Forum » Loža » "Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske?
"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske?
globalna80 ::
Lani, ko se je izkazalo, da zaradi uhajanja slovenskega mleka v Italijo ni dovolj domače surovine, nam je eden od ogorčenih bralcev napisal: "Naj nam nekdo pove, kako naj pridemo do pravega alpskega mleka! Naj gremo ponj v Italijo?"
Če v Sloveniji kupiš in na tetrapaku piše Alpsko mleko in če je not predvsem mleko iz Madžarske, a ni to milo rečeno zavajanje potrošnikov?
In kaj si potrošnik predstavlja pod imenom alpsko mleko? Predvsem, da je to mleko krav, ki se pasejo v planinah in ki v neokrnjeni naravi mulijo visokogorsko travo… Kakšna zmota! Že vseh štirideset let ta izdelek nastaja iz mleka krav z vseh vetrov; sprva je ta veter sicer pihal v slovenskem jeziku, odkar naše mleko množično uhaja v Italijo in ga slovenske mlekarne uvažajo, pa vse bolj prevladuje madžarščina.
http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vseb...
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein
Albert Einstein
- spremenilo: globalna80 ()
jype ::
globalna80> Če v Sloveniji kupiš in na tetrapaku piše Alpsko mleko in če je not predvsem mleko iz Madžarske, a ni to milo rečeno zavajanje potrošnikov?
Ne. To je mleko, ki nastane, če apnenec ali morda dolomit zmelješ v fin prah in ga zmešaš z vodo.
Ne. To je mleko, ki nastane, če apnenec ali morda dolomit zmelješ v fin prah in ga zmešaš z vodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
globalna80 ::
Sej maš zgoraj citirano kaj si ponavadi potrošnik predstavlja pod "Alpskih mlekom"!
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein
Albert Einstein
jype ::
globalna80> Sej maš zgoraj citirano kaj si ponavadi potrošnik predstavlja pod "Alpskih mlekom"!
Potrošnik je zabit. Če piše alpsko mleko, potem mora priti iz alp. Ker so alpe praviloma apnenčasti ali dolomitni skladi, je to lahko le tisto, kar sem zgoraj opisal.
Če pa misliš, da madžarske krave dajejo od sebe kaj drugega kot "tej" (Madžari tako imenujejo mleko, baje), imaš pa precej globlje težave kot zgolj s kemično sestavo alpskega mleka.
Potrošnik je zabit. Če piše alpsko mleko, potem mora priti iz alp. Ker so alpe praviloma apnenčasti ali dolomitni skladi, je to lahko le tisto, kar sem zgoraj opisal.
Če pa misliš, da madžarske krave dajejo od sebe kaj drugega kot "tej" (Madžari tako imenujejo mleko, baje), imaš pa precej globlje težave kot zgolj s kemično sestavo alpskega mleka.
globalna80 ::
Dejstvo je, da ta izdelek mnogi Slovenci uživajo zato, ker so prepričani, da vsebuje kakovostno mleko s kmetij iz alpskega območja Slovenije
Če surovino za alpsko mleko uvozimo in jo pri nas le zapakiramo, kupca nismo upravičeni zavajati, da je izdelek slovenski," meni Srečko Čater , predsednik sindikata kmetijstva in živilske industrije.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein
Albert Einstein
Metulj-1 ::
Francosko solato mnogi ljudje uživajo zato, ker mislijo, da so surovine zanjo pridelane v Franciji.
jype ::
Jaz se strinjam, da če so ljudje zavedeni, se komot od mlekarn zahteva, da gor napiše kaj drugega.
"Balaton Mlek" se bo ziher precej bolje odrezal pri informiranju potrošnika (in najbrž tudi slabše prodajal).
"Balaton Mlek" se bo ziher precej bolje odrezal pri informiranju potrošnika (in najbrž tudi slabše prodajal).
lambda ::
Prepričan sem, da tudi Fructalov pomarančni sok marsikdo kupi, ker misli, da je 'naš', saj na njem vendar piše 'poreklo: Slovenija'.
