» »

Računalnik zmrzne ko se naložit linux/windows

Računalnik zmrzne ko se naložit linux/windows

markkram ::

Lep pozdrav vsem skupaj!

Ker sem že tri dni, 16ur na dan na google-u in iščem rešitev za svoj problem sem se odločil da pišem na forum, če je slučajno že kdo imel takšno težavo oz. če kdo slučajno ve kaj bi lahko bilo narobe.

Specifikacije:

HP 6830s
intel core 2 duo @ 2.40ghz
4gb ram
amd ati device 9 (to je vse kar sem našel pod grafiko z ukazom lspci -v v terminalu)

Torej težava je taka. Laptop HP 6830s ima trenutno naložen linux mint 14 (predhodno je bil gor windows ter linux mint 13). Ko prižgem laptop vse dela tako kot mora, brez težav boot-a v linux in me vpraša za uporabniško ime in geslo. Ko ga vpišem me brez težav vrže v desktop in vse deluje in zgleda normalno, dokler ne poskušam odpret ali COMPUTER ali HOME mapo ali MENU gumb, skratka ko karkoli nardim da bi začel laptop uporabljat mi zmrzne in vse kar lahko nardim je da lahko premikam kurzor.
PRIMER: Ko mi naloži v desktop kliknem na MENU potem pa poiščem KALKULATOR in ga odprem. Do tukaj zgleda da je vse vredu vendar ko kliknem karkoli da bi začel kalkulator uporabljat (naprimer številko 6) mi računalnik zmrzne. Kalkulatorja ne moram zapret, pomanjšat ali delat karkoli drugega, vse kar lahko je to da premikam miško in klikam številko 6 ker je to še edina funkcija ki dela (druge številke ne delajo, samo tista ki sem jo kliknil preden je zmrznil. Če bi na začetku prtisnu številko 1, bi potem ko bi zmrznil delala samo ta številka)
PRIMER 2: Ko mi naloži v desktop kliknem MENU in SYSTEM TOOLS nato SYSTEM SETTINGS in nato DETAILS nato se mi odpre okno in na levi strani okna 4 stvari OVERVIEW, DEFAULT APPLICATIONS, REMOVABLE MEDIA in GRAPHICS. Tukaj pride do težave, čeprav na prvi pogled ne zgleda je tukaj računalnik spet zmrznil in vse kar lahko delam je da klikam te 4 stvari, vendar ne moram ničesar spreminjat prav tako ne moram zapret okna ali ga minimizirat oz naredit karkoli drugega.

To sta samo 2 primera za boljše razumevanje težave, ki je res čudna. Tudi če na začetku kliknem ali odprem karkoli drugega bo nastal isti problem samo z drugim odprtim oknom ali programom.

Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da ko se to zgodi in si misliš da ti ostane samo še hard reset s pritiskom na gumb za prižig, temu ni tako saj obstaja v linuxu CTRL + ALT + BACKSPACE, ki te vrže nazaj na LOGIN zaslon kjer lahko ponovno vpišem uporabniško ime in geslo in nato me ponovno vrže v desktop, vendar potem pa vse dela brez problema. Odpiram lahko vse programe, okna, uporabljam internet itd.. Vse dela tako kot mora brez kakršnihkoli težav. Ko se pa odločim da računalnik izklopim in ponovno prižgem se zadeva ponovi. Pri prvem loginu zmrzne, ko uporabim CTRL ALT BACKSPACE in se ponovno loginam pa zadeva dela brez težav. Zame bi takšna uporaba računalnika mogoče bila sprejemljiva, vendar ker ga rihtam za prijatelja bi rad da dela brezhibno že v prvem poskusu.

Stvari ki sem jih že poskusu, da bi to napako odpravil:
- zamenjal rame
- naredil memtest
- poizkusil naložit Windows 7 (med inštalacijo windowsa pri izbiri jezika mi je isto zmrznil, vendar ker nisem imel tam opcije CTRL ALT BACKSPACE nisem mogel dokončati inštalacije - ta računalnik je že imel naložen windows 7 kjer so se pojavljale iste napake zato je bil potem naložen linux mint v upanju da je bila težava v windowsu, vendar očitno ni kriv operacijski sistem)
- vzel iz laptopa trdi disk in preko usb dvd-roma (ker dvd-rom v laptopu ne dela) poizkusil zagnati knoppix live CD, kjer se je zgodil popolnoma isti problem, s tem sem izkločil da je mogoče na disku kakšen virus
- vzel iz laptopa dvdrom ker itak ne dela, če bi slučajno potem bilo bolje vendar ni bilo nič drugače
- pregledal sem temperature računalnika, kjer je imel najvišjo CPU s 50 stopinj celzija, druge stvari pa vse okrog 40 stopinj
- razdrl laptop spucal ves prah (čeprav ga presenetljivo ni bilo veliko) in očistil cpu in grafični čip ter na novo namazal s pasto, vendar ni pomagalo

