» »

Kater mlek kupujete

Kater mlek kupujete

1
2
»

Kaboom ::

In po SSKJ definiciji vi mladiči pijete mleko vaših samic? :))

sem svojčas prepil ogromno mleka in res, Planika nehomogenizirano je pravo mleko, če ga že kupuješ v trgovini. Planika, ker je zagotovo slovensko in kvalitetno. Zakaj nehomogenizirano pa je že bilo napisano.

Zdaj že nekaj let nisem kupil mleka za domov - res pa ga občasno še kje malo spijem...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

imagodei ::

NikolormousB je izjavil:

Kako si testiral?


Verjetno z usti, predvsem z jezikom.

Aja, to verjetno podobno kot tile:
Nine out of 10 wine 'experts' fail to spot the same bottle being served multiple times
The Legendary Study That Embarrassed Wine Experts Across the Globe



Al si bolj imel v mislih naslednje?


Ali pa te strokovnjake? (vklopi podnapise)



Nauk: naš okus je bistveno bolj podvržen pričakovanjem kot bi si želeli priznati. Vsekakor to čutilo ni noben znanstven inštrument. A je sploh katero?
- Hoc est qui sumus -

jype ::

imagodei je izjavil:

Nauk: naš okus je bistveno bolj podvržen pričakovanjem kot bi si želeli priznati. Vsekakor to čutilo ni noben znanstven inštrument. A je sploh katero?
Kljub temu je razlika v okusu med homogeniziranim mlekom in mlekom, ki to ni, znatna in jo zlahka občutiš.

imagodei ::

jype je izjavil:

Kljub temu je razlika v okusu med homogeniziranim mlekom in mlekom, ki to ni, znatna in jo zlahka občutiš.

Še posebej, če razliko v naprej pričakuješ.

Ampak, OK, se strinjam, da homogenizacija spremeni okus (kaj je komu bolj všeč, je pač stvar osebnih preferenc). Ravno zato pa sem vprašal, a je razlika med Planika mlekom in npr. Alpskim, ali med Planika homogeniziranim in nehomogeniziranim.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

imagodei je izjavil:

Ampak, OK, se strinjam, da homogenizacija spremeni okus (kaj je komu bolj všeč, je pač stvar osebnih preferenc). Ravno zato pa sem vprašal, a je razlika med Planika mlekom in npr. Alpskim, ali med Planika homogeniziranim in nehomogeniziranim.
Pojma nimam. IMO je sprememba okusa odvisna tudi od mašine. Morda ne gre za homogenizacijo, ampak za sterilizacijo pri visoki temperaturi, vem pa, da je okus "alpskega" mleka (kot marketin greče UHT steriliziranemu in homogeniziranemu posnetemu mleku) zelo značilen.

imagodei ::

Ja, si mi vzel z jezika. Ne le od spremembe mašine, okus se lahko spreminja sezonsko, ker se poleti krave pasejo na travnikih, pozimi pa jedo silažo. Pa spomladi so na paši na nižje ležečih pašnikih, poleti vsaj del krav ženejo v planine. Ajde, na koncu vse zlijejo v en škaf, ampak nekaj vpliva na okus že ima.

Skratka, dejavnikov je toliko, da bi moral primerjat različne vrste mleka iste blagovne znamke in poiskat dva taka, ki imata datum proizvodnje na isti dan.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Okus silaže začutim predvsem pri domačem mleku, iz alpskega znajo IMO precej dobro odstraniti vse, kar lahko prodajo posebej :)

tikitoki ::

imagodei je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Kako si testiral?


Verjetno z usti, predvsem z jezikom.

Aja, to verjetno podobno kot tile:
Nine out of 10 wine 'experts' fail to spot the same bottle being served multiple times
The Legendary Study That Embarrassed Wine Experts Across the Globe



Al si bolj imel v mislih naslednje?


