» »

Je žalitev prejeta ali dana?

Je žalitev prejeta ali dana?

Shegevara ::

Upam da bo kdo razumel globji pomen domišljijskega sporočila.

V osnovni šoli se je vse skupaj začelo. Nekateri navihani sošolci so v smehu in krohotu izgovarjali moje ime in ga zaničevali, čeprav so me vsi moji sorodniki in znanci brez kakršnega koli humorja ali hudoželja klicali po tem imenu že od rojstva.

Vseeno me je ta izkušnja s sošolci prizadela. Namesto, da bi prezrl njihovo zaničevalno klicanje po mojem imenu, sem slab glas svojega imena, kakršnega so z vzkliki hoteli prikazati moji sovražni sošolci, ponotranjil. Kmalu sem tudi sam začel razmišljati o sebi na enak način. Začel sem sovražiti ljudi, ki me tako kličejo, četudi nikakor niso s tem mislili kaj slabega. Četudi me je kak star znanec pozdravil na ulici in me nagovoril po mojem imenu, sem zaradi svoje neizmerno šibke kognitivne sposobnosti priklical vse stare grozote, ki so se pripetile med mano in gručo slabih sošolcev in mi je tako ta znančev nagovor spravil v neizmerno jezo.

Dogodkov po vseh letih do polnoletnosti, ko sem postal svoboden nisem pozabil. Takrat sem si zaželel, da me nihče več ne kliče po mojem imenu. Pozabil sem, da me res takorekoč vsi kličejo po imenu le zato, ker se tako kličem, ne zato, ker bi me radi ozmerjali. Sklenil sem si, da bom svetu vsilil, da me kliče po drugem imenu in seveda poskrbel, da bom storil takorekoč največji cirkus kolikor je mogoče, če me bo kdo od takrat naprej poklical po starem imenu ne glede na to, da s tem ni mislil prav nič posebnega. Seveda ljudem na začetku ni bilo jasno zakaj, in jaz sem jim razložil. Povedal sem jim, da sem pretrpel hude muke, ko so me ljudje klicali po tem imenu, češ, vsi so me žalili, ko so me tako klicali. Ime je bilo priročno, ker so ga bili vsi navajeni, a meni škodljivo zaradi slabih spominov zaradi nekaj navihanih fantinov. In kar tako mi je uspelo večino ljudi prepričati. Kdorkoli je še navajen, da me kliče po starem imenu je zbombandiran z vseh strani. Vsi mu dajejo vedeti, da je moje staro ime žaljivo, morda je kdo kdaj tudi kaznovan zaradi sovražnega govora.

In tako mi je uspelo. Maščeval sem se skupinici bivših sošolcev. Čeprav je koleteralna škoda zajela celotno populacijo, sem dosegel svoj cilj. Morda lahko še povem, da sam sebe po starem imenu še vedno kličem in si pridržujem to ekskluzivno pravico ne glede na to, kako je to nadvse licemerno, saj sem dosegel to, kar ponavadi stori otrok. Z jokom in stokom sem se zasmilil staršem/družbi, ki so z zatisnjenimi očesi sprejeli mojo željo, pa četudi bi nepristranski opazovalec imel pomisleke na takšen razplet.

Kmalu so moji pobudi začeli slediti tudi nekateri drugi v povsem enakem položaju. Vsem nam je uspelo doseči družbi vsiliti velik nesmisel. Žalitev je prejeta, ne dana. In kdorkoli, ki si upa temu nasprotovati je obsut z goro nesmiselnih proti-argumentov.

jype ::

Flegma v takih primerih zmaga.

Looooooka ::

Razen ce si del druzbe.
Takega se opozori, da ne bo vec dobrodosel, ce nadaljuje s tem.
Nobenega razloga ni, da bi ostali to tolerirali(za tarco je pa itak najbolje, da ne reagira).
Verjetno bi bil velik dosezek ce bi se otroke ze zelo zgodaj naucilo te logike...v vrtcu recimo.

Ja, nisem želel implicirat, da bi moral biti kot opazovalec flegmatičen, zgolj kot žrtev.

Rippy ::

Otroci, nekje v predpubertetniškem, so lahko obdobju najbolj zlobna bitja, ki obstajajo. Za to so krivi njihovi starši, ki po mojem mnenju si ne zaslužijo te pravice/odgovornosti.

Drugače a nam lahko zaupaš koliko si bil star, ko se je to zgodilo in koliko si star danes? Če bi te nekdo poklical po imenu iz katerega so se ti posmehovali, bi prizadelo?

lukimura ::

Če je beseda dana v namen žalitve in jo naslovnik tako dojema (zaradi katerihkoli razlogov) je žalitev prejeta.
Največkrat pa je žalitev dana nekomu, če nekdo živi z željo po simbiozi, medtem ko drugi živi po načelu egoizma.

