Forum » Loža » Najemnine vs. lastništvo nepremičnine
Najemnine vs. lastništvo nepremičnine
nekikr ::
Ja kako, če nekdo dobi šenkano hišo kjer plačuje nekaj stroškov iz usmiljenja potem je to seveda najbolje za vse, kako pa naj bi bilo?! Welcome to the internet, I will be your guide :)
O tem sem prej pisal. Da moraš pri izračunu upoštevati tudi druge faktorje kot samo obrestno mero in polog. Lastna nepremičnina kjer lahko počneš karkoli ne da bi prej prosil in moledoval lastnika je vredna x,xxEUR. Za vsakega druga vrednost. In teh x,xxEUR vrednosti je v izračunu še precej. Samo en odgovor je na vprašanje kaj se bolj splača: odvisno za koga. Vse ostalo je brezveze.
O tem sem prej pisal. Da moraš pri izračunu upoštevati tudi druge faktorje kot samo obrestno mero in polog. Lastna nepremičnina kjer lahko počneš karkoli ne da bi prej prosil in moledoval lastnika je vredna x,xxEUR. Za vsakega druga vrednost. In teh x,xxEUR vrednosti je v izračunu še precej. Samo en odgovor je na vprašanje kaj se bolj splača: odvisno za koga. Vse ostalo je brezveze.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
nagobčnik ::
Pithlit, ta tvoj kredit je za 100 % vrednosti nepremičnine ali je bil en delež odplačan takoj?
To je brezpredmetno. Vzela sem 100k€ kredita.
Kako je to brezpredmetno? Če skeširaš 99 % bajte in vzameš kredit za 1 % vrednosti nepremičnine na 50 let razpotegnjen, bo dejstvo, da je obrok pri temu kreditu nižji od najemnine, en kakec pomenilo.
sensei ::
Jah, tle je psihologija lastništva vmes. Eni tripajo na to, drugi manj, tretji sploh ne. Ne morš gledat samo cene na koncu, ker v ceni je vštet tudi vpliv na počutje, ki ga lastništvo/svoboda-od-lastništva prinese. Mislm, loh so ti všeč joške, loh ti pa niso, ane.
Pithlit ::
Sicer pa, najemnina 500 EUR na mesec je primerljiva s tem, da hišo kupiš 100% s kreditom. Ne da našparaš 50% za hišo, vzameš 50% kredita, potem pa rečeš, da je kredit cenejši. Jasno, da je obrok nižji, če si kupila pol bajte s kreditom, najela bi pa celo.
100k€ je kredita. Zdaj pa lahko naprej z raznimi teorijami.
Kako mislite, da je možno dokazat, da je kredit ali najem boljši/slabši?
Mogoče je dokazat na konkretnih primerih. Zato sem jaz podala svojega. Nekdo drug bo dokazal da je na njegovem primeru boljše nasprotno. In mu bom verjela... Ampak tule pa zdaj meni nekateri probajo neke luknje najt v mojem primeru (zato ker je po njihovo nemogoč scenarij). No, mogoče bo pa obrok res narasel na več kot 500€/mesec. Mislim pa da je to približno tolk verjetno kot to da bo padel pod 400.
Life is as complicated as we make it...
Tilen ::
Ja, narasel bo čez 600 EUR in tudi čez 700, v dvajsetih letih. Upam, da nimaš daljše ročnosti.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
100kEUR je kredita. Zdaj pa lahko naprej z raznimi teorijami.
Jah, nism lih maher, sam mislm, da se ne primerja tkole :) Lastništvo bajte pomen, da jo morš kupt (v celoti), najemništvo pa da jo moraš najet v celoti. Zdej poglej ceno bajte in koliko te to pride na mesec (kakorkoli že plačaš) in primerjaj z najemnino. Potem dobiš sliko ali je kredit cenejši ali dražji. Ali pa seštej najemnine za obdobje, ko misliš tam živet, in primerjaj s kupnino.