PacificBlue ::
Pa saj tudi slovensko mleko po preteku uporabe v trgovinah vrnejo v mlekarno, da nardijo ven kaksno skuto ali jogurt.
Tilen ::
PacificBlue je izjavil:
Pa saj tudi slovensko mleko po preteku uporabe v trgovinah vrnejo v mlekarno, da nardijo ven kaksno skuto ali jogurt.
You wish. Prekuhajo ga. Ene petkrat.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
RejZoR ::
Prepričan sem, da tudi Fructalov pomarančni sok marsikdo kupi, ker misli, da je 'naš', saj na njem vendar piše 'poreklo: Slovenija'.
Nekako je jasno, da pri nas nimamo plantaž pomaranč ane? Imamo pa jabolka, breskve in marelice in kakor mi je znano je vsaj nekoč bil Fructal eden večjih odkupovalcev teh surovin pri nas. Ne vem pa kako je s tem dandanes.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
lambda ::
PacificBlue je izjavil:
Pa saj tudi slovensko mleko po preteku uporabe v trgovinah vrnejo v mlekarno, da nardijo ven kaksno skuto ali jogurt.
You wish. Prekuhajo ga. Ene petkrat.
Yup. Tudi kakšno mlečno čokolado naredijo iz njega. Potem pa svizec zavije.
Prepričan sem, da tudi Fructalov pomarančni sok marsikdo kupi, ker misli, da je 'naš', saj na njem vendar piše 'poreklo: Slovenija'.
Nekako je jasno, da pri nas nimamo plantaž pomaranč ane? Imamo pa jabolka, breskve in marelice in kakor mi je znano je vsaj nekoč bil Fructal eden večjih odkupovalcev teh surovin pri nas. Ne vem pa kako je s tem dandanes.
Tudi za ta jabolka, breskve in marelice si lahko tako prepričan, da so iz Slovenije, kot si lahko pri mleku prepričan, da je slovensko.
Vsekakor se strinjam, da bi bilo zelo dobro imeti napisano poreklo sestavin, tako kot je npr. pri mesu, ko piše od katerega rejca je. Torej da bi pisalo od kje je mleko, od kje je sadje za sokove itd.
Ampak ni pa treba besede 'Alpsko' mešat v to zgodbo. Alpsko mleko je trademark. Natanko isti problem imaš, če kupiš alpsko mleko ali pa generično trajno mleko iz Mercatorja - menda na nobenem ne piše kje se 'pasejo' krave, ki dajejo to mleko.
opeter ::
PacificBlue je izjavil:
Pa saj tudi slovensko mleko po preteku uporabe v trgovinah vrnejo v mlekarno, da nardijo ven kaksno skuto ali jogurt.
You wish. Prekuhajo ga. Ene petkrat.
Tako je. Če ne drugo iz tega potem spet nastanejo novi "dnevno sveže", pa "trajno" mleko ipd.
Za vse tiste, ki mislijo, da v Sloveniji pijete samo "slovensko mleko" imate tukaj en članek o Pomurskih mlekarnah:
http://sobotainfo.com/novice/ogled/1625...
Ampak zakaj vas moti, da je mleko iz recimo Madžarske, Rama iz Češke, Milka pa iz Poljske?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
Half-Saint ::
Če pokvaren mlek prekuhaš, je še zmeri pokvarjen. Te buče, kako iz mleka s pretečenim rokom delajo jogurt, pa pejte prodajat drugam.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
opeter ::
Half-Saint je izjavil:
Če pokvaren mlek prekuhaš, je še zmeri pokvarjen. Te buče, kako iz mleka s pretečenim rokom delajo jogurt, pa pejte prodajat drugam.