MIHAc27 ::

Rippy je izjavil:

Otroci, nekje v predpubertetniškem, so lahko obdobju najbolj zlobna bitja, ki obstajajo. Za to so krivi njihovi starši, ki po mojem mnenju si ne zaslužijo te pravice/odgovornosti.

Strinjam se z prvim delo. Otroci znajo biti zlo zlobni (tudi mi smo bili).
Ampak jaz ne krivim staršev, saj niti vedeli niso. Krivim nedoraslost in družbo.

Sej sami dobro veste..potreben je že samo eden, in kaj hitro bo še ostale potegnil za sabo.

Brane22 ::

Kill Bill - "Revenge is a dish best served cold".

Keyser Soze ::

No, samo roko na srce, tudi ti(ta oseba) bi pomoje potreboval/a strokovno pomoč. Takšna labilnost IMO namreč ni normalna (verjetno je vsak kdaj občutil zaničevanje s strani sošolcev - zase lahko rečem da velikokrat), niti ni normalna opisana reakcija, če te nekdo pokliče po lastnem imenu. V vsakem primeru ne moreš samo valiti krivde na vse okoli sebe in s tem zaključit zadevo.

Maščeval se pa nisi(ni) nikomur IMO. Kvečjemu je sošolcem dejansko uspelo nekaj kar IMO sploh niso nameravali, poraženec pa si na koncu samo ti(on) in tvoji (njegovi) najbližji.

P.S.: Mi je precej čudno spisana zgodba. Tole mi jo naredi pa še manj jasno: "Žalitev je prejeta, ne dana. In kdorkoli, ki si upa temu nasprotovati je obsut z goro nesmiselnih proti-argumentov."
OM, F, G!

Zgrešili ste ves point debate :D

faak ne, se mi je zdelo da ne boste poštekal. Tema je v problemih človeštva, ne v problemih najstništva :))

Ta zgodba ima bolj simboličen oz. prenesen pomen. Želel sem prikazat manjšinske skupine, kot so romi, judje, zamorci, homosexualci, invalidi itd... kot mene, nestrpneže (rasiste,homofobe,antisemite...) pa kot te navihane najstnike.

Želel sem opozoriti na to, da je samo zaradi teh nekaj nestrpnežev potrebno ponovno odkrivati neke druge izraze za določeno skupino ljudi, katera to opravičuje s tem, da se počuti užaljeno ne glede na to, kdo in v kakšnem kontekstu jih pokliče po zaznamovani besedi. (niger, žid, cigan...).

Aha.

freesty ::

No to glede simbolike bi ze moral v prvem postu napisat, ker to, kar imas ti za simboliko, se lahko komu v realnosti dogaja in je tako nemogoce vedeti, da gre za simboliko.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Utk ::

Jaz sem takoj videl na kaj cilja, če ne bi bli ostali tako faking korektni, bi tudi videli. Nobeno ime ni žaljivo zaradi besede, ampak zaradi tistega, ki se mu tako reče. Če je Cigan žaljivo, bo čez 20 let tudi Rom, ker se iste ljudi naslavlja s tem. Isto Bosan'c...če je nekdo užaljen, ker je Bosanc, pol mu niti Prebivalec BIH ne bo dolgo pomagalo.

Boljse vprasanje je koliko Bosancev sploh pozna razliko med besedo Bosanec in Bošnjak, ker sem ze dozivel, da se je folk za katerega vem, da se v zivljenju sklonijo samo takrat, ko jim kaj pade na tla, pizdil, ko jim ne nekdo rekel Bosanec(pa se to je bilo cisto prijateljsko, ker je bila mesana skupina kolegov vseh pripadnosti bivse Jugoslavije) in tezil, da je Bošnjak :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Looooooka ()

dope1337 ::

To je zelo dobro vprašanje ... Takoj mi v glavo kapnejo trije "potencialno" žaljiv primeri ...

1. Niger - Če črnc reče črncu niger ni žaljivo, če to stori belec je .... Dafuq?
2. Šiptar - Če rece albanc albancu šiptar ni žaljivo, če reče kdorkoli drug je ... Dafuq?
3. Cigan - Slovnično pravilno. Pač neveš al je Rom ali Sint, pa mu rečeš cigan. Tudi sami sebi pravijo Cigani. Mi smo pa za njih vsi Gađo-ti (necigani) - za me ni žaljivo ... pač ... njihov jezik jbg.

Seveda je vsaka beseda odvisna od konteksta povedi (se pravi da je lahko tudi beseda "hrenovka" žaljiva).

