» »

Operacijski sistemi[splosne izkusnje]

Operacijski sistemi[splosne izkusnje]

1
2
»

andrej ::

to definitivno drzi. vse prevec je linux hypa, vse premalo pa se govori o FreeBSD. Velika vecina obicajnih uporabnikov se za ta sistem sploh ni slisala, za linux pa je cisto vsak slisal. ce ne drugace zaradi raznih novic, ki na veliko evangelizirajo linux. FreeBSD pa je tiho v ozadju in ni prav nic slabsi OS.

Nerdor ::

Sedaj se bom bolj osredotočil, kako FreeBSD dati na disk..

Zelo podobno, kakor je Gandalf opisal za Debian..

Na tem offical slo ftp-ju si presnameš FreeBSD 4.8 mini-iso (stable) cd image.. ali pa ver. 5.0 (current) mini-iso cd image.. Mini-iso je velik okoli 200MB, zapečeš na cd-rw ali cd-r. Kot pri Debianu tisti mini-iso (30MB).

Ko zaženeš PC, se ti boota inštalacijski program, slediš navodilom, s tem, ko ti bo particijoniral, mu daš eden "slice" in kasneje, mu (install programu) dovoliš, da sam porihta strukturo in velikosti swap-a, temp-a in podobni (mislim, da pri fdisku črka "a"). Mrežno najde sam.. za bootloader uporablja svojega BTX, lahko pa uporabiš GRUB brez problema, ali kakšnega drugega. Dobro si je mogoče prebrati kakšen How-To...

In potem sledi, doljem, iz slovenskega ftp-ja (še prej izbereš ftp.si.freebsd.org). In stvar se inštalirana.. (več ali manj). Potem, ko ga ponovno bootaš po installu, zaženeš ukaz "sysinstall" in v tem tekstovno-grafičnem (ncurses) programu, pokonfiguriraš od apača do passworda in še X-winse.. to je to.. za kaj več nimam časa.. zato si preberite na Spletu(tm), uporabi Google(tm), kako se poštima kernel in podobno..:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

Nerdor: super ideja :) Samo to bi te prosil, da odpres samostojen thread, kakor sem ga jaz.. večina uporabnikov v tem threadu ne bo našla navodil.. ko boš zadovoljen z njim mi pošlji zasebno sporočilo z IDjem, da ga stickyam za nekaj časa..

Nerdor ::

Ma priznam, nisem čisto vse sprobal pod FreeBSD, najprej sem začel z VMWare-om, pa se ni obneslo, potem sem probal na svojem računalniku, toliko da vidim, kako stvar dela..

Ma finta je v temu, da sem se odločil izklopiti kebelski modem (predrago/prepočasi) in bom jeseni se spet priklopil, z adsl-jem.. sicer pa nimam časa, ker na faxu letos moram naresti izpite, da napredujem v višji letnik, zato bom mel čas za obširno poročanje o FreeBSD-ju šele jeseni (po izpitih in ko si nekaj denarja za presedlanje na adsl našparam). Takrat pa obljubim veliki test in opis namestitve FreeBSD-ja. Ok.

Ma, na prvi pogled zgleda stvar kot nekakšen "drugačen linux", stvari so si podobne in nekatere pa spet razlikujejo kot noč in dan (poimenovanje diskov recimo). Nisem še sprobal kako se kompajla kernel.. :\

LordWorm ::

Ok se eno vprasnje o winsih2kpro od kar se mi se vedno vcasih pojavi BSOD takoj ko mi pride v winse. "session3 cannot initialize...."
Ali je pomembno kako instaliras SP3?Pred ali po driverjih?Pa a je uredu ce imam SP3 ze na disku(cca 135MB) in ga od tam zazenem,ker en frend govori da je treba it na net in instalirat...v bistvu ti pa on potem zdownloada in instalira a ne?

Aja vcasih pise tudi da dela ntdll.dll tezave...Particije imam pa itak NTFS.Glede nato da mije pred parimi mesci delal win2k+sp3 ko sus me po 3h formatiranjih res cudi da se vedno take ven mece.

Zelo znacilna je tudi Program error-ponavadi ko uporabljam IE.
Pognal sem tudi scandisk in programi ki so instalirani so res nujni...

V systemu drugac vse stima,razen to da imam 2 tipkovnici instalirani in da se neda narest da bi bila samo ena.:\

ali3n ::

SP3 je v dveh verzijah - internetna in "local disk" inštalacija...
jaz jo inštaliram (sem jo 1x) takoj po inštalaciji win2k..., potem gonilnike od plate, potem pa ostlale gonilnike.... sicer pa ne vem, če to zaporedje igra kako pomembnejšo vlogo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

LordWorm ::

...in katero si instaliru?Katera je bolj zanesljiva?Ce kdo ve se kaj vec o tem naj pove...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordWorm ()

LordWorm ::

Se vedno raziskujem v cem je fora nenadne nestabilnosti.Po najnovejsem formatiranju sem osumil Directx9(namrec ljudje priporocajo Directx9a-kao razlika) in pa plato(!).Recmo vcasih ko na grobo formatiram, mi kr pise booting from IDE-0..ok in tako tudi obstoji.Ponavadi moram racunal prou ugasnit da spet zlaufa.Zdej mi je zacel poleg ps2 tipkovnice(ki je nimam-mam usb) zacel instalirat se PS2 mis(ki jo tut nimam-imam usb).
A je mozno da je kej plata kriva(nic igral z biosom)?8-O
Poskusam ugotavljati kaj sem sedaj storil, ko takrat nisem.Pa kako je mozno(1disk imam) da imam se vedno na voljo za zbootat XPje,ki jih ni vec-bili na drugem disku-formatiral sem...

A je mozno da disk kej zajbava?Ali so uredu programi ala scandisk,defrag od windowsov ali se splaca najti kak Norton utilities?

Spremenil sem le se AGP driver na 1.15v(eliteK7s5a),ki pa bi lahko zajbavu samo v spilih.
Ko dobim BSOD mi pogostokrat javi file "ntdll.dll" -a kdo ve kaj o tem?

pa btw kako je lahko moj prvi(cist na zacetku posta) reply spremenil Gandalf??

andrej ::

ce ti zadeva kresira cisto random je v 99.99% kriv hardware. Preveri RAM.

Boky ::

Jaz imam z agp 1.15 na enaki plati xp-jih slabe iskusnje. Masina se mi ni hotela dvigniti vec iz hibernacije(res pa, da BSOD nisem dozivel). Mogoce bi fresh instal in 1.15 delali vredu ampak za to nimam cajta. Po vrnitvi na 1.13 dela vse ok! DirecX-a nisem nic posodabljal!

LordWorm ::

Ok boky bom sel tut jaz po 1.13,ker ocitno agp driver lahko dost zajbava...

Jep andrej zadeve pocne cist random,tako da si dal dobro idejo.Pa a je mozno da se hardver kar sam pokvari?

V glavnem probal bom z directx8.1 in agp1.13,pa SP3 bom takoj po winsih(pred driverji instaliru).
Ce to nebo vzgalo se pa spustim v hardver.Bom porocal...:|
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717792 (5329) opeter
»

Kratek uvod v FreeBSD (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Operacijski sistemi
51464253 (27991) Prospekt
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382510 (1793) nicjasno
»

linux vs freeBSD

Oddelek: Operacijski sistemi
192997 (2694) 64202
»

Kateri *BSD?

Oddelek: Operacijski sistemi
101825 (1667) atlet

Več podobnih tem