A si imel kemijo v OŠ? Ne bit Butalec.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
šernk ::
Ampak zakaj vas moti, da je mleko iz recimo Madžarske, Rama iz Češke, Milka pa iz Poljske?
ker se ogromno ljudi pritožuje naj podpiramo slovensko gospodarstvo in kupujemo slovenske izdelke. V resnici pa s kupovanjem slovenskih izdelkov, podpiraš le korporacijo in nobenega gospodarstva. Slovenskemu kmetu je popolnoma vseeno ali kupiš mleko od ljubljanskih mlekarn ali od avstrijskih.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Half-Saint ::
Half-Saint je izjavil:
Če pokvaren mlek prekuhaš, je še zmeri pokvarjen. Te buče, kako iz mleka s pretečenim rokom delajo jogurt, pa pejte prodajat drugam.
A si imel kemijo v OŠ? Ne bit Butalec.
Butalc si kr lepo sam. Skisan mlek nikakor ni isto kot pokvarjen mlek.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
RejZoR ::
Kdaj ste nazadnje delal kislo mleko doma lepo vas prosim no?! Eno je kontrolirano kisanje, drugo pa kisanje preko uporabnih meja kjer stvar postane neužitna. In ja, tud tisto užitno kislo mleko lahko skisa do mere, da postane neužitno. Največkrat pa se zgodi, da maščoba, ki se nabere na vrhu splesni in vse skupaj pokvari. Toliko o tem.
Vino recimo ti tud lahko skisa v kis, lahko pa ti skisa v neužitno brozgo, ki jo lahko samo zliješ stran.
Vino recimo ti tud lahko skisa v kis, lahko pa ti skisa v neužitno brozgo, ki jo lahko samo zliješ stran.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Poldi112 ::
Alpsko mleko je trajno mleko. Menda kupci to vedo. Razen če mislijo, da je razlog, da ima čuden okus in se ne pokvari, nadmočna kvaliteta naših gorskih krav.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
joze-67 ::
Informacija, da mleko še 5x prekuhajo in te stvari je odmevno zaokrožila v obliki verižnega pisma (enega redkih, ki ne zahteva nakazila denarja v Nigerijo) kaki dve leti nazaj. Seveda so po številnih zapisih v medijih (in debatah na forumih) na koncu nekateri celo povprašali na Ljubljanske mlekarne in VURS in izvedeli, da je zbiranje pretečene hrane zakonsko prepovedano.
Seveda teoretikom zarote ne pomaga, celo če jih pelješ v tovarno. Ena od (redkih) prednosti industrijske hrane pred uno od sosedovega kmeta je prav v (obveznem in certificiranem) izpolnjevanju določenih normativov. Z drugimi besedami, hrana je mogoče slabša, ampak je pa zanesljivo nad *nekimi* normami.
Mimogrede, pri vhodu se menda res dela - če je potreba - segmentacija surovin in v "alpsko", tj UHT mleko, gre "najslabše", ker je pač najbolj predelano. Tako da ni jasno, v kaj naj bi ga še naprej degradirali.
Seveda teoretikom zarote ne pomaga, celo če jih pelješ v tovarno. Ena od (redkih) prednosti industrijske hrane pred uno od sosedovega kmeta je prav v (obveznem in certificiranem) izpolnjevanju določenih normativov. Z drugimi besedami, hrana je mogoče slabša, ampak je pa zanesljivo nad *nekimi* normami.
Mimogrede, pri vhodu se menda res dela - če je potreba - segmentacija surovin in v "alpsko", tj UHT mleko, gre "najslabše", ker je pač najbolj predelano. Tako da ni jasno, v kaj naj bi ga še naprej degradirali.
MKC00 ::
Ali ni "Alpsko mleko" le "ime" in samo po sebi ne pomeni nič? Tako kot bi napisal "Sončno mleko" in bi ljudje pričakovali, da je iz Sonca ali kaj?
Half-Saint ::
Ne, ne moreš reči, da je isto saj je samo po sebi umevno, da "iz Sonca" pač ne more bit. Alpsko pa bi lahko bilo, še na embalaži maš Alpe.