Sem imel sošolce šiptarje, se družil s cigani, obe skupini poklical po zgoraj omenjenem nazivu ... ni bilo hudega. Odvisn sam v kakšnem kontekstu in s kakšnim naglasom se lotiš zadeve.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

gruntfürmich ::

jst pa mislim da bi morali razpravljati o tem:

Shegevara je izjavil:

Upam da bo kdo razumel globji pomen domišljijskega sporočila.

V osnovni šoli se je vse skupaj začelo. Nekateri navihani sošolci so v smehu in krohotu izgovarjali moje ime in ga zaničevali, čeprav so me vsi moji sorodniki in znanci brez kakršnega koli humorja ali hudoželja klicali po tem imenu že od rojstva.

Vseeno me je ta izkušnja s sošolci prizadela. Namesto, da bi prezrl njihovo zaničevalno klicanje po mojem imenu, sem slab glas svojega imena, kakršnega so z vzkliki hoteli prikazati moji sovražni sošolci, ponotranjil. Kmalu sem tudi sam začel razmišljati o sebi na enak način. Začel sem sovražiti ljudi, ki me tako kličejo, četudi nikakor niso s tem mislili kaj slabega. Četudi me je kak star znanec pozdravil na ulici in me nagovoril po mojem imenu, sem zaradi svoje neizmerno šibke kognitivne sposobnosti priklical vse stare grozote, ki so se pripetile med mano in gručo slabih sošolcev in mi je tako ta znančev nagovor spravil v neizmerno jezo.

Dogodkov po vseh letih do polnoletnosti, ko sem postal svoboden nisem pozabil. Takrat sem si zaželel, da me nihče več ne kliče po mojem imenu. Pozabil sem, da me res takorekoč vsi kličejo po imenu le zato, ker se tako kličem, ne zato, ker bi me radi ozmerjali. Sklenil sem si, da bom svetu vsilil, da me kliče po drugem imenu in seveda poskrbel, da bom storil takorekoč največji cirkus kolikor je mogoče, če me bo kdo od takrat naprej poklical po starem imenu ne glede na to, da s tem ni mislil prav nič posebnega. Seveda ljudem na začetku ni bilo jasno zakaj, in jaz sem jim razložil. Povedal sem jim, da sem pretrpel hude muke, ko so me ljudje klicali po tem imenu, češ, vsi so me žalili, ko so me tako klicali. Ime je bilo priročno, ker so ga bili vsi navajeni, a meni škodljivo zaradi slabih spominov zaradi nekaj navihanih fantinov. In kar tako mi je uspelo večino ljudi prepričati. Kdorkoli je še navajen, da me kliče po starem imenu je zbombandiran z vseh strani. Vsi mu dajejo vedeti, da je moje staro ime žaljivo, morda je kdo kdaj tudi kaznovan zaradi sovražnega govora.

In tako mi je uspelo. Maščeval sem se skupinici bivših sošolcev. Čeprav je koleteralna škoda zajela celotno populacijo, sem dosegel svoj cilj. Morda lahko še povem, da sam sebe po starem imenu še vedno kličem in si pridržujem to ekskluzivno pravico ne glede na to, kako je to nadvse licemerno, saj sem dosegel to, kar ponavadi stori otrok. Z jokom in stokom sem se zasmilil staršem/družbi, ki so z zatisnjenimi očesi sprejeli mojo željo, pa četudi bi nepristranski opazovalec imel pomisleke na takšen razplet.

Kmalu so moji pobudi začeli slediti tudi nekateri drugi v povsem enakem položaju. Vsem nam je uspelo doseči družbi vsiliti velik nesmisel. Žalitev je prejeta, ne dana. In kdorkoli, ki si upa temu nasprotovati je obsut z goro nesmiselnih proti-argumentov.

vs.

Shegevara je izjavil:

...samo zaradi teh nekaj nestrpnežev potrebno ponovno odkrivati neke druge izraze...

kako je lahko folk tako faking zaplankan, da ne more z enim stavkom povedat bistva...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Keyser Soze ::

Zato mi pa vse skupaj ni šlo v račun oz. mi je bila v über čudna izpoved.

Sem pa tudi v prenesenem pomenu zadel bistvo ane? Ni glih fora pokazat s prstom na nekoga in se tako preprosto oprati vse krivde.
OM, F, G!

gruntfürmich je izjavil:

kako je lahko folk tako faking zaplankan, da ne more z enim stavkom povedat bistva...

Ni bilo tako mišljeno. Pač mlad sem še in malo eksperimentiram s slogi pisanja. Zgleda je res treba napisat max 3 stavke, ne da bi bili pretirano komplicirani, drugače ne gre in tako bom zdaj počel v prihodnje.

lahko bi pa tudi ti kaj pokomentiral temo. Predvsem me zanimajo mnenja tistih, ki stojijo na strani tega, da je potrebna nekakšna cenzura ali netoleranca besed, ki bi lahko povzročile negativne občutke.

