» »

Položaj učiteljev v današnji družbi

Položaj učiteljev v današnji družbi

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

m0LN4r ::

OffT:
Če ti kot učitelj kaj ne paše izvoli.
Daj odpoved, prepiši se na kako tehniško fakulteto, medicino, zdravstvo pa boš takoj našel boljši šiht.

OnT:

nekikr je izjavil:

Bratranec je šel pred leti za učitelja. Tistega v OŠ za razredni pouk. Po štirinajstih dneh, ko še ni znal točno povedati kaj sploh počnejo tam, je že na veliko okoli razlagal kako veliko priprav ga potem čaka, ko bo doštudiral. In takih je precej, tudi moja punca je bila med njimi. Še preden se dobro začnejo predavanja jim že v glavo vbijejo kako težak je ta poklic in koliko priprav bo in to potem širijo med ljudmi, da ustvarijo to gosto meglo. Dejstvo pa je, da se matematika (gospodinjstvo, slovenščina, zgodovina itd.) v OŠ/Gimnaziji pač ne spreminjajo toliko, da bi zahtevali 18 ur priprav tedensko. Prvo leto da, morda celo kakšno uro več (ampak tako je pri vsakem poklicu, ki ni ravno sestavljanje za tekočim trakom), nato pa to strmo pade. Biti učitelj je, glede na razmere v ostalih panogah in še posebej gospodarstvu, precej idealno. En tak mali jackpot. Vidim kako je to iz prve roke.

Točno tako meglo prodajajo vsi moji sovrstniki, ki so se vpisali na pedagoško po prvih tednih, ko smo se srečali.
Če mislijo, da je težje učiti pa pomirkat otroke za dobrega jurja,
kot skrbeti za cel oddelek dementičnih pacientov in njihovimi medikamenti, higieno, razgibavanjem, trmo, jamranjem za dobro minimalno.
Izvoli menjaj. Samo še vedno mi ni jasno, kaj so potem ti edinstveni pedagogi ustvarili za podmladka v zadnjih 20-25 letih. Ni videti efekta teh priprav in 200/h učinkovitega dela.

Še enkrat, kot lahko vidite v tej temi ima vsak od nas nekoga v žlahti ali med kolegi oz. ima vpogled v te stvari od drugod.
Ljudje žal niso slepi, da prodajate meglo. Prodajate jo pa lahko, ker imate šiht Z ugodnostmi in garancijo, česar drugi nimamo.

Fascinantni so pa res tisti, ki prodajajo to meglo, pa še niti niso delali drugje, niti v šolstvu in nekateri še končali ga niso. Meglo pa vsi obvladajo.
Naj še nekdo pove koliko ima plače na leto en učitelj predmetnega pouka z vsemi dodatki +dvojezični dodatek. In število REALNIH ur brez megle.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

SimplyMiha ::

MadMax je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Nekomu, ki je odgovoren za otroke, bi zmanjšal plačo?

Še enkrat vprašam: kakšno odgovornost nosijo učitelji????

Ko otrok pade in se poškoduje med poukom, je odgovoren učitelj. Ko na eksurziji otrok zatava od skupine in ga morajo celi dve uri iskat, je odgovoren učitelj. Pa take fore.

Kateri učitelj je pripravljen nositi tolikšno odgovornost za mizerno plačo?

Že moj oče se je odpovedal starešinskemu položaju pri tabornikih, ker je odgovornost postala enostavno prevelika napram veselju do dela.

Ko otrok pade in se poškoduje med poukom, je odgovoren učitelj. Ko na eksurziji otrok zatava od skupine in ga morajo celi dve uri iskat, je odgovoren učitelj. Pa take fore.

Kako pa odgovarja, odpuščanje, trganje plače celega mesca??
Čist tko mimogrede me zanima, ker se ne spomnim kdaj in kako je kak učitelj prinas odgovarjal, če bi bi moral to storiti vsak teden, glede nato kolikokrat smo se "poškodovali".
Trade Republic 38MVDVXM

nekikr ::

Ne bodi smešen. Še zdravniki ne odgovarjajo pri najhujših kršitvah (kjer je posledica izguba človeškega življenja) oz. so malce okarani, bodo pa učitelji za kakšno prasko sem in tja. Takega primera ne boš našel. So jih pa polna usta tega, da.

jernejl ::

Odgovornost učiteljev imajo tako ali tako vse šole zavarovano pri zavarovalnici. Če se komu kaj zgodi, bo dobil odškodnino od zavarovalnice, ne od učitelja.

Nekomu, ki je odgovoren za otroke, bi zmanjšal plačo? To je tako kot da bi otroškemu kirurgu dal pol manj plačo, ker dobi več od snažilke...

Potem bi šofer, ki prevaža otroke z avtobusom, moral imeti dvakratno plačo učitelja, glede na to, da prevaža dvakrat toliko otrok, kot jih ima učitelj v razredu?

Potem bi šofer, ki prevaža otroke z avtobusom, moral imeti dvakratno plačo učitelja, glede na to, da prevaža dvakrat toliko otrok, kot jih ima učitelj v razredu?