Zato sem jaz podala svojega. Nekdo drug bo dokazal da je na njegovem primeru boljše nasprotno. In mu bom verjela
Ja fajn. Jebeš to, če ma lahko vsak prav, pomeni da hkrati tudi nihče nima.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sensei ()
Kako je to brezpredmetno? Če skeširaš 99 % bajte in vzameš kredit za 1 % vrednosti nepremičnine na 50 let razpotegnjen, bo dejstvo, da je obrok pri temu kreditu nižji od najemnine, en kakec pomenilo.
Imaš podatek kolk kredita je blo. Bajte je 120m². Če vam logika ne dela pa ne morem pomagat.
Oz. lahko...
430*360=154800 (pa lahko rečem da je moje)
500*360=180000 (pa lahko iščem novo stanovanje)
Pa recimo da gre euribor za 5% gor (kar je že en hud ekstrem):
450*360=162000 na uč, seveda... mal več pride drugač (pa lahko rečem da je moje)
Bo zdaj lažje ugotavljat kaj je v mojem primeru bolje?
Če gre Euribor na 5% ob trenutnih pribitkih, gre tvoj kredit čez 700 eur mesečno. Nimaš pojma in delaš račune brez krčmarja.
Če vam logika ne dela pa ne morem pomagat.
Ah dej no, primerjamo (naj bi), da se nekdo odloči ali kupit ali najet nepremičnino in zdaj nas zanima cena. Če nek del nepremičnine ne šteješ v ta znesek, kako lahko potem primerjaš ceno?
Mislm, dej mi pomagi, zakaj bi jaz v tvoji situaciji recimo, pozabil na tisti del, ki ni kredit? A ni tist tud moj dnar?
Česa ne kapiram?
Ja, narasel bo čez 600 EUR in tudi čez 700, v dvajsetih letih. Upam, da nimaš daljše ročnosti.
Dej mal kalkulator v roke pa zračunaj kako točno je to mogoče v neki realni situaciji. Al smo spet na unem ko je lastništvo slabo zato ker 'tisočletne' poplave odplavljajo bajte kot po tekočem traku?
Ja fajn. Jebeš to, če ma lahko vsak prav, pomeni da hkrati tudi nihče nima.
Glih zato dajem _moj_ primer. Da se neha kar tako vsepovprek aplicirat lastne ideje. Treba je gledat vsak primer posebej ne pa bluzit. In ne, to ne pomeni da nihče nima prav. Jaz imam prav za svoj primer. Tisti ki me skušajo prepričat v nasprotno se pa pač motijo (in še kar iščejo dlako v jajcu). Sem pa ziher da ima jype povsem prav v svojem primeru in se mu nikakor ne splača kupovat bajte. Verjamem tudi da se nekomu veliko bolj splača najet stanovanje za 5 let kot pa kupit bajto za 5 let (jaz imam pač namen 'penzijo' doživet tukaj).
Pithlit, še nekaj let nazaj (5 let) je bil Euribor čez 5%, nikakor ne gre za tisočletne poplave. NLB ima, sicer skrito, opozorilo;
Opozorilo o tveganjih pri najemu kredita s spremenljivo obrestno mero, vezano na referenčno obrestno mero EURIBOR
Iz grafa je razvidno, da se je višina EURIBOR-ja v sedemletnem obdobju zelo spreminjala in se je gibala v širokem razponu od 0,96 % do 5,30 %. Gre torej za huda nihanja, saj razmerje med največjo in najmanjšo vrednostjo krepko presega 5:1.
Rezultati so zbrani v preglednici 1 in prav lahko vidimo, da bi bila pri takšni dinamiki referenčne obrestne mere anuiteta v prvi polovici 4. leta odplačevanja kredita za celih 35 % večja od začetne anuitete, na osnovi katere smo se pravzaprav odločali, ali si kredit lahko privoščimo ali ne.
Opozorilo o tveganjih pri najemu kredita s spremenljivo obrestno mero, vezano na referenčno obrestno mero EURIBOR
Iz grafa je razvidno, da se je višina EURIBOR-ja v sedemletnem obdobju zelo spreminjala in se je gibala v širokem razponu od 0,96 % do 5,30 %. Gre torej za huda nihanja, saj razmerje med največjo in najmanjšo vrednostjo krepko presega 5:1.
