštete vaje, tečeš pa zunaj.

jusv ::

thramos je izjavil:

Crossfit je draga licenčna vadba s pripadajočim posiljenim marketingom. In posledično skupnostjo, ki s promoviranjem same sebe meji na sekto oz. gre z roko v roki s crapom od Herbalife. Sam trening v primerjavi s drugimi vadbami ni nič posebnega ... če koga premakne s kavča super, vsekakor pa je hype pretiran.

Za kakšen tip vadbe se odločiš je pa itak odvisno od tega, kolikor truda želiš vložit (recimo OL veliko več kot fitnes) in ciljev (resnici na ljubo je večini dovolj, da malo lepše izgleda brez majice). Kot pa je že omenila PurpleMoo se da v fitnesu s kompleksnimi vajami naredit marsikaj.


Popolnoma se strinjam s teboj! Sam si lahko čisto dobro prilagodiš svoj fitnes program, da dodaš eksplozivne vaje. Ne rabiš biti del crossfit sekte :)
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

k--p ::

A obstaja kak prostor-telovadnica v LJ, kjer imaš na voljo gimnastične rekvizite, trampoline, proste uteži, droge in ne rabiš biti del nekega programa?
Kjer se da vaditi razne parkour/freestyle/gimnastične elemente, obenem pa trenirati z lastno težo in prostimi utežmi?

deyvid ::

k--p je izjavil:

A obstaja kak prostor-telovadnica v LJ, kjer imaš na voljo gimnastične rekvizite, trampoline, proste uteži, droge in ne rabiš biti del nekega programa?
Kjer se da vaditi razne parkour/freestyle/gimnastične elemente, obenem pa trenirati z lastno težo in prostimi utežmi?


To je pa bolj težko.Imel bi večjo možnost če bi pogledal okoli če imajo kakšne štange ..Vse vaje se lahko naredijo tam,enim se zdi glupo delati to ampak iznajdljivost
nebi smelo škoditi :) Ker se mi zdi da telovadnica oz. prostor zastonj dobiti je skoraj nemogoče.

Ciklamen ::

Torej da ne odpiram nove teme za brezveze me zanima, če ima kdo kak tedenski razpored vaj z lastno težo / kurjenje kalorij? Pri kolegu smo si uredili manjšo "telovadnico" - štange, klopca, olimpijski krogi, vreča za boksat itd.

Ker sem se v zadnjem času nekako naveličal fitnesa (nekak se mi res ne da 20-25 minut vsak trening preživet na tekalni stezi / stepperju / kolesu), in ker bi res rad spravil dol maščobo iz celega telesa bi rad probal nekaj novega. Predvsem bi pa rad mesečno članarino porabil za kaj bolj koristnega - uravnotežene obroke (ker nenazadnje sem še študent).

Torej, če ima kdo kakšne (lahko tudi youtube) tedenske vadbe ki jih naj izvajam, ker čisto iskreno nimam pojma kaj naj delam z lastno težo, bi lepo prosil, če jih pošera :)
- End of the Post ->

Invictus ::

Kupi si kolo, pa začni kolesarit 2-3 ure na dan. Kardio vadba je za hujšanje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ciklamen ::

To lahko delam max 1-2 krat na teden. Ne vidim se vsak dan na kolesu za več kot 2 uri, predvsem zato ker mi postane dolgčas čez čas :)

V mislih sem imel bolj kakšne HIIT vadbe z lastno težo, kot so npr.
- End of the Post ->

ZaphodBB ::

Tole je praktično isto kot intenzivno kolesarjenje ali pa tek. Drugače je pa pri treningu za moč ali maso poraba kalorij izjemno nizka. Kakih 250-300KCal na uro.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

MrNighthawk ::

Mogoče lahko tukaj dobiš kakšno novo idejo. Ima cel kup različnih vaj z lastno težo.

http://neilarey.com/

Insanity workout je tudi dobra zadeva.

ZaphodBB je izjavil:

Drugače je pa pri treningu za moč ali maso poraba kalorij izjemno nizka. Kakih 250-300KCal na uro.


Ne vem, če je vedno tako. Meni je HR monitor govoril drugače.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2440...

Za kurjenje maščob so pa že nekaj časa nazaj rekli, da trening za moč dobra ideja.

http://www.nerdfitness.com/blog/2010/02...

Zgodovina sprememb…

Ciklamen ::

ZaphodBB, praktično vsi fitnes štručkoti priporočajo "kvihtanje" namesto kardia (z izjemo HIIT treninga) za izgubo odvečnih kilogramov :) In pa ja, kot sem že omenil, ne vidim se vsak dan na kolesu za 2 uri, že ena ura mi je odveč kamoli 2+ :)

Hvala Nighthawk, definitivno si bom pogledal in naštudiral ter splaniral kak trening iz teh linkov ki si mi jih podal :)
- End of the Post ->

ZaphodBB ::

Praktično vsi fitnes stručkoti so bumbarji, ki samo ponavljajo ene in iste marnje, vejo pa bolj malo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Ciklamen ::

Lahko podpreš s kakšnim konkretnim primerom kje se motijo? :)
- End of the Post ->


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fitnes-Proteini (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9312582 (9897) Malner
»

Trening nog in zadnjice (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20133712 (31134) SmeskoSnezak
»

Kako se kvalitetno zrediti ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6327362 (25613) _IKE_
»

Prsne mišice. Kako? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13116475 (13207) m0LN4r
»

Vaje z utežmi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14827950 (24888) Okapi

Več podobnih tem