» »

Mleko

Mleko

1
2
3 4

jype ::

Pyr0Beast> Dodaj se mascobe in sladkorje, povecaj tlak in kmalu dobis kancerogene snovi :)

Ne dovolj kmalu. Preberi si, kaj homogenizacija sploh je.

Pyr0Beast ::

Homogenizacija je postopek s katerim lipide razbijemo na izjemno majhne kapljice, pri katerih je povrsinska napetost dovolj velika (vecja or medmolekularnih sil), da se ne zdruzijo nazaj v vecje gruce, nastane emulzija.

Tako lahko mascobe ostanejo -raztopljene- v mleku brez izlocanja v obliki smetane na povrsine.

Podobno so narejeni sladoledi ter predvsem majoneze, pri kateri so pogosto dodani se emulgatorji zaradi velike vsebnosti takih mikrokapljic (oz. mascob) ker so bolj dovzetne za njih izlocanje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

antonija ::

No in kaj imajo emulzije (oz. njihova priprava) tako kancerogenega v sebi?

Proteini so ena od skupin snovi ki jih ljudje nujno rabimo za zivljenje. Seveda ima vse svoje meje, in tudi s proteini se lahko zastrupimo.

Proteini so vecinoma ogromne molekule, ki niso kaj prevec naklonjene kemijskim reakcijam (vsaj ne tistim ki jih gledamo v srednji soli). Ce ze kaj vezejo nase potem je to ponavadi reverzibilno za katalizacijo kaksne reakcije recimo. Seveda obstajajo irreverzibilne vezave, ampak tak protein je najveckrat neuporaben in se ga telo znebi/razgradi.

Kancerogene snovi se morajo seveda hidrolizirati

A sploh vemo kaj je to hidroliza? Kaj pomeni "odplakniti iz telsa"? In predvsem zakaj je ravno hidroliza tista resitev za kancerogene snovi?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Same emulzije kot take nic.

Katere kemijske reakcije imas v mislih da na njih proteini niso prevec dovzetni ?
Prav zaradi njihove zgradbe so pomembni za marsikateri kemijski proces.

Nepovratne reakcije proteinov so kljuc za gradnjo kakrsnihkolih tkivnih struktur.


A sploh vemo kaj je to hidroliza?
Vemo;
Hidroliza - Razpad, razklop ali sprememba dolocene snovi s pomocjo vode.

Kaj pomeni "odplakniti iz telsa"?
Odstranjevanje (ponavadi nezazelene) snovi iz telesa prevsem s pomocjo vode oz. njene mocne funkcije topljenja/raztapljanja polarnih snovi. Sinonim na splahovanje stranisca.

In predvsem zakaj je ravno hidroliza tista resitev za kancerogene snovi?
Ker preko koze ravno ne zmoremo izlocati vecjih kolicin odpadnih produktov zato je edina pot iz krvi skozi ledvice.
Kri pa ni ravno nepolarno topilo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Telo nicesar ne splakuje. Izlocanje iz telesa zavzema kar nekaj procesov in noben od njih ni tako perporst kot "splakovanje stranisca" oz. raztapljanje snovi v vodi in odstranitev te vode.
Najprej se moras odlocit po kateri poti bos snov eliminiral: ledvica, jetra, pljuca, znoj, ...
Potem se moras odlocit ali bos za to snov uposteval katerega od metabolizmov. (ubistvu se sam ne bos nic odlocal, ampak bos moral pogledati/ugotoviti po kateri poti se omenjena snov izloca)

Ampak ce prav vidim smo se vedno zmedeni zaradi dolzine nekaterih besed in njihovih pomenov.
Kri je precej polarna. Voda je se bolj polarna. Ubistvu je vecina snovi v nasem telesu precej polarnih... tiste nepolarne imajo ponavadi na steklenici mrtvasko glavo ali pa vsaj crn "X".

Izlocanje iz telesa smo na hitro obravnavali zgoraj, ce rabis kaj vec vedeti o tem ti priporocam da si najprej preberes kaksno knjigo o izlocanju skozi ledvica, nato pa se jetra->zolc->iztrebki. Pljuca in koza niti niso tako pomembni ponavadi.

