Novice » Operacijski sistemi » München končal prehod na Linux, rezultat pozitiven
Mr.B ::
jype ,
No sedaj moraš samo še prepričati tise, ki trdijo da tablica ni PC, da je, pa boš konkretno zmešal štrene tisti statistiki.
No sedaj moraš samo še prepričati tise, ki trdijo da tablica ni PC, da je, pa boš konkretno zmešal štrene tisti statistiki.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
jype ::
Meni je vseeno, kakšne reči si ljudje izmišljujejo, ko se poskušajo prepričat, da imajo prav.
jype, sej vem če realnost ne sovpada dejstvi in pridig, potem je zagotovo napačna percepcija realnost.
xxx ::
Ups sem zamudil kaksno stran, bil v divjini brez interneta. Kaj ste torej nakvačkali, jype še vedno prepričuje, da je rudar in uporabnik storitev toplarne ena in ista zadeva in da če hočeš, da ti je čez zimo toplo moraš znati uporabljati razstrelivo in lopato. Matthai bi imel antireklamo za Microsoft, ni problem: Windowsi, sploh 8 so eno totalno sranje. Žal je linux večje. Iščem alternativo. Hmm, skratka nič novega v svetu slotechovem, če se kdo obregne ob sveto kravo linux potem so vsa sredstva dobra.
Pa pa...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xxx ()
Nummy ::
Ups sem zamudil kaksno stran, bil v divjini brez interneta. Kaj ste torej nakvačkali, jype še vedno prepričuje, da je rudar in uporabnik storitev toplarne ena in ista zadeva in da če hočeš, da ti je čez zimo toplo moraš znati uporabljati razstrelivo in lopato. Matthai bi imel antireklamo za Microsoft, ni problem: Windowsi, sploh 8 so eno totalno sranje. Žal je linux večje. Iščem alternativo. Hmm, skratka nič novega v svetu slotechovem, če se kdo obregne ob sveto kravo linux potem so vsa sredstva dobra.
Zadel si bistvo tega foruma... Sedaj pa se pripravi na križarsko vojno.
Drugače super alternativa je mac OS. Vsaj za delo je super, za špilat so pa pač polkna še vedno najboljš :)
chironex> jype še vedno prepričuje, da je rudar in uporabnik storitev toplarne ena in ista zadeva
Ne, daleč od tega. Ampak rudar za svoje delo potrebuje kvalitetna orodja, investitor pa garancijo, ki je nobena zaprtokodna rešitev ne prinese. Linux je glede tega brez konkurence.
Ne, daleč od tega. Ampak rudar za svoje delo potrebuje kvalitetna orodja, investitor pa garancijo, ki je nobena zaprtokodna rešitev ne prinese. Linux je glede tega brez konkurence.
Utk ::
Glej, ti si pač uporabnik in če ne znaš uporabljati sistema še ne pomeni, da je le ta slab. In tudi tvoja kritika posledično nima teže. Za to smo sistemci, da skrbimo za os-e. Enako kot na win.
OS, ki leta 2013 za domačega uporabnika potrebuje sistemca, ni vreden pol k**ca.
Lepo pa da priznaš, da ga potrebuje.
Utk> OS, ki leta 2013 za domačega uporabnika potrebuje sistemca, ni vreden pol k**ca.
Misliš Windows? Drži.
Linux teče v tvojem hladilniku, na tvojem TVju in v tvoji centralni kurjavi, pa še na tvojem telefonu in tablici, seveda pa tudi povsod tam, kamor zaideš z brskalnikom, vključno s slo-techom.
Misliš Windows? Drži.
Linux teče v tvojem hladilniku, na tvojem TVju in v tvoji centralni kurjavi, pa še na tvojem telefonu in tablici, seveda pa tudi povsod tam, kamor zaideš z brskalnikom, vključno s slo-techom.
Dokler ne teče na mojem PC-ju, naj teče kjerkoli želi.
No, sej Android tudi ni čisto zanič, ampak koliko je v resnici odprt - razen ne-googlovih verzij, ki pa so zanič? Linux, kot tudi vsak drug sw, potrebuje močnega skrbnika, brez tega ni nič. Prej se s tem sprijaznite, bolje bo. In ubuntu ni (še) dovolj močan, drugi pa še manj. Sej je fino, da je odprtokodno, vsak lahko prispeva, in bla bla, ampak nekdo mora znat udarit po mizi in nekaj dorečt, in nekdo mora dat denar, ko je treba poštimat nekaj, kar se zastonj nikomur ne da.
No, sej Android tudi ni čisto zanič, ampak koliko je v resnici odprt - razen ne-googlovih verzij, ki pa so zanič? Linux, kot tudi vsak drug sw, potrebuje močnega skrbnika, brez tega ni nič. Prej se s tem sprijaznite, bolje bo. In ubuntu ni (še) dovolj močan, drugi pa še manj. Sej je fino, da je odprtokodno, vsak lahko prispeva, in bla bla, ampak nekdo mora znat udarit po mizi in nekaj dorečt, in nekdo mora dat denar, ko je treba poštimat nekaj, kar se zastonj nikomur ne da.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
LightBit ::
chironex> jype še vedno prepričuje, da je rudar in uporabnik storitev toplarne ena in ista zadeva
Ampak zal zahteva, da moja stara mama zna minirati in kopati premog, da se lahko pozimi ogreva... sicer je to kot uporabnika sploh ne zanima, ampak zgleda da je dobila zelo šalabajzerskega ponudnika premoga.
