» »

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke na aktualnih področjih znanosti, pomembnih za dvig kvalitete življenja in blagostanja družbe. Predavanja moderirajo novinarji, sledi pogovor s publiko.

10 komentarjev

antonija ::

"pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.
Pri nas imamo nekaj takih ki so zaposleni hkrati v gospodarstvu in v akademskih vodah. Ves cas so glasni kaj vse naredijo in kako uspesni so, na koncu leta nimajo nic za pokazat, skupno pa naredijo fuck all. IMO ravno taki delajo najvecjo skodo tako znanosti (ker parazitirajo svoje diplomante in doktorante da obdrzijo habilitacijo; s tem se njihovo akademsko delo konca), kot tudi gospodarstvu (ker imajo za vsako leto sproti izgovor zakaj nic ne uspe, povecini je to spranje drzave).

V sloveniji predvsem NE rabimo novih parazitov, ki iscejo nacine kako bi svojo rit parkirali na cimvec stolckih. Takih je ze prevec. Naj gospodarstvo postavi nek cilj, roke za dosego in nagrade zanj (skupaj s penali ce se cilja ne doseze), potem se pa naj akademska skupnost potrudi to narest (ali pa ne ce bojo pogoji prehudi).

Ubistvu ne rabimo nic novega, samo uporabno akademsko sfero bo treba zacet furat, ne pa "raziskovat" 50 let starih neumnosti ker so pac edine ki jih profesorji sploh razumejo (ker so pred 50 leti zaceli studirat taiste neumnosti in so se kar prepricani da so noviteta). Mogoce je kaksen faks izjema, ampak vecina naravoslovja na UL je taka ;(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Važn da je FDV nekoristen faks.

Invictus ::

Ukinitev rednega profesorstva bi bila prvi korak. Nekaj šleparjev bi se pa na tak način znebili.

Ni pa treba po vseh profesorjih pljuvat. Nekateri so celo zelo napredni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

antonija ::

Ukinitev rednega profesorstva bi bila prvi korak. Nekaj šleparjev bi se pa na tak način znebili.
Rednim rpofesorjem je treba samo spremeniti status iz dosmrtnega v normalnega, ki ga vzdrzujejo s habilitacijo.

Ni pa treba po vseh profesorjih pljuvat. Nekateri so celo zelo napredni.
Res je, eni se prekleto ornk trudijo da vsaj malo izobrazijo naso mularijo. Ampak vecini takih po nekaj laetih prepizdi, najdejo sluzbo v gospodarstvu in si mislijo svoje. Na faksih pa ostanejo paraziti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Kandidat ::

Uf, težke besede antonija ... ampak žal je precej resnice v njih.

Predvsem pri inženirkih vedah je velik problem pri nas tudi ta, da je zelo zelo težko priti iz gospodarstva nazaj na Univerzo (kot učitelj). Kar bi bilo po mojem edino pravilno, saj bi le tako ohranjali pravo vitalnost (in koristnost) učnih programov. Te "dosmrtne funkcije" pa so itak nekaj zelo slabega..

Tako pa se, kot ugotavljate, na fakulatetah zaredijo in zakoreninijo "šleparji".

Ampak, da ne boste mislili, tudi v tujini (razvit zahod) imajo takšne preobleme. Ki pa so seveda precej manjši kot v Sloveniji.

darkkk ::

No, velik problem so tudi kariere v stilu študent->MR/asistent -> profesor, po drugi strani pa pri trenutnem načinu podeljevanja nazivov skor ne moreš noter.

Niso nujno slabi predavatelji/predajalci znanja, vendar bi jim par let skoka v prakso gotovo naredilo dobro. Sicer je malo problem pri npr. matematiki/fiziki (recimo, da pri fiziki mal mn), kjer boš težko v praksi našel uporabo topologije, kakih višjih algebr ipd., so pa za matematiko zelo pomembna področja. Vsekakor pa pri bolj tehnično/naravoslovnih faksih bi moral to biti obveza.

simpatija ::

darkkk je izjavil:

vendar bi jim par let skoka v prakso gotovo naredilo dobro.

Mislim, da si jih ravno zaradi spodnjega veliko ne upa za par let v prakso. Marsikdo ti rad pove, da če dobiš bolj ali manj garantirano mesto na inštitutu ali univerzi, se ga drži z obema rokama. Če si vzameš par let za v gospodarstvo, boš moral čez celoten "postopek" še enkrat (če boš sploh prišel zraven), ko bi želel nazaj. Pa še sumničavo te znajo gledati, da ne boš hotel kakih sprememb uvajati, ker si "od zunaj". Da ne rečem, da si šel v startup, ki mu ni uspelo... To zna biti smrt za kakršnokoli kasnejšo kariero v akademskih vodah.

Kandidat je izjavil:

velik problem pri nas tudi ta, da je zelo zelo težko priti iz gospodarstva nazaj na Univerzo (kot učitelj).


Upam, da se bo predavatelj posvetil tudi tej trenutni problematiki prehajanja med obema sferama. Še bolj pravzaprav upam, da so zgornje le zelo glasne govorice, ki jih lahko kdo ovrže.

lmorgh ::

Ja pejte pa vprašite... zarad mene loh tud tle napišete, kaj vas zanima, pa,js tam vprašam, ker bom ravno tam. Karmse mene tiče, sem ravno končal študij, bi se na daleč izognil akademskemu sranju. Sem bil eno leto v senatu fakultete in je to eno tako sranje, da ni res.k sreči imam možnost delati v industriji.

cegu ::

lmorgh je izjavil:

Ja pejte pa vprašite... zarad mene loh tud tle napišete, kaj vas zanima, pa,js tam vprašam, ker bom ravno tam. Karmse mene tiče, sem ravno končal študij, bi se na daleč izognil akademskemu sranju. Sem bil eno leto v senatu fakultete in je to eno tako sranje, da ni res.k sreči imam možnost delati v industriji.


Dej povej kako si prišel do sreče. Jaz sem v sranju ker sem prejemal štipendijo od podjetja, ki je v zadnjih letih zapustil vskršno inovativno dejavnost in jo raje kupuje od Kitajcev. Sedaj moram pa poiskati tako službo, da bom lahko odplačeval puf ali pa programirati jeb*** Android potrošniške aplikacije naslednjih 5 let in se s tem intelektualno uničiti.

lmorgh ::

Zase loh rečem, da sem velik vložil v študij in v isti sferi deloval tudi poleg študija. Končalo se je pa na "ob pravem času na pravem mestu" način. Sicer odhajam na rudnik v Črno goro, ampak mi to čist paše.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študij kognitivne znanosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5821355 (11017) labrys
»

Laži v znanosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16228345 (22730) phuntaox
»

računalništvo ni znanost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13024519 (21869) sirotka
»

Religija in znanost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14927221 (25285) Saladin
»

Znanost in tehnologija

Oddelek: Znanost in tehnologija
281731 (1149) Gh0st

Več podobnih tem