Med reakcijami metabolizma obstaja tudi hirdoliza, to imas prav. Amapk poleg nje obstaja se cela vrsta oksidacij in redukcij (1 stopnja metabolizma). V drugi stopnji metabolizma se pa na molekule lahko vezejo mnogi ligandi, recimo glukoronid, sulfat, etc. Hidroliza predvsem ni edina metabolna pot. Sploh so pa proteini tako gromozanske molekule da je v njihov metabolizem vkljucena cela vrsta reakcij.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Splahovanje iz telesa je metaforicno prenesen izraz.

Izlocanje iz telesa zavzema kar nekaj procesov in noben od njih ni tako perporst kot "splakovanje stranisca" oz. raztapljanje snovi v vodi in odstranitev te vode.
Sam proces se zdalec ni preprost, tudi nisem rekel da je.
Je pa v osnovi koncni proces izlocanja ponavadi bolj fizikalne narave kot bio-kemijske.

Ampak ce prav vidim smo se vedno zmedeni zaradi dolzine nekaterih besed in njihovih pomenov.
Zmedeni, kje, kaj, zakaj ?

Ubistvu je vecina snovi v nasem telesu precej polarnih...
... tiste nepolarne imajo ponavadi na steklenici mrtvasko glavo ali pa vsaj crn "X".
Vecina telesnih sokov je res polarnih. Mascobe in njim podobni fosfolipidi pa imajo svoj efekt v telesu ravno zaradi nasprotne polarnosti in ponavadi niso hudo strupene substance :)

Hidroliza predvsem ni edina metabolna pot.
Kako pa potem spravis te silno velike proteine skozi crevesno steno ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Je pa v osnovi koncni proces izlocanja ponavadi bolj fizikalne narave kot bio-kemijske.

Ne. Izlocanje je predvsem biokemijske narave, sploh ker mora vsaka substanca preiti vsaj nekaj membran preden rpide ven iz telesa.

Vecina telesnih sokov je res polarnih. Mascobe in njim podobni fosfolipidi pa imajo svoj efekt v telesu ravno zaradi nasprotne polarnosti in ponavadi niso hudo strupene substance :)

Ne. Razlika je med nepolarnimi molekulami in molekulami, ki so delno nepolarne. Mascobne kisline in fosfolipidi imajo nepolaren "rep" in pa polarno "glavo". To niso nepolarne molekule.

Kako pa potem spravis te silno velike proteine skozi crevesno steno ? :)

Absorpcija iz gastrointestinalnega trakta lahko poteka na vec nacinov, med katerimi so tudi:
- pasiven prehod skozi membrano
- prehod skozi membrano s pomocjo aktivnega transporta
- prehod "mimo" celic oz skozi tesne stike med celicami
Molekule kot so proteini pa ponavadi ne zdrzijo v originalni obliki do prehoda skozi crevo v kri, ker imamo v crevo kar lepo zalogo encimov in bakterij ki jih veselo pohrustajo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Spet, odvisno kako gledas.

Ne. Razlika je med nepolarnimi molekulami in molekulami, ki so delno nepolarne. Mascobne kisline in fosfolipidi imajo nepolaren "rep" in pa polarno "glavo". To niso nepolarne molekule.
Njim podobni ..


Molekule kot so proteini pa ponavadi ne zdrzijo v originalni obliki do prehoda skozi crevo v kri, ker imamo v crevo kar lepo zalogo encimov in bakterij ki jih veselo pohrustajo.
In tako lazje ter bolj ucinkovito ter predvsem dosti hitreje prehajajo skozi crevesne stene. Telo pa nato te aminokisline lepo predela v peptide oz. ostale uporabne substance, kar je spet offtopic.

Nazaj na mleko.
Kaj je tako posebnega na homogenizaciji ? Nic, samo ponavadi se vroce mleko izpostavi velikim tlakom, kateri so potrebni za izvedbo tega procesa in kot rezultat lahko nastanejo razni karcenogeni produkti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

In tako lazje ter bolj ucinkovito ter predvsem dosti hitreje prehajajo skozi crevesne stene. Telo pa nato te aminokisline lepo predela v peptide oz. ostale uporabne substance, kar je spet offtopic.

