» »

Whisky

Whisky

««
17 / 22
»»

Darko! ::

Zimonem je izjavil:

Dobava zotterc je pa zaenkrat še problem.


k sm kmet, guglam zotter, pa mi vrže ven čokolade.
https://www.zotter.at/

Ker prvič slišim, daj razlož, a so kaj posebnega? Zgledajo luštno. A so fine da bi angelčki jedl, če bi usta mel, al kaj ;)
Mogoče pa naročim kakšno za mojo drago...

Zimonem ::

Kukr kera od kravjega do anglikeniga dreka. Vmes pa par biserov

gruntfürmich je izjavil:

glenmorangie so mi praktično vsi cenovno pod signetom zelo 'prazni', medtem ko mi je samo 10 letni eurador bil pa izredno zanimiv in tudi dokaj poln.
morda sedaj bolj preferiram polne okuse.

Ni tako slabo , 1o orig je pomoje ena od vstopnih točk za all happy no hard feelings. Sploh lani med korono. Pitni vsem. Ni pa noben presežek. Ampak Jameson pa spet ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

gruntfürmich ::

https://edradour.com/shop/index.php?rou...

tale mi je bil zelo zanimiv, ampak šele ko sem končeval stekleničko (imel sem malo ~2dl stekleničko) mi je postajal zelo všečen, prej se ga nisem pretirano 'am' vzel...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Tilen ::

V zadnjem letu me je najbolj navdušil The Balvenie 14 Yr Caribbean Cask.

 Balvenie 14 Years Old Caribbean Cask 43% 0,7l

Balvenie 14 Years Old Caribbean Cask 43% 0,7l



Imejte v mislih, da mi je zelo všečen all-rounder recimo Glenfiddich 15. :D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

gruntfürmich ::

tegale glenfiddich-a imam, zelenega iz špara, pa mi je kr neki... čisto neizrazit, prazen...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

DeusB ::

gruntfürmich je izjavil:

tegale glenfiddich-a imam, zelenega iz špara, pa mi je kr neki... čisto neizrazit, prazen...


Zelen je 12 letni. je kr razlika med 12 in 15 letnim. Pa ta "rjav" 15 letni je solera reserve. To pomeni, da sod v katerem je ta viski ni nikoli čisto prazen, tako da je tudi okus vedno malo drugačen.

perci ::

Jst pa zdajle tole okušam https://rumi.boschtiz.si/default.asp?mi...

Pa moram rečt, da mi je presladek.

TheBlueOne ::

Pa preverjati, ce so designerski ali jih dejansko delajo sami?

https://www.forbes.com/sites/felipeschr...

Mi smo delali svojega in sem malo gledal kako kdo kaj dela. Vecina teh manjsih ni dosti vec kot brend. Potem delal in gledal blind teste in dragi niso izstopali.

Zakaj bi bil nek designerski Whiskey boljsi od recimo Jack Danielsa, ki dela vse sam, od sodov naprej. Ajde je burbon stil, torej ne tako dolgo v sodu ampak kakovost pa je vrhunska.

Ales ::

Skupno lastništvo nečesa še ne pomeni, da posamezni deli nimajo svojih obratov, različnih receptur in različnih postopkov proizvodnje.

Tvoj zadnji odstavek se da brati skoraj tako, kot bi trdil, da imajo vsi viskiji enak okus, četudi je različna etiketa na njih.

TheBlueOne ::

Pa niti ne. Ni skupno lastnistvo, oni pri njih narocijo dolocen okus, katerega jim menda z izjemno natancnostjo namesajo. So pa lastniki dolocenih brendov, ne povedo pa za koga vse se delajo.

Okusi so razlicni, to je res. Ampak kakovost pa je povsod prakticno enaka. Kot kakovost, da je narejeno kakor je treba. Recimo kakovosti Jack Danielsa bos zelo tezko oporekal, pa naredijo vse sami. Skoti recimo ze sodov praviloma ne delajo sami, dabijo od taki kot Jock Daniels, vinarjev itn.

Pac jaz se odkar smo delali viski sprasujem zakaj bi placeval vec. Ekskluzivnost mi ni dovolj velik faktor. Ajde ce Jack stane 25EUR/l, potem skot 40EUR/l, ker mora biti dlje zorjen.

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

TheBlueOne je izjavil:

Recimo kakovosti Jack Danielsa bos zelo tezko oporekal, pa naredijo vse sami.


Kakovost je lahko dobra, okusa pa je JD zelo povprečnega. Še za v kavo imam raje Jamesona.

gruntfürmich ::

TheBlueOne je izjavil:

Pa niti ne. Ni skupno lastnistvo, oni pri njih narocijo dolocen okus, katerega jim menda z izjemno natancnostjo namesajo. So pa lastniki dolocenih brendov, ne povedo pa za koga vse se delajo.

Okusi so razlicni, to je res. Ampak kakovost pa je povsod prakticno enaka. Kot kakovost, da je narejeno kakor je treba. Recimo kakovosti Jack Danielsa bos zelo tezko oporekal, pa naredijo vse sami. Skoti recimo ze sodov praviloma ne delajo sami, dabijo od taki kot Jock Daniels, vinarjev itn.

