Forum » Loža » Najemnine vs. lastništvo nepremičnine
Najemnine vs. lastništvo nepremičnine
jype ::
Pithlit> Jap. 5 let nazaj je bil pa... kolk že? Pa ni bil obrok "600 ali 700€". Tko da prosim... bučke obdrži zase.
Pozabila si navest ključne parametre - ročnost, odstotek vrednosti nepremičnine in način zavarovanja.
Pozabila si navest ključne parametre - ročnost, odstotek vrednosti nepremičnine in način zavarovanja.
-valvoline- ::
Je pa en pomemben faktor tudi v prid najemu, cene nepremicnin bodo verjetno padale se kar nekaj let. Tujcev pripravljenih placat debelih cekinckov za najem podrtij ze dolgo ni vec, kupna moc je v prostem padu, splosna ekonomska situacija v SLO je katastrofalna. Tak da ...
Pithlit ::
Nisem. Sam verjamem da je težko brat pa iz danih podatkov logično sklepat. Še posebej če se komu pol računica podere.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit> Nisem. Sam verjamem da je težko brat pa iz danih podatkov logično sklepat. Še posebej če se komu pol računica podere.
A lahko še enkrat na kratko, da ne bomo brskali po temi? Jaz sem videl samo trenutno višino obroka.
-valvoline-> Je pa en pomemben faktor tudi v prid najemu, cene nepremicnin bodo verjetno padale se kar nekaj let. Tujcev pripravljenih placat debelih cekinckov za najem podrtij ze dolgo ni vec, kupna moc je v prostem padu, splosna ekonomska situacija v SLO je katastrofalna. Tak da ...
To je faktor v prid lastništvu, ne najemu.
A lahko še enkrat na kratko, da ne bomo brskali po temi? Jaz sem videl samo trenutno višino obroka.
-valvoline-> Je pa en pomemben faktor tudi v prid najemu, cene nepremicnin bodo verjetno padale se kar nekaj let. Tujcev pripravljenih placat debelih cekinckov za najem podrtij ze dolgo ni vec, kupna moc je v prostem padu, splosna ekonomska situacija v SLO je katastrofalna. Tak da ...
To je faktor v prid lastništvu, ne najemu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Loocas ::
Je pa en pomemben faktor tudi v prid najemu, cene nepremicnin bodo verjetno padale se kar nekaj let. Tujcev pripravljenih placat debelih cekinckov za najem podrtij ze dolgo ni vec,
iz cikla v cikel ane, kapitalizem pač
kupna moc je v prostem padu, splosna ekonomska situacija v SLO je katastrofalna. Tak da ...nč od tega ni res.. pretiravat preko vseh mej ni treba
Matev - najslabši troll vseh časov
nekikr ::
kupna moc je v prostem padu, splosna ekonomska situacija v SLO je katastrofalna. Tak da ...
nč od tega ni res.. pretiravat preko vseh mej ni treba
Točno tako. Ljudje ne pokupijo več vsega sranja kot so ga včasih (ker so cene letele gor). Pametne stvari se prodajo praktično takoj, cena ne igra neke vloge, ker so ljudje za kvaliteto pripravljeni plačati. Ne vsi enako, seveda, ampak dobrih stvari praktično ni. Če imaš pa nekje 30km iz Vranskega neko hišo za prodat....good luck :)
nagobčnik ::
zakaj je težko dat bistvene podatke.
Sploh ni težko. Podatke imate. So taki kot so pa če se na trepalnice postavite. Zakaj so takšni vam pa ne bom razlagala ker se vas ne tiče. Lahko pa precej varno predpostavljate da so pravilni. Ampak če tega nočete... pa tud ni treba (bo lepše za vaše teorije).
Jaz čist nobene teorije nimam, vprašal sem samo (in spotoma še povedal, zakj se mi zdi to relevantno), za kakšen delež vrednosti nepremičnine gre pri tem kreditu, ker tega (enako kot jype) nisem zasledil. Za podatke, ki si jih dala, ti popolnoma verjamem, da so točni.
Okapi ::
Saj v resnici so stvari zelo preproste. Oddajanje stanovanj je načeloma tržna dejavnost, s katero služi lastnik, ne najemnik. S tržno najemnino plačaš ceno stanovanja v približno 20 letih (+- 2 leti, odvisno od primera). Če ceno stanovanja povišaš za stroške financiranja (obresti za posojilo), se to zgodi v recimo 30 letih. V primeru najema imaš torej po 30 letih nulo, v primeru nakupa pa stanovanje. Če je stanovanje v tem času izgubilo vso vrednost in ga je treba podreti, sta kupec in najemnik na enakem, če stanovanje še ima kakšno vrednost in lahko živiš v njem, je pa kupec na boljšem.
Lahko seveda naletiš tudi na najemnino, ki je (za najemnika) boljša od tržne in se računica premakne bolj v prid najemnika, kar pomeni samo, da bo kupec na boljšem šele po mogoče 40 letih, ali 50 letih (mogoče sam te prednosti niti ne bo deležen, ampak šele njegovi dediči).
Če ponovimo - oddajanje stanovanj je načeloma tržna dejavnost, s katero lastniki nepremičnin služijo denar. Ni pa to ne vem kako donosna tržna dejavnost in marsikaj je lahko bolj donosnega. Če torej svoj denar, s katerim bi sicer lahko kupil stanovanje, vložiš v dejavnost, ki je donosnejša od oddajanja stanovanj, je najem vsekakor ugodnejša možnost. Ampak 95% ljudi denarja ne zna vložiti donosneje in varneje.
Moj primer je recimo zelo podoben Šimpanzovemu (in vsem drugim kupcem nepremičnin). Pred 12 leti sem kupil stanovanje za 83.000 evrov, od tega 50.000 kredita na deset let - skupna cena z obrestmi je bila 105.000 evrov. Kakšna točno je najemnina za 80 m2 v Fužinah sicer ne vem, predvidevam da 450-500 evrov. Prej sem recimo 6 let plačeval 300 evrov (600 mark) za 50 m2 v Jaršah.