Glih to je ontopic. Kako lahko potem proteini iz homogeniziranega in pogretega mleka povzrocajo raka, ce pa razpadejo se predno bi imele moznost absorpcije v kri?

Kaj je tako posebnega na homogenizaciji ? Nic, samo ponavadi se vroce mleko izpostavi velikim tlakom, kateri so potrebni za izvedbo tega procesa in kot rezultat lahko nastanejo razni karcenogeni produkti.

Homogenizacija se izvaja pri nizjih temperaturah. Oasterizacija se izvaja pri visjih temperaturah. Kje tocno med tem procesom nastajajo karcenogene snovi?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Pyr0Beast> Kaj je tako posebnega na homogenizaciji ? Nic, samo ponavadi se vroce mleko izpostavi velikim tlakom, kateri so potrebni za izvedbo tega procesa in kot rezultat lahko nastanejo razni karcenogeni produkti.

Daj, naštej en (1) kancerogen produkt, ki ga lahko zaznamo v homogeniziranem mleku, ko tako suvereno trdiš, da ti produkti "lahko nastanejo". Če že nastanejo, nastanejo _zelo težko_.

Pyr0Beast ::

Saj ne povzrocajo raka sami mlecni proteini :>
Spet prioni niso tako dalec ...

Homogenizacija se izvaja pri nizjih temperaturah. Oasterizacija se izvaja pri visjih temperaturah. Kje tocno med tem procesom nastajajo karcenogene snovi?
Na pol poti med batno crpalko in zbirno posodo. V sami sobi zaradi striznih sil pogoji niso ravno popolni in se zdalec od kakrsnekoli linearnosti.

Z ultrazvokom lahko 'segrejes' vodo na 70C ali vec pa kljub temu ne zavre, ko odstranis vir ultrazvoka pa se instantno ohladi ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

No povej kera spojina je tista ki nastane in je kancerogena.

Z ultrazvokom lahko 'segrejes' vodo na 70C ali vec pa kljub temu ne zavre, ko odstranis vir ultrazvoka pa se instantno ohlad

To me pa zanima kaj si s tem mislil. Lahko malo bolj razlozis?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

No povej kera spojina je tista ki nastane in je kancerogena.
Trenutno se ne spomnim nobene :)
Full of BS indeed ...

Katera spojina v mleku pa je zdravilna ? :D


To me pa zanima kaj si s tem mislil. Lahko malo bolj razlozis?
Tukaj razlozeno neverjetno preprosto.
Zelo zanimiva stvar. Toplota se prakticno instantno dissipira v okolico.
Izjemno uporabno v ultrazvocnem varjenju plastik.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MeGreat ::


Sami proteini pa telesu ne koristijo kaj prevec za izgradnjo tkiv in se nato uporabijo kot vir energije (ce ste aktivni), kar kot rezultat sprosca velike kolicne amonijaka, ki je telesu izjemno skodljiv (Spomnite se tragedije Borisa Nekrepa).
(zelo znan zadah po amonijaku med sportniki ki vnasajo (pre)velike kolicine proteinov v telo ali pa med ljudmi na Atkinsovi (proteinski) shujsevalni dieti, zato se ga je prijelo kar ime Atkinsov zadah)

V idealnem okolju bo telo pretvorilo ta amonijak v manj strupeno obliko secnine ter ga izlocilo s secem, kar pa se seveda ne dogaja vedno.
Pretvorba proteinov v secnino in izlocanje le te je za ledvice zelo naporna naloga, kar lahko vidimo tudi v zivalskem svetu med zivalmi katerih primarni vir hrane je meso.
Levi, tigri in vecina zveri pogostokrat preminejo pri nizki starosti zaradi odpovedi ledvic. Ce se ti znaki pojavljajo ze prej jih nemalokrat uspavanje za pregled uspava za vedno, saj so ledvice izjemno dovzetne na njih.

imaš za to kakšne bolj trdne dokaze?. nevem zakaj potem športniki(posebej bilderji) jejo ogromne količine beljakovin(po 200g+ dnevno)
atkinskova dieta pa je dieta z beljakovinami in maščobami. tisti vonj pa je kot byproduct proizvodnje ketonov(iz maščob) v telesu in ne glukoneogeneze

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

Pyr0Beast ::

imaš za to kakšne bolj trdne dokaze?. nevem zakaj potem športniki(posebej bilderji) jejo ogromne količine beljakovin(po 200g+ dnevno)
Ker mislijo da 200g beljakovin dnevno = 200g vec misic dnevno.