Pac jaz se odkar smo delali viski sprasujem zakaj bi placeval vec. Ekskluzivnost mi ni dovolj velik faktor. Ajde ce Jack stane 25EUR/l, potem skot 40EUR/l, ker mora biti dlje zorjen.

isto kot pri čisto vsaki stvari. zakaj bi plačal več... tudi jugo te pripelje od točke a do b. če pa bi rad še recimo ogrevane sedeže pa bo treba gledati druge znamke.

okus viskija (če izvzamemo samo surovino, pripravo, kotle, encime, vrenje...) se čisto enostavno spreminja z obliko/velikostjo/... destilatorja, pa še verjetno s spreminjanjem parametrov same gošče.
tako da tu pač vzameš kaj ti je všeč in čemu daješ prednost pri sami izdelavi viskija (starost, okus, poreklo, tradicija, surovine...)

sode pa mislim da morajo kupovati drugod, ker so neki predpisi in se mi zdi da morajo to biti stari sodi od vina? takih pa škoti nimajo?...imho
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

TheBlueOne ::

gruntfürmich je izjavil:


isto kot pri čisto vsaki stvari. zakaj bi plačal več... tudi jugo te pripelje od točke a do b. če pa bi rad še recimo ogrevane sedeže pa bo treba gledati druge znamke.

okus viskija (če izvzamemo samo surovino, pripravo, kotle, encime, vrenje...) se čisto enostavno spreminja z obliko/velikostjo/... destilatorja, pa še verjetno s spreminjanjem parametrov same gošče.
tako da tu pač vzameš kaj ti je všeč in čemu daješ prednost pri sami izdelavi viskija (starost, okus, poreklo, tradicija, surovine...)

sode pa mislim da morajo kupovati drugod, ker so neki predpisi in se mi zdi da morajo to biti stari sodi od vina? takih pa škoti nimajo?...imho


JD ima svoje sode in celotno proizvodnjo. Burbon se dela v sveze zganih sodih, zato je v sodu manj casa, ker je les dosti bolj bogat z okusom. Burbon se tudi dela iz koruze za razliko od skotov, ki uporabljajo jecmen.

Skoti, irci itn. morajo sode kupiti, ker sod ne sme biti nov. Zato pa je dlje v sodih. V novem sodu bi toliko let dalo prevec arome.

Sam destilator je bolj niansa v okusu, je pa razlika. Bolj problem so sodi in ostale okoliscine, kakor skladisce. Pac najtezje dobis single barrel, ker mora biti brez mesanja ze tam kjer hoces. Ostale pa zmesajo struckoti tako dalec, da so kar iscejo.

Primerjava pa ni Yugo vs BMW, ker tam ves kako se peljes. Ko bos naredil blind test viskijev znas biti presenecen. Placas bolj eksluzivnost kot kakovost. Torej imas ali BMW 320 ali pa BMW 320 special eddition, ki je skoraj identicen, samo naredili jih bodo zgolj 1000.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

ja ampak kaj je zate 'kakovost' pri viskiju?

in pa glede single barrel viskijev se ne preveč navduševati, razen če gre pri tem za zelo renomirane trgovce ki bodo znali poiskati in ti resnično prodali vrhunsko zadevo. vse ostalo pa ni vredno dodatnega denarja, ker ni nobene garancije.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

TheBlueOne ::

Saj pravim, naceloma poznam. Smo za hobieksperiment delali svoje, od sodov, do viskija. Single barrel naceloma ni dosti boljsi od ostalih. Bi lahko b.p. bil kaj drugega glede na okus, placas ekskluzivnost.

Kakovost zame je, da je celoten postopek narejen kakor je treba:
- Nastudiran proces (prakticno samoumevno tudi pri viskiju pod 10EUR/l)
- Kakovostni sodi (prakticno samoumevno)
- Kakovostne sestavine
- Primerno skladiscenje

Vse to imajo prakticno vsi taveliki v vseh cenovnih razredih.

Razlike pa seveda so med Burbon in Skotch, ker je druga osnova (koruza ali jecmen), sodi enkrat novi ter novo zgani, drugic rabljeni, trajanje skladiscenja itn.

Kjer dlje zopet ne poemni boljse, ker ko je okusa od soda dovolj, ga je dovolj.

Skratka razlika je v aromi in ne v kakovosti. Ce si kakor jaz, da ti pase burbon, potem imas sreco. :) Drugace pa ce ne ves kaj iskati ne bos locil dragih in relativno poceni viskijev.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

TheBlueOne je izjavil:

Kakovost zame je, da je celoten postopek narejen kakor je treba:
- Nastudiran proces (prakticno samoumevno tudi pri viskiju pod 10EUR/l)
- Kakovostni sodi (prakticno samoumevno)
- Kakovostne sestavine
- Primerno skladiscenje

no, sj tega pa verjetno ne boš opazil na okusu, ampak boš zaupal renomeju destilarne.

kaj je to burbon ne vem točno, ker sem poslušal samo predavanje o škotskih viskijih.

