» »

Kako si zamišljate evolucijski razvoj človeka

Kako si zamišljate evolucijski razvoj človeka

«
1
2 3

Yosh ::

Odločil sem se da malo delim z vami svoje misli, namreč pred kratkim sem gledal par predavanj in vam predlagam da preden začnete z debato, si vsaj pogledate te koncepte

Seeing through the Big Bang
Mistery of Empty space
The world as Hologram

Tkole, to je kar nekaj materiala in jasno mi je da ne boste mogli vse pogledati naenkrat, no mogoče kdo ki ima veliko časa, ampak je dobro zapravljen čas.
Predlagam da si pogledate filmčke v tem zaporedju.


Iz vsega tega se mi je porodila misel, oziroma mogoče moja nekakšna dedukcija vsega skupaj na hitro pa sem se odločil da delim to z vami in izmenjam kakšno dodatno zamisel.
Dopuščam da se debata razvije prosto, seveda pa naj bo v domeni znanstveno preverljivih podatkov, tez, modelov itd..

Torej osrednja debata je, da si zamišljam naše ekspandirajoče vesolje kot črno luknjo, katere dogodkovni horizont je 2D površina na kateri je 3D hologramski informacijski zapis;naše galaksije, zvezde, planeti in bitja. Predpostavka je da je singularnost sama, vacuum energy, oziroma dark energy in dark matter, ki sili pospeševanje prostora.
Zunaj črne luknje ni smiselno govoriti, vemo pa da je le ta omejena z neko ukrivljenostjo ki jo opisuje Splošna Relativnost Einsteina, torej na kratko naše vesolje glede na pridobljene podatke je FLAT(raven). Obstaja dva modela, eden ki predpostavlja sferično model in je sovpadal s podatki 2008 leta, ampak ni še potrjeno, pač občutek sem dobil da je mišljenje bolj v smeri da je vesolje flat in zato pač bom vse svoje misli izpeljal skladno s tem podatkom.

Potem pa seveda, v tem prvem predavanju Sir Roger-ja Penrosa je podan t.i. ciklični model
vesolja, kar potem tudi postulira, da je vsako posamezno vesolje končno, saj naj bi se ,če je črna luknja, tudi izseval( ohladil) in na koncu "pop". Kaj to pomeni v modelu katerega bom predstavil lahko špekuliramo in menim da bo zabavno. Če je naše vesolje obravnavano po cikličnem modelu pomeni da iz vsake take črne luknje( vesolja) nastaja novo, in ena ideja je, da znotraj posameznih črnih lukenj v vesolju( ki je sam ena velika črna luknja) so singularnosti iz katerih brstijo nova vesolja in se ekspandirajo podobno kot naše, ni pa nujno, saj ideja singularnosti nam daje prosto domišljijo o poteku dogodkov- tukaj lahko omenimo paralelna vesolja.

No, tukaj je nekaj o Inflaciji
ter nekaj o Hologramskem principu, ter seveda nekaj o Black hole information paradox, informacija se uniči saj zadane singularnost..

No toliko o tem, za začetek je, upam da bo prijetno.


lp
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.
 • spremenilo: gzibret ()

BaToCarx ::

Sem si pogledal, še vedno je "We are fucked TM" torej ni kaj za debatirat.

Yosh ::

BaToCarx je izjavil:

Sem si pogledal, še vedno je "We are fucked TM" torej ni kaj za debatirat.Nisem razumel.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

BaToCarx ::

Dovolj vemo da smo v šah mat poziciji, "Bolje ne bo nikoli", je tako bolje?

Yosh ::

BaToCarx je izjavil:

Dovolj vemo da smo v šah mat poziciji, "Bolje ne bo nikoli", je tako bolje?


To je malo prehitro za takšno oceno. Nevemo kaj nam bo prinesla prihodnost.
Če obstajajo paralelna vesolja, potem ni nujno da bo to naš konec.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

BaToCarx ::

Jep je konc, to je najbolj sad, da ni in ne bo nobene rešitve.

Yosh ::

Dober, ni predmet te tematike obstoj kot tak. Če so paralelna vesolja možna, mogoče kdaj pride čas, ko lahko najdemo primerno vesolje in nato vstopimo vanj, ampak to je domena znanstvene fantastike.
Ideja, pa da je vesolje črna luknja pa ni imo tako neverjetna, če drži, da je na dogodkovnem horizontu informacija zreducirana v 2d površino( flat universe?). Najbolj kaj pa bega je rezultat da lahko v sami singularnosti obstaja enako vesolje kot le to iz katere izhaja(naše razširjajoče vesolje).
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

BaToCarx ::

Kdo pa pravi da "nismo" že vstopili velikokrat, ampak vsak pomeni reboot, in pač od "0" do zdej? Lahko so rebooti standard, lahko da je ta reboot zajebal in smo nastali, boo, se ne ve, lahko pri vsakem nastanemo, lahko je vsakič enako,... lahko je to "pekel" ali pa "nebesa" ali oboje, lahko je ustvarjeno v nekem drugem "CERNU", ni da ni.

Če bi bila črna luknja bi se že krčilo, oziroma na 2d planu bi videli input, pa tega ne.

Yosh ::

BaToCarx je izjavil:

Kdo pa pravi da "nismo" že vstopili velikokrat, ampak vsak pomeni reboot, in pač od "0" do zdej? Lahko so rebooti standard, lahko da je ta reboot zajebal in smo nastali, boo, se ne ve, lahko pri vsakem nastanemo, lahko je vsakič enako,... lahko je to "pekel" ali pa "nebesa" ali oboje, lahko je ustvarjeno v nekem drugem "CERNU", ni da ni.

Če bi bila črna luknja bi se že krčilo, oziroma na 2d planu bi videli input, pa tega ne.Dober, amapak držimo se vsaj podatkov za katere vemo da držijo, kar se tiče da smo "ustvarjeni" v "Cernu" ali pa da je to vse nek reboot, česa že, to ne bi rad diskutiral.

Ne rabi se krčiti(izsevati) in input je lahko preko singularnosti drugih črnih lukenj, no lahko bi se izseval samo da mi tega ne vidimo, ker smo ujeti v dogodkovnem horizontu?
Tam pa je tudi vsa svetloba. Očitno pa je da je input mnogo večji( kozmološka konstanta) ki diktira ekspanzijo vesolja; prisotnost temne energije in temne materije.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

BaToCarx ::

BaToCarx je izjavil:

Dovolj vemo da smo v šah mat poziciji, "Bolje ne bo nikoli", je tako bolje?


Če se držimo podatkov je tako. Če pa filozofiramo kaj pa kako pa lahko nadaljujemo, rezultata ne bomo spremenil, suma summarum, waste of time.

Yosh ::

Dober potem pa "filozofirajmo".


Je pa ena stvar katera me zanima, seveda če boste hoteli sodelovati.


Ni čisto ontopic, pa vseeno da ne odpiram nove teme. Upam da moderatorjem ni sporno.

Kako si zamišljate evolucijski razvoj človeka? Govora je bilo že o spojitvi človeka s strojem, ipd, mene pa bolj zanima kakšni bi lahko bili popravki biološkega telesa, torej možnost nesmrtnosti ali dolgoživosti ali pridobitev novih lastnosti ki bi povečali učinkovitost človeka. Nekaj; glede dolgoživosti je TUKAJ in da se še nekoliko zavoljo nove teme oddaljim od te prihodnosti, za katero bi lahko rekli realno da bodo napredki v tem sigurno za 50 let ter da bodo naši potomci in potomoci potomcev zagotovo izkušali te sadove dolgoživosti, vsaj premožnejši,bi vam rad predstavil slednje;

Smrt je vedno bila tabu tema, seveda obstajajo religijske prakse, ki pripravijo človeka psihično da sprejme in se sooči, vendar kot poudarja Dr. Aubrey de Grey to otežuje napredek, kajti urojeno nam je da na smrt gledano kot neizbežno realnost, ne pa kot bolezen kar dejansko je.

Kaj je vse potrebno za razvoj civilizacije, ki bo uspešno se množila in nadaljevala svoj vrsto in raziskovala vesolje, mogoče tudi prišla do spoznanj ali smo v črni luknji ali ne, ali je naše vesolje zgolj hologram ali ne ali obstaja rešitev iz usihajočega vesolja ki se eskpandira. Kako bomo rešili problem s hrano, vodo in energijo?

Danes so alternativni viri pridobivanje energije še v povojih in da lahko civilizacija zaživi v polnosti mora rešiti ta vprašanja, seveda pa je skladno s tem tudi pomembno da sama vrsta obstoji kot taka, zato je glavni problem, ki bo začel "nažirati" ljudstvo predvsem biološke narave, merim predvsem na našo sposobbnost prehrane.

Zato podajam neko rešitev, ki je dosti znanstveno fantastična ampak ne tolik nerealna imho, mogoče v rangu Dr. Aubrey de Grey-a, in bi rad preveril njeno obstojnostm zato bi potreboval malo vašega mnenja.

Človeška vrsta je evolucijsko dosegla svoj maksimum. Telesno se po naravni poti, selekcije in mutacije ne bomo veliko spremenili, mislim težko si zamislim da bodo ljudje pridobili nek novi fenotip, npr, recimo da se poveča radiacija Sonca, seveda bodo vedno obstajale neke tehnolške rešitve in bo telesna; fizična sprememba nepotrebna.

Kam merim? Merim na dejstvo da slej ko prej se mora naš biolški ustroj spremeniti. Nekdo lahko poreče da smo zdaj dosti učinkoviti, zato tudi obstajamo v tej obliki in smo najboljši rezultat evolucije.

Mogoče za zdaj smo. Ampak jaz si zamišljam novo civilizacijo, novo raso človeka drugačni politični sistemi in predvsem drugačno gonilo. Človeka, ki ne rabi več se prehranjevati na enaki način. Ne rabi porabiti ogromno količino virov da zadosti potrebam vzdrževanja telesa in pomembnih funkcij in pravim da je ključ v rastlinah ,ki so ene izmed najbolj prilagojenih organizmov in obstajajo milijarde let
Kaj nas žene da smo? Je to zgolj obstoj sam? Je to zgolj biološko naravnanost razmnožitve; sledenje biološkemu programu kateremu smo pogojeni?
Koliko lahko spremenimo svoj ustroj in kakšne bi to imelo sociološke in psiholoke posledice?
Kako vzdigniti zavest človeku, da prispeva in skupno deluje v duhu prihodnosti in uresničitve; novega ljudstva, če pa že vidimo da nekateri imajo probleme z cepitvijo, jemanjem antibiotikov, uporabe matičnih celic, kloniranjem ipd. Naš napredek je odvisen od nas samih ter usmerjanja fundacij v razvoj novih tehnologij; predvsem na biološkem področju.


Pravim, da bi človeštvo moralo s projektom genetskega inzinirnga, sprememba človeških lastnosti, predvsem merim na metabolizem si olajšati bivanje in zmanjšati vnos količin, ki so potratne. Koliko energije človek uloži samo da nahrani svoj želodec? To ja absurdno!
Zamislite si bitje, ki ne rabi jesti, ki opravlja vse funkcije, ki potrebuje samo uro počitka in je konstantno aktivno in zavedno, nato pa si zamislite razvoj take civlizacije.

Ljudstvo katerega metabolizem je rastlinski. Hrani se s Soncem.

Rad bi razpravljal ali je to fizikalno -kemijsko realno in če, kdaj lahko pričakujemo vzpon nove boljše prilagojene rase, ki bo zmanjšala porabo energije in bila tudi bolje učinkovita.

Kaj vi mislite o tem?
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Mipe ::

Ne. Genetski inženiring ni rešitev, ker smo potem še vedno obsojeni na zlato kletko, ki jo predstavlja fizično vesolje. Sicer pa je genetski inženiring le eden od prvih korakov transhumanizma, cilj katerega je neke vrste transcendenca. Osvoboditev zavesti fizičnih omejitev. Svojčas je na tem forumu Thomas dosti nakladal na to temo.

Na ta način se lahko rešimo gotove usode, ki čaka človeštvo. Vendar nas to (vsaj trenutno) ne skrbi. Naša prva skrb so bližje okolje in bližji čas. Asteroidi in kometi, katerih se zaenkrat še ne moremo ubraniti; odrešimo se jih tako, da jih ustavimo, preusmerimo ali pa se razširimo na druge skale. Potem je tu še družbeni propad (poguglaj John B. Calhoun), za katerega že poznamo rešitev. Umirajoče Sonce? No problem, tu je dosti drugih zvezd. Pravzaprav jih niti ne rabimo, če osvojimo fizijo ter fuzijo - bomo lahko kar umetne zvezde laufali. In samozadostne Dysonove sfere. Če bi jih sploh potrebovali - čim bi prenesli svojo zavest v virtualno okolje, ne bi bilo potrebe po fizičnem telesu. Le toliko, da nemoteno laufa server, na katerem živimo, ta pa lahko zaradi mene laufa na 10x10 cm veliki kocki, ki lebdi skozi vesolje. Na veke vekomaj.

Tu so še napredne umetne inteligence, naše lastne kreacije, ki so možne v naslednjem stoletju. Celo prekosile nas bodo in pred nami kolonizirale vesolje, v kolikor bodo čutile potrebo.

Tako da... velik potencial imamo, res velik. Večji od vesolja samega. Sam največji potencial vidim v samozavedajoči se umetni inteligenci. Jaz trdim, da bi morali razviti umetno inteligenco, ki bi potem pospešila razvoj za tisočkrat, milijonkrat - eksponentno. V nekaj letih obstoja napredne umetne zavesti bi imeli nanotehnologije, replikatorje in trikorderje.

Upor stroja? Nah. Ta napredna umetna zavest ne bi videla smisla v konfliktu z nami, dokler ima celo vesolje na dlani.

To je to.

Yosh ::

Ne. Genetski inženiring ni rešitev, ker smo potem še vedno obsojeni na zlato kletko, ki jo predstavlja fizično vesolje. Sicer pa je genetski inženiring le eden od prvih korakov transhumanizma, cilj katerega je neke vrste transcendenca. Osvoboditev zavesti fizičnih omejitev. Svojčas je na tem forumu Thomas dosti nakladal na to temo.


Jaz pa mislim da je genetski inziniring prava resitev. Ok, povedal si nekaj kar je daljna, res daljna, prihodnost.
Ok, kar se tiče umetne inteligence in Brain Projecta, super, nekaj se razvija ampak ideje katere predstavljas so še daleč, o tem kar pa jaz govorim pa se zdi da je dosegljivo kar hitro, mgooče celo skladno z prvim AI, ki bo znal mgooče nekaj trivialnega narediti. Koncepti dolgoživosti o katerih govori Aubrey de Grey so dosegljivi v približno 50 letih, mogoče vsaj dobri začetki, npr kakšna senzacija; znanstvenikom uspelo podaljašati življenje za 20 let s terapijo.