Dejansko je pa ze 50g kvalitetnih! beljakovin vec kot dovolj prakticno za vsakega skozi dan :)
Priporocena dnevna doza je cca. 21g = en majhen zrezek tedensko.


atkinskova dieta pa je dieta z beljakovinami in maščobami. tisti vonj pa je kot byproduct proizvodnje ketonov(iz maščob) v telesu in ne glukoneogeneze
My bad, carried away.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

Homogenizacija + visoka temperatura + proteini povzroca nemalo kancerogenih snovi.

potem vsako kuhanje&pečenje povzroča nastajanje obilo kancerogenih snovi.
dj premisli kaj napišeš pls.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

MeGreat ::

v bistvu pri pečenju res nastajajo kancerogene snovi(je dosti literature okoli tega). seveda zna telo te kancerogene izločiti dokaj optimalno

pri kuhanju tega ni ker je temperature okoli 100 stopinj

pyrobeast kaj je zate definicija kvalitetne beljakovine?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

Pyr0Beast ::

potem vsako kuhanje&pečenje povzroča nastajanje obilo kancerogenih snovi. dj premisli kaj napišeš pls.
Ah, pecenje pa seveda da.
Pri mesu imas tu takoj akrilamide pa kaksne AiA-je :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

dejanslo ::

@antonija: no no, zgolj količinska primerjava maščob v mleku in tistih v ribah pa ni na mestu, a ne ;)


v ostalo pa se raje ne bom spuščal, ker mi gre na organ, da nekateri nikoli ne bodo priznali drugemu prav, tudi če govori enako :)


ps: @pyr0: nisem še imel časa prebrskat zapiskov gastro&endokrinologije, da bi preveril, ali res drži tvoja trditev, da zgolj pričakovanje "hrane" stimulira izločanje inzulina; ampak moje mnenje je, da temu ni tako. pri zdravem človeku notranje homeostaze par šlukov diet-coke, imo, ne premakne krtak.
There`s More Than One Way To Do It

Keyser Soze ::

Protein poisoning

A tale članek je za vzet v obzir kar tako? Al je boljše met mal rezerve? Ker mi deluje precej "vegepropagandno".
OM, F, G!

Pyr0Beast ::

Vecja kolicina proteinov zmanjsa resorbcijo hranil iz crevesja.

Pretiravat sigurno ni treba.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MeGreat ::

Protein poisoning

A tale članek je za vzet v obzir kar tako? Al je boljše met mal rezerve? Ker mi deluje precej "vegepropagandno".

tole je bolj vegi propaganda oziroma nek teoretičen okvir kako se beljakovine obnašajo brez preverjenih virov
če pogledamo zgodovinsko je človek večinoma jedel meso in maščobe(npr pozimi sigurno). res pa da je bila takrat življenska doba 20 let ;)

Pyr0Beast ::

The China Study ni ravno nerelevanten vir ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Do zastrupitve s proteini pride najveckrat ce uzivamo hrano, ki je zelo bogata s proteini in zelo skromna z mascobami in ogljikovimi hidrati. Idealen primer je zajcje meso.

Protein poisoning @ Wikipedia

Je pa res da do tega pride ponavadi v izrednih razmerah in ne doma pred hladilnikom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

c3p0 ::

Survivorman (vržejo ga nekam v divjino in mora preživeti en teden; Discovery) je pojedel celega zajca z vso drobovino vred. Ravno zaradi tega, ker ni jedel nekaj dni skoraj nič, nato pa bi ga le pusto zajčje meso lahko vrglo v šok, ali nekaj podobnega. V civilizaciji se torej tega ni kaj preveč bati.

