» »

NASA odpisala Deep Impact

NASA odpisala Deep Impact

Slo-Tech - Po poldrugem mesecu neuspešnega poizkušanja vzpostavitve komunikacije z vesoljsko sondo Deep Impact je NASA obupala in misijo uradno zaključila. Kljub temu to ni razlog za razočaranje, saj je misija trajala več kot osem let in v tem času dosegla vse svoje cilje.

Deep Impact je bil namenjen preiskovanju kometov. V vesolje so ga izstrelili januarja 2005, da bi preučil komet Tempel 1. Gre za precej star komet, kar zadeva naša opazovanja, saj ga je prvi opazil Wilhelm Tempel daljnega leta 1867. Njegov obhodni čas trenutno znaša 5,5 leta, a se je skozi zgodovino precej spreminjal, saj ga tirnica občasno vodi tako blizu Jupitra, da njegova gravitacija opazno vpliva na kometovo orbito. Deep Impact je imel na krovu tudi poseben del sonde z imenom Impactor z maso 370 kilogramov, ki ga je 4. julija 2005 z relativno hitrostjo 37.000 kilometrov na uro treščil v komet. Ob tem je nastal 30 metrov globok krater, iz kometa pa se je dvignilo ogromno prašnih delcev. V njih so zaznali silikate, karbonate, kovinske sulfide, amorfni ogljik in policiklične aromatske ogljikovodike ter vodo (seveda v obliki ledu). Trk so snemali z vseh možnih zornih kotov, tako z Deep Impacta kakor z Zemlje. Prvi je posnel eno izmed najbolj znanih fotografij v zgodovini, glavno spoznanje tega eksperimenta pa je kemijska sestava kometa - vsebuje precej manj vode in precej več prahu od pričakovanj. Kljub temu NASA ni bila zadovoljna s posnetki, zato je leta 2007 proti kometu preusmerila sondo Stardust (misija NExT).

Deep Impact je po posnetku trka nadaljeval podaljšano misijo. Novembra 2010 je letel mimo kometa Hartley 2, sicer pa je napravil ogromno posnetkov oddaljenih zvezd in planetov okrog njih ter Zemlje, Meseca in Marsa. Letos je posnel tudi komet ISON, a jih še ni uspel posredovati na Zemljo. In očitno jih tudi ne bo, saj se od avgusta sonda ne odziva več na ukaze z Zemlje.

Teorij, kaj je šlo narobe, je več, zagotovo pa ne bomo vedeli nikoli. Ena izmed možnosti je programska napaka, saj je avgusta letos poteklo 232 desetink sekunde (osnovna časovna enota za sondo) od 1. januarja 2000. Zato predvidevajo, da se je računalnik zataknil v seriji neskončnih ponovnih zagonov, ker ne zmore procesirati datumov po tej točki. To pomeni, da se ne odziva na ukaze z Zemlje, hkrati pa je obrnjen stran od Sonca, zaradi česar sončne celice ne morejo ustvarjati potrebne električne energije za delovanje. Ker so antene obrnjene proč od Zemlje, je NASA nad vsem skupaj obupala.

13 komentarjev

FireSnake ::

Tole se pa lepo bere ... :)

Prav zanimivo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

vostok_1 ::

Zaznavamo ppm-je raznih elementov v marsovi atmosferi, začuda pa rabimo poslat več miljonsko napravo v vesolje analizirat sestavo kometa, ki bo pikiral proti zemlji, da ga lahko sesujemo?


If it sounds stupid, it probably is.

black ice ::

Če je res prišlo do programske napake - se nismo nič naučili iz milennium buga?

Aston_11 ::

Taka sonda ni samo smet v vesolju, temveč za tako sondo stoji npr. znanje, ki ga boš drugo leto imel v računalniku in boš onaniral nad tem, kako ti lepo delajo igrce v top fps. Ali pa si ga metal na nov iPhone, ki bo vseboval nekaj tega znanja. Da ne govorimo, da tak kos hardwara prej ali slej posredno služi tudi ignorantom, čemur pa se le-ti nič kaj prida na upirajo. V glavnem ignorance is bliss.

residual ::

Zanimivo, da se pred izstrelitvijo oz po končanem razvoju ne resetira board computer torej CPU clock na 0. Bi pridobili še vsaj tretjino življenjske dobe sonde...

Starodavni ::

Tisti, ki trdite, da smo zapravili milijarde v nič za trk v komet vam povem, da niso bile nič zapravljene.

Nasprotno, bile so odlično porabljene milijarde, zato, ker smo po trku izvedeli iz česa je struktura kometa, koliko in kakšne materiale vsebuje.

Taki podatki so dragoceni za prihodnje odprave in morebitno črpanje surovin iz kometov ter asteroidov.

Ne pozabite, da te milijarde niso bile vržene v nič, če hočete biti pametni krivite zapravljanje za vojsko in vojaško industrijo. Proračun NASE proti proračunu ameriške vojske je kot da bi primerjal prst na nogi s celotnim telesom človeka.

Pa še vojaška industrija škoduje človeku in požira polovico znanstvenega kadra, da delajo sredstva za še bolj učinkovito ubijanje in ne sredstva za še boljše življenje človeka.


Jaz bom vedno podpiral projekte v vesolje in raziskovanje oceanskih globin, ker se vedno kaj novega izve.

gzibret ::

80% vseh komentarjev in referenc na brisane komentarje je brisanih. Vesoljske smeti, najboljša fotograjija, svetovna lakota, okoljevarstveni problemi in enovrstični neargumentirani posti (tip: "stran vržen denar") nimajo tukaj kaj iskati.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

MrStein ::

Lahko milijonkrat brišeš, vprašanje, na kaj avtor misli z "Prvi je posnel eno izmed najbolj znanih fotografij v zgodovini" je on-topic.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Kenpachi ::

^ what he said.
Zaraki Kenpachi.

CaqKa ::

ta odgovor s to sliko nas kr zanima, a avtor je kar poniknil...

McHusch ::

Slika desno zgoraj je to.

Jst ::

ZAME je najbolj znana fotka vzhajajoča Zemlja posneta iz lune. Bila je vsepovsod in je še danes aktualna. V vsakem malo daljšem youtube videu na to temo jo vidiš. To sem pa videl, ampak se mi ni zdela "trending photo." Spremljam pa nekaj strani z novicami o vesolju.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

http://www.nasa.gov/vision/earth/featur...

Prva serija slik, slikana iz Apolla 8.

Apollo 8 @ Wikipedia

21. decembra, 1968. First observed Earthrise.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Možnost trka asteroida v Zemljo leta 2029? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8912551 (7363) BigWhale
»

Rosetta končala misijo z nadzorovanim trkom v komet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84732 (4101) Highlag
»

Asteroid bo trčil v Mars? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
909323 (6868) Thomas
»

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
599738 (7506) leechy
»

Armagedon zares?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
202773 (2773) darh

Več podobnih tem