» »

Whisky

Whisky

««
18 / 22
»»

gruntfürmich ::

TheBlueOne je izjavil:

Ali pa so tebe dobili na marketing. Drugace slabo beres, pravim, da je kakovost enaka. Okus se seveda malenkost spreminja ampak nima vrednosti pri kvaliteti

Ja, "kvaliteta" je pri vseh taka, da je proizvod užiten za konzumiranje, da se držijo zakonov da napopajo gor "škotski viski". Ostalo pa so ti ostali razložili.
Kot bi rekel da je vsaka suha klobasa na tem svetu enaka!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

driver_x ::

Zimonem je izjavil:

JD ima svoje sode in celotno proizvodnjo. Burbon se dela v sveze zganih sodih, zato je v sodu manj casa, ker je les dosti bolj bogat z okusom. Burbon se tudi dela iz koruze za razliko od skotov, ki uporabljajo jecmen.

Jd ima sode kar od glenmorangia. 4 leta potem jih škofje vzamejo.


Tako je. Glenmorangie ima v ameriki svoje hrastove gozdove od kjer gredo sodi najprej k JD.

gruntfürmich ::

driver_x je izjavil:

Tako je. Glenmorangie ima v ameriki svoje hrastove gozdove od kjer gredo sodi najprej k JD.

to je malo preveč poenostavljeno.
v glavnem, za 'škotski viski' morajo biti sodi že uporabljeni.
zdam mislim da gre pri sodih ex bourbon za ameriške sode od njihovega viskija, lahko pa gre za sode, v katerih je bilo vino. in ker je glenmoriangie konglomerat, zanjga uporabijo svoje sode od vina za finiš. za nectar d'or od bourbona (piše da je osnova original) in še potem od sladkega vina sauterna (in potem tako tretiran dobi ime nectar dor), Quinta Ruban port cask finish, lasanta sherry casks itd...

potem imate še sode predhodno uporabljene za sherry, port, madeira, rum, vino... ter se naprej deli kolikokrat je bil ta sod že uporabljen... skladičenje da svoje...
nianse na nianso, da dobiš točno tak izdelek kot si si ga zamislil.
če pa je vsako leto drugačen pa itq ne veš kaj delaš...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Nič ni poenostavljeno. Postopek je tak, da gre ameriški viski v nove sode, škotski pa v rabljene od ameriškega viskija. Potem je pa pač stvar poslovnega dogovora, kdo naredi sode. Ali Škoti kupijo rabljene ameriške sode, ali pa Američani najamejo nove "škotske" sode.

Podobne pogodbe imajo lahko tudi s španskimi pridelovalci portovca in še s kom.

gruntfürmich ::

nisem ziher če je možno samo od ameriškega viskija, da ni možno še od ostalih alkoholnih pijač uporabit stare sode.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

Seveda je možno. Ampak osnovni postopek zahteva rabljene prav od ameriškega viskija. Ostalo so novodobne variante.

Recimo Dalmore King Alexander III. je staran v šestih različnih sodih - od vina, madeire, šerija, marsale, bourbona in portovca.

Uporabljano se tudi sodi od ruma, piva, konjaka...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

gruntfürmich ::

nekaj moraš ločit, namreš 'tradicionalne' postopke, 'novodobne', ter kaj je zakonsko določeno da neka pijača dobi uradni naziv 'škotski viski'.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

Vrsta soda ni predpisana. Tradicionalno so uporabljali ameriške sode, nekaj kasneje tudi španske od šerija, sedaj pa eksperimentirajo z vsem, kar je na voljo rabljenega.;)

gruntfürmich ::

vrsta soda je predpisana, da mora biti rabljen, hrastov, manj kot 700L. in da noter počiva viski 3 leta. morda da še je termično obdelan... verjetno še en kup stvari.
to ni larifari zadeva, ampak precizno definirana panoga, ker se gre za najbolj razširjeno žgano pijačo na svetu.

in tradicionalno škoti sigurno niso čakali na sode svojih ameriških bratov, da so se lahko zadeli s svojim viskijem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Malo si preberi o zgodovini viskija. Starati so ga začeli šele nekje v 18. stoletju, sedanjo "podobo" je pa dobil v 19. stoletju.

driver_x ::

gruntfürmich je izjavil:

in tradicionalno škoti sigurno niso čakali na sode svojih ameriških bratov, da so se lahko zadeli s svojim viskijem.


