» »

Windows Vista se bo nalagala hitreje

1
2
3

OrlyTM ::

In najlazje se MSju pove, da nam njihovi izdelnki niso vsec tako, da jih nehamo uporabljat.


pozabljas, da nas je veliko, ki so nam MSjevi izdelki vsec. Se posebi OS, ki dela hitro, zanesljivo in vse kar rabim!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

TribesMan ::

Looooooka pomiri se... nihče ni rekel da boš moral OS X uporabljat. Ti se kar drži čimdlje stran od njega.. bo še najboljš. BTW... ka ima miška veze z operacijskim sistemom?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

OrlyTM ::

@Tribesman:

... sam naj mi najprej razložijo zakaj se moji XPji po instalaciji SP2 bootajo dvakrat dlje kot prej brez servisnega popravka... To mi nikoli ni bilo jasno.


to bos mogu ti se komu razlozit. Zakaj pa men dela z SP2 cist isto hitr bootup kot prej? Ce mas sesute windowse in ne znas postimat, nestoj krivit MS! :\

Namen Servisnega paketa je bil najbrž to da je Microsoft malo ustregel Intelu, da je ta lahko prodal nekaj tisoč novih procesorjev, ki jih v nasprotnem primeru ne bi...


yep ... pravilno si ugotovu! Pa v Roswelu so res vesolci pristal, pa v Area 61 jih gojijo! :\

vendar mislim da OpenGL ponuje popolnoma dovolj fleksibilno platformo da na OS Xu poganjaš katerokoli igro.


tehnicno odlicna platforma ... zal bo najbrz umrla (v gejmerskih vodah) zaradi nepodpore proizvajalcev iger!

in takrat bo marsikdo vsaj pogledal kaj se dogaja na drugi strani reke.


definitivno ... konkurenca je nadvse dobra rec! ampak mocno dvomim, da me bodo prepricali za prestop.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

Jaz pa v linuxu nastimam kateri servisi se mi naj pozenejo ob startu masine in tisti se pozenejo, ko so pognani se stvar boota isto hitro prvic, ko je nastavljena in tudi cez kako leto, se stvar se vedno isto hitro starta.


ne ga srat? Men se pa v Windowsih skos eni novi servisi poganjajo. Ponavad ene pol urce do urco po startu masine! Cez eno leto se mi pa windows boota 6x dlje kot ob svezi instalaciji. Pa nic ne instaliram zraven. :\

Hecn, a ne?


jp, res "hecn", kok nakladate. :\

dodajam: Pri linuxu je pa ravno obratno, ane? Vec ko mas instalirano in dlje casa kot je os na masini, hitreje dela? Neodvisno od tega kaj in kolko mas instalirano? :\

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OrlyTM ()

BigWhale ::

Orly,

Ce bi kaj vedel, bi vedel, da registry raste in se v redkih primerih manjsa. Zamenjas kos strojne opreme, das gor nove driverje, das gor nov program, starega dol in tako naprej. Deinstalacije ne pobrisejo vseh datotek ne za sabo, ne vedno, kaj sele, da bi registry popucale. Smetje se tako nabira. Se huje je z driverji, ki za sabo pustijo samo sranje. Menjava motherboarda je pain in the ass. Ko delas upgrade driverjev nimas pojma kaj se dogaja, kaj ti delajo vsi ti install programi po registriju, kjer puscajo svoje knjiznice. Kolk raznoraznih dlljev se ti za brez veze nalozi takoj pri startu, pa se ne bi nucali recimo.

Ce te iste stvari pocnes na Linuxu, ti kak config file vec kje ostane, ki se pa ob samem bootu ne prebere, se ga ne procesira in se sistem ne ukvarja z njim. Ce menjujes driverje, zamenjas modul za driver, starega prepises ali pa pustis tam. Sistemu poves kateri modul naj se nalozi, ce imas vec razlicnih. Ce menjujes motherboard, ga enostavno zamenjas in samo poves kateri driverji se ti nalozijo.