In ja, če bi pred 12 leti prihranjenih 30 jurjev evrov vložil v kakšne donosne delnice, bi bil danes na boljšem. Ampak statistika pravi, da bi jih z večjo verjetnostjo vložil slabše. Stanovanje je danes vredno kakšnih 120-130 jurjev. Se pravi sem "zaslužil" kakšnih 20 jurjev in če k temu prištejem še recimo 65.000 evrov, kolikor bi jih v tem času dal za najemnino v tem stanovanju, sem torej začetnih 30.000 evrov prihrankov spremenil v 85.000 evrov. Jype bi jih sigurno znal bolje obrniti, jaz sem pa s svojim izplenom čisto zadovoljen.
In kar se stroškov tiče in razglabljanja o prednostih najema/nakupa - čisto dovolj dobro bi lahko živel tudi v pol manjšem stanovanju, se pravi sem itak pol denarja porabil za luksuz. Lahko bi se tudi preselil na Tolminsko in tistih 30 prihranjenih jurjev porabil za adaptacijo 160 m2 velike hiše (ki jo je pred 90 leti kupil oziroma postavil dedek in smo jo pred par meseci prodali za 50 jurjev). Skratka, kombinacij je v resnici poljubno veliko in vsak se odloči za tisto, za katero meni, da mu najbolj ustreza.
O.
Lahko seveda naletiš tudi na najemnino, ki je (za najemnika) boljša od tržne in se računica premakne bolj v prid najemnika, kar pomeni samo, da bo kupec na boljšem šele po mogoče 40 letih, ali 50 letih (mogoče sam te prednosti niti ne bo deležen, ampak šele njegovi dediči).
Če ponovimo - oddajanje stanovanj je načeloma tržna dejavnost, s katero lastniki nepremičnin služijo denar. Ni pa to ne vem kako donosna tržna dejavnost in marsikaj je lahko bolj donosnega. Če torej svoj denar, s katerim bi sicer lahko kupil stanovanje, vložiš v dejavnost, ki je donosnejša od oddajanja stanovanj, je najem vsekakor ugodnejša možnost. Ampak 95% ljudi denarja ne zna vložiti donosneje in varneje.
Moj primer je recimo zelo podoben Šimpanzovemu (in vsem drugim kupcem nepremičnin). Pred 12 leti sem kupil stanovanje za 83.000 evrov, od tega 50.000 kredita na deset let - skupna cena z obrestmi je bila 105.000 evrov. Kakšna točno je najemnina za 80 m2 v Fužinah sicer ne vem, predvidevam da 450-500 evrov. Prej sem recimo 6 let plačeval 300 evrov (600 mark) za 50 m2 v Jaršah.
In ja, če bi pred 12 leti prihranjenih 30 jurjev evrov vložil v kakšne donosne delnice, bi bil danes na boljšem. Ampak statistika pravi, da bi jih z večjo verjetnostjo vložil slabše. Stanovanje je danes vredno kakšnih 120-130 jurjev. Se pravi sem "zaslužil" kakšnih 20 jurjev in če k temu prištejem še recimo 65.000 evrov, kolikor bi jih v tem času dal za najemnino v tem stanovanju, sem torej začetnih 30.000 evrov prihrankov spremenil v 85.000 evrov. Jype bi jih sigurno znal bolje obrniti, jaz sem pa s svojim izplenom čisto zadovoljen.
In kar se stroškov tiče in razglabljanja o prednostih najema/nakupa - čisto dovolj dobro bi lahko živel tudi v pol manjšem stanovanju, se pravi sem itak pol denarja porabil za luksuz. Lahko bi se tudi preselil na Tolminsko in tistih 30 prihranjenih jurjev porabil za adaptacijo 160 m2 velike hiše (ki jo je pred 90 leti kupil oziroma postavil dedek in smo jo pred par meseci prodali za 50 jurjev). Skratka, kombinacij je v resnici poljubno veliko in vsak se odloči za tisto, za katero meni, da mu najbolj ustreza.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
WarpedGone ::
Še neki je treba omenit - zafuq pri nakupu.
Kvaliteta gradnje je funkcija konstelacije zvezd. Nekoč je bil vsak svoj zidar, kvaliteta postavljene bajte temu ustrezna. V modernejših časih stvari postavljajo firme, kjer ti plinsko peč speljejo v zračnik bajte in podobne zadeve. Se fino zakreditiraš in nabaviš klopotec, kjer njegov (lahko tudi dobesedni) smrad ugotoviš šele čez par mesecev. Ja, najem je lahko mal dražji, zato pa si okrog vratu ne privežeš mlinskega kamna, katerega se ni enostavno znebit sploh.
Teorija po kateri "pač prodaš zadevo skupaj s kreditom" zahteva žrtev katero boš al nategnu al pa utrpel konkreten finančen minus.
Za ilusracijo 'iz prve roke': pod golovcem so postavili fine nove bloke v par štukih. Pridem na obisk in vhodna vrata na široko odprta, notr zaudarja po vlagi. Znanci mi povejo, da majo probeleme z švicanjem sten, in da je prtlično stanovanje zamenjalo lastnika čez poletje. Poleti vlage ni bilo in je bilo vse tip top in lepo in super in novo oho in sploh. Zdej pa hodijo v gumijastih škornih po lastnem stanovanju. Pritožijo se pa lahk na ravbarkomando.
Greš postavlat svojo bajto in nisi zidar: rit nastaviš izvajalcem, ki znajo napisat račun, ko je treba servisirat napake ni časa, če ni kr izkloplen telefon. Al pa doktoriraš iz gradbeništva in svojo hišo spremeniš v svoj življenski projekt, ki ni nikoli končan. Za hobije ne ostane časa niti energije.
Tko da, lastna hiša je opcija, ko bom mel tolk dnarja da jo bom lahko 3x preplačal in s temi preplačili nekako 'zgarantial' da bojo stvari narejene ornk. Dokler kup denarja ne bo dovolj velik za tak štos, bom pa denar 'zgubljal' v najemu, kjer v prvem momemtu, ko kej resno ne špila na stanovanju, spokam drugam.
Poplava in vlaga? Adijo miško, veliko sreče pri obnovi.
Potres? Adijo miško in zdrav ostani in saniraj svojo bajto.
Primerjat ceno najema s ceno lastništva na evro natančno je absurd totalen. Tolk zanemarjenih faktorjev da stvar ni niti smešna.
Kvaliteta gradnje je funkcija konstelacije zvezd. Nekoč je bil vsak svoj zidar, kvaliteta postavljene bajte temu ustrezna. V modernejših časih stvari postavljajo firme, kjer ti plinsko peč speljejo v zračnik bajte in podobne zadeve. Se fino zakreditiraš in nabaviš klopotec, kjer njegov (lahko tudi dobesedni) smrad ugotoviš šele čez par mesecev. Ja, najem je lahko mal dražji, zato pa si okrog vratu ne privežeš mlinskega kamna, katerega se ni enostavno znebit sploh.
Teorija po kateri "pač prodaš zadevo skupaj s kreditom" zahteva žrtev katero boš al nategnu al pa utrpel konkreten finančen minus.
Za ilusracijo 'iz prve roke': pod golovcem so postavili fine nove bloke v par štukih. Pridem na obisk in vhodna vrata na široko odprta, notr zaudarja po vlagi. Znanci mi povejo, da majo probeleme z švicanjem sten, in da je prtlično stanovanje zamenjalo lastnika čez poletje. Poleti vlage ni bilo in je bilo vse tip top in lepo in super in novo oho in sploh. Zdej pa hodijo v gumijastih škornih po lastnem stanovanju. Pritožijo se pa lahk na ravbarkomando.
Greš postavlat svojo bajto in nisi zidar: rit nastaviš izvajalcem, ki znajo napisat račun, ko je treba servisirat napake ni časa, če ni kr izkloplen telefon. Al pa doktoriraš iz gradbeništva in svojo hišo spremeniš v svoj življenski projekt, ki ni nikoli končan. Za hobije ne ostane časa niti energije.
Tko da, lastna hiša je opcija, ko bom mel tolk dnarja da jo bom lahko 3x preplačal in s temi preplačili nekako 'zgarantial' da bojo stvari narejene ornk. Dokler kup denarja ne bo dovolj velik za tak štos, bom pa denar 'zgubljal' v najemu, kjer v prvem momemtu, ko kej resno ne špila na stanovanju, spokam drugam.
Poplava in vlaga? Adijo miško, veliko sreče pri obnovi.
Potres? Adijo miško in zdrav ostani in saniraj svojo bajto.
Primerjat ceno najema s ceno lastništva na evro natančno je absurd totalen. Tolk zanemarjenih faktorjev da stvar ni niti smešna.
Zbogom in hvala za vse ribe
Okapi> Oddajanje stanovanj je načeloma tržna dejavnost
Mhm, banke so pa zakamuflirani centri za socialno delo.
Mhm, banke so pa zakamuflirani centri za socialno delo.
Okapi> sem torej začetnih 30.000 evrov prihrankov spremenil v 85.000 evrov.
Ne, nisi, ker si za stanovanje plačal 135.000 evrov. Malce več kot 55.000 banki, ostalo pa lastniku.
Da ti v žepu ni ostalo praktično nič je seveda rizik, ki se ga da ovrednotiti, ampak ga ne bomo, da ne bomo komplicirali še s stroški, ki si jih imel zato, ker nekaj časa nisi mogel kupovat reči na razprodajah, ampak takrat, ko si jih nujno potreboval.
Ne, nisi, ker si za stanovanje plačal 135.000 evrov. Malce več kot 55.000 banki, ostalo pa lastniku.
Da ti v žepu ni ostalo praktično nič je seveda rizik, ki se ga da ovrednotiti, ampak ga ne bomo, da ne bomo komplicirali še s stroški, ki si jih imel zato, ker nekaj časa nisi mogel kupovat reči na razprodajah, ampak takrat, ko si jih nujno potreboval.
Potres? Adijo miško in zdrav ostani in saniraj svojo bajto.Za take primere so zavarovanja. Če je potres hujši, pomaga tudi država. Na Tolminskem so sicer ljudje na veliko jamrali, ampak v resnici je marsikdo na ta račun razmeroma zelo ugodno adaptiral staro bajto.
Prej omenjena hiša je bila recimo zavarovana za več kot 50 jurjev in če bi se v potresu podrla, ali če bi do tal pogorela, bi dobili več, kot smo dobili s prodajo.
Drugače pa imaš seveda prav - kakovost gradnje in cena v veliko primerih nista usklajeni. Pri hišah je to večji problem, ker so grajene individualno. Problem je tudi pri novih stanovanjih, medtem ko pri starejših marsikdaj kar dobro veš, kako je z gradnjo in morebitnimi problemi, zlasti v malo večjih soseskah.
Mhm, banke so pa zakamuflirani centri za socialno delo.In? Za nakup nepremičnine ne potrebuješ nobenih bančnih uslug. Lahko potegneš keš izpod žimnice in ga daš prodajalcu.
Pogovarjamo se o absolutni, načelni razliki med najemom in nakupom. Vsakomur je jasno, da je najem po socialni najemnini boljši od nakupa po ceni z vrha nepremičninskega balona. Vedno lahko najdeš tako kombinacijo najemnine in cene stanovanja, da se najem bolj splača. Ampak v povprečju so najemnine tržne in z njimi služi lastnik, ne najemnik. Kar pomeni, da se nakup bolj splača.
Kako sicer obračaš viške svojega denarja, je za to primerjavo nepomembno.
Ne, nisi, ker si za stanovanje plačal 135.000 evrov. Malce več kot 55.000 banki, ostalo pa lastniku.Ne, plačal sem 105.000. 83.000 lastniku in 22.000 banki, da mi je posodila 50.000 evrov.
zato, ker nekaj časa nisi mogel kupovat reči na razprodajah, ampak takrat, ko si jih nujno potreboval.V resnici imam nekako 3x toliko stvari, kot jih zares potrebujem. Brez posojila bi jih imel pa verjetno 4x toliko. Ampak prihranka zaradi stvari, ki jih nisem kupil, ne štejem
O.
Za take primere so zavarovanja.
Seveda so... ampak so vračunana v primerjavo obrok : najemnina?
Philit na prejšnji strani jih recimi ni vračunala. Sploh dobiš neabsurdno protipotresno zavarovanje v tolminu?
Al je to tam pač fakt, ki ga pri lastništvu gladko zanemariš in v primeru nesreče računaš na:
Če je potres hujši, pomaga tudi država.