drugače pa ja, ko se viski stara plačaš za 'ekskluzivnost'. tam verjetno ne gre za 'kakovost' kot tako. razen če tako razumeš kakovost.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Tocno tako. :D

Drugace burbon whiskey. Imas se daljsi dokumentarec ampak ga ne najdem:



Pa ni ekskluzivnost ravno ko se stara. Ce imas sode prvic za viski in so bili rabljeni recimo samo enkrat, potem bo OK klasicno trajanje. In ekskluzivnost skoraj ni toliko povezana z leti kot z umetno ekskluzivnostjo. Ker leta so do tja, da je OK, v flasi pa vec ne zori. Ni vec let v sodu nujno boljse. Potrebujes pa vec let, ce je recimo vecji sod itn.

nekikr ::

Vse to imajo prakticno vsi taveliki v vseh cenovnih razredih.

Najbrž obstaja kakšna študija na to temo tudi za viski, ampak za vino recimo so v eni ugotovili, da je (po spominu, lahko pa kdo točno najde) 4x dražje 2x boljše na blind testu, pa čeprav gre za enako vino.

Prvi zadetek, bolj frišen:
A new study has found people enjoyed a wine more when told it was four times more expensive than it really was.
Če temu dodaš še ustrezno temperaturo in primeren kozarec je pa razlika lahko še večja. Poleti so mi servirali gin-tonic v grdem plastičnem kozarčku, zaradi mene bi bil lahko notri najdražji gin na svetu in najboljši tonic, pa bi bil vseeno zanič.

In on-topic: Jack je v vsaki trgovini, totalni mainstream, se pravi ne more biti dober ali pa morda zgolj za mešanje ;)
Je pa tudi meni Glenfiddich 15 super. Zaokrožen okus bi se reklo. Talisker po drugi strani, nedavna pridobitev....it's an acquired taste :)

TheBlueOne ::

Vino lazje locis kot viski.

Viski od JD naprej ni tako enostavno. Zadnji blind test, ki sem ga zasledil je bil "razporedi 10 viskijev, 9 menda rang med 40 in 200€, eden pa je bil 2000€". Tadrag je bil rangiran kot tretji najslabsi, ostalo bolj random. :D

Zakaj JD ne more biti dober? Ima kar nekaj obozevalcev, ki bi si lahko privoscili karkoli. Je pa res, da ni niti malo ekskluziven.

Okapi ::

Ales je izjavil:

Skupno lastništvo nečesa še ne pomeni, da posamezni deli nimajo svojih obratov, različnih receptur in različnih postopkov proizvodnje.

Na Škotskem je okoli 130 destilarn, in čeprav jih je sto v lasti štirih korporacij, vse delajo različne viskije.

Do te koncentracije lastništva pa je prišlo zato, ker je pri uspešnosti prodaje zelo pomemben marketing in distribucija, in majhne samostojne destilarne težko konkurirajo na svetovnem trgu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Najboljši Jack je Silver Select. Nisem delal slepega testa, tako da moje ocena je subjektivna, ampak zdi se mi radikalno boljši od navadnega.



Samo ne vem, če jih še delajo. Sedaj imajo serijo Single Barrel, in v njej tudi nerazredčenega. Moram enkrat poskusit.

TheBlueOne ::

Okapi je izjavil:



Do te koncentracije lastništva pa je prišlo zato, ker je pri uspešnosti prodaje zelo pomemben marketing in distribucija, in majhne samostojne destilarne težko konkurirajo na svetovnem trgu.


Vprasanje koliko destilarn se obratuje. Sicer zna biti, da te se obratujejo ampak skoraj ne verjamem. Jih pa sigurno dosti delajo v centralnih destilarnah, ampak ne poveda katere. Je baje zelo varovana skrivnost. So celo povedali v enem dokumentarcu, da te informacije ne dajo, ampak ne vem vec v katerem.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Okapi je izjavil:

Najboljši Jack je Silver Select. Nisem delal slepega testa, tako da moje ocena je subjektivna, ampak zdi se mi radikalno boljši od navadnega.



Samo ne vem, če jih še delajo. Sedaj imajo serijo Single Barrel, in v njej tudi nerazredčenega. Moram enkrat poskusit.



Oba poznam, pac meni sta OK, kakor vecina dobrih viskijev. :D Slednjega sem dostikrat vzel, samo 50% alk, ker je bil pogosto zelo zelo ugoden v Travel free shopu na meji. Malo bolj melow od njih je Gentelmans Jack, ki je menda dvakrat filtriran skozi oglje. Drugace meni sede za "redno" tudi No.7. Ce bos blind testal in obljavil upam, da zasledim.

gruntfürmich ::

no, glejte, vedno treba še povedat doložene stvari, ki jih nekateri kar pozabijo in menim da je to zaradi slovenskega amaterizma in prepričanost v superiornost.
pri vsaki stvari ki se jo dela, je veliko povprečnežev, nekaj pocarjev, nekaj strokovnjakov in par zares expertov. in experti naredijo stvari zares odlično in perfektno vedno znova, ampak žal takšne stvari stanejo. to je pri VSAKI STVARI.