Ne vem zakaj je tak problem ga poimenovat "Trajno mleko" in zdravo.
Ne vem zakaj je tak problem ga poimenovat "Trajno mleko" in zdravo.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
MKC00 ::
Pa saj moraš tudi kaj prebrati kaj je v embalaži, ne pa samo po imenu in sliki sklepati/pričakovat kaj boš dobil/kupil.
Half-Saint ::
Sej piše lepo "Alpsko mleko" in so zraven narisane krave k se pasejo na "alpskih pašnikih". Čemu? Zakaj potem niso narisane gor koze al pa žirafe v savani?
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
šernk ::
z TVG vlakom jih pripeljejo
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
MKC00 ::
In ti kar veš, da so narisane Alpe? A če bi bila v trgovini vrečka in na njej narisane brusnice pisalo pa bi "Jagode". Kaj bi pričakoval, da je notri?
in točno to kar @carota pravi.
In tako kot ima ajdov kruh večji delež pšenične moke kot pa ajdove.
in točno to kar @carota pravi.
In tako kot ima ajdov kruh večji delež pšenične moke kot pa ajdove.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MKC00 ()
Half-Saint ::
Mimogrede, kako pridejo "francoske štruce" do Slovenije še tople?
Mater mate eni popolnoma zmešane pojme...
Francoska štruca je splošno ime za VRSTO KRUHA.
Ni pa vsako trajno mleko hkrati tud ALPSKO. Jesus trdobučneži.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
Half-Saint ::
In ti kar veš, da so narisane Alpe?
Mogoče zato, ker je na sliki Triglav, spodaj pa Bled???
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
Poldi112 ::
Half-Saint je izjavil:
Mimogrede, kako pridejo "francoske štruce" do Slovenije še tople?
Mater mate eni popolnoma zmešane pojme...
Francoska štruca je splošno ime za VRSTO KRUHA.
Ni pa vsako trajno mleko hkrati tud ALPSKO. Jesus trdobučneži.
V bistvu pri nas kar je. Alpsko mleko je postalo skoraj že sinonim za trajno mleko. In nekdo pravi zakaj ne zamenjajo imena - um, ker je uveljavljen trademark in ker niso debili?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Poldi112 ()
MKC00 ::
Evo. Za informacijo. To niso Alpe, če bo kdo mislil, da slučajno so, ker je mogoče videt Triglav in Bled. :)
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: ahac ()
pingo76 ::
Legendarna tema! Se spomnim kako je nekoč ena ženska težila tistemu ki je filal avtomat češ da: Dejto ne nejhat tlačit noter tisto italjansko sranje dejte notri fructal, da bo slovenska roba! Ok, gospa katerga pa bi radi? Ma dejte hmm ananas naprimer! Ok, Samo za vas Fructalov sok iz ananasa izpod neokrnjene narave sadnega nasada v Ajdovščini. Bi morda tudi slovenski mango in papajo?
Pol je sicer dala mir...
Pol je sicer dala mir...
ahac ::
Ni pa vsako trajno mleko hkrati tud ALPSKO. Jesus trdobučneži.
Pa Coca-cola tudi ni iz koke! Zavajanje!
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
krho ::
Dokler obdržijo okus mi je dejansko vseeno od kje pride mleko.
Ker katerokoli drugo UHT mleko sem poizkusil je bolj sladko in po okusu, kot bi bilo malce "zasmojeno".
Ker katerokoli drugo UHT mleko sem poizkusil je bolj sladko in po okusu, kot bi bilo malce "zasmojeno".
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Doman ::
To, da se mleko ponovno pasterizira je le mit...
http://www.siol.net/sportal/rekreacija/...
http://www.siol.net/sportal/rekreacija/...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Doman ()
Half-Saint ::
Evo. Za informacijo. To niso Alpe, če bo kdo mislil, da slučajno so, ker je mogoče videt Triglav in Bled. :)
Sorry, g. Strokovnjak za hribe.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
pingo76 ::
A nobenega ne moti kakovost maščob ku pri UHT obdelavi postane izredno nezdrava? Alpsko mleko in vsa ostala UHT bi morala biti prepovedana...