Ali pa te strokovnjake? (vklopi podnapise)



Nauk: naš okus je bistveno bolj podvržen pričakovanjem kot bi si želeli priznati. Vsekakor to čutilo ni noben znanstven inštrument. A je sploh katero?


imagodei dej ne bluzi prevec. Nima vsako mleko enakega okusa. To je dejstvo. Zakaj pride do razlike je pa lahko stvar debate.
Naslednjic bos se trdil, da je vseeno kaksno vino ,pivo,... pijes, ker je dokazano, da je okus subjektiven.

matobeli ::

A mlekarna Planika/Loške mlekarne sploh ponuja homogenizirano mleko?

Ker zdej pa že mene zanima ali imajo toliko boljše mleko ali z homogenizacijo/filtracijo/višjo temperaturo druge mlekarne zbrišejo vse tadobre zadeve.

Če kdo najde trajno, homogenizirano in nehomogenizirano mleko od istega proizvajalca naj napiše. Grem komot kupit in izvesti blind test.

jype ::

matobeli je izjavil:

Ker zdej pa že mene zanima ali imajo toliko boljše mleko ali z homogenizacijo/filtracijo/višjo temperaturo druge mlekarne zbrišejo vse tadobre zadeve.
"Tadobre"?

Gre za okus, ne za dobro ali slabo.

matobeli je izjavil:

Če kdo najde trajno, homogenizirano in nehomogenizirano mleko od istega proizvajalca naj napiše. Grem komot kupit in izvesti blind test.
Ampak že spet: Testiral boš okus, ne pa "dobrost".

matobeli ::

Ja res je, testiral bom samo če obstaja razlika v okusih, pa še to v okvirih mojih bioloških zmožnostih.

Če temu sploh lahko rečemo testiranje ker ne nameravam zagotoviti nobenih objektivno-objektivnih nadzornih mehanizmov.

NikolormousB ::

Še posebej, če razliko v naprej pričakuješ.


To je povsem res. Okolje v katerem uživaš hrano (svetloba, zvoki, pričakovanja) oz. pijačo ima vpliv na tvoje zaznavanje okusa.

Kar pa ne spremeni dejatva, da je lahko meni eno živilo bolj všeč od drugega, čeprav se mogoče razlikuje samo embalaža, barva ali kaj podobno banalnega.

windigo ::

matobeli je izjavil:

A mlekarna Planika/Loške mlekarne sploh ponuja homogenizirano mleko?

Ker zdej pa že mene zanima ali imajo toliko boljše mleko ali z homogenizacijo/filtracijo/višjo temperaturo druge mlekarne zbrišejo vse tadobre zadeve.

Če kdo najde trajno, homogenizirano in nehomogenizirano mleko od istega proizvajalca naj napiše. Grem komot kupit in izvesti blind test.

Več ali manj imajo vse večje mlekarne celo paleto. Nerad vlečem kot primer Ljubljanske Mlekarne, ker bolj zajebat uveljavljene in priznane blagovne znamke se skoraj že ne da. Ampak imajo pa:
- sveže polnomastno mleko s 3,9% mm (spada pod Alpsko)
- sveže polnomastno mleko s 3,5% mm (spada pod Mu)
- sveže posneto mleko z 1,5% mm (Mu)
- mikrofiltrirano sveže polnomastno* mleko s 3,5% mm (Mu)
- mikrofiltrirano sveže posneto* mleko z 1,5% mm (Mu)
- UVT sterilizirano polnomastno mleko s 3,5% mm (Alpsko)
- UVT sterilizirano posneto mleko z 1,5%mm (Alpsko)
- UVT sterilizirano posneto mleko z 0,5%mm (Alpsko)

Vse je vsaj pasterizirano in pa več ali manj vse homogenizirajo. Ker onega kepastega razen par eko čudakov zgleda noben ne mara. Ti pa imajo tako svoje butične mlekarne. Pravijo.
Podobno izbiro mleka najdeš tudi v Hofru, ki pa ima tudi kakšno nehomogenizirano, pa še kje piše Bio. Nisem pa gledal porekla, če je vse iz iste mlekarne.