> dodajam: Pri linuxu je pa ravno obratno, ane? Vec ko mas instalirano in dlje casa
> kot je os na masini, hitreje dela? Neodvisno od tega kaj in kolko mas
> instalirano?

Nepismen si ali pa vsaj slabo pismen.

Sicer pa ja, jaz lahko instaliram/deinstaliram kakih 5000 paketov in zamenjam ves hardware po vrsti. Pa bo po koncu te operacije startup time se vedno isti. Na windows pa hardly.

Glede na to, da je se sam MS v Visto se odlocil vgraditi sistem, ki bo sam po sebi disk defragmentiral (ext2/3 in reiserfs prakticno nimata problemov s fragmentacijo diska) in se sel program preloading. Najpogosteje uporabljene programe ti bo ze kar ob bootu nalozil, da bodo potem, ko bos hotel delati z njimi bolj odzivni.

Mnja, ne vem, meni se OOo starta enako hitro, ko se mi je pol leta nazaj, ko sem ga namestil.

DoDaske ::

Ne Orly....isto je rekel isto in ne hitreje....sicer pa winsi nč hitrje po mojem ne laufajo...samo prednaložijo zadeve, ki jih največ uporabljaš. Le kaj se zgodi s to opimizacijo, ko naložiš nekaj novih programov in jih sem pa tja zalaufaš?....Hmmm
Drugač pa jaz imam rad OS pri katerem vem kaj bo naredil in kako hitro.... Ne pa da enkrat nardi počas, drugič pa hitro, tretjič....frizne!?

lp

TribesMan ::

OrlyTM ne mislit da si edini na svetu ki zna "optimizirat" windowse... Sem jih imel optimizirane prej in sedaj, vendar se je prej računalnik prižigal od trenutka ko sem stisnil gumb ene 20 sekund, zdaj pa krepko čez pol minute... Vse v sistemu pa je enako kot prej...

Zanimivo je tudi nekaj drugega. Pred SP2 je sistem po frišnem zagonu pojedel 90MB RAMa sedaj pa se ta številka vrti okoli 150MB... Iz ravno tega razloga smo v firmi blokirali instalacijo SP2, ker je zadeva naredila večino "starejših" računalnikov (P3 1GHz 256MB RAMa) totalno neuporabne...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

noraguta ::

ext2/3 in reiserfs prakticno nimata problemov s fragmentacijo diska



tole je pa en zlo star mit , priblizno enako problema imajo, je nekaj fragmentacije ampak ni problematicna niti na ntfs edino ce zacne zmankovati prostora, tedaj se zacne pojavlati fragmentacija tudi pri ext-ih.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mercutio ::

No super, spet ena vojna :)

No, da bo malo bolj pestro, dodam še sam malo. Upam, da bo Windows Vista res dodal kako uporabno orodje za pohitritev sistema, čeprav bo po mojem vseeno potrebno malo znanja, da boš recimo izključil vse tiste service, ki jih ne rabiš več. Mogoče bo pri kakšnih to ugotovil kar sam. Nekdo je omenil izključevanje servisov v Linuxu, kar je vse ok in prav, a isto lahko narediš v Windows-ih in v obeh primerih moraš vedet kaj izključuješ in tega ne moreš dat delat nedeljskemu uporabniku računalnika. Lepo bi bilo, če bi zagovorniki Linuxa enkrat za vselej nehali smetit z zmrzovanjem sistema. Sam ga pri Windows-ih nisem doživel že od Windows-ov 98 dalje. Hecno pa je, da mi je v Suse-tu 9.2 ob sveži inštalaciji zmrznil kar nekajkrat, ko je pri dodajanju novih programov iskal inštalacijski DVD, ki ga slučajno ni bilo več v pogonu ;)

IceIceBaby ::

Sem za foro mal pomeril koliko časa trajajo booti in rebooti v XPjih in na osxu.

Testna windows mašina: A64 3000+, 768 rama, 160GB disk (še 20% praznega). Naloženi so WinXP sp2, stari cca 3 mesece, brez virusov in spywara, delajo zaenkrat kot novi.
Testna OSX mašina: iBook 1ghz, 512 rama, 30gb disk (cca 10% praznega). Sistem je OSX 10.4, naložen cca 4 mesece, dela kot prvi dan.

Najprej shutdown sistema. Pred shutdownom nisem zapiral programov itd.
Win: 15s
OSX: 37s

Boot, od časa ko pritisneš na knof do uporabnega stanja. Na PCju par sekund porabi ko hoče iz CDja bootat ampak to funkcijo rabim in jo ne bom izklapljal:
Win: 62s
OSX: 60s

Ok, to je vse uredu, računalnik itak ugašam čim manjkrat, ker se mi zdi brez veze zapirat vse programe sredi dela in pol še enkrat na novo odpirat.

Vklop Hibernacije (Sleep mode v windowsih) od časa ko pritisneš na knof do trenutka ko računalnik dejansko spi.
Win: 43s (cca 10 sekund manj če prej zaprem vse programe)
OSX: 3s :)

Zbujanje iz hibernacije/sleep moda od časa ko pritisneš knof do uporabnega računalnika.
Win: 30s
OSX: 4s :)

Upam da bo v visti kaj podobnega temu sleep modu iz OSXa. Boot time je vsaj za mene čist nepomemben. Računalnik prižgem enkrat, dvakrat na mesec v sleep mode in nazaj pa gre vsak dan vsak 10x.

RejZoR ::

Le zakaj se men Okna vedno hitro bootajo pa nikol ne začnejo počas delat? Em zato ker jih ne zasvinjam v pičko materno tko kot 99% folka. In pol jokajo kolk so okna zanič:\

Tud ne moreš primerjat XPjev in MacOS X ker je prvi namenjen 10.000 različnim kosom hardwara,medtem ko je MacOS omejen na svojo specializirano železnino in je temu primerno hitrejši napram "generičnim" oknom ki morajo skrbet za tisoč in en kos hardwara ki se na tak ali drugačen način noče razumet s Polkni...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

IceIceBaby ::

Ja, okna so zanič, ker pustijo userju da jih zasvinja.

RejZoR ::

Kaj pa b rad Ultra Restricted account ki se vrne v prvotno stanje kot to dela DeepFreeze mogoče?:\ Bi mogoče to rad? Če je uporabnik idiot ga ne more rešit noben program.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gundolf ::

Prvo jaz tule ne načenjam/nadaljujem nobene svete vojne, da se ne bi kdo zmotil slučajno. Linuxa nisem bootal že nekaj let.

Na počasnem disku je system shutdown na XPjih tako sranje da ne moreš verjet. Imaš odprtih recimo ene 5 programov. In ti pri shutdownu toliko melje po disku da začne ven metat tista okna v katerih piše da se program očitno noče sam zapret ter če ga želim zapreti ročno ali želim malo počakati pa en status bar zraven. Kaj windowsi delajo ob zapiranju programov mi ni jasno ampak morda bi raje samo odpiranje / zapiranje optimizirali namesto da delajo popravke, ki ti najverjetneje s preloadanjem pohitrijo tvoje najbolj uporabljene programe. Upravljanje z pomnilnikom je očitno ena glavnih slabosti Windowsov. Za visto bo verjetno minimalna količina rama narasla na 512MB, ker ti bo laufal ene 100 novih dodatkov. Lahko bi jih kdo opozoril na načelo KISS (keep it simple stupid).

darkolord ::

A ni Sleep v mac os bolj neki tazga kot "Stand by" v win?

2.5s / 4s

ampak morda bi raje samo odpiranje / zapiranje optimizirali.

Odpiranje / zapiranje programov je cisto odvisno od programa samega in program lahko ob zapiranju prebere tudi cel disk ce mu pase...

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Če je uporabnik idiot ga ne more rešit noben program.


Kako to pol uspeva OSXu ?

A ni Sleep v mac os bolj neki tazga kot "Stand by" v win?


V podrobnosti delovanja se nisem spuščal, ampak za mene ma podoben efekt. Če grem v winsih v standby se mi še vedno sučejo ventilatorji in računalnik ropota. Če hočem čez noč ugasnit računalnik in zjutraj nadaljevat z delom moram uporabt hybernate na pcju ali sleep na osxu. Verjetno se ti računalnik iz hibernacije zbudi tudi če vmes zmanjka elektrike ne ? Če je v sleep mode ga je treba še enkrat prižgat.

mercutio ::

" Vklop Hibernacije (Sleep mode v windowsih) od časa ko pritisneš na knof do trenutka ko računalnik dejansko spi.
Win: 43s (cca 10 sekund manj če prej zaprem vse programe)
OSX: 3s :)

Zbujanje iz hibernacije/sleep moda od časa ko pritisneš knof do uporabnega računalnika.
Win: 30s
OSX: 4s :)"

Se mi zdi, da hibernacija ni isto kot sleep mode. Majo Windows-i poleg hibernacije še stand-by.

mercutio ::

"Verjetno se ti računalnik iz hibernacije zbudi tudi če vmes zmanjka elektrike ne ? Če je v sleep mode ga je treba še enkrat prižgat."

Točno tako, s "Hibernate" se vsebina pomnilnika prepiše v file na disku medtem ko ti pri stand-by RAM-i ostanejo pod napetostjo.

TribesMan ::

jup kst... ti primerjaš jabuke in hruške... V Winsih si dal Hibernacijo, v OS X pa Standby... Moj T42 porabi za vhod v standby ene 5s in malo manj da se zbudi...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

IceIceBaby ::

Kako naj pol js PCja ugasnem tko da bom lahko ob njem spal in vseeno zjutraj nadaljeval z delom tam kjer sem končal ?

Standby je res podobno hiter kot sleep v OSX ampak računalnik se še vedno dere. Je že lažje če monitor izklopim.

OrlyTM ::

@TribesMan:
OrlyTM ne mislit da si edini na svetu ki zna "optimizirat" windowse... Sem jih imel optimizirane prej in sedaj, vendar se je prej računalnik prižigal od trenutka ko sem stisnil gumb ene 20 sekund, zdaj pa krepko čez pol minute... Vse v sistemu pa je enako kot prej...


dj noooo ... takile komentarji so mi eni najbolj debilnih, zato pol pisem tok v sarkasticnem tonu, ne morem si pomagat! Ce ze ... a teh 15 sekund tebe cist znervira al kaj? Kolkrat na dan ugasnes in prizges racunalnik? Jst mam dobre pol leta staro instalacijo (zaradi crknjenega diska sm delal novo, nic zarad drugega!) pa mi vse dobesedno LETI! Brez zatikanja, hitro, zanesljivo, zmrzovanja ni, sesul se mi ni ze odkar sm se zadnjic igral z gonilniki za RAID kontroler ... torej? Restart sicer se nism stopal, ker mi je mal mimo ampak men se zadeva izvrsi zelo hitro!

Zanimivo je tudi nekaj drugega. Pred SP2 je sistem po frišnem zagonu pojedel 90MB RAMa sedaj pa se ta številka vrti okoli 150MB... Iz ravno tega razloga smo v firmi blokirali instalacijo SP2, ker je zadeva naredila večino "starejših" računalnikov (P3 1GHz 256MB RAMa) totalno neuporabne...


?!? Cudno ane ... dodanih nekaj funkcij, nekatere od njih laufajo nonstop (security center, firewall) pa zadeva zere mal vec rama? Nezaslisano! Predrznost brez primere! :\ Trenutno na mojem kompu 1/4 vsega rama pokuri krasni in opensource Firefox! So what! WinXP na P3 1ghz z 256RAMa laufa cist uporabno. Ni hitro, ni nadvse odzivno ... da se pa vse postorit kar zelis! Sm 2 leti fural XPje na laptopu p3 1000 z 128mb ram, pa se je dalo uporabljat (mp3, divx, internet) cist zadovoljivo. Pac sm mel samo po en program odprt naenkrat, delalo je pa vseeno! Tko da ... nestoj trapat, pliz!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

Ne pa da enkrat nardi počas, drugič pa hitro, tretjič....frizne!?