Verjameš ali ne, če pogledaš sliko par strani nazaj. V en bus lahk spraviš ene par slovenskih šol oz. v dva busa pa veliko več.
Trade Republic 38MVDVXM

bambam20 ::

SimplyMiha je izjavil:

Ko otrok pade in se poškoduje med poukom, je odgovoren učitelj.

Dej. Ne zakaj se . lepo te prosim. Če se otrok spotakne je pač neroda. zato ne mroe biti učitelj kriv. Si ga pa zavij v uno folijo z mehurčki. Če ga avto zbije, ko gre iz šole čez cesto, ko ena ovca tudi ni kriv učitelj. Zaboga ste eni čudni.

Učitelj lahko nosi krivdo, če bi se med njegovo prisotnostjo zgodil pretep, divjanje po razredu. Zatopa je kriv učitelj, ker takšni stvrai seveda ne sme dopustiti in mora pravočasno ukrepati.

Tako, da tukaj pisat, da so učitelji revčki, ki garajo bolj kot drugi je krivično. Niso.

Poglejmo šolski sistem , kaliko se otroci sploh naučijo v šolah a? Potem je pa zgovarjanje na šolski sistem poučevanja, da to pa že niso krivi učitelji. Bullshit. učitelji nosijo krivdo, da se slabo dela v šolah in večina učitlejev nima tam kaj iskat, ker niso za ta poklic. Je pa seveda ta poklic varen iz strani , da lahko dobiš stalno zaposlitev, ne boš odpuščen, tudi če imaš v razredu 15 popravc od 20-ih. Tak učitelj je slab!

V svoji bližini imam dve , ki delata kot vzgojiteljici v vrtcu. Plače do neba. Domov prideta pa tko utrujeni, da še kosila nista zmožni naredit.

Sicer imamo pa preveč izobraževalnega kadra in ga samo prelagajo sem in tja.

Poklic učitelja je bil nekoč spoštovan, dokler se barabe niso začele non stop bunit, da majo prenizke plače. Radi bi 2000€ neto. pol naj gredo pa v tujino. Pa vsakih 45 min pavza, pa kavice ... Bla, bla, bla.. trpijo na polno.. Dal b jih za en mesec delat za tekoči trak. Da vidijo kaj je to dejansko 8 urno delo :).

Sej tud poklic policista oz. miličnika je bil nekoč strahopoštovan. Pa še useku te je lohk po jeziku, če si bil preveč "pameten". Danes so pa policaji inkasanti brez pravic. Samo, da oni delajo za "napitnino" pa niso toliko manj pomembni kot učitelji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

TheJack ::

Hotel sem napisati dolgo mnenje, ampak ga ne bom, saj nima smisla.

Moram pa iskreno reči, da me prav boli, ko berem tukajle o nesposobnih, lenih in preplačanih učiteljih, hkrati pa vsak dan gledam svojo ženo, kako dela dobesedno od jutra do večera, petek in svetek, vse vikende. Priprave na pouk, konference, tekmovanja, organizacija tega in onega, stalno dopisovanje/telefoniranje s starši, matura, priprave na maturo, takšne in drugačne dodatne zadolžitve, popravljanje kontrolk/ostalih pisnih izdelkov....itd. Sama prisotnost pri pouku je dejansko en manjši del njenih zadolžitev. Vse to za manj kot jurja plače, pri čemer si na njej lahko spuca čevlje vsak dijak/starš, ki ima pet minut časa.

Res mi je hudo. Po eni strani zato, ker moram dan na dan gledati ljubljeno osebo kako gara kot črna živina in se uničuje, po drugi strani pa, ko berem zaničevalna mnenja ljudi, ki so učitelja in njegovo delo (= en del njegovega dela) nazadnje videli, ko so sami hodili v šolo.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Osnovna šola? Kateri predmet, če sploh?

nekikr je izjavil:

Je to vprašanje zame?

videc ::

TheJack je izjavil:

Moram pa iskreno reči, da me prav boli, ko berem tukajle o nesposobnih, lenih in preplačanih učiteljih, hkrati pa vsak dan gledam svojo ženo, kako dela dobesedno od jutra do večera, petek in svetek, vse vikende. Priprave na pouk, konference, tekmovanja, organizacija tega in onega, stalno dopisovanje/telefoniranje s starši, matura, priprave na maturo, takšne in drugačne dodatne zadolžitve, popravljanje kontrolk/ostalih pisnih izdelkov....itd. Sama prisotnost pri pouku je dejansko en manjši del njenih zadolžitev. Vse to za manj kot jurja plače, pri čemer si na njej lahko spuca čevlje vsak dijak/starš, ki ima pet minut časa.

Res mi je hudo. Po eni strani zato, ker moram dan na dan gledati ljubljeno osebo kako gara kot črna živina in se uničuje, po drugi strani pa, ko berem zaničevalna mnenja ljudi, ki so učitelja in njegovo delo (= en del njegovega dela) nazadnje videli, ko so sami hodili v šolo.

Manj kot jurja? Kateri plačni razred je? Katere dodatke dobi?
Glede zadnjega stavka ... nekateri vidijo dnevno to, ne pa 20 let nazaj.