zdaj, kolikor pa opažam slovensko kmetavzarijo in amatarstvo, pa drhal itq ne ceni vrhunskosti, in meni da je vse kar enako in da so dražje stvari kar tako za preseravanje.
ne, nič ni dlje od resnice. samo par mojstov je ki se zares spoznajo na svoj posel, večina je povprečnežev nekaj pa totalnih butlov. gausova krivulja tu verjetno ne uide.
zato tako pri čisto banalni stvari kot so klobase, kjer je slovečku čisto vseeno samo da se ne zastrupi in vrhunske mesnine ne prepozna ker je nikoli ni probal, ker pač sosedov kmet dela povprečno, ker so pač tako delali njegovi predniki da so si napolnili želodec in preživeli brez zastrupitve, tako slovenski povprečni potrošnik meni da je vse enako in da je brezveze plačevati za neko mojstrstvo; tako pri čisto vsaki stvari !!!!
tisti ki so zares strokovnjaki svojega posla, tega ne obešajo na velik zvon ker ne rabijo takšne negativne reklame nepoznavalcev, in imajo dovolj velik krog odjemalcev, tako da jih škrtarjenje povprečnežev kaj malo gane.

tako da ne pozabit na te moje besede, ko se boste kdaj spraševali zakaj neke stvari stanejo več in zakaj za nekatere stvari sploh še niste slišali in vam jih ljudje sploh ne želijo razkazati.
zato ker je samo najslabše dovolj dobro za vas!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Pri viskiju niti ni tako. Tam bos bolj placal marketing ko gres nad 50€. Tvoje mojster amater analogija pase za primere, ki jih nastevas, seveda pa ni univerzalno merilo. Ali pa mi pokazi en ameterski viski, ki ga najdes na prodajnih policah in povej zakaj je amaterski.

Slej kot prej bos ugotovil, da so vse destilarne na zelo visokem nivoju. Ni to zganjekuha soseda Jozeta...

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Okapi je izjavil:



Do te koncentracije lastništva pa je prišlo zato, ker je pri uspešnosti prodaje zelo pomemben marketing in distribucija, in majhne samostojne destilarne težko konkurirajo na svetovnem trgu.


Vprasanje koliko destilarn se obratuje. Sicer zna biti, da te se obratujejo ampak skoraj ne verjamem. Jih pa sigurno dosti delajo v centralnih destilarnah, ampak ne poveda katere. Je baje zelo varovana skrivnost. So celo povedali v enem dokumentarcu, da te informacije ne dajo, ampak ne vem vec v katerem.

Delujočih destilarn je okoli 130. Ni nobena posebna skrivnost, saj se ve, kje so, in lahko vsak vidi, a obratujejo ali ne.

Drugače je pa treba ločit več zadev v zvezi s proizvodnjo viskija. Destilarna lahko dela viski z lastno blagovno znamko - običajno imenovano po destilarni, oziroma kraju, kjer je destilarna. In to nima nič skupnega z lastništvom destilarne.

Nekatere (pravzaprav skoraj vse) destilarna delajo poleg viskija za lastno blagovno znamko tudi viskije za druge blagovne znamke. Zadeva je čisto preprosta - grem do destilarne, kupim 1000 litrov viskija, ki mi ga napolnijo v steklenice in opremijo z nalepko Old Okapi best single malt whisky;) Potem je pa od moje marketinške spretnosti odvisno, po kakšni ceni lahko ta viski prodam (lahko pa ga uporabljam tudi samo za darila in promocijo).

Pri tem pa običajno destilarne res skrbno skrivajo, komu vse prodajo svoj viski. Oziroma obratno - te druge blagovne znamke skrivajo podatek, kje je bil viski narejen. Recimo pred časom je bil zelo priljubljen Blackstone, Hofer-Aldijeva blagovna znamka single malta. Odličen 18-letni viski za 30 evrov. Ampak v kateri destilarni so ga delali, je bila pa skrbno varovana skrivnost.

In potem je tu še viski za mešane (blended) viskije. Iz kotla namreč vedno priteče single malt. Tudi pri mešanih viskih je poslovna skrivnost, kateri "single malti" so vse notri.

Nekatere destilarne so specializirane za proizvodnjo viskija, ki gre v mešane viskije, in svoje blagovne znamke nimajo. Nekatere destilarne pa delajo viski za vse tri načine - za lastno blagovno znamko, za druge blagovne znamke, in za mešane viskije (ki jih lahko delajo same, ali pa prodajo svoj viski drugi fimi, ki dela mešane viskije).




tudi viskije za druga podjetja oziroma blagovne znamke. Če bi

driver_x ::

Okapi je izjavil:

Pri tem pa običajno destilarne res skrbno skrivajo, komu vse prodajo svoj viski. Oziroma obratno - te druge blagovne znamke skrivajo podatek, kje je bil viski narejen.


Skrivajo, ali pa tudi ne, saj je za nekatere viskije znano, pod katerimi imeni se še prodajajo. Enkrat sem za darilo dobil nek nizozemski viski, kjer je že na steklenici pisalo, iz katere škotske destilarne je.
Poleg tega se za druge blagovne znamke kupujejo tudi "surovi" viskiji, ki jih potem drugače starajo.