*pri mikrofiltraciji mleko najprej posnamejo, nato pa vračajo maščobe in homogenizirajo

jype ::

windigo je izjavil:

Ker onega kepastega razen par eko čudakov zgleda noben ne mara.
Kepastega? Sej maš žlico, pa premešaš?

windigo je izjavil:

Ti pa imajo tako svoje butične mlekarne. Pravijo.
Ali pa imajo kmetijo. Čokolino s sveže kuhanim mlekom je top, še posebej če smetanasto cunjo s prstom v šalco porineš.

JamesBond ::

Ganon je izjavil:

Všeč mi je, ker ni homogenizirano. Res odlično mleko.



Planika zlata medalja zakon. Ko sem še pil mleko sem pil tole.

MonoPattern ::

Mleko je najboljše iz mlekomata surovo, drugače pa planika ali pa od Hoferja nehomogenizirano. Drugače pa se meni nehomogenizirano nikoli ne loči, ker je na vratih hladilnika, pa se čez dan pomeša, ko se odpira hladilnik. Za okus pa lahko trdim 100% da razločim med nehomogeniziranim in homogeniziranim ter med 1,5% in 3,5%. Med znamkami pa bolj težko v slepem testu.

bvt ::

Planika dalec najboljse mleko, tako po kakovosti kot po okusu. Boljse je samo domace mleko, ki ga dobis na kmetiji. Mleko planike prihaja iz alpskega konca, kobarid, bohinj. Tam nekje se kravice pasejo. Lahko bi celo dobil naziv alpsko, ker je mleko res iz alpskega obmocja. Da se razumemo, alpsko ne pomeni trajno mleko. Tako kot niso vse ziletke Gillete. Tako kot niso vse mineralne vode Radenska.

gus5 ::

tikitoki je izjavil:

Nima vsako mleko enakega okusa.
Mleko ali katerokoli drugo živilo sploh nima okusa. Okus ni imanenten del fizičnega sveta, je psevdo-izkušnja, svojevrstna iluzija. Enostavno rečeno - molekularne/atomske/ionske specifike hranila sprožijo določene bio-kemične reakcije v jeziku. Tam ustvarjeni elektro-kemični impulzi prek živčnega sistema potujejo v možgane in v posameznih predelih sprožijo specifične bio-kemične reakcije. Teh procesov ljudje ne čutimo, saj jih nimamo s čim čutiti. In prav na mestu nemogoče zaznave vznikne psevdo-izkušnja (beri: utvara) takšnega ali drugačnega okusa (odvisno od minimalnih razlik v bio-reakcijah, ki jih sproži elektro-kemični impulz). ;)

P. S. 1: Okusi v kulinariki so nekaj podobnega kot ideologije v politiki. Dobri stari Engels je ideologijo definiral kot sprevrnjeno zavest; sprevrnjena zato, ker indoktriniranim posameznikom ne omogoča uvida v pogoje lastnega vznika in reprodukcije. Podobno je s kvazi-pojavom okusa: mogoč je prav zato, ker organizem posamezniku (zaradi senzoričnega handicapa) ne dopušča 'uvida' v bio-fizične pogoje njegovega vznika. :8)

Okusi so nepomembni, šteje prava kombinacija nutrientov v obrokih. Od okusa organizem nima nič, za svoje delovanje potrebuje pravo kombinacijo nutrientov. Nič več. 8-)

P. S. 2: Zgoraj napisano ne velja le za okus, pač pa tudi za nekatere druge 'zaznave'. Barve denimo, v fizičnem ne obstajajo, so psevdo-izkušnja/iluzija, ki jih ustvarijo možgani. Tudi zvok je psevdo-izkušnja. In bolečnina je psevdo-izkušnja. In... :O

windigo ::

gus5 je izjavil:

Od okusa organizem nima nič, za svoje delovanje potrebuje pravo kombinacijo nutrientov. Nič več. 8-)