S temle dovolj nazorno pokazes tvoj namen. Natolcevati o Windows, namrec, tko da ... talk to the hand! :\

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

darkolord ::

Kako naj pol js PCja ugasnem tko da bom lahko ob njem spal

Kupi PC s procesorjem, ki nima ventilatorja v napajalcu in ki ima na plati dovolj dober power management, da ti regulira hitrost ventilatorjev

3p ::

Joj, nakladate s to počasnostjo oken. Mislim, saj je nekaj na tem. Če cele dneve shitware instaliraš pa deinstaliraš, se definitivno winsi zapacajo, če pa hočeš z računalnikom kaj delat, pa tega itak ne počneš in po dveh-treh letih ni opazne razlike. Če pa že tak rad instaliraš sem pa tja, pač en image narediš po namestitvi...
Res pa je tudi, da mi nikoli ni bilo prav jasno, v čem je prednost tega centraliziranega registra pred raznimi .ini in .config datotekami.

OrlyTM ::

Sicer pa ja, jaz lahko instaliram/deinstaliram kakih 5000 paketov in zamenjam ves hardware po vrsti. Pa bo po koncu te operacije startup time se vedno isti. Na windows pa hardly.


Are you ready to put your money where your mouth is?
Bi probal to narest, pa da te vidmo?

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Gundolf ::

Ne odpiranje / zapiranje ni odvisno le od programov ampak tudi od OSa. Mora namreč alocirati njihove resourse in jih potem sprostiti. Očitno imajo tu Windowsi še rezervo.

3p ::

kst: hehe. Daj, in čemu je pomemben čas med tem trenutkom, ko pritisneš hibernate, in trenutkom, ko se računalo izključi? Naj uganem: ne moreš izza računala in gledaš, kako se zadeva ugaša? :)) (bajdvej: ko v Visti beta pritisneš shutdown, rabi 30 sekund, da se sploh začne ugašat...)

RejZoR ::

Sploh ne ločite med Stand-by in Hibernate in pol se greste tle neki pametne. Poleg tega ima Stand-by več načinov (S1 in S3).

Hibernate shrani komplet vsebino RAMa na disk in povsem izklopi vso periferijo. Basta.

S1 (POS - Power On Suspend) je klasični standby,kjer se izklopi monitor,disk in zniža fekvenco ter voltažo procesorja na minimum,RAMe drži pri življenju.
Ventilatorji se običajno vrtijo,določeni sistemi jim samo znižajo obrate,pa še tos o redki.

S3 (STR - Suspend To RAM) je napredni standby,kjer sistem popolnoma izklopi vse periferije ter spravi procesor na najnižjo najnižjo hitrost (in zniža voltažo CPUja) ter obdrži RAMe pri "življenju". Pri tem se izklopijo vsi ventilatorji.
Procesor bi se sicer lahko tud povsem izklopil,pa mora obratovat da se mašina spet zbudi nazaj ob pritisku na knofe.

Poraba pri S3 je praktično ničelna,medtem ko je pri S1 samo močno zmanjšana. S3 pa se obnaša kot bi povsem ugasnil mašino,samo da ni ne izklopljena in ne v hibernaciji. Torej nekaj vmes.
Če zmanjka štroma je treba bootat na novo kar pri pravi hibernaciji ni potrebno.

Kar pa se tiče hitrosti zagona in ugašanja pa sem že povedal svoje.
Vse je v tem kako optimiziraš zadevo. Generično je narejeno da dela na vseh sistemih,ko pa nastaviš po svoje pa so shutdowni lahko dolgi samo 5-10 sekund,zagoni pa od 10-15.
S tem da pozabljate da se pri zagonih dogaja precej več kar sploh niste vštel v izmerjeni čas (če recimo kej odinštalira se ob naslednjem bootu to izvede do konca kar precej podaljša boot time)...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

IceIceBaby ::

Kupi PC s procesorjem, ki nima ventilatorja v napajalcu in ki ima na plati dovolj dober power management, da ti regulira hitrost ventilatorjev


Z drugimi besedami...se ne da. Bi moral zapravt še 100k zraven ? Se pravi, da je to hardverska pomanjkljivost ? Na osxu sleep dela enako kot na windowsih sleep samo maci imajo že vsi po vrsti dober power management ?

kst: hehe. Daj, in čemu je pomemben čas med tem trenutkom, ko pritisneš hibernate, in trenutkom, ko se računalo izključi? Naj uganem: ne moreš izza računala in gledaš, kako se zadeva ugaša?