TheBlueOne ::

@Okapi Ja v grobem je to problem, da te otrocje plahtajo o neki kvazi razliki, na koncu pa je vse bolj kot ne enako, ce gledas kakovost. Potem pa pride ne vem koliko doktorjev, ki pljuvajo po cenejsih viskijih, ker so bili zrtve odlicnega marketinga. :)

Dejanko proizvajalec pove katero karakteristiko iskati v njihovem top viskiju, v bistvu pa ta razlika zgolj prilagoditev okusa, ki jih ni stala nic. Potem pa zrtve marketinga celi navduseni, ker najdejo drazji viski, dokler nekdo ne potegne cenenega, ki ima povdarjeno isto noto in jih zafrkava na blind testu.

driver_x je izjavil:



Skrivajo, ali pa tudi ne, saj je za nekatere viskije znano, pod katerimi imeni se še prodajajo. Enkrat sem za darilo dobil nek nizozemski viski, kjer je že na steklenici pisalo, iz katere škotske destilarne je.
Poleg tega se za druge blagovne znamke kupujejo tudi "surovi" viskiji, ki jih potem drugače starajo.


Jaz si mislim, da je vecina viskijev, ki jih najdes izven poznanih imen bolj marketinski koncept kot kaj drugega.

Kar se zna dogajati je, da nekdo kupi majhno destilarno, kjer liter v proizvodnji stane recimo 10€. Gre do tavelikih in jih vprasa za koliko € dobi ta okus. Recimo, da je 7€. V stari destilarni pa morda se naredijo kaksen special in eksperimentirajo z okusi. Problem je, da taveliki menda naredijo vsak okus za relativno nizko ceno.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Pri viskiju niti ni tako. Tam bos bolj placal marketing ko gres nad 50€. Tvoje mojster amater analogija pase za primere, ki jih nastevas, seveda pa ni univerzalno merilo. Ali pa mi pokazi en ameterski viski, ki ga najdes na prodajnih policah in povej zakaj je amaterski.

Slej kot prej bos ugotovil, da so vse destilarne na zelo visokem nivoju. Ni to zganjekuha soseda Jozeta...

Na ceno vpliva več stvari. Res je, da sama proizvodna cena viskija ni zelo različna - cene surovin so bolj ali manj enake, stroški "kuhanja" in destiliranja pa tudi.

Nekaj doda skladiščenje, ker je lar razlika, ali moraš viski starati samo 3 leta, kot je minimum za škotski viski, ali pa ga staraš 12, 18, 25 let.

Nekaj doda znanje. Kotel lahko vsak kupi, ampak ne zna vsak enako dobro z njim ravnati. V teh 130 škotskih destilarnah res ne delajo neki amaterji in pocarji, ampak vseeno so tudi med mojstri razlike - niso vsi velemojstri. In to znanje se v destilarnah tudi akumulira, v obliki poslovnih skrivnosti in receptov. In to znanje pač lahko unovčiš, z višjo ceno proizvoda.

To je seveda precej odvisno tudi od marketinga (ker ti nič ne pomaga, če delaš dober viski, pa nihče zanj ne ve). Pri čemer lahko dober marketing tudi nadoknadi pomanjkanje znanja. Z drugimi besedami - dražji viski ni vedno boljši od cenejšega.

Dodatno pa ceno viša tudi človeška nečimrnost. Hočeš imeti (piti) nekaj, kar ni dosegljivo kar vsakomur, ne glede na to, ali je boljše ali slabše. Imam recimo en viski, ki ga sedaj prodajajo po 1000+ evrov, in je drag samo zato, ker so ga naredili v destilarni, ki so jo pred 30+ leti zaprli.

https://www.thewhiskyexchange.com/b/40/...

Mimogrede, Port Ellen naj bi sedaj že spet aktivirali in prve viskije začeli prodajati čez 12 let. Me prav zanima, ali bo to kaj vplivalo na ceno viskijev izpred zaprtja.

TheBlueOne ::

Bo nekako tako, samo ne verjamem, da kdorkoli ne zna delati z destilarno. So sila enostavne in ce si kolikortoliko velik, v veliki meri avtomatizirane. Ce ti pa ne gre in imas brend pa das delat drugim. :) Se mi smo kot hobi naredili svoj viski, ampak smo kar geeki in smo znali poracunati do litra natancno koliko bo koncnega produkta. Tako, da ne verjamem, da to ne zna nekdo, ki ima kes za pravo destilarno.

Ampak ja, marketing in kaj sploh pomeni boljsi. Jaz trdim, da je pri vseh etabliranih in takih, ki jih najdes v marketih kakovost na maksimalnem nivoju. Drugace prakticno ne mora biti. Ekskluzivnost je morda res glavni faktor za ceno.

Port Ellen verjetno ne bo niti malo vplival na cene. Si mislim, da bodo sli na trg s standardnimi cenami. Zna pa zbiti cene obstojecim njihovim.

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Problem je, da taveliki menda naredijo vsak okus za relativno nizko ceno.

Lahko naredijo, ampak samo z mešanjem. Ne moreš pa "za relativno nizko ceno" narediti single malta, ki ima okus kot nek drug single malt, ker bi moral prilagoditi celo proizvodno linijo, poskrbeti za enako vodo, mikroklimo skladišča....

TheBlueOne je izjavil:


Port Ellen verjetno ne bo niti malo vplival na cene. Si mislim, da bodo sli na trg s standardnimi cenami. Zna pa zbiti cene obstojecim njihovim.

Saj to sem mislil, če bo novi Port Ellen zbijal cene starim Port Ellenom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

TheBlueOne ::

Okapi je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Problem je, da taveliki menda naredijo vsak okus za relativno nizko ceno.

Lahko naredijo, ampak samo z mešanjem. Ne moreš pa "za relativno nizko ceno" narediti single malta, ki ima okus kot nek drug single malt, ker bi moral prilagoditi celo proizvodno linijo, poskrbeti za enako vodo, mikroklimo skladišča....


Baje imajo tako velike palete, da naredijo marsikaj. Me ne bi cudilo, ce ti najdejo zadostne kolicine single malt in barrel. Kar se tice skladisc se vem toliko, da jih imajo v ogromno etazah, kar ze vpliva na pogoje in seveda se druge nianse. Skoda da ne najdem dokumentarca.

Ce imajo premalo za single karkoli, potem bi viskije za katere nismo 100% ce imajo svojo megadestilarno vedno morali vzeti single to ali ono. Ampak kakor gledam je vecina teh viskijev katere najdejo ljudje kot nekaj posebej dobrega za ceno mesanica.

Sicer pa niti ni vazno ali je single ali ni. Meni je vazna v prvi vrsti kakovost, zid v meni pa mi ne dovoli preplacevati za brezveze. :)

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Jaz trdim, da je pri vseh etabliranih in takih, ki jih najdes v marketih kakovost na maksimalnem nivoju.

Se mi zdi, da različno razumemo, kaj pomeni kakovost. Zate je to samo stvar tehnološkega postopka, večina pa pri tem razume tudi okus - v smislu boljši ali slabši. Pri čemer je problem, ker nekaj, kar je zame boljše, ni nujno boljše za nekoga drugega.

Tehnološko gledano so viskiji iz teh 130 škotskih destilarn verjetno res vsi "enaki", neoporečni in v skladu s predpisi.

Ampak večina bo vseno rekla, da niso vsi enako "kakovostni", ker so jim pač eni bolj všeč kot drugi. To, da cena vpliva na to, kako dojamemo okus nečesa, so pa tudi že znanstveno dokazali - dražja zadeva se nam preprosto zdi boljša. Tudi bolj imenitna steklenica in nalepka na njej vpliva na to, kakšen se nam bo zdel okus. Pač posledica "pranja možganov", ki traja od rojstva in se mu nihče ne more izogniti.

Pomaga, če narediš nekaj slepih testov in se v živo prepričaš, da dražje zadeve niso vedno boljše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

TheBlueOne ::

Okapi je izjavil:


Se mi zdi, da različno razumemo, kaj pomeni kakovost. Zate je to samo stvar tehnološkega postopka, večina pa pri tem razume tudi okus - v smislu boljši ali slabši. Pri čemer je problem, ker nekaj, kar je zame boljše, ni nujno boljše za nekoga drugega.

Tehnološko gledano so viskiji iz teh 130 škotskih destilarn verjetno res vsi "enaki", neoporečni in v kladu s predpisi.


Problem je, da okus je kakor barva in ni boljsi ali slabsi. Ce je okus glavni faktor za ceno, potem je cena v celoti plod marketinga, ker ostali del postopka ne naredi skoraj nobene razlike v ceni. To, da je cene vecinoma plod marketinga pa gre na jetra predvsem tistim, ki so pridigali marketing in ga mesali s kakovostjo.

Okapi je izjavil:


Pomaga, če narediš nekaj slepih testov in se v živo prepričaš, da dražje zadeve niso vedno boljše.


Zna biti zabavno ja. :D Posebej, ce je kdo prej prodajal bucke.

Mimogrede smo pozabili, kje je velik del umetnosti. Kvasovke!!! Pogosto pozabljeni neplacani delavci in skrbno varovan del postopka. Dandanes pri tavelikih seveda brutalno nastudiran del postopka.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:


Problem je, da okus je kakor barva in ni boljsi ali slabsi. Ce je okus glavni faktor za ceno, potem je cena v celoti plod marketinga, ker ostali del postopka ne naredi skoraj nobene razlike v ceni.

Kot rečno - znanje je dejavnik, ki ga zanemarjaš. Da znaš nekaj narediti tako, da je kupcem všeč. Lahko je proizvodna cena enaka, kar se stroškov dela, materiala in energije tiče, ampak če znaš narediti tak viski, da je več ljudem všeč, pač to svoje znanje lahko zaračunaš. Koliko te je to znanje dejansko stalo (šolanje, stroški razvoja receptur, vključno z neuspešnimi...) je nekaj, česar drugi ne morejo vedeti.

TheBlueOne ::

Ampak trdim, da imas dosti odlicnih viskijev, narejenih 100% inhouse, za odlicno ceno ampak s strani marketisnko manipuliranih so tretirani kot slabsi, ker niso dragi.

Se bojim, da cena pove kaj je dober okus in ne obratno, da okus narekuje ceno. In se okus ni nujno, da je tisti, kar naredi ceno. Prepogosto je v igri suh marketing.

Si mislim, da ce se jim serija ponesreci lahko naredijo special in ceno x100.

feryz ::

Ok, vprašanje za znalce.
Viskijev ne maram, čeprav jih imam vsaj 5 doma, za razdat pač.
Odprl sem edino Jacka, v bistvu za obiske in ga malo srknil. Je pa neki malo boljši, kao. Bi moral doma preveriti.

Kar me v bistvu zanima, ali so tudi renomirani enakega okusa kot ta, hmmm, kemična brozga, ali gre za popolnoma drugo pijačo.
Pa pustimo finese, okus po neki kavi ali karkoli.
Da bi pil tega Jacka za užitek, si sploh ne morem predstavljati. Za kazen pa že.

TheBlueOne ::

Se navadis. :D Pase zvecer ko se umiris. Ce se prisilis par dni zna biti, da bos pocasi izpraznil flaso, potem pa se pocasi ostalih pet. 0.5dcl zvecer je presenetljivo mikavna razvada.

Razlike verjetno ne bos opazil v smislu kaj je boljse. Lahko pa kupis kaksen set vzorcev, samo trenutno ne vem kje tocno jih dobis.

Pac ce ne uzivas v biti malo "pocen", potem ti viski ne bo koristil.

gruntfürmich ::

daj blu ne palamudi.
nimaš blage veze, a na blind testih bi ti ali kdo od nas okušal nianse... daj ne seri!
pač si revež ki ne razumeš mojstrstva in zato na vse kriplje opravičuješ da je vsaka brozga enaka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

Seveda niso enakega okusa, glej tole lepo slikico:
 .

.



Med Jackom in Taliskerjem je taka razlika, da to niti ni več isti tip pijače. Če ti paše ali ne je pa stvar okusa. Meni je za zvečer pred TVjem večino časa precej boljša izbira nek sipping rum ali kozarec vina. Ampak tudi Glenffidich 18 zelo lepo steče. Če ti pa bolj paše limonada, go for it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

gruntfürmich ::

feryz je izjavil:

Ok, vprašanje za znalce.
Viskijev ne maram, čeprav jih imam vsaj 5 doma, za razdat pač.
Odprl sem edino Jacka, v bistvu za obiske in ga malo srknil. Je pa neki malo boljši, kao. Bi moral doma preveriti.

Kar me v bistvu zanima, ali so tudi renomirani enakega okusa kot ta, hmmm, kemična brozga, ali gre za popolnoma drugo pijačo.
Pa pustimo finese, okus po neki kavi ali karkoli.
Da bi pil tega Jacka za užitek, si sploh ne morem predstavljati. Za kazen pa že.

katere imaš? potem pa mi podari enega.

probaj ga piti z vodo, recimo 2 wiski : 1 voda. bo veliko bolj pitno. pa v kavo zjutraj za vikend čisto malo, eno čajno žličko, samo za aromo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

gruntfürmich je izjavil:

daj blu ne palamudi.
nimaš blage veze, a na blind testih bi ti ali kdo od nas okušal nianse... daj ne seri!
pač si revež ki ne razumeš mojstrstva in zato na vse kriplje opravičuješ da je vsaka brozga enaka.


Ali pa so tebe dobili na marketing. Drugace slabo beres, pravim, da je kakovost enaka. Okus se seveda malenkost spreminja ampak nima vrednosti pri kvaliteti, bolj preferenca.

nekikr je izjavil:

Seveda niso enakega okusa, glej tole lepo slikico:
 .

.



To ze drzi, ampak vecina ljudi v vecini iz sredine slikice ne bo zaznala prave razlike, posebej, ce jih ne bodo primerjali enega za drugim. So pa zame vsi vredni tam 40EUR/l. Burboni, ki jih tu na hitro ne vidim pa 30EUR/l.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

TheBlueOne je izjavil:

Lahko pa kupis kaksen set vzorcev, samo trenutno ne vem kje tocno jih dobis.

Vzorce kupiš pri Flaviarju. Samo je cena podobna, kot če greš v bar in tam degustiraš. Problem je samo, da so pri nas bari slabo založeni, nimaš ravno velike izbire.

TheBlueOne ::

Mi smo pred casom dobili dosti ceneje. Je bil frend kvazi narocen. Morda najdem, ce se obstaja. Je vsako toliko prisla nova posiljka...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Nekaj časa se je dalo dobiti članarino s popustom, kjer si za 44 evrov dobil eno steklenico in 3 vzorce. Zdaj je pa dražje.

Zimonem ::

Za raziskovat Škote je tudi https://smws.com/
Flaše debrendane pa na koncu kar nekaj omejenih serij.

Sicer se pa pri wiskiju pozna že razlika med posameznimi franžami. Istega viskija.

Jd je bolj za h pivu kot a nekaj rafiniranega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

DeusB ::

Lepo, da ste se kar razpisali glede whiskyev.