TheJack je izjavil:

nekikr je izjavil:

Je to vprašanje zame?

Da.

nekikr je izjavil:

TheJack je izjavil:

nekikr je izjavil:

Je to vprašanje zame?

Da.

Srednja šola, kar se vidi že iz prvega posta. Mature v OŠ ni.

Spregledal. Predmet?

videc je izjavil:

Manj kot jurja? Kateri plačni razred je? Katere dodatke dobi?
Glede zadnjega stavka ... nekateri vidijo dnevno to, ne pa 20 let nazaj.

Dobi manj kot jurja neto plače. Dobi še eno malenkost za prehrano, kot vsi v tej državi. Kateri plačni razred je, ne vem. Tudi če bi vedel, o tem tukaj ne bom razpravljal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TheJack ()

Smurf ::

TheJack je izjavil:

Samo to ni reprezentativen vzorec. Predvidevam, da je se mlada in zagnana (oz. je sprejela vsako prostovoljno delo/ oz. so ji ga podtaknili). Vprasi jo, ce to velja za vse njene sodelovce. Od uciteljev, ki jih jaz poznam (recimo priblizno 5 oseb) niti eden nima takega delovnika. Na privatni telefon pa tudi dvomim, da se ji je treba oglasevati v vecernih urah.

Smurf je izjavil:

Samo to ni reprezentativen vzorec. Predvidevam, da je se mlada in zagnana (oz. je sprejela vsako prostovoljno delo/ oz. so ji ga podtaknili). Vprasi jo, ce to velja za vse njene sodelovce. Od uciteljev, ki jih jaz poznam (recimo priblizno 5 oseb) niti eden nima takega delovnika. Na privatni telefon pa tudi dvomim, da se ji je treba oglasevati v vecernih urah.

Razumite prosim, da o svoji ženi (kaj uči, koliko je stara, kje dela, v katerem plačnem razredu je....) tule ne bom razpravljal, saj bi bilo to nekorektno do nje, oziroma bi jo izpostavljal po nepotrebnem.

Vse, kar sem napisal, je resnica. Verjemite ali ne.

Na privatni telefon se ji resda ni treba oglašati, ampak to vendarle počne. Enako velja glede mailov, tudi v večernih urah. V nasprotnem primeru starš hitro stopi do ravnatelja.

Smurf ::

TheJack je izjavil:

Razumite prosim, da o svoji ženi (kaj uči, koliko je stara, kje dela, v katerem plačnem razredu je....) tule ne bom razpravljal, saj bi bilo to nekorektno do nje, oziroma bi jo izpostavljal po nepotrebnem.

Na privatni telefon se ji resda ni treba oglašati, ampak to vendarle počne. Enako velja glede mailov, tudi v večernih urah. V nasprotnem primeru starš hitro stopi do ravnatelja.

Saj ti verjamem, dvomim le v to, da je ona povprecen primer ucitelja.

Oz. drugace, moj sef tudi dela 16 ur na dan, 7 dni v tednu, pa to ne pomeni, da delajo vsi tako.

Smurf je izjavil:

Saj ti verjamem, dvomim le v to, da je ona povprecen primer ucitelja.

Oz. drugace, moj sef tudi dela 16 ur na dan, 7 dni v tednu, pa to ne pomeni, da delajo vsi tako.

Res je, kar si napisal. Ne delajo vi tako. Delajo (oz. morajo delati) pa tako tisti, ki jim pogodbo podaljšujejo vsako leto in ne vedo, če bodo septembra še imeli službo. Tisti, ki torej ne morejo reči ne.

videc ::

Lej, tole
Jaz imam šele eno leto delovne dobe in sem v 30. plačilnem razredu. Predvidevam, da je vaša sorodica v 10 letih napredovala za kakšen razred.
je iz tega foruma.
30 plačni razred ni slab, glede na tole, kjer so objavljeni plačni razredi in plače.
Ker ne vemo, v katerem razredu je tvoja žena samo za informacijo: kot dipl. inženir začneš nekje v 28. plač. razredu (ali manj, govorim o javni upravi), kar je manj kot profesor. O težavnosti študija je bilo pa že kaj povedanega.
Težava je v tem, da tisti mladi (ali stari) in zagnani nimajo nič od svoje vneme in tega, da se potrudijo, tako da začnejo izgorevat. Če bi se dalo kako nagrajevati takšne bi bilo za vse boljše, njih same, učence, kvaliteto poučevanja/izobraževanja ...
Pa tako ni samo v šolstvu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: videc ()

Super Sonic ::

Vsak svoje delo dojema različno, javna uprava pa je dovolj velik poligon, da se v njej znajdejo tako lenuhi, kot tvoja žena. Sicer si pa kasneje povedal zakaj je tako; praviloma delajo več in bolje tisti, ki imajo enoletne pogodbe. Vsi ostali pa najraje pohvatajo bližnico in gredo čim prej domov. To je del procesa, ki je v človeški naravi, zato bi bilo smelo vzeti vsem javnim uslužbencem to visoko socialno varnost in marsikje bi bil odnos do dela drugačen.

