» »

patent in njegova zaščita ter prodaja

patent in njegova zaščita ter prodaja

UNIVERZUM ::

Po dobrem tednu brskanja ali moja rešitev za določeno stvar že obstaja, se mi je na obraz prikradel nasmešek (ker nisem našel nič podobnega). Sedaj pa me zanima kako je z patentno zaščito.

In sicer, če rešitev uspešno patentiram v Sloveniji, ali to pomeni, da takšna rešitev (ali vsaj dovolj podobna) dejansko ne obstaja nikjer na svetu?

Če recimo patentiram za celotno EU ali to pomeni, da lahko nekdo čez lužo ali v China (ja saj vem, kaj sploh prašujem ;(()to skopira in tam ne bom mogel uveljavljat patenta (oziroma patentirat izdelka)?

Ker na uradu zahtevajo nedvoumno....... sam pa nimam dovolj znanja, kako se naj zaščitim, če dam tehnične skice/prototip naredit (da pač izvajalec ne teče s tem na urad in on patentira). Obstaja kakšna priglasitev delnega patenta ali kaj podobnega.


No pa recimo, da sem preživel do sem in s patentom veselo maham naokoli.

Se mi patent bolj splača prodat kot fizična oseba ali kot pravna (jah jebat ga država je požrešna).

In še zadnje, se mi bolj splača prodati patent kot celoto ali ga dati v "najem" in kasirat od vsakega prodanega izdelka.


P.S. Ne sprašujte za kakšno izboljšavo in česa naj bi šlo, ker ne bom povedal.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

popster ::

Europski patent je relativno poceni, drugače pa če hočeš za cel svet patentirat se praktično ne da oziroma je drago. moraš vedet kje je trg.

RejZoR ::

Ponavad se patentira samo za pomembne regije. Torej amerika, EU in azija.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Ziga Dolhar ::

Pojdi do kakega spodobnega patentnega zastopnika, ali (raje) odvetnika, ki je tudi patentni zastopnik. Te zadeve (==zajeb pri patentiranju) niso poceni.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Ce stvar patentiras v Sloveniji ti velja v Sloveniji. Ce hoces vkljuciti se ostale drzave vlozis patent v tistih drzavah ali pa recimo vlozis evropski (ki je precej drazji) ali celo svetovni (se drazji :P). Ce se bos sel kakrsnokoli patentiranje izven Slovenije mocno priporocam, da najdes specializiranega odvetnika za te stvari.

...:TOMI:... ::

Te zadeve so so drage kot hudič, pa še pri patentu moraš razkriti nekatere ključne dele.

Kolega je patentiral neko stvar in je rekel, da so ga vse multinacionalke skopirale, saj imajo sedeže podjetij po celem svetu, njegov patent pa pač ne velja po celem svetu. Boj z njimi pa veš, da je brezvezen, enak boju z mlini na veter.

Rekel je, da edino konkurenčna prednost 1/2 ali 1 leta razvoja ga drži na trgu, ta maneverski prostor. Sedaj ne patentira več.
Tomi

sparklyslo ::

Patenti veljajo v državah, kjer so patentirani.
V EU je evropski patentni urad, samo kot vem moraš plačati letno za vsako državo ločeno, če hočeš, da patent velja.

Kitajci lahko naredijo kar želijo, če imaš ti stvar patentirano na območju EU ali ZDA. Problem je potem prodaja takega izdelka na ozemlju ZDA ali EU.

Pomoje boš bolje zaslužil, če je ideja res dobra, da jo prodaš nekemu podjetju ali pa da sam narediš končni izdelek.

Smurf ::

Eden izmed razlogov zakaj se patentira v Sloveniji je ta, da ce kaksna velekorporacija skopira tvoj izdelek, ga patentira in te tozi, da je to v resnici njeno (se dogaja), lahko pokazes papir, da si ti to naredil se pred njimi. Tako te vsaj oni ne morejo toziti.

UNIVERZUM ::

Ma moj namen je bil patentirat v čimveč drzavah (beri tudi bogatejše afriške (JAR,Nigerija,Gana,Libija.... in južnoameriške (Brazilija,Argentina,... ter recimo države kot je indija, malezija,...) ker je to stvar, ki se uporablja povsod (v takšni ali drugačni različici). Da rečem boli me za državice kot so Lesoto,Zimbabve,Zambija,Vatikan,Monako... drugje pa je trg resnično ogromen.

Zakaj v čimveč državah, zato ker, ko jo bom ponudil v odkup kakšni multinacionalki, da lahko rečem če je vi nočete bom pa prodal komu drugemu, vi pa kar skopirajte in delajte za državice, kjer boste pobiral drobiž. Ker ko sem preveril cene po katerih se da na kitajskem dobiti trenutna izvedba in po kakšnih cenah se prodaja v evropi lahko rečem da so cene desetkratniki nabavne.

Ja sparkly, potrebno je pripravit papirologijo oziroma imeti prototip (da ga poslikaš in opišeš funkcijo) in slovencem pač ne zaupam dovolj, da bi prišel v kakšen biro al pa najel koga ki zna delat na primernih PC programih in rekel poglej naredi to in to, za xyz denarja. Ker verjamem, da bi potem ta osebek to naredil in namesto mene tekel na urad po patent. Se zavedam da je večina držav (ne vse, Argentina,Tajvan pa še nekatere niso) podpisnica pariške konvencije in da imam po odobreni vlogi v Sloveniji še 12 mesecev da patentiram drugje.

Tomi- sej ni problem razkrit, zato da se dobi patent, težava je v tem, da si velike firme lažje privoščijo recimo 100k vržt za patent, ki bo veljal po celem svetu ter še nekaj 100k za proizvodnjo. In če grem k firmi pa rečejo ne hvala, lahko v dnevu ali dveh že težijo na patentnih uradih po celem svetu da to patentirajo. In trenutno nimam ideje kako bi še dodatno izboljšal izdelek, da bi obdržal "konkurenčno prednost". Bom dal primer moj izdelek je tako idejno tako dodelan, kot je recimo pumpica v parfumih (po mojem mnenju je ni mogoče tako izboljšat in spremenit da bi dobil patent za to).


Kriza grem iskat tutoriale za autocad.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

sparklyslo ::

Za uveljavitev patenta ne rabiš risat v autocad.
Če pogledaš v bazo EU patentov, boš videl da so notri tudi na roko narisane skice.
Važen je opis. Pri uveljavitvi je tudi neko obdobje, ko ti nekdo lahko izpodbija patent, recimo pri farmacevtih je to kar pogosto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
379574 (6594) Okapi
»

Privatni sektor in genetsko manipuliranje

Oddelek: Problemi človeštva
322305 (1543) ABX
»

Patent

Oddelek: Loža
112561 (2034) Gandalfar
»

Patenti programske opreme ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12010489 (7530) Gandalfar
»

predlog dinamične patentne zakonodaje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19613200 (11124) Brane2

Več podobnih tem