Tako mislim da sem napisal dovolj, upam da je dovolj jasno za razumet, čeprav sama težava je zelo nerazumljiva. Prosim če se komu sanja kaj bi lahko bilo da pove, ker mi že počasi zmankuje idej. Če pa še kdo rabi kakšne podatke pa kar vprašajte.

wini ::

Po mojem je težava z diskom.

markkram ::

Ne more bit težava z diskom, ker sem ga fizično vzel iz laptopa in probal zagnati live cd in je bila težava povsem enaka.

sas084 ::

Iz tvojga opisa problema je videt da ko restartaš X server na linuxih, potem zadeva dela normalno naprej. A maš opcijo, da na windowsih narediš enako, se prav ko se logiraš preko task managerja restartaš explorer.exe in potem sprobaš a ti zadeva zmrzuje?

b3D_950 ::

Si preveril, da nimaš poškodovano .iso datoteko za install ali pa ponovno kreiraj install disc na drugi usb ključek? V biosu izklopi wlan/bluetooth/zvocno/lan/itd.

markkram ::

@sas084

Sem že pomislil na to opcijo, in hotel naložiti windows, ker sem v njem bolj vešč kot v linuxu, vendar mi med inštalacijo windowsa zmrzne takoj ko začnem klikak karkoli v inštalaciji in potem nimam opcije da bi ga postavil nazaj brez da ga resetiram in ne moram zaklučit inštalacije.

@rb750

Datoteka ni poškodova in kopija windowsa je ok, ker sem jih testiral na drugem računalniku, prav tako sem sprobal še 2 drugi windows kopiji in se zgodi isto.
Lahko pa sem naložil linux zato ker ga zažene kot live cd, kjer mi je seveda zmrznil ampak sem potem spet restartal in nato brez probleme naložil drugo verzijo linuxov.
Bom pa sprobal izklopit te stvari v biosu, da vidim če bo kaj spremembe.

wini ::

Tudi če je live cd, lahko zariba ko hoče dostopat do diska. In ker ne more prebrat kakega sektorja zariba pač. Poskusi s kakim orodjem preverit disk.

markkram ::

Bom probal preverit disk, to nikol ne more škodit. Samo problem je v tem ker sem disk vzel iz laptopa ravno zato da vidim če je disk kriv in potem v laptopu brez diska zagnal live cd pa se je zgodilo isto kot z diskom v laptopu. Razen če je možno da zato ker ni diska noter naredi isto kot če je pokvarjen. Bom probal.

sas084 ::

Skoraj sigurno gre za hw napako, sprobi kar sta predlagala rb750 in wini pa sporoč. Sam sem imel pred leti podoben problem na stacionarni mašini, zadevo je naključno zmrzovala. Sprobu vse živo (memory test, menjava diska, razna diagnostična orodja, ...), nič ni pomagalo. Na koncu sem po naključju s pomočjo kernel debuggerja (Softice) pogruntu, da mam defektno miško. Interrupt na BIOSu (0x74) se je klical, nakar se je zadeva vrtela v loopu, vse skup pa je blo videt kod za je mašina zmrznila. Rešitev je bla simpl, zamenjava miške :).

wini ::

Hm mogoče je pa tudi matična plošča kaj pokvarjena. sata vodilo ne deluje pravilno pa so napake iz dvdja oz diska - ugibam...

markkram ::

Najlepša hvala vsem za odgovore. Problem je podoben kot je napisal sas084. Touchpad zejbava. ko sem uklopil usb miško in resetiral računalnik dela v prvo vse tako kot mora brez težav in ni nobenih zmrzovanj, čim se dotakneš touchpada laptop zmrzne in potreben je restartat x server. Hvala vsem še enkrat, nikol nebi pomislu na touchpad :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1069322991 (1299) c23po
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061179856 (48695) poweroff
»

Ubuntu 11.10 nared (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18434183 (25212) MrStein
»

problem z linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
594120 (3412) vejnovic

Več podobnih tem