» »

Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta

Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta

1
2
»

Luka Percic ::

Prej sem pozabil Luko vprasati, ce tako spostovanje oziroma ne-spostovanje goji tudi do policajev recimo... :)


NE me razumet narobe- nekatere učitelje/profesorje imam za "svetnike".
Jih je bilo pa precej gnilih. Ampak hej, nikoli nisem prestopil meje dobrega okusa. In če sem jo, ima da me učitelj nažene vn. Če me ne, kar prosi da jo vsi prestopamo.

kako pa?

Nekako tako; prišel je do tebe, ter podal kakšno smešno opazko. Ker te je cel razred gledal, si kmalu nehal...
Včasih sploh ni bilo smešno, zgolj vprašal te je kaj počneš- razlagat zakaj ne slediš uri ko cel razred bulji vate, pa ni nekaj najlepšega..

cybermedo ::

Moj pogled je podoben Jypovemu... učiteljevo delo, sploh če govorimo o osnovni šoli, je v prvi vrsti vzgoja. To je njegova stroka! Se strinjam s tistimi, ki pravijo, da so otroci dandanašnji pogosto problematični in da starši ne opravljajo svoje vzgojne naloge dovolj dobro, vendar pa to ni opravičilo za slabo delo učiteljev. In pridobivanje in ohranjanje avtoritete je ena izmed osnovnih nalog učitelja. Na vprašanje kako, jaz ne morem odgovoriti, ker nisem za to usposobljen, še manj pa za to plačan - učitelj pa je. Pogosta napaka laične javnosti je, da zanemarja, da so učitelji profesionalni vzgojitelji, ki so (ali bi vsaj morali biti) usposobljeni za, med drugim tudi, obvladovanje otrok, avtoriteto, disciplino. Pa ja ne mislite, da recimo učitelj razrednega pouka hodi na fakulteto štiri polna leta zato, da se nauči snovi, ki jo bo v šoli spredaval - to snov bi v bistvu moral poznati vsak, ki je osnovno šolo uspešno končal. Bistvo učiteljske stroke so pedagoški, didaktični predmeti, in enkrat mora tudi laična javnost končno dojeti, da učiteljeva primarna stroka ni npr. geografija, matematika... temveč VZGOJA. In ravno učitelji to pogosto zanemarjajo in se imajo za strokovnjake svojega področja, kar pa je totalno zgrešeno... učitelj ima v bistvu relativno malo znanja s področja, ki ga poučuje, ima pa (oz. bi moral imeti) ogromno znanja okoli tega, kako učence obvladovati, ustvariti avtoriteto in poslušnost, jim učno snov posredovati tako, da jo bodo učenci razumeli in poskrbeti za dober učni uspeh - to je njegov namen in njegova stroka. Pa ja niste mislili, da razredni učitelj dobi preko starih 300 tisočakov plače zato, ker ve poštevanko, bemu mast! Nekako tako, kot s profesionalnimi vojaki - seveda je žalostno, če kakšen umre, ampak nenazadnje je za to (zelo dobro) plačan in se tudi mora zavedati, da take plače ne dobi za sončenje v Iraku, ampak ravno zaradi nevarnosti, ki jim je lahko izpostavljen. Seveda pa ob takem javnem mnenju učiteljem ni težko reči "kar poglejte pamže, kakšni so, kako pa naj jih obvladujem". Mene tak izgovor ne zadovolji - še enkrat: učitelj je za to usposobljen in za to plačan, da to počne - če tega ne zmore, pač ni učitelj in si tudi ne zasluži ne ravno skromne učiteljske plače. Za tiste patološko problematične otroke pa imamo v naši državi tudi ustrezne institucije s "strožjimi" vzgojnimi ukrepi.

imagodei ::

komentar za malo bolj nazaj:

drejc@Privat šole...nej starše udarijo po žepu, tm k najbol boli. Starši bojo pa pol otroke vzgajal 100 na uro. >:D

Krasno, ane... Uvedimo privat šole, kjer bo denar opravil tisto, česar država in javni izobraževalni sistem ne moreta... Beda :\

Ne vem, kako so lahko šole v 80-ih in 90-ih letih hkrati bile precej liberalne, imele velike učne uspehe in hkrati krotile otroke?

Mimo pretepanja otrok smo menda ja prišli. Kljub temu pa so šole izobraževalne IN vzgojne institucije, ki otroka pripravljajo na življenje tudi v smislu socializacije. Strinjam se z jypetom, ki pravi, da je kazen sestavni del vzgoje. In ako otrok/mladostnik velik del življenja preživi v šoli, je edino pravilno, da imajo učitelji pravico in dolžnost s humanimi sredstvi umiriti problematičnega učenca/dijaka in v razredu vzpostaviti red ter disciplino.