Ali pa so bili le preveč skopuški, da bi kupovali nove sode in so zato raje kupovali rabljene.

gruntfürmich je izjavil:

driver_x je izjavil:

Tako je. Glenmorangie ima v ameriki svoje hrastove gozdove od kjer gredo sodi najprej k JD.

to je malo preveč poenostavljeno.


Ne vem, tako pravijo:
Glenmorangie uses a number of different cask types, with all products being matured in white oak casks which are manufactured from trees growing in Glenmorangie's own forest in the Ozark Mountains of Missouri, United States. These new casks are left to air for two years before being leased to distillers Jack Daniel's and Heaven Hill for them to mature bourbon in for four years. Glenmorangie then uses the barrels to mature their spirit. The Original range will mature entirely in ex-bourbon casks, while the Extra Matured range of bottlings are transferred into casks that were previously used to mature other products such as wine, port or sherry in a process called finishing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

driver_x ::

Še predpis glede sodov:
Is wholly matured in an excise warehouse in Scotland in oak casks of a capacity not exceeding 700 litres (185 US gal; 154 imp gal) for at least three years

Okapi ::

Danes sem poskusil enega novega Jack Danielsa, No 27 Gold.
Dodatno staran še v javorovem sodu. Lepo piten;) Je sicer kar drag, za "džeka", 62 evrov v Mercatorju s popustom.

Darko! ::

A to misliš popust 25 % na kuponček za konc tedna ?

Okapi ::

Ja. S tem popustom je Mercator kar ugoden za malo dražji alko. V Maxiju pa imajo tudi solidno izbiro.

perci ::

uf, kar mal velik dnarja

driver_x ::

Če posežeš po kakšnem malo boljšem Highland Parku ali solidnem MacAllanu, si hitro čez trikratnik tega. Je pa res, da za Jacka je pa to kar precej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

hunter01 ::

Kako velika razlika v cocktailih je, če namesto bourbon whisky dam recimo enega irskega - običajno imam v minibaru kak liter Jamesona.
Je smotrno za cocktaile imeti ločeno? Samostojno ga ne konzumiramo - izključno v cocktailih.

Če menite, da se splača imeti ločeno - kaj se v mercatorju dobi od bourbon-ov, da je cena primerna za cocktaile :) Tam nekje do 30-25%? Je kaj solidnega?

Ales ::

Kako imate nasploh mnenje o Jamesonu? En kolega prisega nanj (najbrž price performance pristop :)) ), meni pa nekako ni ne tič ne miš.

krempelj ::

Jaz bom kar pri japonckih ostal glede whiskeya, si lahko skoti in americani svoje nekam zataknejo.

Praskam...

hunter01 ::

Ales je izjavil:

Kako imate nasploh mnenje o Jamesonu? En kolega prisega nanj (najbrž price performance pristop :)) ), meni pa nekako ni ne tič ne miš.


Zame za cocktaile je dost no-brainer. Za ta denar je kot si napisal price/performance dober, tako da je vedno na zalogi. Ker v osnovi nisem ljubitelj - potem tukaj ne eksperimentiram. Raje pri kakšni drugi žgani pijači.

Bi pa nabavil še steklenico bourbona, če bi pomenil neko bistveno razliko pri cocktailih.

driver_x ::

Ales je izjavil:

Kako imate nasploh mnenje o Jamesonu? En kolega prisega nanj (najbrž price performance pristop :)) ), meni pa nekako ni ne tič ne miš.


Sicer ni slab, jaz ga pijem v kavi.

noob96 ::

V katerih trgovinah veljajo kuponi za popust na žganje? Je to res da 25% konec tedna v mercatorju velja za žganje? To je potem ogromen popust, gledam Glenfidich 15, bi ga potem dobil za 30 eur...

</head> ::

Kot povedano že dvajsekrat, ja Merkatorjev vikend 25% popust velja na ves alkohol.

perci ::

Ales je izjavil:

Kako imate nasploh mnenje o Jamesonu? En kolega prisega nanj (najbrž price performance pristop :)) ), meni pa nekako ni ne tič ne miš.

Za vsak dan je dober, če ni drugega pri hiši :). Sicer se strinjam s tvojo oceno.

Okapi ::

Ni sicer viski, ampak da ne iščem teme o konjakih, bom dal kar sem.

Po zaslugi Mercatorjevih popustov sem si namreč privoščil najdražji alko doslej (skoraj 2x prejšnjega rekorda;) ).

V pol leta se mi je na Mercatorjevi kartici nabralo za 210 evrov pik, ki jih je treba porabit vse naenkrat, do konca januarja. Lahko bi seveda kupil tudi kaj precej bolj uporabnega in koristnega, ampak je bil moj plan že od vsega začetka, da s temi pikami kupim eno dobro flaško (in seveda istočasno izkoristim še 25% popust).