Praviloma noben učitelj ni pod 30 plačilnim razredom, potem pa se ločujejo v osnovnih šolah vse tja od 38-tega še pridejo; odvisno kdo je komu kdaj lezel v rit. Najde se tudi kakšen specialec v 42 razredu in uči prvi razred, skupaj z drugo učiteljico. ;)

Plača je tako minimalno nekje od 950€ Neto do 1800€ neto; odvisno od sej in ostalih dodatkov, ki jih različno vsi implementirajo v svoje plače. Vsak profesor je lahko "obremenjen" še dodatno za 20%, torej je plača lahko največ 120% plačnega razreda. Se pa to spreminja, ker vsaka vlada kaj zategne (pa nekje drugje odtegne).

To temo sem odprl, ker sem prebral članek, ki se tiče moje stroke (torej poklic učitelja). Sam v razredu še ne poučujem, bom pa najbrž kmalu poučeval na najbližji OŠ računalništvo, ker mi je najbolj zanimiv predmet za poučevanje in bom dva meseca eno učiteljico nadomeščal.

Recimo, to je en tak tipičen primer, kjer se iz avijona vidi, da ne razumeš problematike, ki te čaka. Ni pomembno koliko imaš ti rad nek predmet, ni pomembno kaj je tebi zanimivo (čeprav oboje malo je), najbolj pomembno je koliko razumeš ljudi, znaš komunicirat in koliko se boš znal prilagoditi otrokom, ki prihajajo iz različnih okolij, v en razred. Od tega bo odvisen tvoj doprinos v njihov razvoj, ne pa tvoje lastno zanimanje za nek predmet -> to v resnici ne zanima prav nikogar, ki hodi po tem planetu, kaj tebe osebno zanima.

Prav na tem pogledu pade sleherni nezadovoljen učitelj. ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Tudi sam mislim, da so v javnem sektorju med zaposlenimi prevelike razlike v dohodkih. Jaz bi ukinil vse plačne razlike ki temeljijo na delovni dobi. Za enako delo enako plačilo. Razlika je lahko izključno zaradi delovne uspešnosti, problem pa je, ker je to v JS v praksi nemogoče izmeriti.

first_line: Kako te ni sram človek? Kako te ni sram?

Invictus ::

TheJack je izjavil:

Tudi sam mislim, da so v javnem sektorju med zaposlenimi prevelike razlike v dohodkih. Jaz bi ukinil vse plačne razlike ki temeljijo na delovni dobi. Za enako delo enako plačilo. Razlika je lahko izključno zaradi delovne uspešnosti, problem pa je, ker je to v JS v praksi nemogoče izmeriti.

Še ena fama da je javno upravo nemogoče meriti.

Seveda jo je nemogoče ker tega nihče noče ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MTB ::

Vedno je nekaj nepravično do drugega. To je tako kot pri policistih, ki opravičujejo nevarnost svojega poklica. Bi se strinjal, po drugi strani pa pogledaš število umrlih na delovnem mestu, pa so gradbeniki krepko pred njimi in delajo za manj denarja. Kaj pa zdaj?

l0g1t3ch ::

TheJack je izjavil:

Tvoja žena je izjema, verjetno je na pogodbi in jo zato izkoriščajo da opravlja vsa dela ki jih ostali nočejo, ker so pač zaposleni za nedoločen čas in posledično tako rekoč nedotakljivi.
Ampak to ni reprezentativni vzorec, je pač dobesedno "jebana" izjema, žrtev ostalih ki izkoriščajo njen položaj. Sam imam dve dobri prijateljici mojih let, ki sta osnovnošolski učiteljici v manjšem kraju. In za njiju ti povem da je to sansjak služba, dobesedno jackpot...

branc ::

TheJack je izjavil:

Hvala. Identično pri nas. Ne izgubljaj besed, je zaman - okužba z rivalstvom 'JU vs ZS' je presegla racionalno razmišljanje sodelujočih.

l0g1t3ch je izjavil:

Tvoja žena je izjema, verjetno je na pogodbi in jo zato izkoriščajo da opravlja vsa dela ki jih ostali nočejo, ker so pač zaposleni za nedoločen čas in posledično tako rekoč nedotakljivi.
Ampak to ni reprezentativni vzorec, je pač dobesedno "jebana" izjema, žrtev ostalih ki izkoriščajo njen položaj. Sam imam dve dobri prijateljici mojih let, ki sta osnovnošolski učiteljici v manjšem kraju. In za njiju ti povem da je to sansjak služba, dobesedno jackpot...

Najbrž bo tole najbolj držalo.

Sam imam 2 kolegici na podružnični šoli kjer je 6 otrok.

Non stop jamrata koliko je dela, in kam se morata vozit v službo, ampak doma je prej kot pa jaz ki delam od doma ...

Se pa pozna da je preprosto preveč učiteljev na šolah, saj ima marsikdo problem nafilat potrebno število ur za polno plačo. Zato se zmišljujejo cel kup nepotrebnih "obveznih" krožkov, kjer potem dosegajo kvoto.

TheJack: zakaj pa ne poveš kateri predmet uči?

