» »

Razlike med matičnimi ploščami- kaj kupiti?

Razlike med matičnimi ploščami- kaj kupiti?

«
1
2

Kaj ::

Živjo!

S procesorja FX 8120 prehajam na 8320, saj sem prvega uspel dobro prodati.

Hkrati pa bi rad zamenjal tudi plato. Trenutna Asrock 990FX Extreme 3 tudi po mnenju nekaterih izmed vas ni dobra, saj ima le 4+1 faze, zaradi česar se mi je vrm zelooo kuhal in pc trotlal.
Verjetno bom CPU navil na 4 GHz, ko ga dobim.

Ker sem trenutno brez PCja, sem kar na roko naredil seznam plat med katerimi izbiram. Finančno ne bi šel čez 110eur. Kupil bom v mlacomu - tudi zaradi tega, ker imam vec komponent njihovih in so mi blizu.

Prosim za nasvet, katero od teh naj vzamem:
http://shrani.najdi.si/?2V/JW/3AGjLPla/...

Fino je če je 8+2 faz, graficno bom imel se naprej le eno (HD 7970), SATA priklučkov rabim 5 (v prihodnosti mogoce 6), navedenih razlik med audio kodeki ne poznam, ostalih zame bistvenih razlik pa med temi nisem opazil.
H katerim znamkam naj se nagibam?

hvala za pomoc
  • spremenil: Kaj ()

gddr85 ::

za 130eur imaš GA-990FXA-UD3, če ti je preveč pa 990xa 8+2

hojnikb ::

ali pa sedaj narediš trezno odločitev in greš na 1150 platformo. Ena b85 plata in najcenejši i5, pa te pride podobno kot ~110€ plata in fx8320.
#brezpodpisa

najbrž že ima fx, ali pač? ;)

S procesorja FX 8120 prehajam na 8320, saj sem prvega uspel dobro prodati.
#brezpodpisa

...je že naročen. K Intlu se zaradi cene pravzaprav sploh nikoli nisem oziral, tako da mi to področje ni znano. AMD trenutno kar lepo služi mojim potrebam.

Kaj je izjavil:

...je že naročen. K Intlu se zaradi cene pravzaprav sploh nikoli nisem oziral, tako da mi to področje ni znano. AMD trenutno kar lepo služi mojim potrebam.

stormiraj naročilo in vzami
1. Procesor Intel Core i5 4440 BOX, Haswell
2. Matična plošča ASUS B85M-K, LGA1150, IB85
232,54 EUR funtech.si

v končni fazi lahko greš tudi z najcenejšo h81 plato, bo ravnotako dobra, saj i5 nima blaznih potreb po fazah (saj so tisti glavni vrmji vgrajeni v sam procesor).

Še dodatnih 10€ lahko prihraniš z tray izvedbo proca, če že maš doma kak aftermarket hladilnik. Pa si že blizu 200€ marku :9
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Hvala za nasvet, ampak to rundo upgrejda bom še ostal pri amdju. Pri naslednji, ko bo več razporožljivga denarja, bom pa razmišljal na obe strani.
Samo nekaj vas prosim, ne sedaj še v tej temi začeti amd/intel bitke.

Moje vprasanje se enkrat: katera znamka maticnih je najboljsa izbira? gigabyte? 2 leti nazaj so mi svetovali da je p/p najboljsa izbira Asrock...

če se mal stegneš lahko tud h97 in 4440, kolk pride cca 50-60eur več?

itak daš za fx cca 140 + cca 110 plata

vzemi potem 990xa za cca 90eur 8+2 faze al pa msi 970 6+2

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Kaj je izjavil:

Hvala za nasvet, ampak to rundo upgrejda bom še ostal pri amdju. Pri naslednji, ko bo več razporožljivga denarja, bom pa razmišljal na obe strani.
Samo nekaj vas prosim, ne sedaj še v tej temi začeti amd/intel bitke.

Moje vprasanje se enkrat: katera znamka maticnih je najboljsa izbira? gigabyte? 2 leti nazaj so mi svetovali da je p/p najboljsa izbira Asrock...

verjamem da te vleče še vedno k amdju, sam če te intel budle pride enako ali celo manj, je argument denarja zelo slab :)

Sploh ker AMD ti bo pokuro več in je tudi overall inferiorna platforma (žal).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Verjamem da gre poleg cene tudi za navajenost na amd, saj imam že od nekdaj njihove procesorje, pa tudi sem bolj človek, ki raje podpira 'alternativne' izdelke, ki se borijo za obstanek in bojkotiram znamke, ki se napihujejo in dušijo konkurenčnost. Intel mi pač ima tak priokus, kar me odbija.