Na desktopu nima tolk veze, na laptopih pa pride do izraza. Sploh če ga velik zapiraš in odpiraš.

Gundolf ::

3p, jaz naprimer rad izklopim vso elektriko ko ugasnem računalnik. Če se ne ugasne takoj potem ga moram počakati. Prav tako moram čakati za vsak windows update. Je pač tako, da mi ni vseeno a takrat čakam 5 minut ali 30s. Tako da prizadevanja za pohitritve starta / ugašanja so kar na mestu. Vsekakor bi morala imeti prioriteto pred vmesnikom z napol prozornimi elementi.

Osnovna naloga operacijskega sistema je poganjanje uporabniških programov. In trend, da postaja OSa najzahtevnejši program na kišti ni ravno najboljši (XPji so billi na tem področju še vredu, so celo znižali porabo RAMa v primerjavi z 2000ko). Vista zaenkrat izgleda kot novoletna jelka - vse se bo šibilo pod raznoraznimi bombončki.

BigWhale ::

Naenkrat Windows userjem ni pomembno kako dolg je boot time, ker je stvar itak samo enkrat al pa dvakrat na dan prizges.

V oni drugi temi, se pa smejijo in pravijo, da se Win ful hitreje startajo od Lin.

Odlocite se. :P

mercutio ::

"Osnovna naloga operacijskega sistema je poganjanje uporabniških programov. In trend, da postaja OSa najzahtevnejši program na kišti ni ravno najboljši (XPji so billi na tem področju še vredu, so celo znižali porabo RAMa v primerjavi z 2000ko). Vista zaenkrat izgleda kot novoletna jelka - vse se bo šibilo pod raznoraznimi bombončki."

Dokler se grafične bombončke da izklopit jaz izgled Viste ne smatram kot problem. Drugo pa je funkcionalnost - če bi se sistem počasneje odzival zaradi ne vem ... Virtual Folderjev, pa bi se lahko vprašal ali to res potrebujem, da mi jemlje sistemske zmogljivosti?

borchi ::

Are you ready to put your money where your mouth is?
Bi probal to narest, pa da te vidmo?

OrlyTM, kje vidiš nevarnost, da mu ne bi uspelo?
l'jga

borchi ::

btw, kratek kviz:

A:
1. windows vista se bo nalagala hitreje
2. windows vista se bo nalagal hitreje
3. windows vista se bodo nalagali hitreje
4. nič od zgoraj naštetega :D

B:
1. fedora core 5 se bo nalagala hitreje
2. fedora core 5 se bo nalagal hitreje
3. fedora core 5 se bodoo nalagali hitreje
l'jga

nicjasno ::

C:
1. ne vem
2. natakar, prosim enega slavista
3. Back to topic..

>:D
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()

darkolord ::

Ne odpiranje / zapiranje ni odvisno le od programov ampak tudi od OSa.

Tisto z resourci je res, samo ne traja pa to like par sekund... Ko das Shut down, win poslje vsem programom message nej se zaprejo... Po defaultu čaka dokler se vsi ne zaprejo, lahko pa nastavis timeout, po katerem ga nasilno zapre



A: 2

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

2x 2

Gundolf ::

Ej, tudi jaz ne vidim logike, zakaj morajo windowsi pri tem ko zapirajo programe brskat po disku kot nori. Sicer je 90% kriv virtual memory ampak vseeno. Verjetno malo premetavoaj, da bi sprostili čim več rama - jako važno pri shutdownu. Za hitrost je sicer delno kriv tudi moj disk a vseeno.

veteran ::


Boot, od časa ko pritisneš na knof do uporabnega stanja. Na PCju par sekund porabi ko hoče iz CDja bootat ampak to funkcijo rabim in jo ne bom izklapljal: Win: 62s OSX: 60s


Hmm, tole je precej zašpehana mašina, meni se na počasnejšem računalu (sempron 2400, 512M, XPsp2) stvar nalaga 34s, pa sem vmes še kliknil na logon screen in natipkal geslo.