Za rekreativne bodybuilderje priporočajo 1.5g proteinov na kg mišične teže / dan. Te proteine (praške) pridobivajo večinoma iz sirotke. Hkrati priporočajo da se spije vsaj 3l vode na dan, zaradi ledvic. PROji jih jejo precej več, a oni imajo probleme prej zaradi steroidov (povečano srce, jetra, nečistoče ker gre za sivi trg in mnogo ponaredkov) in ne zaradi teh praškov ali "šnicla" 2x na dan.

Pyr0Beast ::

Tisti survivorman je tako polhen BS da ne mores vrjet.

Prvo si zakolje zajca/ribo/whatever direktno pred prenociscem, nato pa nadalnje 3 dni bezi pred medvedi. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Sicer imaš prav, a nima veze s trenutno temo... Nekaj drame pa ja mora bit? :)

kixs ::

http://vsi-zdravi.org/index.php?option=...

Na tej strani je precej zadev napisanih. Ker se spoznam lih toliko kolikor preberem - berem pa sicer kar precej. Naj kdo, ki se kaj vec spozna, napise ali je clanek korekten ali ne. In kje so napake, ce so.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

antonija ::

Clanek je (tako kot vecina drugih) relevanten, je pa vseeno poln neumnosti. Recimo antibiotikov c mleku prakticno ni, ce se pa pojavijo je pa takoj vik in krik (kloramfenikol (CAP) afera). Predvsem pa krave ne dobivajo antibiotikov za zvecanje proizvodnje mleka, amapk ga kmetje dodajajo v mleko (vsaj pri CAP je slo za to) da se izboljsa mikrobioloska slika.

Kar se mascobe tice imajo (kolikor vem) tudi danasnje krave med 3,5% in 4%. Mlekarne morajo prodajati mleko z tocno stevilko (zahteva EU ce se ne motim), zato vso mascobo najprej odstranijo in jo nato dodajo nazaj da je stevilka na tetrapaku res pravilna.

Ce bi bila vsebnost vitaminov res grozno nizja od "zdrave" vrednosti (kakrsna koli ze je), se lahko vitamine brez vecjih tezav mleku naknadno doda. Ucinek je isti.

Uničenje določenih bakterij, ki prenašajo bolezni in preprečitev skisanja mleka. Pasterizacija uničuje encime, zmanjšuje vsebnost vitaminov, spreminja občutljive mlečne beljakovine, uničuje vitamine C, B12 in B6, ubija koristne bakterije, spodbuja patogene, povezujejo pa jo z alergijami, povečanim propadom zob, kolikami pri dojenčkih, problemi z rastjo pri otrocih, osteoporozo, artritisom, srčnimi obolenji in rakom.

Tale je pa dobro skonstruirana:
2x razpad vitaminov
2x razpad/koagulacija proteinov
"ubija koristne bakterije/sprodbuja patogene"??!? WTF??
"Povezujejo jo" je pa... ja. Predvsem jo povezujejo.

Pasterizacija je zato da se znebimo cimvec patogenov. Zdraven pobijemo/unicimo se nekaj "zdravilnih" stvari. So what? Se vedno dobimo zdravilne stvari (sicer manj) ampak ne dobimo pa skoraj nic skodljivih. You do the math.

Zatorej usmerite svojo energijo v iskanje virov resnično čistega surovega, neobdelanega mleka.

Zahtevajte dostop do čistega, neobdelanega mleka.

Bojkotirajte obdelano!

Bojkotirajte ponaredke.

Ja!! Da ves!!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kixs ::

Kaj pa glede kalcija, ki je eden glavnih argumentov za pitje mleka v reklamah?

Verjetno najhujša škoda, ki jo povzroči pasterzacija, pa je v tem, da naredi večino kalcija, ki je prisoten v surovem mleku, netoplivega. To pogosto vodi v rahitis, slabe zobe in živčne motnje, saj je zadostna količina kalcija življenjskega pomena za otroke, dodatna izguba fosforja, ki je povezan s kalcijem, pa povzroči otežkočen razvoj okostja in možganov.


lp

antonija ::

Jaz si predstavljam da je kalcij (oz en od njegovih ionov) kompleksiran s proteini (nekaksna vez ki pa ni glih vez... bolj na svoh drzi vse skupaj). Ce proteine denaturiramo (recimo s toploto) potem ta kalcij "pade stran" od proteinov in se zelo verjetno obori (kot vodni kamen). Pri filtriranju mleka (ki je pomojem obvezno pri obdelavi) se tako kalcij odstrani.