Ne izgubljaj besed, je zaman - okužba z rivalstvom 'JU vs ZS' je presegla racionalno razmišljanje sodelujočih.

Predvsem zato, ker učitelji ne vedo (veste), kako lahko vam je. Izredno lahko. In ker vas že na fakulteti na prvem predavanju zaslepijo s temi bajnimi pripravami potem ne razmišljate racionalno. Ne, ne govorim iz riti, doma imam eno tako, v ožjem družinskem krogu še dva, čez cesto pa še eno učiteljico razrednega pouka, ki brez izjeme pride domov ob 13. Najbrž se potem pripravlja na naslednji dan do sedmih zvečer, ker se poštevanka spremeni vsake pol leta. Tako kot slovenščina, zgodovina, sociologija...
Morda, čisto morda, so te vaše žene tudi malo nesposobne. Pravim morda. Zakaj? Ker sem pred leti dobil službo kjer sem zamenjal enega, sicer fantastičnega, delavca. Od njega sem podedoval pomemben program za katerega je porabil 4 ure dnevno, vsake cca. 4 tedne pa 6 ur dnevno (ogromna excel preglednica s kupom podatkov, ki jih je bilo treba primerjati z nekim drugim sistemom in vnesti popravke v tretjega in nekaj v četrtega). Vsi so ga imeli radi, cele dneve je urejal te podatke levo in desno, sam je včasih pojamral, da je tega veliko, ker zmanjka časa za druge stvari, pa mora kaj od doma narediti. Po slabih dveh mesecih intenzivnega ukvarjanja s tem delom sem sistem postavil tako, da sem vsak dan porabil slabe pol ure in imel nato čas za doseganje bistveno boljših rezulatov kot bi jih on lahko kadarkoli prej. Ni bilo lahko, niti nisem Batman bin Suparman, a za to delo sem bil super. In če te vaše partnerke garajo "kot črne živine" po cele dneve je morda, čisto morda, problem tudi kje drugje. Še enkrat: iz obilne prakse in vsakodnevnega spremljanja situacije. So tudi taki profesorji, ki svoje delo opravljajo odlično in takim bi plačo povečal takoj in za precej. Večina pa na žalost takih. Zato tudi ni interesa, da bi enkrat pogledali kako dober je kdo. Dokler so vsi nadpovprečni, kar je možno pri nas in v Severni Koreji, je vsem fino.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

@TheJack
Moja mama je čistilka/kuharica in tudi dela kot živina. Je pa problem to, da se pusti izkoriščat na vse možne načine.
Tako, kot sem že prej povedal ona mora nadomeščati vzgojiteljice skoraj vsak dan, ker si vzgojiteljice lahko privoščijo priti pozneje in oditi prej z delovnega mesta.
Pravtako mora ona sprejeti zjutraj otroke in počakati zadnjega da odide in za njimi pobriše.
Zaradi tega je potem moja mama v resnici 9-11ur na šihtu. Plačana pa minimalno.

Tvoj primer kaže točno na to, da jo na delovnem mestu drugi učitelji več kot očitno izkoriščajo in svoje delo, ki bi morali biti porazdeljeno prelagajo na tvojo ženo.
Vprašaj, če so njeni sodelavci tudi tko obremenjeni ali imajo več cajta, ker tvoja žena dela vse namesto njih.
Delo na šoli bi morali biti delo v kolektivu.
Trade Republic 38MVDVXM

lopov ::

Določene krititke so upravičene, določene ne -- predvsem zaradi nepoznavanja današnjega sistema. Določen del učiteljev zagotovo "glumi gljive", večina jih pa gara in so preobremenjeni in vem, da zaradi tega trpi znanje učencev. Sistem so bistre glave tko spremenile, da šola pravzaprav ne izobražuje ker se učitelji preveč ukvarjajo z administracijo. Ogromna razlika je učiti 30 učencev v OŠ na razredni, 30 v OŠ na predmetni stopnji in 30 učencev v srednji. V OŠ so likovni, glasba in tehnika praktično zradirani z urnika, uvedene so elektronske table, učni material se se spreminja skoraj vsako leto pri tem, da recimo pri fiziki vsekakor ni takega napredka da bi potrebovali na 2 leti nove knjige ...

20 let nazaj bi se s hiperaktivnim otrokom ukvarjali, danes dobi odločbo in tablete. Devetletka je (IMO) sploh naredila škodo z "nasilnim" zapolnjevanjem števila otrok v razredih pri tem, da je (spet -IMO) 3/4 otrok še preveč igrivih da bi šli v tako šolo, kot jo imamo sedaj. Letos sem bil priča stresu fankta, ki je šel v prvi razred - 14 dni ni spregovoril. Mi smo se v prvem razredu dobesedno igrali in počasi skozi igro spoznavali "resne stvari". No, leta 2014 se od otrok na začetku 2. razreda (nekdanji 1. razred) pričakuje, da bodo tekoče brali velike tiskane črke. Če je kdo spregledal -- tekoče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

V enem prejšnjem komentarju sem lepo povedal, da notranje zadeve med starimi mački in novinci, ter med garači in "linija najmanjšega odpora" učitelji znotraj kolektiva naj razčistijo med sabo.
Je pa jeba avtoriteta določenih osebkov na določenih šolah.

