»

Microsoftova kristalna krogla za napoved prihodnosti

Microsoft - Microsoftov raziskovalni oddelek je predstavil novo spletno orodje, ki bo avtorjem v pomoč pri raziskavah in postavljanju algoritmov za napovedovanje prihodnosti. Prediction Lab je sicer zasnovan kot igra z elementi stavnic, a je v resnici del povsem resnega raziskovalnega projekta.

Gre za projekt, ki ga vodi David Rothschild in je v preteklosti že pravilno napovedal rezultat škotskega referenduma o neodvisnosti, zmagovalce nogometnih svetovnih prvenstev, rezultate volitev v ZDA itn. Glavna razlika v primerjavi s klasičnimi anketami javnega mnenja je vprašanje, na katerega odgovarjajo anketiranci.

Medtem ko klasične meritve napovedi javnega mnenja poizkušajo meriti stanje v trenutku meritve, je bolj zanimivo stanje v trenutku, ko bo to pomembno. Pri volitvah je bistven rezultat na dan volitev, bistveno manj pa je...

3 komentarji

Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev

Slo-Tech - Estonija je poleg Velike Britanije, Švice in ZDA ena izmed držav, ki najbolj podpirajo in tudi v praksi izvajajo volitve tudi prek elektronskih metod. Leta 2005 so prvikrat izvedli e-volitve, in sicer je šlo za volitve na občinski ravni. Od tedaj so to prakso prenesli tudi na parlamentarne volitve in leta 2011 je bila na njih že četrtina vseh glasov oddanih elektronsko. Z možnostjo elektronske oddaje glasov bodo nadaljevali tudi na prihajajočih volitvah v oktobru.

Elektronske volitve pa porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti zlorab in nadzora, čeprav v Estoniji teh očitkov še ni bilo in za zdaj projekt velja za velik uspeh. Da bi tako tudi ostalo in da bi povečali varnost ter transparentnost e-volitev, so se Estonci odločili za popolno razkritje...

75 komentarjev

Pred predsedniškimi volitvami v Iranu povečano število napadov na Gmail

Google - Danes v Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih sicer aktualni predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne more kandidirat, kar pa ne zmanjšuje poizkusov manipulacij. Svet varuhov je namreč temeljito prečesal seznam kandidatov in izločil precej nezaželenih kandidatov. Zanimivo pa s časom predsedniških volitev sovpada velik porast napadov na elektronske predale iranskih državljanov.

Google je sporočil, da so v zadnjem času zaznali povečano število ribarskih elektronskih sporočil (phishing), s katerimi napadalci poizkušajo pridobiti podatke za dostop do Gmaila. Zlasti veliko napadov prihaja iz Irana in je usmerjenih na iranske uporabnike, zaradi česar Google sumi, da so povezani z volitvami in rezultat vladnih napadov, ki...

7 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta

Slo-Tech - V dnevnem časopisju smo lahko pred kratkim prebrali, da Slovenija zelo intenzivno razmišlja o glasovanju na volitvah preko interneta. Ambiciozen načrt predvideva, da bi lahko volivci že na državnozborskih volitvah 2008 imeli možnost tovrstnega glasovanja.

Ideja v naši ljubi državi ni nova, saj se je že 2004. leta govorilo o tem. Vendar ideja zaradi pomanjkanja politične volje ni bila realizirana. Nov zagon so Vladi dale uspešno izvedene nacionalne volitve v E-stoniji. Po besedah vladnih predstavnikov bi s tem omogočili določenemu delu populacije, da glasuje na enostavnejši način oziroma celo, da del, ki ne namerava iti na volitve, opravi glasovanje

Se s takšnim načinom glasovanja vendarle odpirajo relevantna vprašanja? Preberite!

111 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev