» »

SiOL - Premestitev modema

SiOL - Premestitev modema

Ribič ::

Trenutno načrtujem prenovo komunikaciji in bom na novo napeljal ethernet kable po celi hiši. Sem naročnik SiOL VDSL paketa in ISDN telefonije. Prikjluček imamo v bistvu navaden bakreni telefonski kabel, ki pride po zraku na tram od hiše. Saj bi šel rade volje na optiko, a kaj, ko ni na voljo na moji lokaciji. Optični kabel je sicer oddaljen cca 200 metrov stran od hiše vendar v telekomu očitno ni interesa za naše naselje. Saj sem jih že večkrat klicak, pa se vedno zgovarjajo, da letos oz. naslednje leto nimajo nobenih načrtov za napeljavo (fuj in fej in fuj in fej). Čakam že od leta 2009, pa se nič ne premakne.

Ko kakor koli že, telefonski kabel pelje v spodnje nadstropje v telefonsko vtičnico na steni. Tu noter je vklopljen kabelj, ki pelje v ADSL splitter. En kabel gre naprej na ISDN telefon, drugi pa v VDSL modem. Željo imam, da bi modem prestavil v zgornje nadstropje in vse skupaj zapakiral v eno telekomunikacijsko omarico (telefon ostane spodaj). Zanima me samo kako naj to izvedem glede telefonske napeljave. Nov kabel lahko potegnem direktno iz priključka na tramu pod streho, pa me zanima kam naj nastavim ADSL splitter. Je vredu, če na tramu kar razdelim telefonsko linijo na dve liniji in eno napeljem do omarice v kateri dam pred modem ADSL splitter. Ali bi bilo bolje, da ADSL splitter dam kar na tram in iz njega potem priklopim kable naprej?

lp
  • spremenil: Ribič ()

Bakunin ::

spravi se iz SRD oz. "splitterja" (in ISDN).

Saj VDSSL modem ima verjetno tudi telefonijo oz. rj11 port zanjo.

rdecaluc ::

Primi ISDN in stari telefon in ga vrži daleč proč kolikor ga moreš. Odjavi in prišparaj pri položnici, če pa še rabiš stacionarca pa je IP telefon. Edina razlika med navadnim je območna koda pred številko. (01)
Est modus in rebus. ,typos

MadMax ::

Še ena razlika je....
Čistokrvna stacionarna telefonija odpove zadnja, ko recimo zmanjka elektrike...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

rdecaluc ::

In ko nihče nima mobilnega telefona sploh -.-". Ampak je plus.
Est modus in rebus. ,typos

Han ::

MadMax je izjavil:

Čistokrvna stacionarna telefonija odpove zadnja, ko recimo zmanjka elektrike...

... v TELEkomovi centrali.

Ribič ::

Ko smo že pri IP telefoniji, ali bi se dalo nekako nastaviti, da bi imel telefon kar na računalniku v obliki SoftPhone (SIP protokol) na SiOL-u? Tako, da bi lahko iz PC-ja klical v PSTN omrežje?

Bakunin ::

to je odvisno od ponudnika.

verjetno se prav s telekom # ne bo dalo, a verjetno lahko pogledas ce so kaksni freevoip ponudniki okrog...

Ribič ::

Pa poznate kakšne vredu SIP ponudnike pri nas? Tole sem že spraševal naokrog, pa se ljudje samo sprenevedajo.
Slišal sem že za Detel, pa nekateri pravijo, da stran od njega. Slišal sem tudi, da so klici navznoter takega omrežja dragi.

Bakunin ::

moj predlog - tel# si iz ISDN preseli na DSL modem in poisci kaksen analogni telefon.

telexdell ::

Sam imam SIOL SIP številko. Na računalniku imam instaliran PhonerLite na Android telefonu pa Keyyo VOIP in mi stvar deluje. Klici se obračunajo enako kot pri SIOL telefoniji.
Sem pa to SIP številko dobil pred več leti,ko je Siol imel svojo aplikacijo Komunikator, katero pa je kasneje ukinil.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

fujtajksel ::

Pozanimaj se še za Amis. Jaz sem hotel poceni internet, najprej gledal mobilne, potem DSL ampak mi Telekom ni hotel dat ker imamo optiko, začudo za Amis ni bilo težav preko Telekomove parice. Mimogrede zamenjal Telekomovo zemeljsko telefonijo za Amisovo internetno (običajen aparat vštekan v DSL modem/router, za SIP ne vem) in zdaj plačujem za oboje manj kot prej za telefon. Drobni tisk je da so klici iz nekaterih omrežij k meni nesramno dragi. TV ponudbe nisem študiral.

Bakunin ::

ce vzames se amismobil dobis 100mb prenosa gratis mesecno.

Ribič ::

Problem je, da je naša telefonska napeljava v p****! Kabli gredo od hiše sicer po zraku in še to samo kakih 50 metrov stran do stebra, kjer je telefonska omarica. Potem pa v zemljo in bog ve kam naprej. Baje so tam položeni še neki stari kabli iz druge svetovne in so že zelo načeti. Saj so bili pri nas že T2-jevci in Telekom-ovci, ko so merili signal in ugotovili izjemno slabo kvaliteto linije. Posledično ne moremo imeti hitrosti večje od 4/1 MBit na VDSL. Nihče pa noče niti slišati, da bi se skopalo kable ven in zadevo prenovilo, pa nismo edini na tem telefonskem priključku.

Če bi potegnili optiko, bi baker takoj odjavil.

lp

...:TOMI:... ::

Če imaš voljo, pokliči lokalnega rajonskega tehnika od telekoma, pa se dogovori, da boš menjal kabel od omarice 50 m stran, do tvojega modema. Kabel naj bo v enem kosu, brez spojev in vtičnic. Naj bo kvalitetn kabel, da bo kos zunanjim razmeram.

Če imaš optiko 200 m stran, potem je možnost potegniti optiko, tudi na lastne stroške po zraku. Zmeni se s telekomom oziroma z rajonci.
Tomi

aleksuu ::

@TOMI
Kaj ti pomaga 200 metrov stran optika, če od centrale ni prostega vlakna?

...:TOMI:... ::

Zato sem pa rekel, naj se dogovori z rajonci. Bodo že oni povedali, koliko je prostega. Sicer se pa optika dela "na zalogo", ko se nek kraj optično omreži naredijo 1/3 do 1/2 več kapacitet, za prihodnost. Ni tako, kot včasih, ko so potem delali dvojčke zaradi zasedenih paric.
Tomi

Ribič ::

Za kakršno koli nadgradnjo je potreben bager, ki bo razkopal cesto. Tudi če bi menjal samo kabel do droga, s tem nebi storil ničesar, saj se ta "slaba" napeljava nahaja pod zemljo od droga naprej. V vsakem primeru bi bilo treba kopati, kar pa zna biti *zelo* drago.

crniangeo ::

Z rajonci se da vse zment :) pr nas so porihtal za telemach tko na roke , plaču sem ene 30 eur ker sem mel vse koaksialne kable v pm.. po tem ko so zrihtal nimam nobenih težav. S telekomovimi rajonci se da zment razen če je potrebno kakšno kopanje jarkov itd, takrat pa se zatakne.


Lp,
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 435 36 37 38 )

Oddelek: Omrežja in internet
1879562647 (901) MrStein
»

A1 xDSL (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Omrežja in internet
1293159593 (11460) kixs
»

Povezava do RJ11 modula za modem

Oddelek: Omrežja in internet
71870 (1775) WarMaker
»

ADSL Splitter

Oddelek: Omrežja in internet
192107 (1979) Malajlo
»

ADSL in splitter

Oddelek: Omrežja in internet
152859 (2552) Cosmo

Več podobnih tem