Rezultati so zbrani v preglednici 1 in prav lahko vidimo, da bi bila pri takšni dinamiki referenčne obrestne mere anuiteta v prvi polovici 4. leta odplačevanja kredita za celih 35 % večja od začetne anuitete, na osnovi katere smo se pravzaprav odločali, ali si kredit lahko privoščimo ali ne.
Zgodovina sprememb…
Česa ne kapiram?
Kapiraš že vse. Sam zastopiš ne. Zato ker moj scenarij po tvoje ne more bit možen. Zato pa se vrni nazaj in razmisli... na pladnju ti ne mislim servirat nič več kot sem ti že (bo dovolj dober namig?).
Pithlit, še nekaj let nazaj (5 let) je bil Euribor čez 5%, nikakor ne gre za tisočletne poplave.
Zanimivo da sem jaz takrat kredit jemala... 2008, če se ne motim... mogoče 9. Ravno takrat enkrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Loocas ::
@Tilen
No zdaj pa še izračunaj za nekoga, ki bo živel 160 let in bo plačeval najemnino recimo 135 let v primerjavi z nekom, ki odplača stanovanje v 20-ih letih ter bo imel z njo določene stroške (za stanovanje in hišo seveda ločeno, ker gre pri obeh variantah za občutno drugačne stroške vzdrževanje).
dajmo Tilen
Matev - najslabši troll vseh časov
Dej mal kalkulator v roke pa zračunaj kako točno je to mogoče v neki realni situaciji. Al smo spet na unem ko je lastništvo slabo zato ker 'tisočletne' poplave odplavljajo bajte kot po tekočem traku?
Takole. Pithlit, tvoj Euribor je danes še bistveno nižji, kot v tej tabeli upoštevan, kot najnižji. Obrok se ti torej dvigne še za bistveno več, če gre Euribor na 5%.
Zgodovina sprememb…
Zato ker moj scenarij po tvoje ne more bit možen.
lol @ pladenj. Komot je tvoj scenarij možen, samo če primerjaš napačne vrednosti potem ni prenosljiv na druge posameznike. Iz tvojega primera se lahko naučimo to, kar že vemo: da si zase izbrala to, kar misliš da je najboljše in da se je zaenkrat izbira izkazala zate super. Zdej, mi smo veseli zate, sam potegnt se iz tega ne da nič. Okapi, na drugi strani, ma dost močnejše mnenje :)
Imaš podatek kolk kredita je blo. Bajte je 120m². Če vam logika ne dela pa ne morem pomagat.
Oz. lahko...
430*360=154800 (pa lahko rečem da je moje)
500*360=180000 (pa lahko iščem novo stanovanje)
Pa recimo da gre euribor za 5% gor (kar je že en hud ekstrem):
450*360=162000 na uč, seveda... mal več pride drugač (pa lahko rečem da je moje)
Bo zdaj lažje ugotavljat kaj je v mojem primeru bolje?
Glej, ne pravim, kaj je v tvojem primeru bolje, sam ne štekam, zakaj je težko dat bistvene podatke.
In seveda je bistven podatek, koliko si skeširala še sama. Ker verjamem, da banki ni težko dat kredita za 100k, če je bajta (al pa tvoje preostalo premoženje) vredna 1M. Če je vredna 100k, pa je za 100 % vrednosti (na kar namiguje ta tvoj izračun) verjetno problem dobit kredit (če ne nemogoče). Kvadratura pa tud nič ne pove, kaj jst vem, lahk vrednost bajte pride tud od zlatega pohištva al neki.
Kenpachi ::
Česa ne kapiram?
Kapiraš že vse. Sam zastopiš ne. Zato ker moj scenarij po tvoje ne more bit možen. Zato pa se vrni nazaj in razmisli... na pladnju ti ne mislim servirat nič več kot sem ti že (bo dovolj dober namig?).
Pithlit, še nekaj let nazaj (5 let) je bil Euribor čez 5%, nikakor ne gre za tisočletne poplave.
Zanimivo da sem jaz takrat kredit jemala... 2008, če se ne motim... mogoče 9. Ravno takrat enkrat.
Ljudi tle zanima, koliko čez 100k je bla bajta. Ker potem ne daješ 430 na mesec, ampak (100k+x)/dobaKredita, kar verjetno nanese na več kot 430.