Ja imaš prav, npr veliko telo kot je asteroid nas lahko zdesetka, vendar nas lahko veliko prej pomanjkanje hrane, ali kakšen virus.
Jaz pa bi striktno govoril o spremebi človeškega metabolizma, da bi bil rastlinski, torej pridobival energijo preko Sonca, pa ne gledanja vanj, ampak da bi načrtno naredili z genetskim inziniringom, hibrida med rastlino in človekom, novo vrsto ki bi bila sposobna živeti od izključno od Sonca z enakimi procesi; fotosinteze, kot rastline.

Ti iščeš samozavedanjočo umetno inteligenco, ironija pa je da pravzprav smo mi prav to.
Stroji naj služijo človeku, nič kaj drugače kot računalnik. Kar hočem povedati, naj bo AI orodje ne pa samoosvoja entiteta.
Danes imamo veliko omejitev, npr, prva je ta, če ne ješ, si nesposoben za nič. Zato je treba rešiti prvo ta problem, dokler je hrane in možnosti pridelave.edit - brisan del posta, ki se nanaša na brisan post
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: gzibret ()

globalna80 ::

Nanotehnologija ima potencial za razvoj do takšne mere, da lahko spremeni človeški izgled, sposobnosti, razvoj.

Glede hrane pa zanimiv članek:

Indijec Hira Ratan Manek trdne hrane ne uživa že petnajst let. Pregledovala ga je nacionalna in mednarodna skupina zdravnikov vseh medicinskih vej: v indijskem Ahmadabadu so ga v letih 2000 in 2001 opazovali štiristo dni, štiriindvajset ur na dan - v tem času je pil vodo; na eni od philadelphijskih univerz je brez hrane preživel sto dni


strokovnjake ameriške vesoljske agencije Nasa je zanimalo, kako fenomen prenesti na astronavte. Iz omenjenih dejavnosti se je sčasoma razvil mednarodni projekt, imenovan HRM.


http://www.delo.si/clanek/144778
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

 • odbrisalo: gzibret ()

black ice ::

Indijec Hira Ratan Manek trdne hrane ne uživa že petnajst let.

Hop Cefizelj, pa te 'mam!

Zgodovina sprememb…

 • odbrisalo: gzibret ()

reeves ::

Če imaš v mislih fotosintezo, bo to bolj težko. Rastline pretvorijo v energijo le 0,57% sončne svetlobe oz. pridelajo 2.5W/m2. Človek porabi okoli 100W, kar pomeni, da bi potreboval 40m2 površine. Imamo jo okoli 2m2

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: gzibret ()

Aston_11 ::

Porabo ima človek (in vsaka druga stvar) v J. Fotosinteza je zadeva vezana na svetlobo, človek pa poriva svet dalje tudi ponoči.

Zgodovina sprememb…

 • odbrisalo: gzibret ()

reeves ::

Tako piše v Science Illustrated št. 42, Maj 2013, str. 71

Omenjen je tudi morski polž Elysia chlorotica, ki je skoraj pol žival, pol rastlina.

Zgodovina sprememb…

 • odbrisalo: gzibret ()

reeves ::

Bom kar stran prilimal. KLIK

Zgodovina sprememb…

 • odbrisalo: gzibret ()

gzibret ::

Stay ontopic (se nanaša na brisane poste). Življenje brez hrane je tukaj mišljeno izključno kot eden izmed ciljev genetskega inžiniringa. Omejimo se na tehnologijo in znanost. Nobenih pranajam in jogijskih tehnik ne vlačit tukaj notri, odprite si svojo temo.
Vse je za neki dobr!

Yosh ::

reeves je izjavil:

Bom kar stran prilimal. KLIKTako je, to je prva indica da obstajajo živali ki delujejo fotosintetko.
Sklepam da se to lahko prenese na žival, v končni fazi človeka.

Sem prebral članek o Elysia Chloratica, sem jo hotel omeniti, ampak ko bi prišel čas za to. Očitno si me prehitel, super.

V članku je opisano, da Elysia ima v lastnem genu zapis preko katerega se vzdržuje in živi fotosintetko, torej ne samo ko "poje" kloroplaste alg, ampak lahko tudi sama sintetizira vse potrebno.

Energijo ki jo dobi rastline mogoče je v primerjavi z nami res majhna, vendar npr, Sekvoja je ogromno drevo ki presega težo človeka in so njegove potrebe po energiji mnogo večje.
Zagotovo pa bi obstajal način kako povečati površino telesa in da bi skladno s tem obdržal svojo funkcionalnost.

@Aston11: Sej rastline ponoči niso mrtve in ne gibne, ne funkcionalne.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Mipe ::

Yosh je izjavil:

Ne. Genetski inženiring ni rešitev, ker smo potem še vedno obsojeni na zlato kletko, ki jo predstavlja fizično vesolje. Sicer pa je genetski inženiring le eden od prvih korakov transhumanizma, cilj katerega je neke vrste transcendenca. Osvoboditev zavesti fizičnih omejitev. Svojčas je na tem forumu Thomas dosti nakladal na to temo.


Jaz pa mislim da je genetski inziniring prava resitev. Ok, povedal si nekaj kar je daljna, res daljna, prihodnost.
Ok, kar se tiče umetne inteligence in Brain Projecta, super, nekaj se razvija ampak ideje katere predstavljas so še daleč, o tem kar pa jaz govorim pa se zdi da je dosegljivo kar hitro, mgooče celo skladno z prvim AI, ki bo znal mgooče nekaj trivialnega narediti. Koncepti dolgoživosti o katerih govori Aubrey de Grey so dosegljivi v približno 50 letih, mogoče vsaj dobri začetki, npr kakšna senzacija; znanstvenikom uspelo podaljašati življenje za 20 let s terapijo.

Ja imaš prav, npr veliko telo kot je asteroid nas lahko zdesetka, vendar nas lahko veliko prej pomanjkanje hrane, ali kakšen virus.
Jaz pa bi striktno govoril o spremebi človeškega metabolizma, da bi bil rastlinski, torej pridobival energijo preko Sonca, pa ne gledanja vanj, ampak da bi načrtno naredili z genetskim inziniringom, hibrida med rastlino in človekom, novo vrsto ki bi bila sposobna živeti od izključno od Sonca z enakimi procesi; fotosinteze, kot rastline.

Ti iščeš samozavedanjočo umetno inteligenco, ironija pa je da pravzprav smo mi prav to.
Stroji naj služijo človeku, nič kaj drugače kot računalnik. Kar hočem povedati, naj bo AI orodje ne pa samoosvoja entiteta.
Danes imamo veliko omejitev, npr, prva je ta, če ne ješ, si nesposoben za nič. Zato je treba rešiti prvo ta problem, dokler je hrane in možnosti pridelave.


Ne strinjam se - že prototip umetne zavesti, bazirajoč na superračunalnikih, ki bi simulirali človekove možgane, bi zlahka zamenjal celo vojsko znanstvenikov. Zakaj? Ker bi bil sposoben data mininga celega spleta, ker bi zlahka zbral in obdelal podatkovno bazo znanja celega človeštva, ker bi v trenutkih osvojil celotno znanje človeštva: medicino, strojništvo, elektrotehniko, astrologijo, geologijo, fiziko, kemijo in tako naprej.