Matthai bi imel antireklamo za Microsoft, ni problem: Windowsi, sploh 8 so eno totalno sranje. Žal je linux večje. Iščem alternativo.
Kar priznaj, da je edini problem to, da ne maraš sprememb (Boljš bit v istem dreku, se vsaj navadiš na smrad).
Res je, ne prenašam dobro sprememb na slabše, ki mi jih evangelisti prodajajo kot "na boljše". Prav ne prenašam tega. Ne linuxa. Nakladaškega legla, ki se je spletel okrog njega. Sicer ga uporabljam za "določene od stranke vsiljene stvari" ampak tako nor, da bi ga pa ljudem rinil kot nadomestek za windowse pa nisem. Moraš biti prav posebne vrste sadist za kaj takega. Ko boste pa probali kdaj kaksen closed source software spisat zanj, boste poskusali podpreti nekaj main distribucij, ga boste pa tudi sami kmalo zasovražili. Ce ne prej po naslednjem updatu. Fucking minefield.
Pa pa...
Zgodovina sprememb…
Matthai bi imel antireklamo za Microsoft, ni problem: Windowsi, sploh 8 so eno totalno sranje. Žal je linux večje. Iščem alternativo.
Kar priznaj, da je edini problem to, da ne maraš sprememb (Boljš bit v istem dreku, se vsaj navadiš na smrad).
Res je, ne prenašam dobro sprememb na slabše, ki mi jih evangelisti prodajajo kot "na boljše". Prav ne prenašam tega. Ne linuxa. Nakladaškega legla, ki se je spletel okrog njega. Sicer ga uporabljam za "določene od stranke vsiljene stvari" ampak tako nor, da bi ga pa ljudem rinil kot nadomestek za windowse pa nisem. Moraš biti prav posebne vrste sadist za kaj takega. Ko boste pa probali kdaj kaksen closed source software spisat zanj, boste poskusali podpreti nekaj main distribucij, ga boste pa tudi sami kmalo zasovražili. Ce ne prej po naslednjem updatu. Fucking minefield.
Kakšna je sprememba je pogosto subjektivno. Veliko sprememb je nevtralnih.
Zakaj je Windows 8 toliko slabši od Windows 7?
Pisanje kakršnega koli programa za Windowse je grozno (Windows API). Sicer pa "mame" ne pišejo programov.
Utk> Linux, kot tudi vsak drug sw, potrebuje močnega skrbnika, brez tega ni nič.
Motiš se.
chironex> Moraš biti prav posebne vrste sadist za kaj takega.
To velja samo za tiste izmed vas, ki imate od izsiljevanja držav s strani ponudnikov, na katere so te države privezane, direktno materialno korist.
Motiš se.
chironex> Moraš biti prav posebne vrste sadist za kaj takega.
To velja samo za tiste izmed vas, ki imate od izsiljevanja držav s strani ponudnikov, na katere so te države privezane, direktno materialno korist.
Ne jype, tega kalibra si ti, jaz software delam ne preprodajam. In kar počeneš ti je dejansko to kar si opisal, radi bi se zrinili k koritu.
Pa pa...
Zgodovina sprememb…
Poldi112 ::
OS, ki leta 2013 za domačega uporabnika potrebuje sistemca, ni vreden pol k**ca.
Lepo pa da priznaš, da ga potrebuje.
Si tvoja babica zna sama instalirati OS? Povečati particijo? Instalirati driverje? Odpravljati napake? Šariti po registru? Kaj pa strici in tete?
Resno, to da ti znaš skrbeti za svojo mašino še ne pomeni, da Windowsi ne potrebuje sistemca.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Ne zgovarjaj se zdej. Sigurno ni nihče tu napisal, da je linux beden, ker ga ne zna inštalirat. Če je kdo napisal, da JE beden, ga je sigurno inštaliral, šel na net, si inštaliral še kak program, itd. Pa se tu že zaplete. Brez sistemca očitno.
jype, hoče povedati, da une obširni nabor, ki ti ga sedaj jype hoče vriniti v kategorijo PC, pač ne rabi znanje sistemskega administratorja, ker pač dela. Res pa je, da si z urejanjem dokumenta z linuxom v pralnem stroju, ako je to sploh linux kaj dosti ne morem pomagati...
Ne zgovarjaj se zdej. Sigurno ni nihče tu napisal, da je linux beden, ker ga ne zna inštalirat. Če je kdo napisal, da JE beden, ga je sigurno inštaliral, šel na net, si inštaliral še kak program, itd. Pa se tu že zaplete. Brez sistemca očitno.
Kakšno izgovarjanje? Imaš posameznike, ki vedo dovolj, da instalirajo win. Ampak so v manjšini. Pri linux-u je delež uporabnikov, ki sami skrbijo za sistem večji, ampak primarno zato, ker so uporabniki linux-a bolj advanced userji (ker se na desktopu enostavno ni toliko razširil). Klasičen uporabnik pač uporablja tisto, kar pozna in navadno mu vzdrževanje dela nekdo drug.
To, da nek win user reče, da je linux pretežak, je pa zgolj posledica tega, da je len. Pač, windows uporablja že desetletje ali dve in se ga je navadil/naučil, v linux-u pa stvari malo drugače tečejo in to je dovolj, da zmede tega "naprednega userja" da ugotovi, da je linux neuporaben za uporabnika. Jaz takim ne bi ravno verjel. Sploh, ker imam 10+ let osebnih izkušen z linux-om in VEM, da stvar ni nič kaj bolj zapletena. Mogoče si ga sam enkrat instaliraš, da ne boš na pamet govoril.
pegasus ::
Tako je. Uporabnik, ki mu ni mar, kaj uporablja, bo uporabljal tisto, kar mu bo zapovedal šef/prijatelj/okolica, pa karkoli to že bo. Ko mu bo razloženo, kako doseže tisto, kar hoče, bo to ok in se bo držal tega kot pijanc plota. Samo da se mu ne bo treba ponovno učit nekaj drugačnega (ne nujno novega). In v tem je glavni upor windows userjev pred navalom navdušenja linux userjev.
Kakšno izgovarjanje? Imaš posameznike, ki vedo dovolj, da instalirajo win. Ampak so v manjšini. Pri linux-u je delež uporabnikov, ki sami skrbijo za sistem večji, ampak primarno zato, ker so uporabniki linux-a bolj advanced userji (ker se na desktopu enostavno ni toliko razširil). Klasičen uporabnik pač uporablja tisto, kar pozna in navadno mu vzdrževanje dela nekdo drug.
To, da nek win user reče, da je linux pretežak, je pa zgolj posledica tega, da je len. Pač, windows uporablja že desetletje ali dve in se ga je navadil/naučil, v linux-u pa stvari malo drugače tečejo in to je dovolj, da zmede tega "naprednega userja" da ugotovi, da je linux neuporaben za uporabnika. Jaz takim ne bi ravno verjel. Sploh, ker imam 10+ let osebnih izkušen z linux-om in VEM, da stvar ni nič kaj bolj zapletena. Mogoče si ga sam enkrat instaliraš, da ne boš na pamet govoril.
Bom citiral samega sebe.
Zadnjič si lepo inštaliram fedoro in nek IDE za vala, res super, inštalirano v petih minutah, ampak potem naredim hello world, in se ne skompajla. Updajtaš eno knjižnico, pa se ne updajta, čeprav nič ne piše da se ni. Updajtam celo fedoro, staro en teden, 450 mega in eno uro kasneje, se stvar skompajla. Pa mislim no. En hello world se ne skompajla v verziji, ki jo nekdo spusti v divjino. Kaj če bi nekdo moral zares delat v tem? Tudi če popravijo v enem tednu, kar je sicer hitro, je to en teden preveč, za čisto osnovno stvar.
Se pa opravičujem za svojo lenobo, ker sem sklepal, da če si nekaj inštaliraš, da potem tudi to res dela. Moram res za vsako stvar pogledat prej bug listo? V tistem IDE-ju sem poskusil naredit hello world v 4 ali 5 različnih jezikih, niti en ni delal "iz škatle".
Zgodovina sprememb…
Ne vem no, vse kar si rabil narediti je update sistema. A ni to prva stvar, ki jo narediš, ko instaliraš os?
Pa še podvprašanje - a v win vedno vse dela?
Ko si inštaliraš .net 4.0, ali pa windows 7, se stvari skompajlajo ja.
Kdaj je nazadnje prišel "popravek" .net frameworka, da se po njem hello world ni skompajlal?
Tist bug je bil slučajno popravljen, ampak nekaj dni si pa lahko samo čakal, da ga kdo popravi. Pa ne mi zdej rečt, da bi lahko tudi sam. Potem bi lahko samo to delal, do penzije.
Da ne govorimo v katero smer je šel gnome. Rad bi bil windows 8, kar je že itak smešno, žalostno je pa to, da mu še to ne uspe. Že tako zanič koncept tako zanič kopira, da je zanič na kubik.
Kdaj je nazadnje prišel "popravek" .net frameworka, da se po njem hello world ni skompajlal?
Tist bug je bil slučajno popravljen, ampak nekaj dni si pa lahko samo čakal, da ga kdo popravi. Pa ne mi zdej rečt, da bi lahko tudi sam. Potem bi lahko samo to delal, do penzije.
Da ne govorimo v katero smer je šel gnome. Rad bi bil windows 8, kar je že itak smešno, žalostno je pa to, da mu še to ne uspe. Že tako zanič koncept tako zanič kopira, da je zanič na kubik.