Tole se bo IMO moralo hitro spremeniti, ker sicer nas čez 10-15 let čakajo v službah horde nevzgojenih, brezkompromisnih, razvajenih mladih pizdunov, čez 20-30 let pa povečana stopnja smrti povezanih z mamili, alkoholom in samomorov - ker bo sledila streznitev >:D
- Hoc est qui sumus -

BluPhenix ::

imagodei, ne moreš primerjaš šol in otrok danes in v 80 in 90 letih , ker to je resno mešanje hrušk in jabolk. Včasih je bila vzgoja doma precej drugačna. Sej so nekateri delali piizdarije tudi takrat, ko smo bili mi v osnovni šoli, ampak nihče si ni upal delati kaj takšnega, kar delajo danes.

Med drugim je imel učitelj precej več orodij za umirjanje otrok. Danes je vse kar lahko dela to, da predava snov in zelo malo drugega. Če nekdo moti pouk, ga ne smeš poslati ven, ne smeš mu dati neopravičene, moraš dati zadolžitev. Če ti reče da nima naloge, ne more dobiti minusa, ker ocenjevanja z znaki in delnimi ocenami ni več ipd.

Dejte se malo izobrazit o čem sploh teče debata in se pozanimat kako so stvari urejene na tem področju, ne pa da ste samo preveč pametni.

In ako otrok/mladostnik velik del življenja preživi v šoli, je edino pravilno, da imajo učitelji pravico in dolžnost s humanimi sredstvi umiriti problematičnega učenca/dijaka in v razredu vzpostaviti red ter disciplino.

JA pa nimajo na razpolago praktično nobenih sredstev. Lahko mu rečeš naj da mir, kaj dosti več pa ne moreš.

cybermedo, s kje pa si ti potegnil 300k starih? pa sploh na osnovni šoli? Malo učiteljev je, ki bi imelo 300k pa še tisti so morali prekleto delati, da so dobili dovolj točk, da sobijo tako plačo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

T-h-o-r ::

ne vem za OŠ, ampak pri nas na gimmaziji še kako dobivajo šuse zarad minusov :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

||_^_|| ::

Sam opažam da je večinoma problem predvsem v psihopatskih (npr. poznam primer ko 17 let star fantek še vedno spi pri mamici) ali pri nekaterih izobraženih in prepametnih starših (Vi to ne smete, v pravilniku piše tako, se vidimo na sodišču!). Namesto da bi svojemu mulcu sam prilimal klofuto ali mu dal lepo kazen ali oboje, se gre idiot starš kregat v šolo. Naš pa tega ni naredil! Ali še boljše, naš tega ni naredil, če pa slučajno je, mu pa vseeno nimate kaj! WTF?
Največje sranje kar je možno je tisti kurčevi pravilnik. Drek in pol. Otroci in mladostniki so dandanes preveč inteligentni za kaj takega. Vsi smo znali najti luknje. Potem je pa samo vprašanje kako normalni ljudje so učitelji in kako normalni so starši.

Drugi problem je pa opustitev delnih ocen če prav berem. Bedarija do amena. Ni minusov, ni malih ocen. Kot nekateri pišete je tudi kazensko spraševanje prepovedano? Ne narediš naloge, ni nič, ne sodeluješ, ni nič, motiš, ni nič, žališ, ni nič, .. Where is the fucking point? Otroci in mladostniki se praviloma ne zavedajo da se učijo zase in zato jih mora nekdo nekako motivirati ali prisiliti v učenje!

Tretji problem, ki ga nisem nikjer opazil izpostavljenega, so pa nekateri učitelji in profesorji. To je vedno bilo in vedno bo. XY let stara profesorica, ki ima zafurano življenje (beri: zelo verna, neplodna, z umetno oploditvijo bi imela možnost zanositve, a vendar ji njen versko fanatični mož tega ne dovoli, sama si noro želi otrok, ločitev ne pride v poštev), se znaša nad dijaki kjer se le lahko. Poznam. Pa vendar dijaki vgriznejo v drek in naredijo letnik! Sčasoma pogruntajo kako je treba in to je to. Je mogoče to tudi pomemben del odraščanja? Včasih se je treba sistemu prilagodit, sej ne traja večno, ne pa ga probavat na vsak način zjebat, ne glede na posledice.