Torej prirejeni podatki. Če je slučajno x = 50k... Smo na meji, an.
Zaraki Kenpachi.
odvisno od zavaovanj.. v USA so banke pred krizo financirale 107% vrednost zneska nepremičnine (še dodal so 7% za opremo ipd).
fosil ::
Pri euriborju je treba upoštevat še eno stvar.
Če se bo euribor povišal čez 10 let bo to veliko manj vplivalo na višino obroka kot če se danes.
Ker takrat boš že odplačal del kredita in se bo euribor računal na manjšo osnovo kot danes.
Če se bo euribor povišal čez 10 let bo to veliko manj vplivalo na višino obroka kot če se danes.
Ker takrat boš že odplačal del kredita in se bo euribor računal na manjšo osnovo kot danes.
Tako je!
višina Euribora nakazuje tudi na visoko inflacijo, kar pomeni občutno višjo najemnino... sam tko v info.
jype ::
Loocas> višina Euribora nakazuje tudi na visoko inflacijo, kar pomeni občutno višjo najemnino... sam tko v info.
Višina najemnine je primarno odvisna od nepremičninskega trga (in trenutno na robu mesta očitno plačujem dvakrat višjo najemnino kot bi jo za isto kvadraturo v centru mesta glede na nepremičninske portale).
Višina najemnine je primarno odvisna od nepremičninskega trga (in trenutno na robu mesta očitno plačujem dvakrat višjo najemnino kot bi jo za isto kvadraturo v centru mesta glede na nepremičninske portale).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Okapi ::
furomaško natepavanje je seveda bolj pravilno od dejanskega stanja.Ti lahko opletaš s svojimi številkami, ampak če ne vemo, ali je najemnina, ki si jo navedla, normalna tržna, ali morda bolj oderuška, oziroma vsaj previsoka, je vse zaman, ker vedno lahko številke nastaviš tako, da se izide karkoli.
Jah, tle je psihologija lastništva vmesV vsakem primeru je. Zagovorniki najemnine najemnine ne zagovarjajo, ker nočejo imeti lastnine, ampak ker jim veliko pomeni lastništvo denarja (oziroma tistega, kar z njim kupujejo).
V glavnem je itak vse jasno - najem se splača finančnim čarovnikom in vsem ostali, ki so prepričani, da znajo svoje prihranke oplemenititi bolj, kot je razlika med brezplačnim bivanjem v lastni nepremičnini in plačevanjem najemnine. Oziroma ki imajo dovolj denarja, da lahko kljub plačevanju najemnine v razmeroma kratkem času prihranijo dovolj, da lahko nepremičnino kupijo brez posojila (sem sodijo tisti, ki niso proti lastništvu nepremičnine, samo preplačilo zaradi posojila se jim zdi previsoko).
95% ljudi, ki nočejo tvegati z vlaganjem v sklade/delnice/whatever, oziroma se zavedajo, da tega ne obvladajo, pa pač svoje prihranke vložijo v nepremičnino. Verjetnost, da ti hišo podrejo teroristi, je veliko manjša kot verjetnost, da denar vložiš v napačne delnice (in ne, ni mi treba sedaj začeti razlagati o razpršenosti).
V Sloveniji je približno 100.000 ljudi denar vložilo v delnice NKBM, nekateri vse svoje prihranke (lahko si jih kupil za 50.000 evrov, v nekaterih družinah je delnice kupil več kot en član). EDIT - tole sem narobe napisal - na začetku je bilo mogoče zaradi velikega zanimanja kupiti samo za jurja evrov delnic, ampak že naslednji dan se je z njimi normalno trgovalo in so jih nekaterih kupili več.
AFAIK je bilo izdanih dobrih 11 milijonov delnic, po 27 evrov, se pravi 300 milijonov evrov. To je 2000 lepih stanovanj, ki jih je v šestih letih do tal "podrla" finančna kriza samo v okviru enega podjetja. V Sloveniji nobene naravne, delovne in ostale nesreče lastnikom nepremičnin niso povzročile toliko škode.
In ja, vmes je pa bilo prav gotovo tudi nekaj takih, ki so delnice NKBM hitro prodali, ko je bila vrednost 40+ evrov, in morda z njimi v nekaj tednih zaslužili za stanovanje.