Kar je po eni strani svojevrstna svinjarija. Je prav, da se ljudi spravi pod streho in na toplo, ni pa prav da se jim 'povrne škoda'. Denar je bil vzet iz žepov najemnikov, ki nimajo za lastno hišo. Ampak to je čisto druga tema.
Okapi> Ne, plačal sem 105.000. 83.000 lastniku in 22.000 banki, da mi je posodila 50.000 evrov.
To je že bolje, še vedno pa dražje od najema, ki bi te stal manj kot obrok kredita prvih deset let, prihranjena sredstva bi se ti pa povečala za malce več kot inflacija, če bi jih pustil v upravljanje svoji banki (kar je najmanj donosna oblika varčevanja) in bi se ti torej za skoraj dvakrat povečala (in bi danes lahko kupil stanovanje brez kredita in prihranil 22.000 evrov).
Okapi> V resnici imam nekako 3x toliko stvari, kot jih zares potrebujem. Brez posojila bi jih imel pa verjetno 4x toliko. Ampak prihranka zaradi stvari, ki jih nisem kupil, ne štejem;)
Vseeno je. Če se je pojavila priložnost, si jo zamudil, ker nisi imel sredstev.
To je že bolje, še vedno pa dražje od najema, ki bi te stal manj kot obrok kredita prvih deset let, prihranjena sredstva bi se ti pa povečala za malce več kot inflacija, če bi jih pustil v upravljanje svoji banki (kar je najmanj donosna oblika varčevanja) in bi se ti torej za skoraj dvakrat povečala (in bi danes lahko kupil stanovanje brez kredita in prihranil 22.000 evrov).
Okapi> V resnici imam nekako 3x toliko stvari, kot jih zares potrebujem. Brez posojila bi jih imel pa verjetno 4x toliko. Ampak prihranka zaradi stvari, ki jih nisem kupil, ne štejem;)
Vseeno je. Če se je pojavila priložnost, si jo zamudil, ker nisi imel sredstev.
in bi danes lahko kupil stanovanje brez kredita in prihranil 22.000 evrovSe pravi bi prihranil 150 evrov na mesec, na račun tega, da bi ves ta čas ne mogel živeti v stanovanju, ki bi ustrezalo mojim potrebam oziroma željam. Prva stvar, ki sem jo naredil po nakupu, je bila, da sem podrl eno steno in iz povprečno velike dnevne sobe in otroške sobe naredil veliko dnevno sobo.
150 evrov na mesec se mi zdi čisto primerna cena za razkošje življenja v stanovanju, ki je predelano po moji meri. In brez skrbi, že prej, ko sem iskal stanovanje za najem (v katerega sem bil prisiljen, ker kot freelancer nisem mogel dobiti dovolj posojila), in potem, ko sem ga kupoval, sem ugotovil, da brez podiranja sten rabljenega stanovanja po moji meri (in za ustrezno ceno) v Ljubljani preprosto ni. Za povrhu je izbira stanovanj brez opreme pri nas skromna - v dnevni sobi hočem imeti opremo, ki je meni všeč, ne tiste, ki jo je lastnik stanovanja kupil v Ikei.
K temu dodajmo še "duševni mir", ker vem, da mi lastnik stanovanja ne bo težil, ker sem v strop zvrtal luknje za projektor in platno, ali mi morda nerazumno povišal najemnino (in me prisilil v selitev), ali pa sploh ne bo podaljšal najemne pogodbe.
O.
Okapi> Se pravi bi prihranil 150 evrov na mesec, na račun tega, da bi ves ta čas ne mogel živeti v stanovanju, ki bi ustrezalo mojim potrebam oziroma željam.
Ha? Saj bi živel v enakem.
Okapi> Prva stvar, ki sem jo naredil po nakupu, je bila, da sem podrl eno steno in iz povprečno velike dnevne sobe in otroške sobe naredil veliko dnevno sobo.
Ja, brezveze si podiral. Komot bi najel stanovanje, ki je že tako.
Okapi> K temu dodajmo še "duševni mir", ker vem, da mi lastnik stanovanja ne bo težil, ker sem v strop zvrtal luknje za projektor in platno, ali mi morda nerazumno povišal najemnino (in me prisilil v selitev), ali pa sploh ne bo podaljšal najemne pogodbe.
Hja, jaz imam pa duševni mir, ker je praktično nemogoče, da bi vsi lastniki meni ustrezajočih stanovanj na svetu hkrati počeli vse zgoraj opisano, se pa zelo dobro zavedam, da je vsak "single point of failure", kar eno lastniško stanovanje v katerem živiš zagotovo je, precej večji rizik kot si ljudje domišljajo.
Ha? Saj bi živel v enakem.
Okapi> Prva stvar, ki sem jo naredil po nakupu, je bila, da sem podrl eno steno in iz povprečno velike dnevne sobe in otroške sobe naredil veliko dnevno sobo.
Ja, brezveze si podiral. Komot bi najel stanovanje, ki je že tako.
Okapi> K temu dodajmo še "duševni mir", ker vem, da mi lastnik stanovanja ne bo težil, ker sem v strop zvrtal luknje za projektor in platno, ali mi morda nerazumno povišal najemnino (in me prisilil v selitev), ali pa sploh ne bo podaljšal najemne pogodbe.
Hja, jaz imam pa duševni mir, ker je praktično nemogoče, da bi vsi lastniki meni ustrezajočih stanovanj na svetu hkrati počeli vse zgoraj opisano, se pa zelo dobro zavedam, da je vsak "single point of failure", kar eno lastniško stanovanje v katerem živiš zagotovo je, precej večji rizik kot si ljudje domišljajo.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ja, z lastništvom tvegaš malo večjo zgubo, ampak se da zavarovat, s pametjo in z zavarovalnico. Pri najemu je zguba garantirana, do konc življenja si približno tam kot da ti bi zgorele 2 nezavarovane bajte. Eno plačaš v 30 letih, eno pa še pol, če maš s čim.
Utk> Ja, z lastništvom tvegaš malo večjo zgubo, ampak se da zavarovat, s pametjo in z zavarovalnico.
Če ti je lastništvo podarjeno, to drži.