Drugace je pa tale citat cist zadosten glede kalcija:
Fortunately, many good sources of calcium exist. These include seaweeds such as kelp, wakame and hijiki; nuts and seeds (like almonds and sesame); blackstrap molasses; beans; oranges; figs; quinoa; amaranth; collard greens; okra; rutabaga; broccoli; dandelion leaves; kale; and fortified products such as orange juice and soy milk. (However, calcium fortified orange juice often contains vitamin D3 derived from lanolin, and is thus unacceptable for vegans.[11] ) An overlooked source of calcium is eggshell, which can be ground into a powder and mixed into food or a glass of water.[12][13][14] Cultivated vegetables generally have less calcium than wild plants.[15]

Mleko in mlecni izdelki predvsem niso edini (oz. glavni) vir kalcija in tudi nebi smeli biti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kixs ::

Osebno kravjega mleka pijem zalo malo in poznam ostale vire kalcija.

Debata o homogenizaciji je ze bila, a vseeno en clanek:
http://www.lunin.net/zdravje/slo/Prispe...

Pred leti sem prebral eno knjigo Jon Barron - Lessons from the Miracle Doctors (free download) - meni se zdi precej dobro napisana in razlozena. Verjetno jo bom se enkrat prebral, da malo osvezim spomin.

lp

antonija ::

Mleko predvsem ni nek carobni napitek za zdravje in bi bilo fino ce bi ga ljudje nehali tretirati kot takega. Je mesanica vode, mascobe in beljakovin z nekaj vitamini, minerali in bakterijami. To je vse. Ne naredi nas zdrave, ne "izboljsuje nase naravne odpornosti", ne "vzpodbuja rasti pri otrocih", samo mleko je.

Ce ima nekdo v sebi premalo kalcija mu bo zdravnik dal sumece tablete. Ce nekdo uziva premalo beljakovin mu bo dal dolg spisek zivil ki so bogate z beljakovinami. Ce nekomu manjka vitamina C bo stiskal limono. Ipd. Mleko sicer res vsebuje vsega po malem, amapk to velja za skoraj vsako zivilo.

Zdej pa ce pri pasterizaciji/homogenizaciji zgubimo del teh snovi (in se hkrati znebimo se vecine patogenih bakterij) potem je meni poplnoma vseeno ali bo imelo mleko 0.02ng vitamina C na liter ali samo 0.01ng, ker ga bo imela mandarina ki jo bom pojedel zvecer vsaj 10.000x vec. Enako velja za druge snovi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

5er--> ::

Zakaj ravno vitamin C? Ta je na toploto kar dobro obstojen. ;)
Nevermind...

kixs ::

antonija:
Se strinjam. Problem je samo v modifikaciji mleka s strani homogenizacije, ce je res kar pravijo.

Informacij o skodljivosti homogeniziranega mleka je veliko. O tem je pravil tudi en profesor na kemijskem faksu.

Ker obstaja veliko alternativ, je pac nesmisel vztrajat pri homogeniziranem mleku, ki pa je sicer res prirocen.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

BigWhale ::

Mleko predvsem ni nek carobni napitek za zdravje in bi bilo fino ce bi ga ljudje nehali tretirati kot takega. Je mesanica vode, mascobe in beljakovin z nekaj vitamini, minerali in bakterijami. To je vse. Ne naredi nas zdrave, ne "izboljsuje nase naravne odpornosti", ne "vzpodbuja rasti pri otrocih", samo mleko je.


Hear! Prehrambena piramida potrebuje revizijo. Mleko, resnicno ni nekaj kar je priteklo iz vodnjaka mladosti in je lahko skodljivo za nekoga, ki nima tolerance za laktozo.