To ne pomeni, da je splošno gledano delo učitelja slabše od dela medicinske sestre. Daleč od tega.

In še enkrat, na ulicah je brezposelnih več k 30.000 mladih, ki so rezultata bivšega šolstva, delno sedanjega.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

No ja, niso ravno vsi problem šolstva. Večina od teh nič ne zna ker so sami tako izbrali. Na FDVju vem, da na informativnih dnevih jasno povedo, da službe prav kmalu po koncu študija ne bodo dobili, pa vseeno študentarija množično rine tja. Težko kriviš slabega učitelja, če se je že študent zavesto narobe odločil.

Se strinjam. Tja rinejo, ker si obetajo "izi" študentska leta - prestrašijo se že ob pogledu na laboratorije, debele bukve in vse to. Prav tako veliko nadebudnih učiteljev cilja na vrtec oz. prva leta osnovne šole, vendar zaradi presežka kadra pristanejo pri starejših letnikih, ki jih ne obvladajo (pa s tem ne mislim obvladovanja težavnih mulcev, pač pa učne snovi!). Spomnim se mlade učiteljice, bila je prijazna, nasploh kjut, a smo ji največkrat morali sami pomagati (v srednji tehnični šoli). Bila je nadomestna za prfokso matke, ki je bila na porodniški.

Ah, dobri stari časi!

Sarkozy ::

vidim, da se je Jack postavil na napačno stran
zagovarja lene učitelje, ravno tiste, ki izkoriščajo njegovo ženo
treba bi bilo razbiti to bando lenuharsko, ki izkorišča pridne učitelje na enoletnih pogodbah
meni se njegova žena smili, dobesedno
če bo Jack to dojel, bo dobro za vse nas
Ils sont fous ces Slovenes!

Še vedno s posploševanjem žalite njegovo ženo ter njeno nesebično delo.

Pa si naj najde "lažje" delo ane?
Magari naj ima s.p z inštrukcijami. Lahko bo zaslužila nekajkratnik sedanje plače, če se znajde.
Sigurno je tudi ogromno takih "lažjih" poklicev, ki še pridejo v poštev.

Tako se govori nam tistim v gospodarstvu, ko jim kaj ne paše: "če ti kaj ni všeč, tam so vrata"
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Sarkozy ::

m0LN4r je izjavil:

Tako se govori nam tistim v gospodarstvu, ko jim kaj ne paše: "če ti kaj ni všeč, tam so vrata"

sej enako jih faše tudi Jackova žena
Ils sont fous ces Slovenes!

SeMiNeSanja ::

V poklicu ki ga obožuješ, večji obseg dela osebno ne dojemaš kot garanje.

Lahko pa da zaradi tega trpijo svojci okoli tebe, ki te ne razumejo in jim ni jasno, zakaj se ne ukvarjaš z njimi, namesto z delom (pogost pojav pri programerjih).

Seveda obstajajo tudi taki, ki ure in ure obtičijo v delu, ker kao 'niso sposobni'. Toda ti ponavadi ne uživajo, temveč jamrajo.

Poznam pedagoge, ki uživajo v svojem delu in bi ga opravljali tudi ob pol manjšu plači, ker v tem vidijo svoje 'poslanstvo'.
Poznam pa pedagoge, ki si tega naziva ne zaslužijo, ki neprestano jamrajo, na koncu pa svoje nezadovoljstvo nad delom prenesejo na otroke, ki morajo potem skupaj z njimi trpeti v šoli in potem še popoldne doma pri domačih nalogah.

Učitelj, ki se zmrduje, naj si gre pogledati urnik otrok, ki jih poučuje. Potem pa naj iskreno pove, kdo ima več za garati: on ali otroci. Če lahko on jamra - kaj naj potem otroci?

Če bi zamenjali vloge, bi že zdavnaj doživeli upor!

trenerkar ::

aleksander10 je izjavil:

"Le čevlje sodi naj Kopitar"

Močno zgrešena logika...
http://www.siol.net/priloge/kolumne/mih...

Še vedno s posploševanjem žalite njegovo ženo ter njeno nesebično delo.

Ker ni nobenih drugih podatkov je edina možnost, da se posploši in potem tudi ona pade notri. Osebno ji sigurno nihče ne želi nič slabega, saj je niti ne pozna. Nasprotno, če je res pridna, kot pravi, potem bi ji vsi želeli vse najbolše. Hudič je v tem, da nihče seveda ne bo priznal, da morda pa ni nadpovprečen pa morda celo povprečen ni. Vse te žene iz te teme so seveda idealne učiteljice. Prav tako kot vsi ostali učitelji, kakopa.
Enak problem kot pri voznikih. Kdo od vas tule gor je slab voznik? Roke gor. Najbrž niti enega, kajne? Vsi smo namreč super vozniki, držimo se predpisov, ne izsiljujemo, gledamo prometne znake. Kako pa naj bi drugače, vsi mi tule gor smo pač zelo dobro vozniki. Kakšni so pa drugi na cesti? Nenormalni! Divjajo, izsiljujejo, prehitevajo, spregledajo vsak drugi znak. Velika večina je naravnost groznih in bi jim morali vzeti vozniško dovoljenje. Ampak mi tu smo seveda izvzeti. Prav tako kot ti dve ženi, pa nasploh vsi naši pa naj imajo tako ali drugačno službo. Povprečnih ni, kaj šele podpovprečnih, vsi smo idealni.