Utk> Pri najemu je zguba garantirana, do konc življenja si približno tam kot da ti bi zgorele 2 nezavarovane bajte.
Ja, ampak vsak dan samo par kvadratnih centimetrov, kar niti ni tako grozno.
Če ti je lastništvo podarjeno, to drži.
Utk> Pri najemu je zguba garantirana, do konc življenja si približno tam kot da ti bi zgorele 2 nezavarovane bajte.
Ja, brezveze si podiral. Komot bi najel stanovanje, ki je že tako.A je res treba po vsej sili trolat?
Ne - takega stanovanja preprosto ni mogoče najeti, ker ga na tržišču najemnih stanovanj ni. Če pa morda kakšno celo je, bi bila najemnina bistveno višja, ker sodijo velike dnevne sobe v "nadstandard" in bi morda kakšno primerno našel v nekem luksuznem novem bloku ali hiši. Meni nič ne pomaga najti idealno stanovanje v centru Ljubljane, ker si ga ne morem privoščit (ne za najem, ne za nakup).
O.
Okapi> Ne - takega stanovanja preprosto ni mogoče najeti, ker ga na tržišču najemnih stanovanj ni. Če pa morda kakšno celo je, bi bila najemnina bistveno višja, ker sodijo velike dnevne sobe v "nadstandard" in bi morda kakšno primerno našel v nekem luksuznem novem bloku ali hiši. Meni nič ne pomaga najti idealno stanovanje v centru Ljubljane, ker si ga ne morem privoščit (ne za najem, ne za nakup).
Ne verjamem ti.
Ne verjamem ti.
100k kredita, 430€ obrok. Ročnosti menda ne bo grozno težko izračunat/predvidet.
WarpedGone je izjavil:
Philit na prejšnji strani jih recimi ni vračunala.
Meh ja, tko je ko človek pričakuje da bodo ljudje na tehničnem forumu malo sive celice zakurblal. Ajde, da ne bo pretežko... zavarovanje me pride dobrih 100€ na leto. Seveda boste nekateri sedaj zahtevali vse sorte detajlov kaj to pokriva in kaj ne... krije vse kar jaz mislim da je treba. Poplav se mi ni bati, recimo, tko da tega nimam.
vprašal sem samo (in spotoma še povedal, zakj se mi zdi to relevantno), za kakšen delež vrednosti nepremičnine gre pri tem kreditu, ker tega (enako kot jype) nisem zasledil. Za podatke, ki si jih dala, ti popolnoma verjamem, da so točni.
Potem operiraj s podatki ki jih imaš. So dovolj točni in relevantni za potrebe te debate. Drugega ti ni treba vedet ker je popolnoma nerelevantno. Jaz vem kaj tebe moti, ampak naj te ne... ker nima veze... povedano že ne vem v katero.
To je sicer čista resnica. Ampak problem je da te ne udari po prstih vsak dan malo... ampak te žlokne v enem kosu. Za tiste ki so v najemu zato ker si nakupa ne morejo privoščiti je to gromozanski problem. Verjamem pa da za nekoga ki lahko poleg najemnine na stran da še par sto evrov to ne bo nikakršen problem.
Če bi jaz imela kake 3 jurje plače bi tudi verjetno imela nekaj malega v najemu... pa dajala nekaj na en fajn kupček... pa si čez kakih 15-20 let privoščila eno kučico nekje na toplem, blizu kakšne lepe plažice... pa za zabavo furala eno restavracijo, ker bi mi bilo vseeno za promet. Ker pa keša nimam tolk, pa skrbim za to da mi ne bo treba pol (ali več) penzije zafurat za najemnino ampak bom imela strehico nad glavo. Zavedam se da gre do takrat lahko še marsikaj narobe, ampak tega se mi je za bati tudi v primeru najema.
Kaj je bolje za sosedovega Janeza, ali pa Micko iz Ljubljane... jaz ne vem. Vem pa kaj je bolje zame. Se mi pa zdi hudo blesavo da tudi nekateri drugi mislijo kaj je bolje zame.
krije vse kar jaz mislim da je treba.
Potres in sesutje bajte?
Pithlit> Vem pa kaj je bolje zame.
Temu nihče ne oporeka. Čustveni navezanosti na nepremičnino, ki jo imaš v lasti, lahko pripišeš tudi čisto konkretno vrednost v evrih, pa te zaradi tega nimajo ljudje kaj zafrkavat.
Pravimo le, da v povprečju spušiš manj evrov, če najemaš, ker ne plačuješ bank, katerih glavni biznis je ukvarjanje z denarjem in med katerimi je konkurenca šibka, v primerjavi z najemodajalci, ki jih je ogromno in vseh vrst in en drugemu močno hodijo v zelje v večini sveta - kmalu tudi pri nas, kjer bo lastništvo praznih nepremičnin končno postalo dražje, tako kot je v večini urbanih držav že dolgo.
Temu nihče ne oporeka. Čustveni navezanosti na nepremičnino, ki jo imaš v lasti, lahko pripišeš tudi čisto konkretno vrednost v evrih, pa te zaradi tega nimajo ljudje kaj zafrkavat.
Pravimo le, da v povprečju spušiš manj evrov, če najemaš, ker ne plačuješ bank, katerih glavni biznis je ukvarjanje z denarjem in med katerimi je konkurenca šibka, v primerjavi z najemodajalci, ki jih je ogromno in vseh vrst in en drugemu močno hodijo v zelje v večini sveta - kmalu tudi pri nas, kjer bo lastništvo praznih nepremičnin končno postalo dražje, tako kot je v večini urbanih držav že dolgo.
Zgodovina sprememb…
Z najemnino plačaš v povprečnem življenju 2 ali 3 stanovanja in nimaš na koncu nič. Z nakupom kupiš samo enega in ga lahko zapustiš otrokom, ali pred odhodom v dom za stare prodaš.
nekikr ::
In zdaj pridemo spet na vlaganje v Bitcoine in kako bi lahko tam zaslužil za 5 dodatnih stanovanj. Novih 8 strani.
lastništvo praznih nepremičnin končno postalo dražje, tako kot je v večini urbanih držav že dolgo.
to ne more bit res, ker je ekonomsko nevzdržno. FAIL.. pa delaj nešteto izračunov kakršnihkoli
če nekaj ne bi bilo profitabilno, tega ne bi počel nihče
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Loocas ()
Loocas> to ne more bit res, ker je ekonomsko nevzdržno
Ti sploh nisi prebral tistega, kar sem jaz zapisal.
nekikr> In zdaj pridemo spet na vlaganje v Bitcoine in kako bi lahko tam zaslužil za 5 dodatnih stanovanj. Novih 8 strani.