Tokrat ostajam na amd, cez cca 2-3 leta pa se še mal bolj seznanim z Intlom in pretehtam, če ima prvi odstavek sploh kakšno težo. :P

Verjamem da gre poleg cene tudi za navajenost na amd, saj imam že od nekdaj njihove procesorje, pa tudi sem bolj človek, ki raje podpira 'alternativne' izdelke, ki se borijo za obstanek in bojkotiram znamke, ki se napihujejo in dušijo konkurenčnost. Intel mi pač ima tak priokus, kar me odbija.

ta koncept "navajenosti" na določene procesorje mi je silno bizaren.
Koneckoncev je čisto vseeno, al je gor nalepka od amdja, intla ali vie. Vsi znajo izvrševat x86-64 kodo. Kako to počnejo, je v resnici vseeno in je važn samo končni rezultat; ie kako hitro dela in koliko energije porabi pri tem. In tukaj je intel daleč pred vsemi v tem segmentu. In čeprav so cene njhovih procesorjov višje, se pa zato celotna platforma "odkupi" z cenejšimi platami in manjšo porabo.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

DarwiN ::

Hojnik, dečko bo navijal, kar pa s tem intelom ni mogoče.. Poleg tega AMD ne sme umreti na CPU trgu, ker če bo Intel dosegel popoln monopol, potem se nam slabo piše..

Naj OP kar ostane pri svojem.. Pa čeprav si dejansko dela medvedjo uslugo. :)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

drugač bi lahko vzel tud fx 8320e z nižjim tdp

Hojnik, dečko bo navijal, kar pa s tem intelom ni mogoče..

Seveda je mogoče. Samo kak € več je treba dat (ie K verzija). Isto je z fx8320, samo da tam boš dal tisti denar v plato, namesto v proc (ker je intel dost manj power hungry).

gddr85 je izjavil:

drugač bi lahko vzel tud fx 8320e z nižjim tdp

Ki je dražji in počasnejši :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

rabi pa potem tud matično za navijat

kolk počasnejši? :D

gddr85 je izjavil:

rabi pa potem tud matično za navijat

kolk počasnejši? :D

na intelu se da tut z najcenejšimi h81 platami navijat, sam taprav bios rabiš.

8320 ma base frekvenco 3.5Ghz, 8320E pa 3.2Ghz. S tem, da se zna E model večkrat throttalt oz laufat blizu base frekvence, ker imaš dost nižji tdp .
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

sicer bi lahko vzel cenejši fx6 in ga enako navil, razen če nujno nuca 8 jeder

gddr85 je izjavil:

sicer bi lahko vzel cenejši fx6 in ga enako navil, razen če nujno nuca 8 jeder

ali pa vzame i3 in najcenejšo plato. In je spet cenovno tam-tam.
#brezpodpisa

dogo ::

Dajte že nehat z intel vs amd debatami in raje svetujte da dečko dobi top plato za svoj denar.

Top plato že ma v drugem postu. Sicer je pa dober guideline pri izbiri teh plat vsaj 8 faz in heatsinki na vrmjih.
#brezpodpisa

zadost top in še najnovejša (2014) in da "cool" zgleda je potem msi gaming 970 6+2 za cca 100eur

djready ::

Asus m5a97 r2.0 evo 6+2 fazna 84€
Asus M5A97 R2.0, Fx 6300 4.4Ghz, XFX 280x OC BE, 8GB Ram, XFX 550w, Win7

djready ::

Mater se tole hitr zaklene, če se hočeš malo več stegnit pa Gigabyte 990FXA-UD3
Asus M5A97 R2.0, Fx 6300 4.4Ghz, XFX 280x OC BE, 8GB Ram, XFX 550w, Win7

KuhaR ::

Samo za info, sem ravnokar zamenjal FX-8350@5GHz in Asus Sabertooth FX990 R2.0 za Intel I7-4770K@4.5GHz in Asrock Z87 OC Formulo. Vse ostalo je isto kot prej(8GBrama, R9 290, 6 diskov, 1000W napajalnik,...). Poraba strega sistema pod obremenitvijo je bila 800W novega pa 530W. Hitrost sata vodil je za cca 10-15% večja pri intelu, USB3.0 je hitrejši,... Iz izkušenj FX procesor na 5GHz ni sposoben hraniti boljše kartice od 7970, tako da je AMD ta trenutek slepa ulica. Priporočam ti intela, moje igre so kar oživele. Pa sem imel zadnjih 15 let samo AMD procesorje.
Vodno hlajen že od 1999.
Ryzen 9 5950/MSI MAG B550 Tomahawk/32GB3600 cl14/RX7900XT

Ja okej in kaj si sedaj povedal?
8350 + asus plata = 350 eur
i7 4770K + asrock plata pa 575eur.
(slo cene). tole je pa mejckn prevelika razlika v ceni za primerjati, ne?