Ena zavest bi praktično imela doktorate v vseh vejah znanosti. In taka znanost bi kaj hitro pogruntala rešitve; superprevodniki pri sobni temperaturik, naprednejši viri električne energije, naprednejše zdravstvene metode in diagnoze, naprednejša sistemska avtomatizacija - npr. avtomatiziran promet, tako avtomobilski kot železniški, ladijski in letalski brez možnosti človeške napake.

Naši znanstveniki so omejeni vsak na svoje področje. Če pokrijemo več področij naenkrat, hitro odkrijemo nove možnosti. In umetna zavest bi bila tega sposobna. Že sedaj je IBM-ov Watson sposoben marsičesa, pa še vedno ni na stopnji samozavedajoče se umetne zavesti - samo data mining program je, ki dostopa do velike baze znanja in jo zna organizirati. Prava umetna zavest bi bila sposobna v nekaj letih napredovati pri neslutenih hitrostih. Sposobna bi bila zasnovati in izdelati bolj zmogljivo podatkovno in strežniško infrastrukturo, da bi izboljšala svoje zmogljivosti.

To ni neka daljna znanstvena fantastika. To je realnost. Samo razviti je treba dovolj zmogljive umetne možgane, jih zagnati in jih učiti vse, dokler niso sposobni samozavedanja in samoučenja. Naprej pa... Toliko potentiala je v tem.


Kar pa zadeva ljudi rastlin, močno dvomim, da bi bilo kaj takega možno. Prvič, rastline ne potrebujejo samo sončne energije, pač pa tudi vodo in minerale iz prsti. Nekako si zanemaril tole. Ok, recimo, da nekako pretvorimo energijo v snov, kot delujejo replikatorji iz Star Trek-a. Vendar je za nekaj takega potrebna ogromna količina energije, ki je cela površina človekove kože (recimo, da se sonči nag med zrcali, ki usmerjajo sonce vanj) ne bi sprejela v celem letu, kaj šele v enem dnevu. Torej človek še vedno potrebuje vnos snovi, tako vode kot za delovanje nujnih mineralov. V tem smislu smo še vedno odvisni od naravnih virov.

Potem je tu še fizična omejitev. Naše telo je posebej optimizirano; s genetskim inženiringom bi morali zamenjati vsako celico posebej. Že kri sama je nekompatibilna; od pljuč prinaša kisik do celic, odnaša pa ogljikov dioksid. Fotosinteza pa porablja ogljikov dioksid in proizvaja kisik. Genetski inženiring tako ne bo zmogel spremeniti celotne človeške zasnove, še vsaj celo tisočletje ne. Vsekakor ne brez pomoči umetne zavesti.

In tu je še vprašanje učinkovitosti. Do človekovega telesa pride tako malo sončne energije, da je vprašanje, če bi lahko nadomestila energijo, ki jo pridobivamo z hrano. V minuti pojemo rastlinsko solato in s tem pridobimo več energije kot če bi se "sončili" cel dan. Rastline namreč to energijo dolgo časa zbirajo in pretvarjajo v hranljive snovi, ki jih naše telo učinkovito razgradi in pokuri.

Precej bolj učinkovito je vzgajati rastline, naj se sončijo namesto nas, in živeti od njih. Od mesa rastlinojedcev še toliko bolj - pa gnojilo za rastline proizvajajo, kar poveča proizvodnjo.

In tu je še psihološki učinek. Če bi človek zares lahko živel samo od sonca in recimo od zraka, mu ne bi bilo treba tekmovati z drugimi za vire. Samo nastavi se soncu in pozabi na vse človeške skrbi, ki izvirajo iz nenehnega boja za vire. Tudi potreba po interakciji z drugimi ljudmi odpade - ker ne potrebuje ničesar. Samo poglej, koliko je prejemnikov socialne denarne pomoči in koliko jih dejansko išče službe. Bore malo; veliko jih tiči doma pri starših in preigrava piratske igre ter gleda piratske filme, ne da bi stopili ven med ljudi. Ker so njihove osnovne potrebe zagotovljene, ne čutijo motivacije ne potrebe, da bi se trudili za kaj več.

Ljudje rastline? Sčasoma bi praktično vegetirali, povsem samozadostni in zadovoljni se ne bi več razvijali, ne telesno ne psihološko. Pa še uporabni ne bi bili preveč, ker bi z delom prehitro porabili omejeno sončno energijo, tako da bi še vedno potrebovali "mesnate" fizične delavce. Ali pa vsaj robote.

Bolj smiselno se mi zdi razviti umetne možgane, vanje preslikati človeško zavest, jih namestiti v androidno delo, ki potrebuje samo električno energijo - to lahko zagotavlja mini reaktor. In evo, pa imamo nesmrtno ljudstvo, ki živi samo od elektrike.

Okapi ::

Tako je, to je prva indica da obstajajo živali ki delujejo fotosintetko.
Vsi rastlinojedci "delujejo" na fotosintezi - pač posredno, ko jedo rastline.
Sklepam da se to lahko prenese na žival, v končni fazi človeka.
Fotosintetizirajoče živali se niso razvile, ker preprosto ni ekonomično. Zakaj bi na svojem telesu ves čas s seboj vlačil vrt in njivo? Če drugega ne, je to bedasto, ker pol časa fotosinteza ne deluje. Poleg tega bi se moral kot kuščarji nastavljati soncu, tudi ko bi sicer hotel početi kaj drugega.

Ko si lačen, greš do vrta in se "napolniš" s sončno energijo. Evolucija je zelo ekonomična zadeva in tudi človek ne bo zavestno počel bedarij. Bo pa sigurno naredil stroj, ki bo pri fotosintezi učinkovitejši od rastlin. Ali pa gensko izboljšal rastline, da bodo učinkovitejše. Slej ko prej bo naredil tudi stroj, ki bo iz vode, CO2 in sonca delal meso.

O.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Okapi ()

Yosh ::

To ni neka daljna znanstvena fantastika. To je realnost. Samo razviti je treba dovolj zmogljive umetne možgane, jih zagnati in jih učiti vse, dokler niso sposobni samozavedanja in samoučenja. Naprej pa... Toliko potentiala je v tem.

No je kar daljna, vsaj v takem scenariju kot si povedal dosti daljna. Se pa strinjam v primeru, da vse to uspe, je to najboljše, pa vseeno bi rad raziskoval domeno genetskega inzinirnga in zdi se mi, da ne rabis zamenjati vse celice. Mogoče v začetni fazi bi človek uporabljal obe metabolne poti, sej v neki fazi je metabolna pot rastlin in živali dokaj podobna na molekularnema nivoju le da zivalske celice nimajo nekih komponent rastlinskih in seveda s tem pogojeno regulacijo.
SKlepam da je nekje v evoluciji obstajal neka hibridna celica ki je bila vmesna stopnja, če ElYSIA še živi pomeni na evolucijsko, selekcijsko ni bila izločena kot manj učinkovita napram živalskem svetu. Mogoče je ključ prav v nekem simbiotskem odnosu. Res je da vodo potrebujemo in minerale, ampak evo, če imamo robote in energijo, vodo ni problem narediti, kar se tiče mineralov pa je teh v zemlji polno. Seveda, odvisnost od virov bi bila ampak občutno manjša.
Problem je, da nas prehranjevanje omejuje v razvoju. Če bi zagotovili drugačen način prehranjevanja bi se lahko posvetili zgolj umskem delu in razvoju, ter npr, pri potovanju na druge planete bi imeli tukaj prednost. Seveda pa naj poudarim, da je dokaj znanstveno fantastično, ampak vseeno menim(upam) da v domeni znanosti, ne fantastike.
Mislim da kompatibilnost s krvjo ne bi bila toliko motena, kajti kisik se lahko porablja v procesu fotorespiracije , nastala komponentna pa je del glikoliznega procesa in Kalvinega cikla, vezava ogljika pa je ključno za sinteza glukoze.
Rastline vsrkajo ogljikov dioksid preko majhnih por na površini listov.