V torek, 27. novembra 2007, je ob vpisovanju interesa za nakup delnic Nove Kreditne banke Maribor, ki so jih lahko oddali mali vlagatelji, takratni predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič povedal, da je "to dan, ki so ga v banki z veseljem pričakovali, saj se je za NKBM začelo novo obdobje". Dodal je še, da je bil prijetno presenečen, ko je že pred začetkom uradnih ur pred centralno poslovalnico v Mariboru videl veliko čakajočih, kar naj bi po njegovem pomenilo, da "ljudje v skladu z njihovimi pričakovanju jemljejo banko kot kakovostno in resno institucijo, v kateri želijo postati delničarji."
Spodbudni nasveti strokovnjakov
Nakup delnic NKBM so takrat svetovali tudi številni strokovnjaki. Anketa Financ je leta 2008 pokazala, da je cena dokapitalizacijskih delnic NKBM v višini 19,50 evra primerna za nakup. Nekdanji borzni posrednik Alain Al Soufi je povedal, da je "dolgoročno to vsekakor dober nakup", Gregor Grmek pa je dejal, da se mu zdi cena smiselna "glede na trenutno borzno sceno".
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Okapi> V vsakem primeru je. Zagovorniki najemnine najemnine ne zagovarjajo, ker nočejo imeti lastnine, ampak ker jim veliko pomeni lastništvo denarja (oziroma tistega, kar z njim kupujejo).
Morda kje kdo. Zagovarjamo jo zato, ker je cenejša.
Morda kje kdo. Zagovarjamo jo zato, ker je cenejša.
Okapi ::
Koncept cenejše/dražje je mogoč samo v primeru, da ti veliko pomeni lastništvo denarja (oziroma stvari, ki si jih z njim lahko kupiš).
O.
O.
Okapi> Koncept cenejše/dražje je mogoč samo v primeru, da ti veliko pomeni lastništvo denarja (oziroma stvari, ki si jih z njim lahko kupiš).
Ne, čisto preprosto je: Količina porabljenih enot valute za življenje v stanovanjski enoti je pri najemu nižja.
Ne, čisto preprosto je: Količina porabljenih enot valute za življenje v stanovanjski enoti je pri najemu nižja.
ne ni in ne lajnaj ko eno pseto v luno...
Utk ::
Njemu seveda je, ker ga pri bajti in avtu subvencionira žlahta. In to tista z veliko manj denarja kot ga ima sam. Kdo ga pa ne bi imel v takem primeru?
Loocas> ne ni in ne lajnaj ko eno pseto v luno...
Kako da ni? Bistvena razlika med lastništvom in najemom je sposobnost hitrosti prilagajanja. Najemnik se lahko hitreje prilagodi spremenjenim razmeram in zato ne plačuje stroškov, ki nastanejo ob zamujenih priložnostih.
Utk> Njemu seveda je, ker ga pri bajti in avtu subvencionira žlahta. In to tista z veliko manj denarja kot ga ima sam. Kdo ga pa ne bi imel v takem primeru?
Všeč mi je ideja, da me subvencionirajo, ker jim plačujem najemnino, ki je že dve leti bistveno višja od tržne, pa ker jim financiram praktično 100% stroškov avtomobila, ki ni moj, ker si to lahko privoščim.
Kako da ni? Bistvena razlika med lastništvom in najemom je sposobnost hitrosti prilagajanja. Najemnik se lahko hitreje prilagodi spremenjenim razmeram in zato ne plačuje stroškov, ki nastanejo ob zamujenih priložnostih.
Utk> Njemu seveda je, ker ga pri bajti in avtu subvencionira žlahta. In to tista z veliko manj denarja kot ga ima sam. Kdo ga pa ne bi imel v takem primeru?
Všeč mi je ideja, da me subvencionirajo, ker jim plačujem najemnino, ki je že dve leti bistveno višja od tržne, pa ker jim financiram praktično 100% stroškov avtomobila, ki ni moj, ker si to lahko privoščim.
Zakaj pol ne prodajo te bajte, če je lastništvo tako drago, najemnine pa tako nizke. Pa še vsi drugi enako. Praktično 100% ja. Sej si mislim kako to zgleda.