Pa se nebi strinjal, da učitelj na razredni stopnji ne rabi delati nobenih priprav. Ravno tam se mi zdi, da je največ priprav, če učitelj svoje delo jemlje resno in želi biti kreativen.

l0g1t3ch ::

Vsa stvar okoli učiteljskega poklica je sicer vsaj po mojem mnenju precej bolj kompleksna in nikakor ni tako črno bela kot je v tej debati.

Jaz sem imel v OŠ večinoma odlične učitlejice in učitelja, izjema je bila samo učiteljica geografije ki je bila starejša gospa že precej naveličana življenja kaj šele poučevanja.
Dejansko sem rad obiskoval pouk in od njega tudi nekaj odnesel, vsaj tako bi rekel glede na rezultate zaključnega preverjnja znanja iz slovenščine in matematike ki sem oba opravil z vsemi točkami pa sploh nisem bil odličnjak zadnji dve leti (niti se nisem učil za to dvoje, ker sem delal bolj iz firbca, kasneje sem šel na teh gimnazijo kjer ni bilo omejitev).
Skratka takim učiteljem (minus gospe za geografijo) iz srca privoščim dobro plačo ker so zaslužni za uspeh celih generacij otrok.

Povsem druga zgodba pa je bila SŠ, kjer lahko dobre učitelje skozi vsa 4 leta naštejem na prste ene roke. Sem bil vsa leta prav dober po uspehu tako, da težava ni bila v meni da ne bi marala šolo kar tako iz principa. Nevem kaj naj si mislim o profesorici za tuj jezik, ki je vsakokrat ko je vstopila v razred zavdihnila "Oh... kako bi, da ne bi" in potem porabila večji del ure za small talk, seveda je pa prej še vsaj 5 raje pa 10 minut zamudila.
Pa profesor kemije ki je vsako leto povedal do besede isto (sošolec ki je ponavljal je imel zapiske od prejšnea leta pa so bili 99,9% enaki tistemu kar je profesor naslednje leto govoril nam). In takih je bilo 80% učiteljev, nemotiviranih brez volje do življena, dobesedno so na tablo prepisovali zapiske, ki so jih naredili že leta nazaj,...
Taki si zaslužijo minimalca in tudi evra več ne. Pa ne mi govorit da so bili od dela doma tako izmučeni... Pravzaprav bi take morali že prvo leto odpustiti, ker delajo škodo vsem učencem ki jih poučujejo.

Skratka po mojem mnejnju je glavni problem v šolstvu to, kako ločiti zrnje od plev. In pa da je v trenutnem sistemu preveč plev in premalo zrnja... Trenutni sistem ne spodbuja kvalitete, ker vsi dobijo enako plačano ne glede na to kako dobri so in pa noben ne leti iz službe ko se enkrat prigrebe do pogodbe za nedoločen čas.
Kvalitetni učitelji so potrebni za kvalitetno šolstvo in take je treba tudi dobro oz. še bolje kot sedaj plačat. Treba je samo zagotoviti še ustrezen nadzor kvalitete. In to bi morala biti naloga ministrstva namesto da vsako leto ali dve spreminjajo učne načrte brez d bi vedeli zakaj...

Skratka po mojem mnejnju je glavni problem v šolstvu to, kako ločiti zrnje od plev. In pa da je v trenutnem sistemu preveč plev in premalo zrnja... Trenutni sistem ne spodbuja kvalitete, ker vsi dobijo enako plačano ne glede na to kako dobri so in pa noben ne leti iz službe ko se enkrat prigrebe do pogodbe za nedoločen čas.

Odlično napisano.

Povsem druga zgodba pa je bila SŠ, kjer lahko dobre učitelje skozi vsa 4 leta naštejem na prste ene roke. Sem bil vsa leta prav dober po uspehu tako, da težava ni bila v meni da ne bi marala šolo kar tako iz principa. Nevem kaj naj si mislim o profesorici za tuj jezik, ki je vsakokrat ko je vstopila v razred zavdihnila "Oh... kako bi, da ne bi" in potem porabila večji del ure za small talk, seveda je pa prej še vsaj 5 raje pa 10 minut zamudila.
Pa profesor kemije ki je vsako leto povedal do besede isto (sošolec ki je ponavljal je imel zapiske od prejšnea leta pa so bili 99,9% enaki tistemu kar je profesor naslednje leto govoril nam). In takih je bilo 80% učiteljev, nemotiviranih brez volje do življena, dobesedno so na tablo prepisovali zapiske, ki so jih naredili že leta nazaj,...