Psihološki učinek ne menim da bi bil v takem trendu. Predvsem bi lahko pospešili razvoj saj ne usmerjamo energijo za prehranjevanje, od tega nismo več odvisni.
Sklepati na trend novega organizma( kaj bo kako bo) iz današnjih situacij pa se mi ne zdi smiselno. verjetno od teh ki živijo pri starših obstaja vsaj en matematik, ki je produktiven in prispeva razvoju.

Začnimo prvo z fiziologijo, metaboličnimi procesi, potem bomo o psihološkem in sociološkem učinku.
Govorim o izboljšavi ne narediti organizem, ki vegetira. Lahko imamo robote, ampak lahko rečem potem enako. Če bodo oni delali vse, bomo mi samo poležavali, ampak seveda taka miselnost je predvsem odveč.

Fotosintetizirajoče živali se niso razvile, ker preprosto ni ekonomično


Obstaja Elysia.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Okapi ::

Mogoče je ključ prav v nekem simbiotskem odnosu
Pa saj to že dolgo počnemo. Človek je v simbiontskem odnosi s solato in krompirjem. Človek skrbi zanju, pleje, gnoji, varuje pred škodljivci ..., solata in krompir pa v zameno za to skrb zanj sončno energijo pretvarjata v OH. Ampak zakaj za božjo voljo bi hotel človek vrt ves čas tovoriti na hrbtu?

Obstaja Elysia.
Elysia je polž, ki živi v tesni simbiozi z algami. Čisto nič drugega.

O.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Okapi ()

Yosh ::

Okapi je izjavil:

Mogoče je ključ prav v nekem simbiotskem odnosu
Pa saj to že dolgo počnemo. Človek je v simbiontskem odnosi s solato in krompirjem. Človek skrbi zanju, pleje, gnoji, varuje pred škodljivci ..., solata in krompir pa v zameno za to skrb zanj sončno energijo pretvarjata v OH. Ampak zakaj za božjo voljo bi hotel človek vrt ves čas tovoriti na hrbtu?

Obstaja Elysia.
Elysia je polž, ki živi v tesni simbiozi z algami. Čisto nič drugega.

O.Okapi, preberi članek. Saj vem kaj je Elysia. Če obstaja takšen mehanizem, torej ni v nasprotju z evolucijsko selekcijo, tak sistem se je obdržal in funkcionira.
Sklepam, če obstaja tak sistem, potem ga lahko mogoče razširim. Moggče prvo na druga živa bitja in kasneje če je uspešno na človeka.

Zakaj bi hotel vrt imeti na hrbtu, iz preprostega razloga, ker obdelava zemlje in sredstva da se obdržim pri življenju so potratna. Ljudje celo življenje delamo samo za želodec.
Morali pa bi zgolj delovati za umsko in raziskovalno delo.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Okapi ::

Zakaj bi hotel vrt imeti na hrbtu, iz preprostega razloga, ker obdelava zemlje in sredstva da se obdržim pri življenju so potratna.
A tovorjenje vrta na hrbtu, tudi ponoči in v krajih, kjer ne sije dovolj sonca, pa ni potrata? Daj malo bolj razmisli.

O.

Yosh ::

Okapi je izjavil:

Zakaj bi hotel vrt imeti na hrbtu, iz preprostega razloga, ker obdelava zemlje in sredstva da se obdržim pri življenju so potratna.
A tovorjenje vrta na hrbtu, tudi ponoči in v krajih, kjer ne sije dovolj sonca, pa ni potrata? Daj malo bolj razmisli.

O.Sej rastline lahko živijo v temi, njihova fotosinteza ni tako učinkovita, ampak živijo pa.
In kdo je rekel potem da se striktno moram omejiti na naravno sončno svetlobo. Taka vprašanja so trivialna in ne toliko pomembna.
Raje se osredotočimo na fiziologijo ali metabolizem in iščemu tukaj nejasnosti in nelogičnosti.

Daj malo bolj razmisli


Razmišljam. Ti pa preden kaj poveš preberi prosim kar je navedeno.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Okapi ::

Sej rastline lahko živijo v temi, njihova fotosinteza ni tako učinkovita, ampak živijo pa.
Seveda lahko živijo, ampak ti bi po nepotrebnem trošil energijo (ker bi jih moral tovoriti na hrbtu tudi ponoči, ko od njih ne bi bilo nobene koristi). Da ne govorimo o zimskih mesecih in podobno. Neprimerno bolj učinkovito je, če rastline svoje delo opravljajo na vrtu, zato je v živalsko/človeško telo vgrajena fotosinteza bedarija.

Če bi imel čas, bi šel lahko tudi računati, ker se zadeva ne izide niti z energetskega stališča. Fotosinteza je premalo učinkovita, da bi lahko z njo pokril dejavno premikanje celega "vrta". Ni naključje, da so rastline sesilne.

Izjema so kvečjemu zelo majhna bitja, kjer je razmerje med površino in volumnom/maso dovolj v prid površini.

O.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Okapi ()

Yosh ::

blockquote>Seveda lahko živijo, ampak ti bi po nepotrebnem trošil energijo (ker bi jih moral tovoriti na hrbtu tudi ponoči, ko od njih ne bi bilo nobene koristi). Da ne govorimo o zimskih mesecih in podobno. Neprimerno bolj učinkovito je, če rastline svoje delo opravljajo na vrtu, zato je v živalsko/človeško telo vgrajena fotosinteza bedarija.


Ha, tudi slepič je nekoristen pa ga nosiš s sabo. Pa tudi nenehna rast nohtov je neekonomična, ki ne služi nekem specifičnem namenu..

Zima, tema, oblačnost ali kateri drugi koli razlog s katerim argumentiraš da je zaradi le tega fotosintetski-simbiozni mehanizem v človeku neumnost, je trivialen, kajti svetlobo lahko vedno zagotovim in tako omogočim, hrano in rast. V tem ni posebne znanosti.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Cold1 ::

Ali pa preprosto ješ (hrano, z vrta); ta opcija res ne potrebuje nobene "znanosti."

Fantaziranje o genskih modifikacijah in fotosintezi v naši koži pa, po drugi strani, zagotovo ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti."

Yosh ::

Cold1 je izjavil:

Ali pa preprosto ješ (hrano, z vrta); ta opcija res ne potrebuje nobene "znanosti."

Fantaziranje o genskih modifikacijah in fotosintezi v naši koži pa, po drugi strani, zagotovo ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti."