-valvoline- ::
Ce men vprasas je najhujsi obcutek da se negdo pase in kasira na tvoj račun (najemnina). Vsak mesec se zgodba ponavlja, ko mors placat najemnino. Tisti ki zagovarjate najem, res ne vem kako se spravljate z tem obcutkom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
nekikr ::
Ker ima najem svoje prednosti. Ne prav veliko, če gledamo rodno grudo, a vseeno. Mobilnost ni ravno pri vrhu zahtev ljudi, niti ni tako potrebna, ker je Slovenija majhna, vlaganje v izredno donosne zadeve pa tudi ni za večino, ki ima raje denar na banki (pa ima skoraj prav). Tiste zgodbe o sigurnih in bajnih donosih največkrat izvirajo od ljudi, ki imajo do 500€ na računu.
Ne recem da racunica ni podobna, ampak, pride cas k mors placat najemnino, in takrat prekleto boli. Sploh pa ce se pogovarjamo o LJ in najemninah ranga 400+ evrov.
@Tilen
No zdaj pa še izračunaj za nekoga, ki bo živel 160 let in bo plačeval najemnino recimo 135 let v primerjavi z nekom, ki odplača stanovanje v 20-ih letih ter bo imel z njo določene stroške (za stanovanje in hišo seveda ločeno, ker gre pri obeh variantah za občutno drugačne stroške vzdrževanje).
še vedno čakam od Tilna, da mi tole izračuna...
PS: popolnoma jasno je, da dalj časa kot si najemnik, manj se ti to splača
Aston_11 ::
Mene je bolelo edino placevanje ogrevanja. Za najemnino recimo da sem dobil mesevno uporabo prostora. V lj pa bi res bolelo.
Ja, in? A če pride položnica za kredit takrat pa ne boli?Ne. Kupujes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Utk> Zakaj pol ne prodajo te bajte, če je lastništvo tako drago
Sanja se mi ne. Če bi jo, bi lahko za ta denar več kot 20 let zelo udobno živeli kje na jugu Španije - v najemu (jaz bi pa v istem prostoru lahko živel za pol nižjo najemnino).
-valvoline-> Ne, ker je to podobno kot da bi denar sparal na banko, vsaj zame. Najemnina je pa enako metanju denarja skozi okno.
Ja, ti pač raje plačuješ banki, ker tam ne vidiš, da tvoj denar v žepe bašejo bogataši (in ti to tudi kvalitetno zaračunajo).
Sanja se mi ne. Če bi jo, bi lahko za ta denar več kot 20 let zelo udobno živeli kje na jugu Španije - v najemu (jaz bi pa v istem prostoru lahko živel za pol nižjo najemnino).
-valvoline-> Ne, ker je to podobno kot da bi denar sparal na banko, vsaj zame. Najemnina je pa enako metanju denarja skozi okno.
Ja, ti pač raje plačuješ banki, ker tam ne vidiš, da tvoj denar v žepe bašejo bogataši (in ti to tudi kvalitetno zaračunajo).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Ce tako gledas se na vsak tvoj zapravljen evro prisesa nek bogatun(i). Se najvec pa drzava.
Zgodovina sprememb…
-valvoline-> Ce tako gledas se na vsak tvoj zapravljen evro prisesa nek bogatun(i).
Kredit plačaš dvakrat.
Kredit plačaš dvakrat.
Ne bom zdaj glih o nekih izracunih, ampak to da smo v EU in da so obresti za stanovanjska posojila na zgodovinskem dnu, oz obresti so najnizje v zgodovini samostojne Slovenije, je vsekakor velik + za nakup na tehtnici nakup vs najem. Just my 50 cents.
Zgodovina sprememb…
Plačuješ dvojno najemnino in trdiš da je to ceneje od lastništva. Ker lastnik verjetno še 30 % več vrže v to bajto, a ne? Pa koga to farbaš razen samega sebe.
In btw. z (dvojno) najemnino bi živeli še veliko bolje kot samo od kupnine.
In btw. z (dvojno) najemnino bi živeli še veliko bolje kot samo od kupnine.
Utk> Plačuješ dvojno najemnino in trdiš da je to ceneje od lastništva.