Sam sem malo drugačnega mnenja. Pridelava kvalitetnega whiskya se ne začne s samo destilacijo, to je šele pri koncu celotnega procesa. Kvaliteta whiskya je odvisna od samega začetka. Od izbire pravega ječmena naprej, kaljenje le tega, sušenje ječmena (od tod tudi izraz dimljeni "smoked"), nato priprava brozge, izbira kvasovk, šele nato pride na vrsto destilacija, ki pa je verjetno dodelana pri vseh destilarnah(ne tako kot nekateri domači šnopc, ki te peče dol in še nazaj gor). Prav tako je nato pomembno staranje, različni sodi (sodi cherrya, konjaka,...), dolžina staranja in pa tudi lokacija kjer se stara. Sodi z whiskyem, starani ob morju, imajo drugačen okus kot starani v notranjosti (govorim za Škotsko), saj je drugačno okolje (vlažnost, vonj v zraku,...) Po mojem mnenju obstajajo razlike med whiskyi, ali so pa opravičeno tako velike je pa odvisno od tvoje denarnice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeusB ()

Ales ::

TheBlueOne je izjavil:

Ja v grobem je to problem, da te otrocje plahtajo o neki kvazi razliki, na koncu pa je vse bolj kot ne enako, ce gledas kakovost.

Plahtajo o razliki v okusu, ne o kemični kvaliteti. To ni tema o tem, kje je jedilni alkohol določene gradacije najcenejši na liter..!

Pri tem seveda gre za čisto individualne vtise. Recimo, da znamo označiti osnovni (pri)okus in da ga določen del populacije tudi podobno dojema, potem se pa hitro preide še na fantazmagorično sajenje rožic in tam je vse dovoljeno. No, tudi zato so potem nekateri motivirani, da še sami poskusijo in ugotovijo, ali so okusili velelepna zrnca andske kave s prefinjenim priokusom mjanmarskega cimeta in v jutranji slani vzdrhtelih gozdnih jagod ali pa... khm... ne.

In zraven na pokuševalca še kako vpliva etiketa, flaša in cena (in v blogih in revijah še sponzorstvo). Razen če ne delaš resničen double blind test.

To je vse jasno, a ni??

Dejanko proizvajalec pove katero karakteristiko iskati v njihovem top viskiju, v bistvu pa ta razlika zgolj prilagoditev okusa, ki jih ni stala nic.

Vidiš, tu se pa presneto motiš. Prilagajanje okusov in ves ta prikriti know-how, o katerih končni kupci in marsikateri preprodajalec praviloma nima pojma, še kako stane in ni tako lahko priti do njega. Mogoče na zunaj zgleda komot, če na daleč gledaš neko 100+ let obstoječo destilarno z obilico akumuliranega institucionalnega znanja... poskusi pa ti priti do tega. In ne pozabit, da je kemija pri proizvodnji tu ponovno le en del enačbe.

Potem pa zrtve marketinga celi navduseni, ker najdejo drazji viski, dokler nekdo ne potegne cenenega, ki ima povdarjeno isto noto in jih zafrkava na blind testu.

Stroški niso vedno premo sorazmerno izraženi v ceni izdelka, normalno.

Jaz si mislim, da je vecina viskijev, ki jih najdes izven poznanih imen bolj marketinski koncept kot kaj drugega.

Ja itak...

Kar se zna dogajati je, da nekdo kupi majhno destilarno, kjer liter v proizvodnji stane recimo 10€. Gre do tavelikih in jih vprasa za koliko € dobi ta okus. Recimo, da je 7€. V stari destilarni pa morda se naredijo kaksen special in eksperimentirajo z okusi. Problem je, da taveliki menda naredijo vsak okus za relativno nizko ceno.

Zato pa ima tako veliko destilarn iste lastnike... ker niso mogli preživeti sami na svojem. Nihče ne bo držal v lastništvu celo destilarno samo zato, da se bo malo igral z njo.

V praktično vseh industrijskih panogah se isto dogaja. Če smo že pri pijačah, lep primer pri nas sta Union in Laško, samo pogledaš, čez kaj vse sta pivovarni/blagovni znamki šli, kako se je spreminjalo lastništvo in kje se zdaj kaj proizvaja...

Zimonem ::

Glenmorangie je bil svoje čase pretežno dobavitel za blended viskije. Pod Arnaultom so pa razvili svoj prepoznaven brand. In šparajo zaloge.

Zimonem ::

JD ima svoje sode in celotno proizvodnjo. Burbon se dela v sveze zganih sodih, zato je v sodu manj casa, ker je les dosti bolj bogat z okusom. Burbon se tudi dela iz koruze za razliko od skotov, ki uporabljajo jecmen.

Jd ima sode kar od glenmorangia. 4 leta potem jih škofje vzamejo.
««
17 / 22
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konjak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8520339 (503) Dejan45
»

Tudi rum je lahko odlična pijača (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23940997 (1669) gruntfürmich
»

Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21978381 (3199) Okapi
»

Dostojen liquor shop v Sloveniji (Ljubljana)

Oddelek: Loža
278107 (7300) Kenpachi

Več podobnih tem