Ah, mogoče pa ne želim pridelovati hrano in porabljati toliko virov samo zato da se nahranim, iščem druge rešitve.
Seveda NE sodi v kategorijo " v tem ni posebne znanosti", kajti v tem je znanost in tukaj skušam najti neke rešitve ki bi bile primerne in realne, seveda pa ne pravim da bo to preprosto.
Če pa si hotel reči ; "zagotovo sodi v kategorijo " v tem ni posebne znanosti" pa je nekaj drugega. Sej bistvo te debate je da se to pokaže.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Okapi ::

Ha, tudi slepič je nekoristen pa ga nosiš s sabo.
Zato pa je pri ljudeh že čisto zakrnel, da nosiš čim manjši nepotrebni tovor. Evolucija se ga ni uspela še čisto rešiti, kot se je recimo repa.

kajti svetlobo lahko vedno zagotovim in tako omogočim, hrano in rast.
LOL, ti ga pa pihneš. Ne samo, da bi morali po nepotrebnem na hrbtu tovoriti vrt, še za njegovo osvetlitev bi morali skrbeti.

In, kot rečeno - sploh ne bi zneslo, z energetskega vidika. Za vzdrževanje fotosinteze (prenašanje vrta na hrbtu) bi porabil več energije, kot bi lahko z njo dobil.

O.

Yosh ::


In, kot rečeno - sploh ne bi zneslo, z energetskega vidika. Za vzdrževanje fotosinteze (prenašanje vrta na hrbtu) bi porabil več energije, kot bi lahko z njo dobil.


Kakšno vzdrževanje? Kaj ne bi zneslo? Pojasni malo.

Zanima me koliko je možno sistem ki ga ima npr, Elysia prevesti na druge organizme in pogledati ali obstaja možnost podobnega mehanizma pridobivanje energije, tako simbiotsko kot izključno od fotosinteze kot npr ta polž v pomanjkanju hranil.
Seveda bi šlo za genetsko modifikacijo organizma, kjer bi imel pridobljeno lastnost; nova genetska navodila za novi fotosintetski ustroj.
Učinkovitost pridobivanje energije lahko koreliram glede na tega polža, glede na to, da je njegov sistem delujoč, sklepam da je možna pridobitev te energije, seveda pa je jasno da je ta žival veliko manjša od človeka in je energija , ki je potrebna za premikanje znatno manjša.
Človek minimalno dnevno potrebuje okoli 7,500k J za normalno delovanje. Drugače pa da bi fiksiral ogljikov dioksid za pridobitev energije ki je večja kot energija lastne porabe bi intenziteta svetlobe morala biti večja kot je vrednost za specifično rastlino; tukaj je nekaj o tem.

njegovo osvetlitev bi morali skrbeti.


Ja, tako kot bi moral skrbeti za vso potrebno energijo ki jo uporablja napredna civilizacija.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

figula ::

Sem zavila v vaša razmišljanja, a me je zaustavil že začetek:

Človeška vrsta je evolucijsko dosegla svoj maksimum.


To nikakor ni sprejemljivo, sploh če pogledamo v detajle naših ubogih in krhkih telesc. Če smo res na višku, bi bil že tudi čas, da nekdo napiše navodila za uporabo.

Tako pa ob normalno do zmerno intenzivnejših poskusih in naporih povprečen posameznik še vedno ni zmožen recimo vklopiti samozdravljenja, analitičnega ali globljega razumevanja sebe in okolice, dogodkov, časa in prostora.

Delati AI, medtem pa čisto zanemariti zmožnosti miselnega napredka in razvoja naših možganov in videti rešitev v virtuali - ja, potem bomo imeli v Protokolu le kup poneumljenih entitet. Nič dosti boljše kot sedaj, razen da nas ne bodo boleli zobje in ob slabem vremenu ne bomo čutili trganja putike.

Kaj sem spregledala? Kdaj bomo znali vklopiti svoj potencial?

jest10 ::

figula je izjavil:


Tako pa ob normalno do zmerno intenzivnejših poskusih in naporih povprečen posameznik še vedno ni zmožen recimo vklopiti samozdravljenja, analitičnega

Ga ne more nihče.

Yosh ::

To nikakor ni sprejemljivo, sploh če pogledamo v detajle naših ubogih in krhkih telesc. Če smo res na višku, bi bil že tudi čas, da nekdo napiše navodila za uporabo.


Sej vemo dokaj veliko o telesu in navodilu.
Drugače pa sem rekel da se po naravni poti in mutacij in selekcije ne bomo spremenili v taki meri da bomo pridobili nove fizične lastnosti.
Zato pravim da je ključni korak vposeg v biologijo človeka. En takšen je npr. dolgoživost, regeneracija tkiv, kloniranje ipd.
Nekaj kar se že počne v neki meri.

Jaz pa govorim o spremembi ki zagotovi človeku da uporablja energijo sonca za prehrano, podobno kot rastline, torej modifikacije telesa, ki nudi to pot pridobivanje energije in se posledično s tem rešijo vprašanja hrane. Potem šele pride preobrazba zavesti, ali vsaj skladno s tem bi se samozavedanje in uresničevanje svojih potencialov komaj začelo.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Cold1 ::

Saj ti se zavedaš da v principu ni razlike med pridobivanjem hrane, vode in zraka, mar ne? In dalje, ti je jasno, da bo potrebno materijo za vzdrževanje telesa vnašati tudi če bi naša koža omogočala fotosintezo, mar ne?

Od kod ti ta fiksacija na hrano (ne pa na vodo in zrak)?

In od kod ti ideja, da se rastline "prehranjujejo s sončno energijo?"

Cold1 ::

Seveda NE sodi v kategorijo " v tem ni posebne znanosti", kajti v tem je znanost in tukaj skušam najti neke rešitve ki bi bile primerne in realne, seveda pa ne pravim da bo to preprosto.

Skušaš najti rešitve?! Na spletnem forumu? V prosti debati?!!

Mimogrede, pred tem si zapisal:

kajti svetlobo lahko vedno zagotovim in tako omogočim, hrano in rast. V tem ni posebne znanosti.

Kaj zdaj, ta tema sodi ali ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti?"

figula ::

Potem šele pride preobrazba zavesti,


Lahko da je takšen vrstni red le podaljševanje agonije. Poznamo samo drobtinice delovanja možganov, hormonov, živčnega sistema, ...

Kaj pa če je v tistih neznanih 90% skritih tudi "preklop" telesnih celic na fotosintezo?
Ali kaj drugega (v primeru, da nam sonce mrkne, en plan B) OK, sory, sedaj se pa že hecam :) imam tako zoprno navado, ki je nezaželjena v akademskih krogih

Okapi ::

Kakšno vzdrževanje? Kaj ne bi zneslo?
Saj so ti že prej razložili.

Če imaš v mislih fotosintezo, bo to bolj težko. Rastline pretvorijo v energijo le 0,57% sončne svetlobe oz. pridelajo 2.5W/m2. Človek porabi okoli 100W, kar pomeni, da bi potreboval 40m2 površine. Imamo jo okoli 2m2
Če bi hotel 40m2 "zelenih listov" nosit vedno s seboj, bi potreboval še veliko več kot 100W. Po domače povedano, rastlina s fotosintezo ne more proizvesti dovolj energije, da bi lahko vso svojo maso premikala z vsaj podobno hitrostjo kot človek (če vseh ostalih potreb niti ne omenjamo).

O.

Yosh ::

Saj ti se zavedaš da v principu ni razlike med pridobivanjem hrane, vode in zraka, mar ne? In dalje, ti je jasno, da bo potrebno materijo za vzdrževanje telesa vnašati tudi če bi naša koža omogočala fotosintezo, mar ne
?

Hm, nisem čisto prepričan na kaj meriš. Prosim, pojasni malo bolj natančno.