Moj primer ne šteje.
Utk> In btw. z (dvojno) najemnino bi živeli še veliko bolje kot samo od kupnine.
Nauči se računat.
Moj primer ne šteje.
Utk> In btw. z (dvojno) najemnino bi živeli še veliko bolje kot samo od kupnine.
Nauči se računat.
zakaj je težko dat bistvene podatke.
Sploh ni težko. Podatke imate. So taki kot so pa če se na trepalnice postavite. Zakaj so takšni vam pa ne bom razlagala ker se vas ne tiče. Lahko pa precej varno predpostavljate da so pravilni. Ampak če tega nočete... pa tud ni treba (bo lepše za vaše teorije).
Šimpanz ::
Evo moj primer. Pred petimi leti sem kupu stanovanje za 120.000 eur. Našparanega sem imel 55.000 eur, tako da sem vzel za 65.000 eur kredita na 20 let. Prvi obroki so bili okrog 388 eur pol so pa padali in so sedaj okrog 350 eur.
Pod mano so v istem stanovanju študenti ki plačujejo 500 eur najema mesečno.
Hipotetično vzemimo da ne bi imel nič prišparanega, tako da bi mi banka dala 100% kredit (120.000 eur) ki bi ra recimo plačeval povprečno po 800 eur mesečno. Torej bi jaz na koncu plačal 192.000 eur kredita.
Če bi vzel isto stanovanje v najem po 500 eur mesečno in bi se hipotetično vselil ko sem star 25 let in bi živel do 85 leta se pravi 60 let bi v tem času za najemnino dal 360.000 eur se pravi za 170.000 eur več kot pri nakupu.
Aja pa v primeru nakupa še imam stanovanje ki ga lahko prodam in si plačam dom ali pa ga dam otrokom, v drugem primeru pa nič nada. Meni se najem sploh ne izplača.
Pod mano so v istem stanovanju študenti ki plačujejo 500 eur najema mesečno.
Hipotetično vzemimo da ne bi imel nič prišparanega, tako da bi mi banka dala 100% kredit (120.000 eur) ki bi ra recimo plačeval povprečno po 800 eur mesečno. Torej bi jaz na koncu plačal 192.000 eur kredita.
Če bi vzel isto stanovanje v najem po 500 eur mesečno in bi se hipotetično vselil ko sem star 25 let in bi živel do 85 leta se pravi 60 let bi v tem času za najemnino dal 360.000 eur se pravi za 170.000 eur več kot pri nakupu.
Aja pa v primeru nakupa še imam stanovanje ki ga lahko prodam in si plačam dom ali pa ga dam otrokom, v drugem primeru pa nič nada. Meni se najem sploh ne izplača.
Utk, sem povedal gor, da ima yupe v bistvu kredit, saj bo ta nepremičnina po smrti lastnikov njegova.
Loocas> Utk, sem povedal gor, da ima yupe v bistvu kredit, saj bo ta nepremičnina po smrti lastnikov njegova.
Ne, ne bo. Ne le, da nimam nobenega namena dolgoročno živeti tukaj, tudi na noben način ne morem računati na lastništvo kateregakoli dela nepremičnine.
Ne, ne bo. Ne le, da nimam nobenega namena dolgoročno živeti tukaj, tudi na noben način ne morem računati na lastništvo kateregakoli dela nepremičnine.
Utk, sem povedal gor, da ima yupe v bistvu kredit, saj bo ta nepremičnina po smrti lastnikov njegova.
Blagor njemu. komi caka da lastnik-i spustijo duso, pol pa na hitro vse prodal i spizdu na spanskem kjer bo veselo placeval trzno najemnino.
Zgodovina sprememb…
Takole. Pithlit, tvoj Euribor je danes še bistveno nižji, kot v tej tabeli upoštevan, kot najnižji. Obrok se ti torej dvigne še za bistveno več, če gre Euribor na 5%.
Jap. 5 let nazaj je bil pa... kolk že? Pa ni bil obrok "600 ali 700€". Tko da prosim... bučke obdrži zase.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 63798 (45331) | Mato989 |
» | Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 116918 (69891) | tommy300 |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34099 (31141) | Ganon |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16336 (14639) | Matako |