Grem torej v petek v Maksija. Idealno bi bilo vzeti nekaj za 280 evrov, kar bi ob 25% popusta zneslo ravno 210 evrov. Ampak na žalost nimajo nič v cenovnem razredu 250-300 evrov. Najdražji viski je dobrih 190 evrov, kar je ob popustu 145 evrov. Se pravi bi moral nabrati že za 65 evrov druge robe. Kar sicer ne bi bil problem, ampak sem se fiksiral na alko in po daljšem premisleku sem sklenil, da kamor gre bik, naj gre še štrik.;)

Na polici so namreč imeli še en konjak za dobrih 350 evrov. S popustom torej 265 evrov. Dodam še 55 evrov gotovine in grem domov s temle:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

noob96 ::

SUper

Darko! ::

Sam požret tako reč.
Ali delit z drugimi.

Kaj od tega je greh ?
;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

Okapi ::

Največji greh je to na kakšni zabavi odpreti, ko so že vsi pijani.;)

Okapi ::

V seriji Episodes je bila ena smešna scena na to temo.

Matt LeBlanc (Joey iz prijateljev - v tej seriji je igral samega sebe) je bil že nekaj časa brez dela in njegov računovodja ga sooči s krutim dejstvom, da bo treba začeti živeti bolj varčno. Za začetek pa bi lahko prodal nekaj stvari, ki jih ne potrebuje. Gleda na seznam, in reče, na dražbi si za 126.000 dolarjev kupil steklenico žganja, ki je bila last Al Capona. Lahko bi jo prodal. Matt malo pomisli in reče, ne bo šlo, sem jo že popil. Računovodja ga debelo pogleda, in Matt razloži nekako takole - jebiga, enkrat sem prišel z neke zabave domov, pred spanjem sem hotel še nekaj malega popiti, pa pri hiši ni bilo nič drugega.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

driver_x ::

Jaz take viskije hranim zase in za take obiske, ki to poznajo in cenijo. Če nekdo ne loči viskija za 200€ od Jamesona, je vseeno, če mu ponudim slednjega. Sicer mi je pa danes zapasal rum in tole pišem s kozarcem Zacape Centenario Solera 23 v roki.

Okapi, ti si specialist za Higland Parke. Ali so pred kratkim prenovili linijo izdelkov? Kaj meniš o temle?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

Zimonem ::

Pijača se kupi za spit. Nima veze kako sofisticiran dogodek je. Ponavadi a ne najbolj poceni flaško ali dve pocuzamo povsem naključno.
Ne boš šparal ko ti paše. Za obiske katerih ne maram imam pa "zgrešene investicije". Glenfiddich pa kaj podobnega.

gruntfürmich ::

da ga prineseš na kakšno strelsko tekmo!:))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Darko! ::

Ja, na tekmo ga prnes.
Prnes še taveliko pokalico.
Pa da vidmo glinaste golobe ...



:))

Zimonem ::

Trenutno nam gre lagavulinova 16ka kar malo prehitro, bo treba par flaš na rezervo vzet.

donvito ::

https://www.malts.com/en-gb/products/si...
madonca, a je zlat? :)) takega, pa res ne vem, če bi komu ponudil.

Zimonem ::

Če maš ,zakaj pa ne. Pijača in kurba je naj prinašata veselje ne skrb za lačna usta doma.

Zimonem ::

26ke nisem iz dokaj očitnih razlogov ker sem socialc. 16 pa tak silo smooth šotar. Ni Laphroaig , kjer okusi in vonji udarijo ven ampak after je pa tist h čimer se rad vračaš. Ardbeg MMI ni noben potegnil toliko.

Okapi ::

donvito je izjavil:

https://www.malts.com/en-gb/products/si...
madonca, a je zlat? :)) takega, pa res ne vem, če bi komu ponudil.

Imaš tudi še precej dražje. Poglej, koliko je 48-letni Johnny Walker, recimo.

donvito ::

https://www.malts.com/en-gb/products/bl...
jebemtiš, en avto, norooo ...:O

Zimonem ::

Za 5 avtov. Qua jamras ne voziš bentlija ne piješ tega viskija... Sej okapi ima tudi drago flašo pa je eno pognal po grlu. Jaz kaj dosti več od 100e nisem pripravljen dat za žganjico. Tudi lažje teče če ne gledaš na ceno.
Je pa zadnjič ena mladenka, katera se niti ne daje preveč z wiskijem zadeve prav dobro ocenila.