Zgodovina sprememb…
Truga ::
Ja, linux userji smo znani po tem da imamo casovne stroje. Gremo v prihodnost, in potem spet v preteklosti kopiramo windows featurje.
SeMiNeSanja ::
Kako bolana ta diskusija postaja.
OS kot tak je en bullshit na katerega se izgovarjajo OpenSource advokati.
Če vam je toliko do odprte kode, potem mi prosim razložite, zakaj ne pišete OpenSource aplikacij za Windows!
Ko boste v enaki meri pisali OpenSource programe za vse platforme, brez nekega nacističnega favoriziranja Linuxa, se boste lahko šele zares imenovali 'zagovorniki odprte kode'. Brez tega ste pa zgolj posiljevalci z Linuxom.
Sorry, ampak taka so dejstva, pa če so vam všeč ali ne!
Kar se pa tiče Münchna - VSAK OS se da pripraviti, da na njemu tečejo dve, tri standardne aplikacije. Če si škrt za licence, boš pač pripravil Linux, da bo to počel. Mogoče bo vse skupaj malo manj elegantno izgledalo, morda sem in tja kakšna funkcija ne bo na razpolago, ampak ok, govorimo o tipičnih uradnikih, ki ne potrebujejo nekih 'advanced feature-jev' - se bodo že pokorili v imenu prihrankov.
Kaj pa tisti 'advanced' uporabniki, ki niso 'office user-ji' in rabijo popolnoma drugačna orodja, kot jih vsebuje tisti standardni desktop? Točno se ve, da so brezplačna orodja mnogokrat uporabniško neprijazna, saj so programirana z vidika programerja in niso šla skozi 'useability' postopke, ki smo jim priča pri plačljivih 'zaprtih' programih. Tam pa je zaprtokodna Linux rešitev nenadoma sprejemljiva? Mar ni to že neke vrste bogoskrunstva? Ali morda potem, ko piše gor 'Linux version' postane sprejemljivo tudi to, da je plačljivo in da kode ne morete videti?
Prosim prenehajte se izgovarjati na odprto kodo kot razlog zakaj bi morali vsi biti noro navdušeni nad Linuxom, ker ta razlog drži izključno za designerje in upravljalce high-end strežnikov.
Na desktopu pa je odprta koda ena velika farsa in laž, pod krinko katere vsiljujete svoje kumarice.
Če bi argumentirali tako, kot sem jaz zgoraj (da je vseeno, kaj je spodaj, samo da je čim ceneje, da se lahko kaj prihrani, tistih par aplikacij pa tudi še potem nataknemo gor, da bodo ljudje lahko opravili, kar morajo), bi vaše argumente sprejel. Tako pa prodajate en čisto navaden bullshit.
Navaden uporabnik pač nima interakcij s samom OS-om, zato mu je tudi lahko vseeno ali je Linux ali Windows, dokler mu tiste aplikacije na njemu omogočajo da opravi kar mora - brez da pri tem trpi produktivnost.
OS kot tak je en bullshit na katerega se izgovarjajo OpenSource advokati.
Če vam je toliko do odprte kode, potem mi prosim razložite, zakaj ne pišete OpenSource aplikacij za Windows!
Ko boste v enaki meri pisali OpenSource programe za vse platforme, brez nekega nacističnega favoriziranja Linuxa, se boste lahko šele zares imenovali 'zagovorniki odprte kode'. Brez tega ste pa zgolj posiljevalci z Linuxom.
Sorry, ampak taka so dejstva, pa če so vam všeč ali ne!
Kar se pa tiče Münchna - VSAK OS se da pripraviti, da na njemu tečejo dve, tri standardne aplikacije. Če si škrt za licence, boš pač pripravil Linux, da bo to počel. Mogoče bo vse skupaj malo manj elegantno izgledalo, morda sem in tja kakšna funkcija ne bo na razpolago, ampak ok, govorimo o tipičnih uradnikih, ki ne potrebujejo nekih 'advanced feature-jev' - se bodo že pokorili v imenu prihrankov.
Kaj pa tisti 'advanced' uporabniki, ki niso 'office user-ji' in rabijo popolnoma drugačna orodja, kot jih vsebuje tisti standardni desktop? Točno se ve, da so brezplačna orodja mnogokrat uporabniško neprijazna, saj so programirana z vidika programerja in niso šla skozi 'useability' postopke, ki smo jim priča pri plačljivih 'zaprtih' programih. Tam pa je zaprtokodna Linux rešitev nenadoma sprejemljiva? Mar ni to že neke vrste bogoskrunstva? Ali morda potem, ko piše gor 'Linux version' postane sprejemljivo tudi to, da je plačljivo in da kode ne morete videti?
Prosim prenehajte se izgovarjati na odprto kodo kot razlog zakaj bi morali vsi biti noro navdušeni nad Linuxom, ker ta razlog drži izključno za designerje in upravljalce high-end strežnikov.
Na desktopu pa je odprta koda ena velika farsa in laž, pod krinko katere vsiljujete svoje kumarice.
Če bi argumentirali tako, kot sem jaz zgoraj (da je vseeno, kaj je spodaj, samo da je čim ceneje, da se lahko kaj prihrani, tistih par aplikacij pa tudi še potem nataknemo gor, da bodo ljudje lahko opravili, kar morajo), bi vaše argumente sprejel. Tako pa prodajate en čisto navaden bullshit.
Navaden uporabnik pač nima interakcij s samom OS-om, zato mu je tudi lahko vseeno ali je Linux ali Windows, dokler mu tiste aplikacije na njemu omogočajo da opravi kar mora - brez da pri tem trpi produktivnost.
mn ::
Na Windows okolju je ogromno Open Source aplikacija. Samo danes sem recimo uporabljal Eclipse in Libre Office. Prav tako se za večino bolj popularnih open source aplikacij najde linux port. Očitno se ti res ne sanja. O ničemer.
Nihče ni rekel, da je pretežak, že 6 strani vam tupim v glavo, da je nedodelan napram windowsom. Ne gre se za to, da stvari drugače tečejo, gre se za to, da imate tak kaos pod pokrovom in to v tej meri, da niti guija spodobnega ne morete spacati skupaj. Za embeded vam še nekako znese, ker se mora proizvajalec dati na pol, da zadeva funkcionira, ko pa pridete do vsemogočnega personal computerja, kjer je neskončno raznih konfiguracij, pa zmrznete brez freaking console. In potem kričite, kako ste pa bolj napredni, ker brez text editorja pol stvari sploh ne dela.
Ne vem no, vse kar si rabil narediti je update sistema. A ni to prva stvar, ki jo narediš, ko instaliraš os?
Saj še UPDATE ne dela, sem zadnjič dal lep primer, pritisnil cancel med instalacijo pa se update ni več pobral brez konzole. Ne absolutno ne dela, ampak takšnih bednih fijaskov si pa komercialno podjetje ne more pustiti.
Pa pa...
Zgodovina sprememb…
To, da nek win user reče, da je linux pretežak, je pa zgolj posledica tega, da je len.
Moraš pa tudi vedeti, da za povprečnega uporabnika ni razloga da bi menjal. Licenca je pri novem sistemu poceni, če že ni piratska, tako da denar ni razlog za prehod. Nekega "killer app"-a pa jaz osebno na linuxu ne vidim. To ne pomeni da je linux slab, ker ni. Je povsem dorasel in zrel operacijski sistem, primeren za večino uporabnikov. Ampak zakaj menjat?
Moraš pa tudi vedeti, da za povprečnega uporabnika ni razloga da bi menjal. Licenca je pri novem sistemu poceni, če že ni piratska, tako da denar ni razlog za prehod. Nekega "killer app"-a pa jaz osebno na linuxu ne vidim. To ne pomeni da je linux slab, ker ni. Je povsem dorasel in zrel operacijski sistem, primeren za večino uporabnikov. Ampak zakaj menjat?
Te zanima zakaj ni killer appov? Ker je zadeva katastrofa za vzdrževanje komercialne aplikacije. Naslednji freaking update ti lahko razruši vse kar si naredil. V open source svetu seveda zažene mašinerija pridnih mravljic (lahko tudi idiotov), ki še enkrat zavzdihnejo in se spravijo popravljati. V closed source svetu pa pomeni to zaostanke pri rokih, stroške pri popravljanju kode in nadgradnjah. In vse to je spet in samo posledica kaosa na OSu samem.
In da vas prehitim, LTS releasi so samo foundraising joke.
Pa pa...
Zgodovina sprememb…
Nihče ni rekel, da je pretežak, že 6 strani vam tupim v glavo, da je nedodelan napram windowsom.Zavedati se moraš, da je to stvar zornega kota. Gotovo si že slišal izraz "best tool for the job". In izkaže se, da je zadev, kjer winsi niso best tool for the job, presenetljivo veliko. Simple as that.
Ker si bil sistemc, veš, da je biti sistemc na winsih precej sadomazohistično početje. Ja, se jih da zmasirat v pogojno uporabno delovno okolje za sistemca, a zakaj bi zato zapravil nekaj tednov, če enako ali bolje dobim z 10min inštalacijo popularne linux distribucije?
Jasno, ni bil moj point da so leni, ker ne menjajo. Rekel sem da so tisti, ki jamrajo, da je ful težje vzdrževati kot win leni.
To da posodobiš sistem ko ga instaliraš je neke vrste osnova. Glede .net, ne mi o tem sranju, ko vem da sem moral menjati verzije, ker nekaj z eno ni delalo, nekaj z drugo.
> Ne gre se za to, da stvari drugače tečejo, gre se za to, da imate tak kaos pod pokrovom in to v tej meri, da niti guija spodobnega ne morete spacati skupaj.
Nekdo, ki se mu zdi lepota od /etc config datotek kaos, za povrh je pa še win lover (registry...) pač ni primeren da sodi o kaosu.
To da posodobiš sistem ko ga instaliraš je neke vrste osnova. Glede .net, ne mi o tem sranju, ko vem da sem moral menjati verzije, ker nekaj z eno ni delalo, nekaj z drugo.
> Ne gre se za to, da stvari drugače tečejo, gre se za to, da imate tak kaos pod pokrovom in to v tej meri, da niti guija spodobnega ne morete spacati skupaj.
Nekdo, ki se mu zdi lepota od /etc config datotek kaos, za povrh je pa še win lover (registry...) pač ni primeren da sodi o kaosu.
Te zanima zakaj ni killer appov? Ker je zadeva katastrofa za vzdrževanje komercialne aplikacije. Naslednji freaking update ti lahko razruši vse kar si naredil. V open source svetu seveda zažene mašinerija pridnih mravljic (lahko tudi idiotov), ki še enkrat zavzdihnejo in se spravijo popravljati. V closed source svetu pa pomeni to zaostanke pri rokih, stroške pri popravljanju kode in nadgradnjah. In vse to je spet in samo posledica kaosa na OSu samem. LTS releasi so pa tako ali tako samo foundraising joke.
Malce pretiravaš, ampak je pa res, da enostavno ne moreš izdati nek binary blob in pričakovati, da bo deloval na večih različnih distribucijah. Poleg tega je tudi velik problem to, da se razvijalci odprtih knjižnic zelo radi odločajo za slabo dokumentirane spremembe javnih apijev. Munchen je to rešil s lastno distribucijo.
Delam z nekaj največjimi ponudniki komercialnih inžinerskih aplikacij na linuxu in ti lahko zatrdim, da so drugačnega mnenja.
Ampak verjetno predpišejo katero distribucijo je potrebno uporabljati ne?
Zavedati se moraš, da je to stvar zornega kota. Gotovo si že slišal izraz "best tool for the job". In izkaže se, da je zadev, kjer winsi niso best tool for the job, presenetljivo veliko. Simple as that.
Ker si bil sistemc, veš, da je biti sistemc na winsih precej sadomazohistično početje. Ja, se jih da zmasirat v pogojno uporabno delovno okolje za sistemca, a zakaj bi zato zapravil nekaj tednov, če enako ali bolje dobim z 10min inštalacijo popularne linux distribucije?
V resničnem življenju običajno ni kriterij "Best Tool" ampak "good enough".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mn ()
Munchen je to rešil s lastno distribucijo.Vsako resno poslovno windows okolje ima vzpostavljen identičen proces z identičnimi nameni (plus varnostnimi aspekti, ki so na winsih neizogibni). En primer: delaš v veliki multinacionalki, na win desktopu si zaželiš nek obskuren programčič. Pošlješ request v centralo in po cca treh mesecih dobiš zadevo nameščeno. Po tem ko je šla skozi celoten večnivojski proces preverjanja.
Kdor tega ne počne, je šalabajzer.
Na linuxu je to toliko bolj fajn, ker to zate počno distribucije, če jim seveda zaupaš.
Ja, predpišejo distribucijo, zato da se njim ni treba ukvarjat z njihovo lastno. Win-win situacija.
"Good enough" kriterij je dovolj dober samo za tiste, ki uživajo v trpljenju. Vsakič sem šokiran, koliko je dejansko takih ljudi ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pegasus ()
To da posodobiš sistem ko ga instaliraš je neke vrste osnova.
Če je v releasu od distribucije velik velik bug, se to popravi direktno. In tist bug je obstajal en teden brez popravka v releasu cele verzije (no, to da še danes, samo ga lahko popraviš z updajtom), koliko časa je bil šele samo v tisti knjižnici, in ga je morda kdo dobil tudi preko updajta. Velik bug, ki ti ustavi vso delo.
Glede .net, ne mi o tem sranju, ko vem da sem moral menjati verzije, ker nekaj z eno ni delalo, nekaj z drugo.
Ne, sej bi delalo, samo ne znaš, pa še len si.
Zgodovina sprememb…
TESKAn ::
Ah, kolikokrat mi VS zajamra, da je vključen .dll (ki dela čisto lepo) skompajlan z verzijo < 4 in noče skompajlat projekta...pa moram na net posurfat, katera vrstica v configu reši zadevo...
Saj še UPDATE ne dela, sem zadnjič dal lep primer, pritisnil cancel med instalacijo pa se update ni več pobral brez konzole. Ne absolutno ne dela, ampak takšnih bednih fijaskov si pa komercialno podjetje ne more pustiti.
Meni je pa apt-get update in apt-get upgrade tako neskončnokrat boljši od windows update, pa adobe update, pa avast update, pa še n drugih programov, ki se vsak updatajo po svoje, enga moreš odinštalirat, drugega ne, pa vsak installer posebej pognat...v linuxu vtipkaš dve vrstici ukaza, počakaš in je. Pa še v večini primerov ne rabiš restarta.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Munchen je to rešil s lastno distribucijo.Vsako resno poslovno windows okolje ima vzpostavljen identičen proces z identičnimi nameni (plus varnostnimi aspekti, ki so na winsih neizogibni). En primer: delaš v veliki multinacionalki, na win desktopu si zaželiš nek obskuren programčič. Pošlješ request v centralo in po cca treh mesecih dobiš zadevo nameščeno. Po tem ko je šla skozi celoten večnivojski proces preverjanja.