Od kod ti ta fiksacija na hrano (ne pa na vodo in zrak)?


Imaš prav, lahko bi tudi govoril o načinu kako zagotoviti vodo in kako ohraniti čisti zrak, glede na to da današnje industrije, čeprav imajo regulacijo( ne vse) raznih izpustov ipd, onesnažujejo na veliko, vendar zavoljo te debate sem se osredotočil na pridobivanje hrane brez pretirane porabe virov, torej zdi se mi da npr, če bi lahko z genetskim inziniringom naredili bitja ki bi bila sposobna prehrane s svetlobo( torej pridobivanje energije iz sonca in pretvorba le te v kemijsko telesno uporabno energijo) in s tem bi se zmanjšala poraba virov ki so potrebni za prehrano. Mogoče bi ta bitja potem poslal v eksploracijo vesolja.

In od kod ti ideja, da se rastline "prehranjujejo s sončno energijo?"


Vem kam meriš, ampak nekaj o mehanizmih pretvorbe EM sevanja določene valovne dolžine v kemijsko, telesu uporabno energijo preko celičnih organelov in njenih komponent pa vem tako da nek pretiran dvom v to ne bi bil primeren.

Jaz ne govorim o popolni neodvisnosti od materialnih virov, sej energija sonca je tudi vir. Samo pravim da bi spremenili svoj metabolizem in ga naredili "bolj primernega" za neke določene potrebe. Npr,da obstanemo kot zavedajoče bitje ki je sposobno razmišljati potrebujemo hrano in vodo. Kaj se zgodi če izgubimo možnosti pridelave hrane? Koncept lakote ni vezan samo na tiste ki nimajo. Mi smo, vedno lačni. In mogoče obstaja način da smo vedno siti, ali vsaj preskrbljeni brez pretiranega znoja in trpljenja.
Vir Sonca, pa čeprav se sliši absurdno, hrane je na pretek, medtem ko za rastlinski cvet, glede na trend uničevanja ne morem reči da jo bo na pretek in za "zmeraj".

Zanima pa me realna možnost nekaj takega. Torej fizični izgled, omejitve v metabolizmu, postopki in priprave... Vabljen v pogovor.
In da, na forumu v neki prijetni debati bi izmenjal mnenje. Pardon, je to problem?


Kaj zdaj, ta tema sodi ali ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti?


Popravil sem tvoj meni nelogičen stavek, zdi se da si dvakrat zanikal, zato sem popravil npr. zapisal si : "Fantaziranje o genskih modifikacijah in fotosintezi v naši koži pa, po drugi strani, zagotovo ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti".

V smislu; fantaziranje o genetskih modifikacijah in fotosintezi SODI v kategorijo " v tem ni posebne znanosti"
kar je seveda meni moteče, ker jaz mislim da NE SODI v kategorijo " v tem ni posebne znanosti", torej sodi v znanost samo.
To bi rad pokazal seveda z prijetno debato.

Okapi je izjavil:

Kakšno vzdrževanje? Kaj ne bi zneslo?
Saj so ti že prej razložili.

Če imaš v mislih fotosintezo, bo to bolj težko. Rastline pretvorijo v energijo le 0,57% sončne svetlobe oz. pridelajo 2.5W/m2. Človek porabi okoli 100W, kar pomeni, da bi potreboval 40m2 površine. Imamo jo okoli 2m2
Če bi hotel 40m2 "zelenih listov" nosit vedno s seboj, bi potreboval še veliko več kot 100W. Po domače povedano, rastlina s fotosintezo ne more proizvesti dovolj energije, da bi lahko vso svojo maso premikala z vsaj podobno hitrostjo kot človek (če vseh ostalih potreb niti ne omenjamo).

O.Mogoče obstaja način kako povečati površino na telesu, podobno kot npr črevesne resice tankega črevesa imajo veliko absorbcijsko površino.
Glede tega ali bi lahko proizvedli ali, pa je odvisno od energije, torej vira( sonce) in komponent ki bi pretvarjali učinkovito to energijo v kemijsko ter zagotovilo primerne količine ATP za pogon mišic in ostalih pomembnih funkcij celice.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Yosh ::

Lahko da je takšen vrstni red le podaljševanje agonije. Poznamo samo drobtinice delovanja možganov, hormonov, živčnega sistema, ...


Pa niso drobtinice. Sej je lepo da se človek čudi in da je ponižen ter da se zaveda koliko v resnici neve, ampak pesek si ne rabimo metati v oči.
Nekaj vemo, in mislim da dosti da bi vsaj načrt tega koncepta bil izvedljiv, če ne, celi postopek.
Ampak kot sem rekel, napraviti logičen konsistentni načrt za izvedbo nekaj takega ni preprosto, se zavedam tega in rad bi videl kje so meje.
Zdi se da če ukinemo klasično pot prehranjevanja, se zdi da agonije ni. Ostane več časa za intelektualno delo. Tko jaz to vidim. Kot sem rekel, celo življenje delamo za želodec, ampak nam je to nekaj naravnega. Moramo jesti. Lačni, oziroma tisti ki morajo preživeti ker nimajo hrane, pa vedo kaj je trud in znoj da lahko jedo, čutijo, mislijo, so.

Kaj pa če je v tistih neznanih 90% skritih tudi "preklop" telesnih celic na fotosintezo?

Junk DNA? Nevem, nisem se poglabljal v to, mogoče pa je zgolj to, šum in nič drugega. Rastline, Elysia je čudovita žival, cianobakterije tudi čudovite. Ti organizmi so dokaz uspešnosti preživetja. Vsekakor je smiselno raziskovati te mehanizme in videti kakšne so aplikacije.

V primeru, da nam sonce mrkne, en plan B)

Tudi plan B in C in N je primeren.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Okapi ::

Saj teoretično se lahko priklopiš na mobilno infuzijo in si odrežeš želodec in črevesje, ter se povsem posvetiš intelektualnemu delu, ne da bi te motila misel na prehranjevanje. Ampak je to še vedno nesmiselno.

O.

Yosh ::

Okapi ali lahko prosim nehaš trolat?
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Cold1 ::

Popravil sem tvoj meni nelogičen stavek, zdi se da si dvakrat zanikal, zato sem popravil npr. zapisal si : "Fantaziranje o genskih modifikacijah in fotosintezi v naši koži pa, po drugi strani, zagotovo ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti".

Nimaš kaj popravljati, raje si dvakrat preberi. In se malce spomni kaj si sam zapisal popreje.

V smislu; fantaziranje o genetskih modifikacijah in fotosintezi SODI v kategorijo " v tem ni posebne znanosti"
kar je seveda meni moteče, ker jaz mislim da NE SODI v kategorijo " v tem ni posebne znanosti", torej sodi v znanost samo.

Ali sploh veš kaj pišeš? Kategorija "V tem ni posebne znanosti" je tvoj izum, naj te citiram:
...kateri drugi koli razlog s katerim argumentiraš da je zaradi le tega fotosintetski-simbiozni mehanizem v človeku neumnost, je trivialen, kajti svetlobo lahko vedno zagotovim in tako omogočim, hrano in rast. V tem ni posebne znanosti.

In ja, to tvojo traparijo sem seveda zavrnil.

Yosh ::


In ja, to tvojo traparijo sem seveda zavrnil.Okapi je želel izpodbiti da je ideja spremembe človeka v "fotosintetsko" bitje neumno, prav zaradi prej navedenih razlogov, odsotnost svetlobe; tema in zime.