Okapi ::

Od časa do časa pogledam, po koliko prodajajo tisti 24-letni Port Ellen, in so že tudi po 2000 evrov. Pred dobrimi desetimi leti, ko sem ga kupil, je bil 215 evrov, do pred kratkim moj najdražji nakup alkota.



Od dražjih viskijev sem pred nekaj leti kupil Dalmore King Alexander III, staran v sedmih različnih sodih. Sedaj stane okoli 220 evrov, takrat je bil pa se mi zdi okoli 150 evrov. Kupil sem ga na enem letališču (morda München, sem že pozabil), kjer so v duty freeju imeli neko degustacijo in si ob nakupu dobil še poseben kozarček, s pokrovčkom. Sem se s prodajalcem malo pogajal, da je dal tri kozarčke, namesto enega.;)



Tega Dalmora smo kmalu spili.

Okoli 130 evrov je bil MacKinlay British Antarctic Expedition. Leta 1907 so nekaj zabojev tega viskija vzeli s seboj raziskovalci na Antarktiko in sto let kasneje so pod podom koče, ki so jo tam takrat zgradili, našli še en nedotaknjen zaboj. Pri MacKinlayu so nato čez nekaj let namešali viski, ki je natanko tak, kot tisti izpred 100+ let (ki je bil tudi mešan, ne enosladnik).

Naredili so najmanj tri različne serije, istega okusa, ampak različne embalaže. Najbolj ekskluzivna je v lesenem zabojčku, znotraj obloženem s slamo. Jaz sem kupil eno malo manj ekskluzivno različico, v kartonasti škatli, s steklenico, obloženo s slamo (kot so bile tiste, ki so jih vzeli na Antarktiko, da se po poti niso razbile). Potem so ga pa prodajali tudi v čisto navadnih steklenicah.



Tisti v "slamnatih" steklenicah že dobiva zbirateljsko vrednost, ker ga ne delajo več (kolikor vem). Moj primerek je še nedotaknjen.

Običajnega se pa dobi za 40 evrov.


Bom verjetno enega ob priliki kupil, da vidim, kakšen je, in mi ne bo treba odpirati tistega v slami.;)

donvito ::

Kaj ste potratni, sam sem bolj skromen, no, meni zadostuje in tudi obiskovalci se ne pritožujejo. :)
Občasno kupim tudi kakšen Courvoisier konjak ... tudi sam imam limit tja do 100€, več mi je škoda denarja.

Zimonem ::

QC je prav soliden. Samo v hladilniku pa teh zadev še nisem imel. Sicer zadnji verziji(batchu) manjka okus po morski travi. Lahko se pa tudi motim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

</head> ::

Viski v hladilniku? Še za viljamovko je to greh....

Zimonem ::

Saj škodi mu ne.

TheBlueOne ::

Zimonem je izjavil:

Saj škodi mu ne.


Menda mu. :) Sicer nisem testiral ampak dva youtuberja sta testirala in sta menda morala vzeti nazaj besedo o tem, ce mu skodi, ker sta prej nonstop pridigala, da mu ne. Ampak je morda bil zamrzovalnik.

gruntfürmich ::

ja, če se spoznate na zadeve, jih kar kupujte in šparajte da dobijo višjo zbirateljsko vrednosti.

izgleda da se bom včlanil v ljubljanski DOVL, tako da okapi ti kar prinesi viski na kakšno tekmo :)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

driver_x ::

donvito je izjavil:

Kaj ste potratni, sam sem bolj skromen, no, meni zadostuje in tudi obiskovalci se ne pritožujejo. :)
Občasno kupim tudi kakšen Courvoisier konjak ... tudi sam imam limit tja do 100€, več mi je škoda denarja.


A piješ viski z mlekom, da ga imaš v hladilniku?

donvito ::

Sicer imam to na manjšem balkonu, dam pa v hladilnik pred obiski, eni ne marajo, da je žganica premalo mrzla. In včasih potem pozabim prestavit. :|
Je pa res, da mora temperatura biti ravno pravšnja, sicer spremeni okus, ni tistega žmohta.
««
18 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konjak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8418812 (1095) Yossarian
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20169243 (6720) PacificBlue
»

Tudi rum je lahko odlična pijača (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13831484 (3518) FrankSinatra
»

Dostojen liquor shop v Sloveniji (Ljubljana)

Oddelek: Loža
277755 (6948) Kenpachi

Več podobnih tem