Ko so iskali vzroke za večjo pogostnost srčno žilnih obolenj pri Američanih in Anležih, so testirali vse mogoče hipoteze, resveratrol v rdečem vinu, olivno olje, manj mastna hrana, omega-3 maščobne kisline in še kaj. Čeprav so vse te reči lahko v prehrani koristne, pa nobena posamezna ni doprinesla zadosti, da bi v kontroliranih pogojih lahko pokazali statistično pomembno razliko. Ljudje so se že hecali, da je očitno angleščina tista, ki povzroča infarkte. Dokler ni nekdo šel študirat neko ameriško mestece s prebivalci pretežno italijanskega porekla, ki so kupovali v istih trgovinah iste sestavine, kot tisti v sosednjih mestih. Pokazalo se je, da bi bilo lahko pomembno ne samo kombinacija nutrientov, ampak tudi kako in s kom ješ. Ker ti ameriški Italijani so prenesli del svoje kulture in razširjenih družin in povezanosti in familijarnih kosil in še česa in imeli tudi manj srčnožilnih obolenj. Od takrat naprej so pogruntali že tudi, da osamljenost dobesedno mori (no, skrajša pričakovano življensko dobo za najmanj 10 let), pa da je način kako se spopadamo s stresom naprimer, še kako pomemben za zdravje. Pa še kaj. In jaz si tu ne bi upal trditi, da okus nima nobenega vpliva, ampak kvečjemu, da je ta vpliv bolj posreden, da lahko počaka kje za vogalom, če ga preveč zanemarjaš in te šele potem užge po glavi.

imagodei ::

tikitoki je izjavil:

imagodei dej ne bluzi prevec. Nima vsako mleko enakega okusa.

Tega nisem nikjer trdil, to je en tak slamnati možic.

Kar mene zanima je, kako ocenjuje, da je eno mleko boljše od drugega. Ker če piješ UHT sterilizirano, homogenizirano mleko Zelene doline 1,5%, potem pa to zamenjaš za pasterizirano, nehomogenizirano mleko s 3,5% m.m. mlekarne Planika, potem ne moreš trdit, da ti je okus všeč zato, ker je mleko nehomogenizirano.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

Še celo več: če greš v (ne double-blind) okušanje mleka s predpostavko, da je "nehomogenizirano ful boljše in bolj zdravo", potem si avtomatično biased. In ker okus je subjektiven, dvomim v objektivnost tovrstnih domačih testov.

Sicer nočem tega problematizirat še naprej, ker je že sedaj eskaliralo preko tega, kar sem hotel. Gre za Ganonov osebni okus, nikogar ne posiljuje s tem in tako jaz s tem nimam težav - želel sem ga samo malo izzvati v razmišljanju. :)
- Hoc est qui sumus -

Tr0n ::

NikolormousB ::

Gre za Ganonov osebni okus, nikogar ne posiljuje s tem in tako jaz s tem nimam težav - želel sem ga samo malo izzvati v razmišljanju. :)


Tako nekako ja :) Nekaj je osebni okus, ko rečeš "tale mi pa bolj paše". Drugo so linki, ki si jih prilepil. Ko želijo snobi povsem subjektivno izkušnjo postaviti na "objektivno" lestvico kakovosti.

flipflop ::

Pijem domačega, kar surovega ali pa občasno iz Hoferja, tistega v zeleni embalaži. Dalj časa sveže mleko ali kaj že piše gor. Alpsko mleko pa se mi zdi malo umeten okus...

harvey ::

jype je izjavil:

Okus silaže začutim predvsem pri domačem mleku, iz alpskega znajo IMO precej dobro odstraniti vse, kar lahko prodajo posebej :)

Ja, mleko pred prodajo "deparfumirajo":)

Za »pristen« vonj pa mu pred tem odstranijo še aromatične vonjave, recimo po hlevu.
vir:Odprta kuhinja
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Homogenizirani mlecni izdelki telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
663944 (2417) vostok_1
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
425458 (1440) fosil
»

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28934373 (25818) globalna80
»

Alpsko mleko ob kuhanju eksplodira? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11516315 (12970) echo
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18228115 (23548) Terman

Več podobnih tem