» »

izjemna počasnost v win xp home

izjemna počasnost v win xp home

marvin42 ::

En problem: kolega ima doma dva identična računalnika (Celeron 1700,256MB RAM,maxtor 40gb hd,itd...). Na obeh je WIN XP Home SP1 in še par popravkov. Prav tako so vsi instalirani programi (office,antivirusni programi, skoraj vse do zadnje malenkosti) identični. Do nedavnega je vse laufalo brez problema. Zdaj pa kar naenkrat en računalnik deluje izjemno počasi. Najprej totalno veliko časa traja, da se winsi zaženejo... ko enkrat vidiš namizje, traja še 2 ali pa 3 minute, da se naložijo vsi startup programi (antivirus, par driverjev, proklik, itd). Prav tako je zelo počasno, ko poženeš kak program. Najprej se ne zgodi nič, potem pa počasi začne mleti in npr Word je v 20 sekundah odprt. Pognal sem Sisoft Sandro na obeh računalnikih in ugotovil, da je disk na tem počasnem približno 8-10x počasnejši (rezultat testa). Nastavitve so pa pri obeh diskih enake. Pognal sem računalnik brez zagonskih programov in raznih servisov (onemogočil v msconfig), pa je bilo vse skupaj še vedno isto počasno.
Se komu sanja kaj bi lahko bilo?
Bi s ponovno instalacijo winsov kaj dosegel? To bi bila res skrajna rešitev, ker se na računalniku dela vsak dan in bi moral to početi sredi noči in potem do jutra naložiti vse programe. Bi bilo dovolj, če bi winse instaliral kar čez to verzijo? Obstaja kakšna "repair" varianta?

cekr ::

Po tem kar si napisal, je verjetno, da je na počasnejšem na disku izklopljen UDMA.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

marvin42 ::

ne, udma je vklopljen, 100%
nekaj drugega zavira celo stvar
sumim da je mogoče kaj z mrežno kartico in mrežnimi nastavitvami, ampak trenutno sem par km stran od tistih mašin in ne morem poiskusiti

V-i-p ::

Sicer ne vem, koliko ti bo to pomagalo, ampak meni je enkrat, če se prav spomnim, xpje upočasnjeval via 4in1 paketek, ena verzija je bila, ki je totalno blokirala cel sistem, outlook se je recimo odpiral dve minuti, IE pa še dlje... ko sem zamenjal za starejšo verzijo, je vse delovalo spet bp...:\
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

marvin42 ::

plata nima via čipovja, tako da na žalost to ne bo to

prekmurec ::

jaz imam isti problem .ampak se neda pomagat.če imaš adsl je to to.ob vklopu adsl preverja vse mogoče,zato ti čaka z odpiranjem programov.če pa odklopim adsl pa dela vse normalno.

mato22 ::

Stvar se da rešit tako, da si sam vpišeš IP in ti na začetku ne bo več treba čakat da se aktivira namizje. Pri men je blo isto treba čakat ene 2 min., da sem lohk začel uporabljat rač. zdej pa dela v redu ker sem sam določil IP.
Sam mam win XP sam mislm da je v xp Home ista fora.

marvin42 ::

hm, ja IN ne.
računalnika sta dva. Popolnoma ista. In eden dela brezhibno. Če bi bil kriv samo adsl, bi oba delala slabo.
Problem sem vsaj delno (in najbrž začasno) rešil tako, da sem iz sistema odstranil mrežno kartico in jo ponovno instaliral. Zdaj dela ta računalnik precej hitreje kot prej, še vedno pa je zagon sistema malo počasnejši kot na drugem. In tudi malenkost počasneje se zaganjajo programi, itd. Ampak zdaj se vsaj da delati, prej je bilo obup.
Nekdo je omenil, da je treba vpisati IP. Pri switchu je to problem, ker se resetira vsakič ko zmanjka štroma na default nastavitve in potem ne bi delal adsl. Pa tudi to ne more biti vzrok problema. Pri sebi doma se mi je nekaj časa dogajalo enako, namreč zagon je trajal ful dolgo in potem je še ene 2 minuti trajalo, da je namizje postalo "aktivno". Problem sem rešil tako da sem instaliral win2k (prej win98). Ampak pri tej mašini pri kolegu pa tisti 2 minuti nista pomagali. Računalnik je bil lahko prižgan CEL DAN, pa je bilo še vedno vse totalno počasno. Ne vem, jaz bi mu najraj vrgel lepo gor win2k, ki jih vsaj dobro poznam. Ko bi tip imel licenci za win xp pro, potem ne bi bilo problema, zdaj ima pa za home verzijo, ki je pa cenejša in se mu zdi glupo doplačat, pa še win xp so tako fancy in ne vem kaj še vse, da je cel očaran... enkrat sem za foro naštimal win2k look in je bil cel zmeden dokler nisem dal vse lepo nazaj. Kakorkoli že, upam da bo zadeva laufala kolikor-toliko normalno vsaj nekaj časa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali bi z win server 2003 kaj pridobil?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
607349 (5905) krneki0001
»

Windows Vista se bo nalagala hitreje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12511651 (8731) ripmork
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911941 (11941) CCfly
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
606314 (5208) LordWorm
»

Windows XP Vs Winows 98 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1436974 (5520) tha_man

Več podobnih tem