Kdor tega ne počne, je šalabajzer.
Na linuxu je to toliko bolj fajn, ker to zate počno distribucije, če jim seveda zaupaš.
Ja, predpišejo distribucijo, zato da se njim ni treba ukvarjat z njihovo lastno. Win-win situacija.
"Good enough" kriterij je dovolj dober samo za tiste, ki uživajo v trpljenju. Vsakič sem šokiran, koliko je dejansko takih ljudi ...
Problem je ker se pogovarjamo o toliko različnih stvareh. Tale del kjer sem pisal o lastni in o predpisani distribuciji je bil mišljen o "library hell" ki vlada linuxu. Ker buildaš s točno določenimi knjižnicami, katere morajo biti inštalirane na ciljnem sistemu. Recimo primer s tvojo predpisano distribucijo je OK, dokler ne potrebuješ neke druge aplikacije za katero pa je prepisana neka druga distribucija. O tem govorim. Pri windowsih je to veliko bolje urejeno.
Če trpiš pri uporabi nekega orodja potem po definiciji ni "good enough". Zame doma recimo je linux "good enough". Vse kar delam na domači mašini lahko delam na windowsih in na linuxu. Windows ima zgolj prednost zato, ker ga bolje poznam - tako sistem kot ekosistem. V službi linux NI good enough. Razlog - Visual Studio ne dela.
Utk> Ne, sej bi delalo, samo ne znaš, pa še len si.
Sej je plačal za to, da je lahko len in nesposoben - pa Microsoft niti tega ne zna zrihtat.
Sej je plačal za to, da je lahko len in nesposoben - pa Microsoft niti tega ne zna zrihtat.
Problem je ker se pogovarjamo o toliko različnih stvareh. Tale del kjer sem pisal o lastni in o predpisani distribuciji je bil mišljen o "library hell" ki vlada linuxu. Ker buildaš s točno določenimi knjižnicami, katere morajo biti inštalirane na ciljnem sistemu. Recimo primer s tvojo predpisano distribucijo je OK, dokler ne potrebuješ neke druge aplikacije za katero pa je prepisana neka druga distribucija. O tem govorim. Pri windowsih je to veliko bolje urejeno.
Če trpiš pri uporabi nekega orodja potem po definiciji ni "good enough". Zame doma recimo je linux "good enough". Vse kar delam na domači mašini lahko delam na windowsih in na linuxu. Windows ima zgolj prednost zato, ker ga bolje poznam - tako sistem kot ekosistem. V službi linux NI good enough. Razlog - Visual Studio ne dela.
Meni je pa apt-get update in apt-get upgrade tako neskončnokrat boljši od windows update, pa adobe update, pa avast update, pa še n drugih programov, ki se vsak updatajo po svoje, enga moreš odinštalirat, drugega ne, pa vsak installer posebej pognat...v linuxu vtipkaš dve vrstici ukaza, počakaš in je. Pa še v večini primerov ne rabiš restarta.
apt-get je seveda fantastična zadeva. Dokler uporabljaš samo aplikacije zbuildane za tvojo distribucijo.
BigWhale ::
Nekatere trditve, ki jih nasprotniki Linuxa postavljate tukaj so naravnost bizarne. München je povsem dober dokaz, da je Linux dovolj primeren za na desktop.
mn> Pri windowsih je to veliko bolje urejeno.
Kot bivši Windows developer lahko potrdim, da to ne drži.
driver_x ::
Ni mi čisto jasno, zakaj je potrebno toliko enega prepucavanja, ki še najbolj spominja na to, kdo ima večjega!
Sploh opažm, da tukaj precej na veliko sodite večje enterprise projekte iz perspektive domačih uporabnikov (npr. nekomu se zgoraj nekaj ni prevedlo iz prve, dotični potem to posplošuje na vse primere uporabe Linuxa).
Argumente tistih, ki smo na linuxu že delali v večjih poslovnih okoljih, pa se enostavno prezre ali zavrne s protiargumenti tipa "meni pa doma Ubuntu ne dela".
V poslovnih okoljih VSAK sistem potrebuje administracijo in primerno izurjeno osebje, razlike v uporabi (tako tehnično, kakor cenovno) pa so običajno manjše, kakor se jih skuša prikazati. Tako je poleg tehničnih in finančnih vidikov potrebno upoštevati tudi nevarnost prevelike navezanosti na enega samega dobavitelja. In temu se večje firme poizkušajo izogniti na vseh področjih. Zato je tudi že precej nemških avtomobilskih firm uporablja linux za vodenje in nazdor proizvodnega procesa.
Je pa res, da tisti, ki jim IT domet seže do namestitve zadnje verzije Windowsov in Officea teh stvari ne poznajo in potem trosijo neumnosti.