"Most of us take it for granted that milk and other foods are pasteurized and homogenized. When certain practices go unquestioned, we accept them as being "just the way things are." But pasteurization and homogenization denature foods. They alter the chemical structure of food, make fats rancid, destroy nutrients and result in the formation of free radicals in the body.
It's not just dairy anymore either. Pasteurization is used on everything from fruit juices to shelled nuts.
Many people choose not to "do dairy" at all, but among those that do; you should know that there's a big difference between pasteurized milk and raw milk and many myths about both."
Vir: http://webcache.googleusercontent.com/s...
"Most of us take it for granted that milk and other foods are pasteurized and homogenized. When certain practices go unquestioned, we accept them as being "just the way things are." But pasteurization and homogenization denature foods. They alter the chemical structure of food, make fats rancid, destroy nutrients and result in the formation of free radicals in the body.
It's not just dairy anymore either. Pasteurization is used on everything from fruit juices to shelled nuts.
Many people choose not to "do dairy" at all, but among those that do; you should know that there's a big difference between pasteurized milk and raw milk and many myths about both."
Vir: http://webcache.googleusercontent.com/s...
Magic1 ::
A nobenega ne moti kakovost maščob ku pri UHT obdelavi postane izredno nezdrava? Alpsko mleko in vsa ostala UHT bi morala biti prepovedana...
"M. Lost of us take it for granted that milk and other foods are pasteurized and homogenized. When certain practices go unquestioned, we accept them as being "just the way things are." But pasteurization and homogenization denature foods. They alter the chemical structure of food, make fats rancid, destroy nutrients and result in the formation of free radicals in the body.
It's not just dairy anymore either. Pasteurization is used on everything from fruit juices to shelled nuts.
Many people choose not to "do dairy" at all, but among those that do; you should know that there's a big difference between pasteurized milk and raw milk and many myths about both."
Vir: http://webcache.googleusercontent.com/s...
Ahh še en, ki verjame vsemu kar piše na netu. Problematične naj bi bile maščobe, ki se jih pridela pri obdeavi. A ni pa važno, da je takih maščob 3/4 v neobdelanem mleku
Magic
FlyingBee ::
če je Alpsko in kravje mora biti točno to, ne pa Madžarsko ... kot da bi napisal samo Kravje mleko aka. trademark, potem pa kozje notri filal
MKC00 ::
Half-Saint je izjavil:
Evo. Za informacijo. To niso Alpe, če bo kdo mislil, da slučajno so, ker je mogoče videt Triglav in Bled. :)
Sorry, g. Strokovnjak za hribe.
Saj tudi Triglav (in Bled) to ni, če to misliš.
Tako kot nekdo kupi Microsoft Windows ne kupi oken za vgradnjo v hišo, tako pri Alpskem mleku ni rečeno, da boš kupil mleko krav, ki se pasejo na Alpah.
A je pašteta Kekec iz lika Kekec? :D
ahac ::
če je Alpsko in kravje mora biti točno to, ne pa Madžarsko ... kot da bi napisal samo Kravje mleko aka. trademark, potem pa kozje notri filal
"Alpsko" je znamka mleka.
Saj pravim: V Coca-coli tudi ni koke.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
FlyingBee ::
torej če dam znamko Kravje mleko, notri pa točim vodo, je ok, ker je itak to samo znamka
MKC00 ::
_commandos_ ::
FlyingBee ::
Slovenske banane v Hofru se baje zelo dobro prodajajo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 29236 (15838) | ales85 |
⊘ | kvarjenje alpskega mleka ?Oddelek: Loža | 2503 (2095) | Glugy |
» | Mleko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 20245 (11470) | BigWhale |
» | Alpsko mleko ob kuhanju eksplodira? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23856 (20511) | echo |
» | Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40440 (35873) | Terman |