Ta scenarij pa ni neka novost.
Trade Republic 38MVDVXM

Pri srednjem šolstvu imaš občutek, kot da se je šlo za načrtno razvrednotenje, da bi dijaki morali še za 4 leta na fakultete in bi se na ta način umetno manjšala brezposelnost.

Koliko poklicev v javni upravi je včasih opravljal kader s srednješolsko izobrazbo, danes verjetno ne ve več povedati nihče. Vse delo je bilo kljub temu opravljeno - često celo bolje, kot danes. Zamenjava srednješolskega kadra s fakultetno izobraženim pa stane, saj so plačani glede na izobrazbo, ne pa glede na delo, ki ga opravljajo.

Včasih si mulca poslal v poklicno srednjo šolo in si vedel, da bo čez 4 leta 'pri kruhu'. Kje je pa danes? Nikjer!

Uničenje srednjega šolstva ima za posledico tudi izpad v pokojninski blagajni, saj se pričenja bistveno kasneje vplačevati v pokojninsko blagajno.

Celotni šolski sistem mi deluje kot en konglomerat nekih lobijev. Na eni strani učitelji, ki bi radi že v osnovni šoli poučevali stvari, ki se jih včasih ni niti na srednjih šolah (npr. slovenščina), na drugi strani pa lobij založnikov učbenikov in delovnih zvezkov. Vmes pa nihče, ki bi po mizi udaril in zavpil DOVOLJ!
Za nameček pa se potem v vse skupaj vtakne še sindikat učiteljev, ki seveda mora opravičevati svoj obstoj - v resnici pa je zgolj pokvaril učitelje in nihov ugled.

[D]emon ::

http://www.mladina.si/161607/nelagodno-...

Ravno danes se mi je tole pojavilo na FB timeline-u.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

chrispy ::

m0LN4r je izjavil:

chrispy je izjavil:

Imam profesorico za računalništvo, ki se vidi da ji manjka precej znanja. Na ure prinese powerpointe predstavitve s polno slovničnih napak. Ure izgledajo nekako tako, da ko pride v razred se pritožuje, išče dijake nad katerimi se lahko znaša itd... Ko se končno ura začne odpre powerpoint, najprej potihoma prebere kar piše na slajdu, sam nekakšen povzetek tega slajda pove ter potem zahteva da cel slajd prepišemo. Smešno se mi zdi, ker sem opazil da včasih še povzetka slajda ne naredi ampak ga nam kar prebere stem da kakšno besedo prebere bolj naglas kakšno bolj potihoma. Pač kot da bi jaz bral neko zdravstveno literaturo o kateri nimam pojma... Ko jo je sošolec vprašal za neko težavo ki jo je imel pri izdelavi spletne strani, je bila rešitev čisto preprosta. Kaj mu ona reče, da se mora igrati z margini in paddingi, medtem ko njegova težava sploh ni imela veze s tem. Ko sem hotel povedati rešitev za njegovo težavo me je zanalašč spregledala kot da nisem dvignil roke.

A to slučajno prof. na lendavski gimnaziji? Opisal si 100% njen način pouka, če ne pa očitno ni edina.

nep neka elektrotehniško-računalniška šola v lj :P

[D]emon ::

Sounds like Maja. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

SeMiNeSanja je izjavil:

Pri srednjem šolstvu imaš občutek, kot da se je šlo za načrtno razvrednotenje, da bi dijaki morali še za 4 leta na fakultete in bi se na ta način umetno manjšala brezposelnost.

Pa saj se je ...

A si prespal zadnjih 15 let?

estons ::

Aha, spet udrihanje čez učitelje, kot da bi lahko tukaj bilo karkoli drugega...

Zanimivo, da jih primerjate z medicinskimi sestrami in pravite, da bi morali učitelji biti plačani manj, saj so med. sestre tako slabo plačane. A ne bi mogoče bila rešitev, da bi med. sestram zvišali plače? Ne pa da imamo vsesplošni "race to the bottom".

Verjamem, da je veliko učiteljev, ki lagodno pridejo čez vse skupaj, ampak zelo veliko jih je tudi, ki garajo, povrhu jih starši konstantno nadlegujejo. Nekdo je rekel, da samo slabi učitelji imajo težave s starši - a to, da starši hodijo v šolo le v spremstvu gospoda Čeferina (resničen primer), je pa čist normalno za starše na splošno? Večino dodatnega dela je pa prinesla razna birokracija in tisoč različnih obrazcev in navodil, ki se jih zmišljujejo na Ministrstvu. Tam so taprave preplačane riti, ki nič ne delajo, ne na šolah!

V glavnem, kdorkoli misli, da je to lahek poklic, naj proba oddelat en teden na šoli. Jaz si ne bi upal probat krotit 20-30 razvajenih hormonsko nabitih mulcev in jih ob tem celo še kaj naučit.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ocenjevanje domačih nalog (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8318337 (16492) Invictus
»

OŠ - kaj storiti v primeru nemogoce uciteljice (strani: 1 2 )

9022432 (17989) s6c-gEL
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11931174 (26657) solatko

učitelj me je brcnil v trebuh (strani: 1 2 3 4 )

16125101 (22281) kuglvinkl
»

Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6210509 (9203) gruntfürmich

Več podobnih tem