Se pa popolnoma strinjam s tistim, kar je BW napisal, bolj ko inštaliraš driverje in programe, vse počasneje gre, ker je register zasvinjan, polno nekih nepotrebnih servisov se namnoži, programi packajo v system32 direktorij; da ne govorimo, da skoraj vsak program nameče nekaj v startup folder, in potem ta gnoj redno, ob vsakem zagonu preverja, če je kakšen upgrade programa na www...

Seveda se da ohraniti hitrost, tale stroj se po več kot pol leta zaganja enako hitro, ampak ima odklopljene nepotrebne servise; po vsaki inštalaciji preverjam, če zadeva ni nasrala kaj v startup, kar HijackThis poženem...

Vista ne bo nič hitrejša pri zagonu, če ne bodo spremenili koncepta registra in prisilili izdelovalcev softvera, naj ne packajo po sistemskih direktorijih. Dober program vse svoje nastavitve hrani v svoj folder, ne pa v register. In ker M$ dela slab zgled (npr inštalacija office-a je že v verziji 97 napackala več kot 1M šare v register, pa polno dll-ov kar v windows/system, pri novejših različicah je pa še bistveno huje). Programi so potem neprenosljivi, prenos vseh nastavitev npr za office na prenosnik je pa skoraj nemogoč (za firefox ali k-meleon samo profile mapo prekopiram, pa imam enako okolje).

Skratka, nič hitreje ne bo, en defragmenter ne bo naredil čudeža. To, da bo nova verzija Windows boljša in hitrejša, poslušamo že vsaj deset let, pa nič od tega. Isto reklamo ponavljajo kot pokvarjena lajna ob vsakem Service Pack-u, praksa pa kaže drugače.. :\

Saj s to reklamo ne bi bilo nič narobe, če bi ljudje to dojemali tako kot npr 'novi Ariel je boljši in oh-in-sploh'. Problem je v tem, da je tukaj kup ljudi, ki v tovrstna M$ reklamna obvestila resnično verjamejo. Kot majhni otroci v Miklavža ali Dedka Mraza. ;(

mercutio ::

"Skratka, nič hitreje ne bo, en defragmenter ne bo naredil čudeža. To, da bo nova verzija Windows boljša in hitrejša, poslušamo že vsaj deset let, pa nič od tega. Isto reklamo ponavljajo kot pokvarjena lajna ob vsakem Service Pack-u, praksa pa kaže drugače.. :\

Saj s to reklamo ne bi bilo nič narobe, če bi ljudje to dojemali tako kot npr 'novi Ariel je boljši in oh-in-sploh'. Problem je v tem, da je tukaj kup ljudi, ki v tovrstna M$ reklamna obvestila resnično verjamejo. Kot majhni otroci v Miklavža ali Dedka Mraza. ;("

Ne vem no, ampak meni se Windows-i XP precej hitreje bootajo, shutdown-ajo, da od hibernatu ne govorim, napram Windows-em 2000 (na istem hardware-u se razume). Tako da ni vse Miklavž in Dedek Mraz ;)

darkolord ::

Dober program vse svoje nastavitve hrani v svoj folder

Ne, dober program vse nastavitve hrani v "Application Data", v katerega pa, je odvisno od tega, al so nastavitve per-machine ali per-user (roaming ali non-roaming), manjse stvari (< 64kB) pa lahko v register.

Vsaj tako pravi "“Designed for Microsoft Windows XP” Application Specification" in IMHO, ce bi to vsi razvijalci prestudirali, bi vse ze blo kul

Zgodovina sprememb…

OrkAA ::

Vsem, ki jih neznansko moti pocasnost registra, bom dal en majhen hint: registry cleaner

mathjazz ::

Kar se tiče upočasnjevanja sistema po določenem času (ne samo zagon, na splošno), je pri Linuxu po mojih izkušnjah stvar blizu idealnemu, pri Mac OS X je slabše, pri Windows še slabše.