Sploh opažm, da tukaj precej na veliko sodite večje enterprise projekte iz perspektive domačih uporabnikov (npr. nekomu se zgoraj nekaj ni prevedlo iz prve, dotični potem to posplošuje na vse primere uporabe Linuxa).
Argumente tistih, ki smo na linuxu že delali v večjih poslovnih okoljih, pa se enostavno prezre ali zavrne s protiargumenti tipa "meni pa doma Ubuntu ne dela".
V poslovnih okoljih VSAK sistem potrebuje administracijo in primerno izurjeno osebje, razlike v uporabi (tako tehnično, kakor cenovno) pa so običajno manjše, kakor se jih skuša prikazati. Tako je poleg tehničnih in finančnih vidikov potrebno upoštevati tudi nevarnost prevelike navezanosti na enega samega dobavitelja. In temu se večje firme poizkušajo izogniti na vseh področjih. Zato je tudi že precej nemških avtomobilskih firm uporablja linux za vodenje in nazdor proizvodnega procesa.
Je pa res, da tisti, ki jim IT domet seže do namestitve zadnje verzije Windowsov in Officea teh stvari ne poznajo in potem trosijo neumnosti.
Ah, kolikokrat mi VS zajamra, da je vključen .dll (ki dela čisto lepo) skompajlan z verzijo < 4 in noče skompajlat projekta...pa moram na net posurfat, katera vrstica v configu reši zadevo...
No, kolikokrat? Samo ko delaš upgrade .net frameworka pride do tvojega primera. 3 do 4 krat v 12 letih.
(npr. nekomu se zgoraj nekaj ni prevedlo iz prve, dotični potem to posplošuje na vse primere uporabe Linuxa).
V čem se to razlikuje od tega, da je enkrat nekomu nekaj delalo v linuxu (pa še to so samo govorice), pa to naenkrat pomeni, da je linux zakon?
Munchen je pa zato porabil 9 let. Očitno ni tako simpl.
Dejstvo je da nekateri plačujejo licenicranje in to vedno dražje, pa še vedno no nekjer ne desktopih linuxa ?? Verjeno nekaj narobe z temi boleki, ki....
Invictus ::
@Utk
Kar zamenjaj celotno infrastrukturo iz UNIXa na Windowse za podobno veliko okolje. Grem stavit da bo tudi trajalo 9 let ...
Še najmanjši problem je zamenjati desktope.
Kar zamenjaj celotno infrastrukturo iz UNIXa na Windowse za podobno veliko okolje. Grem stavit da bo tudi trajalo 9 let ...
Še najmanjši problem je zamenjati desktope.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
sammy73> Ni mi čisto jasno, zakaj je potrebno toliko enega prepucavanja, ki še najbolj spominja na to, kdo ima večjega!
Ker tile kljukci vsem dokazom navkljub nočejo pripoznati, da imam jaz največjega, ker imam neomejenega [ 1].
Mr.B> pa še vedno no nekjer ne desktopih linuxa ??
Razen na okoli 5 milijonih računalnikov, kjer na Linux namizju ljudje delajo.
Invictus> Kar zamenjaj celotno infrastrukturo iz UNIXa na Windowse za podobno veliko okolje. Grem stavit da bo tudi trajalo 9 let ...
London Stock Exchange @ Wikipedia
Ker tile kljukci vsem dokazom navkljub nočejo pripoznati, da imam jaz največjega, ker imam neomejenega [ 1].
Mr.B> pa še vedno no nekjer ne desktopih linuxa ??
Razen na okoli 5 milijonih računalnikov, kjer na Linux namizju ljudje delajo.
Invictus> Kar zamenjaj celotno infrastrukturo iz UNIXa na Windowse za podobno veliko okolje. Grem stavit da bo tudi trajalo 9 let ...
London Stock Exchange @ Wikipedia
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
mn> Pri windowsih je to veliko bolje urejeno.
Delal si pa v javascriptu. :p
Pa pa...
b3D_950 ::
Zato je tudi že precej nemških avtomobilskih firm uporablja linux za vodenje in nazdor proizvodnega procesa.
Linux to Take the Lead in Automotive Infotainment Operating System Market
Sej jaz bi tudi za marsikaj izbral linux (sem tudi že), ampak samo in izključno zato, ker je zastonj. Da je opensource me ne zanima kaj dost. Da je "boljši"...to je danes bolj smešno kot kadarkoli. To ni bilo smešno 10 let nazaj, ko je zgledalo da je res že tam nekje kot windows. Danes je še zmeraj tam, windowsi so pa vseeno šli malo naprej.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 89538 (82749) | xmetallic |
» | München na Linux in nazaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 96556 (73090) | johnnyyy |
» | Torino gre na LinuxOddelek: Novice / Ostale najave | 20170 (15920) | win64 |
» | München s prehodom na Linux in OpenOffice prihranil 10 milijonov evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 55453 (50180) | kitaj |
» | München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 30527 (26747) | Ashrack |