Ne, pridemo na to, da z najemnino v resnici prihraniš veliko več kot z lastništvom stanovanja, ker se ti ni treba nikoli zadolžiti. Brez kakršnegakoli špekuliranja.
nekikr> In zdaj pridemo spet na vlaganje v Bitcoine in kako bi lahko tam zaslužil za 5 dodatnih stanovanj. Novih 8 strani.
Ne, pridemo na to, da z najemnino v resnici prihraniš veliko več kot z lastništvom stanovanja, ker se ti ni treba nikoli zadolžiti. Brez kakršnegakoli špekuliranja.
Zgodovina sprememb…
Aston_11 ::
V resnici ne prihraniš mič, če namensko ne varčuješ - saj je vedno kaj za nabaviti, pa če tisto rabiš ali ne - pa še večina je oportunistov, ki živi iz dneva v v dan. Se pa lepo sliši v teoriji.
Ne, ne prihraniš veliko več, ampak 20, 30 jurjev v 20 letih. Zame jurja ali pa jurja pa pol na leto ni veliko več, gleda na to da imaš drugače po 20 letih stvar vredno 100 jurjev. Če kdo pozna podobno naložbo, za 100 evrov na mesec 70 jurjev profita v 20 letih, kar na plano z njo. Nisem tako pohlepen da bi zahteval večje obresti.
Čustveni navezanosti na nepremičnino, ki jo imaš v lasti, lahko pripišeš tudi čisto konkretno vrednost v evrih, pa te zaradi tega nimajo ljudje kaj zafrkavat.
Na čustveno navezanost se izredno težko pripiše neko vrednost. Ampak jaz na bajto nisem kaj prida čustveno navezana. Takoj ko se bo izkazala potreba da jo je treba prodat... jo bom dala na trg. Trg bo pa pol vrednost določil (jaz lahko določim le ceno).
Pravimo le, da v povprečju spušiš manj evrov, če najemaš, ker ne plačuješ bank, katerih glavni biznis je ukvarjanje z denarjem in med katerimi je konkurenca šibka
V bistvo večina trdi da je najem cenejši v _vsakem_ primeru. Kar pomeni tudi mojem. Kar pa očitno, preverjeno v praksi, ni res. In ker to ne štima z njihovo idejo je treba iz mene scuzat čisto vsak najmanjši, še tolk nepomemben, detajl (tko kot warpedone malo više sprašuje neumnosi, čeprav sem mu že odgovorila...). Tega pač ne bom storila ker se to nikogar, izven tistih ki so podpisani na pogodbi, ne tiče.
Moj problem ni to da je najem lahko cenejši od _kredita_. To je meni čisto jasno. Moj problem so preprosto ljudje ki trdijo da je temu v _vsakem_ primeru tako (trdijo celo take gluposti da je najem v _vsakem_ primeru cenejši od _lastništva_). Torej da nakup NE MORE biti cenejši od najema. Pa je. Celo tako je: nakup je večinokrat cenejši od najema... če ti za to ni treba jemat kredita (pa še z najemo kredita pridemo včasih ceneje skozi!).
Jaz še vedno mislim (priznam, z edinim najemom do sedaj imam slabe izkušnje) da je edini 'upside' najema to, da lahko praktično z danes na jutri spokaš kufre in greš na drugi konec sveta.
Pithlit> Torej da nakup NE MORE biti cenejši od najema.
Ekstremni primeri in osebne anekdote niso pretirano pomembne. Povprečje je pa takšno, kakršno je.
Pithlit> da je edini 'upside' najema to, da lahko praktično z danes na jutri spokaš kufre in greš na drugi konec sveta.
Ali pa v stanovanje na drugem koncu ulice in te to praktično nič ne stane.
Ekstremni primeri in osebne anekdote niso pretirano pomembne. Povprečje je pa takšno, kakršno je.
Pithlit> da je edini 'upside' najema to, da lahko praktično z danes na jutri spokaš kufre in greš na drugi konec sveta.
Ali pa v stanovanje na drugem koncu ulice in te to praktično nič ne stane.
Zgodovina sprememb…
Loocas> to ne more bit res, ker je ekonomsko nevzdržno
velja za vse primere (v povprečju se mora gradnja izplačat).
če se ne bi, ne bi nihče gradil..
Ekstremni primeri
Hec je v temu da niso ekstremni primeri. Še posebej pa v temu da nekateri _lastništvo_ enačijo s _kreditom_ (kar je neumnost). Najem bo zelo, zelo težko ugodnejši od lastništva. Ima pa precej šans da bo ugodnejši od kredita, to je res. Ni pa res da je vedno tako (kot ni res da je lastništvo vedno ugodnejše od najema).
Loocas> velja za vse primere (v povprečju se mora gradnja izplačat).
Loocas> če se ne bi, ne bi nihče gradil..
Absurdno razmišljanje. A se splača kupit avto? Seveda ne. A se splača imeti otroke? Seveda ne. Nič se ne splača, ker je vedno ceneje lačen in moker v gozdu sedet.
Pithlit> Hec je v temu da niso ekstremni primeri.
V tej temi jih je ogromno. Tvoj primer je anekdota in ne predstavlja ničesar oprijemljivega. Tudi moj primer ni reprezentativen in na njem ne temelji noben moj argument.
Pithlit> Najem bo zelo, zelo težko ugodnejši od lastništva.
To velja samo za tiste, ki še ne razumejo računovodstva.
Absurdno razmišljanje. A se splača kupit avto? Seveda ne. A se splača imeti otroke? Seveda ne. Nič se ne splača, ker je vedno ceneje lačen in moker v gozdu sedet.
Pithlit> Hec je v temu da niso ekstremni primeri.
V tej temi jih je ogromno. Tvoj primer je anekdota in ne predstavlja ničesar oprijemljivega. Tudi moj primer ni reprezentativen in na njem ne temelji noben moj argument.