Je pa pri Linuxovih distribucijah problem, ker jih večina po deafultu požene ogromno serviceov ob zagonu in slednji potem traja in traja.
www.getfirefox.com

Roadkill ::

Sploh, če "za ziher" inštaliraš kar cel paket. To sem naredil pri prvi inštalaciji slacka in kasneje uhotovil, da mi laufa ogromno nekih serverjev in sem imel tako približno najbolj unsecure mašino, kot se da.
Kar pokaže na to, da če si nesposoben, zna bit linux precej manj secure. :)
Ü

WhiteAngel ::

BigWhale:
> Jaz pa v linuxu nastimam kateri servisi se mi naj pozenejo ob startu masine in tisti se pozenejo, ko so pognani se stvar boota isto hitro prvic, ko je nastavljena in tudi cez kako leto, se stvar se vedno isto hitro starta.

Al pa čez 2, 3, 4 leta ... no, vsaj pri mojmu je tko:).

Orly:
Ja, zaenkrat se čas zagona Linuxa in KDEja nasplošno še zmanjšuje (vsaj kukr sm mu jest do zdej možnost spoznat in probat), kljub temu, da število gonilnikov še raste in se aplikacije redijo. Še kar pa mislm, da bi se dal zadevo še mal pohitrit:).

OrlyTM ::

"Skratka, nič hitreje ne bo, en defragmenter ne bo naredil čudeža. To, da bo nova verzija Windows boljša in hitrejša, poslušamo že vsaj deset let, pa nič od tega. Isto reklamo ponavljajo kot pokvarjena lajna ob vsakem Service Pack-u, praksa pa kaže drugače.. :\


a dej? Bos reku, da win2k niso bli boljsi od win98? Bos reku, da winXP niso boljsi od win2k? Ce ze, pol si se en od bluzerjev.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

OrlyTM ::

Še kar pa mislm, da bi se dal zadevo še mal pohitrit:).


vedno se da se kej pohitrit. Vedno pa se upgrejda tudi strojna oprema. Meni danes winXP laufajo neprimerno bolje, kot so mi win2k kdajkoli, pa ze win2k so cist OK delal!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Loki ::

z winsi sem popolnoma zadovoljen, kljub temu, da jih moram na kaksni dve leti namestiti ponovno. iskanje idealnega os je pa kot iskanje idealne punce. v obeh primerih bos sam (s praznim diskom).

BigWhale ::

Sva z Jypetom ravno danes ugotavljala, da je fragmentacija diska, kot ga vidi sistem ena stvar, fragmentacija diska, kot fizicne entitete na kateri so podatki pa cisto druga stvar. Tudi ce v sistemu pise, da je disk 0% fragmentiran, je na fizicnem nivojo stvar lahko cisto drugacna.

lukaz ::

a dej? Bos reku, da win2k niso bli boljsi od win98? Bos reku, da winXP niso boljsi od win2k? Ce ze, pol si se en od bluzerjev.



niso bolši. jst mam tukile win98 inštaliran že 5 let (zaradi ene specifične aplikacije k bi nehala delat če bi jo probu prenest km drgm) in mi dela čist zadovoljivo. Mi je 100x bl ušeč eno znano okolje in ne prenesem xpjov in usega njihovga sranja. to velja tudi za use druge računalnike. Zakaj ne grem na linux na teh računalnikih (drugače lavfam linux server in 2 maca)? 3je razlogi so. Ta aplikacija, e-banka in igre. 2 računalnika (e-banka in igračarskega) bi lahko dal na winXP, sam zakaj bi zamenu za počasnejši operacijski sistem k mi bo požru živce?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia je predstavila nove Lumie

Oddelek: Novice / Windows Mobile
3912070 (6478) nejcek74
»

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2616600 (14392) Lonsarg
»

RIM pripravlja BlackPad za november?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
418509 (7021) Smeagol
»

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
195184 (4356) sirotka
»

Windows Vista se bo nalagala hitreje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12511277 (8357) ripmork

Več podobnih tem