»

Predavanje - Hitri vlak skozi Ljubljano: "ne, hvala" ali "ja, super"

Slo-Tech - V sredo, 10. decembra, bo v Kavarni Union predaval dr. Branko Kontič (Inštitut Jožef Stefan) o vplivu prometa na okolje. Začetek predavanja bo ob 20. uri.

Razprava o hitrem vlaku skozi Ljubljano bo udeležence "popeljala" k vprašanju, kaj vse bi bilo treba v okolju spremeniti, da bi uresničili interes po učinkovitem in varnem prevozu na daljše razdalje. Poudarek bo na spoznavanju posledic, ki jih le redko omenjamo ali slišimo, ko govorimo o prometu. Siceršnje razprave se večinoma dotikajo izpustov CO2, prašnih delcev in načinov prevoza, tokrat pa bodo v središču okoljske spremembe, zagate in dileme, ki jih lahko uspešno rešujemo le na strateški ravni in preko obravnave alternativ ter optimizacij. Kako nam lahko pri tem pomagajo tehnično znanje in različne znanosti boste slišali v prikazih o nujnih predorih, ki bi jih za hitri vlak morali še narediti v Sloveniji, viaduktih, ki naj bi premoščali nekatere doline, postajališčih in povezavah z drugimi načini transporta (npr....

39 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih...

10 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Omrežja, Stanford in Silicijeva dolina

Jure Leskovec

Slo-Tech - Vedno več slovencev je uspešnih v svetu. Eden izmed njih je tudi dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na prestižni univerzi Stanford. Da bi se od njega kaj naučili smo ga povabili, da o svojih izkušnjah z analizo velikih omrežij, Stanfordom in Silicijevo dolino predava tudi doma.

V torek 18. decembra ob 18.00 bo predaval na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru...

28 komentarjev