Jaz pa sem na to odgovoril ;
kar sm prej povedal je da zagotovitev svetlobe v primeru teme ali zime, ni neka pretirana "znanost"; ne bi bil problem zagotoviti svetlob, ni kompleksna znanost.
Torej trud za nekaj takega je v primerjavi z genetskim inziniringom bitja neprimerljivo lažja.
Seveda pa je to tudi domena znanosti, vsekakor ni fantazija.

ti pa si rekel :
Fantaziranje o genskih modifikacijah in fotosintezi v naši koži pa, po drugi strani, zagotovo ne sodi v kategorijo "V tem ni posebne znanosti"

Torej če si mislil tako kot si rekel dobesedno torej pomeni; DA, res je, da NE sodi v kategorijo " v tem ni posebne" znanosti", kar v tem primeru pomeni nekaj relativno preprostega .. res je, ni preprosto in zatorej kompleksno.

Ampak, fantaziranje nima veze z znanostjo, kako potem lahko stavek ; da NE sodi v kategorijo "posebne znanosti",( torej kompleksne znanosti), ima smisel?

zato sem sklepal da si rekel; da fantaziranje o genetski modifikaciji in fotonisntezi v naši kozi, SODI v kategorijo " v tem ni posebne znanosti" torej kompleksnosti, ker niti ni znanost, ker je fantazija.


Upam da je razuimljivo,.


Niti pa nevem kaj si zavrnil.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Zgodovina sprememb…

 • spremenil: Yosh ()

Cold1 ::

Hm, nisem čisto prepričan na kaj meriš. Prosim, pojasni malo bolj natančno.

Vnašanje zraka, vode in hrane v naše telo, je del enega samega procesa, pri čemer smo, kolikor spremljam tematiko, najbolj omejeni s pitno vodo, najmanj pa z zrakom; obsesija z hrano, ki ji namenjaš ves prostor je nesmiselna.

Kaj se zgodi če izgubimo možnosti pridelave hrane? Koncept lakote ni vezan samo na tiste ki nimajo. Mi smo, vedno lačni. In mogoče obstaja način da smo vedno siti, ali vsaj preskrbljeni brez pretiranega znoja in trpljenja.

In kako bomo prišli do materije potrebne za gradnjo celic? Hrana ni namenjena zgolj energiji, ti je to jasno?

Vir Sonca, pa čeprav se sliši absurdno, hrane je na pretek, medtem ko za rastlinski cvet, glede na trend uničevanja ne morem reči da jo bo na pretek in za "zmeraj".

Ker ne moremo jesti kamnin in zemlje, bi v primeru izgube rastlinskega življa neizogibno pomrli.

Fotoni niso hrana, še kot vir energije so bolj ubogi.

Okapi je želel izpodbiti da je ideja spremembe človeka v "fotosintetsko" bitje neumno, prav zaradi prej navedenih razlogov, odsotnost svetlobe; tema in zime.

Ne, to je neumna ideja. Pika. "Fotosintetska bitja" (beri: rastline) so konkretno pod nivojem razvoja človeka, in jih potrebujemo kar precej, da prehranijo enega izmed nas.

Če bi se spremenili vanje, bi nam zmanjkalo energije za zahtevnejša opravila (beri: možgansko aktivnost, pa gibanje tudi), za povrhu vsega pa bi morali pognati korenine in se prehranjevati z snovmi v zemlji.

Upam da je razuimljivo

No, sodeč po napisanem, tebi ni.

Cold1 ::

Saj teoretično se lahko priklopiš na mobilno infuzijo in si odrežeš želodec in črevesje, ter se povsem posvetiš intelektualnemu delu, ne da bi te motila misel na prehranjevanje. Ampak je to še vedno nesmiselno.

Pri čemer bi bila infuzija najbrž še najbolj preprosta, robustna in izvedljiva metoda, če se pač želiš na vsak način izogniti uporabi prebavnega trakta.

figula ::

Pa niso drobtinice. Sej je lepo da se človek čudi in da je ponižen ter da se zaveda koliko v resnici neve, ampak pesek si ne rabimo metati v oči.

Nisem ponižna. Res nič ne vemo. Alternativa je še hujša - ni nam mar in je življenje vredno le ene tablete.

Ne rabiva si izmišljevat eksotičnih bolezni, bodo čisto banalne zadostovale. Kratek vpogled po Nevrološki ali Psihiatrični kliniki v Polju te razoroži do besa, ne do ponižnosti. Ker če res toliko vemo, potem je razlaga samo še totalna ignoranca.
A to gospo ste prišli pogledat? Ne morete k njej, je v izolirani sobi, dobiva elektrošoke zaradi poporodne depresije. A tega fanta bi radi videli? Zakaj neki, saj ga v teh 14 dneh, kar je tukaj, še dohtar ni pogledal. Predpisal mu je zdravila. Hja, se ne odziva nanje, tudi na vas se ne bo8-O.

Po hodnikih Nevrološke prihaja četica mladih belih halj, pred njimi hodi eminentni dekan z modelom možganov v roki. Tukaj je temenski reženj, pa čelni reženj, pa senčni, ... 8-O V sobah ob hodniku ležijo ljudje, ki se derejo, padajo v nezavest, so na lepem izgubili spomin, ... Tole tabletko pogoltnite, prosim. Jutri dobite za nagrado še eno. Vam bomo pa lobanjo navrtali in cevi namontirali, da sprostimo pritisk. Boste videli, da bo bolje, se ne boste več drli. Če ne bo takoj bolje, bomo pa še malo bolj privili. Vmes pa tole kapsulo lepo popijte.

A glava vas boli? Dajte no, dajte, pomirite se gospa, ne se sekirat. Hormoni vam nagajajo? Ja, te preiskave so pa drage, veste - nate, tole tabletko pozobljite in se umirite.

A sedaj ste pa mrlič. Super! Razrezali vas bomo in naredili vse možne preiskave, da bomo natančno ugotovili, zakaj ležite na naši mizi. To je pa za znanost, zdaj pa ni več škoda denarja.

OK, res sem čudne volje in te stvari morda ne sodijo sem.

Poglej scenarij: ljudje brez da bi razvijali svojo zavest in skušali aktivirati svojih 90% nedelujočih možganov kar naenkrat ne rabimo več delat za svoj želodec, saj nas hrani sonce. Ker smo miselno še vedno isti bebci, res misliš, da se bomo posvetili razsvetljenju in višjim ciljem? To bi bilo super, samo jaz ne verjamem. Ne verjame tudi tisti, ki v oni drugi temi pravi, da se mu meša, ker nič ne dela.

Če bi delali samo za svoj želodec, samo toliko, kolikor rabimo, bi bilo kar v redu. Videti pa je, da imajo eni enormno raztegljive želodce in še tisti, ki jih nimajo, bi jih radi imeli :)), da bi lahko pogoltnili vse dobrote tega sveta.

Rabimo pa tudi ideje, kot so tvoje. Silijo nas razmišljati in uriti možgančke :).
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Življenje po življenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9018659 (17295) bluefish
»

Neokrnjena narava (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20210252 (7684) Karaya 52
»

HHO (r)evolucija (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
579369 (8147) Pyr0Beast
»

Krizanec med clovekom in 'petunijo'

Oddelek: Znanost in tehnologija
272488 (1459) Barakuda1
»

Življenje brez sonca

Oddelek: Znanost in tehnologija
433000 (2174) grex

Več podobnih tem