FX v kombinaciji z HD 7970, ki jo imam že dve leti mi lepo služi, vse igre špilajo krasno, razen tisti trottle zarafi glupe maticne, ki jo bom zamenjal, tako da sem zadovoln.

so mi prioriteta tudi druge komponente, ki so mi prinesle velikoo vec kot enih par procentov v procesorju: full hd 3D projektor, 8TB diskov (ssdjev in hddjev - vsi ze polni), 100Mb internet ipd. Torej celoten koplet elektronike, s katerim imam veliko zabave. Nesmiselno se mi zdi zapraviti premozenje za sam procesor in podobne komponente, ce mi amd ponudi za preceej nizje cene (zame) ustrezno zmogljivost.

GTX970 ::

Pri amd si pozabil na spodoben aftermarket cooler (cena +40e) (ker stock je zanič) ter bolj zmogljiv psu, sploh če misliš navijati.
Kaj je potem ceneje ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

Kupil sem rabljene prejšni teden za 330€ z še več kot eno leto garancije. Vsaj zame ni velike razlike v ceni (nimam problemov z rabljeno robo). FX ostane doma, ga bo dobil sin. Samo moje izkušnje sem ti hotel povedati, sorry če sem te razjezil
Vodno hlajen že od 1999.

sam v vednost; Nov i7 performance komplet dobiš iz nemčije že za slabih 290EUR (Xeon 1231v3 - i7 4770 v drugi preobleki + ASRock H97M Anniversary). Pa da še se it ceneje, če vzameš kako basic h81 plato (ki bo ravnotako delala čisto ok).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

dogo ::

KuhaR je izjavil:

Kupil sem rabljene prejšni teden za 330€ z še več kot eno leto garancije. Vsaj zame ni velike razlike v ceni (nimam problemov z rabljeno robo). FX ostane doma, ga bo dobil sin. Samo moje izkušnje sem ti hotel povedati, sorry če sem te razjezil

Prokleto dobra cena za tale komplet. Prijatelj ali forum?

Bolha + pogajanja ;)
Vodno hlajen že od 1999.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KuhaR ()

ce mi amd ponudi za preceej nizje cene (zame) ustrezno zmogljivost.

v resnici ni nič cenejši, samo ker ne gledate celotne slike (ampak samo ceno procesorjev) pač tega ne vidite :)
#brezpodpisa

fr4nc ::

GTX970 je izjavil:

Pri amd si pozabil na spodoben aftermarket cooler (cena +40e) (ker stock je zanič) ter bolj zmogljiv psu, sploh če misliš navijati.
Kaj je potem ceneje ?

A Intela se da na stock coolerju laufat "24/7" na 4.5GHz?

KuhaR je izjavil:

Samo za info, sem ravnokar zamenjal FX-8350@5GHz in Asus Sabertooth FX990 R2.0 za Intel I7-4770K@4.5GHz in Asrock Z87 OC Formulo. Vse ostalo je isto kot prej(8GBrama, R9 290, 6 diskov, 1000W napajalnik,...). Poraba strega sistema pod obremenitvijo je bila 800W novega pa 530W. Hitrost sata vodil je za cca 10-15% večja pri intelu, USB3.0 je hitrejši,... Iz izkušenj FX procesor na 5GHz ni sposoben hraniti boljše kartice od 7970, tako da je AMD ta trenutek slepa ulica. Priporočam ti intela, moje igre so kar oživele. Pa sem imel zadnjih 15 let samo AMD procesorje.

Kaj je izjavil:

Ja okej in kaj si sedaj povedal?
8350 + asus plata = 350 eur
i7 4770K + asrock plata pa 575eur.
(slo cene). tole je pa mejckn prevelika razlika v ceni za primerjati, ne?

Predvidevam, da išče najboljše p/p razmerje... Intel sistem je dobrih 64% dražji...