Vsi pravilniki in podobno so fajn, dokler se na to gleda z zdravo pametjo. Samo kaj ko je te med starši vsak dan manj..

T-h-o-r ::

in za poslastico, letos v srednjih šolah razen na gimnaziji ne moreš več pasti letnika
:O
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Wh!tE ::

Če bi meli boljše učitle bi meli bolše politike. Če bi meli bolše politike, ki bi starše osvestil kako se vzgaja froce, bi meli bolše starce in s tem bolse froce. Skratka, prfoksi so krivi za use ušive stvari =)

To the point...

- starši: dela fucking 8 ur na dan + fura se vsaj pou ure v eno smer. Pol so pa se vsakodnevni opravki tko da je to skupej 10 ur. pol more it pa se požret nekej pa na wc pa prie tm 12 ur. Ostane se 12 ur. Oz 8 ur prespijo --- > 4 ure =) Prfoksi so pa s froci vsaj 5 ur na dan... Torej bi jih prfoksi lahak prejt naucil vzgoje. (ja in v vrtcu si meu vzgojitelce lol)

- strici in tete imenovani prfoksi, 4 vrste:
1. Gre u sql da napizdi par folka in pobere keš. Boli njega, sam da ma dnar.
2. Gre u sql, vazn da pove kar ma za povedat, pobere keš.
3. Gre u sql, nuben ga nima rd, sam predmeta jih pa nauci. Isti k prvi sam, da še kej nauci
4. Gre u sql, je tak k ga majo froci radi+on njih in jih nauci kar je pomembno in kar je treba znat
enivej, 8 ur dela, nej kej nardi.

-jst, bivsi dijak, zdej ponosni študent (lol): Pridem v sqly, recem: "ne mi tezit k mam slab dan" al pa ne grem k pouku. Ce pa grem je pa zabavn zarad frendov, drgac ga sqly sucka. Grem vn takoj po sql, pridem domov zvecer in grem spat. Enivej, I h8 strice in tete oziroma profesorje. Tako je misljenje vecine danasnje populacije otrok.

To conclude: 5 predmetov, 5 razlicnih diktatur profesorjev, 5 razlicnih vrednot. Starši so sam en od dejavnikov k vplivajo na vzgojo blablabla.. you get the point. Sicer pa bi blo bols ce bi meli spet take sole kokr v antiki. Kjer je prfoks sprasevau ucenca da je naredu svoje zakljucke in jih je potem prfoks popravu oz se strinju z njimi. Ne pa zdej k "ulivajo" znanje frocm u sqly u glavo. Meli smo teto za zgodlo k ns je tko ucila in je bla coolLY! =)

Sorry k nism celga threda prebrau. :D (Dont flame hah!)
Me, the vanquisher

BluPhenix ::

- starši: dela fucking 8 ur na dan + fura se vsaj pou ure v eno smer. Pol so pa se vsakodnevni opravki tko da je to skupej 10 ur. pol more it pa se požret nekej pa na wc pa prie tm 12 ur. Ostane se 12 ur. Oz 8 ur prespijo --- > 4 ure =) Prfoksi so pa s froci vsaj 5 ur na dan... Torej bi jih prfoksi lahak prejt naucil vzgoje. (ja in v vrtcu si meu vzgojitelce lol)

Moja mama je delala deljen urnik, tako da sem jo jaz vsega skupaj videl 4 ure na dan preden sem šel spat. Pa vseeno me je znala vzgojiti družbi primerno, da nimam nekih izpadov. Poznam še mnogo takega folka, moje strosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

cybermedo ::

@BluPhenix: cifro sem dobil iz prakse - sem enkrat imel v roki plačilne liste cca. 35 let stare razredne učiteljice in je bila njena neto plača okoli 295.000 SIT, je pa to bilo enkrat lani. Kolikor se spomnim, je pa plača zajemala tudi nekaj popoldanskega varstva, vse dodatke za priprave na domu itd. skratka vse, kar učitelj dobi realno izplačano (razen malice in potnih stroškov). Osnove učitelji resda nimajo ogromne, samo pride pa kar nekaj dodatkov gor, tako da se cifra (vsaj kolikor je meni znano) giblje okoli tiste, ki sem jo zapisal. In čisto tako btw. ko sem še živel doma, smo stanovali ob ulici pri šoli, cca. 50 metrov od same šole, tako da sem imel zelo dober pregled nad tem, kdaj so učitelji hodili v šolo delat in kdaj so se vračali... lahko popolnoma brez pretiravanja povem, da noben ni niti približno oddelal 8 ur... res pa je, da je tega že nekaj let, morda pa se je vmes kaj spremenilo - v tem primeru se oproščam.