Pithlit> Najem bo zelo, zelo težko ugodnejši od lastništva.
Zgodovina sprememb…
V tej temi jih je ogromno.
Res je. Veliknska več¨ina je fantazijskih blodenj namenjenih predvsem ustrahovanju nasprotnega tabora (kot tisto o tem kolk se bo obrok čudežno podražil na skoraj dvakratnik...).
Tvoj primer je anekdota in ne predstavlja nič¨esar oprijemljivega.
Se strinajm. Zato pa ves č¨as pudarjam tri stvari:
1. Je moj primer.
2. Velja zame.
3. Dokazuje da najem NI VEDNO boljša opcija.
Nikakor ne trdim da najem ne more biti boljša opcija.
Škoda le da se prenekateri lastnik (odštejemo ekstremne primere ko si lastijo razne podrtije, pa jim poplave odnašajo nezavarovane objekte, pa še in še bavbav-ov ki se jim normalen č¨lovek izogne) s tvojim pogledom ne strinja, in se niti ne more... ker lastništvo (kjer so stvari urejene kot se gre) z vsemi stroški skupaj zelo, zelo redko preseĹže stroške najema. Pa pustimo tokrat mešanje hrušk in melon pri strani (torej ne mešajmo zraven kreditov).
Pithlit> ker lastništvo (kjer so stvari urejene kot se gre) z vsemi stroški skupaj zelo, zelo redko preseĹže stroške najema.
Ne, praktično vedno jih, z eno samo statistično smiselno izjemo: Da nisi začel z nič, ampak ti je nekdo nekaj podaril oziroma si podedoval.
Ne, praktično vedno jih, z eno samo statistično smiselno izjemo: Da nisi začel z nič, ampak ti je nekdo nekaj podaril oziroma si podedoval.
Zgodovina sprememb…
Loocas> velja za vse primere (v povprečju se mora gradnja izplačat).
seveda, da se splača, če se ti izplača
TESKAn ::
Strošek lastništva mora biti enak ali nižji strošku najema, drugače za lastnika ni računice in ti dejansko subvencionira najem. Koliko časa to gre, bomo pa videli :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Pithlit> ker lastništvo (kjer so stvari urejene kot se gre) z vsemi stroški skupaj zelo, zelo redko preseĹže stroške najema.
Ne, lastništvo je zmeraj cenejše, razen ena statistično smiselna izjema: človek pojerba bajto, nima pojma kaj bi z njo in koliko kaj stane, zato je da v poceni najem.
TESKAn> Strošek lastništva mora biti enak ali nižji strošku najema
To velja izključno za tiste lastnike, ki ne živijo v nepremičninah, ki jih oddajajo.
Utk> Ne, lastništvo je zmeraj cenejše, razen ena statistično smiselna izjema: človek pojerba bajto, nima pojma kaj bi z njo in koliko kaj stane, zato je da v poceni najem.
To ne drži.
To velja izključno za tiste lastnike, ki ne živijo v nepremičninah, ki jih oddajajo.
Utk> Ne, lastništvo je zmeraj cenejše, razen ena statistično smiselna izjema: človek pojerba bajto, nima pojma kaj bi z njo in koliko kaj stane, zato je da v poceni najem.
To ne drži.
*sigh*
Gremo nazaj na moj primer pa ignorirajmo kredit in privzamemo par stvari:
Bajta: 100000EUR
Pričakovana življenjska doba osebe: 80let (tolk da bo okrogla cifra).
Bajto kupiš ko imaš 30 let. Torej boš v njej živel 50 let. To pri nakupu znese 167EUR/mesec. Proti najemnini 500EUR/mesec.
Zdaj naj mi pa kdo računovodsko razloži kako se najem splača. Pa dajmo najemnino znižat na bolj sprejemljivih (dasiravno ne realnih) 350EUR/mesec. Naj mi nekdo razloži po kakšni računici je najem ugodnejši od _lastništva_ ko si lahko za razliko med nakupno ceno in najemno ceno lahko postavim še eno celo bajto! Najmanj eno... pravzaprav.
*edit* Pa celo poznam nekoga ki svojo 130m? veliko bajto oddaja v najem za 150EUR/mesec. Ampak najemnik krije stroške obnove. Ampak to je spet ekstremen primer ki najemniku omogoča zelo ugodno življenje, lastniku pa krije stroške lastništva in mu ne prinaša dobička (v denarnem smislu, mu pa ostane zrihtana bajta).
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Aston_11 ::
Predpostavka zagovornikov najema je, da varčuješ poleg najemnine - na račun obroka kredita. Torej če je najemmina 250 EUR, obrok 500 EUR, privarčuješ 250 EUR na mesec. Kar recimo za nakup 150 k bajte/stanovanja pomeni, da varčuješ točno 50 let in imaš 80 let, ko nakup nima več smisla. In da torej daš 150 k lastniku stanovanja, 150 pa imaš prišparanega.
(edit: 250 sem uporabil, ker je mene najem pol bajte toliko koštal)
(edit_2: po branju pitlit posta sem ugotovil še, da avtomatsko privzemamo, da je najem cenejši od kredita, kar tudi ni nujno res)
(edit_2: po branju pitlit posta sem ugotovil še, da avtomatsko privzemamo, da je najem cenejši od kredita, kar tudi ni nujno res)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Predpostavka zagovornikov najema je, da varčuješ poleg najemnine - na račun obroka kredita. Torej če je najemmina 250 EUR, obrok 500 EUR, privarčuješ 250 EUR na mesec. Kar recimo za nakup 150 k bajte/stanovanja pomeni, da varčuješ točno 50 let in imaš 80 let, ko nakup nima več smisla. In da torej daš 150 k lastniku stanovanja, 150 pa imaš prišparanega.
Predpostavka je zgrešena. Naslov teme je najem vs. lastništvo. Kdo je kredite začel mešat not pa ne vem. Verjetno je argumentov zmanjkalo pa je bilo treba lastništvo začet enačit s kreditom. Ampak tudi s kreditom je včasih zadeva ugodnejša. Sam trma je huda stvar.
Steinkauz ::
Evo recimo primer za stanovanje v katerem sem. Najemnina 350eur na mesec. Vrednost stanovanja 75.000 eur, recimo da vzameš celoten znesek v kreditu.