Marat ::

gruntfürmich je izjavil:

Meni se pa zdi, da je izbral dober način za opisat problem, samo ne bi smel prehitro povedat da se gre za prispodobo. Najprej bi moral folk v komentarjih še razglabljat o tem, da se sami lastnega imena ne bi sramovali in jih ne bi motilo, da jih drugi kličejo po imenu. Nato bi pa Shegevara povedal, da se gre v bistvu za manjšine in za izraze cigan, peder, žid itd. In kaj mislite sedaj? :)

Marat> In kaj mislite sedaj?

Isto kot prej.

jest10 ::

Marat je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Meni se pa zdi, da je izbral dober način za opisat problem, samo ne bi smel prehitro povedat da se gre za prispodobo. Najprej bi moral folk v komentarjih še razglabljat o tem, da se sami lastnega imena ne bi sramovali in jih ne bi motilo, da jih drugi kličejo po imenu. Nato bi pa Shegevara povedal, da se gre v bistvu za manjšine in za izraze cigan, peder, žid itd. In kaj mislite sedaj? :)

No glede na to, da se cigani ne sramujejo poimenovanja cigan(izjeme so povsot), tole vsaj za ta primer ni glih posrečeno.

Tole s cigani je en Slovenec skupaj spacal. Smo edina drzava, ki v besedi cigan ze v osnovi isce zaljivko :)

vostok_1 ::

Otroci so lahko najbolj zlobna bitja na svetu, vsaj pretežna večina je! Namreč vsa nebrzdana zloba staršev se pretoči v mladiča, ki pa mentalno še ni sposoben primernega obnašanja. Hvala bogu, da prav zaradi tega otroci nimajo omembe vredne moči na tem svetu, ker potem bi holokavst zgledal kot epizoda telebajskov.

Večina otrok ne čuti obžalovanja nad dejanjem, če ni tu starejše osebe, ki bi jim zapovedal kaj je prav in kaj ne. Še posebej ko gre za kake bullyje.

Najboljši serijski morilci in mafijozoti so tisti, ki so odraščali brez staršev oz. vzgoje (glej Romunijo po osamosvojitvi). Po možnosti še zlorabljeni. Taki ljudje ne zgubijo sekunde spanca zaradi zakola enega ali več ljudi.

Otroci prepuščeni samim sebi postanejo 100% egoistična in zlobna bitja.

Shegevara je izjavil:

Zgleda je res treba napisat max 3 stavke, ne da bi bili pretirano komplicirani, drugače ne gre in tako bom zdaj počel v prihodnje.

ne gre za to. gre za to da današnja družba v celoti temelji na bluzenju; bluzenju v prazno. po navadi tistih ki so low iq. potem pa jim ostali debili sledijo, ker menijo da so le-ti pametni, ker so sami še bolj neumni da bi presodili da je vse to bs.
klasika politike. pa še marsičesa...

Shegevara je izjavil:

lahko bi pa tudi ti kaj pokomentiral temo. Predvsem me zanimajo mnenja tistih, ki stojijo na strani tega, da je potrebna nekakšna cenzura ali netoleranca besed, ki bi lahko povzročile negativne občutke.

glede teme: klasika levih neumnežev. ne vedo kaj je prav in kaj ne; nimajo več trezne presoje, zdrave kmečke pameti.
glede mnenja stoječih na tisti strani: uprašaj jepeja. on ti bo poskušal dati ta enobarvna očala na oči in te prepričati da so take besede smrtni greh in da smo vsi ljudje popolnoma enaki...

Zgodovina sprememb…

Marat ::

gruntfürmich je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Zgleda je res treba napisat max 3 stavke, ne da bi bili pretirano komplicirani, drugače ne gre in tako bom zdaj počel v prihodnje.

ne gre za to. gre za to da današnja družba v celoti temelji na bluzenju; bluzenju v prazno. po navadi tistih ki so low iq. potem pa jim ostali debili sledijo, ker menijo da so le-ti pametni, ker so sami še bolj neumni da bi presodili da je vse to bs.
klasika politike. pa še marsičesa...

Shegevara je izjavil:

glede teme: klasika levih neumnežev. ne vedo kaj je prav in kaj ne; nimajo več trezne presoje, zdrave kmečke pameti.
glede mnenja stoječih na tisti strani: uprašaj jepeja. on ti bo poskušal dati ta enobarvna očala na oči in te prepričati da so take besede smrtni greh in da smo vsi ljudje popolnoma enaki...

a ti si eden izmed tistih, ki se prime za pištolo, ko sliši besedo kultura?

po navadi se primem za glavo!:))

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniške igre in slovenščina -.^

Oddelek: Igre
243428 (2360) link_up
»

Gospa Tadeja? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18525175 (19498) Truga

Sprememba osebnega imena (strani: 1 2 )