Predlagam ti pa UD3 plato če je še nisi kupil :)

Lp
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

A Intela se da na stock coolerju laufat "24/7" na 4.5GHz?

intla ni treba laufat na 4.5Ghz, da je uporaben :)

Predvidevam, da išče najboljše p/p razmerje... Intel sistem je dobrih 64% dražji...

ni, če greš z poceni plato in xeonom.
#brezpodpisa

-valvoline- ::

A se sploh opazi ksna pohitritev ce primerjamo x4 vs x6 vs x8?

-valvoline- je izjavil:

Odvisno od aplikacije/Workloada.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

Konkretno za najnovejse spile. Task manager skoraj vedno kaze obremenitev 3 jedra, 4to pa tako-tako. Torej je vse cez 4 jedra overkill in nepotrebn strosek?

m0LN4r ::

KuhaR je izjavil:

Če ga fps dropi, pa te stvari ne motijo naj gre kr na malenkost boljša fxa: http://www.techspot.com/review/917-far-...
1231+plata pa maš i7 z do 3.8ghz v testu pa vidiš tudi kako se obnese pri 2.5 - 3.0 - 3.5 -1231- 4.0ghz napram fxu 4.5ghz.

Frend je tudi prešalta iz fxa na 1231, zaradi okvare plate in naveličanih droppov v bf4. Grafa 7950.
Mojih 5 cenotv.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

-valvoline- je izjavil:

hojnikb je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

Konkretno za najnovejse spile. Task manager skoraj vedno kaze obremenitev 3 jedra, 4to pa tako-tako. Torej je vse cez 4 jedra overkill in nepotrebn strosek?

zato pa vzameš i5 namesto amd
ali xeon, če hočeš futureproof (ker ima 8 niti in stane približno enako kot navijalski i5)
#brezpodpisa

Mah, sprasujem kar tako, stari quad q9450@3.5 ghz se vedno laufa, ceprav ze svica :D

mah razkiraš v prihodnosti za xeona in si dober do 2020 :)
#brezpodpisa

Pred kratkim sem mel i5 750 tudi na 3.5ghz pa je biv tu in tam se kar hitrejsi k quad, ta sistem sem prodal pa razmisljam dab nabavu kej novejsega, zato pa sprasujem ali se splaca gledat proce z vec ku 4 srca.

Zgodovina sprememb…

odvisno kaj misliš počet. Trenutno se najbolj splača vzet xeon 1231v3 + pocen h97 platka. Če pa rabiš malo več performanca in res futureproof pa 2011-3 5820K (6 jeder).
#brezpodpisa

Na 1150 itk naj nebi bilo nič revolucionarnega 2015.
Trade Republic 38MVDVXM

Zakaj AMD tolk forsira 8 jedernike, cepra v je vsaj zaenkrat ocitno da je 4 overkill?

-valvoline- je izjavil:

Zakaj AMD tolk forsira 8 jedernike, cepra v je vsaj zaenkrat ocitno da je 4 overkill?

Zato, ker neznajo nardit hitrega jedra in pač rinejo 2x več jeder v isti rang, da pridejo do performanca intla. Ni pa amd fx pravi 8 jedernik (module design)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

-valvoline- je izjavil:

To so moduli. Malo drgač, kot intel jedra+ht.
Trade Republic 38MVDVXM

hojnikb je izjavil:

odvisno kaj misliš počet. Trenutno se najbolj splača vzet xeon 1231v3 + pocen h97 platka. Če pa rabiš malo več performanca in res futureproof pa 2011-3 5820K (6 jeder).

Kje dobit tole kot komplet za pravo ceno? Rame mam.

-valvoline- je izjavil:

hojnikb je izjavil:

idealo.de ali geizhals.de zmečeš v košarico v hardwareversand, vzameš kupon za prvi nakup in te pride cca. med 260-300EUR odvisn od plate.
Na šesti strani teme o tej trgovini maš kratek vodič.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r je izjavil:

-valvoline- je izjavil:

hojnikb je izjavil:

idealo.de ali geizhals.de zmečeš v košarico v hardwareversand, vzameš kupon za prvi nakup in te pride cca. med 260-300€ odvisn od plate.

A se splaca nabavit dve rabljeni hd7850 za crossfire v kombinaciji z tem?
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Xeon E3 vs i7-K (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Strojna oprema
36751308 (18244) meho7
»

Gaming PC za okoli 900 eur (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Kaj kupiti
608117488 (71759) Epialt
»

Menjava procesorja starega procesorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8010469 (9268) SuperVeloce
»

Navijanje AMD Phenom II X6 1055T (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
23521425 (18483) gddr85

Več podobnih tem