Fiksna obrestna mera, tko da je zihr tolk:
doba odplačila 240 mesecev
fiksna obrestna mera 4,20 %
mesečna anuiteta 462,43 EUR
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec 111.945,62 EUR
Torej 110eur več na mesec.
Če to razliko mesečno varčuješ(ne mi sanjat od delnicah, ker je banka edina zihr):
Mesečni polog 110,00 €
Doba varčevanja 20 let
Število pologov 240
Obrestna mera 3,40 %
Obrestna mera med izplačevanjem rent 3,40 %
Skupaj pologi 26.400,00 €
Privarčevana sredstva 37.842,64 €
Po 20ih letih si plačal 112.000eur za stanovanje in je tvoje. Recimo da je stanovanje takrat vredno še 60.000eur. V 20ih letih si torej izgobul 52.000eur.
Po 20ih letih varčevanja si z razliko prišparal 38.000eur. Za najemnino si dal 72000eur. Izgubil si 34.000eur.
Torej res 18.000eur cenej. Ker pa ne živiš samo 20 let na svojem in imaš verjetno tudi mulce, se začne ta razlika manjšati, saj lahko po 20ih letih začneš varčevati 460eur na mesec, medtem ko v najemu še vedno samo po 110eur na mesec.
Fiksna obrestna mera, tko da je zihr tolk:
doba odplačila 240 mesecev
fiksna obrestna mera 4,20 %
mesečna anuiteta 462,43 EUR
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec 111.945,62 EUR
Torej 110eur več na mesec.
Če to razliko mesečno varčuješ(ne mi sanjat od delnicah, ker je banka edina zihr):
Mesečni polog 110,00 €
Doba varčevanja 20 let
Število pologov 240
Obrestna mera 3,40 %
Obrestna mera med izplačevanjem rent 3,40 %
Skupaj pologi 26.400,00 €
Privarčevana sredstva 37.842,64 €
Po 20ih letih si plačal 112.000eur za stanovanje in je tvoje. Recimo da je stanovanje takrat vredno še 60.000eur. V 20ih letih si torej izgobul 52.000eur.
Po 20ih letih varčevanja si z razliko prišparal 38.000eur. Za najemnino si dal 72000eur. Izgubil si 34.000eur.
Torej res 18.000eur cenej. Ker pa ne živiš samo 20 let na svojem in imaš verjetno tudi mulce, se začne ta razlika manjšati, saj lahko po 20ih letih začneš varčevati 460eur na mesec, medtem ko v najemu še vedno samo po 110eur na mesec.
Invictus ::
Kot že napisano, večina folka pri primerjavi nakupa/najema pozabi na dejstvo, da imaš po odplačilu kredita v premoženju novo osnovno sredstvo.
Ki je lahko celo več vredno kot si ti plačal kredita zanjo, ker so šle cene nepremičnin gor.
Ja, imaš stroške z lastništvom in z obnovo. Lahko pa seveda živiš v najemniškem stanovanju/hiši, kjer se lastniku fučka za neko obnovo, pa moraš kot najemnik to tako ali tako sam kriti obnovo. Seveda če ti lastnik dovoli. Lahko pa živiš v svinjariji. Ni namreč mehanizma, ki bi lastnika prisilil da ti na 5 ali 10 let pobeli stanovanje. Lastnik opravi najnujnejša popravila in gre dalje.
Slovenija je tako majhna in ljudje tako nefleksibilni da se ne selijo preveč. Razen ob poroki, ločitvi in smrti partnerja. Pa še to samo tisti bolj napredni. Večina jih vztraja v preveliki nepremičnini kar lep čas. Pa najsi bo to najem ali lastna nepremičnina.
Poleg tega, če imaš nepremičnino nekje v krogu 50km od Ljubljane, ni velika verjetnost da se boš seilil v MB ali NM, ker tam tako ali tako ni služb. Oz. ne vsaj dobro plačanih ...
Kar se tiče pa cen nepremičlnin, so zdaj precej dosegle svoje dno. Mogoče bo padlo še za 10%. Več ne. Tako se strinjajo vsi ki se s tem poslov ukvarjajo. Tako da mokre sanje nekaterih da bodo 3 sobna stanovanja v Ljubljani po 50k EUR odpadejo.
Ki je lahko celo več vredno kot si ti plačal kredita zanjo, ker so šle cene nepremičnin gor.
Ja, imaš stroške z lastništvom in z obnovo. Lahko pa seveda živiš v najemniškem stanovanju/hiši, kjer se lastniku fučka za neko obnovo, pa moraš kot najemnik to tako ali tako sam kriti obnovo. Seveda če ti lastnik dovoli. Lahko pa živiš v svinjariji. Ni namreč mehanizma, ki bi lastnika prisilil da ti na 5 ali 10 let pobeli stanovanje. Lastnik opravi najnujnejša popravila in gre dalje.
Slovenija je tako majhna in ljudje tako nefleksibilni da se ne selijo preveč. Razen ob poroki, ločitvi in smrti partnerja. Pa še to samo tisti bolj napredni. Večina jih vztraja v preveliki nepremičnini kar lep čas. Pa najsi bo to najem ali lastna nepremičnina.
Poleg tega, če imaš nepremičnino nekje v krogu 50km od Ljubljane, ni velika verjetnost da se boš seilil v MB ali NM, ker tam tako ali tako ni služb. Oz. ne vsaj dobro plačanih ...
Kar se tiče pa cen nepremičlnin, so zdaj precej dosegle svoje dno. Mogoče bo padlo še za 10%. Več ne. Tako se strinjajo vsi ki se s tem poslov ukvarjajo. Tako da mokre sanje nekaterih da bodo 3 sobna stanovanja v Ljubljani po 50k EUR odpadejo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
recimo da vzameš celoten znesek v kreditu.
Ja sam ko se pogovarjamo o lastništvu kredit nima kaj zraven iskat. Kar celotno avanturo še poceni. Pa smo že ugotovili da tudi s kreditom se da prit ugodneje skozi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 63855 (45388) | Mato989 |
» | Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 116992 (69965) | tommy300 |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34117 (31159) | Ganon |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16343 (14646) | Matako |