Ni pa spet tak bav-bav, kot bi ga nekateri radi naredili, da je.

antonija ::

Tisto o homogenizaciji it carobnem prehajanju nekega encima v mehurckih mascobe je sicer se v teku debate, ampak kolikor vem eni in drugi pravijo da ni mozno nic dokoncno reci. Zagovornikom nikakor ne uspe izvesti poskusa ki bi to potrdil, naprotnikom sicer poskusi potrditve pravtako padejo, amapk nimajo pa poskusa s katerim bi dokazali nasprotno. Uglavnem to, da homogenizacija strasno skoduje zdravju, je se vedno dalec od sprejete resnice.

Kar se pa vitamina C tice... obstaja ogromno "clankov" (jaz bi jim rekel new age propaganda) o tem da je vitamin C strasno obcutljiv na toploto. Za askorbinsko kislino (vitamin C) sem nasel podatek da ima talisce pri 192°C, kar pomeni da je nekomu uspelo segreti askorbinsko na vsaj to temperaturo brez razpada.
Druga zgodba so pa verjetno vodne raztopine askorbinske. Zasledil sem studije da nekateri nacini pasterizacije (zelo povisan tlak in temperatura okrog 60°C) unicijo kar nekaj vitamina C v mnogih zivilih (mislim da je bil tam paradiznikov sok). Nikjer pa nisem nasel clanka o preprosti kinetiki razpada vitamina C pri sobnem tlaku v vodi pri razlicnih temperaturah.
Pa se tole je: Nasploh je kinetika razpada vitamina C pri sobnem tlaku relativno pocasna stvar. To pomeni da ce stisnemo limono v caj ki ga pijemo 5min, bomo verjetno vecino vitamina C vseeno popili v nespremenjeni obliki. Ce pa ta isti caj stoji cez noc in ga pomoznosti se enkrat pogrejemo, je pa verjetno razpada precej visja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

.:joco:. ::

Svetloba(predvsem direktna sončna) in toplota močno skrajšata razpolovno dobo vitamina C, sploh kadar prosto plava raztopljen v vodi. Če je čuvan v celicah sadja je obstojen veliko dlje. Sicer pa mleko ni blo nikol nek zelo pomemben vir C vitamina.

A niso pasterizacijo že en cajt nazaj zamenjal s kratkotrajno sterilizacijo?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

antonija ::

Kratkotrajno ja, sterilizacijo ne. Cist vsega ne pobijejo kolikor mi je znano.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

.:joco:. ::

Na enem alpskem mleku tle pri nas v hladilniku piše na ultra visoko temperaturo (UVT) segret (oz. HR, BIH kratkotrajno steriliziran). Go figure. Zna bit da je različno od mlekarne do mlekarne, ne vem.

C vitamin je res da sedaj dodan že povsod. Tko da ravno skrbet nas ni treba. Je pa priporočen konstanten vnos, hipervitaminoza pa mislim da je nemogoča. Tko da rajš več kot premal.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

gruntfürmich ::

Debata o homogenizaciji je ze bila, a vseeno en clanek:
http://www.lunin.net/zdravje/slo/Prispe...


kak mi gredo na jetra taki debilni članki, brez usakih referenc in podobnih dokazil. za tako zadevo bi človek pričakoval da so spisane vsaj 3 doktorske naloge, kjer je to do potankosti razloženo in dokazano, ter seveda podan link do njih. vendar še vedno na žalost nič od tega.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kixs ::

V clanku je napisan vir:

Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:


Clanek je pa tudi napisala/povzela Maja Tomkiewicz - Vouk, dipl. ing. kem. teh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

antonija ::

Ce pogledas samo debato o tem ali s homogenizacijo lahko tisti kravji encim prehaja iz GIT v kri imas na vsaki strani vsaj nekaj doktorjev ki so spisali vsak po nekaj clankov na to temo.