LP

edit: typo

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Itak, se ukvarjaš s stvarmi o katerih nimaš pojma.

Učiteljski urnik v šoli ni 8 uren, ampak 4 uren. Vsaka šolska ura se šteje dvojni delovni čas, zaradi priprav, ki jih učitelj mora narediti za pouk. Načeloma so učitelji navadno več časa v šoli, kot pa premalo.

No, tista 35 letna učiteljica je bila lahko vesela da ima tako plačo. Jaz imam eno doma, uči v srednji šoli, pa nima niti približno toliko plače. Res, da je še na začetku kariere (2 leti učenja), ampak bo morala dati skozi precej dodatnih izobraževanj in še marsičesa, da bo prišla do take cifre. Tako da tej dodatki so ... ampak pridejo zelo pozno z precej dela.

Upoštevaj pa tudi to, da večina učiteljev, ki uči na srednji šoli, je morala dati skozi univerzitetni faks (no zadnje čase ponekod sprejemajo tudi take z visokošolskim). Tako da moraš njihovo plačo primerjati z inženirskimi plačami, ne s čistilkinimi ...

Edit: seveda ne pravim, da si vse učiteljice in učitelji vedno zaslužijo tako plačo. To je itak jasno. Ampak dejansko obstajajo taki, ki se trudijo, da otroke nekaj naučijo, da jim naredijo ure čibolj zanimive. Pri nekaterih razredih to uspe, pri drugih ne. Tudi če je polovici razreda nek pristop k predavanju všeč, drugi polovici verjetno ne bo. Ne moreš vedno delati tako, da bo vsem všeč. In če je tako, da ni všeč tistim, ki delajo največ kažina, potem ne moreš kaj dosti pomagat. Lahko govoriš le: tišina, nehajte klepetat, dejte mir ... to je pa tudi vse v današnjih šolah.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

@BluPhenix:

Ne vem, no, zakaj takoj tak odklonilen nastop... Jaz ne pravim, da je v šolah tako, kot je bilo v 80 in 90-ih letih, pač pa da BI do določene mere SPET MORALI uvesti tovrstno šolo.

Jaz se povsem stinjam s tabo, da ima učitelj premalo orodij za umirjanje otrok. IMO šola ne bi smela biti demokratična, pač pa do določene mere kar lepo totalitarna ustanova. Še nikomur ni škodilo, če je v otroštvu/mladostniškem obdobju spoznal, kje so meje okusnega obnašanja in še nikomur ni škodilo, če se je naučil spoštovanja do starejših od sebe ter spoštovanja do znanja. Je pa precej škodljivo, če otrok/mladostnik ne pozna mej družbeno sprejemljivega obnašanja.

Ne vem, zakaj bi bilo treba zaradi nekaj promilov psihopatskih učiteljev, ki so metali ključe v učence in imeli sploh povsem bebave učne pristope (npr. Bog zna za 5, jaz za 4, vi pa za 3 ali manj), vsem učiteljem vzeti možnost kaznovanja (v nekih sprejemljivih, jasno določenih okvirih). Na dolgi rok se itak izkaže, da imajo otroci (pa tudi odrasli) raje stroge učitelje, ki ima jasno določene meje in je pripravljen za nespoštovanje teh meja tudi pravično kaznovati, kot pa meglene in zdrizaste ponaredke učiteljev. Kot pravi jype, pa je otrokom včasih pač potrebno jasno pokazati, da so šli preko vseh meja in da so na področju družbeno nesprejemljivega - to pa pomeni neko obliko kazni.

Za OŠ na nek način še razumem, da se toliko govori o prijazni šoli - po drugi strani pa so to tudi VZGOJNE ustanove, tako da še ta pomislek v večini odpade. Srednje šole pa niso obvezne in resnično ne razumem, kako lahko nek psihopatski dijak grozi s tožbo, če krši družbene norme, hišni red in celo zakon? SŠ bi se lahko zavarovale tudi s podpisom pogodbe (podpisniki starši), kjer bi bil jasno razložen hišni red oz. šolska pravila, nato pa za hujše prestopke sledi opozorilo, drugič pa nepovraten izstrel na cesto.
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

morali bi uvesti telesne kazni, tako za froce, kot za starše, ker so oboji potrebni palice.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OŠ - kaj storiti v primeru nemogoce uciteljice (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9020894 (16451) s6c-gEL
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929115 (24598) solatko

Problemi v srednji šoli Domžale (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13512923 (3773) VolkD

Več podobnih tem