Od takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala nič hudega sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti zaradi pitja homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja, lahko prebavljivo in skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi potrebnimi vitamini, minerali, maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in mikroorganizmi mlečne mikroflore, katerih prisotnost v našem telesu je nujna

Vsak ki pise takele neumnosti izgubi vecji del ugleda (strokovnega) pri meni.
Mleko ni vir zdravja. (ce ima kdo argument o nasprotnem le na plan z njim)
Ni lahko prebavljivo. (vsaj za del populacije)
Nikakor niti pod razno ne drzi da "skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi potrebnimi vitamini, minerali, maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in mikroorganizmi mlečne mikroflore"
Predvsem pa prisotnost "mikroorganizmi mlečne mikroflore" ni nujna v nasem telesu (mleka ljudje ne uzivamo prav dolgo v primerjavi z rastlinami in mesom).

In po uvodu sem hitro poiskal del kjer navaja knjgo o tehnologiji mleka. Vse navedeno je pravilno. Potem pa pristavi svoj loncek in pove naslednje:
Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano

Mascoba. Zascitena z membrano. In to naravno!! Sm mogu prou laufat do hladilnika in pogledat kaksno membrano ima puter okrog sebe. Pa smetana. Pa olje. Imagine my disappointment. Kot kaze ima samo mleko gospe Maje neko naravno membrano ki sciti mascobe njenega mleka.

Po tem ugotovi da nase telo nalaga neprebavljene (zame to pomeni "tiste ki so se izlocile iz GIT brez da bi presle skozi membrano v kri) na stene zil!!! Teta si zasluzi darwina!!

A morm do konca prebrat ta "clanek" ...?

BTW: Poznam enga dr.kem. ki je preprican v chemtraile: v neko globalno zaroto pri kateri iz letal med izpuhe spuscajo raznorazne snovi (od mindcontrol do birth control in vse bedarije vmes sem ze slisal). Tako da naziv tudi ne zagotavlja verodostojnosti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kixs ::

Sej, ce bi imel kje tisto enciklopedijo, bi raje tam pogledal.

antonija ::

Sej citta iz enciklopedije je popolnoma pravilen. Tam gre samo za opis postopka. Ampak potem gospa doda se lastno mnenje (ki pa upam da ni v knjigi).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

roberto111 ::

Ker ti manjka laktaze, pač laktoze ne prebaviš. Zato se na njej gostijo nekatere bakterije, ali pa gre neprebavljena ven.

Not a big deal!

Napihnjen problem.


Napihnjen trebuh.

Mislim, da je tu potrebno uporabljati le zdravo pamet oz. logiko.
Če se vprašam, kje katera odrasla žival še sesa mleko ?
Mleko je namenska hrana za mladiče, ne pa za odrasle živali.

Človeški um pa je pač podlegel manipuliranju in komerciali...

antonija ::

Mleko je relativno preprosto pridelovati, mnogim je vsec njegov okus, ima kar nekaj hranil in drugih goodiesov... skratka kar prakticna resitev za prehranjevanje. In to veliko preden je obstajala masovna komerciala.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

Bolj kot sama hranila je prednost mleka (vsaj je bila, na začetku njegove rabe) v tem, da je obnovljiv vir (krava lahko da v svojem življenju precej več mleka kot mesa) in vedno na voljo svež (hladilnikov še pred 100 leti niso poznali in je bilo treba hrano bodisi takoj porabiti, ali na različne bolj ali manj zamudne in potratne načine konzervirati).

O.

Pyr0Beast ::

Tudi kravo je bilo treba vzdrzevati :>
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

Ker ti manjka laktaze, pač laktoze ne prebaviš. Zato se na njej gostijo nekatere bakterije, ali pa gre neprebavljena ven.

Not a big deal!

Napihnjen problem.


Napihnjen trebuh.

Mislim, da je tu potrebno uporabljati le zdravo pamet oz. logiko.
Če se vprašam, kje katera odrasla žival še sesa mleko ?
Mleko je namenska hrana za mladiče, ne pa za odrasle živali.

Človeški um pa je pač podlegel manipuliranju in komerciali...


looooooool
in kaj hočeš povedati? da so naše prehranske navade, dolge od gojenja živine naprej, napačne in jih ne smemo nadaljevati?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20425621 (12223) ales85
»

Homogenizirani mlecni izdelki telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666650 (5123) vostok_1
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18237788 (33221) Terman
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20648304 (44638) Matev

Mleko, počasni ubijalec

Oddelek: Loža
235055 (4478) imagodei

Več podobnih tem